|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
). Bardzo dobra i błyskawiczna potrawa, w sam raz dla takiego lenia kulinarnego jak ja.Jeszcze pamiętam jak jadłam z serem prosto od krowy, który robiła babcia. A kluski to dla mnie hmm, np. kopytka z ciasta. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#632 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
Makaron plus twaróg, doprawione solą i pieprzem. Takich "inaczej to widzę" pewnie więcej by się znalazło. Choćby sznycle (czy też w mojej rodzinie "snycle" przez "s" - do tej pory nie cierpię tego słowa, bo w podstawówce zostałam posądzona o seplenienie) jako określenie kotletów mielonych. |
|
|
|
|
|
#633 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Kluska to tylko kluska, makaron to makaron. Ja w ogóle nie czaiłam żadnych zup z kluskami, bo jak to, w zupie pływają takie kluchy niedzielne
![]()
|
|
|
|
|
#634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ze jemy sernik. Wszędzie gdzie byłam, sernik funkcjonuje jako byt osobny od placków i ciast, w sumie nie wiem dlaczego. ![]() Placek to rodzaj prostego, nie przekładanego ciasta często z owocami. U nas na takie "placki" mówi się: "baumkuch"- jakaś naleciałość od Kaszubów a ci z niemieckiego.
|
|
|
#635 | |
|
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;85826421]Makaron (ja najbardziej lubię do tego dania wstążki) + ser biały (twaróg) + trzeba posolić (chociaż podobno niektorzy zamiast soli dodają cukier! Dla mnie herezja
). [/QUOTE]Takie rzeczy w dzieciństwie jadałem, ale na słodko jednak, z dukanymi truskawkami najczęściej (w sumie pierwsze słyszę, żeby makaron z twarogiem, a do tego sól i pieprz) ![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85826443]Ja w ogóle nie czaiłam żadnych zup z kluskami, bo jak to, w zupie pływają takie kluchy niedzielne ![]() [/QUOTE]A rosół z kluskami lanymi np.? "Baumkuchen" to po polsku sękacz, ale samo określenie "kuchen/kuch" znam z okolic Chojnic. |
|
|
|
|
|
#636 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski.
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;85826421]Makaron (ja najbardziej lubię do tego dania wstążki) + ser biały (twaróg) + trzeba posolić (chociaż podobno niektorzy zamiast soli dodają cukier! Dla mnie herezja
). Bardzo dobra i błyskawiczna potrawa, w sam raz dla takiego lenia kulinarnego jak ja.Jeszcze pamiętam jak jadłam z serem prosto od krowy, który robiła babcia. A kluski to dla mnie hmm, np. kopytka z ciasta. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] a to u nas sie jadalo tez taki makaron z twarogiem, ale to byly chyba świderki lub kolanka i to na slodko bylo tylko wlasnie kluski to np. takie z ziemniakow i mąki a kopytka to kopytka ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
![]() tak samo jak ryba i śledź
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi Edytowane przez groszek75 Czas edycji: 2018-09-04 o 12:41 |
|
|
|
|
|
#637 |
|
BAN stały
|
Kto zna kapustę szmurowaną?
|
|
|
|
|
#638 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mojego narzeczonego też wersja z solą i pieprzem była dziwna, więc jak mi się makaronu z twarogiem zachciało, to dzieliliśmy na pół. Ja robiłam po swojemu, a on do twarogu dodawał żółtko i cukier.Cytat:
Kulki z mielonego mięsa w sosie u nas zwane były pulpetami, a klops kojarzył mi się raczej z rodzajem pieczeni.EDIT: Po poznańsku: szagówki ![]() Cóż to takiego? Edytowane przez theali Czas edycji: 2018-09-04 o 12:46 |
||
|
|
|
|
#639 |
|
Zakorzenienie
|
u nas to takie slowa byly niby dziwne : tytka, antrejka czy szneka z glancem
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#640 |
|
Raczkowanie
|
U mnie zdecydowanie placek, ciasto to ewentualnie takie na wypasie
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#641 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski.
). Bardzo dobra i błyskawiczna potrawa, w sam raz dla takiego lenia kulinarnego jak ja.Jeszcze pamiętam jak jadłam z serem prosto od krowy, który robiła babcia. A kluski to dla mnie hmm, np. kopytka z ciasta. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Oczywiście, że cukier! Sól? A fe! Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#642 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Jest gdzieś tutaj wątek "Jak to nazywacie?", troszkę podobny do tego w sumie. |
||||
|
|
|
|
#643 |
|
Konto usunięte
|
na bardzo południowym południu makaron z serem to tylko na słodko (najczęściej nitki, które zostały z gotowania do rosołu
), sznycel to kotlet mielony, kopytka to z ziemniaków, leniwe to z serem i kluski to kluski a makaron to makaron
|
|
|
|
|
#644 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#645 |
|
Zakorzeniona
|
Dla mnie i tak najdziwniejszym z regionalizmów jest to podlaskie "powiedz dla mamy". Nigdy tego nie pojmę
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#646 | ||
|
BAN stały
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;85826677]sznycel to kotlet mielony[/QUOTE]
Kotlet mielony to karminadel na Śląsku ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#647 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#648 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#649 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#650 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#651 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#652 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze to trudno mi powiedzieć. Może faktycznie proziaki (chociaż długo nie miałam pojęcia, że są typowo podkarpackie
). A fuczki chyba przede wszystkim mają mniejszy zasięg terytorialny. Jeszcze mi do głowy przychodzi banianka, ale nie jestem pewna, czy jest czymś charakterystycznym. |
|
|
|
|
#653 |
|
Zakorzenienie
|
Sprawdziłam, co to te 'fuczki' - okazało się, że jadłam takie w łemkowskiej knajpie. Ciekawy smak w przeciwieństwie do proziaków
![]() Sama robiłam placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej - ten pomysł też gdzieś w południowo-wschodniej Polsce usłyszałam i przypomniałyście mi, że warto to danie powtórzyć. |
|
|
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
faktycznie, nikt nie mówi ze będzie jadł rybę, jak będzie jeść śledzia. Śledź tez osobna kategoria. ![]() Z dzieciństwa znam makaron z twarogiem i ze skwarkami. Posypywało się makaron pokruszonym twarogiem, polewało skwarkami (dużo, dużo No nawet. Skwarki, sól i pieprz czyniły to zjadliwym Makaron z serem na słodko wspominam jako koszmar. Nie chciałam jeść.
|
|
#655 |
|
Zadomowienie
|
moja mama w samym sercu kujaw robila proziaki ale u nas to sie nazywalo sodziaki. ale narobilyscie mi na nie apetytu
![]() o fuczkch w zyciu nie slyszalam/nie jadlam placek to smazony na patelni np ziemniaczane placki a ciasto to ciasto a nie placek. a makaronu z serem w zyciu nie jadlam. u mnie w domu do twarogu byly kluski ziemniaczane (takie szare z surowych ziemniakow) i wtedy twarog byl na slono z sola, pieprzem, smazona cebulka i w dobrobycie z wedzonym podsmazonym boczkiem
|
|
|
#656 | |
|
Zakorzenienie
|
). Bardzo dobra i błyskawiczna potrawa, w sam raz dla takiego lenia kulinarnego jak ja.Jeszcze pamiętam jak jadłam z serem prosto od krowy, który robiła babcia. A kluski to dla mnie hmm, np. kopytka z ciasta. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ja ze Śląska i jem makaron z serem na słodko, czyli z cukrem i można jeszcze polać troche śmietanką żeby lepsza papka wyszła i koniecznie popić kefirkiem Makaron raczej większy żeby ser się przykleił czyli rurki, wstążki...Cytat:
A flizy w Krakowie to kafelki. |
|
|
|
|
|
#657 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi sznyclami w Krakowie to niektórzy tak się rozpędzają, że nazywają nimi wszystkie porcjowane potrawy mięsne w bułce tartej obtaczane, czyli i mielone, i schabowe, a nawet panierowaną pierś kurczaka. Oczywiście kotlety cielęce to też sznycle. I chyba cielęcina w ten sposób przyrządzana nie jest popularna w innych regionach.
---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- A jeszcze u nas robi się wątróbkę cielęcą panierowaną. |
|
|
|
|
#658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Schabowy i panierowana pierś kurczaka były odpowiednio (kotletem) schabowym i kotletem. |
|
|
|
|
|
#659 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Karminadle z ciapkapustą, mniam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#660 |
|
Zakorzeniona
|
Z tym sernikiem w ogóle nie chodziło mi konkretnie o sernik - po prostu chciałam podać przykład ciasta, które każdy nazywa (chyba) tak samo. Bo jak bym spytała o ciasto z jabłkami to by od razu było:
- ja mówię placek z jabłkami - ja mówię jabłecznik - ja mówię szarlotka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:56.

Dla mojego narzeczonego też wersja z solą i pieprzem była dziwna, więc jak mi się makaronu z twarogiem zachciało, to dzieliliśmy na pół. Ja robiłam po swojemu, a on do twarogu dodawał żółtko i cukier.