|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II
Cytat:
Chociaż z tego co rozumiem to potrzebne jest tylko kilka szt. na początek a potem jak dochodzisz do wprawy to można spokojnie te zwykłe. Na jesień długi rękaw, albo krótki + kaftanik na to, na moją logikę ![]() Cytat:
![]() Upały dla mnie są straszne, kilka dni pod rząd 30st na zewnątrz, w domu mam 26 i ledwo dyszę. Ale od wczoraj ochłodzenie I w końcu mam czym oddychać A byłam ze zmarzluchów przed ciążą ![]() Cytat:
I pod koniec ciąży się to wyrówna, bo np. nie urosną mu już wcale do końca ![]() Cytat:
ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.Cytat:
Ja dostałam od niej zestaw przewijak z wanienką, ale on jest taki malusi - to taki stojący z kółkami, więc można sobie jeździć nim z pokoju do łazienki co jest wygodne, ale wanienka jest, wiadomo, rozmiaru przewijaka. Właściwie to jest, powiedziałabym, rozmiaru mojej umywalki (ale umywalkę mam z tych większych) I podobno taki rozmiar to starcza na ok. 1,5 mies, a jak dziecko się urodzi duże to nawet krócej. Siostra używała właśnie 1,5 mies, potem kupiła wanienkę (sporą) ze stelażem i używała stelaża do pół roku, potem zdjęła stelaż i samą wanienkę stawiała w pokoju. Teraz mała ma 14msc i robi przy kąpieli takie chlap chlap chlap, że trzeba kąpać w łazience, a że łazienke mają małą to kupili małą wanienkę (z Ikei), stawiają ją w brodziku prysznica, zamykają drzwi od prysznica i dziecko sobie chlapie do woli ![]() Z tego co mówiła mi siostra wyszło, że ważne jest, żeby dziecko dopóki nie siedzi się mieściło na długość do wanienki, dlatego oni nie kupili od razu tej z Ikei. Cytat:
Wyczytałam przed chwilą, że jest coś takiego jak malowanie obrazu po numerach i nie trzeba mieć żadnych zdolności a wychodzą cuda Zamówiłam sobie właśnie zestaw i namaluję obraz do pokoju dziecka
|
||||||
|
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a wy planujecie robic 3 polowkowe ? Jesli do tej pory dwa pierwsze byly bez zarzutu i wszystko ok z dzidzia?
Bo troche kolezanek nie robilo bo niby po co wiec sama nie wiem ? Wogole jak bylyscie na 2 polowkowych to dostalyscie jakies gratisy w takiej siateczce? Bo mnie dali i tam tez rozne ulotki byly a w jednej opisane wyprawki co do szpitala dla dziecka dla matki ,co do domu itd takze fajnie przyda mi sie
|
#3693 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ogólnie ciężej się oddycha i pocę się zdecydowanie więcej gdy już przebywam na dworze ale to na razie jedyne objawy cały czas się ludzie że skoro lato tak szybko wystartowało z takimi temperaturami to może chociaż sierpień będzie chłodniejszy i łaskawszy dla nas w tym 3 trym ![]() Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Cytat:
tyle że my byliśmy na poprzednich dwóch prywatnie, a że badania trochę kosztują to chyba to trzecie już sobie odpuścimy ![]() Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez izaa29 Czas edycji: 2018-06-06 o 12:35 |
|||
|
|
|
#3694 |
|
Zakorzenienie
|
mwmwm91 dzieki
![]() - Esti10 ja robię 3 prenatalne, ale u mnie musi byc. Natomiast moja siostra nie robila i znajome też, wiec roznie z tym
|
|
#3695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbujemy jeszcze raz ;D IMG_2701.jpg IMG_2961.jpgIMG_2960.jpgIMG_2959.jpgIMG_2958.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3696 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale wystarczy kilka sztuk. Tylko po to żeby dojść do wprawy lepiej z długim rękawem Cytat:
Cytat:
może ktoś zapisał sobie i wrzuci?? Help!!!
|
|
#3697 |
|
Zakorzenienie
|
oj tak, ale teraz z kolei jestem przerażona jak to będzie w tym szpitalu przy porodzie
![]() teraz śmiga, dziękuję Co z tymi ochraniaczami na łóżeczko. Bezpieczne, przydatne? |
|
|
|
#3698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My tez prywatnie i dlatego tez sie zastanawiam maz od razu po tamtych mowil a czemu masz nie isc itd ? Wiec mnie zdziwil No ale zobaczymy jeszcze troche czasu jest dzis zaczelam wlasnie 23 tydz sie mi info pokazalo z aplikacji
|
|
#3699 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mamy październikowe 2018 cz. II
Cytat:
Ja mam jeden bo moja mama kupiła ale nie zamierzam go na razie montować może później jak już Hania będzie 3m+ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
Mnie tez zachęcali żeby iść na trzecie prenatalne ze niby ważne itd 220 zł kosztuje wiec to w sumie nie fortuna ale jeszcze się nie umawiałam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3700 |
|
Zadomowienie
|
Ja dla synka dopiero teraz kupiłam, bo wędruje po łóżeczku. Na szkoleniu " Bezpieczny maluch" ratownik medyczny mówił że ochraniacze, maskotki, itp. w łóżeczku malucha który się obraca ale jeszcze nie ma kontroli nad ciałkiem jest niebezpieczne. Może prowadzić do uduszenia.
Znalazłam posta z wyprawką!!! wyszukałam po "biała czekolada" Ogarnęłam listę wyprawkową. U mnie trochę inny podział. Szpital Poród: dokumenty koszula klapki ciemny mały ręcznik pod prysznic podkład (podpaska duża) * 2 ręcznik papierowy pomadka bezbarwna gumka do włosów woda termalna/mgiełka biała czekolada jedzenie dla M woda zestaw startowy dla dziecka – pampers, ciuszki kangurowane przez tatę, rożek/otulacz, czapeczka nakładki na sutki Oddział noworodkowy Mama Koszula do karmienia *2 Ręczniki ciemne średni i mały pod prysznic Podkłady na łóżko *3 Podkłady poporodowe Szorty z siateczki Biustonosz do karmienia *2 Wkładki laktacyjne Laktator Maść na sutki /lanolina Cienki szlafrok Przybory toaletowe /kosmetyki Kubek, sztućce Papier toaletowy, ręcznik papierowy Herbata na laktacje /kilka sztuk Tantum Rosa, psikacz do kwiatów Czopek glicerynowy Ładowarka Jedzenie! Woda Drobne Dziecko Mała paczka pieluch Chusteczki Alantan zielony Pieluchy tetrowe *4 Zestawy ubrań *3 Skarpetki zamiast niedrapek Set startowy dla mamy pod prysznic: koszula, 1 majtki, podkład, biustonosz, żel pod prysznic, tantum rosa – w worku żeby szybko wyjąć i nie szukać. Dom Pielęgnacja i higiena żel do kąpieli do ciała i włosów Hipp balsam do ciała sól fizjologiczna alantan do pupy zielony alantan dermoline niebieski do twarzy krem na wiatr nivea patyczki do uszu ze stoperami gaziki jałowe do przemywania oczu i pępka Gaziki nie jałowe do przemywania pupy chusteczki nawilżone na wyjścia Pampersy Pieluchy tetrowe *10/15 Pieluchy flanelowe *5 szczotka do włosów i grzebyk Podkłady na przewijak Nożyczki/obcinaczki Spirytus lub płatki ze spirytusem Gruszka Aspirator do nosa ręczniki z kapturkiem *2 wanienka stelaż Proszek i płyn do prania Apteczne Espumisan (na gazy) Delicol (pomaga w trawieniu) Bio-gaja (probiotyk) wit.D 400j czopki lub syrop przeciwgorączkowy woda morska do nosa octanisept Dobrze też mieć kompres ciepło zimno lub z pestek wiśni do przyłożenia na brzuszek Miejsce do spania łożeczko materac lateksowy ochraniacz na materac *2 prześcieradło *2 Przewijak Lampka nocna z ciepłym przygaszonym światłem rolety zaciemniające Otulacz Kocyk cienki /pielucha bambusowa Kocyk grubszy rożek śpiworek do spania Transport wózek fotelik chusta torba Ciuchy Śpiworek cienki na jesień śpiworek zimowy czapka 3-5 kompletów 56 5-7 kompletów 62 5-7 kompletów 68 cienka bluzeczka z dł rękawem *2 komplet: body z krótkim + pajac / body z długim + śpiochy/półśpiochy/spodenki i skarpety cienka czapeczka skarpetki cienkie *3 skarpetki grube *2 Awaryjnie smoczek butelka
|
#3701 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak pięknie piękne widoki i Ty jak ładnie wyglądasz brzuszek jeszcze malutki Cytat:
i jakie piękne zdjęcie! Cytat:
Cytat:
Xxboo piękne ubranka, takie dziewczyńskie. Hania będzie ślicznie wygladała. Zwłaszcza półśpiochy mi się podobają
|
||||
|
|
|
#3702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuje ❤️ mam cały wór takich ale już nie chciało mi się zdjęć robić. A co do wanienki to i tak przecież trzeba stać nad wanienka nawet jak jest stelaż. Nie wygodniej jest położyć wanienkę na ziemi i usiąść przy niej ? Ja zamierzam tak robić albo usiąść na narożniku a wanienkę dać na stolik Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3703 |
|
Zadomowienie
|
Pochylanie się nad wanienką to tragedia jest. U nas stelaż sprawdził się baaaaaaardzo. Kąpialiśmy w pokoju u małego gdzie farelką na szybko podnosiliśmy temp. pokoju. Używaliśmy długo, bo do czas aż Ant zaczął siadać ok 8msc.
|
#3704 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie! Czasami myślałam, że kręgosłup mi strzeli. Takie małe dziecko trzeba przez cały czas trzymać, a ciężko to zrobić, kiedy się siedzi. My kąpaliśmy na łóżku i teraz musimy znaleźć inne rozwiązanie, bo nie wyobrażam sobie tego ponownie.
|
|
|
|
#3705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio ? Kirvze jakoś nie umiem sobie wyobrazić stania nad wanienka podczas mycia. Bo i tak muszę się pochylić nad wanienka a nie stać prosto z wyprostowanymi plecami. Wiec wydaje mi się ze jak się zniżę do niej i usiądę obok to będzie tysiąc razy lepiej. No ale życie zweryfikuje W każdym razie ja na pewno nie kupuje stelaża, Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3706 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do stelaża to nie poradzę, bo my kąpaliśmy z początku na ławie w salonie, bo w łazience tyle miejsca nie mamy. Potem wanienka w brodzik od prysznica.
|
|
#3707 | |
|
Raczkowanie
|
Mamy październikowe 2018 cz. II
Cytat:
|
|
|
|
|
#3708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No najwyżej dokupimy a te stelaże są uniwersalne ? Bo ja mam wanienkę z ikei Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3709 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3710 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem wanienka z Ikei ma niestandardowy rozmiar i nie pasuje do niej stojak.
Ja też myślę że będę siadała na podłodze i tak mylą dziecko. Jestem zbyt niezdarna na stojak. Moglabym zachaczyc, kopnąxć i wszystko przewrócić. Często mi się zdarzają takie rzeczy. Ewentualnie na stole sobie położę wanienkę jeśli faktycznie będę mieć problem z plecami. Jednak chciałabym szybko przezucic się na kąpanie w brodziku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3711 |
|
Zakorzenienie
|
Ochraniacz na materac-
ponoc teraz się od tego odchodzi, zwiększa ryzyko SIDS No i nie ma przewiewu
|
|
#3712 |
|
Zakorzenienie
|
Jakim cudem? Leży pod prześcieradłem przecież.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba się lianesce pomyliło z ochraniaczem na łóżeczko/ szczebelki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3714 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pomylila z ochraniaczem na łóżeczko ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 10 lifestyle przy użyciu Tapatalka
|
|
#3715 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
), więc zrobię, nic za to nie dopłacam. Jeszcze się nie orientowałam co się przy tym trzecim sprawdza, ale jakbym miała płacić to poszukałabym najpierw informacji i się zastanowiła czy coś z tych rzeczy mnie niepokoi / czy mogłabym jakoś pomóc dziecku wiedząc o jakimś problemie jeszcze przed rozwiązaniem. Cytat:
Ogólnie wiadomo, trochę to tamuje dopływ powietrza, więc chyba każdy indywidualnie musi ocenić jak to u niego z tym jest... Ja będę mieć wąskie łóżeczko 50x100cm, w dodatku we wnęce między łóżkiem a ścianą więc na pewno nie będę do niego wkładać żadnych dodatkowych elementów. Mam nadzieję, że moje dziecko nie będzie waliło głową o te szczeble
|
|||
|
|
|
#3716 |
|
Rozeznanie
|
A kiedy sie robi te 3 badania prenatalne? Bo ja nic o tym nie slyszalam. W ktorym to tygodniu??
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3717 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
Edytowane przez lianeska Czas edycji: 2018-06-06 o 15:50 |
||
|
|
|
#3718 |
|
Zadomowienie
|
Patrzcie jaką słodka sukienusie dorwalam w Pepco na wyprzedaży za 9zl
![]() ![]() IMG_20180606_162830.jpegWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3719 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tylko tych falban i tiuli bedzie mi brakowac przy chłopcu ![]() ślicznaWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.

Pol kg dziecka i 4 cm stopy? To jakie on bedzie mial te kajaki jak sie bedzie rodzil
I pod koniec ciąży się to wyrówna, bo np. nie urosną mu już wcale do końca 

może ktoś zapisał sobie i wrzuci?? Help!!!

cały czas się ludzie że skoro lato tak szybko wystartowało z takimi temperaturami to może chociaż sierpień będzie chłodniejszy i łaskawszy dla nas w tym 3 trym 
piękne widoki i Ty jak ładnie wyglądasz 

śliczna