![]() |
#661 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
a i muszę się podzielić dobrą nowiną ... moja bratowa jest w ciąży ma termin porodu tylko 4 dni wcześniej niż ja
![]()
#662 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zdecydowana wiekszość kobiet po takim badaniu może odetchnąć. Nawet jeśli USG (głównie przezierność karkowa) czy badanie krwi wyjdą nieciekawie, to często amniopunkcja wykazuje, że jest wszystko w porządku. Naprawdę nie ma co się stresować takim badaniem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Raczkowanie
|
Twój dzidziuś urodziłby się w moje urodzinki! Zawsze lubiłam marzec, a teraz i ja i moje maleństwo też będzie z marca...
|
![]() ![]() |
![]() |
#664 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak jak zanka również nie mam przeczucia co do płci ale chciałabym córeczkę... i to bardzo. Ale wiadomo, że najważniejsze zeby maleństwo urodziło się zdrowe... czego Wam wszystkim i sobie życzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#665 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Całe szczęście że nie mam mdłości, jedyne co to mam mały apetyt, i nie na wszystko mam ochotę. Kiedyś słodkie jadłam często a teraz nie mogę patrzeć na słodycze - co mnie cieszy baaardzo ![]() I to ciągłe zmęczenie. Ale niech się dzieje co chce, wszystko wytrzymam żeby tylko fasolka dobrze rosła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#666 |
Zadomowienie
|
witam
moje objawy to: * ciągły "kac", który zaczyna mnie męczyć czasem o 2 nad ranem czasem o 4 i tak męczy do jakiejś 12 w dzień. * okropnie bolące piersi * częste uczucie głodu i jedzenie więcej niż kiedyś * niechęć do słodyczy * spanie w ciagu dnia Ostatnio sąsiadka powiedziała mi że bardzo ładnie wygladam, tak samo mówi moja mama i wróży mi synka (ponoc dziewczynki zabierają mamom urodę) bo poza tym mam wstręt do moich ukochanych słodyczy a jem kwaśne rzeczy (ostatnio u rodziców 3 porcje zupy ogórkowej ![]()
![]() |
#667 |
Zakorzenienie
|
WItam
![]() ![]() Ale za to mam dość dużą nadżerkę ![]() A co do płci to my też chcemy pierwszą dziewczynkę ![]() Z L4 lekarz robi mi problemy bo ze 20 razy powtarzał ze ciaza to nie choroba, ale tłumaczyłam mu ze mam warunki szkodliwe i prace fizyczna stojaco chodząco a on dalej to samo ze musze miec zaswiadczenie z firmy ze nie maja dla mnie miejsca pracy ale po minie bylo widac ze niechetnie z tym L4 - głupek chyba mial zły dzien...ale L4 z łaska dał do 29.08 Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2008-08-05 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#668 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#669 |
Zadomowienie
|
ja tam bym wolała dziewczynkę.....
![]() |
#670 |
Raczkowanie
|
No to ja nieśmiało też proszę o dopisanie mnie do listy
![]() termin na 20.03 imienia jeszcze nie mamy W poniedziałek byłam u gina i to 7 tyg i 4dni serducho biło aż mi się łęzka zakręciła. Jeśli chodzi o badania genetyczne to mnie lekarz też uprzedził że robi takie badanie standardowo między 11 a 14 tyg, odpłatnie oczywiście i że można dodatkowo ten test Pappa zrobić. Co mnie zdziwiło to że odchodzi się od praktyki robienia usg na prawie każdej wizycie,tak miałam przy pierwszej ciąży. Teraz zaleca sie trzy a dąży się podobno do dwóch ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#671 |
Raczkowanie
|
Widze że będzie sezon na dziewczynki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#672 |
Zakorzenienie
|
hej Mamusie
![]() ja po pracy odwiedziłam rodziców, ale już jestem u siebie. Kurcze coś nie tak z moją pracą, bo po chwili ruchu zaczyna boleć mnie brzuch, martwię się tym, chyba w poniedziałek powiem o tym ginowi i poproszę o następne L4. Bo w pracy latam non stop i raz wspinam sie na palcach do wysokich półek a po chwili kucam do tych najniższych. Muszę uważać na moją dzidzię.
#673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#674 |
Zakorzenienie
|
dokładnie dziś skończyłam 10 tc co znaczy że zaczęłam 11, Ty jesteś w 10 a skończony masz 9., tak czy siak jest między nami 2 dni różnicy.
#675 |
Rozeznanie
|
Witam
kurcze mój gin dalej na wakacjach ![]() Widzę że jest nas coraz więcej, nie wiem ja wy ale mi się wydaje że w przyszłym roku szykuje nam się wyż demograficzny no z kim nie rozmawiam to w ciąży ![]() ![]() Co do płci ja mam już syna i jakość tak chciałabym mieć drugiego chłopaka ale jest mi w sumie obojętne. Musze Wam powiedzieć ze przy pierwszej ciąży mój gin cały czas mówił ze to na bank dziewczynka dopiero na ostatnim usg powiedział że to będzie chłopak ![]() ![]() ![]()
#676 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#677 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#678 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ja jestem w 10 tygodniu - mam dziś dokładnie 9 tyg. i 3 dni ciąży i termin na 8 marca (dwóch lekarzy mi ten sam termin potwierdziło). Hm... A co do płci - nam jest to całkowicie obojętne, to pierwsza ciąża i na razie martwię się tylko tym by się utrzymała i by maleństwo się zdrowe urodziło, ale już zaczęły się u nas od znajomych pierwsze pytania "a co byście woleli?" I całkowity brak zrozumienia że ktoś może nie miec preferencji co do płci tylko naciski: "Ale przecież musicie coś wolec! no powiedzcie co!" brrrr Agatha_c - ale fajnie będziecie miec z bratową dzieciaczki w jednym wieku - naprawde super - a mieszkacie w tej samej miejscowości? Zanka205, jak masz taką ciężką pracę to się nie szczyp tylko bierz L4!! Edytowane przez CzarnaInez Czas edycji: 2008-08-06 o 09:18 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mialam robione wczoraj USG i lekarz na monitorku zmierzył malucha i dokladnie mu komputerek pokazał ze był to wczoraj 9 t i 4 d tak tez mam wpisane na zdjeciu a termin na pierwszej wizycie u innego lekarza gdzie był to 4/5 tydz ciazy lekarka wyliczyła na 6 marca, kalkulator ktory mozna znaleźć na stronkach tez mi wylicza termin na ok 8 marca wiec wszystko zblizone |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki! troszkę nie pisałam ale nie miałam za bardzo kiedy....a jak miałam to byłam tak zmęczona, że mi się zwyczajnie nie chciało....U mnie brzusio rośnie...zaczynają mnie uwierać już w brzuszek moje spodnie...no ale co ja mam założyć jak ciążowe są przecież za duże!!!!mdłości męczą mnie o różnych porach dnia....co do cery to na buzi tak jak było tak jest nadal ale na dekoldzie mi troszkę syfków wywaliło....
![]() ![]() ![]() ![]() Co do tych termonów i tygodni ciąży...dziewczyny a czy to ma jakieś większe znaczenie??może macie inne długości cyklów...??albo jeden lekarz trzyma się wieku płodu z OM a drugi z USG??Nie wiem do końca czym to jest spowodowane ale czy to takie ważne?? |
![]() ![]() |
![]() |
#682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie jest wazne ![]() A co do długosci cyklu to to chyba nie ma tutaj zadnego duzego znaczenia bo lekarz tylko pyta o pierwszy dzien ostatniej miesiaczki... a tygodnie wylicza z wielkosci fasolki, mi wczoraj powiedzial ze to by sie zgadzało ta wielkosc fasolki i wyliczone tygodnie pokrywaja sie z ostatnia miesiaczka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Do obliczenia terminu porodu powszechnie stosowana jest tzw. reguła Naegellego. Aby wyliczyć datę spodziewanego porodu, zgodnie z tą regułą, należy do daty pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodać 7 dni i odjąć 3 miesiące. Taki sposób wyliczania terminu porodu obowiązuje dla kobiet z cyklem miesiączkowym co 28 dni. Odpowiednio dla cyklu dłuższego lub krótszego dodajemy lub odejmujemy odpowiednią ilość dni, np. dla cyklu 30-to dniowego dodajemy do daty ostatniej miesiączki nie 7, lecz 7+(30-28)=9 dni. Obecnie w ustaleniu terminu porodu pomocne są pomiary wykonywane podczas badań USG. Przydatne są one zwłaszcza u kobiet, u których cykle są nieregularne lub nie mamy możliwości ustalenia daty ostatniej miesiączki." tak więc długośc cyklu ma znaczenie zwłaszcza jeżeli lekarz wylicza z OM a nie z USG. Ja np miałam nieregularne cykle i to nawet czasem bardzo dlatego mi ginka od razu powiedziała, że trzymamy się wyliczeń z USG ![]() ![]() i pamiętajmy ![]() "tylko ok. 5 proc. dzieci rodzi się dokładnie w przewidywanym dniu. Poród może nastąpić nawet dwa-trzy tygodnie przed lub po wyznaczonej dacie." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#684 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() JUZ JEST NAS 13 ![]() ![]() ![]() ![]() zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ??? emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ?? alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ??? ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek astrzyk (???, ?? lat ) ??? tp.20.03.09r. ??? lub ??? madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ??? ewccik (Ewa ?? lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ??? tarasia(Agata, lat 25)Krynica tp. 23.03.09 Milena/Kalina lub Mikołaj/Leon Agatha_c (agata, lat ??) ???? tp. 27.03.09 ??? lub ??? agatka20(Agata, lat 24) Knurów tp.28.03.09 Hania lub ??? Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ???
![]() |
#686 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#688 |
Zakorzenienie
|
A mi to jest obojetne bo nikt ani ja ani moj nie mamy w marcu urodzin, ja mam w styczniu a on w maju ale jesli mam wybierac to chcialabym 8 marca na dzien kobiet
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#689 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niby sie mowilo zawsze ze dziecko mozna przenosic do 10 dni po wskazanym terminie pod koniec tego czasu juz wywołuja porod, zona mojego kuzyna miala termin na 23 czerwca i 25 czerwca wywoływali jej porod bo stwierdzili ze nie ma na co czekac i zwiekszac ryzyka a ona i dziecko czuli sie swietnie... biedna musiała z tym ogromnym brzuchem skakac na wielkiej piłce po pokoju ![]() ![]() A z tym obliczaniem wg miesiaczki moze i racja ja osobiscie zawsze mialam regularne cykle co 28 dni wiec to dla tych dwoch lekarzy u ktorych byłam było tylko takie wgladowe zeby sie sprawdzic czy dobrze wycelowali ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#690 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.