masturbacja a katolicyzm - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-30, 10:21   #91
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: masturbacja a katolicyzm

Cytat:
Napisane przez BarbiKena Pokaż wiadomość
(...) jak ktos o watpliwej moralnosci moze mi prawic kazania o moim postepowaniu? ksiadz powinien byc przykladem dla wiernych. zobaczymy ile to jeszcze potrwa.. ludzie zaczna sie odwracac od kosciola, przestana dawac na tace to moze sie cos zmieni...
Przepraszam, że posłużę się akurat twoją wypowiedzią, ale jest najbardziej wyrazista.

Jest to typowe myślenie "polskiego katolika" - "skoro on może grzeszyć to ja też mogę, do tego on nie ma prawa mnie pouczać, że coś źle zrobiłem".

Nie zastanawiasz się przy tym, czy ksiądz który zgrzeszył (bo też jest tylko człowiekiem) może swój grzech ciężko już odpokutował, może go mocno żałuje i ma bardzo mocne postanowienie poprawy, może już nigdy nie zgrzeszy... Ty tylko widzisz - jak on może, to ja też mogę
Tym samym dajesz sobie przyzwolenie na grzeszenie (i nie tylko ty, bo większość ludzi tak robi). Gdyby każdy katolik tak interpretował to mogło by to doprowadzić do nieciekawej sytuacji - "jak on mógł ukraść, to ja też mogę", "jak on mógł zabić to ja też mogę"...
Stary 2008-07-30, 10:25   #92
effcia82
Zakorzenienie

Dot.: masturbacja a katolicyzm

O tym czy coś jest grzechem decyduje Kościół (a konkretnie jego hierarchowie bo jest to instytucja rządzona autorytarnie) a nie poszczególni wyznawcy.
W religii nie ma miejsca na samodzielną interpretację i ocenę. Albo się ją przyjmuje albo nie i tyle. ja wybrałam brak religii i samodzielne myślenie. polecam
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 10:33   #93
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Cudzołozyc= masturbowac???? Ale głupoty piszesz. Cudzołoznica- to ta co sie masturbuje???
Przykazanie "Nie cudzołóż" zabrania również seksu przedmałżeńskiego i masturbacji. Tak interpretuje to Kościół. Nie podam Ci zapisu z KKK, bo zwyczajnie nie mam ochoty tego przekopywać i czytać, ale niestety według księży i katechetów tak jest. Tak samo jest z "Nie zabijaj" - podchodzi pod to używanie przemocy. Gdyby w przykazaniach miało być dokładnie wszystko wypisane, czyli np.: "Nie będziesz nikogo męczył psychicznie", "Nie będziesz nikogo krzywdzić fizycznie", "Nie będziesz uprawiać seksu przed ślubem", "Nie będziesz się masturbował", "Nie będziesz używać antykoncepcji" - to wyobraź sobie, ile tych przykazań by było. Ale z drugiej strony, może byłoby łatwiej, bo te nasze dziesięć przykazań często poddawane jest interpretacji, jak na przykład tutaj - jedni masturbację uważają za grzech, inni nie. A gdybyśmy mieli czarno na białym - nie wolno tego/tamtego/siakiego - trzeba byłoby się dostosować i nie ma dyskusji.
Stary 2008-07-30, 10:39   #94
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
W religii nie ma miejsca na samodzielną interpretację i ocenę. Albo się ją przyjmuje albo nie i tyle. ja wybrałam brak religii i samodzielne myślenie. polecam
I tu sie zupełnie nie zgodze. Całkowicie. Jesli chodzi o ten watek, nie zgadzam sie z wiekszoscia wypowiadajacych sie.Całkowicie.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 10:49   #95
Elfir
Zakorzenienie

Gwiazdeczka

Z czym sie nie zgadzasz? Z tym że masturbacja jest grzechem w pojeciu katolickim? W tej sytuacji jesteś albo slepa i nie potrafisz czytać, albo głupio się upierasz nie mając racji i argumentów

A to, ze niekatolicy ( tacy jak ty), nie uznaja masturbacji za grzech, zgadzają się wszyscy w tym wątku, wiec twoja niezgoda nie mam pojecia czego może dotyczyć.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 12:03   #96
agusiajnw
Zakorzenienie

a wiecie ze tak naprawdę to większość rzeczy zabronionych przez kościół jest wymyślona przez ludzi? Nie mówię oczywiście o przykazaniach. Np celibat- czy któraś z was wie skąd to tak naprawdę się wzięło? Bo ja wiem i tym bardziej dziwię się czemu jeszcze to nie zostało zniesione...
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 13:45   #97
Elfir
Zakorzenienie

Poza kwestią spadkową - z listów św. Pawła, gdzie opisuje małżeństwo jako rzecz niegodną, ale ewentualnie dopuszczalną, w porównaniu z miłym bogu celibatem.

My tu nie dyskutujemy o tym, czy te przepisy są życiowe czy nie, ale czy obowiązuja katolika.
A niestety, aby być katolikiem, trzeba stosować sie do zasad katolickich, tak jak przynależnośc do jakiejkolwiek grupy społecznej wymaga przestrzegania jej zasad.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 13:59   #98
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Poza kwestią spadkową - z listów św. Pawła, gdzie opisuje małżeństwo jako rzecz niegodną, ale ewentualnie dopuszczalną, w porównaniu z miłym bogu celibatem.

My tu nie dyskutujemy o tym, czy te przepisy są życiowe czy nie, ale czy obowiązuja katolika.
A niestety, aby być katolikiem, trzeba stosować sie do zasad katolickich, tak jak przynależnośc do jakiejkolwiek grupy społecznej wymaga przestrzegania jej zasad.
Ale celibat księży nie obowiązuje dlatego bo jest miły Bogu, tylko wprowadził to człowiek jeszcze za czasów seniorów i wasali...
Czyli nie wszystkie zasady są przeciw Panu Bogu... To jak ktoś pali też ma się za każdym razem spowiadać, chociaż wiadomo że i tak palił będzie?
Stary 2008-07-30, 14:23   #99
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
Ale celibat księży nie obowiązuje dlatego bo jest miły Bogu, tylko wprowadził to człowiek jeszcze za czasów seniorów i wasali...
Czyli nie wszystkie zasady są przeciw Panu Bogu... To jak ktoś pali też ma się za każdym razem spowiadać, chociaż wiadomo że i tak palił będzie?
ale Bóg i Kościół to 2 różne sprawy. współczesnyy KRK z Bogiem ma niewiele wspólnego
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 14:24   #100
rare bird
Wtajemniczenie

Cytat:
No cóż, ale tacy są dzisiejsi 'katolicy' - wyspowiada się z czegoś a potem żadnej chęci poprawy i grzeszymy na nowo.
Stary 2008-07-30, 14:28   #101
ciapulinka
Rozeznanie

Cool Dot.: masturbacja a katolicyzm

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
ciapulinka - Zakład Pascala jest błędny z samego założenia.
Po pierwsze, nie precyzuje o którego boga chodzi. W końcu przestrzeganie zasad wiary w Allaha bardzo różni się od zasad wiary w Wisznu czy Jahwe.
po drugie - zakłada, że bog jest wyrachowany: nie ma znaczenia, jakim człowiekiem jesteś w głębi duszy, tylko czy przestrzegasz jego nakazów
po trzecie: wspiera lizusostwo w zamian za potencjalne korzyści, czyli jest przekupstwem
po czwartę - wyznając religię, która hamuje postęp naukowy, w razie mojej przegranej (czyli jednak wybralam zle bostwo, lub boga nie ma) nie szkodze tylko sobie, ale przyszłym pokoleniom

cbdu
co to za roznica o jakiego boga chodzi?? kazda religia ma swego boga i bez wzgledu jak go nazwiemy w kazdej religi chodzi o nagrode jaka sie obiecuje wierzacemu. wiec bez wzgledu na to jak twoj bog sie nazywa ogolna prawda jest taka ze idac dobra droga(roznie rozumiana w kazdej religi) na koncu tej drogi czeka nagroda i dopiero an koncu drogi okazuje czy jest bog w ktorego sie wierzylo. i bez wzgledu na to czy jest czy go nei ma idac droga dobra czlowiek tylko zyskuje.

kazda religia sie od siebie roznia ale ogolna zasada jest taka samo chodzi o dobro i szczescie uzyskane poprzez pojscie dobra droga i wedlug zasad danej religii.

w katolicyzmie idac wedlug zasad kosciola katolickiego i zasad bozych zyskujesz niebo. i bez wzgledu na to czy na koncu tej drogi jest bog czy nie prawda jest taka ze idac dobra droga zawsze wygrywasz: niebo albo czyste sumienie i spelnienie ze twoje zycie bylo dobre i postepowalas uczciwie wobec blizniego.
ciapulinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 14:31   #102
ciapulinka
Rozeznanie

Wink Dot.: masturbacja a katolicyzm

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
ale Bóg i Kościół to 2 różne sprawy. współczesnyy KRK z Bogiem ma niewiele wspólnego
ale w katolicyzmie bog i kosciol to jedno. bedac katolikiem nie mozna oddzielic boga od kosciola i na odwrot.
Stary 2008-07-30, 14:42   #103
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciapulinka Pokaż wiadomość
ale w katolicyzmie bog i kosciol to jedno. bedac katolikiem nie mozna oddzielic boga od kosciola i na odwrot.
a dlaczego tak uważasz? To jeśli człowiek będzie z natury dobry i będzie żył zgodnie z Bogiem a nie będzie chodził w niedzielę do kościoła i pchał księdzu kasy w kieszeń to Bóg go odrzuci? Jest wiele sprzeczności między słowami Boga i słowami kościoła no i ja osobiście z tych dwóch bardziej przyjmuję to co Bóg mówi a nie ksiądz na kazaniu...
Stary 2008-07-30, 14:46   #104
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
a dlaczego tak uważasz? To jeśli człowiek będzie z natury dobry i będzie żył zgodnie z Bogiem a nie będzie chodził w niedzielę do kościoła i pchał księdzu kasy w kieszeń to Bóg go odrzuci? Jest wiele sprzeczności między słowami Boga i słowami kościoła no i ja osobiście z tych dwóch bardziej przyjmuję to co Bóg mówi a nie ksiądz na kazaniu...
Katolicyzm, określenie pochodzenia grecko-łacińskiego "catholicismus" oznaczające:

1) doktrynę religijną, moralną i społeczną chrześcijańskiego Kościoła rzymskokatolickiego.

teraz juz wiesz czemu
Stary 2008-07-30, 14:46   #105
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety, wg naszej wiary tak właśnie jest. Nie ma czegoś takiego jak: "Wierzący, nie praktykujący", bo Bóg = Kościół. Odrzucając Kościół, odrzucamy Boga. Taka prawda
Stary 2008-07-30, 14:51   #106
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
katolicyzm----- trynitarne wyznanie chrześcjiańskie, mające system dogmatyczno-doktrynalny oparty na Bibliii tradycji, uznające siedem sakramentów, autorytetKościoła oraz kult maryjny i świętych.

moze to ci pomoze

jak nie uznajesz autorytety kosciola to sie nie nazywaj katoliczka, bo malo znasz zasady swojej wiary jak widac.
Stary 2008-07-30, 14:54   #107
Kyoko2
Raczkowanie

Cytat:
Jest w tym troche prawdy. Bog go nie odrzuci. Ksiądz jako jednostka nie jest nieomylny (z papiezem to juz inna sprawa )
They turn me

Uczę się chińskiego!!!
Kyoko2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 14:57   #108
agusiajnw
Zakorzenienie

No tak... no to maże ja jestem "katolikiem"... wydaje mi się że wierzę w Boga, ale w kościół, przepraszam was bardzo, nie mogę. Skręca mnie na samą myśl niedzielnej mszy i słowami księdza, które co roku brzmią tak samo, chodzenia z tacą i zbierania pieniędzy, że niby na kościół... Nie mówiąc o święceniu mieszkania, nie dasz koperty to w przyszłym roku sobie sama możesz poświęcić... Już nie mówię o skrajnych przypadkach pedofilii która mnie do kościoła zraziła...
Stary 2008-07-30, 15:03   #109
Kyoko2
Raczkowanie

Cytat:
No tak... no to maże ja jestem "katolikiem"... wydaje mi się że wierzę w Boga, ale w kościół, przepraszam was bardzo, nie mogę. Skręca mnie na samą myśl niedzielnej mszy i słowami księdza, które co roku brzmią tak samo, chodzenia z tacą i zbierania pieniędzy, że niby na kościół... Nie mówiąc o święceniu mieszkania, nie dasz koperty to w przyszłym roku sobie sama możesz poświęcić... Już nie mówię o skrajnych przypadkach pedofilii która mnie do kościoła zraziła...
Z twojej wypowiedzi wnioskuje ze nie akceptujesz kosciola instytucjonalnego - witaj w klubie, są nas milony... tylko że z tym sie nic nie da zrobic, chyba że pospolite ruszenie na kurię ale i tak z cieplych posadek nie zrezygnuja (póki śmierc ich nie...)
They turn me

Uczę się chińskiego!!!
Stary 2008-07-30, 15:13   #110
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kyoko2 Pokaż wiadomość
Z twojej wypowiedzi wnioskuje ze nie akceptujesz kosciola instytucjonalnego - witaj w klubie, są nas milony... tylko że z tym sie nic nie da zrobic, chyba że pospolite ruszenie na kurię ale i tak z cieplych posadek nie zrezygnuja (póki śmierc ich nie...)
wreszcie ktoś mnie zrozumiał właśnie o to mi chodziło że kościół tez przez małe k to ale Kościół przez duże, czyli wszyscy katolicy a z tego co wiem to Bóg=Kościół
Stary 2008-07-30, 15:21   #111
Kyoko2
Raczkowanie

Cytat:
wreszcie ktoś mnie zrozumiał właśnie o to mi chodziło że kościół tez przez małe k to ale Kościół przez duże, czyli wszyscy katolicy a z tego co wiem to Bóg=Kościół

Wg mnie, życie ludzkie - zwlaszcza to po smierci (jezeli ktos uwaza ze takowe istnieje) jest zbyt ważne zeby zalezalo tylko od tych wszystkich zakazow i nakazow. Jest wiele drog, każdy powinien wybrac taka jaka mu odpowiada.
They turn me

Uczę się chińskiego!!!
Stary 2008-07-30, 15:29   #112
ciapulinka
Rozeznanie

Cytat:
W Biblii znajdujemy nakazy i żądania. Zawierają one to, co wierzący nazywają wolą Bożą. Nabardziej znanym ich zbiorem jest „Dziesięć przykazań” Znajdujemy go w dwu miejscach Starego Testamentu: w Księdze Wyjścia oraz w Księdze Powtórzonego Prawa Nowy Testament wielokrotnie nawiązuje do nich, np. w Kazaniu na Górze w opowiadaniu o bogatym młodzieńcu i w Liście do Rzymian Jednak nigdzie nie przytacza ich w pełnym brzmieniu.
Przykazania te mają szczególne znaczenie dla Żydów i chrześcijan, którzy uznają je za najważniejsze nakazy Boga. Dlatego od najdawniejszych czasów są one przekazywane w chrześcijańskim przepowiadaniu jako zasady życia wiarą.
Przykazania Boże wyszczególniają podstawowe warunki utrzymania żywej wspólnoty pomiędzy Bogiem i Jego ludem. Zapraszają wierzących do współuczestniczenia w rozpoczętym przez Boga wyzwalaniu całej ludzkości po to, aby wszyscy zachowali w sobie obraz Boga i mogli żyć wolni.
Wyliczanie przykazań zaczyna się od tego, że Bóg przedstawia się ludowi jako Ten, który wyzwala. Ponieważ jest Bogiem narodu, którego wyprowadził z Egiptu, nie będzie ten naród - Izrael - czcił innych bogów. Ponieważ Izraelici zawdzięczają Bogu wyzwolenie - nie będą uciskać innych ludzi, będą walczyć o prawa słabych i uciśnionych. Słowa „masz tak postępować” względnie „nie masz tak postępować” znaczą właściwie: nie będziesz tak postępować, ponieważ spotkałeś się z Bogiem, który ci się takim okazał.
Stary 2008-07-30, 15:48   #113
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
W Biblii znajdujemy nakazy i żądania. Zawierają one to, co wierzący nazywają wolą Bożą. Nabardziej znanym ich zbiorem jest „Dziesięć przykazań” Znajdujemy go w dwu miejscach Starego Testamentu: w Księdze Wyjścia oraz w Księdze Powtórzonego Prawa Nowy Testament wielokrotnie nawiązuje do nich, np. w Kazaniu na Górze w opowiadaniu o bogatym młodzieńcu i w Liście do Rzymian Jednak nigdzie nie przytacza ich w pełnym brzmieniu.
Przykazania te mają szczególne znaczenie dla Żydów i chrześcijan, którzy uznają je za najważniejsze nakazy Boga. Dlatego od najdawniejszych czasów są one przekazywane w chrześcijańskim przepowiadaniu jako zasady życia wiarą.
Przykazania Boże wyszczególniają podstawowe warunki utrzymania żywej wspólnoty pomiędzy Bogiem i Jego ludem. Zapraszają wierzących do współuczestniczenia w rozpoczętym przez Boga wyzwalaniu całej ludzkości po to, aby wszyscy zachowali w sobie obraz Boga i mogli żyć wolni.
Wyliczanie przykazań zaczyna się od tego, że Bóg przedstawia się ludowi jako Ten, który wyzwala. Ponieważ jest Bogiem narodu, którego wyprowadził z Egiptu, nie będzie ten naród - Izrael - czcił innych bogów. Ponieważ Izraelici zawdzięczają Bogu wyzwolenie - nie będą uciskać innych ludzi, będą walczyć o prawa słabych i uciśnionych. Słowa „masz tak postępować” względnie „nie masz tak postępować” znaczą właściwie: nie będziesz tak postępować, ponieważ spotkałeś się z Bogiem, który ci się takim okazał.
z jakiej strony ściągnęłaś ten tekst? Bo ma taką konstrukcję że wierzyć mi się nie chce że to Twoje słowa
no i co to ma do mojej wypowiedzi?
Stary 2008-07-30, 16:13   #114
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jeanne90 Pokaż wiadomość
Przykazanie "Nie cudzołóż" zabrania również seksu przedmałżeńskiego i masturbacji. Tak interpretuje to Kościół. Nie podam Ci zapisu z KKK, bo zwyczajnie nie mam ochoty tego przekopywać i czytać, ale niestety według księży i katechetów tak jest. Tak samo jest z "Nie zabijaj" - podchodzi pod to używanie przemocy. Gdyby w przykazaniach miało być dokładnie wszystko wypisane, czyli np.: "Nie będziesz nikogo męczył psychicznie", "Nie będziesz nikogo krzywdzić fizycznie", "Nie będziesz uprawiać seksu przed ślubem", "Nie będziesz się masturbował", "Nie będziesz używać antykoncepcji" - to wyobraź sobie, ile tych przykazań by było. Ale z drugiej strony, może byłoby łatwiej, bo te nasze dziesięć przykazań często poddawane jest interpretacji, jak na przykład tutaj - jedni masturbację uważają za grzech, inni nie. A gdybyśmy mieli czarno na białym - nie wolno tego/tamtego/siakiego - trzeba byłoby się dostosować i nie ma dyskusji.

To prawda. Przeciez nie można było napisac wszystkiego dosłownie. Nawet miałam to na religii kiedys jak się interpretuje poszczególne przykazania.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 16:26   #115
BarbiKena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Przepraszam, że posłużę się akurat twoją wypowiedzią, ale jest najbardziej wyrazista.

Jest to typowe myślenie "polskiego katolika" - "skoro on może grzeszyć to ja też mogę, do tego on nie ma prawa mnie pouczać, że coś źle zrobiłem".

Nie zastanawiasz się przy tym, czy ksiądz który zgrzeszył (bo też jest tylko człowiekiem) może swój grzech ciężko już odpokutował, może go mocno żałuje i ma bardzo mocne postanowienie poprawy, może już nigdy nie zgrzeszy... Ty tylko widzisz - jak on może, to ja też mogę
Tym samym dajesz sobie przyzwolenie na grzeszenie (i nie tylko ty, bo większość ludzi tak robi). Gdyby każdy katolik tak interpretował to mogło by to doprowadzić do nieciekawej sytuacji - "jak on mógł ukraść, to ja też mogę", "jak on mógł zabić to ja też mogę"...
nie grzesze dlatego ze ksieza grzesza. po prostu wyrazilam swoje zdanie o ludziach ktorzy decyzuja sie na ten zawod. chyba nie zaprzeczysz ze ksieza maja byc przykladem dla wiernych?? nikt nie jest nieomylny, oczywiscie jesli postepuje zle to moge przewidziec ze moje zachowanie zostanie poddane krytyce. ale jak bys sie czula gdyby Twoje postepowanie krytykowal ktos kto ma na sumieniu gorsze rzeczy niz Ty?

expectation: "Ciekawi mnie zawsze to - że o Kościele w mediach mówią tylko w kontekście tego złego. Nikt nie powie o charyzmatach księzy, o darach, o tym z jakim zamiłowaniem sprawują Mszę Święta..."

to nie moja wina ze media mowia o kosciele w kontekscie tego zlego. zwracam tylko uwage ze ksiadz powinien byc przykladem.
BarbiKena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 16:32   #116
agusiajnw
Zakorzenienie

a według mnie nie cudzołóż tyczy się zdrady a nie seksu przedmałżeńskiego... przecież jest nie cudzołóż a nie- nie łóż sama już nie wiem, może sobie tłumaczę tak jak mnie jest wygodniej? Ale przecież Adam i Ewa też nigdy ślubu nie mieli, prawda? A mieli dzieci i Bóg im pozwolił...
Stary 2008-07-30, 16:50   #117
BarbiKena
Raczkowanie

Cytat:
a według mnie nie cudzołóż tyczy się zdrady a nie seksu przedmałżeńskiego... przecież jest nie cudzołóż a nie- nie łóż sama już nie wiem, może sobie tłumaczę tak jak mnie jest wygodniej? Ale przecież Adam i Ewa też nigdy ślubu nie mieli, prawda? A mieli dzieci i Bóg im pozwolił...
wiele osob sobie tak tlumaczy. ale wiara to nie jest kodeks czy ustawa gdzie wszystko jest napisane czarno na bialym lacznie z przewidzianymi sankcjami. do wiary po prostu chyba trzeba dojrzec... prosze tylko nie odczytaj zle mojej wypowiedzi - nie krytykuje Cie poniewaz sama nie jestem wzorowym przykladem osoby wierzacej w Boga
BarbiKena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 16:59   #118
expectation
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BarbiKena Pokaż wiadomość

to nie moja wina ze media mowia o kosciele w kontekscie tego zlego. zwracam tylko uwage ze ksiadz powinien byc przykladem.

I dla mnie takim przykładem jest. Może ty trafiłaś na "złych" księży, a moze to ja miałam "szczęście" (?)

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść...

expectation jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 17:05   #119
ciapulinka
Rozeznanie

Exclamation Dot.: masturbacja a katolicyzm

Cytat:
z jakiej strony ściągnęłaś ten tekst? Bo ma taką konstrukcję że wierzyć mi się nie chce że to Twoje słowa
no i co to ma do mojej wypowiedzi?
skoro nie rozumiesz...to twoj problem nie moj. ale smiech mnie ogrania jak czytam ciebie, katoliczka ktora nie zna podstaw, zasad swej wiary.
Stary 2008-07-30, 17:15   #120
ciapulinka
Rozeznanie

Smile Dot.: masturbacja a katolicyzm

Cytat:

hahahaha a ja wyczytalam w biblii ze bog poblogoslawial adama i ewa czyli zostali mezem i zona.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości