|
|
#1561 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, jakie używacie pieluszki a jakie chusteczki. Ja polecam: pieluszki i chusteczki te Rossmamm'owe. Pieluszki mam te 3-6 kg, chusteczki te extrasensitive. Są tanie, ale bardzo dobre. Nie widze róznicy w pieluszkach w porówaniu do pampersów, a sa o połowe tańsze!!! Aha, do pupci smaruję Hipp - żadnych odparzeń, czy podrażnień, myję małą w oliatum emulsja - niczym nie smaruję, nic więcej nie uzywam. (oliatum na skazę białkową jest extra!!!) A wy co używacie - piszcie!!
|
|
#1562 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() U nas Oliwier śpi w kołysce koło naszego łózka od początku po ostatnim karmieniu kłade go i on zasypia oby tak już zostało ![]() W dzien jak jest u mojej mamy to spi w łóżeczku turystycznym a jak jest ładnie to na balkonie w wózku a jak jestem w domu to zasypia w lezaczku i przenosze go do jego pokoju do łóżeczka![]() Gothika napewno się uda mój ma ostatnie karmienie o 11 i wtedy zasypia na noc u mnie wczesniejsza godzina jest niemożliwa bo wracam z młodym do domu ok 19 lub 20 .Dzisiaj poszłam do centrum pediatrycznego zapytac sie o usg bioderek i pani od razu mi powiedziała że juz w tym roku nie przyjmują szok ale prywatnie to wizyte zapisała na jutro.Mam nadzieje że wszystko będzie oki.Jeżeli chodzi o pieluszkowanie to ja jeszcze w szpitalu założyłam dodatkowa pieluche i połzna powiedziała ze mam tak nie robic bo dziecku jest za ciepło i od tego czasu nie daje dodatkowej pieluchy nie wiem czy robie dobrze jutro wszystkiego sie dowiem. Ostatnio kupiłam młodemu mate i jak nie ma w niej Oliwiera to musze ją odwracać bo od razu moja braxa wskakuje do niej załącze zdjęcieWkejam pare zdjeć Oliwiera i nasze ostatnie zbiory grzybów.Pozdrawiam![]() Asiu chyba razem pisałyśmy posta ![]() Oliwiera myje tez w oliatum i na skaze jest super od przjazdu z nad morza nic nie ma na buzi.do pupy uzywamkosmetyki z nivea i czasami profilaktycznie sudokrem.Chusteczki używam też nivei i jestem bardzo zadowolona a pieluszki uzywam z pampersa innych narazie nie próbowałam. |
|
|
|
#1563 |
|
Zakorzenienie
|
Sonia gdzie byliście u ortopedy?
my bylismy prywatnie w Luxmedzie i też było wszystko OK, pan doktor zachwycony że Gosia ma takie piękne bioderka a pieluchować na noc kazał jak siedziałam w domku na macierzyńskim codziennie ogladałam dzieńdobry TVN i tam co jakis czas pojawiał się pan Paweł Zawitkowski znany fizjoterapeuta, autor ksiaz ki Co nieco o rozwoju dziecka - pewnie go znacie. On jest przeciwny szerokiemu pieluchowaniu, twierdzi że to mit - dlaczego podobno dokładnie opisuje w tej książce. Szczerze mówiąc nie pieluchowałam Gosi i na kolejnej wizycie wszystko było OK, na nastepnej również. Kurde każdy lekarz co innego mówi ale nie rozumiem po co pieluchować jak jes wszystko w prządku, szczególnie teraz jak jest gorąco to dziecko z kilkoma warstwami miałoby się męczyć
|
|
|
|
#1564 |
|
Zadomowienie
|
Yoolia zgadzam sie z Tobą, pozdrawiam
|
|
|
|
#1565 |
|
Rozeznanie
|
witajcie, kurcze ostatnio tak jestem zalatana ze nei mam czasu posta napisac
aktualnie walcze ze szczepieniami po ostatnich placzach dostalam skierowanie do porani szczepien ale oczywiscie trzeba czekac 3 tygodnie, wiec maly dostaje co tydzien po szczepionce. dziewczyny mam pytanie czy wasze dzieci podnoszone za raczki w pozycji na plecach dzwigaja glowki? moj synek ma prawie 3 miesiace i wogole nie ma odruchu podnoszenia glowki. trzeba to z dzieckiem cwiczyc? |
|
|
|
#1566 |
|
Zadomowienie
|
Kmat za raczki z przodu to chyba jeszcze za wczesnie,mój próbuje dzwigac głowe ale ja go nie chytam za rece.Najlepiej jak jest na brzuszku to wtedy cwiczy podnoszenie główki i przewroty
|
|
|
|
#1567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sonia - dobry pomysl z lista. tak wiec: slijcie mi na pw ile obecnie waza wasze pociechy - dodam to na pierwszej stronie, w linku i co pewien czas wkleje |
|
|
|
|
#1568 |
|
Zakorzenienie
|
Asia tu lekarka tylko zbadala rekami bioderka i tyle, zadnegi usg,zadnej mowy o wkladaniu pieluchy. Hmmm nie znam sie na tym ale uznaje ze to jest ok i ze wszystko jest w porzadku.
Co do samodzielnego zasypiania, to Sebastian lezal w lozeczku gadal do misi i w koncu usnal heh bez smoczka bez niczego, dobrze niech sie uczy, ale czasem trzeba wziasc na raczki, przytulic. A dzis w nocy spal 5 godz, przerwa w jedzeniu 6, pierwsza tak dluga przerwa moje cycuszki byly nabrzmiale od mleka jak sie obudzilam. A to bylo tak kolo 1 sie przebudzilam cos slysze wierci sie wlozeczku juz mialam go wyjac mysle pewnie glodny jadl o 21, i polozylam sie spac budze sie przed 3 w szoku, slysze ze on tam nie spi i mysle ze nie krzyczy jesc! tylko sobie tam sam ze soba w lozeczku sie zajmuje, wzielam go nakarmic trwalo to z 5 min zaraz usnal,i spal prawie 3 godz, takze calkiem niezle, potem przysnal na godzinke obudzily go gazy i takie tam w brzuszku i znow usnelismy i tak zeszlo nam do 8. wszystko fajnie tylko jakby tak usypial pozniej niz 21 powiedzmy o 23 to by sie to wszystko fajnie przesunelo Co uzywam kosmetyki johnsona chusteczki i pieluszki pampers pupcia gladka bez problemow i generalnie na skorze zadnych podraznien znaczy sie ze sprawuja sie ok
|
#1569 |
|
Zakorzenienie
|
Caterin - to ty chcesz później?
ja bym z chęcią się zamieniła by moja tak zasypiałacoś się porobiło z nią dziś - przespała w dzień prawie nonstop z 4 godz. i dalej śpi!! ona zawsze króciótko, po spacerze zaraz się budziła a teraz śpi i śpi!!!nie wiem czy to dlatego że wczoraj nie była na spacerze, czy dlatego że wczoraj poszła spać przed północą...boje się że w nocy nie da spać. Czy któreś z waszych dzieci ma refluks żół.-przeł.??? Bo ja czytam i myślę że mała ma, mimo że jej się nie ulewa, ale własnie tak odbija jakby miała zgagę. A czy któreś z waszych dzieci miało tak że jadło cyca i nagle podczas karmienia zaczeło coś je boleć? tzn że to się powtarza? Bo ona ma tak czesto - je i nagle coś zaboli, powiwija nóżami i już jej później często nakarmić nie mogę bo nie chce
|
|
|
|
#1570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Braxa ale Ci zazdroszczę tych grzybów! Musisz kupic pieskowi taką sama matę zeby nie był zazdrosny . My naszemu psu nie za bardzo pozwalamy wchodzić do pokoju małej, zzaczyna po woli to rozumieć, tez wie, ze zabawek itp ma nie dotykać. Ale staramy się żeby nie czuła się odtrącona, wiecej z nią chodze na spacery, dostaje smakołyki za dobre zachowanie, Kuba poświęca jej mnóstwo czau i energi. Mała Kalina już przyzwyczaiła się do szczekania psa, ale na początku reagowała płaczem, nawet teraz czasami jej się to zdarza, zwłaszcza wtedy kiedy jest zmęczona.
|
|
#1571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja Kalina tez czasem podobnie robi, ale karmię ją butlą. Czasem zadziera nóżki do góry, potem gwałtownie je prostuje i dalej nie chce jeść, popłakuje. Zauważyłam ze tak robi jak np. nie wygodnie ją trzymam, albo coś blokuje jej rączkę i nie moze sobie nią swobodnie machać. Tez potrafi się tak zezłościć jak butelka się zapowietrzy.
|
|
#1572 |
|
Zakorzenienie
|
mój potrafił mieć takie gazowanie w trakcie karmienia że aż puszczał cyca i w ryk
|
|
|
|
#1573 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I same możecie sobie w ksiązeczce zaznaczać co babel potrafi i w tym momencie wiecie ze się rozwija prawidłowo...mniej wiecej oczywiście...
|
|
#1574 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Ja cały czas używam Pampersów - obecnie 3, innych nie próbowałam a chusteczki Dzidzuś i mam też Bobino. Używałam też chusteczek Pampersa i niwea - dla mnie wszystkie są ok.
My też byliśmy w Luxmedzie u dr Latalskiego - od razu na wizycie zrobił USG i stwierdził że jedno bioderko jest rozwinięte zgodnie z wiekiem a 2 nawet lepiej więc nic nie zalecił. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Refluksu nie ma,ale kiedyś podczas jedzenia potrafił go zaboleć brzuszek. Braxa - Oliwier smieszne pozycjie przybiera podaczas snu - słodki jest A to mój Szymek: |
|||
|
|
|
#1575 |
|
Zakorzenienie
|
Gothika tez tak czasem mam i wlasnie doszlam do wniosku ze glowny powod to jednak moze byc ze niewygodnie dziecku a do spania wole zeby pozniej poszedl spac bo i ja pozniej chodze a rano bywam nieprzytomna
|
#1576 |
|
Zadomowienie
|
Ja pieluchy to dzisiaj akurat kupilam Huggies 3 bo były w promocji i z ramką na zdjęcie a tak to miałam Dada i z rossmana i też są ok... a chusteczki Dada i teraz mąż kupił jakieś Wickies komfort i suuper pachną i są też fajne...i tanie!! za 3,99
![]() Co do bioderek...Wikusia miała jeszcze w szpitalu robione USG i wszystko ok...bylam w tamtym tygodniu i tylko powyginała lekarka nóżkami i też ok...nikt mi nie mówił ze mam pieluchować szeroko.... Jeszcze jedna kontrola za 2 miesiące znowu... Jutro ide na drugie szczepienie wiec bede wiedziała ile waży i mierzy...a coś mi się zdaje ze juz ponad 5,5 kg...zobaczymy...coraz wiekszy klocuszek się robi... Fotki... Wcina słonia...strasznie się ślini i jutro zobacze co powie lekarz czy nie zaczyna ząbkować ale mówie wam że coraz bardziej w to wierze.... Spacerek z tatusiem po Krakowie... Zaduma nad rzeczką Brennicą....
|
#1577 |
|
Zadomowienie
|
gothika trzymam kciuki!powodzenia w nauce samodzielnego zasypiania
Co do prężenia sie przy jedzeniu- moja tez tak miewa (krzyczy, puszcza piers, prezy sie, potem lapie, zaraz znow ryczy...- najczesciej to gazy, kupa, za szybko leci mleko itp)polecam filmik na ten temat : http://www.edziecko.pl/wideo_edzieck...jnie_ssie.html Ja uzywam chusteczek "Bobini" a pieluchy:tetra i DadaBraxa kapitalne foty sliczna dzidziakmat mozesz cwiczyc, ja moja czasem jak trzymam na kolanach, chwytam za raczki to juz probuje podnosic glowke a ma 1,5 m-ca Agusiapa2, Sonia11 fajne Wasze bobaski, jakie juz duze
|
|
|
|
#1578 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie ten "Latwy plan" zaczyna nawet dzialac, maly je ma aktywnosc potem spi i zaczal jesc tak srednio co 3 godz wiec jakis taki rytm zaczyna sie robic, i zaczelam go wsadzac do lozeczka i zasypia sam, dzis wlozylam go gadal do misi na karuzelce i usnal sam, teraz tez widzialam juz po nim ze spiacy zaczal ziewac wlozylam do lozeczka tym razem pomoc smoczka i zasnal
|
#1579 |
|
Zakorzenienie
|
Asia - u mnie to raczej płacze że za szybko leci a nie wolno ale w tym wypadku to konkretnie ja boli albo gazy bo macha nóżkami i zaczyna kwękać i właśnie się zastanawiam dlaczego praktycznie tylko podczas jedzenia, w ciągu pierwszych 5 minut. Czy z moim mlekiem coś nie tak ...
![]() więc je przez te 5, 10 minut, potem puszcza i nie chce więcej i się znowu zastanawiam czy się najada...., a przez to cycki zaczynają mniej mleka produkować....eh |
|
|
|
#1580 |
|
Zakorzenienie
|
Gothika u mnie tez je nieraz tylko 5min i sie zastanawialam czy sie najada ale wczorajsza waga u lekarza pokazauje ze nie ma z tym problemu
|
#1581 |
|
Zakorzenienie
|
gothika - a co moze byc z mlekiem nie tak? przeciez nie smakuje inaczej, nie jest to inna potrawa - ciagle je to samo! to układ pokarmowy dziecka jest jeszcze nierozwiniety i moze wlasnie tak reaguje. ja mialam z moim tak samo. w sumie już to za nami, ale nie powiem że nie było frustrujące. teraz jest tak że jak już pierwszy głód zaspokojony (po 5-10 min) to wszystko inne jest ciekawsze i ogląda, gada i wierci się, uśmiecha... to powoduje ze je częsciej a krócej. jeśli mała ci ładnieprzybiera to trzeba przeczekać ten okres i tyle. mi troche pomagało klepanie po pampersie w trakcie jedzenia (bo czesto wtedy wygazowywał się)
|
|
|
|
#1582 |
|
Wtajemniczenie
|
Sporo zdjęc nawklejałyście
Wszystkie dzieciaczki słodkiePiszecie o chusteczkach i pieluchach no więc ja uzywam cały czas pieluch Pampers(2) chusteczki-Pampers a teraz Bambino. kąpiel-Oilatum pupcia-termentiol głowka lub inne suche części ciałka-oliwka Nivea Wczoraj dostałam skierowanie do szpitala z ta cholerna pokrzywką.Nie zgodzilam sie zostac bo nie wyobrazam sobie zostawic synka.Dali mi kolejne zastrzyki tylko wieksza dawke i dwa rodzaje.Teraz tylko czekac.Nawet nhie wiecie jak sie nie moge doczekac zeby wrocic do karmienia.Jak myslicie czy dziecko po np.1,5 tyg. zechce jeszcze cyca? |
|
|
|
#1583 |
|
Zakorzenienie
|
zioła w dolegliwościach dzieciecych http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...1,2806857.html
|
|
|
|
#1584 |
|
Rozeznanie
|
dzieki dziewczyny za odpowiedzi - mi pediatra mowila ze maly ma jeszcze czas na podnoszenia glowki z pozycji na plecach ale chcialam zapytac jak to u waszych pociech wyglada
my dzis idziemy na kolejne szczepienie - zobaczymy co bedzie braxa sliczny twoj maluszek sonia twoj szymek to cukiereczek agusia piekne oczka ma twoja corka a to moj synek po nieprzespanej nocy |
|
|
|
#1585 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)w nocy również sie nauczyła sama (chyba potrzeba na to czasu i naszych własnych obserwacji) je o 20.00 budzi sie ok 3 a później o 7.... i muszę przyznać że co dzień jej dziękuje za takie ładne spanie... ale do tej pory jest tak - ze faktycznie gdy przegapię moment zmeczenia ona nie potrafi zasnać sama w łózeczku... wiec ponosze ją troche na rękach aż jej sie oczki przymykaja odkładam do łóżeczka widzę juz ze zbiera jej sie na płacz.... ale robię to co pozostałe dziewczyny głaszczępo główca lub trzymam na głowei rękę (lub na klatce piersiowej) i zasypia... ja pierwszy raz z bioderkami bylam na koniec 3 miesiąca - bo bardzo długie terminy u nas są... bioderka dojrzewają wszystko ok.... lekarz zalecił noszenie dziecka brzuszek do brzuszka z nogami jak żaba... unikać noszenia plecami do siebie i "pokazywania świata" asia też uzywam rossmannowskich chusteczek i pieluszek... ale pieluchy sa cięzsze i twardsze wiec w upały używam pampersów... i na noc również... no i trafia do mnie ta reklama o dzieciach w afryce, że głodne ze umierają... że jeden pampers to jedna szczepionka... używam do mycia zamiennie HIPP i Oilatum (teraz mialam balneum i kupiłam Sofeo) uzywam oliwki HIPP ... zazwyczaj smaruje mała rano - taki masażyk... do pupy sudocrem, mam próbke NIVEA i myslę ze jest ok... natomiast moja mała nie potrafi i nie lubi leżeć na brzuszku.... monia prosze napisz mi czy pojemniki na mocz uzywasz tylko raz do przechowywania pokarmu?? czy je myjesz?? i jak sterylizujecie smoczki butelki laktatory?? |
|
|
|
|
#1586 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie szczęśliwe Mamusie... Dołączam do Was bo 28 czerwca o 5.30 przyszedł na Świat mój cudowny Synuś Aruś. teraz ma już miesiąc i 10 dni waży 5kg i jest zdrowym, ślicznym chłopczykiem.
|
|
|
|
#1587 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1588 |
|
Przyczajenie
|
Używam pieluszek Pampersa i chusteczek Nivea, pupcie smaruje sudocrem"em. do kąpieli i po kąpieli mam wszystko Nivea, jak na razie nie ma żadnych uczuleń i wszystko jest w porządku.pozdrawiam |
|
|
|
#1589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pojemniki myję. nie chce mi sie ich wyparzać - sądzę ze chłód zabije wszystkie bakterie smoczki i butelki starylizuję w gotowanej wodzie - wstawiam do mikrofali na minutę. laktator zalewam gotowana woda. uzywam: kapiel - mydelko bambino, szampon - nivea i johnsons oliwka - hipp, bambino, nivea i johnsons krem do twarzy bamino pupcia - sudocrem i bephanten puder - alantan i nivea pieluszki - pampers, duck i huggies (pampers najlepszy) husteczki - pampers, huggies, cien, dada, nivea, dzidzius (te fajnoie pachna) czesc mam z prezentow, czesc probek... |
|
|
|
|
#1590 |
|
Raczkowanie
|
Czy miało któres z Waszych dzieci czarna kupke? Wasnie taka zobzczyłam w pampersie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.

ja bym z chęcią się zamieniła by moja tak zasypiała

Używam pieluszek Pampersa i chusteczek Nivea, pupcie smaruje sudocrem"em. do kąpieli i po kąpieli mam wszystko Nivea, jak na razie nie ma żadnych uczuleń i wszystko jest w porządku.pozdrawiam