Co mam zrobić? Pomóżcie. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-06-27, 14:53   #1
OnaWKropce
Przyczajenie

Co mam zrobić? Pomóżcie.

Hej.

Jestem tu nowa. Piszę bo mam pronlem.

Jestem samotną matką od kilku lat. Mieszkam z rodzicami, lat mam 30.

Poznałam 4 miesiące temu chłopaka. Jest w moim wieku. Pracuje, mieszka ze swoimi rodzicami. Ogólnie myślę, że jest normalny. Dogadujemy się. Jest ok.

Problem tkwi w mojej mamie. Na początku była nim zachwycona. Sama zaproponowała żebym opróżniła mu małą szafkę żeby sobie wrzucił jakieś rzeczy kiedy zostanie na noc.
Później już to się przestało podobać, że nocuje.

Zmieniła zdanie na dobre kiedy powiedziałam, że może w tym roku jeszcze weźmiemy ślub. Wszystko super. Wspaniały człowiek.

I znowu zmiana zdania po tym jak wyszliśmy na potańcówkę i nocowaliśmy u znajomych żeby nikogo nie budzić w środku nocy. Chłopak został zwyzywany od najgorszych. Mówiła obleśne rzeczy.

Nie wiem co mam zrobić. Najchętniej wyprowadziłabym się, biorę pod uwagę zmianę pracy. To też się nie podoba bo po przeprowadzce byłabym bliżej jego stron. Według mojej rodziny to on powinien rzucić pracę dotychczasową i przeprowadzić się bliżej mojej rodziny.

Co mam zrobić?
OnaWKropce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-27, 16:29   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Co mam zrobić? Pomóżcie.

Co masz zrobic? Nie sluchac mamy tylko siebie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-27, 16:38   #3
OnaWKropce
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Co masz zrobic? Nie sluchac mamy tylko siebie

Wiem.

Myślę, że matka nie chce żebym się wyprowadziła. Podobał się, teraz w jej oczach jest chytrusem i maminsynkiem (chce się budować na działce nieopodal jego domu rodzinnego).

Zagroziła, że poda mnie do sądu o odebranie praw rodzicielskich.
Stary 2018-06-27, 16:53   #4
Katia525
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez OnaWKropce Pokaż wiadomość
Wiem.

Myślę, że matka nie chce żebym się wyprowadziła. Podobał się, teraz w jej oczach jest chytrusem i maminsynkiem (chce się budować na działce nieopodal jego domu rodzinnego).

Zagroziła, że poda mnie do sądu o odebranie praw rodzicielskich.
Ta, podawac to sobie ona moze
Nie sluchalabym jej i wynajela mieszkanie z tym facetem na dobry poczatek.
Jestes pewna, ze chcesz mieszkac w domu zaraz obok tesciow? Znasz jego rodzicow? Nie beda sie naprzykszac, rzadzic? Twoj partner faktycznie nie jest mamisynkiem bez obcietej pepowiny?
Katia525 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-27, 17:29   #5
Minna
Zielona Driada

Wynajęłabym mieszkanie z facetem w bezpiecznej odległości od Twoje i jego rodziny.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-27, 18:20   #6
stitches
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Minna Pokaż wiadomość
Wynajęłabym mieszkanie z facetem w bezpiecznej odległości od Twoje i jego rodziny.
Dokładnie, na początek to jest najlepsza opcja rowniez moim zdaniem.

Teraz wcina się Twoja mama, później mogą sie wcinać jego rodzice. Wiem z doświadczenia jak to wszystko na początku pięknie wyglada, a jak po czasie prawdziwe jest powiedzenie, że z rodzina to najlepiej na zdjęciach. Pytanie jak bardzo to jest nieopodal.
Fajnie, że znów znalazłaś szczęście i nie chcesz dać go zepsuć matce, ale badz roztropna i ostrożna. Nie pakuj się od razu w coś takiego. Z tym ślubem też radzilabym poczekać, pomieszkać trochę razem.
Twoja mama mocno przegina z tym odebraniem praw i wybrała zły sposób, żeby na Ciebie wpłynąć, ale ma troche racji w tym żebyś nie rzucała wszystkiego dla faceta, którego dopiero poznajesz tak naprawde i zapewne martwi się o Ciebie.
Jak każdy malutki człowieczek tej ziemii, osiągnąć coś przez wysiłek..."

Edytowane przez stitches
Czas edycji: 2018-06-27 o 18:22
stitches jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-27, 19:36   #7
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Ile lat ma twoje dziecko ?
Przemyslalas jak wyprowadzka wpłynie na jego życie?
Będziesz tam miała prace i kogos kto pomoże ci w opiece nad dzieckiem?
On chce się budować na działce koło rodziców a gdzie byście mieszkali do.czasu ukonczenia budowy?
Myślę że branie ślubu po nie całym roku znajomosci na odległość to bardzo ryzykowny pomysł
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-06-27, 19:53   #8
OnaWKropce
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Katia525 Pokaż wiadomość
Ta, podawac to sobie ona moze
Nie sluchalabym jej i wynajela mieszkanie z tym facetem na dobry poczatek.
Jestes pewna, ze chcesz mieszkac w domu zaraz obok tesciow? Znasz jego rodzicow? Nie beda sie naprzykszac, rzadzic? Twoj partner faktycznie nie jest mamisynkiem bez obcietej pepowiny?
Myślę, że nie będą. Oni sami chcieliby żeby się wyprowadził i założył własną rodzinę. To nie jest pierwszy raz takie zachowanie ze strony matki. Nigdy żaden facet jej się nie podobał (chyba, że miał kasę i szeroki gest, wtedy nawet było ok, że jest w formalnym związku, uważała że musi być bardzo nieszczęśliwy z tą kobietą, ale mnie kocha ). Mam za sobą wizyty u psychiatry i psychologa. Kuracją na moje nerwy powinna być rozłąka z toksyczną matką.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;84457976]Ile lat ma twoje dziecko ?
Przemyslalas jak wyprowadzka wpłynie na jego życie?
Będziesz tam miała prace i kogos kto pomoże ci w opiece nad dzieckiem?
On chce się budować na działce koło rodziców a gdzie byście mieszkali do.czasu ukonczenia budowy?
Myślę że branie ślubu po nie całym roku znajomosci na odległość to bardzo ryzykowny pomysł[/QUOTE]

Myślę nad tym. Dziecko ma 7 lat. Jest na pewno związane z dziadkami i tym sanym z babcią. Babcia mu mówi, że tylko przy babci będzie jemu ok. Ten chłopak pracuje w systemie jednozmianowym. Ja również mam ofertę pracy od 8 do 16 więc każdego dnia dziecko miałoby opiekę w szkole do południa, a po szkole z nami w domu. Póki co mieszkalibyśmy w wynajętym mieszkaniu, a działka mieści się w sąsiedniej wiosce.
Stary 2018-06-27, 19:56   #9
Konto usunięte

rozumiem ze chcesz sie odseparowac od toksycznej matki ale wydaje mi sie ze zyjesz troche w swiecie fantazji
ok .bedziecie mieszkac w wynajmowanym mieszkaniu,czy on ma srodki na budowanie domu?
czy wiesz ze jesli dom powstanie na jego dzialce zawsze bedzie tylko jego wlasnoscia nawet jesli wybudujecie go ze wspolnych pieniedzy po slubie?
dziecko bedzie chodzilo do tej szkoly w miescie gdzie wynajmiecie mieszkanie a po tym jak sie wyprowadzicie do tego domu to bedzie ze wsi dojezdzal do szkoly?ty bedziesz je wozila?
slub po takim czasie znajomosci jest moim zdaniem duzym ryzykiem po co chcesz sie tak spieszyc?
czy twoe dziecko go lubi?czy on lubi twoje dziecko?
czy dobrze poznalas jego rodzicow(skoro bedziesz kolo nich mieszkac?)jak czesto sie sptykacie do tej pory?

Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Czas edycji: 2018-06-27 o 20:04
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-27, 20:04   #10
OnaWKropce
Przyczajenie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;84458486]rozumiem ze chcesz sie odseparowac od toksycznej matki ale wydaje mi sie ze zyjesz troche w swiecie fantazji[/QUOTcE]

Być może.

Plan mieliśmy inny. Zamierzaliśmy chodzić ze sobą do roku czasu, później zaręczyny, ślub itd.

Wszystko się zmieniło kiedy był świadkiem awantury, jaką zrobiła mi moja matka bo wróciłam z pracy o 17:40, a nie o 17:30.

Stanął w mojej obronie, mówiąc, że są korki i wtedy i jemu się oberwało, że jest taki i owaki.

Stwierdził, że to była przesada i traktuje mnie matka jak niewolnika.
Stary 2018-06-27, 20:13   #11
ajah
wańka wstańka

zgadzam się z tym, że szybki ślub to duże ryzyko.
mieszkanie z toksyczna matka nie jes t dobre, a ż drugiej strony twoje plany autorko to trochę koncert życzen.
wazne sa takie kwestie jak:
koszt wynajmu
szkoła dla dziecka
dojazdy
zapewnienie dziecku poczucia bezpieczeństwa

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Stary 2018-06-27, 20:17   #12
Konto usunięte

rozumiem ze zachowanie twojej matki jest toksyczne i meczace ale twoje decyzje tez nie sa zbytnio przemyslane ,po co chcesz brac slub?
nie mozesz poprostu wyprowadzic sie pomieszkac razem zobaczyc czy to jest czlowiek dla ciebie bo 4 miesiace zwiazku to naprawde bardzo malo ,gdzie on mieszka na ta chwile?jaka jest odleglosc miedzy tym mieszkaniem gdzie on teraz mieszka do twojego domu?
czy zastanowilas sie co jesli nie wypali miedzy wami i bedziesz musiala wrocic do domu rodzinnego czy myslisz ze twoja matka cie przyjmie spowrotem?
Stary 2018-06-27, 20:18   #13
paczanga
Zadomowienie

Wynajmijcie mieszkanie, potem on może sprzedać działkę i kupcie coś wspólnie w takiej odległości od rodziców, że na obiad nie będzie problemu podjechać, ale nikt do was nie będzie wpadał przypadkiem. Kurczę wiem, że w życiu się różnie układa, ale 30 lat i mieszkasz kątem u rodziców?
paczanga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-27, 20:58   #14
OnaWKropce
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paczanga Pokaż wiadomość
Wynajmijcie mieszkanie, potem on może sprzedać działkę i kupcie coś wspólnie w takiej odległości od rodziców, że na obiad nie będzie problemu podjechać, ale nikt do was nie będzie wpadał przypadkiem. Kurczę wiem, że w życiu się różnie układa, ale 30 lat i mieszkasz kątem u rodziców?
Chciałam kupić mieszkanie, usamodzielnić się. Zawsze jednak słyszałam, że nie dam rady. Szkoła, praca, dom... Wiem, że to słabe, ale zawsze zapalało mi się światełko, że to będzie klapa. Matka jest chora, myślę, że boi się zostać sama.
Stary 2018-06-27, 21:01   #15
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Chciałam kupić mieszkanie, usamodzielnić się. Zawsze jednak słyszałam, że nie dam rady. Szkoła, praca, dom... Wiem, że to słabe, ale zawsze zapalało mi się światełko, że to będzie klapa. Matka jest chora, myślę, że boi się zostać sama.
masz dziecko, za które jesteś odpowiedzialna. dorosnij i przestań się bać mamy/ jej reakcji.
chciałaś kupić mieszkanie. masz jakieś oszczędności, dzięki którym wyprowadzka byłaby łatwiejsza?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Stary 2018-06-27, 21:07   #16
Konto usunięte

skoro zawsze chcialas kupic mieszkanie to zakladam ze masz oszczednosci wiec kup
wyprowadz sie do swojego mieszkania i zacznij zyc swoim zyciem ,nie potrzebujesz do tego wychodzic zamaz ani miec zgody mamy
wez swoje zycie w swoje rece,nie przeskakuj z opieki mamy pod opieke tego faceta
Stary 2018-06-27, 22:28   #17
Katia525
Rozeznanie

Zgadzam sie z xfrida. Najpierw z nim zamieszkaj, potem slub. Masz dziecko i nie mozesz sie pchac w beznadziejne malzenstwo, musisz rozwaznie dobierac partnerow, bo inaczej zrobic dziecku krzywde i sieczke w glowie. Badz rozsadna i najpierw z nim zamieszkaj, nie pchaj sie w malzenstwo po 4 miesiacach znajomosci majac dziecko
Stary 2018-06-27, 22:34   #18
kapagonia
Raczkowanie

Autorko, jeśli chcesz być traktowana jak dorosła, to zacznij zachowywać się jak dorosła. Obciążasz swoją rodzinę opieką nad dzieckiem, gdy bawisz się na potańcówce z chłopakiem, nocujesz poza domem - nie dziwię się, że twojej matce się to nie podobało. Kolejna sprawa, że masz 30 lat i nieuporządkowane życie. Mam wrażenie, że zwalasz winę o to na swoją mamę, że ona Ci mówiła, że to ci się nie uda. Ok, przykre, ale nie bierzesz odpowiedzialności za swoje życie, tylko zrzucasz ją na kogoś, a potem masz pretensje że twoje życie wygląda jak wygląda. To Ty odpowiadasz za to w jakiej sytuacji jest twoje życie. Matka się wtrąca, bo jesteś niesamodzielna i jej na to pozwalasz. Tutaj powiedzenie matce by się odczepiła to za mało. Weź życie w swoje ręce, weź odpowiedzialność za siebie i swoje dziecko. Twoja mama nie działa najlepiej, może to co robi jest tragiczne, ale ona się o ciebie martwi, jak już jedna z wiazanek zauważyła.

Sytuacja z tym chłopakiem pokazuje, że ma się o co martwić. Zgadzam się z tym, że żyjesz mrzonkami. Uważam, że powinnaś dążyć do 100% samodzielności, małymi krokami, kawałek po kawałku, nie mówię że z dnia na dzień masz rzucić wszystko. Uważam, że nie znasz tego chłopaka, bo nie zna się kogoś tak szybko poznać. Uważam, że powinnaś być bardzo ostrożna, bo masz dziecko. Co jeśli po zamieszkaniu razem czy ślubie okaże się, że facet jest toksyczny? Będziesz żyła na jego łasce? Nie pakowałabym się w taką relację, gdzie liczysz, że on będzie twoim wybawicielem, bo możesz się na tym boleśnie przejechać.

Może to co napisałam jest ostre, ale piszę również z własnych doświadczeń (narcystyczna matka, a potem i partner).
kapagonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-27, 22:56   #19
Folgia
Rozeznanie

Wyprowadź się ze swoim facetem na bezpieczną odległość od Twojej i jego rodziny. Dorośnij, masz 30 lat i jesteś matką. Zacznij żyć swoim życiem, a nie nadal słuchasz się mamy.
Stary 2018-06-27, 23:21   #20
Katia525
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kapagonia Pokaż wiadomość
Autorko, jeśli chcesz być traktowana jak dorosła, to zacznij zachowywać się jak dorosła. Obciążasz swoją rodzinę opieką nad dzieckiem, gdy bawisz się na potańcówce z chłopakiem, nocujesz poza domem - nie dziwię się, że twojej matce się to nie podobało.
Ze co? Autorka nie moze zostawic dziecka pod opieka zeby sie rozerwac, tylko ma caly czas siedziec z dzieckiem i sie kisic az dziecko bedzie nastolatkiem? Nie moze wyjsc?
Stary 2018-06-27, 23:57   #21
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Katia525 Pokaż wiadomość
Ze co? Autorka nie moze zostawic dziecka pod opieka zeby sie rozerwac, tylko ma caly czas siedziec z dzieckiem i sie kisic az dziecko bedzie nastolatkiem? Nie moze wyjsc?
Może wyjść, ale skoro ma takie a nie inne kontakty z matką to dlaczego zostawia dziecko pod jej opieką? Autorka sama mówi, że jej matka zachowuje się wobec niej beznadziejnie, ale żeby dziecko z nią zostawiać to już wtedy jest ok, bo potrzebna jest jej pomoc? Na pewno istnieją inne wyjścia, aby autorka miała czas wolny, a jednocześnie nie angażowała w opiekę nad swoim dzieckiem swojej mamy
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-28, 00:47   #22
stitches
Zadomowienie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8446258 1]Może wyjść, ale skoro ma takie a nie inne kontakty z matką to dlaczego zostawia dziecko pod jej opieką? Autorka sama mówi, że jej matka zachowuje się wobec niej beznadziejnie, ale żeby dziecko z nią zostawiać to już wtedy jest ok, bo potrzebna jest jej pomoc? Na pewno istnieją inne wyjścia, aby autorka miała czas wolny, a jednocześnie nie angażowała w opiekę nad swoim dzieckiem swojej mamy[/QUOTE]

Sprawą interesują i znaczącą jest też to co z ojcem tego dziecka. Przepraszam za pytania, jeśli są nie na miejscu, ale jednak potrzebujesz szczerej opinii obcych ludzi. Czy żyje? Jak wyglądają jego kontakty z dzieckiem? Całkowicie ich brak? Czy Twoja matka miała również ingerencje w rozpad związku z ojcem dziecka?

Edytowane przez stitches
Czas edycji: 2018-06-28 o 00:52
Stary 2018-06-28, 11:10   #23
OnaWKropce
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez stitches Pokaż wiadomość

Sprawą interesują i znaczącą jest też to co z ojcem tego dziecka. Przepraszam za pytania, jeśli są nie na miejscu, ale jednak potrzebujesz szczerej opinii obcych ludzi. Czy żyje? Jak wyglądają jego kontakty z dzieckiem? Całkowicie ich brak? Czy Twoja matka miała również ingerencje w rozpad związku z ojcem dziecka?
Żyje. Mieszka za granicą, ożenił się i nie utrzymuje kontaktów z dzieckiem. Również się nie podobał poniewż miał kredyt studencki i dobre relacje ze swoją matką. Nienawidziła go. Teraz również padła groźba, że zadzwoni do niego i wspólnie odbiorą mi dziecko.
Stary 2018-06-28, 12:08   #24
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Żyje. Mieszka za granicą, ożenił się i nie utrzymuje kontaktów z dzieckiem. Również się nie podobał poniewż miał kredyt studencki i dobre relacje ze swoją matką. Nienawidziła go. Teraz również padła groźba, że zadzwoni do niego i wspólnie odbiorą mi dziecko.
wez te glupoty na rozum. Niby dlaczego mialaby odebrac ci dziecko. Jak , za co?
Olej @#$/

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-28, 12:22   #25
Dociakowa
Zadomowienie

Cytat:
Jak na takie słowa reagujesz?

->
76,6....30.07->72,7......65,5kg.. .60
Dociakowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-28, 12:37   #26
Konto usunięte

Skupiasz sie na bzdurach ,marudzisz o tej matce ,marnujesz czas zamiast zacząć działać i się usamodzielnic
Twoja matka nie jest wstanie odebrać ci praw do dziecka nie jesteś patologiczna matka,uzależniona,zaniedb ujaca dziecko np znikająca na całe tygodnie ,nie jest ubezwlasnowolniona
Kup mieszkanie wyprowadz się z dzieckiem,z partnerem możesz zamieszkać ale do ślubu się nie śpiesz i przemysl jakby wyglądało twoje zycie na wsi gdzie wszędzie daleko (masz prawko ,samochod?)
Nie wskakuj z pod skrzydeł mamusi prosto pod skrzydla partnera, zacznij żyć na własny rachunek bez polegania na innej osobie bo z jednej zależności wpakujesz się w druga

Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Czas edycji: 2018-06-28 o 13:24
Stary 2018-06-28, 13:01   #27
stitches
Zadomowienie

Cytat:
Kurczę, to skoro on juz zdążył poukładać swoje zycie to czemu Ty sie do tej pory męczyłas mieszkając z matka? Kwestie finansowe Cie powstrzymywały? Dawno juz powinnaś sie wyprowadzić skoro ona taka jest, nawet jesli na poczatku było ciezko i przeżyłaś przez niego jakas traumę, nowy facet wcale nie był Ci do tego potrzebny, ale lepiej późno nic wcale. Zwiewaj stamtąd jak najszybciej, dziecku tez to wyjdzie na dobre, tylko tak jak mówią dziewczyny nie uzależniaj sie od tego faceta, tak jak w pewien sposob uzależniłas sie od mamy. Na jakis czas ograniczyłabym z nia kontakt, to Twoja mama, ale jej zachowanie zle na Ciebie wpływa i pozbawia Cie pewności siebie. Jak sie odsuniesz na jakis czas to moze zrozumie swoje błędy i to, ze nie moze juz kontrolować Twojego zycia. Jesli nabierzesz wiecej pewności siebie to Twoj związek bedzie przede wszystkim zdrowy, bez klapek na oczach i skakania w ogień, a tymi pseudogrozbami sie nie przejmuj. Sady zawsze stoją po stronie matek. Ojciec tez nic nie zdziała jak od dłuższego czasu ma w nosie własne dziecko, zreszta nawet wątpię zeby mu sie chciało cokolwiek zrobic.

Edytowane przez stitches
Czas edycji: 2018-06-28 o 13:03
Stary 2018-06-28, 13:28   #28
kapagonia
Raczkowanie

Zdublowany post

Edytowane przez kapagonia
Czas edycji: 2018-06-29 o 16:00
Stary 2018-06-28, 13:29   #29
kapagonia
Raczkowanie

Zdublowany post

Czas edycji: 2018-06-29 o 16:03
Stary 2018-06-28, 13:29   #30
kapagonia
Raczkowanie

Zdublowany post

Czas edycji: 2018-06-29 o 16:04
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości