|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. III
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4292 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo opowiem Wam pewną historię, która już totalnie sprawiła, że uważam, że banki krwi to kpina: Byliśmy jakiś czas temu u znajomych, którzy mają 7-miesięcznego synka. U nich na SR była pogadanka z panią z banku, która przyszła zachęcać przyszłych rodziców do bankowania. Kolega pyta się jej: - A czy są jakieś instytucje nie prywatne, które również zajmują się takimi usługami? - Tak, krew może być przechowywana w państwowym banku. - A co się dzieje, jeśli np. zamówię sobie u państwa pakiet tylko na rok? Co robicie po roku z krwią? Niszczycie? - Nie, zostaje ona przetransportowana do państwowego banku. - Czyli jeśli zrezygnuję z Waszych usług to krew będzie wciąż bankowana państwowo tylko ZA DARMO? - Yyy, no właściwie to tak. ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla dziewczynki chciał właśnie albo Amelia albo Oliwia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4294 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie nie ma z tym problemu wchodzę o czasie. Czasem 10 minut wcześniej czasem 10 minut później. Ale nigdy nie było jakiś mega opóźnień a pacjentek sporo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
Ale wtedy chyba jakby trzeba było to tej krwi już może nie być bo jest dla wszystkich. Równie dobrze dla jakiegoś bliźniaka genetycznego ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4295 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4296 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodatkowo szpitale nie są przystosowane do każdorazowego pobierania krwi, na przykładzie Lublina są wyznaczane dni/miesiące, w których można oddać krew przy porodzie więc mimo, iż chciałabym oddać to nikt jej nie pobierze bo akurat np. pobieranie wyznaczono na luty. Artykuły są różne, ale ja nie jestem lekarzem i nie jestem w stanie zweryfikować ich wiarygodności. Wiele terapii krwią są eksperymentalne więc minie jeszcze wiele lat zanim rzeczywiście będzie można coś na ten temat powiedzieć. Podobnie jak temat szczepionek, nie znam się to się nie sprzeciwiam tylko szczepie. ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4297 |
|
Zadomowienie
|
Bajka piękne imię, dopisałam
![]() Dopisałam tez wizyty, mam nadzieję, że nic nie przeoczyłam - czy komuś coś jeszcze dopisać? Wizytę, imię, wózek, fotelik czy coś?
|
|
|
|
#4298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem o co chodzi z tym pobieraniem. Ale nam Mówiona ze każda położna pobierze po porodzie krew. Wystarczy do porodu iść ze specjalnym zestawem który się kupuje od tych firm bankujacych krew. Z tego co mówiła to żadna filozofia jest i trwa 5 minut Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4299 | |
|
Jedi
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4300 |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle to jest niesamowite ze jest dopiero 9 sierpnia a praktycznie połowa sierpniowej rozpakowana
tylko patrzeć jak wrzesniowki zaczną okupować porodówki, na razie się dzielnie trzymają Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
#4301 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4302 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale powiedzcie mi, w moim szpitalu poszli "z duchem czasu" i teraz na moje życzenie nie odcinają od razu pępowiny, tylko po ustaniu tętnienia. Wtedy ta "najlepsza" krew ma szansę w całości spłynąć do organizmu maluszka. Więc w takim przypadku chyba lepiej tak zrobić, niż oddać krew i tak jak mówicie, bankować, choć nie wiadomo czy będzie ta krew w przyszłości użyteczna. Ja słyszałam też kolejny argument na nie, że objętościowo tej krwi jest na tyle mało, że póki co wystarcza na pierwsze kilka lat życia dziecka, bo jeszcze chyba nie ogarnęli jej pomnożenia... Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas to standard ze odcinają dopiero jak pępowina przestaje tętnic Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4304 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i super ! Moj szpital to zwykły miejski z tego co wiem kiedyś tez nie miał dobrych opinii. A teraz same pozytywy słyszę ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4306 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jest minimum do pobrania, jeżeli uda się więcej to dobrze, jeśli nie to ta minimum ma wystarczyć. Krew bankowana jest do momentu jest użycia więc czy wystarczy czy nie nie wiadomo, podobno 100ml to już bardzo dużo. Co do tętnienia to podobno to już standard, że przecinają po ustaniu - tym bardziej, jeżeli ma ją przeciąć tż (zanim ręce umyje, przygotuje się itp), niby nie ma to znaczenia przy pobraniu do bankowania. |
|
|
|
|
#4307 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Byłam rano w biedrze, ale po kremikach ani śladu niestety Teraz już do końca dnia nie wychodzę, tam jest taki skwar że szok... A w mieszkaniu przyjemnie chłodniej. Cały balkon mam w suszarkach z tym maciupkim praniem, ale przy takiej pogodzie to wyschną raz dwa ![]() Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4308 |
|
Zakorzenienie
|
Ja muszę iść dziś na szkole rodzenia i poważnie zastanawiam się nad uberem
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
#4309 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uważam, że decyzja w takim przypadku to tylko czy jestem w stanie ponieść ten koszt czy nie, bo z medycznego punktu widzenia niewiele wiem, a nawet jak poczytam to będzie to wiedza na dziś, a bankuje się dla przyszłości. |
|
|
|
|
#4310 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To słońce normalnie piecze w skórę Myślę, co dziś na obiad zrobić, zero apetytu. W ostatnim czasie trochę spadła mi waga, non stop piję wodę, ale z jedzeniem to ciężko, owoce jem, koktajle pije ale żeby coś konkretnego to nie bardzo... Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4311 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4312 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moj brat ma padaczke, moi rodzice zainwestowali w cholere forsy, chcialabym sie zabezpieczyc. Jeszcze nie wiem na co, ale na cos.. medycyna idzie do przodu. Troche to jest ogolnie drogie. To badanie i pakiet startowy. Jesli juz sie zdecyduje, to bede negocjowac ostro. Na razie ostro z TZ myslimy. Tak w ogole wczoraj mialam mega dola wieczorem. Jestem gruba, zasyfiona, brzydka, mam suche wlosy. Moj mozg procesuje tylko 1 temat: dziecko. Poryczalam sie mega. Nie potrafie sie skupic na niczym, zagaic jakiegos ciekawego tematu, normlanie depresja. W czasie ️ myslalam gdzie trzymac smoczki.. jestem zalamana. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
|
|
|
#4313 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dzisiaj jest katastrofa. Byłam o 8 w przychodni i już był straszny upał. Ale dziś spotkanie z neonatolog wiec wolałabym nie omijać tego bo będzie mówić o ważnych rzeczach. Ja nie gotuje obiadów wiec nie mam tego problemu ale woda to u nas tez schodzi litrami. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4315 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to usg prywatnie robie na lepszym sprzęcie ale czy można podpiąć pod to 3 trym to nie wiem. Je już miałam a tera powtarzam tylko że to będzie 33+1
|
|
#4316 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4317 |
|
Raczkowanie
|
To u mnie pogoda póki co znośna. Ma być 33 stopnie, ale wiatr wieje i się tak tego nie czuje
![]() Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#4318 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4319 |
|
Zadomowienie
|
Pozwólcie, że zmienię temat, jakie macie dokładnie materacyki do łóżeczek?
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.

dla dziewczynki chciał właśnie albo Amelia albo Oliwia 

tylko patrzeć jak wrzesniowki zaczną okupować porodówki, na razie się dzielnie trzymają 

Teraz już do końca dnia nie wychodzę, tam jest taki skwar że szok... A w mieszkaniu przyjemnie chłodniej. Cały balkon mam w suszarkach z tym maciupkim praniem, ale przy takiej pogodzie to wyschną raz dwa 
To słońce normalnie piecze w skórę
Myślę, co dziś na obiad zrobić, zero apetytu. W ostatnim czasie trochę spadła mi waga, non stop piję wodę, ale z jedzeniem to ciężko, owoce jem, koktajle pije ale żeby coś konkretnego to nie bardzo...
ja płacę 250 i do 6 miesiąca wizyty miałam co 2 tygodnie więc nawet nie licze ile na to kasy wydalam. Pewnie gdybym nie miala problemow zdrowotnych i nie straciła wcześniejszych ciąż chodziła bym na nfz a tak to poprostu musiałam szukać pomocy i kogoś zaangażowanego w sprawę i znalazłam takiego anioła stróża 
️ myslalam gdzie trzymac smoczki.. jestem zalamana.