Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-06-01, 21:49   #2431
MsLizard
Zadomowienie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII

Cytat:
Napisane przez magda88 Pokaż wiadomość
Cześć, dołączam do Was
Obecnie jestem na urlopie a do końca lipca jestem zwolniona ze świadczenia pracy ponieważ moja firma się przenosi do innego miasta i niestety musiałam się z nią pożegnać (a raczej ona ze mną..).
Jak patrzę na ogłoszenia to mi się wydaje, że ja nic nie umiem...Bo nie ma ogłoszeń, albo prawie nie ma, gdzie spełniam 100% wymagań Też tak macie?
Nigdy nie myślałam, że nic nie umiem bo nie spełniam wszystkich punktów w ogłoszeniu. Aplikuje na takie samo stanowisko na jakim pracuje obecnie, jedyne czego czasami nie spełniam to liczba lat doświadczenia albo inny program komputerowy niż ten z którymi miałam do czynienia, ale i tak wysyłam cv, bo nie uważam aby to była jakaś przeszkoda. Chyba, że piszą wyraźnie "warunek konieczny, proszę nie przysyłać cv jak go nie spełniasz" ale to raczej rzadkość.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-02, 01:30   #2432
Mahdab
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83918036]No właśnie, nie jest to takie proste i jednoznaczne.[/QUOTE]Ale jakie ma dla Ciebie znaczenie czy ma powód czy fantazje?
Dla mnie jest proste, że niech sobie zatrudnia kogo chce.

Ja podałam konkretny przykład, że facet chciał kogoś od siebie trochę młodszego. Ja sobie potrafię wyobrazić powód, nie wiem czy trafilam, ale przypuszczenia mam. Boli mnie, że tak łatwo i fajnie nazwać Januszem biznesu człowieka, o którym w sumie nic nie wiadomo.

Ja napewno nie spełniałam warunków z ogłoszenia, a dostałam prace. To była moja pierwsza praca, a pamiętam, że było wymagane 2letnie doświadczenie. Raz to miało miejsce, bo kolejne prace dostałam mimo braku ogłoszenia i aktywnej rekrutacji, dlatego zawsze tu powtarzam, żeby dzwonić i pytać o pracę

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-02, 10:37   #2433
9b3c663057ffbc82ae9019b87931eb18768d1240
Konto usunięte

Poczytajcie sobie w wolnej chwili książki odnośnie mózgu i psychologii - w każdej jednej znajdziecie informacje, że choćbyśmy się starali - mimo wszystko i tak zawsze będziemy zwracać uwagę na wygląd i pierwsze wrażenie.
Ludzki mózg jest tak ustawiony, że ma swoje preferencje, jeśli nie lubimy imienia Olga, to choćby jakaś super wykształcona Olga przyszła na rozmowę, to będziemy sceptycznie nastawieni. To samo jeśli pracodawca ma z tyłu głowy, że kobieta 25+ będzie w ciąży, to choćby miała orzeczenie o niepłodności - to jej nie zatrudni. To tak w kwestii psychologicznej.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Cytat:
Cześć, dołączam do Was
Obecnie jestem na urlopie a do końca lipca jestem zwolniona ze świadczenia pracy ponieważ moja firma się przenosi do innego miasta i niestety musiałam się z nią pożegnać (a raczej ona ze mną..).
Jak patrzę na ogłoszenia to mi się wydaje, że ja nic nie umiem...Bo nie ma ogłoszeń, albo prawie nie ma, gdzie spełniam 100% wymagań Też tak macie?
Nie szukaj tam, gdzie masz 100% wymagań, bo nieraz tu wspominane było, że na takie ogłoszenia odpowiada rzesza osób, dlatego, że wymagania są "łatwe" i dostępne dla każdego.
Lepiej wysyłać tam, gdzie spełniasz trochę wymagań,a dodatkowo się czymś wyróżniasz ponadto.
9b3c663057ffbc82ae9019b87931eb18768d1240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-02, 15:19   #2434
cavvythecat
Wtajemniczenie

[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8392478 6]Poczytajcie sobie w wolnej chwili książki odnośnie mózgu i psychologii - w każdej jednej znajdziecie informacje, że choćbyśmy się starali - mimo wszystko i tak zawsze będziemy zwracać uwagę na wygląd i pierwsze wrażenie.
Ludzki mózg jest tak ustawiony, że ma swoje preferencje, jeśli nie lubimy imienia Olga, to choćby jakaś super wykształcona Olga przyszła na rozmowę, to będziemy sceptycznie nastawieni. To samo jeśli pracodawca ma z tyłu głowy, że kobieta 25+ będzie w ciąży, to choćby miała orzeczenie o niepłodności - to jej nie zatrudni. To tak w kwestii psychologicznej.
[COLOR="Silver"][/QUOTE]

No nie do końca tak. Takie uprzedzenia są mocno zakodowane, ale to nie znaczy, że nie da się tych zachowań zauważyć i oduczyć.
Stary 2018-06-02, 22:01   #2435
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cavvythecat Pokaż wiadomość
No nie do końca tak. Takie uprzedzenia są mocno zakodowane, ale to nie znaczy, że nie da się tych zachowań zauważyć i oduczyć.
Ja czytałam, że decyzje rekryter podejmuje podświadomie już w ciągu pierwszych minut rozmowy.

Może masz rację, że da się pozbyć uprzedzeń, ale ktoś może tego nie chcieć. Mogłabym mieć uprzedzenie do jakiegos imienia, albo nie chciec osoby o nazwisku takim samym jak ja i mam tyle innych kandydatów, że nie muszę się przełamywać.

O to mi chodzi cały czas, jesli ktoś chce jakiejś konkretnej cechy u kandydata, to w imię czego ma rezygnować?

Stary 2018-06-02, 23:39   #2436
Amazoniak
Zadomowienie

Mahdab zmień płytę plisss daj się przebić innym wątkom, ileż można czytać to samo w kółko już wiemy jakie jest twoje zdanie na temat zatrudniania wg własnego widzimisię więc pójdźmy dalej. Nie musisz wszystkich do niego przekonywać, naprawdę możemy mieć inne zdania na jakikolwiek temat i świat nie umrze z tego powodu. Daj żyć kobito...

Edytowane przez Amazoniak
Czas edycji: 2018-06-02 o 23:41
Amazoniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-02, 23:56   #2437
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amazoniak Pokaż wiadomość
Mahdab zmień płytę plisss daj się przebić innym wątkom, ileż można czytać to samo w kółko już wiemy jakie jest twoje zdanie na temat zatrudniania wg własnego widzimisię więc pójdźmy dalej. Nie musisz wszystkich do niego przekonywać, naprawdę możemy mieć inne zdania na jakikolwiek temat i świat nie umrze z tego powodu. Daj żyć kobito...
Wynikała dyskusja i zadałam pytania, bo jestem szczerze zainteresowana, jakie argumenty ma druga strona.

Akurat to czy ktoś zmieni zdanie, ani mnie ziebi ani grzeje, bo nijak na mnie nie wpływa.

Stary 2018-06-03, 00:04   #2438
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Wynikała dyskusja i zadałam pytania, bo jestem szczerze zainteresowana, jakie argumenty ma druga strona.

Akurat to czy ktoś zmieni zdanie, ani mnie ziebi ani grzeje, bo nijak na mnie nie wpływa.

tak, wynikała dyskusja i się ciągnęła ze 2 strony ale zmieniono wątek więc nie ma po co ogrzewać starych kotletów, idźmy dalej. Chyba już przemaglowałyście ten temat na amen, skończył się samoistnie więc nie ma po co do niego wracać na siłę, tym bardziej że nic nowego w tym temacie się nie pojawia tylko jakieś czepianie pierdół, chwytanie za słowa itp.
Stary 2018-06-03, 02:06   #2439
megamag
BAN stały

Tak w ramach offtopu, czytałam kiedyś książkę o urodzie w badaniach psychologicznych i antropologicznych. Wnioski nie były zbyt optymistyczne. Nawet ludzie świadomi takich zjawisk i sposobu działania naszych mózgów nie byli w stanie się ich wyzbyć, tzn. też łączyli pewne cechy z wyglądem i statystycznie wyżej oceniali kompetencje ładnych osób (niż ocenialiby je, gdyby na przykład nie widzieli twarzy). Nam się może czasem wydawać, że jesteśmy obiektywni, ale to niekoniecznie prawda.

magda88 podobno jedną z głównych bolączek naszego rynku pracy jest rozmijanie się kompetencji kandydatów z wymaganiami pracodawców, dlatego ci pierwsi nie mogą znaleźć pracy, a ci drudzy pracownika. I to nie tylko w kontekście: brakuje cieśli, a mamy za dużo socjologów. Większość ludzi kończy dziś edukację ze średnią znajomością podstawowych programów biurowych i komunikatywną znajomością angielskiego. A pracodawcy poszukują często bardzo konkretnych umiejętności, których z kolei kandydaci nie mieli gdzie nabyć, i kółko się zamyka. Podsumowując, inni też tak mają.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 10:54   #2440
Farisss
Wtajemniczenie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83913221]Ja uważam, że przy wyborze powinno się kierować możliwie jak największym obiektywizmem, tj. kompetencjami i chęcią do pracy kandydata. Jakaś "chemia" między obiema stronami też powinna być, dobre pierwsze wrażenie, ale wrażenie może się zmieniać w trakcie pracy. Generalnie emocje nie powinny być dominującym czynnikiem - to nie randka w ciemno, że ty się masz zakochać od pierwszego czy drugiego wejrzenia w kandydacie na ewentualnego chłopaka czy nawet męża Przynajmniej ja tak to widzę.[/QUOTE]
No i... nie do końca. Jak chcesz zmierzyć te wszystkie kompetencje? Twarde można zmierzyć jakimiś zadaniami, ale halo, mamy 21 wiek - oprócz kompetencji twardych potrzebne są też miękkie niestety. A to najczęściej właśnie ta chemia pomiędzy pracownikiem-pracodawcą. Niestety, ale czasy "umiem Excela/JAVĘ/angielski - zatrudnij bo jestem analitykiem/programistą/tłumaczem" minęły. Teraz potrzeba znacznie czegoś więcej, czyli tej całej chemii pomiędzy pracownikiem a pracodawcą.

Cytat:
Cześć, dołączam do Was
Nie przejmuj się, przerób ładnie CV i wysyłaj tam gdzie spełniasz nawet 50-60%, dodatkowo możesz dopisać że jeśli gdzieś nie spełniasz wszystkich wymagań to szybko się uczysz i chętnie nadrobisz. Jaka branża? Może warto każde CV pod konkretne ogłoszenia pisać? I dołączać listy motywacyjne? Niby one wyszły z mody ale czasem mogą się przydać

Cytat:
magda88 podobno jedną z głównych bolączek naszego rynku pracy jest rozmijanie się kompetencji kandydatów z wymaganiami pracodawców, dlatego ci pierwsi nie mogą znaleźć pracy, a ci drudzy pracownika. I to nie tylko w kontekście: brakuje cieśli, a mamy za dużo socjologów. Większość ludzi kończy dziś edukację ze średnią znajomością podstawowych programów biurowych i komunikatywną znajomością angielskiego. A pracodawcy poszukują często bardzo konkretnych umiejętności, których z kolei kandydaci nie mieli gdzie nabyć, i kółko się zamyka. Podsumowując, inni też tak mają.
Wielu rzeczy można się samemu nauczyć. Nie od dziś wiadomo, że na studiach jest tylko teoria i resztę trzeba samemu ogarniać.
Stary 2018-06-03, 11:21   #2441
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
No i... nie do końca. Jak chcesz zmierzyć te wszystkie kompetencje? Twarde można zmierzyć jakimiś zadaniami, ale halo, mamy 21 wiek - oprócz kompetencji twardych potrzebne są też miękkie niestety. A to najczęściej właśnie ta chemia pomiędzy pracownikiem-pracodawcą. Niestety, ale czasy "umiem Excela/JAVĘ/angielski - zatrudnij bo jestem analitykiem/programistą/tłumaczem" minęły. Teraz potrzeba znacznie czegoś więcej, czyli tej całej chemii pomiędzy pracownikiem a pracodawcą.
Ale na wytworzenie tej "chemii" też potrzeba czasu. 10 minut rozmowy to jednak "ciut" za mało.
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 11:43   #2442
Farisss
Wtajemniczenie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83940051]Ale na wytworzenie tej "chemii" też potrzeba czasu. 10 minut rozmowy to jednak "ciut" za mało.[/QUOTE]
No... jeszcze nigdy nie brałam udziału w 10 minutowej rozmowie. Godzina często wystarczy, żeby sprawdzić jak zachowuje się pracownik i czy ewentualnie będzie pasować do zespołu.

Znalezienie pracy, to nie tylko znalezienie miejsca gdzie będzie się klepało technicznie to co umie, to też miejsce gdzie się będzie po prostu pasować - jak cała grupa lubi czarny humor, to wprowadzenie osoby która tego humoru nie lubi (pomimo że kompetencje twarde są super) będzie ryzykowne i zarówno pani z HR jak i manager danego działu będą woleli wybrać osobę z czarnym humorem, ale z mniejszymi umiejętnościami innymi. I dla nich - ta osoba po prostu bardziej pasuje na to stanowisko. Proste.
Stary 2018-06-03, 11:53   #2443
Konto usunięte

Cytat:
No... jeszcze nigdy nie brałam udziału w 10 minutowej rozmowie. Godzina często wystarczy, żeby sprawdzić jak zachowuje się pracownik i czy ewentualnie będzie pasować do zespołu.

Znalezienie pracy, to nie tylko znalezienie miejsca gdzie będzie się klepało technicznie to co umie, to też miejsce gdzie się będzie po prostu pasować - jak cała grupa lubi czarny humor, to wprowadzenie osoby która tego humoru nie lubi (pomimo że kompetencje twarde są super) będzie ryzykowne i zarówno pani z HR jak i manager danego działu będą woleli wybrać osobę z czarnym humorem, ale z mniejszymi umiejętnościami innymi. I dla nich - ta osoba po prostu bardziej pasuje na to stanowisko. Proste.
Proste, jeżeli masz dołączyć do firmy, w której kładzie się nacisk na pracę zespołową, bądź tworzenie relacji z klientem, itp. rzeczy. Wtedy rzeczywiście taki dzień próbny może pozwolić rozwikłać wątpliwości, czy człowiek się nadaje od strony tego typu kompetencji miękkich. Ale już niuanse typu "czy firma lubi czarny humor" - no, nie przesadzajmy. Chyba że jest firma produkująca gadgety halloweenowe, to wtedy konkretne upodobania czy rodzaj poczucia humoru może przesądzić. Tak jak mówię, wszystko zależy od tego, czemu jakaś cecha ma służyć.
Ale po 10-ciu minutach rozmowy jedynie dowiesz się najogólniejszych rzeczy.
Ja takie dni próbne przebywałam może dwa razy w życiu. Zresztą staram się omijać ogłoszenia w których kładzie się nacisk na umiejętności pracy w zespole, jeśli wiem, że nadaję się do pracy bardziej indywidualnej, a nie np. na przedstawiciela danej firmy, gdzie prezencja, odpowiedni sposób bycia są rzeczywiście bardzo istotne.

Edytowane przez 7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Czas edycji: 2018-06-03 o 12:06
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 12:09   #2444
Farisss
Wtajemniczenie

Tylko, że obecnie w 90% stawia się na pracę zespołową i komunikację międzyludzką. Co raz mniej jest stanowisk gdzie siedzi się zamkniętym samemu ze sobą i nie odzywa do nikogo - nikt nie będzie chciał zatrudnić osoby do swojego zespołu, która nie będzie do niego pasowała. I nie ma znaczenia czy jest to stanowisko bardziej indywidualne czy typowa praca grupowa.
I nie wiem gdzie przesada z tym czarnym humorem. Znam przypadki rozmów rekrutacyjnych gdzie manager danego działu rzuca k.wami i obserwuje reakcję kandydatów - bo uwaga - w jego dziale sporo się przeklina i nie chcą mieć w dziale osoby, której będzie to przeszkadzać.
Stary 2018-06-03, 12:17   #2445
Konto usunięte

Cytat:
Tylko, że obecnie w 90% stawia się na pracę zespołową i komunikację międzyludzką. Co raz mniej jest stanowisk gdzie siedzi się zamkniętym samemu ze sobą i nie odzywa do nikogo - nikt nie będzie chciał zatrudnić osoby do swojego zespołu, która nie będzie do niego pasowała. I nie ma znaczenia czy jest to stanowisko bardziej indywidualne czy typowa praca grupowa.
I ja właśnie dlatego omijam prawdopodobnie większość ogłoszeń kiedy już selekcjonuję między tymi na które mogłaby odpowiedzieć "z braku lucku", a tymi stanowiskami na które potencjalnie faktycznie się nadaję.

Cytat:
I nie wiem gdzie przesada z tym czarnym humorem. Znam przypadki rozmów rekrutacyjnych gdzie manager danego działu rzuca k.wami i obserwuje reakcję kandydatów - bo uwaga - w jego dziale sporo się przeklina i nie chcą mieć w dziale osoby, której będzie to przeszkadzać.
No ja się z takimi jakże "sympatycznymi" przypadkami nie spotkałam
Stary 2018-06-03, 12:22   #2446
natsko1993
Raczkowanie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;83941206]I ja właśnie dlatego omijam prawdopodobnie większość ogłoszeń kiedy już selekcjonuję między tymi na które mogłaby odpowiedzieć "z braku lucku", a tymi stanowiskami na które potencjalnie faktycznie się nadaję.

No ja się z takimi jakże "sympatycznymi" przypadkami nie spotkałam[/QUOTE]

Z tym przeklinaniem szczerze to się jeszcze nie spotkałam, ale pewnie mi by to do gustu nie przypadło. Nie lubię osób, które nadużywają brzydkich słów.

https://natkaopowiada.blogspot.com lifestyle <3
natsko1993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 12:25   #2447
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez natsko1993 Pokaż wiadomość
Z tym przeklinaniem szczerze to się jeszcze nie spotkałam, ale pewnie mi by to do gustu nie przypadło. Nie lubię osób, które nadużywają brzydkich słów.
Ja też.
Stary 2018-06-03, 12:29   #2448
megamag
BAN stały

Cytat:
No to byś się w mediach i reklamie nie odnalazła. Ale człowiek się niestety szybko do tego przyzwyczaja i przestaje jakoś reagować na przekleństwa, o wiele trudniej jest się potem odzwyczaić i nie palnąć czegoś przypadkiem. Niestety w pracy spędza się dużo czasu i człowiek nią przesiąka, czy tego chce czy nie.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 12:35   #2449
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
No to byś się w mediach i reklamie nie odnalazła. Ale człowiek się niestety szybko do tego przyzwyczaja i przestaje jakoś reagować na przekleństwa, o wiele trudniej jest się potem odzwyczaić i nie palnąć czegoś przypadkiem. Niestety w pracy spędza się dużo czasu i człowiek nią przesiąka, czy tego chce czy nie.
Media i reklama to jednak też dość szeroka dziedzina. Wydaje mi się, że czym większa/uznana firma/korporacja, tym większe ciśnienie na wyniki, w związku z czym i stres, więc odbija się to na przyjętym sposobie bycia, a więc i języku.
Stary 2018-06-03, 12:41   #2450
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Trochę z innej beczki - jak reagujecie, gdy przełożony zwraca Wam uwagę na "błąd", a ewidentnie nie ma racji? Nie ma tu pola do intepretacji, ani tego, że "obie odpowiedzi mogą być poprawne pod pewnymi warunkami", jesteście co do tego absolutnie przekonane i konsultujecie najpierw sprawę z kilkoma osobami i wszystkie zgodnie mówią to samo. Jak subtelnie zwrócić uwagę komuś z delikatnym ego, żeby taki bubel nie poleciał do klienta?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 12:45   #2451
Konto usunięte

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8394174 1]Trochę z innej beczki - jak reagujecie, gdy przełożony zwraca Wam uwagę na "błąd", a ewidentnie nie ma racji? Nie ma tu pola do intepretacji, ani tego, że "obie odpowiedzi mogą być poprawne pod pewnymi warunkami", jesteście co do tego absolutnie przekonane i konsultujecie najpierw sprawę z kilkoma osobami i wszystkie zgodnie mówią to samo. Jak subtelnie zwrócić uwagę komuś z delikatnym ego, żeby taki bubel nie poleciał do klienta?[/QUOTE]
Ja bym powiedziała, dlaczego uważam, że tam nie jest błąd, i wyjaśniła swój punkt widzenia, jak i reszty zespołu, ale z zaznaczeniem: "zrobi Pan jak Pan uzna".
Stary 2018-06-03, 13:05   #2452
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:

Z drugiej strony w ten sposób tworzysz w firmie kastę, wszyscy mają lubić to samo, robić to samo itd. Taka grupa może narzucać niepotrzebną presję. Moim zdaniem lepiej jak w firmie są rożne osobowości, które mogą się dopełniać, ludzie są tolerancyjni i akceptują odmienność. Jeszcze nigdy nie pracowałam w miejscu, w którym wszyscy mają podobne charaktery i zainteresowania.

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8394174 1]Trochę z innej beczki - jak reagujecie, gdy przełożony zwraca Wam uwagę na "błąd", a ewidentnie nie ma racji? Nie ma tu pola do intepretacji, ani tego, że "obie odpowiedzi mogą być poprawne pod pewnymi warunkami", jesteście co do tego absolutnie przekonane i konsultujecie najpierw sprawę z kilkoma osobami i wszystkie zgodnie mówią to samo. Jak subtelnie zwrócić uwagę komuś z delikatnym ego, żeby taki bubel nie poleciał do klienta?[/QUOTE]

Ja mam taką sytuację, przeciętnie raz na miesiąc. Może niekoniecznie chodzi o zwrócenie uwagi na błąd, ale często z szefem "spieram" się o jakieś przepisy. Z tymże nie mam z tym większych problemów, jak jestem czegoś pewna to przy tym stoję. Nigdy to nie jest kłótnia, raczej merytoryczna rozmowa.
Stary 2018-06-03, 13:13   #2453
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Z drugiej strony w ten sposób tworzysz w firmie kastę, wszyscy mają lubić to samo, robić to samo itd. Taka grupa może narzucać niepotrzebną presję. Moim zdaniem lepiej jak w firmie są rożne osobowości, które mogą się dopełniać, ludzie są tolerancyjni i akceptują odmienność. Jeszcze nigdy nie pracowałam w miejscu, w którym wszyscy mają podobne charaktery i zainteresowania.
No właśnie. A firmy, w których testuje się odporność na stres" rzucaniem mięsem" czy celowymi chamskimi zachowaniami, w moich oczach są po prostu niepoważne, i odradzałabym je każdemu. Co innego, kiedy ktoś mnie spyta "Jak zachowałaby się Pani, kiedy klient zacząłby się bardzo niekulturalnie zachowywać?", a co innego, jak zaczyna przede mną odgrywać takiego osobnika, nie uprzedzając uprzednio o niczym. Tutaj moja tolerancja wobec sposobów przeprowadzania rekrutacji się skończy, jak również moje poczucie humoru.
Stary 2018-06-03, 13:25   #2454
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 13:37   #2455
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:

A ja bym ☠☠☠☠iła z nim.

Dlatego właśnie się takie rzeczy robi. To całkiem sprytne.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 13:46   #2456
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dla Ciebie to sprytne, dla mnie to pajacowanie.
Stary 2018-06-03, 13:53   #2457
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość

Dla Ciebie to sprytne, dla mnie to pajacowanie.

No więc raczej nie chciałabyś się znaleźć w tym zespole, nie?

Więc rekrutacja przeprowadzona prawidłowo.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 14:03   #2458
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 14:43   #2459
Dolczi
Zakorzenienie

Z tym przeklinaniem to dobre. Ja parę lat temu miałam do czynienia z niemiłą i chamską rekruterką oraz jej asystentką. Podważały moje kompetencje. Gdy powiedziałam co mogę wnieść do firmy to usłyszałam, że mam tak o sobie nie myśleć. Uważam, że albo mają taki styl rekrutacji tam albo chciały sprawdzić moją asertywność i odporność na stres. Był też test wiedzy. Jestem pewna, że rozwiązałam go prawidłowo. Nie dostałam tej pracy. Po takiej rozmowie kwalifikacyjnej i tak nie chciałam tam pracować. I nie był to biznes Janusza tylko znana korporacja.

Nie znoszę osób przemądrzałych, których ich ZAWSZE musi być na wierzchu. I do tego w ich mniemaniu ZAWSZE mają rację.

Dieta cud- seks i głód.

Edytowane przez Dolczi
Czas edycji: 2018-06-03 o 14:45
Dolczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-03, 14:45   #2460
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dolczi Pokaż wiadomość
Z tym przeklinaniem to dobre. Ja parę lat temu miałam do czynienia z niemiłą i chamską rekruterką i jej asystentką. Podważały moje kompetencje. Gdy powiedziałam co mogę wnieść do firmy to usłyszałam, że mam tak o sobie nie myśleć. Uważam, że albo mają taki styl rekrutacji tam albo chciały sprawdzić moją asertywność i odporność na stres. Był też test wiedzy. Jestem pewna, że rozwiązałam go prawidłowo. Nie dostałam tej pracy. Po takiej rozmowie kwalifikacyjnej i tak nie chciałam tam pracować. I nie był to biznes Janusza tylko znana korporacja.

Myślę, że nie masz czego żałować. Skoro było tak już na etapie rekrutacji, to co dopiero byś miała w trakcie pracy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości