![]() |
#2161 |
Zadomowienie
|
Dot.: mamuski styczniowo-lutowe 2009
ja zauwazylam ze po lodach mala sie zaczyna odzywac
![]() na Ukrainie przy upalach +30 ciagle je jadlam a mala szalala ![]() umyslilam ze na zime bede nosic poncho, jak wroce z pracy to przegladne gazetki i ktores wybiore, czasu sporo na wydrutowanie/szydelkowanie...moze nawet malej kocyk zrobie znalazlam piekne motylki i chyba je kupie i przyczepie na firanke w pokoju Polki...TZ sie popuka w czolko jak zobaczy ![]()
#2162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myslalam, ze przez ciaze go skoncze (wymagajacy wzór sobie wymyslilam) ale chyba bedzie lezal i sie kurzyl. Choc nigdy nie wiadomo, moze jeszcze mnie ochota najdzie :P Póki co to mam zamiar uszyc sobie sukienke na wesele brata w pazdzierniku, tylko, nie wiem, czy w Ire taki material dostane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2163 |
Zakorzenienie
|
Tez ide na wesele Tz siostry
![]() ![]() Moje ostatnie lowy wiem wiem na pocztek beda za duze ale przydadza sie pozniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2164 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siobhan - może uda Ci się kupić materiał np. na necie, albo gdzieś w Polsce, ładne miała też Lopez. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2165 |
Rozeznanie
|
Mam sukienke!!!
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2166 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Fantastycznie Glizda, moje gratulki ![]() Będziesz przepiękną panną młodą ![]()
![]() |
#2167 |
Zadomowienie
|
Asiu sliczna sukienka,
kurde ja do szycia dwie prawe rece jestem (leworeczna jestem) wiec na materialach sie nie znam, ale sklep w Limeryku z materialami w jaki wpadlam zupelnie przypadkiem byl super wyposazony, w Dubll nie powinno byc gorzej, moze warto wpasc do pasmanterii a nuz dadza Ci cynk gdzie warto isc wlasnia gadalam z przyjaciolka i mowila ze jak na usg wychodz chlopcy to najczesciej rodza sie chlopcy a jesli ma byc dziewcyznka to czesto im siusiaki wyrastaja i niespodzianki sa, wiec chyba jest nadzieja na Rotika i moze bede kupowac neutralne kolorki, chociaz zaczelam sie przyzwyczcajac i gadam do brzucha Polinka ![]() Glizdeczko to juz teraz z gorki ![]()
![]() |
#2168 |
Raczkowanie
|
Mojemu najmłodszemu syniowi urosło co nieco w 9 miesiącu. Dobrze, że mi powiedzieli przed porodem, bobym mocno protestowała po porodzie, że to nie moje. Całą ciąże gadałam do niego jak do dziewczynki
![]() ![]() Co do komplikacji okołoporodowych-dziewczyny luz. Wypadki się zdarzają, ale to że coś się stanie jest tak samo prawdopodobne, że spadnie nam na głowę cegła na łące. Wykluczyć tego nie można i teoretycznie może się zdarzyć. Byłam specem od paranoi przy pierwszej ciąży, teraz już wiem, że ciąża i poród to trochę jak sporty ekstremalne, jak się człowiek odpowiednio przygotuje i nastawi do zagadnienia pozytywnie nic złego się nie dzieje, bo nie ma prawa się stać. Glizda-świetnie, że się sukienka znalazła. Teraz odwrotu już nie masz ![]() ![]() Ta ciąża mnie wykończy. Śpię po 4 godziny na dobę. Już nawet z tym nie walczę. Śmieję się że to przystosowanie do późniejszego kołowrotu, marudzenia, wstawania w nocy do dziecka, karmienia na półśpiąco itd. U którejś z Was zaczęły już piersi "przeciekać" czy jestem osamotniona ? W sumie się cieszę, że już się udrożniły kanały, bo piersi miałam tak nabite, że myślałam, że eksplodują. Teraz zmiękły trochę i już nie ma bolesności. TZ sie cieszy, bo już nie jęczę żeby nie dotykał. Co do podróżowania w zaawansowanej ciąży- ja w 9 miesiącu staram się raczej nie przemieszczać. Siedzę na tyłku i czekam w spokoju na dzidzię, mniej więcej w okolicach miejsca gdzie mam zamiar rodzić. U mnie są niestety wskazania do cc, panicznie boję się, że zaczęłabym np rodzić i nie miałabym pod ręką szpitala. Nie mam pojęcia czy dałabym radę urodzić bezpiecznie siłami natury, więc wolę nie ryzykować. Organizm mam zaprawiony w bojach ciążowych i dobrze znoszę funkcjonowanie w zaawansowanej ciąży. Dla mnie najgorsza jest pierwsza połowa-wymioty, złe samopoczucie, obrzęki, ból piersi, ociężałość, ciągła senność, zawroty głowy, omdlenia, to wszystko mnie wkurza, jak to mija, to już z górki. Siobhan niektóre linie wpuszczają na pokład nawet w zaawansowanej ciąży, jak zadzwonisz to udzielą Ci informacji, ale zastanów się czy warto próbować. Ja w ciąży latam samolotami jak naprawdę muszę, natomiast od 8 miesiąca nie latam z zasady, nic mnie nie zmusi do wlezienia do samolotu. Boję sie tego, że zacznę rodzić no i zakrzepów. Wiadomo nie pompuje się wtedy tak wydolnie jak normalnie. Rodzice nawet niereformowalni i uparci jak osły w kwestiach podróży dostają autentycznych skrzydeł jak maja odwiedzać wnuki. Dla moich dystans 400 km w jedną stronę to pesteczka. |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 |
Zakorzenienie
|
Glizda, gratuluję skuienki
![]() Dziewczyny, które potrafią szyć, jestem pod wrażeniem i zazdroszczę. Ja nawet guzika nie umiem przyszyć. Mieszkałam z babcią, która zawsze robiła takie rzeczy za mnie i nie miałam okazji się nauczyć. Wczoraj byłam na usg. Dzidek zdrowy, 6mm, podskakiwał i ponoć machał rączką. Ale ja tam nic nie widzę na tym usg tylko czarne plamy. Nie mam wyobraźni kompletnie. Dziś idę na badanie przezierności karkowej. Powiedzcie mi, jakie wyniki są w normie, a jakie to przekroczenie? EDIT. Jemiołko 2 w nocy, a Ty biedna nie śpisz? Współczucia. Ja to o 21 grzecznie idę lulu.
![]() |
#2170 |
Raczkowanie
|
Ja bym się wcale nie zdziwiła.... Poprzednio mialam termin na 07.11, a dzidziol objawił się nam 01.11
![]()
#2171 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio oglądałam film "W łonie matki". Okazuje sie, że w okolicach 14-16 tygodnia tylko baaaaardzo doświadczony ginekolog może stwierdzić płeć, gdyż w tym wieku narządy chłopca i dziewczynki różnią się JEDYNIE "kątem nachylenia" - cokolwiek to znaczy ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2172 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie denerwuj się USG, wszystko będzie dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy w ciąży można pić melisę, mi przed ciążą zawsze pomagała zrelaksować się i zasnąć.
![]() ![]() |
![]() |
#2174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przezierność karkowa – normy: Opracowane normy NT obejmują ciąże od początku 11 Hbd do końca 13 Hbd (13 tyg. + 6 dni). Dla CRL=45mm (11 Hbd) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm. Dla CRL=84mm (13+6 Hbd) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm. Ryzyko indywidualne obliczamy mnożąc wartość ryzyka wstępnego dla danej pacjentki (wynikającego z jej wieku oraz wieku ciążowego) przez różnicę między wartością NT zmierzoną a medianą dla danego CRL. Przezierność karkowa – interpretacja: Ryzyko wystąpienia aberracji chromosomowych i innych zaburzeń wrodzonych jest raczej związane z grubością niż z obrazem ultrasonograficznym fałdu karkowego. Skrining NT pozwala zidentyfikować około 72% płodów z zespołem Downa przy odsetku wyników fałszywie dodatnich wynoszącym 5%. W czasie 2 trymestru ciąży fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu, a tylko w nielicznych przypadkach rozwija się obrzęk karku (ang. nuchal edema) lub tzw. cystic hygroma (obrzęk wielokomorowy szyi), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu. Ryzyko wystąpienia trisomii u płodu rośnie wraz ze wzrostem przezierności (grubości) fałdu karkowego NT. - NT = 3 mm – ryzyko trisomii podwyższone ponad ryzyko wynikające z wieku matki 3 razy - NT = 4 mm – ryzyko trisomii podwyższone ponad ryzyko wynikające z wieku matki 18 razy - NT = 5 mm – ryzyko trisomii podwyższone ponad ryzyko wynikające z wieku matki 28 razy - NT > 5 mm – ryzyko trisomii podwyższone ponad ryzyko wynikające z wieku matki 36 razy źródło: http://www.genetyka-ginekolog.pl Będzie dobrze!!!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2175 |
Zakorzenienie
|
freshona jesteś wielka!
![]() |
#2176 |
Zadomowienie
|
Eee tam, to tylko Google
![]() Pozdrawiam ![]() EDIT: Pamiętam, że ja byłam na badaniu w 12t 1d. Dzidziol miał 5,75 cm a przezierność wyszła 1,4 mm i był to dobry wynik. Z tego co czytałam na forach to dobry wynik jest gdzieś tak do 2,5 a nawet do 3 mm - tylko tak jak pisałam - wynik zależy od wielkości fasola. |
![]() ![]() |
![]() |
#2177 |
Rozeznanie
|
Co do tego że chłopaką siuski nie odpadaja to was jednak zmyle bo mam w najblizszym otoczeniu taka sytuacje siostra kolezanki do ostatnich dni czekała na chłopca i kazde usg poczawszy od polowkowego mowilo ze to facecik a tu psikus i urodzila sie malutka Kasia...
Dla mnie bez różnicy czy to rzeczywiscie Julianka czy moze sie okaze ze Kacper, teoretycznie moze byc problem z ciuszkami jak ktos kupuje same tylko np dla dziewczyni albo tylko dla chlopaka, ale w dzisiejszych czasach jest to problem na zaledwie kilka dni bo z tego co zauwazylam to dzial z ciuszkami dla maluchow to chyba najbardziej obrotna strefa na allegro wiec co nie porzebne mozna szybko sprzedac a co potrzebne szybko i tanio kupic ![]()
![]() |
#2178 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poniewaz jestem przy nadzieji (jakies przesady) swiadkiem bedzie TZ. I mialabym nie jechac??? Wykluczone, chyba nawet pieszo i wplaw bym tam sie dociagla ![]() Jade na 2 tyg i bede w 28tc do 30tc. Moja linia wpuszcza do 36tc. Mam sporo zapasu ![]() ![]() Dziewczynki dzieki za porady, gdzie szukac materialów, o ebay'u nawet nie pomyslalam a pasmanteria brzmi bardzo logicznie. Uklony kochane :yap: Glizdunia - gratulacje zakupów sukienkowych! Czekamy na fotosy z ceremonii!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2179 | ||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Siobhan - strasznie smutna i dziwna ta historia o której piszesz! Naprawdę! Strasznie szkoda mi dzieci i męża. I cały czas pozostaje pytanie - dlaczego? W jakim celu? Czy rzeczywiście ktoś miał na to wpływ? Czy taki był plan? Trudno to wszystko zrozumieć! A właściwie to nie jestem w stanie. Mowilam wczoraj o tym mojemu mezowi,Byl w niemniejszym szoku jak My Wciaz nasuwa sie pytanie co sie z Nia stalo???Czy juz cos wiadomo?????????????????: confused: A jeszcze chciałam nieśmiało dopisać, że chyba niecałą godzinę temu uaktywnił się mój maluch ![]() Nie mam pewności oczywiście, ale po odczuciach wykluczam już raczej fizlologię ![]() ![]() Moj baczus daje znaki co kilka godz,ale wciaz sa to delikatne kopniaczki Jutro musze isc zrobic mocz i krew,a w poniedzialek mam wizyte o 19 45 dziewczynki(ale bez usg ![]() Cytat:
Wciaz nie wiem gdzie bede rodzic i jaka polozna wybrac ![]() Cytat:
Ja z mezusiem chcemy poleciec w pazdzierniku do Turcji i tez czekam na decyzje do ostatniej chwili.Zobaczymy co lekarze Nam powiedza ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2180 |
Zadomowienie
|
O! o przeciekach nie pomyslalam, moje juz takie wielkie urosly i znow sa wrazliwe wiec to moze juz niedlugo, myslalam ze to dopiero w 7mcu gdzies tak
a co trzeba robic jak zaczna przeciekac? chyba sa jakies wkladki do stanika-cos mi sie o uszy obilo co do gadania do brzucha to sie wlasnie obawiam ze jezeli chlopiec a ja gadam jak do dziewczynki to potem zniewiescialy bedzie, bo w druga strone sie nie martwie. sama mialam byc Wojtusiem a wyroslam na babe z jajami ![]()
#2181 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wkładki laktacyjne to sie nazywa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2182 |
Zadomowienie
|
Czy mogłabyś mnie oświecić, o jakie przesądy chodzi? Bo ja mam świadkować mojej siostrze w październiku....
|
![]() ![]() |
![]() |
#2183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niekoniecznie w 7 miesiącu niestety. Siare możesz mieć od mniej więcej 20 tygodnia. Może potem się uspokoić jak się kanaliki odbarczą. U mnie teraz jakoś wcześnie się zaczęło. Wieczorem swędzą mnie brodawki, jak przycisnę delikatnie, to nie ma ściemniać-leci. Nie "poddajam" się zbyt intensywnie, bo ja z tych robiących hektolitry mleka, jak przesadzisz z usuwaniem siary to Ci się może rozbujać robienie. Mnie jeden raz wieczorem wystarcza na razie. Na dzień zakładam już wkładki laktacyjne w stanik, tak na wszelki wypadek. Siara brudzi ubrania i źle się spiera, właściwie nie spiera się wcale z jasnych ubrań a i na ciemnych zostają plamy. Szkoda mi ciuchów po prostu. Co do zniewieścienia "córy" której wyrasta siusiak ja bym się nie obawiała. Moja "Córeczka" właśnie nabroiła jak zając w kapuście bo skombinowali lornetkę i podglądali panie z pobliskiego ośrodka wczasowego. I to ten najmniejszy podobno był inicjatorem przedsięwzięcia. Tłumaczyli się później, że oglądali ptasie gniazda i wiewiórki. Wczoraj się dowiedziałam od wychowawcy z obozu. Jeszce z szoku wychodzę. TZ dumny jak paw. Muszę go spacyfikować do ich powrotu, bo jeszcze gotowy im nagrodę dać za beznadziejne zachowanie ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2184 |
Rozeznanie
|
Witam! Sorki ze sie wtrącę wam wątek
zenka- jestem tuż przed porodem i od początku ciąży przy usg robionym co 2 -3 tygodnie rozbierzności miałam ok 2 tygodni a termin porodu wg usg waha sie do tej pory pomiędzy 24.08 a nawet 11.09. Ogólnie to przyjmuje się ze wahania pomiarów do dwóch tygodni uznaje sie za normę tak ze nic sie nie martw
#2185 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Rozeznanie
|
Ja tam w zabobony nie wierze w sobote biore slub i jedna z moich świadkowych jest w ciazy, panna młoda moze być w ciazy to swiadkowa tymbardziej:P
![]() |
#2187 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze to,ze pos lubie panna mloda zajdzie w ciaze? ![]() Zeby zajsc w ciaze,to trzeba czegos wiecej ![]() Jakos w zabobony nie wierze,a Wy?
![]() |
#2188 |
Zakorzenienie
|
Ja też w zabobony ne wierzę. Na swoim slubie nie miałam żadnych zabbonnych rzeczy, na studniówce nie miałam czerwoej bielzny. Olewam takie sprawy.
![]() |
#2189 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wzielismy slub 9lipca.Podobno bez literki r w nazwie miesiaca sie rozejdziemy Jak ma byc zle,to nawet literka r nie pomoze ![]()
![]() |
#2190 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Słuchaj jest taka jedna seria herbatek... mają tam taką "Odprężającą", "Relaksującą" i "Na dobranoc"... w domku luknę jaka firma.... ale ja z mężulkiem i siostrą jak się jej tylko napijemy to od razu taki błogostan i normalnie odpływasz...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:40.