Mamy październikowe 2018 cz. II - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-06-10, 12:19   #4051
lianeska
Zakorzenienie

Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
No ja jestem osoba niewierząca
Nie chce nawet ślubu kościelnego brać.

A Iza piękne imie - moje !;D heheheh

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mamy swoje faworyty, nie mowie,ze brzydkie

ℒℴѵℯ ..

Edytowane przez lianeska
Czas edycji: 2018-06-10 o 18:08
lianeska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 12:20   #4052
królewna z drewna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izaa29 Pokaż wiadomość
Ja tam na razie nic nie planuję najpierw czeka mnie poród
Dokładnie, też tak myślę

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2018-06-10, 12:22   #4053
izaa29
Zakorzenienie

Cytat:
No ja jestem osoba niewierząca
Nie chce nawet ślubu kościelnego brać.

A Iza piękne imie - moje !;D heheheh

Ja też Iza imie krótkie i w sumie je lubie ale ja jestem po prostu Iza bez żadnych -bella/-bela i jest to problematyczne jeśli chodzi o wszelkie papiery i formalności nawet w szkole w głupim dzienniku indeksie czy na sprawdzianie. Całe życie pomimo że wszędzie we wnioskach formularzach pisze Iza to na siłę dopisują mi Izabela lub Izabella, a ja później muszę jeździć i odkręcać 🤦 a w liceum czy na studiach Panie od polskiego nawet mnie opierniczyły, że nie jestem już małym dzieckiem i powinnam podpisywać się pełnym imieniem a nie zdrobnieniem gin też na początku Izabela mi mówił

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez izaa29
Czas edycji: 2018-06-10 o 12:25
izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 12:24   #4054
So_close
Jedi

Ja za to uwielbiam imię Ida

Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka
So_close jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 12:26   #4055
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też Iza imie krótkie i w sumie je lubie ale ja jestem po prostu Iza bez żadnych -bella/-bela i jest to problematyczne jeśli chodzi o wszelkie papiery i formalności nawet w szkole w głupim dzienniku indeksie czy na sprawdzianie. Całe życie pomimo że wszędzie we wnioskach formularzach pisze Iza to na siłę dopisują mi Izabela lub Izabella, a ja później muszę jeździć i odkręcać 🤦 a w liceum czy na studiach Panie od polskiego nawet mnie opierniczyły, że nie jestem już małym dzieckiem i powinnam podpisywać się pełnym imieniem a nie zdrobnieniem gin też na początku Izabela mi mówił

To u mnie zdarza się tylko ze mi piszą Izabella a moje imie to Izabela. Ale ale w sumie nie dziwie się ze u Ciebie przekręcają na inna firmę. Ja właśnie zastanawiałam się nad imieniem Ada, ale byłby ten sam problem potem

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 12:32   #4056
izaa29
Zakorzenienie

Cytat:
To u mnie zdarza się tylko ze mi piszą Izabella a moje imie to Izabela. Ale ale w sumie nie dziwie się ze u Ciebie przekręcają na inna firmę. Ja właśnie zastanawiałam się nad imieniem Ada, ale byłby ten sam problem potem

Także właśnie trzeba przemyśleć wszystkie tzw niuanse a u mnie tatuś uparł się na Ize i tak zostało
tak samo imienia w których później się ktoś zastanawia np Nikola czy Nicola

izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 13:26   #4057
Pepsi_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez So_close Pokaż wiadomość
Aż się nie chce wierzyć że w tych czasach, w dobie wszechobecnych smartfonow z internetem i lajtowym pokazywaniem dupy w telewizji, ludzie zatrzymali się w innych kwestiach w średniowieczu
O to to! 🤣
Koleżanki siostra będzie natomiast czekała z chrzcinami jeszcze pół roku, bo koleżanka właśnie jest w ciąży i czekają aż urodzi. Takie zabobony wciąż są obecne.
I tak właśnie sobie pomyślałam, że moja siostra była przecież w ciąży jak chrzcilismy naszą córkę. Wszyscy są cali, a siostra (chrzestna) urodziła zdrowe dziecko.

Cytat:
I tu właśnie często pojawia się problem. Ja mam szwagierkę Magdę, koleżankę Olę i one przez całe życie muszą się tłumaczyć, że nie są to formy zdrobniałe, tylko pełne imiona.

I nie rozumiem jak ktoś się wcina w kwestie wyboru imienia. Ja tez już słyszałam niedowierzanie w głosie, gdy mówiliśmy, że syn będzie miał na imię Jan. Jedna koleżanka powiedziała, że "to już lepiej niż Władysław". Jej mąż upierał się, żeby nazwali syna Władysławem. Ja to odebrałam tak, że imię Jan jest już ładniejsze, ale nadal tragiczne
Pepsi_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 14:36   #4058
Jasiel
Raczkowanie

Cytat:
Także właśnie trzeba przemyśleć wszystkie tzw niuanse a u mnie tatuś uparł się na Ize i tak zostało
tak samo imienia w których później się ktoś zastanawia np Nikola czy Nicola

Uff, mogę do was wrócić, bo goście wyjechali hehe

Zgadzam się z Pepsi_90, oficjalne imię pisane skrótem to masa nieporozumień.

Niewiele osób wie, że polska Nicole to żadna Nikola tylko NIKOLINA, ewentualnie znaleźć można NIKOLETA, i też dużo zależy od spisu imion, bo w internecie jest wszystko, ale już źródła akademickie są bardziej powściągliwe. W ogóle w większych spisach Nicole albo Nikola występują tylko jako jako imiona męskie i są to zagraniczni Mikołajowie.

Prawda jest taka, że chociaż nikt się modą oficjalnie nie kieruje, to efekt ekspozycji działa na każdego z nas, stąd 10 000 Antosiów w jednym roczniku. Nie mówię, żeby tak nie nazywać, bo to każdego prywatna sprawa, ale warto sobie z tego zdawać sprawę przy doborze imienia (popularność imienia wpływa na nasz gust):

https://www.gov.pl/cyfryzacja/statys...k-podsumowanie

http://szychtawdanych.pl/?p=1457

Tutaj wszystkie zalecenia rady języka polskiego dla USC, opinie nt. poszczególnych imion i wykaz imion (jest z 1983, ale żadnego z nich urzędnik nie ma prawa wam odmówić jeśli dobrze kojarzę):

http://www.rjp.pan.pl/index.php?opti...d=98&Itemid=58

Można się naprawdę zdziwić:

np. wyśmiewane ostatnio imię Milan jest w języku polskim już od dawna, a Brajan jest imieniem które się po prostu przyjęło i taka jest jego poprawna po polsku forma.

(Nudziło mi się na L4 i zaczęłam w tym siedzieć po uszy)
Stary 2018-06-10, 15:21   #4059
bajka775
Zadomowienie

Dziewczyny proszę o radę bo jesteście chyba bardziej obeznane ode mnie w kwestii wózków i fotelików wózek mam upatrzony od dawna i znalazłam taka oto promocje na niego https://boboland24.pl/Riko/Riko-Brano-Luxe-3w1 3w1 przecenione z 2100 na 1800 a 2w1 bez zmian kosztuje 1800, więc wypada brać 3w1 bo fotelik wychodzi jakby za darmo:p tylko pytanie czy taki fotelik jest coś w ogóle wart? Fotelik Carlo pisze pisze że posiada europejska homologację ECE 344/04 która wyznacza standardy bezpieczeństwa i takie foteliki przechodzą szereg testów zderzeniowych. Tylko nie wiem na co powinnam jeszcze zwrócić uwagę?

10.08.2007
11.01.2015
14.08.2016
bajka775 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 16:15   #4060
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amiyaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pytanie jeszcze dotyczące fotelików samochodowych. Macie fotelik i przypinacie go normalnie pasami? Czy macie kupione te bazy na które tylko nakłada się fotelik i tyle? Te bazy rzekomo podnoszą mocno poziom bezpieczeństwa fotelików no i dzięki nim można wozić dzieci tyłem. Czytam o tym i bardzo polecana jest baza 2wayfix, kosztuje ok 700 zł i tak rozmyślam właśnie. Bo pasuje zarówno do łupinek jak i tych kolejnych większych fotelików i jest to "jednorazowy" zakup na kilka lat. Można wpinać przodem i tyłem. Dzisiaj widzieliśmy ja na żywo, pracownik sklepu montował i pokazywał jak działa a teraz doksztalcam się w necie Co myślicie?
Pytanie za 100 punktów. Czy masz w samochodzie isofix ?? Bardzo wiele aut nie ma.
Bo jeśli nie masz tego systemu to albo musisz zrobić "upgrade" auta albo jest chyba tylko jedna baza którą można ewentualnie użyć. W innym wypadu tylko montaż pasami.

Właśnie wróciłam ze szkolebia fotelikowego
Cytat:
Napisane przez Esti10 Pokaż wiadomość
No to chyba mnie przekonalas tez pomysle o uzywanym
Widzialam fajna oferte byl komplet reczny elektryczny i pelno dodatkowych elementow no ogolem troche jest ofert niektore jeszcze na gwarancji wiec sie chyba oplaca

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

Co zlego to nie ja I co zamowilas dobra byla ?
No jasne ,ze tak jakis podzial musi byc ja nie twierdze,ze masz teraz lezec i pachniec bo jestes w ciazy i nic nie robic
Ja poki nie moglam to nie robilam nic doslownie nic bo nie bylam w stanie i nie wyobrazam sobie tego ze moj nic nie robi mimo ze widzial jaka jest sytuacja .
Wiadomo,ze duzo tez zalezy od charakteru osoby jedni sie poczuwaja i sami z siebie wiedza co zrobic inni wogole i nawet jak im palcem sie pokaze to maja z tym problem takze no nie ma zasady mam tego swiadomosc

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

A ten fotelik jest odpowiedni dla noworodka ? Bo tak sie wydaje ze bardzo pionowa pozycja jest jak juz dla troche starszego dziecka widze,ze pisze 0-18kg wiec pewnie tak ale jestem ciekawa jak w praktyce sie sprawdzil wozilas w nim zaraz po porodzie ?
Fotelik 0-18 nie jest dla noworodka. Jest dla dziecka które wyrosło z łupinki np. na długość - tzn. wystaje mu główka poza łupinke.
Pewnie niektóre dzieci mogą być takie długie przed roczkiem i dlatego od 0, ale nie wolno tam wkładać noworodka. Najczęściej będzie to dziecko w okolicy 15 miesiaca. Wkładka jest wlasnie dla mniejszego dziecka ale jak sprzedawca twierdzi że dla noworodka to musi być jakiś oszołom.
Cytat:
Napisane przez królewna z drewna Pokaż wiadomość
Moja mama też sugeruje, żebyśmy chrzciny już w święta Bożego Narodzenia zrobili

Ja pewnie tak zrobię bo brat jest raz w roku w pl więc albo święta, albo święta za rok

O przesądach o których pisaliście nigdy nie słyszałam i prawdę mówiąc strasznie dziwne mi się wydają. Słyszałam chyba tylko że ciężarna nie powinna być świadkowa na ślubie - podobny poziom głupoty

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 16:36   #4061
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jasiel Pokaż wiadomość
Uff, mogę do was wrócić, bo goście wyjechali hehe

Zgadzam się z Pepsi_90, oficjalne imię pisane skrótem to masa nieporozumień.

Niewiele osób wie, że polska Nicole to żadna Nikola tylko NIKOLINA, ewentualnie znaleźć można NIKOLETA, i też dużo zależy od spisu imion, bo w internecie jest wszystko, ale już źródła akademickie są bardziej powściągliwe. W ogóle w większych spisach Nicole albo Nikola występują tylko jako jako imiona męskie i są to zagraniczni Mikołajowie.

Prawda jest taka, że chociaż nikt się modą oficjalnie nie kieruje, to efekt ekspozycji działa na każdego z nas, stąd 10 000 Antosiów w jednym roczniku. Nie mówię, żeby tak nie nazywać, bo to każdego prywatna sprawa, ale warto sobie z tego zdawać sprawę przy doborze imienia (popularność imienia wpływa na nasz gust):

https://www.gov.pl/cyfryzacja/statys...k-podsumowanie

http://szychtawdanych.pl/?p=1457

Tutaj wszystkie zalecenia rady języka polskiego dla USC, opinie nt. poszczególnych imion i wykaz imion (jest z 1983, ale żadnego z nich urzędnik nie ma prawa wam odmówić jeśli dobrze kojarzę):

http://www.rjp.pan.pl/index.php?opti...d=98&Itemid=58

Można się naprawdę zdziwić:

np. wyśmiewane ostatnio imię Milan jest w języku polskim już od dawna, a Brajan jest imieniem które się po prostu przyjęło i taka jest jego poprawna po polsku forma.

(Nudziło mi się na L4 i zaczęłam w tym siedzieć po uszy)

Moje Hanna na 6 miejscu mega popularne. Ale to chyba tez zależy od rejonu. Ja u mnie w okolicy nie słyszałam żeby wiele Hanek było.
No ale tak mi się spodobało i TZtowi ze trudno niech będzie popularne ;P

PEDAGOG

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-06-10, 16:44   #4062
amiyaa
Zadomowienie

Heledore, mamy oczywiście w samochodach isofixy

bajka, tą homologację o której piszesz mają wszystkie dopuszczone na rynek foteliki. Niestety nie oznacza to, że są bezpieczne. Trzeba czytać. Sprawdź czy posiada atest ADAC lub Test-Plus.
amiyaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 17:10   #4063
awusia
Zadomowienie

Hejka!
Jasiel wspolczuje. Ja na szczescie mieszkam 80km od moich rodzicow i 25 od rodzicow TZ. Czasem jego tata wpadnie z pracy cos przyniesc zaniesc ale zawsze wiem. U mnie jest w miare ogarniete ale ja lubie chodzic w pizamie i nie da sie tak otworzyc drzwi.
U mnie rodzice nie ingeruja we wnuczke oprocz imienia. Zadne chrzciny ani inne sugestie.. imie wybralam po mamie mamy i jest mega opor.. ehh

awusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 17:28   #4064
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez awusia Pokaż wiadomość
U mnie rodzice nie ingeruja we wnuczke oprocz imienia. Zadne chrzciny ani inne sugestie.. imie wybralam po mamie mamy i jest mega opor.. ehh

To się nie cieszą? Zazwyczaj rodzinie się to podoba
Stary 2018-06-10, 17:49   #4065
Jasiel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez awusia Pokaż wiadomość
Hejka!
Jasiel wspolczuje. Ja na szczescie mieszkam 80km od moich rodzicow i 25 od rodzicow TZ. Czasem jego tata wpadnie z pracy cos przyniesc zaniesc ale zawsze wiem. U mnie jest w miare ogarniete ale ja lubie chodzic w pizamie i nie da sie tak otworzyc drzwi.

Ooooo NIE DAJ SIĘ! To kobiety rodzą i uważam że matki powinny mieć ostatnie zdanie jeśli chodzi o imię swojego dziecka. Oczywiście warto mieć poszanowanie dla uwag i marzeń taty, ale dziadkowie nie powinni mieć NIC do powiedzenia.
Stary 2018-06-10, 18:13   #4066
Pepsi_90
Raczkowanie

Cytat:
Moje Hanna na 6 miejscu mega popularne. Ale to chyba tez zależy od rejonu. Ja u mnie w okolicy nie słyszałam żeby wiele Hanek było.
No ale tak mi się spodobało i TZtowi ze trudno niech będzie popularne ;P
Hania, to mój numer 1, jeśli chodzi o imię dla dziewczynki sama tak bym dała drugiej córce na imię! A że popularne, to trudno. Widać nie tylko nam się podoba.
Pepsi_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 18:18   #4067
amiyaa
Zadomowienie

Decyzja co do wózka podjęta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20180610_191726.jpg (103,6 KB, 54 załadowań)
Stary 2018-06-10, 18:20   #4068
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pepsi_90 Pokaż wiadomość
Hania, to mój numer 1, jeśli chodzi o imię dla dziewczynki sama tak bym dała drugiej córce na imię! A że popularne, to trudno. Widać nie tylko nam się podoba.

No u nas już decyzja na 100% zapadła i będzie Hania. TZ nie chce słyszeć nawet o żadnym innym imieniu. Już nawet mówi do brzuszka Hania ❤️

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Cytat:
Decyzja co do wózka podjęta

I jaki to ?
Wyglada mega zgrabnie, koła tez fajnie wyglądają.

Ja teraz jeszcze się zastanawiam nad tym siedziskiem kubełkowym ale czytałam ze lepszy jest dla maluchów bo z innych się mogą zsuwać a tutaj pupka wpada w kubełek. A z drugiej strony jak dziecko będzie lubiło spać na boku to nie da rady w kubełku.

PEDAGOG

Stary 2018-06-10, 18:24   #4069
amiyaa
Zadomowienie

Bebetto Murano w kolorze 17M

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-06-10, 18:29   #4070
bambusiek
Zakorzenienie

Cześć

My dzisiaj cały dzień poza domem, a teraz przyszła burza i wreszcie jest czym oddychać
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 18:29   #4071
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Bebetto Murano w kolorze 17M

No i bardzo fajny wózek ! A to już kupiliście ?

PEDAGOG

Stary 2018-06-10, 18:35   #4072
królewna z drewna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Cześć

My dzisiaj cały dzień poza domem, a teraz przyszła burza i wreszcie jest czym oddychać
Oby ta burza i do mnie dotarła

Stary 2018-06-10, 19:18   #4073
lianeska
Zakorzenienie

u nas też juz ciemno
i jak widzialam 3 burze nadciągaja

ℒℴѵℯ ..
lianeska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 19:28   #4074
lykki
Zadomowienie

Czesc! Ja dzis nad morzem, właśnie wracamy, zjaralam sie jak burak

Hania - sliczne imie

Ten bebetto murano bardzo fajny!

Buziaki!!

lykki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 19:30   #4075
So_close
Jedi

Cytat:
No u nas już decyzja na 100% zapadła i będzie Hania. TZ nie chce słyszeć nawet o żadnym innym imieniu. Już nawet mówi do brzuszka Hania

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

I jaki to ?
Wyglada mega zgrabnie, koła tez fajnie wyglądają.

Ja teraz jeszcze się zastanawiam nad tym siedziskiem kubełkowym ale czytałam ze lepszy jest dla maluchów bo z innych się mogą zsuwać a tutaj pupka wpada w kubełek. A z drugiej strony jak dziecko będzie lubiło spać na boku to nie da rady w kubełku.

Mnie kubelkowe nie przekonuje ze wzgledu no wymuszona pozycje. Bo co z tego, że dobra, skoro nie można ja manewrowac? A zamierzam dużo spacerować i sama czuję potrzebę zmiany pozycji (zwłaszcza teraz w ciąży ) więc dziecko chyba też. No ale zdania sa podzielone i oba są chyba tak samo dobre wg opinii

Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-06-10, 19:30   #4076
Jasiel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez królewna z drewna Pokaż wiadomość
Oby ta burza i do mnie dotarła

Ja siedzę na balkonie i czekam niebo już całe za chmurami i w końcu powietrze chłodne....
Stary 2018-06-10, 19:41   #4077
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pepsi_90 Pokaż wiadomość
No właśnie nie zamawiałam mąż wrócił grubo po 21 i już było trochę późno. Dzisiaj jednak będziemy przejeżdżali koło maca, więc może się skuszę

O tak, zdecydowanie z karmelem!

My mamy anex sport po córce. Uwielbiałam gondole! Już nie mogę doczekać się spacerów.

Mogłabym oglądać ubranka dla młodego po kilka razy dziennie. Wyciągam z szafy i oglądam. Uwielbiam kompletowanie wyprawki. Tez tak macie?
A dzis byl maczek ?
A nie wiedzialam,ze ktos tu ma anexa czyli jestes zadowolona ogolem? A spacerowke uzywalas tylko w miescie czy mialas okazje w trudniejszych warunkach ?
Ja poki co nie mam co wyciagac wiec ogladac tez nie mam co
Esti10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 19:46   #4078
Angela_B
Raczkowanie

Hej Dziewczyny jutro z rana ide na badanie krzywej cukrowej. Któraś z Was juz miala to badanie ? Ta glukoza jest to tak jak woda czy jakoś gęsta? Jak to wypić? Strasznie się boję tego badania...

Angela_B jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 19:48   #4079
Heledore
Zakorzenienie

Glukoza cytrynowa jest pyszniutka jak woda.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-10, 19:49   #4080
Angela_B
Raczkowanie

Mam zwykłą niestety... Nie mieli w aptece tej cytrynowej.

Angela_B jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości