|
|||||||
| Notka |
|
| W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść - część III
Cytat:
Cytat:
a czasem,jak mam takie dziwne ciagoty,to wlasnie tak,jak pisze Iza,kupuje cole light i ja popijam i potem zuje gume i zawsze troche mi przechodzi ![]() Cytat:
zapuszczam włosy: jest 48 -> 52 cm -> 54 cm -> 58 cm ![]() będzie 65-70 ![]() ![]() ![]() odchudzam się! cel I - 64kg (do lutego) cel II - 62 kg (do kwietnia) cel III - 60 kg (do lipca) cel IV - 58 kg (do września) |
|||
|
|
|
#1442 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poczekam cierpliwie, otóż to. wiesz, myślę, że dla Ciebie dobrym sposobem na powstrzymanie się od wymiotowania byłoby postanowienie typu: 'jeśli uda mi się przez miesiąc powstrzymać, kupię sobie bluzkę/spodnie/cokolwiek'. ja tak się powstrzymałam od kompulsów. głupie, ale skutkuje- bynajmniej w moim przypadku. a jak zleci już pierwszy miesiąc, to potem będzie Ci już znacznie łatwiej pociągnąć to dalej i ani się obejrzysz, a wyjdziesz z choroby.Cytat:
mhm, czyli ja radziłabym suknię. Cytat:
poza tym przykro mi to stwierdzić, ale nie przepadam za tymi dziadkami.. jedyne wspomnienia, jakie mi się z nimi wiążą, to nieustanne awantury i oni nigdy nie dawali mi dobrego przykładu. od dziecka nie lubiłam do nich jeździć. ;]a co do capoeiry i tych innych Twoich pomysłów, to naprawdę super. sama chętnie bym coś takiego sobie zorganizowała, ale nie bardzo wiem, jak to się do tego zabrać. póki co czytam książki, na tym kończy się moja ambicja. ![]() Cytat:
Cytat:
ważne, że znajdę dla siebie w sklepie jakiś, czyli nie jest ze mną źle- i tyle. a czy mniejszy, czy większy to jakoś nie bardzo mnie w tym momencie obchodzi. może w końcu wynormalnieję co do tych przyrządów [agrafka, motylek] niestety Ci nie pomogę, bo nie miałam nigdy z tym do czynienia. a skóra powinna się naciągnąć po przytyciu raczej na pewno tak się stanie. jesteś młoda, Twoja skóra jest elastyczna. [quote=vixeen89;8569400] Cytat:
wg mnie jak najbardziej okay, ładna, elegancka i taka w sam raz na wesele, no ale jak uważasz.. i kolorek ma ładny, bardzo przypadł mi do gustu.Cytat:
Cytat:
hah, co do akcji o spodniach to nic ważnego. fajnie, że wróciłaś. ![]() Cytat:
myślę, że u Ciebie też nie wpłynie. jedz sobie na zdrowie, tylko po prostu staraj się wybierać zdrowe rzeczy i powstrzymywać od słodyczy, itp. będzie dobrze, nie żałuj sobie. witajcie, dziewczynki. ;* wczorajsze spotkanie z kolegą się udało. posiedzieliśmy przy herbatce u mnie w domu, moja mama trochę też z nami porozmawiała, bo lubi tego kolegę. jak wyszedł, pytała, czy on mi się podoba, itd., bo bardzo sympatyczny i próbowała wyczaić, czy mamy wobec siebie jakieś 'cele matrymonialne.' uspokoiłam ją, powiedziałam, że nie, a ona się biedna zasępiła i powiedziała, że chciałaby mieć takiego zięcia. ![]() no cóż. na rower nie poszłam, bo gdy wyszedł, było już ciemno i dość późno, więc niebezpiecznie. oglądałam za to film.. 'przyjaciółka na śmierć i życie'. trudno mi było po nim zasnąć, byłam pełna refleksji, przemyśleń i takiego dziwnego.. strachu, który się wziął ni stąd, ni zowąd. kilka razy chodziłam do mamy do pokoju [siedziała przy komputerze], żeby poczuć się bezpieczniejsza. ech, a wszyscy znajomi dziwią się, że nie lubię horrorów, skoro ja po takim 'lekkim' w sumie filmie już nie mogę spać, a co tu mówić o tych 'mocnych'.. jak zwykle się rozpisałam, głupia ja. ![]() miłego dnia. ;*
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|||||||||
|
|
|
#1443 |
|
BAN stały
|
chcesz znaleźć osoby o tych samych chorobach i dolegliwościach - tam masz wyszukiwarkę osób o tych samych chorobach, możesz napisać bezpośrednio do osoby i podpytać Okazało się, że czasami (niestety) choroby potrafią łączyć ludzi, nie tylko szkolne doświadczenia. Dla kogo rak płuc, rak sutka, szyjki macicy, żołądka czy torbiel ale też astma, zawał serca stanowi życiowy problem któremu warto stawić czoło.
Edytowane przez Ludowa Czas edycji: 2008-08-13 o 16:57 Powód: edycja linku |
|
|
|
#1444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz chyba mam jakis kryzys spowodowany tym że jestem sama, ze za duzo jem ![]() ![]() ![]()
|
|
#1445 |
|
Wtajemniczenie
|
iza napisze Ci tylko, ze tak jest lepiej, ja sie tak lepiej czuje
|
#1446 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o jak miło, że mnie kojarzysz ^^ Fajnie, że spotkanie Ci się udało i ehehe musisz mieć spoko mamę :p ![]() Nie słyszałam o tym filmie, poczytam sobie recenzję, ja kiedyś miałam fazę na horrory, ale już mi przeszło ^^ Chociaż czasami "bać " się lubię :P Taki dreszczyk adrenalinki i emocji.
|
|
#1447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() .. ech, orzeszku, orzeszku.. może wyjdź na rower? poczytaj coś? zajmij się czymś, co sprawi Ci przyjemność..
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
|
|
|
#1448 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Filifionko wierzę, że Ci się wszystko ułoży jak najlepiej ![]() I helloł, Iza Vixen, kurczę, rzeczywiście taka chudzinka z Ciebie na tej fotce . Kikuś co jest, jaka lipa ? aa, Kochanie nie ma być żadnej lipy, zrozumiano ?!
|
|
#1449 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny problem z glowy - kupilam sobie inna sukienke ;P taka elegancka ale dosy skromna
nie będę rzucac sie zbyt w oczy zdjęcia wkleje po weekendzie bo zostawilam ja w klepie do skrocenia ramiaczek a dziękuje Wam kochane za wszystkie rady;Dziewczyny, jesli macie duzy apetyt to jedzcie tyle zeby go zaspokoic...moze zjecie cos np w odstepie 2 godzin a potem juz wam sie odechce i bedzie normalnie posluchajcie swojego organizmu - on wam prawdę powie. Niewarto caly czas o tym myslec badz zapychac sie jakimis plynami bylyby glodu nie czuc...Jedzcie tyle ile wam potrzeba..Ja np czesto tak mam ze po sniadaniu prawie za chwile jestem glodna to cos przekąsze i potem jakos to mija i apytyt mam w granicach normy
|
|
|
|
#1450 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ostatnio myślałam, że coś chyba z moją przemianą materii nie tak, na poważnie się zaniepokoiłam, że może tarczyca, hormony albo co gorsze- cukrzyca [!], bo cokolwiek bym nie zjadła, to po chwili czułam taką dziwną pustkę w żołądku, jakby wszystko już się strawiło. ale już jest lepiej, nie wiem, od czego to zależy. ; ) to super, że kupiłaś sukienkę, czekamy na fotki.Cytat:
||
|
|
|
#1451 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
koleżanki przeżywały, że ostatnio kupiły spodnie np 32, a potem 34 a mi to jakoś zawsze wisiało za to Cie bardzo podziwiam, widać, że wychodzisz z tego bagna Kochana i tak trzymaj![]() albo nie ma być jeszcze lepiej co do agrafki to nie mam jej jak zamówić na allegro jej biednemu to zawsze wiatr w oczy a co do skóry to ja mam nadzieję, że ten tłuszczyk ją tak "wypcha", ale mogłyby być też mięśnie naturalnie![]() wcale nie głupia, każdy się czegoś boi jeśli chodzi o kolegę to niech mama na razie się nie martwi bo nigdy nic nie wiadomo bardzi się cieszę, że spotkanie się udało![]() Cytat:
ale to jest tak, że chcę przytyć a waga stoi w miejscu, ale z drugiej strony boję się zbyt dużej ilości tłuszczu jem więcej, ale czasami mam wyrzuty sumienia o to i bądź tu mądra najbardziej mi na nogach zalezy tzn na udach, chciałabym je umięśnić np za pomocą motylka, leg magic ale nie mam tych przyrządów i nie wiem jak działają![]() ![]() p.s. też uwielbiam horrory ![]() Iza nic a nic...zero... Tarantulku mam nadzieję, że tak będzie a na jaki kierunek poszłaś?
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||
|
|
|
#1452 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rozumiem Cię, ale przecież chcesz przytyć więc nie bój się, rozsądna z Ciebie kobitka, napewno będziesz potrafiła stwierdzić kiedy zaprzestać a poza tym skoro waga stoi w miejscu- tym bardziej nie powinnaś się bać ! świetny metabolizm masz Cytat:
) i kurczę, nic mi się nie śni ani się nie boję . ;D
|
|
#1453 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez plameczka Czas edycji: 2008-08-13 o 15:00 |
|
|
|
|
#1454 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczynki
... już zjadłam prawie 1200kcal,w sumie wyrzutów nie mam,ważne,abym się nie zajadała węglami na wieczór,ale i tak pewnie wsiądę wieczorem na rowerek ... mam ochotę dłuuugo jeździć... ![]() Orzeszku - jeny,przecież jesteś taka śliczna i szczupła... nie wiem kiedy w końcu w to uwierzysz... Vix - może pochwal się sukienką Wiosenko - witaj ponownie kochana .Fifionka - mam nadzieję,że wszystko sobie ułożysz przez te pare dni od wizażu
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#1455 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
tak to jest z nastolatkami- wszystkie opowiadamy sobie, porównujemy się do siebie nawzajem i żadna nie chce 'odstawać', stąd odchudzanie i te wszystkie inne wymysły.. sama nie jestem lepsza. a z bagna wychodzę i Ty też wyjdziesz.
|||
|
|
|
#1456 |
|
Wtajemniczenie
|
star15 ja cole uwieeeeeelbiam
|
#1457 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
znam to uczucie - ten dziwny strach, taki wewnętrzny niepokój - często coś takiego przeżywam, zawsze wieczorem a film, który oglądałaś też miałam obejrzeć może to idobrze, że tego nie zrobiłam, bo też się boję horrorów (po The Ringu przez jakieś 2 tyg. bałam się wejść do pokoju, w którym jest telewizor wieczorem;P)Cytat:
przecież sama widzisz co osiągnęłaś, masz tak sexy brzuch, że... zresztą widziałam Twoje zdjęcia kiedyś i jesteś śliczna. To strasznie smutne, że tak ładne dziewczyny mają tak wielkie kompleksy ![]() rozumiem masz szczęście, że wybrałaś mż wr !Cytat:
co u Ciebie? a więc... Cytat:
moja siostra używa motylka, kupiła w tesco za 29 zł i to raczej wyszczupla wewnętrzną część ud
|
|
|
#1458 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dalej tarantulek bo nikt sie nie oddzywa z Admin a ja miałam czekac cierpliwie-no to czekam...ale pewnie z tego bedzie tyle ze Tarantulek nabije 500000000 postow i juz zostane Tarantulkiem heheh U mnie w sumie tez normalnie,nic ciekawego takiego Iza a Ty byłas na jakichs zawodach?Bo tak do konca nie wiem?Walczyłas o jakis medal?Gdzie Ty to w ogole byłas?![]() Cytat:
Yyyyy na biologię..ale coś czuję ze to chyba nie to....w ogole nie wiem co mam robić, narazie mam umyslane ze jak się nie dostane to pojde gdzies na zaoczne, albo do szkoły policealnej jakiejsc i na kurs jezykowy, a za rok bede startowac-moze wtedy bede miała bardziej sprecyzowane plany, bo narazie to mam kupe pomysłow na minute,a tak serio to sama nie wiem co chce A jak się dostanę, no to chyba spróbuje..
|
|
#1459 |
|
Zadomowienie
|
Ja horrory lubię, zawsze oglądam je tzrymając ręce blisko twarzy żeby móc sobie zasłonić oczy ;-)
Vixeen, na pewno wszystkich olsnisz na weselu ![]() Wróciłam z zakupów dziewczyny - mam nowe spodnie...
|
#1460 |
|
Gość
|
Vixeen - chętnie sukienkę zobaczę.
O cześć Iza i gadaj gdzie cię wywiało Mercy - a książeczkę sobie kup - wcześniej o niej pisałam - predyspozycje ci pokaże. Meredith - ja hororów nie znoszę, jakieś dobre komedie romantyczne są ok. Jeszcze jutro i mam wolny weekend. |
|
|
|
#1461 |
|
Wtajemniczenie
|
Vixeen czekamy na fotki sukieneczki
![]() co do horrorow - ja lubie co do coli - nie przepadam, ale srednio raz w miesiacu kupuje litrowa light i ja wypijam w ciagu dnia a u mnie dzis...srednio... mialam gosci, juz pojechali...a ja niestety 2 dzien mojej R zawalilam, 9 dni bylo ladnie, ale moze za duzo ograniczen ![]() trudno - zalozmy,ze podkrecam dzis metabolizm. mialam dzis miec wolne od cwiczen, ale jednal pocwicze z godzine wieczorem,zeby troche spalic. a od jutra bede sie pilnowac. staram sie nie dolowac tym, ze za duzo zjadlam, bo to jeszcze nie tak duzo,jak na moje mozliwosci.no ale... bardziej boje sie tego, ze za tydzien chyba pojade do rodzinki na tydzien...co tam bedzie z jedzeniem i moja R?? zeby to chociaz bylo U przez ten tydzien...ale boje sie, ze tam przytyje
zapuszczam włosy: jest 48 -> 52 cm -> 54 cm -> 58 cm ![]() będzie 65-70 ![]() ![]() ![]() odchudzam się! cel I - 64kg (do lutego) cel II - 62 kg (do kwietnia) cel III - 60 kg (do lipca) cel IV - 58 kg (do września) |
|
|
|
#1462 | |||
|
Zakorzenienie
|
i Ty, i większość ludzi. ;P
Cytat:
ale to nie był nawet horror ten film.. tylko taki obyczajowy, tzn. historia nastolatki. nie wiem, jak określić..Cytat:
przybij piątkę, Meredith![]() Cytat:
|||
|
|
|
#1463 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co to za ksiazeczka?a kiedys robiłam z gazety "Perspektywy" i mi wyszło ze się super nadaje na psychologa i na dziennikarza, a nie nadaje się na nauczycieleke i polityka i inzyniera tez nie Nie wiem czy temu wierzyc czy nie, chociaz nie powiem psychologia mnie interesowała nawet, ale wszyscy mi to odradzaja, a dziennikarka tez chciałam kiedyś byc ale teraz to juz nie wiem, i w ogole o dietetyce tez myslałam i o weterynarii a i mogłabym byc jeszcze detektywem-tropiłabym niewiernych męzów![]() Cytat:
Ech nie martw się, jedz małe porcje tego co ci dadza-wiem wiem łatwo powiedziec jak beda pysznosci...ale moze jakos się uda....ja własnie tez mam kryzys ale wierze ze on przejdzie niedługo ![]() Vix-pokaz się w sukience Twojej potem ![]() A co do horrorow tak w ogole-to ja się strasznie boje!raz byłam w kinie i powiedziałam-nie nie wiecej nie pojde-cały fim zamykałam oczy ![]() To był horror pt. Krwawe świeta-ogladałyście? potem sie mi w nocy snia takie potwory
|
|
#1464 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jaki lubisz najbardziej? ale skoro teraz ten wstręciuch już się odłożył na nogach to co potem?![]() Cytat:
mam nadzieję, że wyjdę oby...bo mam teraz chwile słabości![]() Cytat:
muszę szybko uciekać odp potem na resztę
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|||
|
|
|
#1465 | |||||||||||
|
Rozeznanie
|
Witam. ^^
Cytat:
Bez Internetu długo to zgroza! Ostatnio wspominałam czasy, jak nie istniał, a potem istniał i był powszechny nawet, ale ja długo w domu nie miałam, dziwne takie były komputery zamknięte w sobie. ;] A teraz to już sobie nie wyobrażam go nie mieć, chyba bym się zanudziła na śmierć, jak teraz sama mieszkam, jak bym gadała ze wszystkimi za darmo? ![]() Cytat:
W mojej rodzinie to często spotykane i tylko się wszyscy śmieją z głodomorka. ;] Innym znów razem apetyt mniejszy - tak to już jest i typowe chyba u homo sapiens sapiens. ;] Dlatego istnieje przecież instytucja dokładki. ^^ Nie roztyjesz się, przecież miliarda ciastek nie zjadłaś. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dokładnie, nie tędy droga. Zastanawiałaś się nad tym psychologiem? Może akurat nie pora na to, gdy życie się sypie, ale pójdź do niego, gdy będzie chwila spokoju. Zabrzmi zapewne to co napiszę w stylu "łatwo jej mówić", ale naprawdę wierzę w to, że ułoży Ci się i że będziesz szczęśliwa. ![]() Cytat:
I mogliby do tego nie wracać, ale chyba zaprzestaną dopiero jak dobiję do 60 kg, z którymi ongiś obnosiłam się na familijnych spędach. ;DJa mam podobnie z rozmiarami, zresztą zawsze uważałam że to śmiech na sali - skoro żakiet mam dwa rozmiary większy niż spódnicę i w każdym sklepie zawsze inaczej wszystko wychodzi. ![]() Cytat:
![]() Sympatycznie z kolegą, bardzo dobrze. ^^ Moja mama też czasem takie ma akcje. ;D Ostatnio zawiozłam ją do salonu Toyoty, bo tam miała auto w serwisie i bardzo nalegała, żebym z nią weszła do środka, cobym mogła kogoś zobaczyć. Chodziło o jednego młodego pracownika. "Takiego zięcia chciałabym mieć" - usłyszałam, jeszcze takim roszczeniowym tonem powiedziane, myślałam że padnę. ![]() Cytat:
![]() Tez obejrzałam sobie brzuszek na fitnessie - jej, Orzeszku co Ty od siebie chcesz? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Tylko się nie stresuj jedzeniem i ciesz się tym wyjazdem.
|
|
#1466 |
|
Gość
|
Proszę mercy - oto i ona http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=1288 - w tym poście jest wszystko wyjaśnione
|
|
|
|
#1467 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie dziewczyny, strasznie przepraszam, że się nie odzywałam. Ale nie było sensu. Jest źle. Bardzo źle. Moja kondycja psychiczna i fizyczna jest na skraju wyczerpania. Brak mi słów żeby opisać co teraz czuję. Chciałabym nie żyć. Wiem, to chore, ale już tego nie dźwigam.
Na szczęście jutro mam wizytę u psychiatry. Wiem, że od tej wizyty moje życie będzie się zmieniało. Boję się tego, ale nic mi nie pozostaje. Nie wiem co zostanie postanowione. Naprawdę strasznie się boję. To jakiś koszmar. Nie wiem jak to wszystko przejdzie mi jutro przez gardło. Trzymajcie się.
|
#1468 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ps. Nawet pokonałam ten dzisiejszy poranny apetycik Na NCJ napiszę zaraz swój jadłospis do oceny (choć trochę się jej boję). Miałyście rację, że najlepszym sposobem na pokonanie pokusy jest ulegnięcie jej Stwierdziłam, że ile bym nie zjadła to trwające pół dnia bieganie po sklepach spali większość pochłoniętych kalorii. I spaliło - mam nadzieję...
|
|
#1469 |
|
Wtajemniczenie
|
Agatko
wierze, ze bedzie dobrze wlasnie sie ostatnio zastanawialam, czemu sie nie odzywasz tak dlugo trzymaj sie Kochana i powodzenia na wizycie jakos dzis nie moge ogarnac tych Waszych postow, bo mnie w sumie caly dzien tu nie bylo, tak wiec przepraszam, ze nie odniose sie do Waszych wypowiedzi zbytnio ![]() zamiescilam dzis na fitnessie zdjecia mojego brzucha...to tak, jakby chcial ktos zobaczyc ![]() a tak poza tym...srednio,srednio,ale nie jest zle,mam wyrzuty, bo dzis za duzo zjadlam, w sumie to taki kompuls byl troche ale i tak robie postepy, bo moglam zjesc znacznie wiecej, no i wytrzymalam 10 dni jedzac redukcyjnie wiec teraz sie postaram od jutra ladnie dalej ta R ciagnac...boje sie wagi...naprawde ;/ ale w niedziele sie prawdopodobnie zwaze,bo chce wiedziec,na czym stoje i czy cos spadlo...
|
|
|
#1470 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bądź dzielna, trzymam kciuki wciąż. ![]() Cytat:
Cytat:
Jeszcze fajne nowe foto w avatarku, zapomniałam napisać.
![]() |
Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

Jak było?? 

poza tym przykro mi to stwierdzić, ale nie przepadam za tymi dziadkami.. jedyne wspomnienia, jakie mi się z nimi wiążą, to nieustanne awantury i oni nigdy nie dawali mi dobrego przykładu. od dziecka nie lubiłam do nich jeździć. ;]
co do tych przyrządów [agrafka, motylek] niestety Ci nie pomogę, bo nie miałam nigdy z tym do czynienia. a skóra powinna się naciągnąć po przytyciu
miłego dnia. ;*

!
A jak się dostanę, no to chyba spróbuje..