Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-05-30, 10:47   #2371
ParasolkaMaryPoppins
Zadomowienie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
A przypomnij, jaka masz obecna branżę?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Teraz edukacyjna (lektorska).
ParasolkaMaryPoppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 10:53   #2372
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ParasolkaMaryPoppins Pokaż wiadomość
Teraz edukacyjna (lektorska).
Przebranżowienie nie jest jakieś niemożliwe. Moja koleżanka była zatrudniona w gazecie, obecnie robi w dziale marketingu, ale w firmie w ogóle niezwiazanej z mediami. Znam przypadki, gdzie wieloletnie nauczycielki odchodziły i zajmowały się kompletnie czymś innym

Stary 2018-05-30, 12:47   #2373
megamag
BAN stały

Cytat:
Przebranżowienie nie jest jakieś niemożliwe. Moja koleżanka była zatrudniona w gazecie, obecnie robi w dziale marketingu, ale w firmie w ogóle niezwiazanej z mediami. Znam przypadki, gdzie wieloletnie nauczycielki odchodziły i zajmowały się kompletnie czymś innym

Przechodzenie z mediów do marketingu/promocji/reklamy jest tak częste jak opady śniegu zimą, więc to akurat nikogo nie dziwi. Z nauczycielki na na przykład księgową może już być trudniej.

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Napisane przez summerisgone Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dołączam się. Mam pracę, ale jestem niezadowolona i od kilku miesięcy (bezskutecznie) szukam innej. Nikt nie odpowiada na moje cv, dlatego szukam kogoś kto mógłby coś w tej kwestii doradzić - wcześniej wydawało mi się, że jest w porządku. Czy któraś z Was doradziłaby na pw?
Może tu wrzucić CV, tylko wymaż dane osobowe (i to w Wordzie, a nie zakrywaj w PDF, bo wtedy się da to odczytać).
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 12:58   #2374
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Przechodzenie z mediów do marketingu/promocji/reklamy jest tak częste jak opady śniegu zimą, więc to akurat nikogo nie dziwi. Z nauczycielki na na przykład księgową może już być trudniej.

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Może tu wrzucić CV, tylko wymaż dane osobowe (i to w Wordzie, a nie zakrywaj w PDF, bo wtedy się da to odczytać).
Ale też nie niemożliwe. Moja siostra jest z wykształcenia nauczycielka matematyki, nawet zrobiła staż w szkole, ale stwierdziła, że to nie dla niej. Dzisiaj się zajmuje typowo księgowymi sprawami.
U mnie w wydziale jest kupa byłych nauczycieli, uczyli różnych przedmiotów, a dzisiaj, jak widać, wola sie zająć oświata od strony prawnej.

Stary 2018-05-30, 13:08   #2375
Mahdab
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83874366]Obecnie pracy nie szukam, ale dzisiaj sobie przeszukałam interesujące mnie oferty pracy. Wybrałam 3, w jednostkach finansów publicznych, znalazłam numery do działu kadr, GK. Chciałam się dowiedzieć, jakie wynagrodzenie mają w budżecie na te stanowiska, bo w ofertach nic nie było. Oczywiście nikt mi nie udzielił takiej informacji, zapraszają do składania ofert. Zamiast od razu dać prognozowaną pensję, którą raczej już mają ustaloną, bo to się w Planie finansowym powinno znaleźć, wolą popatrzeć sobie na cv, czyli zmarnować czas nie tylko sobie, ale i możliwym kandydatom.[/QUOTE]Niekoniecznie, możesz podać swoje wymagania finansowe i powinni ci powiedzieć czy je mogą spełnić. Pewnie budżet mają przygotowany, ale u nas raczej się dobiera pensje pod pracownika. Np. Powiedzieliby ci budżet do 6 tyś, a zobaczyliby twoje doświadczenie i daliby 2.700, więc to trochę nie ma sensu.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 13:10   #2376
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Niekoniecznie, możesz podać swoje wymagania finansowe i powinni ci powiedzieć czy je mogą spełnić. Pewnie budżet mają przygotowany, ale u nas raczej się dobiera pensje pod pracownika. Np. Powiedzieliby ci budżet do 6 tyś, a zobaczyliby twoje doświadczenie i daliby 2.700, więc to trochę nie ma sensu.

Moim zdaniem też lepiej odwrócić pytanie i powiedzieć "Chciałabym zarabiać kwotę x, czy mieszczę się w budżecie?" Wtedy jest prosta odpowiedz, tak lub nie.

Stary 2018-05-30, 13:23   #2377
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Cytat:
Moim zdaniem też lepiej odwrócić pytanie i powiedzieć "Chciałabym zarabiać kwotę x, czy mieszczę się w budżecie?" Wtedy jest prosta odpowiedz, tak lub nie.

No właśnie oni przez telefon nie chcieli nic udzielać, tylko składać cv i wtedy ewentualnie się dowiedzieć, a najlepiej to dopiero na rozmowie.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 13:26   #2378
MissCath
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83878916]No właśnie oni przez telefon nie chcieli nic udzielać, tylko składać cv i wtedy ewentualnie się dowiedzieć, a najlepiej to dopiero na rozmowie.[/QUOTE]To trzeba naciskać, lub mówić, że nie masz zamiaru tracić czasu, jeśli nie wiesz, czy płaca Ci odpowiada. Moim zdaniem trzeba tak robić, może w końcu się nauczą dodawania widełek do ogłoszeń.

Stary 2018-05-30, 13:32   #2379
Konto usunięte

Cytat:
To trzeba naciskać, lub mówić, że nie masz zamiaru tracić czasu, jeśli nie wiesz, czy płaca Ci odpowiada. Moim zdaniem trzeba tak robić, może w końcu się nauczą dodawania widełek do ogłoszeń.

No ogólnie tak poglądowo dzwoniłam, więc nie jest to pilna sprawa. Ale widełki by się przydały do oczyszczenia rynku.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 13:52   #2380
summerisgone
Zakorzenienie

Cytat:

No właśnie nie chcę tu wrzucać bo mam dość szczegółowo opisane obowiązki (i to prawie tak samo jak na linkedinie), a nie chcę, żeby obecny pracodawca dowiedział się o poszukiwaniach
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 14:38   #2381
MissChievousTess
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83874366]Obecnie pracy nie szukam, ale dzisiaj sobie przeszukałam interesujące mnie oferty pracy. Wybrałam 3, w jednostkach finansów publicznych, znalazłam numery do działu kadr, GK. Chciałam się dowiedzieć, jakie wynagrodzenie mają w budżecie na te stanowiska, bo w ofertach nic nie było. Oczywiście nikt mi nie udzielił takiej informacji, zapraszają do składania ofert. Zamiast od razu dać prognozowaną pensję, którą raczej już mają ustaloną, bo to się w Planie finansowym powinno znaleźć, wolą popatrzeć sobie na cv, czyli zmarnować czas nie tylko sobie, ale i możliwym kandydatom.[/QUOTE]
Teraz taki trend żeby o wynagrodzeniu nie rozmawiać aż do podpisywania umowy. Krótkowzroczne to jest bo jest walka o najmłodszych, najmobilniejszych i najbardziej dyspozycyjnych pracowników, których jest i będzie coraz mniej. No, ale spece od motywacji i zaangażowania pracownika wymyślili sobie taki rodzaj fikcji odnośnie motywacji do pracy i twardo trzymają się tej polityki, a co za tym idzie stało się to silnym trendem w branży rekrutacyjnej. Oczywiście, że budżet na dane stanowisko jest z góry ustalony. Tylko nikt z kandydatami na nie bardzo długo na ten temat nie rozmawia. A na różnych etapach rekrutacji odpadają wszyscy kandydaci, którzy od początku oczekują konkretnych informacji w tej kwestii. Moim zdaniem pracodawca na tym traci. I w sumie rekruter też, jeśli jego zarobki mają zależeć od pensji jaką może wynegocjować najlepszy kandydat na dane stanowisko. Takie próby walki z rynkiem pracownika są w moim odczuciu kontrproduktywne dla wszystkich zainteresowanych stron.
Stary 2018-05-30, 14:45   #2382
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Teraz taki trend żeby o wynagrodzeniu nie rozmawiać aż do podpisywania umowy. Krótkowzroczne to jest bo jest walka o najmłodszych, najmobilniejszych i najbardziej dyspozycyjnych pracowników, których jest i będzie coraz mniej. No, ale spece od motywacji i zaangażowania pracownika wymyślili sobie taki rodzaj fikcji odnośnie motywacji do pracy i twardo trzymają się tej polityki, a co za tym idzie stało się to silnym trendem w branży rekrutacyjnej. Oczywiście, że budżet na dane stanowisko jest z góry ustalony. Tylko nikt z kandydatami na nie bardzo długo na ten temat nie rozmawia. A na różnych etapach rekrutacji odpadają wszyscy kandydaci, którzy od początku oczekują konkretnych informacji w tej kwestii. Moim zdaniem pracodawca na tym traci. I w sumie rekruter też, jeśli jego zarobki mają zależeć od pensji jaką może wynegocjować najlepszy kandydat na dane stanowisko. Takie próby walki z rynkiem pracownika są w moim odczuciu kontrproduktywne dla wszystkich zainteresowanych stron.
Ja dziękuję za taką motywację. Jeszczeumowę powinno się podpisywać in blanco, żeby pierwszy przelew był niespodzianką
Stary 2018-05-30, 14:55   #2383
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez summerisgone Pokaż wiadomość
No właśnie nie chcę tu wrzucać bo mam dość szczegółowo opisane obowiązki (i to prawie tak samo jak na linkedinie), a nie chcę, żeby obecny pracodawca dowiedział się o poszukiwaniach
I to może być część problemu. Bo nie o szczegółowy opis obowiązków chodzi. Dublowanie opisu z Linkedin też niewiele Ci da. Jak coś to pisz na priv. Odpowiem dziś wieczorem, ewentualnie do jutrzejszego poranka bo teraz muszę zająć się tym, co mam do zrobienia na dziś, a niestety jest tego dość sporo. Z tego co piszesz to jak piszesz CV to połowa problemu. Jeśli obecnie pracy szukałaś kilka lat temu to od tej pory bardzo wiele się w rekrutacjach zmieniło. Wiem bo sama mam porównanie. To obecnie zupełnie inna para kaloszy niż kiedyś. CV trzeba pisać zupełnie inaczej niż wtedy.
Stary 2018-05-30, 15:08   #2384
ParasolkaMaryPoppins
Zadomowienie

Cytat:
Przechodzenie z mediów do marketingu/promocji/reklamy jest tak częste jak opady śniegu zimą, więc to akurat nikogo nie dziwi. Z nauczycielki na na przykład księgową może już być trudniej.[COLOR="Silver"]
Chciałabym wykorzystać to, w czym już jestem specjalistką (j. angielski). Stawki w lektorstwie są niskie (+ utrzymują się na stałym poziomie), zleceń jest coraz mniej (zbliżają się wakacje), + brak perspektyw na dalszy rozwój. Być może powinnam pójść w Business/Legal English (szkoła podyplomowa). Choć udzielałam już lektoratów z tego okresu, brakuje mi formalnego potwierdzenia (np. certyfikatu) moich umiejętności. Trochę przerażają mnie ceny za kursy z tego zakresu. Poza tym moja sytuacja na rynku pracy poprawiłaby się tylko troszeczkę. Trochę nie wiem, co powinnam robić.

Czasem marudzę tu na forum od czasu do czasu Potem zaciskam zęby i walczę dalejKiedyś poradzono mi pójście w tłumaczenia przysięgłe, ale znajomi tł. przysięgli odradzili mi to.
Stary 2018-05-30, 15:12   #2385
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałabym wykorzystać to, w czym już jestem specjalistką (j. angielski). Stawki w lektorstwie są niskie (+ utrzymują się na stałym poziomie), zleceń jest coraz mniej (zbliżają się wakacje), + brak perspektyw na dalszy rozwój. Być może powinnam pójść w Business/Legal English (szkoła podyplomowa). Choć udzielałam już lektoratów z tego okresu, brakuje mi formalnego potwierdzenia (np. certyfikatu) moich umiejętności. Trochę przerażają mnie ceny za kursy z tego zakresu. Poza tym moja sytuacja na rynku pracy poprawiłaby się tylko troszeczkę. Trochę nie wiem, co powinnam robić.

Czasem marudzę tu na forum od czasu do czasu Potem zaciskam zęby i walczę dalejKiedyś poradzono mi pójście w tłumaczenia przysięgłe, ale znajomi tł. przysięgli odradzili mi to.
Tłumaczem przysięgłym nie jest łatwo zostać. Znałam ludzi z tytułami, z wieloletnim doświadczeniem w użyciu języka, nawet przebywali w danym kraju, a do tego egzaminu boją się podejść.

Stary 2018-05-30, 15:39   #2386
ParasolkaMaryPoppins
Zadomowienie

Cytat:
Tłumaczem przysięgłym nie jest łatwo zostać. Znałam ludzi z tytułami, z wieloletnim doświadczeniem w użyciu języka, nawet przebywali w danym kraju, a do tego egzaminu boją się podejść.

+ obecnie na rynku nie opłaca się nim zostać
Stary 2018-05-30, 17:49   #2387
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
To trzeba naciskać, lub mówić, że nie masz zamiaru tracić czasu, jeśli nie wiesz, czy płaca Ci odpowiada. Moim zdaniem trzeba tak robić, może w końcu się nauczą dodawania widełek do ogłoszeń.

Zgadzam sie, obowiązku podania stawki nie mają, ale kandydat też nie ma obowiązku dalej aplikować.

Stary 2018-05-30, 18:57   #2388
invisible_01
Zakorzeniona

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83880821]Ja dziękuję za taką motywację. Jeszczeumowę powinno się podpisywać in blanco, żeby pierwszy przelew był niespodzianką [/QUOTE]Ewentualnie podajesz widełki, oni mówią, że rozważą, a potem ustalają wynagrodzenie dopiero po miesiącu na podstawie tego, jak się spisałaś w pracy

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-30, 19:04   #2389
megamag
BAN stały

Cytat:

Też się boję podejść do egzaminu na przysięgłego, choć ogólnie tłumaczę różne teksty z zakresu prawa czy finansów, w tym czasem jakieś umowy, ale na egzamin jednak czuję się za głupia.

A nie myślałaś o najprostszej drodze, czyli po prostu praca biurowa w korpo? Moja koleżanka niedawno rzuciła uczenie, a ona jeszcze uczyła w publicznej szkole, więc z tą pensją w Warszawie niewiele mogła zrobić. Poszła po prostu do korpo, gdzie jedynym wymaganiem był biegły angielski. Dostała dużo lepszą kasę. Firma nazywa się zdaje się Mercer, a ona się zajmuje zarządzaniem benefitami pracowniczymi. Nie wymagali doświadczenia, z obowiązków było najpierw szkolenie. Tylko angielski sprawdzali na dzień dobry.
Stary 2018-05-30, 19:40   #2390
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Też się boję podejść do egzaminu na przysięgłego, choć ogólnie tłumaczę różne teksty z zakresu prawa czy finansów, w tym czasem jakieś umowy, ale na egzamin jednak czuję się za głupia.

A nie myślałaś o najprostszej drodze, czyli po prostu praca biurowa w korpo? Moja koleżanka niedawno rzuciła uczenie, a ona jeszcze uczyła w publicznej szkole, więc z tą pensją w Warszawie niewiele mogła zrobić. Poszła po prostu do korpo, gdzie jedynym wymaganiem był biegły angielski. Dostała dużo lepszą kasę. Firma nazywa się zdaje się Mercer, a ona się zajmuje zarządzaniem benefitami pracowniczymi. Nie wymagali doświadczenia, z obowiązków było najpierw szkolenie. Tylko angielski sprawdzali na dzień dobry.
Odnośnie egzaminu na tłumacza to sobie kiedyś możemy pogadać w węższym gronie. Bo tu akurat mocno siedzę w temacie. Ogólne- to i wydatek i rok czekania na sam egzamin, zdawalność przy pierwszym podejściu 15% (czyli mniej więcej jak przy egzaminach na aplikacje prawnicze). Czy to się opłaca? To zależy od wielu czynników. Często opłaca się bardziej niż tłumaczenia zwykłe pisemne. Ale to też nieco złożony temat. Nie na ten wątek bo byłby totalny off top. Co do korpo z samym angielskim, nawet biegłym- to bardzo mocno zależy od miasta. W niektórych stawki są tak beznadziejne, że lepiej już zająć się czymś innym z tym językiem.
Stary 2018-05-30, 20:40   #2391
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Odnośnie egzaminu na tłumacza to sobie kiedyś możemy pogadać w węższym gronie. Bo tu akurat mocno siedzę w temacie. Ogólne- to i wydatek i rok czekania na sam egzamin, zdawalność przy pierwszym podejściu 15% (czyli mniej więcej jak przy egzaminach na aplikacje prawnicze). Czy to się opłaca? To zależy od wielu czynników. Często opłaca się bardziej niż tłumaczenia zwykłe pisemne. Ale to też nieco złożony temat. Nie na ten wątek bo byłby totalny off top. Co do korpo z samym angielskim, nawet biegłym- to bardzo mocno zależy od miasta. W niektórych stawki są tak beznadziejne, że lepiej już zająć się czymś innym z tym językiem.
Musze założyć o tym egzaminie kiedyś wątek, bo mi to chodzi po głowie. Ale u mnie to jest kwestia tłumaczeń ustnych. Pisemne lubię i myślę, że bym to ogarnęła. Ale interpreting to jest dla mnie zupełnie inna robota i uważam, że się do tego nie nadaję. A tu niestety trzeba obie funkcje połączyć. Umieram ze stresu, że miałabym to robić na egzaminie, a co dopiero zawodowo... (Ale na aplikacje jest większa zdawalność niż 15%, na te korporacyjne jest zwykle tak 40-60%, tylko na ogólną jest taka niska).

W Warszawie z tymi zarobkami w korpo z językami nie jest źle, a przynajmniej lepiej niż w szkołach, więc dla nauczyciela to jakaś alternatywa.
Stary 2018-05-30, 23:40   #2392
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Musze założyć o tym egzaminie kiedyś wątek, bo mi to chodzi po głowie. Ale u mnie to jest kwestia tłumaczeń ustnych. Pisemne lubię i myślę, że bym to ogarnęła. Ale interpreting to jest dla mnie zupełnie inna robota i uważam, że się do tego nie nadaję. A tu niestety trzeba obie funkcje połączyć. Umieram ze stresu, że miałabym to robić na egzaminie, a co dopiero zawodowo... (Ale na aplikacje jest większa zdawalność niż 15%, na te korporacyjne jest zwykle tak 40-60%, tylko na ogólną jest taka niska).

W Warszawie z tymi zarobkami w korpo z językami nie jest źle, a przynajmniej lepiej niż w szkołach, więc dla nauczyciela to jakaś alternatywa.

To na egzaminie na tłumacza przysięgłego jest interpreting?

Rozważałąm tę opcję, ale właśnie mi ją skutecznie wybiłaś z głowy.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-31, 01:58   #2393
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

Tak, jak zdasz pisemny, to masz potem ustny. Konsekutywne i a vista bodajże.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2018-05-31 o 13:05
Stary 2018-05-31, 02:44   #2394
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:

Tak. Bo możesz zawsze dostać przydział z ministerstwa na np. przesłuchanie świadka. Dlatego ja robiłam osobno kurs obejmujący kabinowe, ustne, a vista, towarzyszące. No i w biurze wyszukałam też szkolenie on line (w formie webinaru) "przesłuchanie świadka i oskarżonego na odległość". Bardzo ciekawie była pokazana specyfika takiej pracy. Zgadzam się, to może przerażać. Może pierwsze nagrania z kabin były ... no powiedzmy takie, że dobrze, że nie zachowaliśmy ich dla potomności. No, ale po pewnym czasie za komplement życia uznałam jak usłyszałam od trenera na kabinie "No, no. A już się bałem, że nic z tego nie będzie...Jestem pod wrażeniem." Także dziewczyny, kwestia treningu i zaprawienia się w bojach. Tego idzie się nauczyć, ale niestety w praktyce. No i zrobienia tego, że się człowiek na początku zestresuje i ośmieszy nie da się chyba uniknąć. U nas różne rzeczy wychodziły. Np. że ktoś umie mówić tylko slangiem i w tym wymiata. Ale z poważnym językiem np. konferencji medycznej nijak za daleko nie ujedzie. A ktoś np. odkrywał w sobie talenty kreatywne i żyłkę copywriter'a. Albo to kto lepiej słyszy ...na jedno ucho. I potem były akcje z przepinaniem i przelutowywaniem kabli w słuchawkach naszych kabin. A za wątkiem odnośnie przysięgłych też jestem. Możliwe, że by się nam przydał. A co do meritum i szukania pracy w Polsce- jak ktoś ciekawy dlaczego jest tak dobrze, że aż tak źle to mogę Wam link do ciekawej dyskusji podesłać. Podsumowanie dyskusji: deregulujmy rynek pracy dalej bo tak szukamy Polaków, że chcemy zatrudniać Ukraińców co już tu siedzą, ale mamy problem taki mały problem, że urzędników jest za mało i nam za wolno ich pobyty legalizują, a w ogóle to państwo nam wciska etaty, a my byśmy chcieli tylko te "elastyczne formy" (patrz umowa zlecenie) no i żeby tych urzędników więcej było i żeby legalizowali szybko i bez ograniczeń. A jak Ukrainców będzie mało to może Nepal. Amen
Moje 3 grosze: to samo grono twierdzi, że "trzeba sprawić by młodzi Polacy dążyli sami do zmiany prawa (powyżej widzicie w jakim kierunku) bo nikt tego za nich nie zrobi" (no chyba, że szacowne grono jako "lobbyści", żeby nie użyć brzydkiego słowa "grupa nacisku"). I niech zgadnę jak to zostanie opakowane PR'owo dla tychże młodych Polaków co to mają polski rynek pracy przygotować na wyzwania kolejnego wieku- "walczcie bo praca elastyczna i myślcie, że chodzi o home working i pracę zdalną dla was, no bo przecież Wam nie powiemy, że to dla tych tańszych od Was imigrantów" (żeby nie było nie mam nic przeciwko Ukraińcom, a Nepalczyka żadnego póki co nie poznałam, wiem tylko w jakim piekle pracują. A średnia pensja na Ukrainie to jakieś 700zł , czyli 600 hrywien). Taka moja " myśl na niedzielę" (Przepraszam, nie na niedzielę, ale na Boże Ciało). Także tego... Ja się z tym prześpię i osobom szukającym pracy/myślącym o jej zmianie także polecam. Linki dla ciekawych tylko na priv. Co by szacowne grono potem mnie szwadronem szybko i sprawnie zalegalizowanych Nepalczyków nie poszczuło.
A i pamiętajcie, że "to głupi wymysł ustawodawcy, że etat to najlepsza rzecz dla człowieka" w połączeniu z: "etat jest jedynym co bank uważa za podstawę zdolności kredytowej klienta" oraz " nieuniknione rosnące koszty i ilość leczenia w ciągu życia nowotworów wynikające w wydłużania naszej oczekiwanej długości życia" oraz " tylko etat wlicza się do korzystania z usług ZUS i NFZ pozwalających sfinansować leczenie choroby nowotworej"- taki szybki wyciąg i zestawienie z moich prasówek i analiz z tego tygodnia w kontekście rynku pracy i naszego społeczeństwa jako całości. I tu też discalimer: nie mam nic przeciwko pracy bez etatu u młodych, wiecznie zdrowych, kreatywnych. Znam i rozumiem. Ale cytując pewnego badacza nowotworów- "po 60 roku życia jakiegoś raka będzie miał każdy. To nie prognoza,to fakt. pytanie tylko jakiego i na jakie leczenie będzie go stać".
I pozdrawiam wszystkich w wątku- i HR i nie HR i pracujących i niepracujących. Bo jedziemy na jednym wózku i jak HR zarżnie rynek i pracownika to zarżnie sam siebie. Tym bardziej robiąc to co robi i tak jak to robi i idąc w tym kierunku, w którym idzie.
Jak jakiś ciekawski HR-owiec w wątku jest i chce poznać szczegóły tak przykrej diagnozy to też można na priv. I tu też disclaimer: żeby nie było, że specyfiki pracy nie rozumiem. Rozumiem. Niestety aż za dobrze. Dzięki temu widzę jak ułatwiając sobie pracę można jej sobie tyle dowalić, że nie ma szans się z niej wygrzebać i uzyskać wymiernego efektu tej pracy. Dobranoc lub dzień dobry, w zależności od Waszej strefy czasowej i trybu funkcjonowania.

Edytowane przez MissChievousTess
Czas edycji: 2018-05-31 o 03:12
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-31, 15:38   #2395
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
To załóż sobie firmę która robi cokolwiek poważnego i wybieraj pracowników po sympatycznej gębie. Powodzenia w konkurencji z tymi co rekrutuja i wybierają najlepszych xD
Każdy kto myśli o prowadzeniu poważnego biznesu w końcu zda sobie z tego sprawę. Dlatego sukces w zarządzaniu odnoszą osoby nastawione na cele, a nie na pogadanie sobie z ludźmi.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-31, 19:59   #2396
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Każdy kto myśli o prowadzeniu poważnego biznesu w końcu zda sobie z tego sprawę. Dlatego sukces w zarządzaniu odnoszą osoby nastawione na cele, a nie na pogadanie sobie z ludźmi.
To śmieszne, bo moi rodzice zatrudniają "Bo miła" i bardzo dobrze na tym wychodzą.

Ale może mnie okłamują i te wszystkie zbytki to z jakiegoś zadłużenia.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2018-05-31, 21:24   #2397
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
To śmieszne, bo moi rodzice zatrudniają "Bo miła" i bardzo dobrze na tym wychodzą.

Ale może mnie okłamują i te wszystkie zbytki to z jakiegoś zadłużenia.

Nie wiem w jakiej branży twoi rodzice działają i na jakie stanowiska zatrudniają, ja piszę ogólnie. Nie wyobrażam sobie zatrudniania osób na stanowiska specjalistyczne na zasadzie "bo miła". Jeśli jakiś programista jest świetny w tym co robi i należy do jakiejś czołówki, to wątpię czy dla normalnego pracodawcy ma znaczenie czy jest miły czy nie. OK, możesz sobie na takiej zasadzie zatrudniać kasjerki albo osoby do przewracania papierów, ale w ogólnym przypadku to się nie sprawdza. Mądry rekruter ocenia ludzi pod względem przydatności do danego stanowiska. Ja nie lubię ludzi przesadnie gadatliwych i mało konkretnych, ale jakbym miała zatrudniać kogoś "na słuchawkę", to jednak wybierałabym tych rozgadanych a nie zamkniętych w sobie. Podobnie jakby zatrudniała jakiegoś budowlańca, to nie obchodziłoby mnie to, że rozmowa się nie klei ale czy jest dobrym fachowcem.

Edytowane przez MsLizard
Czas edycji: 2018-05-31 o 21:26
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-05-31, 21:58   #2398
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Nie wiem w jakiej branży twoi rodzice działają i na jakie stanowiska zatrudniają, ja piszę ogólnie. Nie wyobrażam sobie zatrudniania osób na stanowiska specjalistyczne na zasadzie "bo miła". Jeśli jakiś programista jest świetny w tym co robi i należy do jakiejś czołówki, to wątpię czy dla normalnego pracodawcy ma znaczenie czy jest miły czy nie. OK, możesz sobie na takiej zasadzie zatrudniać kasjerki albo osoby do przewracania papierów, ale w ogólnym przypadku to się nie sprawdza. Mądry rekruter ocenia ludzi pod względem przydatności do danego stanowiska. Ja nie lubię ludzi przesadnie gadatliwych i mało konkretnych, ale jakbym miała zatrudniać kogoś "na słuchawkę", to jednak wybierałabym tych rozgadanych a nie zamkniętych w sobie. Podobnie jakby zatrudniała jakiegoś budowlańca, to nie obchodziłoby mnie to, że rozmowa się nie klei ale czy jest dobrym fachowcem.

A, to teraz nie pasuje do argumentacji, bo w mojej firmie działa, to nagle musi to być programista.

Jest to poważna firma, nikt nie mówił, że stanowisko musi być specjalistyczne.

Ale prawnika czy księgową też wybieraliśmy na zasadzie fajna osoba czy niefajna. Była jedna super wykwalifikowana, ale taka nieprzyjemna, że zdecydowaliśmy się na kogoś z mniejszym stażem, kto zrobił lepsze wrażenie. Na szczęście nie było wyboru między miłym pijaczkiem Zenkiem spod sklepu, którego wylali z podstawówki, a wredną absolwentką księgowości na renomowanym uniwersytecie z samymi piątkami na dyplomie. Bo czasem mam wrażenie, że wy piszecie o jakiejś miłej osobie z ulicy kontra absolwencie Harvardu w danej dziedzinie. A mi chodzi po prostu o to, że jak najbardziej można parę dodatkowych punktów i pewne braki w doświadczeniu nadrobić miłym usposobieniem lub poleceniem zaufanego znajomego/pracownika.

W dalszym ciągu w prywatnej firmie mogłabym zatrudniać tylko fanów anime nawet kosztem doświadczenia i nie widzę w tym nic niestosownego, jeśli taki mam kaprys i chcę dopłacać do interesu. Gdybym miała mnóstwo szmalu otwierałabym takie firmy tylko po to, żeby pokazać, że mogę.

Stary 2018-05-31, 22:38   #2399
Mahdab
Zakorzenienie

Bo ten miły = wygadany głupek..

Przecież nikt nie mówi o zatrudnianiu osoby która się do tego nie nadaje (chociaż i w tym nic złego nie widzę, o ile ktoś ma kaprys płacić pracownikowi za nic). Nie wiem dlaczego tu sie zakłada, że dobrym pracownikiem będzie tylko ten "najlepszy z najlepszych".

Przecież wiadomo, że jak szukam programisty to szukam kogoś, to potrafi programować + jest ładny, brzydki, jest fanem ski fi, albo jest w moim wieku. Albo po prostu to polubie.

Szczerze mówiąc nie jestem na tyle zadufana w sobie, żeby uważać, że zawsze byłam najlepszym kandydatem na stanowisko. W pierwszej pracy dowiedziałam się później, że był na rozmowie między innymi jakiś bardzo wykształcony chłopak z doświadczeniem. Spytałam przełożonego, o to i powiedział, że wydał mu się tamten chłopak jakiś przemadrzaly. Więc przyjął osobę na podstawie subiektywnych odczuć.

Stary 2018-05-31, 23:28   #2400
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc nie jestem na tyle zadufana w sobie, żeby uważać, że zawsze byłam najlepszym kandydatem na stanowisko. W pierwszej pracy dowiedziałam się później, że był na rozmowie między innymi jakiś bardzo wykształcony chłopak z doświadczeniem. Spytałam przełożonego, o to i powiedział, że wydał mu się tamten chłopak jakiś przemadrzaly. Więc przyjął osobę na podstawie subiektywnych odczuć.

A to swoją drogą. Ja się niedawno dowiedziałam, że o moim przyjęciu przesądziła koszulka z logiem Hordy z WoWa, bo szef się nie mógł zdecydować między mną a innym kandydatem a w jego gildii brakowało DPSa.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości