Odrzucenie przez brak matury ? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-07-03, 19:00   #61
patusiaa23
BAN stały

Dot.: Odrzucenie przez brak matury ?

Jak wyglądają mega duże braki przy kalkulatorze i opisana karta wzorów, który jest do czego? W tym momencie naprawdę uważam, że masz po prostu zaburzenia i to nie jeśli chodzi o zdolności matematyczne
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:00   #62
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Camilla23 Pokaż wiadomość
Jak ktoś ma mega duże braki to jak ma zdać z samą kartą wzorów jak nie wie co ma z nimi zrobić? nie zawsze da się od razu wszystko podstawić.
Cały czas to powtarzamy. Myśleniem.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:01   #63
MiamiGlow
Zakorzenienie

A może to jakaś blokada psychiczna? Tyle lat miałaś problem z matmą, że nie wierzysz, że zdasz i stres Cię paraliżuje?
MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:01   #64
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Trudno mi powiedzieć z czym, ze wszystkim. A najgorzej jak są zadania gdy samemu coś trzeba przeszkałcić czy coś. Stereometria tez kiepsko no wszystko.
No i też jak robie z kimś to nawet umiem ,ale jak jestem sama to już nie i też na maturze nie potrafię skojarzyć ,że takie podobne zadania już robiłam tylko jest inaczej sformułowane wszystko.
pewna dziewczyna w mojej rodzinie też tak miała. tyle że ona przed maturą jest. jak ze mną robiła zadania to umiała i rozumiała. gdy odrabiała zadania sama to już gorzej. pomogło zatrudnienie korepetytora na stałe. chodzi co tydzień na półtorej godziny i nagle jest w stanie sama rozwiązywać zadania i na lekcji i po lekcjach. nie ma co prawda samych 5, ale 3 na koniec roku to był wielki sukces.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:06   #65
Camilla23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość
Jak wyglądają mega duże braki przy kalkulatorze i opisana karta wzorów, który jest do czego? W tym momencie naprawdę uważam, że masz po prostu zaburzenia i to nie jeśli chodzi o zdolności matematyczne
Tylko ,że ja dwa razy poszłam na mature bez przygotowania i otworzyłam wtedy karte wzorow i większość wzorów widzialam pierwszy raz na oczy , to wedlug Ciebie w takiej sytuacji też powinnam umieć je wtedy wykorzystać ? jakos wtedy te opisy nic mi nie daly. A ja ktoś ma braki takie że sięgają wręcz podstawówki to też powinien mimo to zrobic wszystko bo ma karte ?
Nawet jak podstawiałam dobrze wzór to juz nie umiałam wyliczyć wyniku, więc tylko podstawialam jak się udawało. Ale już przeksztalcać nie umiałam.

Edytowane przez Camilla23
Czas edycji: 2018-07-03 o 19:09
Camilla23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:08   #66
patusiaa23
BAN stały

Jak mogłaś je widzieć pierwszy raz na oczy, skoro uczęszczalas na lekcje? Miałaś zeszyt,podręcznik, a samo przekształcanie to na poziomie matury podstawowej, w większości nic innego jak działanie na ulamkach, czyli materiał z klasy 6

Edytowane przez patusiaa23
Czas edycji: 2018-07-03 o 19:11
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:10   #67
Konto usunięte

Cytat:
Tylko ,że ja dwa razy poszłam na mature bez przygotowania i otworzyłam wtedy karte wzorow i większość wzorów widzialam pierwszy raz na oczy , to wedlug Ciebie w takiej sytuacji też powinnam umieć je wtedy wykorzystać ? jakos wtedy te opisy nic mi nie daly. A ja ktoś ma braki takie że sięgają wręcz podstawówki to też powinien mimo to zrobic wszystko bo ma karte ?
Tak. Na 30% idzie wykminić.

Jeżeli ktoś ma braki z podstawówki, to nasuwa się tylko jedno pytanie - gdzie był przez te wszystkie lata?

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Cytat:
Tylko ,że ja dwa razy poszłam na mature bez przygotowania
Pomijając wszystko inne... Ta matura to Cię z zaskoczenia wzięła? I to dwukrotnie?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-07-03, 19:12   #68
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
Jak mogłaś je widzieć pierwszy raz na oczy, skoro uczęszczalas na lekcje?
No wlasnie. Poza tym skoro za pierwszym razem nawet widzialas je pierwszy raz na oczy to dlaczego sie z nimi niezapoznalas na nastepny raz kiedy do niej podchodzilas.

Ja z powodow zdrowotnych opuscilam w ciagu 3 lat chyba polowe lekcji m.in matmy ale przugotowywalam sie do matury nie tylko na lekcje ale i indywidualnie z repetytoriow do tego korki aby nadgonic zaleglosci

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:12   #69
Camilla23
Raczkowanie

Cytat:
Jak mogłaś je widzieć pierwszy raz na oczy, skoro uczęszczalas na lekcje? Miałaś zeszyt,podręcznik, a samo przekształcanie to nic innego jak ułamki, czyli materiał z klasy 6
No ja jeszcze w liceum nie wiedzialam jak sie liczy na ułamkach i dopiero teraz od jakiegos czasu nadrabiam wszystko a łatwo nie jest.
Wlasnie probuje wam wytlumaczyc ze ja mialam/ nadal mam braki wczesniejsze. Więc jak mialam z tej karty skorzystac ? Załapanie jakiegokolwiek bloku tematycznego długo mi schodzi plus uczenie tych rzeczy z przed lat to nie jest dla mnie łatwe. I tak udalo mi się konczyc kolejne klasy z takimi brakami uprzedzajac pytania.. Od malego mam problemy z matmą wtedy gdy sie uczyliśmy ułamków czy innych rzeczy ja tego po prostu nie moglam zalapać totalnie. Plus pracuje też przecież więc nie moge całego czasu poświęcic na nauke, bo bym nie miała co jeść.

Czas edycji: 2018-07-03 o 19:17
Stary 2018-07-03, 19:20   #70
kalor
Gazela inteligencji

Serio nie mogę uwierzyć, że tyle razy nie udało się zdać tej matury, jeśli jesteś w miarę ogarniętym człowiekiem (nie będę zakładać inaczej, bo w takim wypadku chyba nic nie dałoby się poradzic) tak jak pisze MiamiGlow, może ma to źródła psychiczne?

Usprawiedliwiasz się, że nauczycielki nie potrafiły tłumaczyć, do matury podchodziłaś nieprzygotowana, nie umiesz tego, tamtego, nie da się.

Dlaczego pierwszy raz widziałaś te wzory na oczy? Ja rozumiem, że ktoś się mógł nie przykładać, ale jakim cudem nigdy w życiu się nie spotkałaś z tym, co jest zawarte w tej książeczce ze wzorami?

Chcesz w ogóle zdać tę maturę? Jeśli chcesz, to naprawdę nie rozumiem tego usprawiedliwienia, że widziałaś wzory pierwszy raz na oczy. Jak chcesz ją zdać bez klepania zadań?

Chodzisz na korki, to się przyłóż i rób w domu zadania

No a jeśli chodzi o temat wątku - ja bym miała wątpliwości co do wiązania się z osobą, która nie potrafi zdać matury. Nie wiem jednak, po co pytasz, skoro masz partnera, który cię kocha, nie ma problemu z tym, że matury nie masz i dobrze się z nim dogadujesz.
Stary 2018-07-03, 19:21   #71
Konto usunięte

Cytat:
No ja jeszcze w liceum nie wiedzialam jak sie liczy na ułamkach i dopiero teraz od jakiegos czasu nadrabiam wszystko a łatwo nie jest.
Wlasnie probuje wam wytlumaczyc ze ja mialam/ nadal mam braki wczesniejsze. Więc jak mialam z tej karty skorzystac ? Załapanie jakiegokolwiek bloku tematycznego długo mi schodzi plus uczenie tych rzeczy z przed lat to nie jest dla mnie łatwe. I tak udalo mi się konczyc kolejne klasy z takimi brakami uprzedzajac pytania.. Od malego mam problemy z matmą wtedy gdy sie uczyliśmy ułamków czy innych rzeczy ja tego po prostu nie moglam zalapać totalnie. Plus pracuje też przecież więc nie moge całego czasu poświęcic na nauke, bo bym nie miała co jeść.
No tak jak masz takie zaleglosci i problem z nadrabianiem to nie dziwie sie ze nie mozesz zdac matury....

faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-03, 19:23   #72
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Wybacz, ale nauczyciele zrobili Ci ogromną krzywdę przepychaniem z klasy do klasy w takiej sytuacji. Tego typu problemy powinny być wyłapane jeszcze na etapie podstawówki i to wtedy należało szukać rozwiązania/pomocy.
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:28   #73
Camilla23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Wybacz, ale nauczyciele zrobili Ci ogromną krzywdę przepychaniem z klasy do klasy w takiej sytuacji. Tego typu problemy powinny być wyłapane jeszcze na etapie podstawówki i to wtedy należało szukać rozwiązania/pomocy.
Na każdym etapie nauki od pocżatku każdy nauczyciel widział ze mam mega problem. Już w 3 klasie podstawówki babka moja wychowawczyni ( swoja drogą zołza) dawała mi odczuwac ,że uważa ze jestem jakims alienem bo inne dzieci rozumieją ,a ja nie. Nawet na zajęciach robiła jakieś nienormalne rzeczy upokarzające, typu skakała pokazując ręce i palce u stóp mówiąc ,że moze teraz uda mi się policzyć.Nie miała kompletnie do mnie cierpliwości denerwowało ją wręcz , że ja jej nie rozumiem i nawet tego nie ukrywala. Oczywiscie miała swoich pupilków.

Czas edycji: 2018-07-03 o 19:32
Stary 2018-07-03, 19:31   #74
Konto usunięte

No to ok. Przyjmijmy, że faktycznie tej matury nie jesteś w stanie zdać. Co teraz?
Stary 2018-07-03, 19:31   #75
kalor
Gazela inteligencji

Krzywda wyrządzona przez nauczycieli to jedno (nie będę tego umniejszać, bo to jest problem), ale dziewczyna juz 3 razy podeszła do matury. Powinna wiedzieć, jakie ma braki i wziąć życie w swoje ręce i pracować samej. Bardzo mi przykro, że w szkole nikt się nie zajął autorką, ale nie można jechać całe życie na usprawiedliwieniu, że nauczyciele byli do bani. To mnie zwyczajnie szokuje

I tez jeśli komuś nie zależy na maturze, to inna sprawa, ale autorka podeszła do niej już 3 razy (dodatkowo jeszcze sierpniowe poprawki), chciałaby się wybrać na studia, ma jakieś kompleksy związane z brakiem matury (wnioskuję po wątkach)... No to trzeba wziąć i robić te zadania do porzygu, a tu informacja, że dwa razy podeszła zupełnie bez przygotowania. To mnie bardzo dziwi

Autorko, może ty się boisz włożyć w to maksimum wysiłku, bo myślisz, że może i tak nie pójść? Inaczej się mówi „nie zdałam, bo się nie przygotowałam”, a inaczej „starałam się, a i tak nie zdałam”. Tez tak mam z niektórymi rzeczami, ale wiesz co? W taki sposób nic się nie osiągnie. Nie przygotowując się - nie zdasz na pewno.

Może terapia?
Stary 2018-07-03, 19:32   #76
Konto usunięte

Albo trol?
Stary 2018-07-03, 19:33   #77
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Trudno mi powiedzieć z czym, ze wszystkim. A najgorzej jak są zadania gdy samemu coś trzeba przeszkałcić czy coś. Stereometria tez kiepsko no wszystko.
No i też jak robie z kimś to nawet umiem ,ale jak jestem sama to już nie i też na maturze nie potrafię skojarzyć ,że takie podobne zadania już robiłam tylko jest inaczej sformułowane wszystko.
Czyli usilujesz uczyc sie na pamięć zamiast myslec. Tu jest problem.

PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:36   #78
Camilla23
Raczkowanie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8459268 6]No to ok. Przyjmijmy, że faktycznie tej matury nie jesteś w stanie zdać. Co teraz?[/QUOTE]

Nie chcę się poddawać, jeszcze nadal próbuje.
Jeśli w ogole w koncu się nie uda to pewnie zrobie jeszcze kolejny kierunek w policealnej jak skończe ten co robie teraz i tyle.

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8459273 1]Albo trol?[/QUOTE]
Dwa razy podeszlam bez przygotowania bo wtedy wolalam się skupić na czymś innym ,ale na czym nie chce tutaj pisać.
Stary 2018-07-03, 19:36   #79
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Już w 3 klasie podstawówki babka moja wychowawczyni ( swoja drogą zołza) dawała mi odczuwac ,że uważa ze jestem jakims alienem bo inne dzieci rozumieją ,a ja nie. Nawet na zajęciach robiła jakieś nienormalne rzeczy upokarzające, typu skakała pokazując ręce i palce u stóp mówiąc ,że moze teraz uda mi się policzyć.Nie miała kompletnie do mnie cierpliwości denerwowało ją wręcz , że ja jej nie rozumiem i nawet tego nie ukrywala. Oczywiscie miała swoich pupilków.
Wydaje mi się, że twój problem z matematyką ma w takim razie podłoże psychologiczne i masz jakąś poważną blokadę w sobie w wyniku traumy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-03, 19:36   #80
MiamiGlow
Zakorzenienie

Jeśli nauczycielka w podstawówce Cię upokarzała przed klasą, to może być ten powód i blokada. Serio, ludzka psychika zapisuje sobie takie rzeczy i nawet dorośli ludzie mają czasem problem z przepracowaniem takich rzeczy i rozsądnym działaniem. Idź do psychologa i o wszystkim opowiedz .
MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:39   #81
Camilla23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Czyli usilujesz uczyc sie na pamięć zamiast myslec. Tu jest problem.

Nie umiem inaczej ,jakos kapuje jedynie wtedy jak ktoś mi w punktach na kartce napisze co pokolei robić typu
1. Podstaw to i to
2. Teraz przenieś to i to
3. Musisz to i to itd
Stary 2018-07-03, 19:42   #82
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Nie umiem inaczej ,jakos kapuje jedynie wtedy jak ktoś mi w punktach na kartce napisze co pokolei robić typu
1. Podstaw to i to
2. Teraz przenieś to i to
3. Musisz to i to itd
To jest kompletnie bezmyslne i do niczego nie prowadzi. Ty sama musisz wiedziec jakie dane mozesz wykorzystac z zadania i w jaki sposob.

Stary 2018-07-03, 19:44   #83
Konto usunięte

Ale nie mozna z rzucac wszystkiego na nauczycieli i traume. Po mnie nauczycielka od matmy tez jezdzila, udowadniala mi ze niby sie nie nadaje na mature, przez prawie lacznie 1,5 roku nie chodzilam do liceum z powodow zdrowtnych przez co mialam mase zaleglisci i wizje kilku poprawek w sierpniui nauczyciele robili mi problemy, ale mimo strasznej nerwicy, siedzialam na ksiazkami ryczac i uczylam sie dniami i nocami. Wszystko zdalam bez poprawek i mature zdalam bez problemu.

Ja obstawiam jakas dyskalkulie albo inne problemy

Stary 2018-07-03, 19:44   #84
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
A i jakby ktoś teraz chcial coś napisać odnosnie interpunkcji ,czy czegoś co mi się rozjeżdza nie wiem jak to ustawić, po zapisaniu posta jest inaczej niż wcześniej.
Nie uwierzę, że ci się spacje same wstawiają w niewłaściwych miejscach
Cytat:
Czyli przed maturą nawet nie próbowałaś rozwiązać przykładowego arkusza? Nie sprawdziłaś w internecie jak wygląda karta wzorów?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:45   #85
Camilla23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
To jest kompletnie bezmyslne i do niczego nie prowadzi. Ty sama musisz wiedziec jakie dane mozesz wykorzystac z zadania i w jaki sposob.

Ale ja nie umiem, tym bardziej ze mam wlasnie te braki i nie znam tez sposobow rozwiazywania czesto czy co do czego.
W domu po korkach sama często śmigam różne zadanka, ale potem juz zapominam.
Stary 2018-07-03, 19:45   #86
Konto usunięte

Cytat:
Ale ja nie umiem, tym bardziej ze mam wlasnie te braki i nie znam tez sposobow rozwiazywania czesto czy co do czego.
Musisz w takim razie nadrabiac wszystko az od podstawowki aby nadrpbic braki.

Stary 2018-07-03, 19:46   #87
Camilla23
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;84593046]Nie uwierzę, że ci się spacje same wstawiają w niewłaściwych miejscach
Czyli przed maturą nawet nie próbowałaś rozwiązać przykładowego arkusza? Nie sprawdziłaś w internecie jak wygląda karta wzorów?[/QUOTE]

Próbowałam rozwiązać, ale nie wiedziałam w żadnym zadaniu co zrobić ani wypisać, chyba ze jakis prosty wzór.
Stary 2018-07-03, 19:47   #88
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:

Jak często masz te korepetycje?
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 19:47   #89
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Smigasz zapewne "z instrukcją". Odtwarzasz schemat, ktory pamiętasz na świezo i szczęsliwie pasuje on do zadania. Niestety to nie jest myslenie. Zamiast sie skupiac na schematach powinnas zaczac myslec i analizowac.

Stary 2018-07-03, 19:48   #90
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalor Pokaż wiadomość
Krzywda wyrządzona przez nauczycieli to jedno (nie będę tego umniejszać, bo to jest problem), ale dziewczyna juz 3 razy podeszła do matury. Powinna wiedzieć, jakie ma braki i wziąć życie w swoje ręce i pracować samej. Bardzo mi przykro, że w szkole nikt się nie zajął autorką, ale nie można jechać całe życie na usprawiedliwieniu, że nauczyciele byli do bani. To mnie zwyczajnie szokuje
Z tym w żadnym razie nie dyskutuję, tym bardziej że istnieją opcje samodzielnej pracy nad brakami (choćby strony, o których wcześniej pisałam).

Cytat:
Na każdym etapie nauki od pocżatku każdy nauczyciel widział ze mam mega problem. Już w 3 klasie podstawówki babka moja wychowawczyni ( swoja drogą zołza) dawała mi odczuwac ,że uważa ze jestem jakims alienem bo inne dzieci rozumieją ,a ja nie. Nawet na zajęciach robiła jakieś nienormalne rzeczy upokarzające, typu skakała pokazując ręce i palce u stóp mówiąc ,że moze teraz uda mi się policzyć.Nie miała kompletnie do mnie cierpliwości denerwowało ją wręcz , że ja jej nie rozumiem i nawet tego nie ukrywala. Oczywiscie miała swoich pupilków.
Z ciekawości - czy rodzice interweniowali w związku z takim zachowaniem nauczycielki? Zgłaszali do dyrekcji? Takie sytuacje nie są normalne - ale też nie są sytuacjami bez wyjścia. Mój brat na przykład zmieniał szkołę po pierwszym roku podstawówki.

Przy czym jak kalor napisała, nie można wszystkich problemów usprawiedliwiać beznadziejnymi nauczycielami.

Cytat:
Dwa razy podeszlam bez przygotowania bo wtedy wolalam się skupić na czymś innym ,ale na czym nie chce tutaj pisać.
A tego nie rozumiem. Tego - to znaczy ponownego przystąpienia do matury bez przygotowania, chociaż wiedziałaś, że masz ogromne braki.
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości