Maturzyści 2009... :) - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-03, 14:36   #4021
ksh
Zakorzenienie

Dot.: Maturzyści 2009... :)

Z tymi wypracowaniami to paranoja jeszcze większa niż z lekturami Ja zawsze pisałam na ok. 4 strony kancelaryjnego, bo lubiłam pisać wzniośle i lać wodę () a streszczeń unikałam jak ognia, bo nigdy nie pisaliśmy pod klucz. Paranoja, paranoja
I tu właśnie objawia się wyższość przedmiotów ścisłych 2 +2 zawsze będzie 4, koniec, kropka

Cytat:
Napisane przez suspense Pokaż wiadomość
ksh, sonnerin

no nie da się ukryć,że z Wokulskim i Izabelą było coś nie tak
chociaz mi z całej książki i tak najbardziej było żal Rzeckiego. on taki jakiś biedniusi był, nie kochany i w ogóle nic z tego swojego życia nie miał
i fakt, drugi tom był lepszy niż pierwszy
tak, tak, Rzecki był przekochany I jaki oddany swojemu Stachowi

Cytat:
no to jeśli idzie o takie różne obrzydliwości to mój facet od angielskiego też jest dobry włosy myje mniej więcej tak jak facet od matmy Reni
czyli raz na tydzień max tylko,że on ma je takie krótkie, łysiejące.
kiedy my na lekcji robimy jakies ćwiczenia on wyrywa sobie włosy z dłoni, z nosa. często dłubie sobie w nosie, i z tego co znalazł robi kulki i pstryka nimi za okno. bywa,że liże sobie ręce chyba sprawdza gładkość językiem xD
do tego jest starym kawalerem, ma humory, i nosi skarpetki do sandałów fuj, fuj, fuj.

nie gadaj.
e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 16:02   #4022
nika436
Raczkowanie

Witam wszystkich!
Równiez będę zdawać maturę w 2009r. Zdaję z polskiego pp (przeraziłam się kiedy zobaczyłam liste lektur!), angielskiego (jeszcze nie wiem jaki poziom), matmy i fizyki (poziom rozszerzony). Kupiłam juz kilka książek przygotowujących do matury tylko jakoś nie mogę się zmusić do nauki...
nika436 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 16:27   #4023
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ksh Pokaż wiadomość

paranoja z tymi lekturami
zdecydowanie popieram kamishę, i też uważam, że definitywnie się naćpali

A słuchajcie, rok temu była Lalka, a wcześniej co? Będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że się i nam utrafi
Ja mam nadzieję, że tez będzie Lalka bo bardzo mi się spodobała Dla mnie to jak jakaś książka miłosna była :P jak wsiąknęłam to czytałam dzien i noc :P

A co do Quo Vadis to jest wymagana na podst., w czerwcu nas n-elka uprzedziła, że w 3klasie nas czeka

A co do n-eli z polaka to ja mam prawdziwe szczęście bo zarówno w gim miałam wymagającą (wtedy jej za to nienawidziłam,np.:kilka rozprawek na za dwa dni itp.) polonnistkę i teraz w lo też mam taką porządną, n-elka z prawdziwego zdarzenia Stara panna z rozwichrzoą burza loków Ale lubię ją bo wymaga, każdemu daje szansę i potrafi z takim zapałem przekazać wiedzę, że aż się chce słuchać
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 17:10   #4024
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Renia90 - tak, rzeczywiście, pewnie z fitnessu
A co do Kordiana to nie jest proza, tylko dramat, tekst z podziałem na role

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość
W ogóle ja was dziewczyny wszystkie pocieszę po raz enty
w 1 klasie przeczytałam wszystkie lektury oprócz Cierpień młodego Wertera (za bardzo na nich cierpiałam)
w 2 klasie przeczytałam w całości jedynie "Kamizelkę", "Glorię victis" i "Mendel Gdański". częsci lektur nawet nei zaczęłam czytać i ja się nie przejmuję. wszystkie wypracowania pod klucz piszę na 4, z reguły brakuje mi bardzo niewiele do 5. raz jak nei miałam kompletnie pojęcia o temacie, to dostałam 3. czytania ze zrozumieniem też mam zawsze na 4, 5. naprawdę mając jakąkolwiek wiedzę o lekturze i opierając się na podanym fragmencie tekstu da się napisać dobre wypracowanie! uwierzcie mi i się nie przejmujcie tak polskim stres będzie dozwolony na kilka dni przed maturą
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej... Jak przeczytam lekturę to siedzę na lekcji w miarę spokojnie, a jeżeli nie przeczytam....siedzę jak na szpilkach

Cytat:

temat wypracowania: Na podstawie ballady "Romantyczność" i treści ballady "Lilie" A.M. udowodnij, że utwory te mają charakter romantyczny.

mój wstęp:
Adam Mickiewicz jest zaliczany do twórców polskiego romantyzmu. Czy jego utwory posiadają zatem cechy literatury romantycznej? Rozważmy to na podstawie dwóch jego ballad: "Romantyczność" oraz "Lilie".

Ja za taki stęp wyleciałabym z hukiem No dobra, może przesadzam, ale nie dostałabym wiecej niż dostateczny na pewno

Cytat:
Napisane przez nika436 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!
Równiez będę zdawać maturę w 2009r. Zdaję z polskiego pp (przeraziłam się kiedy zobaczyłam liste lektur!), angielskiego (jeszcze nie wiem jaki poziom), matmy i fizyki (poziom rozszerzony). Kupiłam juz kilka książek przygotowujących do matury tylko jakoś nie mogę się zmusić do nauki...
Witam podobny nicku
W wakacje sie nie uczymy

EDIT:
Moooniaaaa - nawet nie wiesz w jaki mnie mroczny nastrój wprowadzilaś.... dlaczego akyrat Quo Vadis?

30.37.45
75.74.50
Nikaa1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 17:22   #4025
moooniaaaa
Zakorzenienie

Też ubolewam nad Quo Vadis ...
I myślę, że nie my jedne
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 18:00   #4026
suspense
Zadomowienie

a wiecie co?
właśnie wróciłam z zakupów i będe się uczyć historii.
w końcu czas zacząć

Nika
a co uważasz jest nie tak we wstępie syduni ?
suspense jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 18:01   #4027
201704240951
Konto usunięte

Kochane powiedzcie jak to jest w końcu.
Jak mam 3 obowiązkowe przedmioty, z czego jeden musi być na poziomie rozszerzonym ? Bo ja juz zgłupiałam
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 18:06   #4028
suspense
Zadomowienie

nie
mamy 3 obowiązkowe przedmioty -polski, j.obcy i jakiś trzeci i możemy sobie wybrać ich poziom. do tego możemy sobie wziąć jeszcze przedmioty dodatkowe (max dwa) , ale wtedy już musimy je pisać na poziomie rozszerzonym
Stary 2008-08-03, 18:19   #4029
organizm
Zakorzenienie

Cytat:
W ogóle ja was dziewczyny wszystkie pocieszę po raz enty
w 1 klasie przeczytałam wszystkie lektury oprócz Cierpień młodego Wertera (za bardzo na nich cierpiałam)
w 2 klasie przeczytałam w całości jedynie "Kamizelkę", "Glorię victis" i "Mendel Gdański". częsci lektur nawet nei zaczęłam czytać i ja się nie przejmuję. wszystkie wypracowania pod klucz piszę na 4, z reguły brakuje mi bardzo niewiele do 5. raz jak nei miałam kompletnie pojęcia o temacie, to dostałam 3. czytania ze zrozumieniem też mam zawsze na 4, 5. naprawdę mając jakąkolwiek wiedzę o lekturze i opierając się na podanym fragmencie tekstu da się napisać dobre wypracowanie! uwierzcie mi i się nie przejmujcie tak polskim stres będzie dozwolony na kilka dni przed maturą
Coś w tym jest. Niby mówią że znajomość lektur obowiązkowa, ale moim zdaniem wystarczy dobrze streścić fragment, wiedzieć o co w lekturze biega i coś o tym napisać i dostanie się ładną ocenę.
A na rozszerzeniu to w ogóle nie trzeba lektur zdać.. No jedynie czasem jakieś odniesienie w wierszu znaleźć..

Ja już wróciłam.. Jutro rano jadę do Zakopanego..

Mam podły humor, z TŻem jest coraz gorzej..
organizm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 18:33   #4030
wantxme
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez organizm Pokaż wiadomość
Coś w tym jest. Niby mówią że znajomość lektur obowiązkowa, ale moim zdaniem wystarczy dobrze streścić fragment, wiedzieć o co w lekturze biega i coś o tym napisać i dostanie się ładną ocenę.
A na rozszerzeniu to w ogóle nie trzeba lektur zdać.. No jedynie czasem jakieś odniesienie w wierszu znaleźć..

jak to na rozszerzonym polskim lektur można nie znać?? :conf used:

na rozsz.lektur jest więcej... więc trzeba mieć większa wiedzę...i wypracowanie jest trudniejsze.

razem 06.01.2012

narzeczona 12.04.2013

ślub 07.06.2014

będzie dziecię 26.04.2017

https://www.instagram.com/wantxme/
wantxme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 18:35   #4031
organizm
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wantxme Pokaż wiadomość
jak to na rozszerzonym polskim lektur trzeba nie znać?? :conf used:

na rozsz.lektur jest więcej... więc trzeba mieć większa wiedzę...i wypracowanie jest trudniejsze.
Teoretycznie tak, ale nie musisz znać lektur tak dokładnie. Wystarczy, że masz ogólnie szeroką wiedzę i potrafisz znaleźć różne odniesienia w wierszach. Ale nie musisz znać treści lektury tak jak na podstaiwe!
Stary 2008-08-03, 18:38   #4032
wantxme
Wtajemniczenie

Cytat:
Teoretycznie tak, ale nie musisz znać lektur tak dokładnie. Wystarczy, że masz ogólnie szeroką wiedzę i potrafisz znaleźć różne odniesienia w wierszach. Ale nie musisz znać treści lektury tak jak na podstaiwe!

w takim razie naprawdę jestem zaskoczona...

wychodzi na to że rozsz. jest prostsza.? wystarczy być w miare inteligentnym...

bo już nie wiem o co w tym wszystkich chodzi...

razem 06.01.2012

narzeczona 12.04.2013

ślub 07.06.2014

będzie dziecię 26.04.2017

https://www.instagram.com/wantxme/
wantxme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 18:52   #4033
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikaa1990 Pokaż wiadomość

Ja za taki stęp wyleciałabym z hukiem No dobra, może przesadzam, ale nie dostałabym wiecej niż dostateczny na pewno
ale nie jest oceniany przecież, że tak ujmę, polot wypracowania. tylko czy jest pod klucz. no i język, styl, ortografia itp itd. za to wszystko mam z reguły maxa.

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Też ubolewam nad Quo Vadis ...
I myślę, że nie my jedne
ja nie. przeczytałam w gimnazjum połowę. mimo to uważam ją za bardzo ciekawą książkę. a i tak raczej na maturze nie będzie.

Cytat:
nie
mamy 3 obowiązkowe przedmioty -polski, j.obcy i jakiś trzeci i możemy sobie wybrać ich poziom. do tego możemy sobie wziąć jeszcze przedmioty dodatkowe (max dwa) , ale wtedy już musimy je pisać na poziomie rozszerzonym
max 3

Cytat:

i o to chodzi. chociaż moja polonistka zawsze powtarza, że mamy nie streszczać

sydunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 18:54   #4034
suspense
Zadomowienie

Cytat:

no nie zupełnie bo w rozsz. trzeba umieć samemu zinterpretować zupełnie nowy utwór , trzeba zwracac uwage nie tylko na tresc ale takze na budowe i kompozycje no i plus jeszcze wlasnie te odniesienia do ksiązek z podstawy
i to wszystko zgodnie z kluczem wszelkie fantazje i własne wizje nie do przyjęcia a podstawa to zabawa czysto odtwórcza...
Stary 2008-08-03, 19:15   #4035
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
nie
Dzięki za info
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 20:37   #4036
wszełka
Zakorzenienie

Wróciłam! Nie było tak źle

Wczoraj cały wieczór grałam z rodzicami w kręgle a dziś byczyliśmy się w aquaparku Spaliłam się na słońcu strasznie ale za to kupiłam sobie torbę duuużą przez ramię i jestem z tego powodu barzo szczęśliwa

Za chwilę nadrobię co tu napisałyście

Blogowo

"Happiness hit her like a bullet in the head..."
wszełka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 21:17   #4037
suspense
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wszełka Pokaż wiadomość

Wczoraj cały wieczór grałam z rodzicami w kręgle a dziś byczyliśmy się w aquaparku Spaliłam się na słońcu strasznie ale za to kupiłam sobie torbę duuużą przez ramię i jestem z tego powodu barzo szczęśliwa

mam fioła na punkcie torebek zróóób zdjęęęcie i pochwal się co?
Stary 2008-08-03, 21:19   #4038
rookyaEL
Przyczajenie

A co do Quo Vadis to jest wymagana na podst., w czerwcu nas n-elka uprzedziła, że w 3klasie nas czeka

moooniaaaa przeraziłaś mnie normalnie i co, niby teraz mam to czytać?? Dlaczego?!? Co ja komu takiego zrobiłam? A w ogóle to chciałam oficjalnie ogłosić że mam dość tej matury i od jutra w ogóle o niej nie myślę!!!

Czasem słońce, czasem deszcz...
rookyaEL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 21:23   #4039
suspense
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rookyaEL Pokaż wiadomość

moooniaaaa przeraziłaś mnie normalnie i co, niby teraz mam to czytać?? Dlaczego?!? Co ja komu takiego zrobiłam? A w ogóle to chciałam oficjalnie ogłosić że mam dość tej matury i od jutra w ogóle o niej nie myślę!!!

bez przesady przecież to nie koniec świata
Stary 2008-08-03, 21:26   #4040
wszełka
Zakorzenienie

Cytat:
mam fioła na punkcie torebek zróóób zdjęęęcie i pochwal się co?
jutro zrobię zdjęcie i wkleje tutaj do wątku czarna w kwiatuszki

Cytat:
Napisane przez rookyaEL Pokaż wiadomość

Wy sobie żartujecie prawda? Quo Vadis jest na podstawowym?

Blogowo

Stary 2008-08-03, 21:28   #4041
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:
a wiecie co?
właśnie wróciłam z zakupów i będe się uczyć historii.
w końcu czas zacząć

Nika a co uważasz jest nie tak we wstępie syduni ?
Jest za prosty i za krótki - na poziomie gimnazjum

Cytat:
ale nie jest oceniany przecież, że tak ujmę, polot wypracowania. tylko czy jest pod klucz. no i język, styl, ortografia itp itd. za to wszystko mam z reguły maxa.
Sydunia, oczywiście nie chcę Cie obrazić moimi słowami, że na poziomie gimnazjum itp. Wiem, że wg klucza taki wstep jest ok. Ale u nas to nie wystarczy. A przypominam, że jestem na poziomie podstawowym, w klasie nie-humanistycznej...

Cytat:

Hej
No to super, że wyjazd udany, i ze torba kupiona hehe

30.37.45
75.74.50
Stary 2008-08-03, 21:50   #4042
ksh
Zakorzenienie

Wiecie co? Daję głowę, że tak czy siak wszystkich lektur nie przeczytamy (a może i przeczytamy, ale nie zapamietamy tyle ile trzeba ), więc jedna w te czy we w te chyba nie robi różnicy
Optymistyczne podejście

Kurde, wiecie co? Chciałam sobie wylicytować torebkę na allegro, było napisane, że do końca aukcji jeszcze 2 godziny. Napisałam maila do sprzedającej z prośbą o więcej zdjęć, nie dostałam odpowiedzi, a tu nagle sprzedaż zakończona Choć nie było ani jednego chętnego xD
e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 21:55   #4043
Nikaa1990
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiecie co? Daję głowę, że tak czy siak wszystkich lektur nie przeczytamy (a może i przeczytamy, ale nie zapamietamy tyle ile trzeba ), więc jedna w te czy we w te chyba nie robi różnicy
Optymistyczne podejście

Kurde, wiecie co? Chciałam sobie wylicytować torebkę na allegro, było napisane, że do końca aukcji jeszcze 2 godziny. Napisałam maila do sprzedającej z prośbą o więcej zdjęć, nie dostałam odpowiedzi, a tu nagle sprzedaż zakończona Choć nie było ani jednego chętnego xD
Widocznie osoba ta liczyła na wiekszy zarobek

30.37.45
75.74.50
Stary 2008-08-03, 22:03   #4044
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikaa1990 Pokaż wiadomość
Jest za prosty i za krótki - na poziomie gimnazjum

Sydunia, oczywiście nie chcę Cie obrazić moimi słowami, że na poziomie gimnazjum itp. Wiem, że wg klucza taki wstep jest ok. Ale u nas to nie wystarczy. A przypominam, że jestem na poziomie podstawowym, w klasie nie-humanistycznej...
nie, nie, nie uraziłaś
wiesz, ja bym mogła jakbym chciała wymyślić coś bardziej orginalnego. ale po co? nikt mi nie da lepszej oceny/większej ilości % za to, że wypracowanie będzie z polotem. nowa matura z polskiego zabija twórcze myślenie, uczy pisania pod schemat. mi na nie wiadomo jak wysokim wyniku nie zależy, więc się nie staram bardzo. a twórcze myślenie sobie odpoczywa. przyda się na pozostałe matury

Cytat:
może nagle uznała, że jednak chce mieć tą torebkę
a co to za torebka była?
Stary 2008-08-03, 22:13   #4045
organizm
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
no nie zupełnie bo w rozsz. trzeba umieć samemu zinterpretować zupełnie nowy utwór , trzeba zwracac uwage nie tylko na tresc ale takze na budowe i kompozycje no i plus jeszcze wlasnie te odniesienia do ksiązek z podstawy
i to wszystko zgodnie z kluczem wszelkie fantazje i własne wizje nie do przyjęcia a podstawa to zabawa czysto odtwórcza...
Dokładnie jest tak jak napisała suspense. Dam przykład z tegorocznymi snami Izabeli. Wystarczy że wspomnisz, że w takiej i takiej książce śnił ten i tamten i nie trzeba już więcej pisać, a na podstawie byś musiała opisać ten sen.
Ja myślę że pomimo wszystko podstawa jest łatwiejsza, bo wystarczy że dobrze streścisz tekst, a już masz zdaną maturę.

Cytat:

Widzisz, nie było tak źle!
Ja też jestem torebko maniaczką

Cytat:
nie, nie, nie uraziłaś
wiesz, ja bym mogła jakbym chciała wymyślić coś bardziej orginalnego. ale po co? nikt mi nie da lepszej oceny/większej ilości % za to, że wypracowanie będzie z polotem. nowa matura z polskiego zabija twórcze myślenie, uczy pisania pod schemat. mi na nie wiadomo jak wysokim wyniku nie zależy, więc się nie staram bardzo. a twórcze myślenie sobie odpoczywa. przyda się na pozostałe matury

może nagle uznała, że jednak chce mieć tą torebkę
a co to za torebka była?
Możesz napisać piękne wypracowanie, ale nie wstrzelisz się w klucz i dupa...
Stary 2008-08-03, 22:17   #4046
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Wy sobie żartujecie prawda? Quo Vadis jest na podstawowym?
o żesz w morde :|

ja tylko film oglądałam i nic z niego nie pamiętam, normalnie chyba sie potne żyletką :|
kamisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-03, 22:32   #4047
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz napisać piękne wypracowanie, ale nie wstrzelisz się w klucz i dupa...
no i dlatego nie staram się co by było piękne, tylko poprawne stylistycznie, językowo itp itd. i streszczam tekst
Stary 2008-08-03, 22:55   #4048
organizm
Zakorzenienie

Cytat:
no i dlatego nie staram się co by było piękne, tylko poprawne stylistycznie, językowo itp itd. i streszczam tekst
I wychodzisz na tym lepiej niż Ci, którzy się baaardzo starają

Dobranoc!
Stary 2008-08-03, 23:02   #4049
sydunia
Zakorzenienie

Dobranoc
ja też już do łóżeczka czytać idę
Stary 2008-08-03, 23:11   #4050
wszełka
Zakorzenienie

Ja też lecę spać Jutro ostatni dzień do pracy- wreszcie

Dobranoc

Blogowo

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości