![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Slub/Wesele - koszta dzielone po polowie,czy to sprawiedliwe?
A narzeczony jest Polakiem? Pytam, bo jest roznica jednak jesli wyprawiamy polskie wesele za granica, czy np angielskie (roznica w wyobrazeniach, tradycjach i co sie powinno a czego nie miec i oplacac).
Tez uwazam, ze takie rzeczy powinniscie byli obgadac przed zaproszeniem ludzi. Jesli jeszcze nie zaprosiliscie, to moze jednak ustalic z narzczonym zeby zaprosil mniej osob, za to pokryc koszty przyjazdu wiekszej liczby gosci z Twojej strony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
live your passion
|
Skoro jest narzeczonym to myślę, że rozmawiacie i na Twoim miejscu porozmawiałabym z nim i powiedziała to co tutaj, że jednak Ty masz mniej gości itd. Osobiście jestem przeciwna wyliczaniem co do grosza czyj to gość, ale pół na pół też mało sprawiedliwie. Najlepiej byłoby gdyby on zapłacił większą część, ale bez jakiegoś siedzenia z kalkulatorem kto za co. W końcu będziecie potem żyć razem i raczej rozliczania nie będzie kto zjadł ziemniaka więcej. Inna sprawa to taka, że możecie obydwoje ustalić jaki budżet przeznaczacie na wesele i jeśli każdy przeznaczy taką samą kwotę to możesz zapytać TŻ czy mogłabyś z tej kwoty np. dołożyć kilku członkom Twojej rodziny na bilet. Wszystko do dogadania. Mogłabyś też powiedzieć swojej rodzinie by nic nie dawali byle byli, ale wtedy nic się nie zwróci i musisz sama wiedzieć na czym najbardziej Ci zależy.
![]() |
#33 |
BAN stały
|
Rozważyłabym sens ślubu skoro nie potraficie ustalić tak podstawowych kwestii organizacyjnych.
Według mnie taka dysproporcja jest słaba, ale w ogóle organizowanie ślub na Krecie w momencie, kiedy większości mojej rodziny nie stać na taką podróż, wydaje mi się zbędną fanaberią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
No właśnie...
![]() |
#35 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;85832791]Rozważyłabym sens ślubu skoro nie potraficie ustalić tak podstawowych kwestii organizacyjnych.
Według mnie taka dysproporcja jest słaba, ale w ogóle organizowanie ślub na Krecie w momencie, kiedy większości mojej rodziny nie stać na taką podróż, wydaje mi się zbędną fanaberią.[/QUOTE] I dziwne, że Autorka o tym nie pomyślała wcześniej. Gości po jej stronie byłoby więcej, gdyby nie wybór miejsca. ---------- Dopisano o 07:22 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Fajne rozwiązanie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
To wszystko takie niedopracowane.
Autorka nie odpowiedziała m.in. na moje pytanie czy gdyby nie ograniczone środki to też zaprosiłaby tylko 5 osób. Tak, jak pisałam wcześniej -wszelkie wersje opłacania wesela są moim zdaniem ok, jeśli tylko jest to uzgodnione przez młodych. Takie naiwne organizowanie wesela, dobieranie miejsca, gości bez ustalenia najważniejszego. ![]() Wygląda na to, że Autorce bardziej zależy na miejscu ślubu niż obecności większej ilości gości. Dlatego tak się wzbrania przed płaceniem za "obcych", bo gdyby miała, to wolałaby zapłacić za swoich powyżej tej 5. A on chyba podszedł do tego na zasadzie, że mamy wspólnie jakąś kwotę i ją wydamy na wesele. O ile różne rozwiązania są ok, to niedogadanie się w tak ważnej kwestii jaką są środki na opłacenie wesela jest przerażające. ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Istotne jest też to, ile oni mają tych pieniędzy. Bo jeśli Autorka ma np. na 30 swoich gości, ale jej szkoda na nich wydać, więc woli zapłacić za 5, a resztę pieniędzy oszczędzić, to jej się pomysł pół na pół nie spodoba. ![]() A jeśli Autorka ma dokładnie tyle, że opłaci pobyt 5 osób, to ustalanie teraz, że płacą po równo sprowadzi się do tego skąd wziąć brakującą kwotę, której Autorka nie ma. Młoda robi skromną uroczystość, młody robi małe wesele. I teraz się chyba orientują, że organizują dwie różne imprezy. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
A jaka chcecie miec sutuacje majatkowa po slubie? Jezeli wspolnosc majatkowa to nie ma przeciez znaczenia kto pokrywa koszty i ile %, a jezeli rozdzielnosc to mozna podzielic koszty slubu i kazdy placi za "swoich" gosci.
Ale jak siarka40 wyzej zauwazyla, wtedy sprawiedliwie byloby tez podzielic prezenty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem, jeżeli rodzice by wam sponsorowali wesele, to jak najbardziej opcja że każdy płaci za swoich gości, a reszta po połowie jest sprawiedliwa.
Jeżeli jednak to wy opłacacie wszystko, to zależy to od tego czy macie/planujecie mieć po ślubie wspólne finanse, czy osobne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Też uważam że wszyscy goście są wspólni a moment slubu jest symboliczny i jeżeli planujecie wspólnotę majątkowa to nie powinniście tego rozdzielać. Organizacja wesela to chyba test jak kto to traktuje i czy możecie dać radę z tym że po którejś ze strony jest więcej gości, że pani młoda chce droższa sukienkę czy innego rodzaju niezgodności co do kosztów.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
Może jej nie zależy na większej ilości gości z własnej rodziny. Jeśli planujecie wspólnotę, macie wspólną kasę, oszczędności to płacicie po prostu z tej puli. Jeśli osobno to każde za swoich. Prezentami też powinniście się podzielić. Suknie ślubne czy ślubny stylista fryzury też zazwyczaj bywają droższe niż garnitur. Itd. Jeśli dotychczasowe oszczędności każde zostawia dla siebie, a dopiero dalsze oszczędności i finanse będą wspólne, to powinien zapłacić za swoich gości bo to opłacacie z tego co macie do teraz. Jeśli bierzecie na to kredyt to powinien być wasz wspólny kredyt a nie tylko jego (przy wspólnocie finansowej). Sytuacja trochę jak z własnościowym mieszkaniem przed ślubem. Czasem partner przepisuje swoje mieszkanie na oboje, częściej nie i mieszkanie dalej ma jednego właściciela i nikt się o to nie burzy, więc czemu miałaby oddawać narzeczonemu oszczędności - skoro np. mieszkania by mu nie przepisała ? Trochę wyglądacie na słaby związek skoro takie kwestie nie są dla was obojga już na tym etapie oczywiste, ty masz żal że on sam nie proponuje, a w ogóle nic nie pisałaś właśnie czy będzie uwspólnić finanse czy nie, a to jest podstawa. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-09-06 o 09:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem, sprawiedliwe będzie każde rozwiązanie, które oboje razem ustalicie i w jednakowym stopniu się zgadzacie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
I przemyslalabym zgodność charakterów w kontekście ślubu, bo nie potrafisz z narzeczonym podstawowej kwestii ustalić. I pytanie, czy gdyby proporcja gości była odwrotna, też nalegalabys na to, by płacić tylko za "swoich" gości? Pamiętaj o podziale prezentów zgodnie z tą zasadą. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Po równo wcale nie oznacza sprawiedliwie. Skoro dzielicie się kosztami wesela to znaczy że nie macie jeszcze wspólnych finansów. Jeżeli każdy wykłada swoje pieniądze to tak powinniście rozliczyć się proporcjonalnie zwłaszcza że zarobki są na zbliżonym poziomie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Również uważam, że ten ślub to trochę fanaberia. Wolałabym wziąc slub w mniej ładnym miejscu, ale żeby wszyscy moi bliscy mogli mi towarzyszyć. Macie niby wkroczyć na nową drogę życia, gdzie myśli się już RAZEM, wspólne mieszkanie, tworzenie rodziny, wspólne gospodarstwo domowe. Pomyśl teraz, że Twój narzeczony mówi: ok, te 20 tysięcy z kopert moich gości biorę ja, a Ty weź te 3 tysiące od swoich.
Jak byś się poczuła ![]()
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Jeśli po ślubie będziecie mieć wspólnotę majątkowa to nie widzę powodu dla którego każdy ma płacić za swoich gości.
Inna sprawa ze to trochę niesprawiedliwe ze ty nie możesz zaprosić więcej gości bo ich nie stać na wyjazd (tak mi się wydaje ze o to chodzi a nie o to ze i tak miałabyś tylko 5 gości ze swojej strony )Zrobiłabym wesele w Polsce-w jakimś fajnym miejscu -myśle ze dla gości z Anglii tez móglby być to ciekawy wyjazd ,może nawet ciekawszy niż na Krete a wakacyjna pogoda ostatnio u nas dopisuje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zielona Driada
|
Mnie to trochę bawi.
Płacić każde za swoich gości co do grosza, ale już po ślubie prezenty wspólne, od tych bardziej majętnych ludzi z UK też. ![]() Płacić powinniście razem, ile kto może, bez wyliczania co do grosza, bo to lekko żenujące. Kto w ogóle wymyślił Kretę? Wspólnie? Bo jak wspólnie, to nie ma się co rzucać o to, że on ma większą rodzinę, mogłaś pomyśleć wcześniej i może jednak zrobić ślub w Polsce, zaprosić więcej osób. Takie rzeczy się omawia, a nie, ktoś rzucił pomysł i jazda.
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
U nas też była rozbieżność w ilości gości, ale w życiu by mi nie przyszło do głowy, aby powiedzieć, że ja zapłacę za swoich gości, a mąż za swoich
![]() Ja również wolałabym zrobić wesele w Pl, byleby ułatwić przyjazd gościom z mojej strony. Bo w tym jedynym dniu chce się być wśród najbliższych. Tak jak jedna z Wizażanek napisała: na Kretę możecie jechać w podróż poślubną ![]()
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No szalony ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#50 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Autorko, może się wypowiesz?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
W ogóle nie ma jakiegoś konkretnego podziału, czy też jedynie słusznego (jak niektóre dziewczyny sugerują). Dobry będzie taki, który rozmową wypracujecie sami.
Jeśli z jakiegoś powodu np. ograniczyłaś liczbę gości, aby koszty były mniejsze a przyszły mąż zaprosił wszystkich kogo chciał, to oczywiste, że powinnaś zasugerować, że nie jesteś w stanie dołożyć się do takiej ilości gości zaproszonych przez niego. Jeśli stać Cię aby dołożyć więcej zrób to, jeśli nie pogadaj i przemyślcie jeszcze raz finansowanie ślubu i wesela. Nie każde małżeństwo ma wspólność przed ślubem, czasem w ogóle jej nie ma, a czasem powstaje dopiero po ślubie. Nie zawsze małżonków stać na to samo i chcą mieszać całość zarobków, czasem tylko wyznaczoną część. Dziwi mnie niezmiernie pianie o wspólności jako jedynym słusznym rozwiązaniu, Dajcie ludziom żyć jak chcą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak widać, nawet w tym wątku, opinie są podzielone. Dla jednych oczywiste jest jedno, dla innych drugie. Jedni są bardziej elastyczni, inni mniej. Nikt Autorce przecież niczego nie narzuca. Wszyscy dzielą się przecież tylko swoimi opiniami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Ona, tj. ładniej mówiąc Autorka wątku, nigdzie nie napisała, że zamożność gości była kryterium wyboru, napisała jedynie, że mniej może jechać. Lista to składowa wielu rzeczy, więc może już nie nadinterpretujmy kryteriów dokładając negatywnych emocji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Nadinterpretacja level master. Dziewczyny tak bardzo kombinujecie i odbiegavie od tematu ze az sie czytac odehciewa.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.