|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII
Cytat:
|
|
|
|
|
#2372 |
|
Zakorzenienie
|
Przebranżowienie nie jest jakieś niemożliwe. Moja koleżanka była zatrudniona w gazecie, obecnie robi w dziale marketingu, ale w firmie w ogóle niezwiazanej z mediami. Znam przypadki, gdzie wieloletnie nauczycielki odchodziły i zajmowały się kompletnie czymś innym
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2373 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w wydziale jest kupa byłych nauczycieli, uczyli różnych przedmiotów, a dzisiaj, jak widać, wola sie zająć oświata od strony prawnej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2375 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83874366]Obecnie pracy nie szukam, ale dzisiaj sobie przeszukałam interesujące mnie oferty pracy. Wybrałam 3, w jednostkach finansów publicznych, znalazłam numery do działu kadr, GK. Chciałam się dowiedzieć, jakie wynagrodzenie mają w budżecie na te stanowiska, bo w ofertach nic nie było. Oczywiście nikt mi nie udzielił takiej informacji, zapraszają do składania ofert. Zamiast od razu dać prognozowaną pensję, którą raczej już mają ustaloną, bo to się w Planie finansowym powinno znaleźć, wolą popatrzeć sobie na cv, czyli zmarnować czas nie tylko sobie, ale i możliwym kandydatom.[/QUOTE]Niekoniecznie, możesz podać swoje wymagania finansowe i powinni ci powiedzieć czy je mogą spełnić. Pewnie budżet mają przygotowany, ale u nas raczej się dobiera pensje pod pracownika. Np. Powiedzieliby ci budżet do 6 tyś, a zobaczyliby twoje doświadczenie i daliby 2.700, więc to trochę nie ma sensu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2377 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2378 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83878916]No właśnie oni przez telefon nie chcieli nic udzielać, tylko składać cv i wtedy ewentualnie się dowiedzieć, a najlepiej to dopiero na rozmowie.[/QUOTE]To trzeba naciskać, lub mówić, że nie masz zamiaru tracić czasu, jeśli nie wiesz, czy płaca Ci odpowiada. Moim zdaniem trzeba tak robić, może w końcu się nauczą dodawania widełek do ogłoszeń.
|
#2379 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie nie chcę tu wrzucać bo mam dość szczegółowo opisane obowiązki (i to prawie tak samo jak na linkedinie), a nie chcę, żeby obecny pracodawca dowiedział się o poszukiwaniach
|
|
|
|
#2381 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83874366]Obecnie pracy nie szukam, ale dzisiaj sobie przeszukałam interesujące mnie oferty pracy. Wybrałam 3, w jednostkach finansów publicznych, znalazłam numery do działu kadr, GK. Chciałam się dowiedzieć, jakie wynagrodzenie mają w budżecie na te stanowiska, bo w ofertach nic nie było. Oczywiście nikt mi nie udzielił takiej informacji, zapraszają do składania ofert. Zamiast od razu dać prognozowaną pensję, którą raczej już mają ustaloną, bo to się w Planie finansowym powinno znaleźć, wolą popatrzeć sobie na cv, czyli zmarnować czas nie tylko sobie, ale i możliwym kandydatom.[/QUOTE]
Teraz taki trend żeby o wynagrodzeniu nie rozmawiać aż do podpisywania umowy. Krótkowzroczne to jest bo jest walka o najmłodszych, najmobilniejszych i najbardziej dyspozycyjnych pracowników, których jest i będzie coraz mniej. No, ale spece od motywacji i zaangażowania pracownika wymyślili sobie taki rodzaj fikcji odnośnie motywacji do pracy i twardo trzymają się tej polityki, a co za tym idzie stało się to silnym trendem w branży rekrutacyjnej. Oczywiście, że budżet na dane stanowisko jest z góry ustalony. Tylko nikt z kandydatami na nie bardzo długo na ten temat nie rozmawia. A na różnych etapach rekrutacji odpadają wszyscy kandydaci, którzy od początku oczekują konkretnych informacji w tej kwestii. Moim zdaniem pracodawca na tym traci. I w sumie rekruter też, jeśli jego zarobki mają zależeć od pensji jaką może wynegocjować najlepszy kandydat na dane stanowisko. Takie próby walki z rynkiem pracownika są w moim odczuciu kontrproduktywne dla wszystkich zainteresowanych stron.
|
#2382 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dublowanie opisu z Linkedin też niewiele Ci da. Jak coś to pisz na priv. Odpowiem dziś wieczorem, ewentualnie do jutrzejszego poranka bo teraz muszę zająć się tym, co mam do zrobienia na dziś, a niestety jest tego dość sporo. Z tego co piszesz to jak piszesz CV to połowa problemu. Jeśli obecnie pracy szukałaś kilka lat temu to od tej pory bardzo wiele się w rekrutacjach zmieniło. Wiem bo sama mam porównanie. To obecnie zupełnie inna para kaloszy niż kiedyś. CV trzeba pisać zupełnie inaczej niż wtedy.
|
|
#2384 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasem marudzę tu na forum od czasu do czasu Potem zaciskam zęby i walczę dalej Kiedyś poradzono mi pójście w tłumaczenia przysięgłe, ale znajomi tł. przysięgli odradzili mi to.
|
|
|
|
|
#2385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2386 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2388 |
|
Zakorzeniona
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;83880821]Ja dziękuję za taką motywację. Jeszczeumowę powinno się podpisywać in blanco, żeby pierwszy przelew był niespodzianką
[/QUOTE]Ewentualnie podajesz widełki, oni mówią, że rozważą, a potem ustalają wynagrodzenie dopiero po miesiącu na podstawie tego, jak się spisałaś w pracy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2389 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A nie myślałaś o najprostszej drodze, czyli po prostu praca biurowa w korpo? Moja koleżanka niedawno rzuciła uczenie, a ona jeszcze uczyła w publicznej szkole, więc z tą pensją w Warszawie niewiele mogła zrobić. Poszła po prostu do korpo, gdzie jedynym wymaganiem był biegły angielski. Dostała dużo lepszą kasę. Firma nazywa się zdaje się Mercer, a ona się zajmuje zarządzaniem benefitami pracowniczymi. Nie wymagali doświadczenia, z obowiązków było najpierw szkolenie. Tylko angielski sprawdzali na dzień dobry. |
|
|
|
|
#2390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2391 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W Warszawie z tymi zarobkami w korpo z językami nie jest źle, a przynajmniej lepiej niż w szkołach, więc dla nauczyciela to jakaś alternatywa. |
|
|
|
|
#2392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To na egzaminie na tłumacza przysięgłego jest interpreting? Rozważałąm tę opcję, ale właśnie mi ją skutecznie wybiłaś z głowy.
|
|
#2393 |
|
BAN stały
|
Tak, jak zdasz pisemny, to masz potem ustny. Konsekutywne i a vista bodajże.
Edytowane przez megamag Czas edycji: 2018-05-31 o 13:05 |
|
|
|
#2394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no powiedzmy takie, że dobrze, że nie zachowaliśmy ich dla potomności. No, ale po pewnym czasie za komplement życia uznałam jak usłyszałam od trenera na kabinie "No, no. A już się bałem, że nic z tego nie będzie...Jestem pod wrażeniem." Także dziewczyny, kwestia treningu i zaprawienia się w bojach. Tego idzie się nauczyć, ale niestety w praktyce. No i zrobienia tego, że się człowiek na początku zestresuje i ośmieszy nie da się chyba uniknąć. U nas różne rzeczy wychodziły. Np. że ktoś umie mówić tylko slangiem i w tym wymiata. Ale z poważnym językiem np. konferencji medycznej nijak za daleko nie ujedzie. A ktoś np. odkrywał w sobie talenty kreatywne i żyłkę copywriter'a. Albo to kto lepiej słyszy ...na jedno ucho. I potem były akcje z przepinaniem i przelutowywaniem kabli w słuchawkach naszych kabin. A za wątkiem odnośnie przysięgłych też jestem. Możliwe, że by się nam przydał. A co do meritum i szukania pracy w Polsce- jak ktoś ciekawy dlaczego jest tak dobrze, że aż tak źle to mogę Wam link do ciekawej dyskusji podesłać. Podsumowanie dyskusji: deregulujmy rynek pracy dalej bo tak szukamy Polaków, że chcemy zatrudniać Ukraińców co już tu siedzą, ale mamy problem taki mały problem, że urzędników jest za mało i nam za wolno ich pobyty legalizują, a w ogóle to państwo nam wciska etaty, a my byśmy chcieli tylko te "elastyczne formy" (patrz umowa zlecenie) no i żeby tych urzędników więcej było i żeby legalizowali szybko i bez ograniczeń. A jak Ukrainców będzie mało to może Nepal. AmenMoje 3 grosze: to samo grono twierdzi, że "trzeba sprawić by młodzi Polacy dążyli sami do zmiany prawa (powyżej widzicie w jakim kierunku) bo nikt tego za nich nie zrobi" (no chyba, że szacowne grono jako "lobbyści", żeby nie użyć brzydkiego słowa "grupa nacisku"). I niech zgadnę jak to zostanie opakowane PR'owo dla tychże młodych Polaków co to mają polski rynek pracy przygotować na wyzwania kolejnego wieku- "walczcie bo praca elastyczna i myślcie, że chodzi o home working i pracę zdalną dla was, no bo przecież Wam nie powiemy, że to dla tych tańszych od Was imigrantów" (żeby nie było nie mam nic przeciwko Ukraińcom, a Nepalczyka żadnego póki co nie poznałam, wiem tylko w jakim piekle pracują. A średnia pensja na Ukrainie to jakieś 700zł , czyli 600 hrywien). Taka moja " myśl na niedzielę" (Przepraszam, nie na niedzielę, ale na Boże Ciało). Także tego... Ja się z tym prześpię i osobom szukającym pracy/myślącym o jej zmianie także polecam. Linki dla ciekawych tylko na priv. Co by szacowne grono potem mnie szwadronem szybko i sprawnie zalegalizowanych Nepalczyków nie poszczuło. A i pamiętajcie, że "to głupi wymysł ustawodawcy, że etat to najlepsza rzecz dla człowieka" w połączeniu z: "etat jest jedynym co bank uważa za podstawę zdolności kredytowej klienta" oraz " nieuniknione rosnące koszty i ilość leczenia w ciągu życia nowotworów wynikające w wydłużania naszej oczekiwanej długości życia" oraz " tylko etat wlicza się do korzystania z usług ZUS i NFZ pozwalających sfinansować leczenie choroby nowotworej"- taki szybki wyciąg i zestawienie z moich prasówek i analiz z tego tygodnia w kontekście rynku pracy i naszego społeczeństwa jako całości. I tu też discalimer: nie mam nic przeciwko pracy bez etatu u młodych, wiecznie zdrowych, kreatywnych. Znam i rozumiem. Ale cytując pewnego badacza nowotworów- "po 60 roku życia jakiegoś raka będzie miał każdy. To nie prognoza,to fakt. pytanie tylko jakiego i na jakie leczenie będzie go stać". I pozdrawiam wszystkich w wątku- i HR i nie HR i pracujących i niepracujących. Bo jedziemy na jednym wózku i jak HR zarżnie rynek i pracownika to zarżnie sam siebie. Tym bardziej robiąc to co robi i tak jak to robi i idąc w tym kierunku, w którym idzie. Jak jakiś ciekawski HR-owiec w wątku jest i chce poznać szczegóły tak przykrej diagnozy to też można na priv. I tu też disclaimer: żeby nie było, że specyfiki pracy nie rozumiem. Rozumiem. Niestety aż za dobrze. Dzięki temu widzę jak ułatwiając sobie pracę można jej sobie tyle dowalić, że nie ma szans się z niej wygrzebać i uzyskać wymiernego efektu tej pracy. Dobranoc lub dzień dobry, w zależności od Waszej strefy czasowej i trybu funkcjonowania.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2018-05-31 o 03:12 |
|
|
|
|
#2395 |
|
Zadomowienie
|
Każdy kto myśli o prowadzeniu poważnego biznesu w końcu zda sobie z tego sprawę. Dlatego sukces w zarządzaniu odnoszą osoby nastawione na cele, a nie na pogadanie sobie z ludźmi.
|
|
|
|
#2396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale może mnie okłamują i te wszystkie zbytki to z jakiegoś zadłużenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2397 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez MsLizard Czas edycji: 2018-05-31 o 21:26 |
|
|
|
|
#2398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A, to teraz nie pasuje do argumentacji, bo w mojej firmie działa, to nagle musi to być programista. Jest to poważna firma, nikt nie mówił, że stanowisko musi być specjalistyczne. Ale prawnika czy księgową też wybieraliśmy na zasadzie fajna osoba czy niefajna. Była jedna super wykwalifikowana, ale taka nieprzyjemna, że zdecydowaliśmy się na kogoś z mniejszym stażem, kto zrobił lepsze wrażenie. Na szczęście nie było wyboru między miłym pijaczkiem Zenkiem spod sklepu, którego wylali z podstawówki, a wredną absolwentką księgowości na renomowanym uniwersytecie z samymi piątkami na dyplomie. Bo czasem mam wrażenie, że wy piszecie o jakiejś miłej osobie z ulicy kontra absolwencie Harvardu w danej dziedzinie. A mi chodzi po prostu o to, że jak najbardziej można parę dodatkowych punktów i pewne braki w doświadczeniu nadrobić miłym usposobieniem lub poleceniem zaufanego znajomego/pracownika. W dalszym ciągu w prywatnej firmie mogłabym zatrudniać tylko fanów anime nawet kosztem doświadczenia i nie widzę w tym nic niestosownego, jeśli taki mam kaprys i chcę dopłacać do interesu. Gdybym miała mnóstwo szmalu otwierałabym takie firmy tylko po to, żeby pokazać, że mogę.
|
|
#2399 |
|
Zakorzenienie
|
Bo ten miły = wygadany głupek..
Przecież nikt nie mówi o zatrudnianiu osoby która się do tego nie nadaje (chociaż i w tym nic złego nie widzę, o ile ktoś ma kaprys płacić pracownikowi za nic). Nie wiem dlaczego tu sie zakłada, że dobrym pracownikiem będzie tylko ten "najlepszy z najlepszych". Przecież wiadomo, że jak szukam programisty to szukam kogoś, to potrafi programować + jest ładny, brzydki, jest fanem ski fi, albo jest w moim wieku. Albo po prostu to polubie. Szczerze mówiąc nie jestem na tyle zadufana w sobie, żeby uważać, że zawsze byłam najlepszym kandydatem na stanowisko. W pierwszej pracy dowiedziałam się później, że był na rozmowie między innymi jakiś bardzo wykształcony chłopak z doświadczeniem. Spytałam przełożonego, o to i powiedział, że wydał mu się tamten chłopak jakiś przemadrzaly. Więc przyjął osobę na podstawie subiektywnych odczuć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to swoją drogą. Ja się niedawno dowiedziałam, że o moim przyjęciu przesądziła koszulka z logiem Hordy z WoWa, bo szef się nie mógł zdecydować między mną a innym kandydatem a w jego gildii brakowało DPSa.
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.

szczęśliwa Panna Młoda 

Dublowanie opisu z Linkedin też niewiele Ci da. Jak coś to pisz na priv. Odpowiem dziś wieczorem, ewentualnie do jutrzejszego poranka bo teraz muszę zająć się tym, co mam do zrobienia na dziś, a niestety jest tego dość sporo. Z tego co piszesz to jak piszesz CV to połowa problemu. Jeśli obecnie pracy szukałaś kilka lat temu to od tej pory bardzo wiele się w rekrutacjach zmieniło. Wiem bo sama mam porównanie. To obecnie zupełnie inna para kaloszy niż kiedyś. CV trzeba pisać zupełnie inaczej niż wtedy.
no powiedzmy takie, że dobrze, że nie zachowaliśmy ich dla potomności. No, ale po pewnym czasie za komplement życia uznałam jak usłyszałam od trenera na kabinie "No, no. A już się bałem, że nic z tego nie będzie...Jestem pod wrażeniem." Także dziewczyny, kwestia treningu i zaprawienia się w bojach. Tego idzie się nauczyć, ale niestety w praktyce. No i zrobienia tego, że się człowiek na początku zestresuje i ośmieszy nie da się chyba uniknąć. U nas różne rzeczy wychodziły. Np. że ktoś umie mówić tylko slangiem i w tym wymiata. Ale z poważnym językiem np. konferencji medycznej nijak za daleko nie ujedzie. A ktoś np. odkrywał w sobie talenty kreatywne i żyłkę copywriter'a. Albo to kto lepiej słyszy ...na jedno ucho. I potem były akcje z przepinaniem i przelutowywaniem kabli w słuchawkach naszych kabin. A za wątkiem odnośnie przysięgłych też jestem. Możliwe, że by się nam przydał. A co do meritum i szukania pracy w Polsce- jak ktoś ciekawy dlaczego jest tak dobrze, że aż tak źle to mogę Wam link do ciekawej dyskusji podesłać. Podsumowanie dyskusji: deregulujmy rynek pracy dalej bo tak szukamy Polaków, że chcemy zatrudniać Ukraińców co już tu siedzą, ale mamy problem taki mały problem, że urzędników jest za mało i nam za wolno ich pobyty legalizują, a w ogóle to państwo nam wciska etaty, a my byśmy chcieli tylko te "elastyczne formy" (patrz umowa zlecenie) no i żeby tych urzędników więcej było i żeby legalizowali szybko i bez ograniczeń. A jak Ukrainców będzie mało to może Nepal. Amen