Zapachowe TOP 100 - pomóż stworzyć perfumeryjną top listę - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-11, 14:22   #481
Kattarina
Zakorzenienie

Dot.: Zapachowe TOP 100 - pomóż stworzyć perfumeryjną top listę

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że między "warty poznania" a "znać należy" jest spora różnica.

Warty poznania wg mnie nie jest ani Cool Water, ani Cinema, ani Halloween, ani Light Blue, mimo to głosowałam na nie, bo uważam, że znać je trzeba (jeśli się oczywiście zapachami interesuje).
I chyba nie tylko ja tak tę ankietę traktowałam, na co najlepszym dowodem jest tak wysoka obecność tak nielubianej tu Chanel no 5.
Takie wlasnie kryterium zastosowalam konstruujac swoja liste
Wciagnelam na nia zapachy, ktorych nie lubie i nie uwazam za "warte poznania", ale mysle, ze "znac trzeba". Dlatego glosowalam na Cool Water, Light Blue i sztandarowego slodziaka, Pink Sugar.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 14:54   #482
Yola
Wtajemniczenie

GG do Yola

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Wciagnelam na nia zapachy, ktorych nie lubie i nie uwazam za "warte poznania", ale mysle, ze "znac trzeba". Dlatego glosowalam na Cool Water, Light Blue i sztandarowego slodziaka, Pink Sugar.

Zgadzam się.

Dlatego nawet wśród moich wyborów znalazły się prócz nielubianych, z 2 -3 zapachy których (jeszcze!) nie znam. Jak Light Blue na przykład.
Wiem, że muszę go poznać, a czy uznam go za wart tego, to mniej ważne.

Z męskich zapachów głosowałam właśnie na klasyczny Kenzo, Joop Homme i Allure, szkoda, że ich nie ma na liście.
Oczywiście nie zapomniałam o Guciu, Terre, Opium i Amenie

Yola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 14:59   #483
Sabbath
Wiedźma

Irko, jeszcze i ode mnie przyjmij wyrazy podziwu i uszanowania za ogromną pracę, jaką włożyłaś w tę niezwykłą zabawę. Naprawdę świetnie wykonana strona (pozdrawiam Pana Irkowego ), wszystko działało bez problemów.
Dziękuję bardzo za to, że Ci się chciało, za to, że wszystko poszło tak sprawnie, za brak obsuw i wpadek... Ogólnie: szacuneczek.

Przepraszam, że dziękuję tak późno, ale wczoraj miałam dość zajęty wieczór.

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Przynaję bez bicia - głosowałam zarówno na PS jak i na Rush jak i na CK ONE - nie moja bajka, ale przecież to chyba od niego zaczęły się zapachy uniseks - poprawcie mnie jeżeli się mylę. W klasie świeżaków uznałam go za wart odnotowania. I mimo, że nie cierpię Cool Water, jego obecność na liście mnie nie zbulwersowała jakoś.

Przecież miałyśmy się starać być nie za bardzo subiektywne. Gdybym się kierowała tym, co mi się naprawdę podoba, moja lista wyglądałaby zupełnie inaczej
I moja również. Zagłosowałam na sporo zapacvhów, których nie lubię kierując się tym, co napisała na początku Irka: mamy wymieniać to, co pokazałybyśmy komuś, kto wchodzi do świata zapachów.
Pokazałabym mu Habanitę, Kourosa, Mitsouko, czy nawet Mucs Ravageur (który bez względu na moją niechęc jest "jakiś"). Pokazałabym Chypre Coty (za zasługi), Wodę Królowej Węgier (wiadomo), czy Blenheim Bouquet.
Nie pokazałabym mu za to OI, bo kategorię "wielka legenda do zwykłego zapachu" świetnie IMHO reprezentuje No.5 Chanel.

Co do wyników: nie zamierzam pisać, że jestem zaskoczona (ani pozytywnie, ani negatywnie). Nie miałam jakichś szczególnych oczekiwań.

Co mnie zdziwiło:
- Zagorsk przed Avignon
- 2 Jungle w pierwszej 20
- obecność w pierwszej 30 Innocenta - zapach uważam za ładny, choć wtórny w stosunku do Angela

To, że zarówno wśród Lutków, jak i l'Artisanów najwyżej plasuję się te, których nie lubię nie dziwi mnie, a nawet cieszy.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 15:00   #484
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że między "warty poznania" a "znać należy" jest spora różnica.
Dokładnie tak Ja również zagłosowałam na kilka paskud tylko dlatego, że musiałam
Cytat:
Napisane przez martwa papuga Pokaż wiadomość
Angel ma rację, dziwne, że nie wytypowałyśmy żadnego gwiazdorskiego zapachu - to mocny trend przez ostatnie parę lat. Pewnie wiele z nas coś-tam wpisało, ale nie były to zgodne typy. Ja głosowałam na Glow J.Lo, bo to chyba prowodyr tej mody i faktycznie jedyny zapach celebrity, który da się odróżnić od reszty w tej powodzi nijakich kwiecistych landrynek.
Rzeczywiście - to Glow zainicjowało trend Ale z drugiej strony właśnie przez to, że się wyróżnia nie stanowi typu idealnego, reprezentanta zapachu sygnowanych przez celebrities Kwiatki-sratki i owocki muszą być

Hmmm... najlepszym kandydatem byłoby chyba Paris Hilton - to z "feromonami"
Stary 2008-08-11, 17:27   #485
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Bo takie kryterium miało być stosowane Na mojej liście też znalazły się zapachy, których nie lubię

Z tym, że ja na przykład uważam, że Cool Water czy Light Blue nie są w żaden sposób znaczące, według mnie oczywiście

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Irko, jeszcze i ode mnie przyjmij wyrazy podziwu i uszanowania za ogromną pracę, jaką włożyłaś w tę niezwykłą zabawę. Naprawdę świetnie wykonana strona (pozdrawiam Pana Irkowego ), wszystko działało bez problemów.
Dziękuję bardzo za to, że Ci się chciało, za to, że wszystko poszło tak sprawnie, za brak obsuw i wpadek... Ogólnie: szacuneczek.
Dzięki

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
I moja również. Zagłosowałam na sporo zapacvhów, których nie lubię kierując się tym, co napisała na początku Irka: mamy wymieniać to, co pokazałybyśmy komuś, kto wchodzi do świata zapachów.
Pokazałabym mu Habanitę, Kourosa, Mitsouko, czy nawet Mucs Ravageur (który bez względu na moją niechęc jest "jakiś"). Pokazałabym Chypre Coty (za zasługi), Wodę Królowej Węgier (wiadomo), czy Blenheim Bouquet.
Nie pokazałabym mu za to OI, bo kategorię "wielka legenda do zwykłego zapachu" świetnie IMHO reprezentuje No.5 Chanel.
Właśnie w kontekście osób, które dopiero wchodzą w świat perfum, jestem ciekawa czy takie zestawienie coś im pomoże.
Przeglądając je po raz kolejny stwierdzam, że wyszedł nam niezły przekrój

irkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 17:55   #486
agaa13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irkax Pokaż wiadomość
Bo takie kryterium miało być stosowane Na mojej liście też znalazły się zapachy, których nie lubię

Z tym, że ja na przykład uważam, że Cool Water czy Light Blue nie są w żaden sposób znaczące, według mnie oczywiście
oraz według mnie

rownież stosowałam takie kryterium o którym mówiła Kat czy też Sabbath
agaa13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 18:04   #487
your Angel
czyli Endżi

Zapomniałabym...

Irenka, dziękuję za uwzględnienie moich skromnych komentarzy
Stary 2008-08-11, 18:05   #488
MoniaK
Zakorzenienie

Dopiero teraz mogę na spokojnie przestudiować listę, gdyż wczoraj wieczorem nie zdążyłam

Irka, jeszcze raz wielkie podziękowania dla Ciebie i Twojego TŻ, świetna robota

Co do wytypowanej setki, to pierwsza dziesiątka mnie prawie w ogóle nie zdziwiła, tak sobie myślałam że będą właśnie te zapachy. Mniej więcej 70-80% zapachów na liście to te na które głosowałam
Mimo wszystko nie spodziewałam się że Flowerbombka będzie tak wysoko
Generalnie świetna zabawa, trochę emocji i może komuś, kto dopiero wkracza w świat perfum choć trochę pomoże ta nasza setka
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 18:10   #489
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Zapomniałabym...

Irenka, dziękuję za uwzględnienie moich skromnych komentarzy
Będzie ich więcej, ale dopiero po środzie, bo jak się okazało, w środę czeka mnie bardzo ważny i bardzo trudny dzień, do którego muszę się przygotować.

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Irka, jeszcze raz wielkie podziękowania dla Ciebie i Twojego TŻ, świetna robota

Cytat:
Mimo wszystko nie spodziewałam się że Flowerbombka będzie tak wysoko
Generalnie świetna zabawa, trochę emocji i może komuś, kto dopiero wkracza w świat perfum choć trochę pomoże ta nasza setka
Mnie dziwi o tyle, że wydawało mi się, że głosy rozbiją się na wersje EDT i EDP i przez to jego pozycja będzie osłabiona.

Stary 2008-08-11, 18:17   #490
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Będzie ich więcej, ale dopiero po środzie, bo jak się okazało, w środę czeka mnie bardzo ważny i bardzo trudny dzień, do którego muszę się przygotować.
Hehe, czyli do upublicznienia nadaje się trochę więcej

Lecę na PW Cię zdopingować żeby środa była owocna
Stary 2008-08-11, 18:32   #491
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie dziwi o tyle, że wydawało mi się, że głosy rozbiją się na wersje EDT i EDP i przez to jego pozycja będzie osłabiona.
A mnie się wydawało, że aż tyle osób nie uzna że powinna znaleźć się na liście. Myślałam, że większość osób uważa Bombkę za sezonową modę i zwyklaka - słodziaka i nie będzie na nią głosować
Stary 2008-08-11, 18:38   #492
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
A mnie się wydawało, że aż tyle osób nie uzna że powinna znaleźć się na liście. Myślałam, że większość osób uważa Bombkę za sezonową modę i zwyklaka - słodziaka i nie będzie na nią głosować
Heh, no właśnie tutaj wychodzi ta subiektywność i to jest PIĘKNE
Dla mnie flowerbomb jest boooski i każda osoba, która wykazuje choć trochę ciągotek w kierunku słodyczy powinna go poznać
Fakt jest, że na niektórych pachnie jak tona cukru i nic więcej i rozumiem, że dla kogoś może to być słodziak - zwyklak

Stary 2008-08-11, 18:50   #493
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Heh, no właśnie tutaj wychodzi ta subiektywność i to jest PIĘKNE
Dla mnie flowerbomb jest boooski i każda osoba, która wykazuje choć trochę ciągotek w kierunku słodyczy powinna go poznać
Fakt jest, że na niektórych pachnie jak tona cukru i nic więcej i rozumiem, że dla kogoś może to być słodziak - zwyklak
Hihihi, dla mnie też jest boski i w moim rankingu po prostu musiał się znaleźć jako właśnie jeden z piękniejszych i wart poznania słodziaków
Po prostu wiele osób uważa że Bombka to tylko moda sam cukier i dlatego mnie trochę zaskoczyła jej wysoka pozycja ale to takie moje luźne dywagacje
Stary 2008-08-11, 21:04   #494
agnyska81
Zakorzenienie

Irenko, podziękowania dla Ciebie i męża

Trochę mnie zaskoczyło (m.in. wysoka pozycja Flowerbomb i Zagorsk przed Avignonem, brak Stelli), większość była możliwa do przewidzenia (hehe, nie że robię z siebie wróżkę czy coś ). Nie dziwię się, że części moich typów nie ma (przypuszczałam, które mogą nie wejść), bardziej dziwię się obecności zapachów, które uważam za niewarte poznania.

Ogólnie lista bardzo mi się podoba. Jakby na to nie patrzeć jest to reprezentacja naszych osobistych typów i pewnej panującej na tym forum mody. Przeanalizuję sobie wszystkie pozycje na spokojnie, wydrukuję i pokontempluję b

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 22:49   #495
Kota
Zakorzenienie

Mi też brakuje- już nie będę mówiła o mojej manii- klasykach...ale brak Jicky jest jednak wyrwą ( o tym jednym choćby muszę napisać).

Brakuje innych dymów Durbano- choć jednego wiecej, chciałabym chyba wyżej Black Tourmaline, jako najbardziej smolisty przykład.

Stelli też mi brakuje.

Kurczę, wiem, że zmieniłam dosłownie w ostatniej chwili kilka zapachów- patrzę na mój spis, zrobiony wcześniej i nie jestem pewna w 100% co ostatecznie napisałam.

Ale jakoś nie brakuje mi w zestawieniu żanych perfum gwiazdorskich. A niech tam... sobie leżakują pod sephorowym solarium, na naszej liście ich nie ma.
I dobrze.

Brakuje mi siekerowatej Palomy Picasso, zapachu- wyznacznika całej epoki..

Ale ogólnie myślę, ze jakoś to wszystko zgrabnie wyszło.
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 03:38   #496
mariolasl
Zakorzenienie

Smile Dot.: Zapachowe TOP 100 - pomóż stworzyć perfumeryjną top listę

Przede wszystkim raz jeszcze chcę podziękować ircex & co wspaniałej roboty.

Wyniki nie zaskoczyły mnie jakoś specjalnie, zbliżone są do moich przewidywań.
Tak, chyba właśnie te zapachy znać trzeba wchodząc w perfumeryjny świat, to niejako baza wyjściowa pt. "o co chodzi" do dalszych poszukiwań
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 14:09   #497
martwa papuga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Mi też brakuje- już nie będę mówiła o mojej manii- klasykach...ale brak Jicky jest jednak wyrwą ( o tym jednym choćby muszę napisać).
Koto, z pewnością Jicky zasługuje na miejsce na takiej liście, ale np. ja go nie znam i mam wrażenie że nawet na naszym forum zna go mało kto. Chyba nie o to chodziło, żeby głosować na zapach-legendę, której się nawet nie miało okazji powąchać... Niedostępność zrobiła swoje.
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 14:35   #498
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Koto, z pewnością Jicky zasługuje na miejsce na takiej liście, ale np. ja go nie znam i mam wrażenie że nawet na naszym forum zna go mało kto. Chyba nie o to chodziło, żeby głosować na zapach-legendę, której się nawet nie miało okazji powąchać... Niedostępność zrobiła swoje.
Wiem... ale serce boli
Ale wiesz, zdaje sie np że w Warszawie na Chmielnej są- Douglas ma je w ofercie, w Gdyni też trafiłam na Jicky.
Stary 2008-08-12, 15:31   #499
martwa papuga
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem... ale serce boli

Cytat:
Ale wiesz, zdaje sie np że w Warszawie na Chmielnej są- Douglas ma je w ofercie, w Gdyni też trafiłam na Jicky.
Aaa, czyli są mniej niedostępne niż myślałam. Tylko 350 km do Warszawy i 600 do Gdyni
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 15:35   #500
Zuziunia
BAN stały

Irkax

Bardzo dużo zapachów które wybrałam znalazło się na liście
tylko Cinemy brak
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 19:37   #501
Kota
Zakorzenienie

Cytat:

Aaa, czyli są mniej niedostępne niż myślałam. Tylko 350 km do Warszawy i 600 do Gdyni
Cy jo wim...
Może Kraków ( bliżej???) też ma coś w zanadrzu... coś tam pisały dziewczyny o stareńkich Guerlainach.
Stary 2008-08-13, 13:20   #502
Julie_K
Wtajemniczenie

Irkax, podziękowania dla Ciebie i męża! Bardzo dużo moich typów znalazło się na liście (później sobie policzę dokładniej). I nawet mój Słonio na 4. miejscu i z moim komentarzem!
Stary 2008-08-13, 13:29   #503
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Koto - podobało mi się to, co napisałaś w komentarzu do Chanel No.5 Ostatnio chodziłam z koleżanką (kobietka po 40-tce) po perfumeriach. I nagle stwierdziła, że chce poznać tą "kultową" Piątkę. Prysnęła na nadgarstek - i obie byłyśmy w szoku. Ona - bo jej się spodobały, mimo, że kocha świeżaki i zapachy lekko kwiatowe. Ja - bo po tylu testach, próbach, Chanel No. 5 ujawniły coś, co do tej pory nie chciały ujawnić. Jakbym je poznawała zupłenie z innej strony. Przyjaciółka stwierdziła, że uzbiera sobie na malutką flaszeczkę - i zobaczyłam ją w wyboraźni: w jej ulubionych bojówkach, hippisowskich bransoletkach i drewnianych koralikach, z apaszką w trupie czaszki owiniętą wokół szyii, pachnącą na przekór Chanel No.5 - i już się nie mogę doczekać

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-13, 14:21   #504
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
... i zobaczyłam ją w wyboraźni: w jej ulubionych bojówkach, hippisowskich bransoletkach i drewnianych koralikach, z apaszką w trupie czaszki owiniętą wokół szyii, pachnącą na przekór Chanel No.5 - i już się nie mogę doczekać
Myślę, że to może być bardzo ciekawa kompozycja.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-13, 16:13   #505
Agia*
Rozeznanie

Wprawdzie na tej liście jest tylko 58 zapachów, które typowałam, ale to dlatego że głosowałam na sporo przedstawicieli niszy, które nie weszły do 100. W pierwszej 20 jest jednak 18 zapachów, na które głosowałam (nie głosowałam na Le Baiser du Dragon i Pradę)

Mój ukochany Shalimar jest na drugim miejscu, bardzo cieszą mnie wysokie miejsca FdB, Musc Ravageur i Tea For Two i fakt, że aż cztery Lutensy, Habanita i choć jedna z kompozycji O.Durbano znalazły się w setce
Wysoka pozycja na liście Pink Sugar nie zaskoczyła mnie, bo jest to chyba jeden z bardziej charakterystycznych słodziaków. Zaskoczyło mnie jednak dopiero 89 miejsce EdM i wysokie miejsce Cristobala.

Żałuję, że w Top 100 nie ma Stelli, rozczarowało mnie także niezbyt wysokie miejsce Ambre Sultan (mimo iż to niszowiec spodziewałam się go bliżej pierwszej 20-tki), no i brak Rock Crystal.

Irkax ogromne podziękowania dla Ciebie i Twojego męża
Stary 2008-08-13, 17:52   #506
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Irenko, podziękowania dla Ciebie i męża
Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Przede wszystkim raz jeszcze chcę podziękować ircex & co wspaniałej roboty.

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
Irkax
Cytat:
Napisane przez Julie_K Pokaż wiadomość
Irkax, podziękowania dla Ciebie i męża!
Cytat:
Napisane przez Agia* Pokaż wiadomość

Irkax ogromne podziękowania dla Ciebie i Twojego męża
Dzięki dziewczyny

Cytat:
Koto ja podobnie jak papużka nie znam Jicky

-----------------

Dzisiaj postaram się wrzucić więcej komentarzy

Stary 2008-08-13, 21:25   #507
Kota
Zakorzenienie

Biedaki wy- Papuga, Irka- bezJickowe...

Ale po wrażeniach niektórych wizażanek (że Jicky, pachnie na nich, że tak to określę z grubej rury- kupą) to sobie myślę, że nawet jak by była ogólniej znana to zakwalifikowała by się na sam dół hierarchii.

Wierzę, że tak może pachnieć.

Ale na mnie ona jest ciekawa, naprawdę, lawendka i wanilka.

A, Madziczko, wspomniana przez Ciebie kompozycja 5 Chanel z bojówkami także ciekawa.
Stary 2008-08-13, 21:28   #508
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Biedaki wy- Papuga, Irka- bezJickowe...

Ale po wrażeniach niektórych wizażanek (że Jicky, pachnie na nich, ze tak to określe z grubej rury- kupą) to sobie myślę, ze nawet jak by była ogólniej znana to zakwalifikowała by się na sam dół hierarchii.

Wierzę, że tak może pachnieć.

Ku ku kupą? Oł maj, to nie chciałabym tak "pachnieć"
Mówisz, że wanilia i lawenda? to skąd ta kupa?

Stary 2008-08-13, 21:31   #509
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Ku ku kupą? Oł maj, to nie chciałabym tak "pachnieć"
Mówisz, że wanilia i lawenda? to skąd ta kupa?
Ano wyłazi na niektórych ta paskuda..
Stary 2008-08-13, 21:44   #510
czarnazuzia1
rude jest piękne:)

Cytat:

.

czarnazuzia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości