|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :)
Melduję sukces z tematem kupki. A piszę o tym dlatego, żeby sprzedać Wam patent na pomoc maluchowi, jak jest z tym zastój - mianowicie rozbieram małą, zostawiam otwartego pampersa, nóżki w górę i palcem owinietym chusteczką nawilżana albo gazikiem masuje delikatnie wokół pupki, tzn. samego odbytu. Nie dość, że pomaga na wzdęcia bez konieczności używania katetera, to i na zastój w jelitach. Może nie probowalyscie, a u nas to na razie sposób niezawodny. I wydaje mi się, że nie rozleniwis dziecka w tych sprawach jak np. zbyt częste używanie katetera, bo to tylko masaż, dzięki któremu dziecko samo się rozluźnia i robi co trzeba.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3842 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
200 ml jednorazowo? Wow. Moja to max 140 ml a i tak część uleje z przejedzenia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#3843 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na dwa razy wlewamy do butelki, bo mamy taką 150ml ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3844 |
|
Zakorzenienie
|
U nas dzisiaj krótkie drzemki i usypianie jak zwykle na rękach,ale fajnie,że szybko zasypia i nie płacze.
Wyszliśmy ok 17 na spacer i zasnęła ,nawet dzwony kościelne jej nie obudziły,zaliczyłam kawkę z mlekiem kokosowym i ok 20 wróciliśmy,kąpiel,jedzonk o i mąż ją buja na rękach. Co do wagi,to Malwinka ładnie przybiera,ale nie jak smok,w zeszły czwartek 4670,w najbliższy czwartek szczepienie to zobaczymy.Ostatnio bardzo ładnie je,pieluchy pięknie przesikane, czujemy różnice ,jak nosimy,zobaczymy,czy rzeczywiście jakoś spektakularnie przybrała. |
|
|
|
|
#3845 |
|
Zadomowienie
|
A ja dziś przez cały dzień 14 tys kroków zrobiłam czyli 9,5 km- ale zauważyłam ze skoki ma piłce mi się wliczają haha, a tych sporo u mnie. My trochę pospscerowslismy i sukces- Tymciu pospal w wózku ponad godzinę a tez i trochę leżał tak ze nawet niezle. Każdy sukces mnie cieszy. Teraz śpi już na nic, oby była dobra bo poprzednia jak na Tymka kiepska była wiec po takim dniu i nocy po prostu padam. A i jeszcze sama dziś jestem bo tz w pracy. Tak ze wskakuje pod prysznic i idę spać choć mogłabym nadrabiać jakieś prace domowe,ale nie, muszę się zregenerować.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3847 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bawią się ze sobą dość dużo, Lidkę spokojnie zostawiam w ogrodzie czy innym pokoju z którymś z chłopców, więc wtedy mam "tylko" Benia do ogarnięcia Pranie wiesza i składa głównie Maks, Kaj chowa czyste naczynia, obydwaj sprzątają trochę odpowiednio do wieku. Cała rodzina musi współpracować ![]() Do tego Twój tż zdaje się sporo pracuje i na wsi też tam pewnie macie co robić... A mój pracuje na nocki i trochę snu zarywa niestety tak jak i ja zresztą, ale w dzień cokolwiek potrzeba, to jest na miejscu i może to swoje spanie czasem jakoś przestawić. Zwykle śpi do ok. 15 i wieczorem czasem jeszcze dosypia przed pracą godzinę po 21 jak dzieci już w łóżkach, ale od tej 15 do 21 jest, więc mogę powiedzieć, że mam go bardzo dużo w domu. Obydwoje zasuwamy równo, żeby potem mieć trochę czasu dla siebie nawzajem czy też każde chwilę dla siebie samego. Po całym dniu z naszą czwórką często jesteśmy padnięci, ale na pewno szczęśliwi ![]() Cytat:
![]() U mnie to organizacja całej rodziny Kochane, to szydełko to tak czasem przysiądę na 10 min i jeden rządek sobie zrobię. Tak na raty od porodu ten jeden sweterek tyle tygodni robiłam
|
|
|
#3848 |
|
Wtajemniczenie
|
Camelku, pytałaś o karmienie, to nie wiem czy do mnie też to pytanie z racji, że moja Anielka na dopiero 2 tygodnie
Ale karmię dość często, na żądanie po prostu. Jak się obudzi po 2 godzinach czy 2,5, to karmię, przewijam, potem znów karmię i lulamy. Jak długo zasnąć nie może, np. pół godziny, to znów karmimy. W nocy wstaję do niej dwa razy, niedawno zasnęła - śpi jakieś 30 minut niecałe. Pewnie obudzi się za 3 godziny, a potem już bardziej rano. W sumie u nas cyc jest na wszystko ![]() Kate, dziękujemy za ten patent! A wiecie, moja Laleczka to sika na pampa przy niemal każdej zmianie.. nauczyłam się już podkładać pampa pod zaraz wytartą pupę.. wolę zalanego pampersa niż podkład i ubranko. Dzisiaj byłam w ZUSie złożyć papiery na macierzyński, wybrałam 80% na cały rok.
|
|
#3849 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
:No moja też sika przy przebieraniu i zawsze jej wtedy mówię że jak trzeba mocz pobrać to wtedy nie sika często podkład jest zalany i trochę ubranka ale zamówiłam podkładów sporo więc jakoś się nie spinam - zaleje to zaleje ![]() Moja mała puszcza takie bąki że mój stary się aż obudził i pyta czy to na pewno ona te bąki puszcza mówię mu ze nie ja sobie wstałam i puszczam Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3850 |
|
Wtajemniczenie
|
Regular a jak sie czujesz psychicznie ? Jest troche lepiej ? Lepiej sie rozumiecie z Madzia ?
Polu super ze udalo sie wyskoczyc na kawke ! Dobrze, że Malwinka tak sie rozwija wspaniale ![]() Folinko rowniez podziwiam Cie za te szydelkowanie ! Dla mnie obecnie przy pierwszym dziecku wiele rzeczy stanowi problem, jest nieosiagalne ! Zapewne sie wyrobie ale dla Ciebie ogromny podziw na prawde !U mojej od rana lecą baczki Mąż juz wyjechal więc jestem u mamy.A w sprawie podkładów to co myślicie o takich wielorazowych ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3851 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
małą nieraz mi kupkę zrobila a dopranie tego to jakaś masakra to już wolę te jednorazowe ![]() Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Camelitos Czas edycji: 2018-08-28 o 09:26 |
|
|
|
|
|
#3852 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie szczerze mówiąc podkłady w ogóle nie schodzą. Mam właśnie taka matę na przewijak i piorę co kilka dni o tyle. My właśnie zaliczamy drzemkę na mnie. I znów trudny wybór- próbować odkładać czy siedzieć na kanapie i pozwolić spać do oporu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3853 |
|
Wtajemniczenie
|
Anima u mnie to samo z drzemka a jeszcze sniadania nie jadlam. W brzuchu burczy
no co poradzić, ze u mamy najlepiej ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3854 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ryzykuje- próbuje transferować do łóżeczka. Choć ja po śniadaniu, makijażu itp. Bo mój mały jak nic go nie boli to ładnie poleży z karuzelka np kilkanaście minut. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Transfer nieudany. W łóżeczku się kręci, wije, popłakuje, czym prędzej wyjęłam i teraz je przez sen. Czekam już z utęsknieniem na chustę. Tylko żebym ogarnęła wiązanie. Dziewczyny wiem ze wszelkie nosidła to jeszcze nie ten wiek, ma samodzielnie siadać, ale tez na niektórych blogach takich wydaje mi się specjalistycznych są jakues nosidła dla maluchów- chodzi mi nawet o chwilkę w ciągu dnia, i to tylko gdyby chusta się nie sprawdziła. Znacie może jakieś? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3855 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to ja narzekam nieraz na moja mała że nie chce spać, marudzi a teraz już 2.5h śpi w łóżku.. mam nadzieję że chustą Ci pomoże!![]() Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3856 | |
|
Zadomowienie
|
U mnie wczoraj atak kolki do 23 potem zglodnial i od 1 do 5 spał w łóżeczku potem jeszcze godzinę sam pospal szok po prostu. Jak brzuszek ok to aniołek. Od rana jedzenie coś z nim drzemnelam na kolanach i potem obserwacja świata poczytalam mu bajkę
teraz próbuje uśpić po jedzeniu.Aniama jak ma mały gorszy dzień to też z odkładaniem się wstrzymuje żeby coś kierownik pospal zwłaszcza że już pokazał parę razy że jak jest ok to bez problemu sam śpi niestety takich dni było tylko kilka. Ja na przewijaku mam tetre jako prześcieradło i jak pobrudzi to do prania leci, a u rodziców jednorazowe podklady stosuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3857 |
|
Zakorzenienie
|
Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :)
Anima spojrz na ergobaby adapt z wkladka dla niemowlat.
Zanim zamówiłam chustę to zastanawialam sie nad nim... na pewno zamówię jesli chusta mi sie znudzi lub bedzie za mala ImageUploadedByWizaz Forum1535446422.044613.jpg Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2018-08-28 o 11:03 |
|
|
|
|
#3858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do karmienia, to u nas w nocy dłuższe przerwy po ok.4 godziny i na spacerze też spokojnie przesypia swoją porę, ale w domu karmię przeróżnie raz po godzinie, potem za dwie, rzadko w ciągu dnia doczekuje równych 3 godzin między karmieniami . Myślę, że to kwestia tego, że je po 5-10 minut i usypia jak kamień, serio, koniec świata by go nie obudził więc je małe porcje ale częściej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3859 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na tym etapie starszy syn byl mniejszy, chociaż urodził się większy Bylamnu księdza, pomylił się chrzciny mamy 16 kamień z serca teraz załatwiam catering ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3860 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Ja nie używa na przewijaku tetry... Potem wrzucam do prania i z głowy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3861 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie ze więcej ogarnę jak mały nie śpi? Bo przed chwila polezal a to pod karuzelka, a to w bujaczku i na macie i sie zebrało ponad 40 min. Machnęłam pranie, odkurzanie, szybki posiłek dla siebie, zmywarka i teraz chwila skoków na piłce i śpimy- na kolanach oczywiście. Ale jest kawa, książka - nie najgorzej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3862 |
|
Wtajemniczenie
|
Nesska uf dobrze ze z chrzcinami wyszło dobrze !
Anima ja na chwilę odlozylam do kołyski, pospala to z mamą pokroilam warzywa na leczo. Teraz znowu karmienie i kawa ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3863 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
fajnie przynajmniej jest do kogo buzię otworzyć no i mama pomoże Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#3864 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No jak nigdy! I wkurzam się jak np Tż siedzi bezczynnie bo przecież każde 5 min można jakoś wykorzystać. W ogóle to chyba zacznę prasę fachowa czytać to nie będę się wkurzać ze czas marnuje. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
Muszę poczytać i o tym i o Tuli. Wprawdzie ba forach typowo chustowych te nosidła u małych dzieci to zło nad złami,ale nie sadze ze jeśli go nosze na rękach i np coś tobie jedna ręką to ma lepszą pozycje. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
Tak myślałam ze tylko pomyłka- dobrze ze się wyjaśniło. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|||
|
|
|
|
#3865 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zawsze to jakis plan jest moja dzisiaj też 2h polezala bez płaczków - to cud dosłownie dała sobie paznokcie obciąć, poczytałam jej wiersze, posiedziała w leżaczku więc zdążyłam pranie rozwiesic, obiad zjeść a teraz śpi na brzuchu i dupka wypieta do góry za choinke nie da sobie położyć nóg jak trzeba, co ja poprawie to ona dupke wypina i tak śpi ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3866 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się cieszę ze mam rodzine w pobliżu- rodzice, ciocia, kuzyn, kuzynka ich dzieci. Wychodzę na zewnątrz idę do któregoś o zawsze porozmawiamy trochę. Dobrze ze taka pora roku, w zimie ciężko by było. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3867 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeszcze urok mieszkania w bloku to wiadomo inaczej jest Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3868 |
|
Wtajemniczenie
|
Cami no pewnie ze lepiej z mamą...nie lubie byc sama bo wtedy za duzo myślę i melancholia mnie ogarnia, a tak to przynajmniej tak jak mowisz, jest di kogo sie odezwać...i jakos dni mijają do powrotu męża
![]() Takie czytanie dzieciom miesięcznym ma juz sens ? Doradzcie w ogole wlasnie jak zajmujecie czas jak dziecie nie śpi, ja ciagle jakos sie gubie i nie wiem co z nią robić jak sie we mnie wpatruje :/ teraz po jedzeniu bujalam ja jedna reka w foteliku a drugą mieszalam leczo i mówiłam jej co robię, więc gotujemy razem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3869 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tym, że mój mało kiedy nie śpi poje i do pół godziny zwykle muszę uspać.. teraz w ogóle idzie na rekord, bo śpi od 9.30.. już nie mam co w domu robić ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3870 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś coś z małym się nie dogadaliśmy, dał mi pospać to laktacja się nakręciła. I tak koło 10 dawałam mu jeść i jeszxzs głodny myślę pewnie butla bo mało mam zjadł 100 ml nie chciało mu się odbić i zasnął. Przełożyłam do wozka obudził po ok 30 min gadał do mnie machal nogami i ulał to wzięłam na ręce dalej obudzony to z nim zaczęłam chodzić i rzygnal na mnie i podłogę. Chyba go przekarmilam. Teraz zjadł i śpi w wózku i go pilnuje już. Zwłaszcza że jutro szczepienie mamy miec i już stres czy wzmszystko ok, oczywiście pediatrze opowiem jutro wszystko żeby go zbadała dokładnie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:03.

czuć już podczas noszenia... Mój kręgosłup zaczyna płakać, a źle zarośnięty po złamaniu bark poddał się i ogłosił żałobę

A tylko się domyślam, ile takie zajęcie dobrego robi dla psychicznego odpoczynku.

Dzisiaj byłam w ZUSie złożyć papiery na macierzyński, wybrałam 80% na cały rok. 

trochę mnie to załamało ale no cóż... Trzeba przerwać. Ważne, że nie płacze jakoś szczególnie.