|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |
|
Jedi
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. III
Cytat:
![]() To machanie nóżką serio ktoś wziął na serio? no cóż. A więc tak, moja lekarka mierzy dziecko i waży ale no dla mnie sa jednak dużo ważniejsze rzeczy których na luxmedowskim sprzęcie się nie dopatrzy
Edytowane przez So_close Czas edycji: 2018-08-08 o 20:58 |
|
|
|
|
#4262 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"nie wiem gdzie napisałam, że mamaginekolog jest jakimś guru, żeby robić z tego wywód? No nigdzie, po prostu jest lekarzem i ma bloga" No tak, ale ja nie robię wywodów, Ty mówisz żebym poczytała, możesz brać pod uwagę bardziej opinię lekarki z tysiącami obserwujących na instagramie - co kto lubi ja mam swoją lekarkę i póki co nie mam żadnych zastrzeżeń i żeby nie było - płacę raczej normalną kwotę jak na prywatnego lekarza - 130zł za prowadzenie ciąży, z czego jak odpadnie mi wizyta lekarka bez problemu przyjmuję mnie w inny dzień w innej klinice/w szpitalu na badania w każdej chwili zupełnie za darmo - tak więc za całą ciąże wydatek na lekarza rzędu 1500zł-1800zł jeżeli chodzi o opiekę gino~, możliwość kontaktu z gino sms/tel o każdej porze dnia i nocy gdyby coś tylko mnie nie pokoiło... jest dla mnie jak najbardziej akceptowalnym, tym bardziej że to nasze pierwsze dziecko i jednak zależy nam na jak najlepszej opiece ![]() Co do trzecich prenatalnych, nawet sam lekarz prowadzący dwa pierwsze badania prenatalne wspomniał, że najważniejsze są te dwa pierwsze (I i II) oczywiście mówił że dla spokoju jak najbardziej poleca 3 badania, ale nie jest tak że jeśli ktoś na nie nie pójdzie to ma w d.upie zdrowie dziecka, bo tak nie jest ![]() Jak widzisz kilka innych dziewczyn pisało, że nie były na 3 prenatalnych - sprawa indywidualna i nie ma co dorabiać teorii. A co do nabijania kasy - to w dzisiejszych czasach ze wszystkim tak jest... idziesz do dentysty i chcesz mieć załatwione leczenie od ręki/dobrze to idziesz prywatnie, na nfz niekoniecznie załatwisz wszystko od ręki... Akurat nie jestem też za tym żeby wszędzie wydawać pieniądze, ale akurat jedno z pierwszych założeń z TŻ po dotarciu do nas informacji o ciąży było to, że na dziecku na pewno nie zamierzamy żałować $ a już naprawdę jeśli tak jak pisałam całe 9 miesięcy fachowej opieki to 1500-1800zł więc czy to taka duża kwota i nabijanie kasy? to nie jest jakaś astronomiczna kwota, ludzie mają za tyle telefony, każdy nowy IPHONE/SAMSUNG wychodzi praktycznie za 2x tyle a jak to się ma do cudownej istotki jaką jest dzidzi? Dlatego tak jak wspominałam - jeżeli naprawdę wiem, że lekarz trzyma rękę na pulsie, mam do niego (a w tym przypadku niej) pełne zaufanie oraz mam dostęp do naprawdę dobrego sprzętu - to dla mnie INDYWIDUALNIE te trzecie badania prenatalne nie będą potrzebne. Jeżeli ktoś na nie idzie - nie mam z tym najmniejszego problemu. Mamy swoją paczkę, cieszymy się nawzajem każdymi wizytami, gratulujemy sobie - i tak trzymajmy, nie zamierzam się kłócić, każdy ma swoje argumenty i każdy ma swoją rację |
|
|
|
|
#4263 | |
|
Jedi
|
Cytat:
No nie wiem w którym miejscu jedno świadczy o drugim, więc po prostu zakończę dyskusję ![]() Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja przejrzałam oferty prywatnych klinik we Wrocławiu i dwie, które rozważałam, miały ceny 200zł za wizytę Doliczywszy do tego każde badanie prywatnie, wyszło mi za ciążę ponad 3tys., przy założeniu, że będzie wszystko ok i wizyty będą co miesiąc, a nie np. co 2 tyg. Na szczęście udało mi się wstrzelić w miejsce u dobrej lekarki w Luxmedzie, bo ktoś akurat z tego miejsca zrezygnował. Gdyby nie to, to wylądowałabym prywatnie (no, w teorii Luxmed to też prywatna klinika...), bo żeby się dostać do dobrego lekarza w Luxmedzie to albo 3 mies. oczekiwania albo super szczęście trzeba mieć. Myślę, że lada chwila i ta moja ginekolog stamtąd ucieknie, wiem, że już przyjmuje prywatnie za 180zł. Apropos, ogólnie warto się zawsze zorientować wśród pacjentów innych lekarzy jak wyglądają u nich wizyty. Na szkole rodzenia jedna z dziewczyn powiedziała, że ona w ciąży miała badanie na fotelu tylko raz, na początku. Wszystkie się zdziwiłyśmy, a ona była zupełnie nieświadoma, że takie badanie powinna mieć, uznała, że skoro lekarz nie robi, to pewnie jest to niewskazane w ciąży. Zaniepokoiła się dopiero jak dowiedziała się, że u innych lekarzy to badanie to norma, wcześniej czuła się zupełnie bezpieczna. Edytowane przez mwmwm91 Czas edycji: 2018-08-08 o 21:23 |
|
|
|
|
#4265 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dla Ciebie odnośnie 3 badań prenatalnych może mniej/bardziej liczyć się zdanie mamy-ginekolog dla mnie lekarza z którym rozmawiałam kilkanaście godzin oko w oko, indywidualnie, zna moje badania, wyniki i wszystko od A do Z. Tyle... czy mam prawo bardziej ufać takiej osobie niż mamie-ginokolog? Mam... Tym postem kończę niepotrzebną dyskusję, bo widzę że na siłę szukasz zaczepki a ja po prostu tłumaczę istotę sprawy - UFAM swojemu ginekologowi w 100% i jestem spokojna o tę ciąże, jeżeli pojawia się najmniejsze ale/wątpliwość... od razu dostaję fachową odpowiedź/pomoc i to doceniam... Nie neguję 3 badań prenatalnych i nie mam nic do osób które na nie idą, ale też w pewnym sensie jestem w stanie zrozumieć te które te badania odpuszczają. BEZ ODBIORU |
|
|
|
|
#4266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4267 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dostałam jedno opakowanie - 30 tabletek i wczoraj mówiła że można już odstawić a zostały 3 tabletki, więc wychodzi na to że zrobiły swoje przez te 27dni
|
|
|
|
|
#4268 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez lianeska Czas edycji: 2018-08-08 o 21:58 |
|
|
|
#4269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba nic mi nie bedzie jak bede brac dwie dziennie skoro mam za niskie to zelazo ? Tak wiem lekarzem tu nikt nie jest ale tak sie glosno zastanawiam
|
|
#4270 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po dzisiejszej SR juz lepiej. Omowilismy liste do szpitala. Bank krwii- czy ktoras z Was sie zdecyduje? I byla tez doradczyni chustowa. Obejrzala moja chuste lidlowa i powiedziala ze spoko jest. Jestem podjarana.. no i dostalismy mnostwo ksiazeczek i gratisow. Najlepsza butelka i smoczek Lovi. Mozna sie pakowac do porodu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#4271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wiem wlasnie wtedy tez tak mialam wiec licze ze mniej wazy chociaz i tak miesci sie w centylach nawet gdyby bylo to 1800 to tam jest norma ponad 1900 wiec luz ale i tak gdy uslyszalam 1800 to mnie serio zatkalo Extra ze tyle gratisow na SR Co do banku to my nie bedziemy korzystac .
|
|
#4272 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jakie wyszły Ci wyniki badań, że przepisała Ci tardyferon? Jak hemoglobina? Ja miałam cały czas 12,6 a nagle spadło do 11 z hakiem no i po tardyferonie mi się ładnie unormowało i teraz mam 12,9 ![]() Więc wydaje mi się, że jedna tabletka wystarczy chyba że masz jakiś znaczny spadek. Mi gino powiedziała, że jak badania wyszły dobrze to nie ma sensu brać xxx leków i dalej tego ciągnąć |
|
|
|
|
#4273 |
|
Zadomowienie
|
Aha jakims fartem o 16:30 upolowalam krem w Biedrze za 2.99.. chcialam dokupic jeszcze jeden, ale w innych nie bylo. Ogolnie w Biedrze byl taki burdel ze sie dziwie ze cokolwiek znalazlam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4274 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4275 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko wlasnie mnie dziwi czemu 2 opakowania skoro jedno starcza na miesiac a za miesiac sprawdzi czy jest ok ? Po co by mi przepisywala juz dwa tez na wrzesien skoro moze byc wynik ok po miesiacu ? Dlatego jakos tak na logike mysle ze po 2 i cos mi tak swita ze mowila 2 razy po 1 ecg ta skleroza oszalec mozna ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
|
|
#4276 |
|
Raczkowanie
|
Mnie co wizytę lekarka pisze na kartce osobno co i jak mam brać
Tak sama od siebie też zapominam często wiec taka kartka sie przydaje ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na żelazo moja położna polecała koktajle z natką pietruszki minimum raz w tygodniu do końca czerwca robiłam, potem remont, a teraz mam lenia i kupuję te lodówkowe soczki ze szpinakiem albo jarmużem :/ od przyszłego tygodnia muszę się znów zmoblilizować na swoje, tym bardziej, że mój synek pił razem ze mną
|
|
#4278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4279 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja, stała bywalczyni , zawsze muszę grzebać i szukać. U mnie kremów nie było.
|
|
|
#4281 |
|
Rozeznanie
|
Wow 130 za prywatna wizyte. W Bydgoszczy chyba juz nie istnieją takie ceny
ja płacę 250 i do 6 miesiąca wizyty miałam co 2 tygodnie więc nawet nie licze ile na to kasy wydalam. Pewnie gdybym nie miala problemow zdrowotnych i nie straciła wcześniejszych ciąż chodziła bym na nfz a tak to poprostu musiałam szukać pomocy i kogoś zaangażowanego w sprawę i znalazłam takiego anioła stróża ![]() Esti extra ta koszulka ![]() Wczoraj prasowałam te małe ciuszki i w polowie wysiadlam ile tego jest i wszystko takie drobne. Dzis musze to dokończyć ale zaluje ze wcześniej sie za to nie zabrałam a później to juz bym napewno rady nie dała bo plecy bolą ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wow dla mnie te ceny to abstrakcja. Ja płace 100 zł i już marudzę ze to dużo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4283 |
|
Zakorzenienie
|
Też place 100 zł a gdybym miała płacić 250 to chyba bym szukała lekarza na NFZ i to nawet w innym mieście bo na dojazd bym mniej wydała.
|
|
#4284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja to samo. Dla mnie to stanowczo za dużo + jeszcze badania. Przesadzają z tymi cenami Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4285 |
|
Zakorzenienie
|
ja płacę 150 zł za wizytę i myślałam, że to dużo
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4286 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
czekam na wizyte u okulisty, 10 osob przede mna, chyba sie udusze ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4287 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Dziewczyny ja dziś zaczynam 8 mc i melduje że chyba wybraliśmy imię. Możecie dopisać na 1 stronie Amelia Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez bajka775 Czas edycji: 2018-08-09 o 10:06 |
|
|
|
|
#4288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieki Podziwiam,ze w te upaly prasujesz serio chyba ze masz klime w domu to ok jest to realne ale tak bez to wow szacun Ja ostatnio chcialam zrobic obiad i ledwo ryz ugotowalam i mea slabo od razu straszne to bylo Wczoraj juz zrobilam ale o 23 o takiej porze daje rade
|
|
#4289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4290 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo u mnie tez 100zl prywatnie tam gdzie chodze Ja akurat mam pakiet z Medicovera wiec nie place ale gdybym musiala dawac ta 100zl i czasem sa takie opoznienia ze szok to bym tam chyba oszalala. Dosc ze placisz to jeszcze czekasz zenada Ja wiem ze sa rozne sytuacje i czasem moze sie cos przesunac ale tam to sory ciagle tak jest i to czasem godzina roznicy wiec no Wczoraj jedna Pani czekajac wypytywala nas wszytskie na ktora jestesmy mowi no chyba sie dzis musze rozpisac na necie bedzie skarga i sugestia zeby inaczej sobie umawiali pacjentki Nech pisze bardzo dobrze ale i tak wiem,ze to nic nie da ![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
U nas wlasnie wtedy byly decyzje miedzy Emilka a Amelka no i u nas akurat padlo na Emilke ale tez nam sie wlasnie Amelka podobala
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:04.

Tylko dobitnie napisała jak ważne było dla niej to badanie. Prawda jest taka, że, na szczęście, u znakomitej większości z nas to badanie nie wykryje niczego niepokojącego, ale jednak jest jakiś odsetek kobiet, u których wychodzi jakiś problem - i skąd mamy wiedzieć czy to nie ja... Tak jak z jazdą autobusem na gapę - kupię bilet i nie będzie kontroli, to w sumie mogłam nie kupować - ale jednak w sytuacji badań ryzykowałabym dużo więcej niż mandat dla MPK... Żadna z nas by sobie nie wybaczyła, gdyby wiedziała, że za 300zł mogła kupić wiedzę pozwalającą na szybkie i skuteczne leczenie dziecka.
no cóż. A więc tak, moja lekarka mierzy dziecko i waży ale no dla mnie sa jednak dużo ważniejsze rzeczy których na luxmedowskim sprzęcie się nie dopatrzy

nie wiem gdzie napisałam, że mamaginekolog jest jakimś guru, żeby robić z tego wywód? No nigdzie, po prostu jest lekarzem i ma bloga 
dla mnie hipokryzja.
ja mam swoją lekarkę i póki co nie mam żadnych zastrzeżeń i żeby nie było - płacę raczej normalną kwotę jak na prywatnego lekarza - 130zł za prowadzenie ciąży, z czego jak odpadnie mi wizyta lekarka bez problemu przyjmuję mnie w inny dzień w innej klinice/w szpitalu na badania w każdej chwili zupełnie za darmo - tak więc za całą ciąże wydatek na lekarza rzędu 1500zł-1800zł jeżeli chodzi o opiekę gino~, możliwość kontaktu z gino sms/tel o każdej porze dnia i nocy gdyby coś tylko mnie nie pokoiło... jest dla mnie jak najbardziej akceptowalnym, tym bardziej że to nasze pierwsze dziecko i jednak zależy nam na jak najlepszej opiece
A właśnie, ile Twoja mała waży?
co ona mi mowila w ulotce jest raz dziennie ale moze mowila dwa i teraz glowkuje 

nawet stanika nie ubieralam bo mi za goraco 

ja płacę 250 i do 6 miesiąca wizyty miałam co 2 tygodnie więc nawet nie licze ile na to kasy wydalam. Pewnie gdybym nie miala problemow zdrowotnych i nie straciła wcześniejszych ciąż chodziła bym na nfz a tak to poprostu musiałam szukać pomocy i kogoś zaangażowanego w sprawę i znalazłam takiego anioła stróża 

czekam na wizyte u okulisty, 10 osob przede mna, chyba sie udusze