|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
U mnie w rodzinie ziemniaki do karpia musza być takie z wody, utłuczone. Najpierw jest barszcz z uszkami, potem karp z ziemniakami, potem pierogi ruskie z bryndza, pierogi z kapusta, groch z kapusta i makówki zapożyczone ze Śląska jest jeszcze piernik, jakies tam śledzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- No i na ziemniaki do gołąbków tez wywaliłam kiedyś oczy. Gołąbki u mnie tylko z sosem pomidorowym się je. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez 0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf Czas edycji: 2018-08-06 o 15:23 |
|
|
|
|
|
#272 | ||||
|
BAN stały
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
U nas rybna, bo to tradycyjna zupa wigilijna ze strony ojca (Wielkopolska), grzybowa (mama, Warmia), a czysty, czerwony barszcz to już nasza własna, kujawska inwencja
![]() ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() [1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;85293651]U mnie w rodzinie ziemniaki do karpia musza być takie z wody, utłuczone[/quote]U nas ani ziemniaków, ani chleba nie ma, bo to pokarmy "pospolite", a nie odświętne ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;85293651]U mnie w rodzinie ziemniaki do karpia musza być
takie z wody, utłuczone. Najpierw jest barszcz z uszkami, potem karp z ziemniakami, potem pierogi ruskie z bryndza, pierogi z kapusta, groch z kapusta i makówki zapożyczone ze Śląska jest jeszcze piernik, jakies tam śledzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- No i na ziemniaki do gołąbków tez wywaliłam kiedyś oczy. Gołąbki u mnie tylko z sosem pomidorowym się je. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]U mnie z sosem pomidorowym i ziemniakami. Inaczej obiad niekompletny Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#274 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie jest tylko barszcz z uszkam i flaki. Karp, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka jarzynowa, nóżki w galarecie (ble), sałatka śledziowa z buraczkami, pieczona wędlina, kiełbasa, makowiec, bigos i tyle. Jeszcze z dwa rodzaje ciasta.
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#276 |
|
Konto usunięte
|
Pierwsze słyszę żeby na Warmii była grzybowa na Wigilię. Prędzej owocowa (paskudztwo)
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą, na podkarpaciu bywają i gołąbki bez mięsa - z kaszą i grzybami. |
|
|
|
|
|
#278 |
|
Konto usunięte
|
U mnie jest grzybowa, buraczki, śledzie, jeszcze jakaś ryba, ziemniaki, kapusta zasmażana, makówka. Karpia nie ma, bo nikt nie lubi. Ciast się w wigilię nie je.
Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#279 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
A z dań wigilijnych... Żurek (gotowany z dodatkiem grzybów) z uszkami, pierogi (z kapustą, z suszoną śliwką), kapusta z grzybami, ryba po grecku, śledzie, sałatka warzywna. Z ciast sernik i makowiec.
Chociaż dla mnie zawsze najbardziej wigilijnym "daniem" był kompot z suszu
|
|
|
|
|
#281 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię. Babcia męża robiła takie z kaszą gryczaną (Łańcut). Przenieśliśmy to danie do swojego domu.
U mnie żadnych nadzwyczajnych dań wigilijnych nie ma, raczej wszystko ogólnie znane. Obowiązkowo musi być w jakiejś potrawie fasola (na zdrowie), mak (na pieniądze), grzyby też (ale nie wiem na co ), przyprawy korzenne, orzechy.W kolejności: zupa grzybowa (coraz częściej się z niej rezygnuje, m.in. z uwagi na dzieci), barszcz z fasolą Jaś i uszkami pieczarkowymi (uszka to bardziej współczesny wymysł, dawniej ponoć nie było, tylko ta sama fasola), karp panierowany, ziemniaki z wody, czasem z olejem lnianym (no nie wiem, z czym się tą rybę je jak nie z ziemniakami, chleb jeszcze bardziej zwyczajny i do panierki z bułki nie bardzo mi pasuje), czerwona kapusta duszona (różne wersje, z grochem lub fasolką kolorową/perłową, lub bez tych dodatków) podana do ryby, pierogi z kiszoną kapustą i grzybami (to też stosunkowo nowa tradycja upowszechniona wraz z dostępnością garmażerki), śledzie (różnie przyrządzane), później w zależności od rodziny niektórzy mają jeszcze jakąś rybę, kolejną zupę, u nas są pieczone paszteciki z farszem ze słodkiej kapusty, podajemy też dania wigilijne członków rodziny , obowiązkowy deser z makiem: kluski z makiem i/lub makowiec z dodatkiem orzechów, pierniczki jako przegryzka, ew. innych świątecznych ciast się nie podaje (np. sernik dopiero w święta), kompot z suszonych śliwek. U innych dziwi mnie obecność tego samego farszu kapuścianego w różnych daniach: w uszkach, pierogach, krokietach. Przecież to nudno. U nas też za dużo tej kapusty, ale przynajmniej różnie przyrządzana. Właściwie nie wiem czemu innych warzyw za bardzo nie wykorzystywało się w daniach wigilijnych, przecież jeszcze były i ogórki kiszone, i jarzyny korzeniowe. Sałatkę jarzynową z groszkiem z puszki uważam za nieporozumienie a nie tradycyjną potrawę z dziada pradziada.---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- To jest przepyszne! Jadłam podane ze śmietaną i cukrem (więc chyba nie po wigilijnemu). Jaki to region? A właśnie, jak to jest nabiałem na Wigilii? W wielu miejscach przestrzega się ściśle by nie było śmietany, zamiast masła używa się jakiegoś oleju. Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2018-08-06 o 17:52 |
|
|
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, co region i rodzinna, to inne zwyczaje. Moim zdaniem uszka powinny być tylko z leśnymi grzybami (żadnych pieczarek) i takie robię, natomiast inni faszerują je np. kapustą. A sałatka jarzynowa w moim rodzinnym domu jest tradycją (tak samo, jak gołąbki z ziemniakami - co dla innych jest dziwaczne). Dla każdego coś miłego ![]() Jeszcze mi się przypomniało: jak byłam mała, a babcia (od strony mamy) bardziej sprawna, to często robiła na Wigilię makiełki, czyli taka małe kluseczki oblepione makiem, natomiast u męża teściowa robi makówkę - masę z makiem, bułką, bakaliami i czymś jeszcze, ale nie wiem dokładnie, bo tego nie lubię
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...) – Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus. Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow Edytowane przez j_fly Czas edycji: 2018-08-06 o 18:05 |
|
|
|
|
|
#284 |
|
Rozeznanie
|
U nas na wigilii jada się tak: barszcz czerwony albo grzybowy (sam "bulion" bez pływających grzybów), pierogi z kapustą i grzybami, ale pieczone w piekarniku, jakaś ryba ( nie karp) z piekarnika, śledzie w kilku postaciach, sałatka jarzynowa, kisiel żurawinowy i kutia dla koneserów. Na deser ciasta i owoce.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2) Podkarpackie - Krosno. 3) U mnie przestrzegane to nie było, więc na przykład pierogi najczęściej podawało się ze stopionym masłem
|
|
|
|
|
|
#286 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, co mogłabym jeść w wigilię z masłem. W ogóle nie wiem, co mogłabym jeść z masłem, oprócz kanapek i może jakiegoś sosu
|
|
|
|
|
|
#287 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas też zawsze jest kutia, uwielbiam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#288 |
|
BAN stały
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;8529432 1]Pierwsze słyszę żeby na Warmii była grzybowa na Wigilię. Prędzej owocowa (paskudztwo)[/QUOTE]
Owocowa to na Pałukach, czyli na pograniczu kujawsko-wielkopolskim Dopytałem mamy przed chwilą, tylko grzybowa była (ale rodzina babci to przesiedleńcy z okolic Rypina, więc może to stąd) ![]() U nas zawsze więcej mięsa, niż ryżu [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85295406]Zawinięte w papier i wstążki [/QUOTE] Żurek to wielkanocna zupa
|
|
|
|
|
#289 |
|
Raczkowanie
|
U mnie na wigilii: barszcz czerwony z uszkami,zupa grzybowa z łazankami,groch z kapustą podawany z chlebem ,pierogi z kapustą i grzybami (ach,aż zatęskniłam za pierogami mojej babci
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie (Zamość, lubelskie) się nie jada np. żadnych pierogów na wigilię oprócz uszek do barszczu czerwonego. Bardzo ciekawy temat tak swoją drogą ![]() aktualnie mieszkam na Śląsku i tu bardzo mnie zaskoczył zwyczaj chodzenia do ołtarza, żeby dać na tacę oraz wysokość datków - papierki to standard. Tutaj ludzie chyba są bardziej religijni, niż u mnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#292 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Grzyby są jeszcze jako osobna potrawa pod postacią całych, gotowanych grzybów z zasmażaną cebulką. Barszcz z gotowania tych grzybów pożeramy jeszcze przed wigilią - na wigilii nie ma żadnej zupy! Tak samo jak ziemniaków, nabiału i mięsa. Żadnych jajek, mleka, śmietany - wszystko jest ultra-postne. Ziemniaki to u nas zbyt codzienna sprawa, żeby serwować je na wigilię. I sałatka na wigilii? Nieeeee...
|
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#294 |
|
Rozeznanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8530092 1]Dziwne u mnie sie jada ( pod zamosciem). Tesciowa z zamoscia tez robi.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Może to tylko u mnie w rodzinie? Trudno mi powiedzieć. Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy pytać się znajomych z liceum co jedzą w wigilię ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#295 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
jestem z lubuskiego, z miasta, w ktorym praktycznie wszyscy przodkowie (w moim przypadku dziadkowie wszyscy) to repatrianci. stad to, co kto je w wigilie to miks tego, czym przesiakl za dziecka + wplywy naszych czasow
moi dziadkowie wszyscy z terenu obecnej ukrainy, rodzice i ja juz z zachodnich rubiezy. w wigilie jemy barszcz czerwony z uszkami z nadzieniem z lesnych grzybow, pierogi z kapusta i grzybami, karpia, sledzie, kutie i makielki. i obowiazkowo makowca! u meza z kolei je sie barszcz, pietogi ruskie i z kapusta i grzybami, ziemniaki z wody, karpia, salatke jarzynowa i sledzie, i kompot z suszu do picia. dziadkowie meza to miks okolic czestochowy i bydgoszczy.ogolnie, u nas w lubuskim polnocnym (ziemie odzyskane) bardzo malo jest jakichkolwiek regionalizmow.. starsze pokolenie wymiera, a mlodzi nie maja jednego wzorca do kontynuowania.. Edytowane przez pieleszka Czas edycji: 2018-08-06 o 23:01 |
|
|
|
|
#296 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#297 | |||
|
BAN stały
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
![]() [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;85300621]... na wigilii nie ma żadnej zupy! [/QUOTE] Patrz wyżej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#298 |
|
Zakorzeniona
|
Dla mnie wigilia to pod względem smaków tragedia, nie lubię żadnej wigilijnej potrawy poza rybą (ale nie karp!).
|
|
|
|
#299 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)jadlo się na wigilii pierogi z kapusta i grzybami, auszka do barszczu z grzybami, oraz gołąbki z kasza gryczaną i grzybami. I takie potrawy polewalo się olejem lnianym, zawsze stała butelka oleju na stole wigilijnym. Zupę z brukwi próbowałam na Kaszubach. Coś okropnego. W ogóle do brukwi robiłam kilka podejść i dla mnie jest to niejadalne okropieństwo. Babka ziemniaczana jest popularna wyżej nad Bugiem niż moi dziadkowie, w rodzinie męża. Ja nie znałam tej potrawy. I nie żałuje, paskudztwo jakich mało. ---------- Dopisano o 07:27 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ---------- Cytat:
Mnie akurat karp smażony ratuje. Bardzo lubię z ćwikla i cała wigilie tym się żywię.
|
|
|
#300 |
|
Konto usunięte
|
Kompot z suszu
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.

Podobnie jest z gołąbkami, u nas w rodzinie podawane od zawsze z ziemniakami, czemu niektórzy się dziwią (bo ryż w farszu, a ryżu nie je się z ziemniakami razem) 
takie z wody, utłuczone. Najpierw jest barszcz z uszkami, potem karp z ziemniakami, potem pierogi ruskie z bryndza, pierogi z kapusta, groch z kapusta i makówki zapożyczone ze Śląska