![]() |
#3601 | |||
Zakorzenienie
|
Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
Toteż wyglądało to tak ze dostała jakieś tabletki i następnie urodziła ![]() Cytat:
Tez mnie to „zaskoczyło”, że tak szybko było - brzydko mówiąc - po sprawie. Cytat:
Niektóre kobiety niepotrafiące przeczytać ze zrozumieniem ulotki i często mają biegunkę, chorują na bulimię, cokolwiek i ciąża (6 ciąż ![]() Od siebie dodam, że Polska nie tylko pod tym względem jest przed dinozaurami. Badania prenatalne refundowane przez NFZ są robione w 5 miesiącu i dają prawdopodobieństwo. Badania za 2,5 tys. zł mogą być zrobione w 3 miesiącu i dają wynik tak/ nie. Do tego 100% określają płeć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2018-06-29 o 09:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3602 | |
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
Ewentualnie wierzący dodadzą, że skoro antykoncepcja zawiodła, to widocznie Bóg tak chciał. Z moich obserwacji oczywiście.
![]() |
#3603 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to co piszesz o badaniach prenatalnych to jakieś bzdury z kosmosu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego bzdury? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3606 |
Zakorzenienie
|
Bo nic z tego co napisałaś nie jest prawdą. Przede wszystkim ten 5 miesiąc który nie wiem skąd wzięłas.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() Edytowane przez ridja devojka Czas edycji: 2018-06-29 o 12:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#3607 |
Tęczowa Jaszczurka
|
Czyli twierdzisz, że nie ma czegoś takiego jak wpadka niezależna od nas?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3608 | |
Zakorzenienie
|
Badania prenatalne na NFZ robi się w 1 trymestrze ze wskazań medycznych. Prywatnie można je zrobić jak się ma ochotę i nie kosztują 2.5 tysiąca. Ja płaciłam prywatnie moze 200-300 zł. Druga sprawa ze chyba NIGDZIE na świecie nie ma bezpłatnych badań prenatalnych dla każdego.
Druga sprawa - badania o których piszesz za 2.5 tysiąca, nie wiem czy tyle kosztują w PL ale to są badania NIFTY które wszędzie są drogie i nierefundowane. Po trzecie w niektórych krajach pierwsze usg i jakiekolwiek poważne badania masz w połowie ciąży (czyli 5 msc) i wtedy pierwszy raz widzisz ze dziecko ma wady rozwojowe i dopiero dokonujesz aborcji. Myślę że lepiej jednak to wiedzieć w 1 trymestrze jak się da. Także piszesz po prostu nieprawdę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
Owszem są takie przypadki pytanie jednak dotyczyło czy to ten sam przypadek co gwałt. Dla mnie akurat nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3609 |
Naczelna Nastolatka
|
No ale dlaczego za bezmyślność ma być kara w postaci tak, nomen omen, brzemiennej jak dziecko?? I co to dziecko winne, że ma za karę się urodzić niechciane??
siła spokoju
#3610 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3611 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3612 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Nie wiem gdzie napisałam nieprawdę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3613 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I zobaczyć jakieś dowody na istnienie typa/babki. ![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
Dlaczego, ze wszystkich osób, rodzić mają najbardziej bezmyślni, których przerasta pilnowanie tabletek. (Według tej logiki, że wpadka to zawsze durna baba.) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3614 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3615 |
Tęczowa Jaszczurka
|
Ja rozumiem, że argument jest taki: "jeśli zrobiłaś wszystko, żeby do ciąży nie doszło, a mimo to do niej dochodzi (np przymusem), to masz prawo się jej pozbyć". I w przypadku "normalnym", gdy np tabletki zawodzą, można powiedzieć: "jak tak bardzo nie chciałaś ciąży, to trzeba było dodatkowo używać gumek" albo "trzeba było nie uprawiać seksu". Jeśli kobieta miała jakąś możliwość zapobieżenia ciąży, a z niej nie skorzystała, odpowiedzialność za ciążę spoczywa na niej. Tyle że można to pociągnąć dalej: "jak tak bardzo nie chciałaś ciąży, trzeba było brać tabletki na wypadek gwałtu, bo te się przecież zdarzają". Albo nawet: "trzeba było nie zakładać takiej krótkiej spódniczki na tej imprezie, jak nie chciałaś być zgwałcona!". Gdzie jest granica "wszystkiego", po której możemy już zrzec się odpowiedzialności?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież też mogła nie uprawiać seksu, skoro uprawiała, to świadomie wiedziała, że płód może ja zabić/okaleczyć. I tak możemy całkowicie zabronić aborcji, bo skoro miałaś macicę, to chyba wiedziałaś, że możesz zajść w ciążę, trzeba było się pilnować. Już nie wspomnę jakie to paskudne że względu na płeć. Tylko kobieta ma płacić cenę za to, że chciało się dziwce seksu. Ja wiem, że facet ma alimenty i takie tam, ale mówimy o ryzykowaniu zdrowiem i życiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3617 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z dziewczynami, ciąża to ciąża i nie wiem co to za rozróżnienie na niechcianą ciążę z gwałtu czy nie. Bo to brzmi jakby zgwałcona kobieta nie zaslugiwala na karę w postaci dziecka, a inne tak.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;84499276] A te ciąże to były wpadki? Nie wierzę w sześć wpadek przy prawidłowo stosowanej antykoncepcji, ludzie czasem takie głupoty gadają, żeby sobie tylko pogadać. Może i brała jakieś tabletki przepisane przez ginekologa, ale wątpię, że to były pigułki antykoncepcyjne. Może miała przepisane jakieś hormony, bo zdiagnozowano u niej jakieś choroby, lub zaburzenia, które trzeba było leczyć, a dla niektórych ludzi jakiekolwiek tabletki z hormonami = antykoncepcja hormonalna, i nie przetłumaczysz, że tak nie jest. Ewentualnie mogła przyjmować pigułki antykoncepcyjne między planowanymi ciążami, jako metodę leczenia PCOS.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No oczywiście ze gdyby normalnie brała te tabletki to by w ciążę nie zaszła. Chodzi o to ze są ludzie tak bezmyślni ze tego nie ogarniaja. Pewnie brała jak jej się przypomniało i potem był lament. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3619 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A to ciekawe. Miałam w otoczeniu 5 ciężarnych w okolicy 40stki i każda miała jako mus zrobić badania prenatalne ze względu na wiek. Czyli ze względów medycznych jakby nie patrzeć skoro badanie było konieczne (mogły nie odbierać wyników, dziwne ale tak jest). Każda miała je robione w 5 miesiącu. Żadna nie została poinformowana o tym, że można je zrobić w pierwszym trymescie. Jedna musiała ciąże przerwać właśnie w 5 miesiącu po badaniach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem w II trymestrze się je powtarza.
![]() |
#3621 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widać teoria teorią, praktyka praktyką. Nie mam powodu by Was tu kłamać, serio. Uważam że 5 kobiet, które są w ciąży w dużym wojewódzkim mieście i wszystkie miały tak późno to średni widać „przypadek”. Ja jestem mądrzejsza o tę wiedzę i napewno zrobie NIFTY tak szybko jak się da. Ale pewnie bym o tym nie wiedziała gdyby nie ta przykra sprawa o której wspomniałam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3623 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- usg, amniopunkcja, PAPP-A |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3624 |
Rozeznanie
|
W jednym zgadzam sie z Kocurasekiem, teoria teoria, a praktyka praktyka, szczegolnie na NFZ. Sama bylam wielokrotnie u ginekologa, roznych i zaden nigdy nie zaproponowal mi badania piersi, a teoretycznie powinni badac. Usg dopochwowe mialam tylko raz w zyciu robione, tak jak cytologie (nie zmieniam partnera, jestem mloda to nie ma potrzeby robic, jakby rak tylko od tego zalezal
![]() Zadna kobieta nie zasluguje na zmuszanie do noszenia ciazy, porodu. Owszem, za glupote powinno sie placic, ale to nie dziecki powinno byc kara, tylko chociazby koszt aborcji, bo przy dalszej perspektywie bardziej oplaca sie zabezpieczac niz placic za kolejne aborcje. |
![]() ![]() |
![]() |
#3625 |
Zakorzenienie
|
Ja całe lata chodziłam do ginekologa na NFZ, zawsze miałam USG, co roku cytologię, dodatkowo USG piersi itd.
Badania prenatalne w ciąży również. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektórzy ponoć robią te badania za późno na usunięcie specjalnie, żeby nie mieć problemu potem moralnego. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3627 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdzie nie napisałam, że moje pięć kobiet to 100% całego społeczeństwa i tak jest zawsze i wszędzie. Jednak przerażajace trochę jest to dla mnie, że akurat wszystkie znajome mi przyszłe mamy, miały tak późno tak ważne badania (patrząc na ich wiek, który jest wskazaniem do badań prenatalnych). Wszystko dobrze zrozumiałam. I cieszę się, że tyle mi mówią, bo przynajmniej wiem na ten temat więcej. Szkoda, że jedna z nich nie miała tej wiedzy i usunięcie płodu = urodzenie go na porodówce gdzie obok rodziły się zdrowe, różowe bobaski. [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;84505311]konkretnie to po których badaniach ? - usg, amniopunkcja, PAPP-A[/QUOTE] Pytasz, po których usunęła ciąże? Nazwała je prenatalnymi, powtarzała je po dwóch tygodniach albo robiła jakieś dodatkowe, nie wiem, bo chwile później miała zabieg i nie śmiem pytać póki co ![]() Cytat:
O to to. Piersi miałam zbadane jak poszłam prywatnie. Usg na NFZ nie miałam nigdy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3628 |
Zakorzenienie
|
Nie twierdzę że kłamiesz w przypadku swoich koleżanek ale napisalas ze w Polsce refundowane badania prenatalne odbywają się w 5 miesiącu a to nie jest prawda, w dodatku uznałas ze to dowód na to ze polska służba zdrowia jest przed dinozaurami a ja ci tłumacze ze pod względem diagnostyki prenatalnej jest odwrotnie i to raczej Polki z zachodu przyjeżdżają czesto robić badania prenatalne do Polski bo u siebie nie mają na co liczyć.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3629 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jednak, biorąc pod uwagę, że w UK wszystko starają się wyleczyć paracetamolem to może być prawda ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3630 | |
Zakorzenienie
|
Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
Pocieszające, bo po doświadczeniach moich bliskich byłam przerażona. Jednak mimo wszystko warto o tym pisać gdyby jednak więcej kobiet trafiało na takich lekarzy jak te moje. Bo to, że gdzieś jest gorzej to marne pocieszenie w tak poważnej sprawie rzutującej na całą resztę naszego i nie tylko naszego życia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2018-06-30 o 12:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.