![]() |
#4651 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. IV
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4652 |
Raczkowanie
|
Ja tak zapytałam o ten plan porodu i myślałam, że każda z nas pisze swój taki jak najbardziej pod swoje oczekiwania i wymagania a widzę że większość wogóle nie przygotowuje 🤯 jak byłam na warsztatach to jedna babeczka wspominała że warto taki plan dobrze przemyśleć i do szpitala jechać z dwoma egzemplarzami i koniecznie dopilnować żeby został dołączony do naszej dokumentacji medycznej, bo jakby nie było to jest dokument. U nas na przyjeciu do szpitala wypełnienia się mnóstwo zgód na procedury medyczne itp więc w planie bardziej skupie się na tym czego oczekuje od personelu. Co do lewatywy to u nas chyba w żadnym szpitalu nie robią - chyba ze rodząca ma swój zestaw i poprosi o wykonanie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4653 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dobrze, że ciśnienie już w normie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4654 |
Wtajemniczenie
|
Anima konsultacja anestozjologiczna teoretycznie nie jest konieczna ale bez niej nie dostaniesz zzo no i moze sie przydac jezeli dojddzie do nieplanowanej cc
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4655 |
Zakorzenienie
|
U nas konsultacja anestezjologiczna jest przed porodem, albo na oddziale jak jest czas, albo na porodówce
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4656 |
Zakorzenienie
|
A co to jest ZZO???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4657 |
Zadomowienie
|
Hmm, jak będzie nieplanowana cesarka to i tak mnie musza znieczulić. Rozmawiałam jak narazie tylko nieformalnie z anestezjologiem i nic nie mówił o konsultacji, ale tak czy tak będę dzwonić w nast tygodniu to się dowiem. W ogóle w następnym tygodniu muszexdprawy urzędowe pozałatwiać. ZUS- dowiedzieć się jakie są formalności z zasiłkiem macierzyńskim, USC- my nie mamy ślubu wiec chcemy uznać ojcostwo przed porodem, chyba większość z Was po ślubie, ale jeśli nie to wiele ułatwia taka rejestracja . A w ogóle od 1 czerwca można dziecko rejestrować po urodzeniu przez internet wiecie?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4658 |
Wtajemniczenie
|
U mnie w szpitalu są oddzielne sale porodowe, położna wlasnie mi powiedziała. Ogolnie poopowiadala o porodzie...o plabie porodu to mówiła, że możemy wypełnić, ale nie jest to konieczne, bo personel zawsze robi wszystko pro pacjentka - jezeli chodzi o nacinanie krocza, to mówiła że nie nacinaja, chyba ze jest taka konieczność, a tak to skóra peka sama ( przy nacieciu tnie sie wszystko razem z miesniem itp, a jak peka samo to tylko skóra).
Znieczulenie ciężko dostac, raczej nastawic się na to, że sie nie dostanie ( anestezjologa nie ma na porodowce oddzielnego) Zamiast lewatywy doradzila kupic czopki glicerynowe i sobie zaaplikowac w pierwszej fazie porodu (oczyszczaja jelitka ![]() Karolinka - rodzaj znieczulenia, chyba zewnatrzoponowe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4659 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do planu porodu, ja robię i jestem bardzo ciekawa jak mi pójdzie jego egzekwowanie tym razem. Oprócz kontaktu skóra do skóry po porodzie (ocena zdrowia dziecka na brzuchu u mnie) zależy mi też na opóźnionym odcięciu pępowiny (idealnie by było jak przestanie tętnić, ciekawe co personel na to, jak oni zwykle się już czają z tymi nożyczkami, jak dziecko ledwie wyjdzie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Znieczulenie zewnątrz-oponowe. To co dają w kręgosłup. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4660 |
Zakorzenienie
|
Odo a czemu później.pepowine odciąć?
Bursztynku udanego wypoczynku! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4661 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4662 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4663 |
Zakorzenienie
|
Mi robili lewatywe przy poprzednim.
A teraz mozna jeść w trakcie porodu? Kolezance pozwolili i wymiotowala |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4664 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja planuję dla siebie spakować słodycze i sporo butelek wody z dzióbkiem ( tak podobno będzie nam łatwiej pić w różnych pozycjach) wymioty zdarzają się tak czy siak |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4665 | |
Zakorzenienie
|
U mnie o wszystko pytali w trakcie porodu, o nacięcie, o czopki, szczepienie czy kąpanie dziecka.
Mi się wydaje, że nacięcie lepsze niż pęknięcie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4666 |
Zadomowienie
|
Jestem po wizycie, mały rośnie wyszło mi ok. 2370 g (teraz jestem w 32 t 6d), 3 tyg. temu miał ok 1700, więc prawidłowo przybiera o te ok. 500g . Szyjkę mi sprawdziła, wszystko ok. Jedynie coraz mniejsze szanse widzi na poród naturalny ze względu, że jest dosyć duży, a ja bardzo niska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4667 | |
Zakorzenienie
|
Też slyszalam,że lepiej.byc nacietym niz popekac
---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
Mi nic lekarz takiego nie mówił.Urodzilam syna 3580łatwo nie było,ale nie wiem,czy ze względu na wagę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4668 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4669 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4670 |
Zadomowienie
|
To moje pierwsze dziecko i jak dalej tak pójdzie to szacuje ok. 4 kg i że tyle ciężko żebym urodziła, ale cały czas mówi, że jeszcze różnie może być i jak będzie miał tak do 3,5 to pewnie będę próbować SN. Widać po brzuchu też, że jest duży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4671 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mała w 33+1 wazyla 2281 34+1 2532 Edytowane przez pola25 Czas edycji: 2018-05-30 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4672 |
Zakorzenienie
|
Możecie jesc w czasie porodu. O kurczę to dobrze. Tutaj to chyba nie wolno...
Dziewczyny ale numer. Dostarczył dzis gosc z Amazon jakas przesylke i zostawił dla sąsiadki tez co mieszka zaraz obok, podzieleni jestesmy ogrodzeniem.... przyszła odebrac przesylke chwile po raz pierwszy porozmawialysmy No bo nowa jestem w sąsiedztwie... bardzo ubolewała ze kolejny chłopak sie urodzi ![]() Dziewczyny przyrzekam ona to mówiła całkiem poważnie. Kobietka około 70lat i nie ma swoich dzieci. Ma za to dwa koty co mi Piesie szczują przychodząc do mojego ogrodu... No juz chyba jej nie polubiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4673 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja w ogóle nie ogarniam planu porodu, chce iść, urodzić i wrócić do domu ![]() ![]() Może i jest w tym coś, by domagać się swoich praw, ale myślę, że przy pierwszym porodzie i mnie jako takiej mało "rozkrzyczanej" będzie ciężko egzekwować jakieś swoje założenia. Może przy drugim porodzie, jak już będę wiedzieć co i jak ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4674 |
Zadomowienie
|
Hej!
Witam się po wizycie u neuro - ledwo doszłam od samochodu, w przychodni czekałam ponad 2h, a wizyta 10 minut. Od 3 tygodni nie byłam ani razu taka skonana. A jak szłam do samochodu to ludzie pewnie się zastanawiali, czy powinnam wsiadać za kierownicę ![]() Uff, orientuje się może któraś z was jak to jest z zastrzykami?? Mam płyn do iniekcji i zlecenie na zastrzyki. Ale nie kupiłam strzykawek i igieł, no i dodatkowo zastanawiam się - to tylko w mojej poradni lekarza rodzinnego mogę zrobić? Mam aż 5 zastrzyków, a tu jutro wolne, piątek mogę zrobić, potem znowu sobota i niedziela wolne... No to co to ma być za leczenie?! Co do porodu. Odniosę się bardzo pokrótce, z tego, co się dowiedziałam na zajęciach z SR. Chociaż wiele kwestii zależnych jest od danej położnej, od jej źródeł wiedzy, jej widzimisię itd. 1. czasami lepiej jest być naciętym, bo pęknięcia są niekontrolowane i może zdarzyć się tak, że pękniemy aż po odbyt. Efekt - worek stomijny do końca życia. 2. plan porodu czasem jest respektowany, czasem nie, ale jest to dokument i w razie czego można się na niego powołać. Myślę, że nie warto z tego rezygnować - wypełnienie to kilka chwil i nic nie tracimy. 3. zzo - znieczulenie zewnątrzoponowe do porodu naturalnego, podpajęczynówkowe - do cc. Różnią się niuansami, na zachodzie zazwyczaj wykonuje się już tylko podpajęczynówkowe, bo jest bezpieczniejsze itd. 4. jedzenie podczas porodu ma być dozwolone od tego roku, jak wejdzie nowa ustawa, póki co to chyba zależy od szpitala/położnych. Mi położna mówiła, że nie lubi jak pacjentki jedzą, bo trudno jest każdej z osobna tłumaczyć, że 1 kanapka to spoko, ale już obiad pięciodaniowy to przegięcie. Po pierwsze to duże obciążenie dla organizmu i żołądka, po drugie istnieje ryzyko zachłyśnięcia się/wymiotów, no i po trzecie - jelita (wiadomo!). U nas można tylko ssać cukierki, a konkretnie - położne preferują lizaki i słodkie napoje, coby położnica siły miała ![]() Uff, ale się naprodukowałam. A tak słowo ode mnie jeszcze: u nas na lubelszczyźnie to chyba porodówki na najniższym poziomie w stosunku do reszty kraju i pozostałych województw. Nędza i bida. W moim szpitalu na porodówce jest bodajże 8 stanowisk do rodzenia, pooddzielanych parawanami. I to jest dla mnie wskazanie do cc ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4675 |
Zakorzenienie
|
Karolina dziwna osoba z Twojej.sąsiadki,mogą z nią być problemy.
Summer oby Ci zastrzyki.pomogły |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4676 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Summer odniosę się tylko do zastrzyków. W dni wolne mozesz zrobić w nocnej i świątecznej pomocy lekarskiej. Idziesz ze zleceniem i lekiem- żadnych strzykawek i igieł nie potrzebujesz. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4677 |
Wtajemniczenie
|
Odo a czemu nie dla kapania dziecka ?
Karolinka co za sasiadka okropna, tragedia ! Pola mi dzisiah polozna mowila o tym że lepiej popekac, bo wtedy tylko skora jest uszkodzona, a jak Cie potna to wszystko ciachaja - mięśnie itp. Odnosbie tegi co napisala Summer i pekania - w taki sposob mozna sie zalatwic, jeżeli nie wyrazi sie zgody na cięcie, a np glowka dziecka jest duża ( w trakcie porodu jest to oceniane, polozna mowila dzisiaj, że oni widzą odleglosci pomiedzy ciemionkiem i czyms tam - jezeli jest duza, to mówią, że bezpieczniej będzie naciąć. Bylam w biedronce, zapomnialam, że jutro święto ! Ostatni raz dziewczyny, ja☠☠☠u co tam sie działo, myślałam że padne...teraz szukalam inspiracji na pincie jak pomalować ścianę Rozalkową - znalazlam takie chmurki, ksiezyc, gwiazdki ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4678 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4679 |
Zakorzenienie
|
Zua ludziom odbija przed 1 dniem.wolnym,szykują się,jak na wojnę
Przenioslam się do dolnego pokoju ze spaniem,na górze duszno,na noc balkon otwarty,mnie gardło boli,trochę kataru mam,nie wiem,czy z tym.otwieraniem nie przesadzilam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4680 |
Zadomowienie
|
Dzięki, dziewczynki, za wszystkie miłe słowa!
![]() Karolina, miłe słowa czy email zawsze będą mile widziane ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:55.