Mamusie styczniowe 2019 - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-07-13, 16:51   #1951
justysiaa89
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2019

Cytat:
Napisane przez Blueberry_11_19 Pokaż wiadomość
Robiłam dżemy rożne, ulubiony to truskawka-rabarbar, ale też jagodowy, morelowy, brzoskwiniowy. Ze słodkich robiłam też kompoty. Polecam też mus do szarlotki, wtedy zimą ciasto szybciej można zrobic.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
jabłka właśnie też robię tylko robię mus z kawałkami jabłek też, bo taki lubię najbardziej czekam na szarą renetę i będę działać

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
Ja na słodko robiłam tylko dżem truskawkowy. A i jeszcze dżem z aronii lub czarnej porzeczki ale to tylko kilka słoików do tortów i ciast, w tym roku nie wiem czy będę robić, muszę zobaczyć ile jeszcze mam.
A tak to ogórki kiszone będę robić, sos pomidorowy (pierwszy raz robiłam w tamtym roku i wyszło pyszne), no i soki (malinowe, pigwa, aronia, czarna porzeczka).
spóźniłam się właśnie z truskawkami a jak robisz soki? masz sokownik czy da radę bez tego? i podzielisz się przepisem na sos pomidorowy ?
justysiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 16:52   #1952
paprif
Zakorzenienie

Segregator od mamyginekolog mam zwykły
Stary 2018-07-13, 16:59   #1953
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justysiaa89 Pokaż wiadomość
jabłka właśnie też robię tylko robię mus z kawałkami jabłek też, bo taki lubię najbardziej czekam na szarą renetę i będę działać

spóźniłam się właśnie z truskawkami a jak robisz soki? masz sokownik czy da radę bez tego? i podzielisz się przepisem na sos pomidorowy ?
Sok z malin i sok z pigwy robię tak że zasypuje owoce cukrem w słoikach i odstawiam na jakiś czas na okno żeby puściły sok. Potem zlewam i zagotowuje.
Sok z aronii i porzeczek: owoce gotuje z woda i liśćmi wisni, aronię najpierw mroze i dopiero używam bo wtedy nie ma goryczki i więcej soku puszcza. Choć goryczke wyciągają też liście. Potem to odcedzam i dodaje cukier, zagotowuje i do słoików. Najlepsze proporcje to 1:1:1. Czyli kilogram owoców, litr wody i kilogram cukru.

A sos pomidorowy robiłam z trzech różnych przepisów, wybierałam co mi pasuje
Pierwotnie miał być ketchup ale za rzadki wyszedł, więc teraz będę robić najprostszy przecier. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i muszę poszukać co tam więcej jak chcesz.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 17:01   #1954
justysiaa89
Zakorzenienie

Cytat:
A sos pomidorowy robiłam z trzech różnych przepisów, wybierałam co mi pasuje
Pierwotnie miał być ketchup ale za rzadki wyszedł, więc teraz będę robić najprostszy przecier. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i muszę poszukać co tam więcej jak chcesz.
będę wdzięczna jakby co
chyba spróbuję zrobić sok z malin i dżem zrobię brzoskwiniowy może bo tż bardzo lubi na kanapki a ja do naleśników
Stary 2018-07-13, 17:02   #1955
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
będę wdzięczna jakby co
chyba spróbuję zrobić sok z malin i dżem zrobię brzoskwiniowy może bo tż bardzo lubi na kanapki a ja do naleśników
Ok, odkopie kartki i coś sklece

Stary 2018-07-13, 18:25   #1956
loveve
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paprif Pokaż wiadomość
Dobra, założyłam, wysyłam Wam zaproszenia.
Jeśli kogoś pominę przez przypadek to dajcie znać!
Dodasz mnie?

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
Napisane przez comablack89 Pokaż wiadomość
dzięki za zaproszenie
w ciągu dnia korzystam z lapka więc będę śledzić nasz klubik

czego używacie do smarowania piersi i brzucha na rozstępy?
ja miałam ten olejek weledy ale odkąd przeczytałam artykuł na mamaginekolog, że nie ma znaczenia ile wydasz hajsu na kosmetyk bo rozstępy jak mają być to będą, to jednak przerzuciłabym się na coś, co można zdobyć stacjonarnie i w dużym opakowaniu.

ten olejek co używałam to wyłącznie na necie i na dodatek mało ml ;/
Aktualnie tego:
https://vanitysklep.pl/p/1213/12957/...esjonalna.html
loveve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 18:30   #1957
faa
Zakorzenienie

GG do faa

Ale pędzicie
Jeśli chodzi o segregatory to mam ruda bo jej stylowka mi sie podoba sama raczej prowadzę się na sportowo

Grupa także moze byc na fb mi odpowiada bo cos z przegladarka mam problem nie chce mi się zalogować na wizaż

Jeśli chodzi o gotowanie i weki to ja totalnie zielona jestem

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

https://www.instagram.com/izka_em/
faa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 18:44   #1958
loveve
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzast28 Pokaż wiadomość
A może zamiast klubu jakaś grupa na Facebooku ? Wtedy te które korzystają mobilnie też by zaglądały

To mi się bardziej podoba

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
uniwersalny kruchy spód (na mazurka, babeczki, kruche ciasta z owocami):

350g mąki pszennej
100g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
200g zimnego masła 82%

ważne, żeby to było prawdziwe masło a nie margaryna, ono nadaje smak ciastu

mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem lub specjalnym siekaczem do połączenia i rozdrobnienia masła, dodać cukier, sól, żółtka i śmietanę. szybko zagnieć. uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30-60 minut

potem ciastem wylepić foremki (jeśli pieczemy babeczki, ja robię to w formie do muffinek, rozwałkowuję wtedy ciasto i wycinam szklanką koła a potem układam je w blaszce) lub rozwałkować i wyciąć odpowiedni kształt (mazurek piekę w kształcie jajka zawsze ) piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20 minut na jasnozłoty kolor
co do pieczenia - ja robię to na oko czasem muszę też dosypać mąki lub dodać odrobinę śmietany jak np. żółtka są dość małe, chodzi o to, żeby ciasto się nie kleiło na sam koniec, tylko było zwartą masą
jeśli piekę spód do mazurka lub ciasto w dużej blaszce to wykładam spód papierem do pieczenia.

ps. ciasto można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, można je także surowe mrozić
ps2. kruche babeczki upieczone z tego przepisu można kilka dni przechowywać w blaszanej puszcze, nie stracą na kruchości

smacznego
Zapisuje bo też mam problem z dobrym kruchym ciastem

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Uhh dopiero Was nadrobiłam Powiem Wam, że z chęcią przestałabym pracować Mam takiego lenia, już było lepiej a dalej nie mogę się spiąć.

Dostałam od teściowej kilogram borówek. Kolejny raz i już nie mogę tego przejeść Można z tego dzem?

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-for-lips.html
Ja do sutków planuję kupić ten balsam, bo widziałam, że dziewczyny go chwalą, a jest podobno wielozadaniowy
Stary 2018-07-13, 18:51   #1959
slowikowa25
Zadomowienie

jezusie od wczoraj 20 stron na appce, ale macie tempo
dałam radę doczytać jakieś 3/4 Któras pytała gdzie jedziemy nad.morze: do Pobierowa.
Odniosę się jeszcze do szumisia i woombie, dla nas obie rzeczy to było zbawienie. Córka ma teraz 22 miesiące i dopiero jakieś 2 tyg oduczyłam ja zasypiania przy szumisiu Przez to na spacerach spi krocej, bo zazwyczaj cos ja budzi a tak szumis robił fajna barierę przed hałasami ż zewnątrz i przed moim mężem, bo on to nigdy nie nauczy się zachowywać cicho Woombie kupiłam jak córka miała 2 tyg, bo miala bardzo silny odruch Moro. Co chwilę wzbudzała się przez machanie rączkami, płakała bo niedospana, niedospana nie mogła znów zasnac i kółko się zamyka. Kupiłam woombie- przyszedł spokojny sen ♡ wybawienie. Nawet potem dokupowalam drugie- większe. Jakoś jak miała pół roku dopiero poradziła sobie i spala już bez Także nie oceniajcie, póki nie wyprobujecie
U mnie ogólnie wczoraj tyle stresu było że zaczęłam się bać o dziecko, nie mogłam się uspokoić. Ktoś mi zhakowal konta i wbił się na Ebay, paypal, i mail i zrobił zakupy na 800euro. Musiałam dzwonić wszędzie, wyjasniac, próbować to anulowac, potem policja itp, a to wszystko po niemiecku. Przeprawa jak nigdy. Ale chwała portalowi Paypal! mimo że przesyłki poszły do złodzieja, to serwis mi oddał przed chwilą kase! Uff, mogę ze spokojną głowa jechać na urlop

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Eee i jestem zdecydowanie za grupa tajna na fejsie, prędzej czy później kluby i wizaż i tak się tam przeniosą

10.09.2016- Córka Lena
08.01.2019- Syna Janek
slowikowa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 18:59   #1960
faa
Zakorzenienie

GG do faa

Aaa ja jeszcze odnośnie rozstępów mama miała przy mojej ciazy ale jakies znikome a ja smaruje sie poki co balsamem yope bo kupiłam dwa jak kiedyś były w lidlu i tak zużyje je i potem będę myśleć mam tez dużo olejów do ciała to moze je tez zużyje

https://www.instagram.com/izka_em/
faa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 19:08   #1961
dusia_tcv
Zadomowienie

Fejsa nie posiadam i nigdy nie posiadałam taka cofnięta jestem lubię chronić swoją prywatność
Weki w większości na słono bo u mnie dzieci są wszystko żerne a M też zje wszystko co zrobię

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Borówki
1kg borówek
1szkl cukru trochę cytryny
wszystko do garnka na małym ogniu duszę 2 godz mieszając drewnianą łyżką potem do słoików parę centymetrów zostawić luzu zakręci odstawić do góry dnem
dusia_tcv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 19:20   #1962
asienka213
Wtajemniczenie

omg wzielyscie sobie do serca szybkie skonczenie watku

Cytat:
ja bym była za nickiem, terminem porodu, płcią dziecka i ewentualnie potem imieniem, jako taka podstawa
i tyle wystarczy

Cytat:
Napisane przez Blueberry_11_19 Pokaż wiadomość
Rozstępów nie miałam w poprzedniej ciąży, liczę że teraz też mnie ominą, więc nic nie stosuję specjalnie. Sutków też nie smarowałam, nawet nie wiem po co to robić
ja tez wlasnie nie mialam w zadnej ciazy ale wtedy tez uzywalam oliwki, wiec nie wiem czy braku rozstepow jej nie przypisac .....dlatego teraz tez sie smaruje

Cytat:
Moja koleżanka mówiła właśnie ze ja bolały bardzo na początku.
bo jak taki maly ssak sie przyssie i pogryzie to bol wiekszy niz porodowy

Cytat:
Napisane przez malajaa Pokaż wiadomość
No właśnie nigdy nie sugerował jakiegoś problemu z szyjką. Jedyne że mam tyłozgięcie macicy. Na usg genetycznym też lekarz nic nie mówił że coś może być nie tak dlatego nie wiem skąd określenie wysokiego ryzyka porodu przedwczesnego. Daleka jestem od panikowania bo zakładam że gdyby coś złego się działo to lekarzy by powiedział, jednak wynik dał mi do myślenia tym bardziej w porównaniu do Waszych.
nie denerwuj sie na zapas, zapytaj na nastepnej wizycie skad sie mogly wziasc takie wyniki

Cytat:
Napisane przez rolnikowa88 Pokaż wiadomość
Zjadłabym tartę z malinami, akurat w ogródku za oknem czerwieni się malinami macie jakiś sprawdzony przepis?
Ja bardzo lubię piec, ale tarty to nie moja mocna strona
ja polecam stronke mojewypieki jeszcze w zyciu mi zakalec nie wyszedl ......obym nie wykrakala

Cytat:
Napisane przez denneris Pokaż wiadomość

Co do klubu to jestem za, będzie mozna jakies zdjecia ewentualnie dawać ja tez najczesciej korzystam z tel, ale czasem na kompa też moge wejść 5 tys postow?? O matko, to duuzo a ile juz mamy? To sie gdzieś sprawdza?

jak widzisz swoj post, nad nim jest taki fioletowy pasek, na nim po prawej stronie pisze

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Jesli chodzi o przetwory to ja na slodko jeszcze nie robilam ....tylko ogorki wszelkiej masci, papryke, grzyby ..... ale ten sok malinowy od Ann wyprobuje

Prosze do klubu podlaczyc kolejny temat z przepisami, zeby sie nie zgubily

Edytowane przez asienka213
Czas edycji: 2018-07-13 o 19:24
asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 19:25   #1963
aniaamelia
Zadomowienie

Cześć

Czy można dołączyć?

Obecnie jestem w trakcie 12 tygodnia. Termin porodu to 27 stycznia.

Mam jednego synka wcześniaka z 29 tygodnia. Trzymajcie kciuki, aby tym razem nie było pospieszalskiego!
aniaamelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 19:26   #1964
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
omg wzeilyscie sobie do serca szybkie skonczenie watku

i tyle wystarczy

ja tez wlasnie nie mialam zadnej ciazy ale wtedy tez uzywalam oliwki, wiec nie wiem czy braku rozstepow jej nie przypisac .....dlatego teraz tez sie smaruje

bo jak taki maly ssak sie przyssie i pogryzie to bol wiekszy niz porodowy

nie denerwuj sie na zapas, zapytaj na nastepnej wizycie skad sie mogly wziasc takie wyniki

ja polecam stronke mojewypieki jeszcze w zyciu mi zakalec nie wyszedl ......obym nie wykrakala

jak widzisz swoj post, nad nim jest taki fioletowy pasek, na nim po prawej stronie pisze

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Jesli chodzi o przetwory to ja na slodko jeszcze nie robilam ....tylko ogorki wszelkiej masci, papryke, grzyby ..... ale ten sok malinowy od Ann wyprobuje

Prosze do klubu podlaczyc kolejny temat z przespisami, zeby sie nie zgubily
Ja korzystam najczęściej z kwestii smaku

A do tego soku z malin to cukru sporo idzie, żeby nie sfermentowaly bo z soku nalewka wyjdzie i maliny sypie się warstwami: maliny, cukier, maliny i tak pod wierzch słoika.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

Cytat:
Napisane przez aniaamelia Pokaż wiadomość
Cześć

Czy można dołączyć?

Mam jednego synka wcześniaka z 29 tygodnia. Trzymajcie kciuki, aby tym razem nie było pospieszalskiego!
Witamy i zapraszamy

Stary 2018-07-13, 19:27   #1965
loveve
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusia_tcv Pokaż wiadomość
Fejsa nie posiadam i nigdy nie posiadałam taka cofnięta jestem lubię chronić swoją prywatność
Weki w większości na słono bo u mnie dzieci są wszystko żerne a M też zje wszystko co zrobię

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Borówki
1kg borówek
1szkl cukru trochę cytryny
wszystko do garnka na małym ogniu duszę 2 godz mieszając drewnianą łyżką potem do słoików parę centymetrów zostawić luzu zakręci odstawić do góry dnem
Może mi się uda

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Cytat:
Cześć

Czy można dołączyć?

Hej To jesteśmy blisko bo ja na 25.01
Stary 2018-07-13, 19:32   #1966
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć

Czy można dołączyć?

czesc

Cytat:
Ja korzystam najczęściej z kwestii smaku

A do tego soku z malin to cukru sporo idzie, żeby nie sfermentowaly bo z soku nalewka wyjdzie i maliny sypie się warstwami: maliny, cukier, maliny i tak pod wierzch słoika.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

Witamy i zapraszamy

ja tez uwielbiam kwestie smaku ...to moje 2 ulubione stronki, ale jednak wypieki wole z wypiekow ...moze dlatego, ze tam jest duzo wiekszy wybor

Stary 2018-07-13, 19:32   #1967
aniaamelia
Zadomowienie

Z mojego doświadczenia napiszę Wam, że lepiej sprawdza się tajna grupa na fb.

Z klubu na wizazu z czasem przestaje się korzystać. Fb prawie każdy teraz ma.

Jest ktoś z okolic Poznania?
aniaamelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 19:34   #1968
loveve
Zakorzenienie

Cytat:
Z mojego doświadczenia napiszę Wam, że lepiej sprawdza się tajna grupa na fb.

Z klubu na wizazu z czasem przestaje się korzystać. Fb prawie każdy teraz ma.

Jest ktoś z okolic Poznania?
To prawda, my z jednego wątku już się przeniosłyśmy na fb
Stary 2018-07-13, 19:36   #1969
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
czesc

ja tez uwielbiam kwestie smaku ...to moje 2 ulubione stronki, ale jednak wypieki wole z wypiekow ...moze dlatego, ze tam jest duzo wiekszy wybor
Aż zerkne tam w takim razie
Mi na kwestii podobają się foty

Stary 2018-07-13, 20:15   #1970
paulinunia
Zakorzenienie

Ja nie znoszę tych klubów na fb

Jeju dziewczyny ale mam spadek formy zwracalam znów (15 tydzień ) i głowa mi pęka. Robiłam okłady ale nie pomagają

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 20:16   #1971
paprif
Zakorzenienie

Loveve wysłałam zapro

Asia, a wy nie możecie dodawać w klubie nowych tematów? Wydawało mi się, że każdy może. Jak chcecie z przepisami to zaraz zrobię.
Stary 2018-07-13, 20:42   #1972
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paprif Pokaż wiadomość
Loveve wysłałam zapro

Asia, a wy nie możecie dodawać w klubie nowych tematów? Wydawało mi się, że każdy może. Jak chcecie z przepisami to zaraz zrobię.
Możemy możemy.....tylko ja teraz na telefonie jestem to tam nie wejdę

Stary 2018-07-13, 21:03   #1973
rolnikowa88
Raczkowanie

Dziewczyny niebo
Mało owoców bo dzieci mi wyjadły razem z tatusiem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20180713_210608.jpg (103,2 KB, 54 załadowań)
rolnikowa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-13, 21:41   #1974
justysiaa89
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć

Czy można dołączyć?

witaj

Cytat:
Napisane przez loveve Pokaż wiadomość
Hej To jesteśmy blisko bo ja na 25.01
ja też na 25.01.

rolnikowa88 robić apetyt o tej porze to grzech moja droga ale wygląda pysznie
Stary 2018-07-13, 23:35   #1975
south_diamante
Raczkowanie

Ja też nie dostałam zaproszenia, w ogóle to nie wiem o co chodzi z tym klubem, tzn. co to, jak to wygląda i działa itd. 🤪

south_diamante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-14, 08:17   #1976
paprif
Zakorzenienie

Question Dot.: Mamusie styczniowe 2019

Cytat:
Napisane przez south_diamante Pokaż wiadomość
Ja też nie dostałam zaproszenia, w ogóle to nie wiem o co chodzi z tym klubem, tzn. co to, jak to wygląda i działa itd. 🤪

Tobie tez wysłałam Zaczęłam od tych, które ostatnio się więcej udzielały w wątku.
Stary 2018-07-14, 09:05   #1977
paulinunia
Zakorzenienie

Oby dzisiejszy dzień był lepszy

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-14, 09:19   #1978
comablack89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paulinunia Pokaż wiadomość
Oby dzisiejszy dzień był lepszy

Ehh ja znowu zaczęłam dzień od mdłości ;/

comablack89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-14, 10:34   #1979
denneris
Zadomowienie

A gdzie to zaproszenie powinno być? W skrzynce odbiorczej wiadomości? Wchodze przez przeglądarke i nie umiem sie tam połapać

denneris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-07-14, 11:40   #1980
oliwia34lll
Rozeznanie

Witam

Już nadrabiam tylko spróbuje wysłać moj 17 tygodniowy brzusio.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 37116632_496195680822149_3982026078913822720_n.jpg (57,6 KB, 54 załadowań)
oliwia34lll jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości