![]() |
#871 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Czy ja też mogę się przyłączyć? Po ponad rocznych staraniach nareszcie dwie krechy na teście, a potem jeszcze USG potwierdziło nasze przypuszczenia. U nas dopiero 6 tydzień, termin prawdopodobnie na 10 kwietnia, ale ja choruję na cukrzycę, więc może być bardzo różnie.
Mam pytanie: czy Wy też macie zmienne nastroje na początku ciąży? Tak bardzo chcieliśmy tego dziecka, a teraz jestem głównie przerażona. Tym, że miałam plamienia (biorę luteinę i powinnam leżeć - na szczęscie w domu, a nie w szpitalu), tym, że mi cukry szaleją i mam wizję wszystkich możliwych wad, jakie czychają na moje maleństwo, tym, że mam mdłości 24 na dobę, jestem zmęczona, włosy wypadają mi garściami. Inaczej to sobie wyobrażałam. Teraz zamiast się cieszyć, że nareszcie oczekujemy maluszka ciągle ryczę i czuję się bardziej, jakbym była chora a nie w ciąży. Czy to tylko ja jestem takim potworem, że nie umiem się cieszyć z tak nieprawdopodobnego szczęscia? |
![]() ![]() |
![]() |
#872 |
Zadomowienie
|
![]() brzuchol nadal mnie pobolewa - mam nadzieję że to nic poważnego i nie wyląduję w szpitalu (chociaż dzisiaj mi się śniło że znowu się tam znalazłam) buziaczki
![]() |
#873 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Inka, glowa do gory, wiekszosc nas dwupakow takie fazy przechodzi, nie jestes pierwsza, zycze Ci tylko zeby szybko przeszlo i zeby maz rozumial, ze ma to cierpliwie znosic, przytulac, pocieszac i dogadzac! Trzymaj sie i dbaj o siebie kochana a wszystko bedzie dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#874 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#875 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale dużo nowych mamuś, witam Was wszystkie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#876 |
Raczkowanie
|
Źle napisałam, spojrzałam na kartkę na której gin wypisał mi te usg i jest tak:
Tego pierszego nie liczył, czyli wg tych wytycznych piersze usg ma być między 11,0 a 13,6 tygodnia - genetyczne Drugie pomiędzy 22- 24 tygodniem Trzecie pomiędzy 32-34 tygodniem |
![]() ![]() |
![]() |
#877 |
Raczkowanie
|
Hihih...noooo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak wogóle to witam nowe ciężarówki!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#878 |
Zadomowienie
|
Acha i jak będzie ktoś aktualizował listę to proszę mnie też dopisać
![]() Zosia, 28 lat, Knurów, tp. 10.04.2009, Marysia lub Szymek |
![]() ![]() |
![]() |
#879 |
Zadomowienie
|
to ja na razie nie mam jakiś szczególnie szmiennych nastrojów, mdłości ani tym podobnych.... Na szczęście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#880 |
Zakorzenienie
|
inka1980 witam serdecznie i oczywiście gratuluję
![]() jeśli chodzi o zmienne nastroje to mam tak samo, na początku byłam bardzo płaczliwa, ciągle się dołowałam, nic mnie nie cieszyło, teraz muszę przyznać że jest chyba troszkę lepiej, jestem bardziej nerwowa ale już tak często nie płaczę. Więc nie martw się to normalne, podobno w drugim trymestrze się znacznie poprawia albo zupełnie zanika. Ja to badanie usg w poniedziałek miałam właśnie genetyczne. Wszystko wyszło na szczęście ok. Ja jeszcze marzę żeby na usg 3d iść, ale zobaczę jak wyjdzie, postaram się zapisać gdzieś i iść, świetna pamiątka ![]()
#881 |
Zadomowienie
|
Tak tylko obilo mi sie o uszy ze sa podejrzenia ze 3d jest dla maluszka nieprzyjemne, bo podobno czesto dzieci zakrywaja buzke raczkami... ale nie sprawdzona to informacja, ja sie na takowe nie wybieram bo jesstem zwolennikiem jak namniejszej ingerencji tam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#882 |
Raczkowanie
|
Nie było mnie tu od wtorku i proszę ile nowych przyszłych mam się pojawiło.
Witamy serdecznie. Wczoraj byłam u gina ale nie miałam robionegu usg. Moj gin nie jest zwolennikiem zbyt częstego usg. Może to i dobrze patrzac na to co napisała spicegirl wcześniej. Następną wizytę mam za 3 tygodnie więc pewnie wtedy będę miałą pierwsze usg. Mam pytanko czy któraś z Was bierze taki lek na podtrzymanie ciąży Duphaston? Lekarz stwierdził, że mam trochę twardą macicę i dlatego tak profilaktycznie mi zapisał ten lek. Z tego co pamiętam to w pierwszej ciąży też go brałam przez pierwsze trzy miesiące. A tak wracając do tematu objawów to muszę powiedzieć, że ja sie czuję ogólnie dobrze... czasami jestem trochę senna (ale to pewnie dlatego, że odstawiłam kawę) ... i mam takie lekkie pobolwania podbrzusza i czasami takie lekkie ukucia w dole brzucha. A poza tym nic mi nie jest. Zadnych nudności, zmiany nastroju, rosnących piersi... nic. |
![]() ![]() |
![]() |
#883 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#884 |
Rozeznanie
|
No to jestem po wizycie... lekarz potwierdził moją ciąże ,ale zaskoczył go wiek ciąży (5 tydzień) według cyklu i bety powinna być starsza. Mam przyjść za dwa tygodnie i wtedy będę wiedzieć czy wszystko jest w porządku.
Co do ilości USG, jest to badanie i ma służyć diagnozie. W pierwszej ciąży miałam USG nie przy każdej wizycie, ale w ściśle określonych tygodniach ciąży, w sumie było ich ok. 5-7 (ale nie pamiętam dokładnie ile) chodziło o to aby w miarę wcześnie wykryć ewentualne wady płodu a nie dla rozrywki.
#885 |
Rozeznanie
|
Ach no i zapomniałam
![]() ![]()
#886 |
Zadomowienie
|
u mnie też stwierdziła ginka twardę macicę i dała mi luteinę i nospę i juz od trzech tygodni biorę.
![]() |
#887 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zresztą zobaczycie jak urodzicie dzieci i przyjdzie do szczepień wtedy się dowiecie że NFZ oczywiście refunduje szczepionki ale większośc lekazrzy ich nie zaleca i masz wtedy do wyboru płacić z własnej kieszeni czy zaufać NFZ. To taka mała dygresja.
![]() |
#888 |
Raczkowanie
|
Dołączam do was bo jestem w 3-msc termin mam na 7 marca!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#889 |
Raczkowanie
|
![]()
to znowu ja ,ciekawa jestem czy nie jestem tu przypadkiem najstarsza, mam39 lat ,trzecia ciaza ,czekam na wypowiedzi dziewczyn w podobnym wieku o ich obawach i radościach,wkrótce napisze więcej o sobie
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#890 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() JUZ JEST NAS 20 ![]() ![]() ![]() ![]() zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ??? spicegilr (Aśka, 26 lat) USA t.p 05.03.09 ??? lub ??? emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper Anvi (Aneta lat29) UK tp.6.03.09 ??? lub ??? CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ?? alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ??? e.m.i.l.k.a.(Emila,25lat)ok.Radzynia Pdl. 10.03.09 Nikola lubAdrian,Filip asiulaaa20 (Asia lat 20) Szczecin tp. 10.03.09 ??? lub Filip, Nataniel ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek astrzyk (???, ?? lat ) ??? tp.20.03.09r. ??? lub ??? madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ??? ewccik (Ewa 28 lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ??? Agatha_c (Agnieszka, 32 lata)Gliwice tp. 27.03.09 Madzia,Marta lub ??? agatka20(Agata, lat 24) Knurów tp.28.03.09 Hania lub ??? Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ??? lop (Asia,lat 27) Dublin tp. 04.04.09 ??? lub ??? ancia19 ( Ania 28 lat) Łódź tp. ??.??.?? ??? lub ??? inka1980 (Zosia 28 lat) Knurów, tp. 10.04.09, Marysia lub Szymek kasiek146 (Kasia 25 lat ) okolice Rzeszowa tp. pocz. kwietnia ??? lub ??? NOWE MAMUSKI CZEKAM NA WASZE DANE DO LISTY I GRATULACJE!!!! JEST NAS CORAZ WIECEJ ![]()
![]() |
#891 |
Zakorzenienie
|
MAMIKA6 pewnie jestes tu najstarsza ale czy to ma znaczenie przeciez jak kazda z nas zostaniesz mamusią tylko ty po raz 3 a wiekszośc po raz pierwszy, sa mamusie które spodziewaja sie drugiego maleństwa, dobrze że jestes z nami jestes bardziej doświadczona i podejrzewam, że bedziemy się uciekac do ciebie z pytaniami jak to było u ciebie wczesniej, Witam sredecznie
![]()
![]() |
#892 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też brzuch pobolewa, najmocniej rano jak sie budze... to jest taki ból jakby go mozna porownac do czegosc to do bolu z przejedzenia tylko nie jest taki silny... To podobno macica sie rozciaga i brzuch pobolewa... Tak gdzies wyczytałam i tak słyszałam nawet tutaj na forum ktos to nie raz pisał... Jak bede u lekarza na koniec sierpnia to zapytam... tym razem zrobie sobie liste pytan bo ostatnio byłam tak zestresowana ze o nic nie zapytałam... ewentualnie jak ktos teraz bedzie na dniach u lekarza to niech zapyta bedzie szybciej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#893 |
Raczkowanie
|
Mam dwoje dzieci 15 i 17 lat,ta ciąża to pół przypadek,tak właściwie to myślałam o tym od paru lat bardzo chciałam bobaska ale mąż krecil nosem.Po powrocie zza granicy(kwiecien) przestaliśmy stosować antykoncepcję na zasadzie co bedzie to bedzie,pierwszy miesiąc nic ,stwierdzilam ze jestem na bobo za stara,smutno mi bylo ,następnego miesiąca czekam na okres,w dzien oczekiwanego robie test(ale ja juz jestem pewna)i...dwie czerwone grube krechy!Poplakałam sie ,mąż przytulił i za chwile powiadomilam większość rodziny.Wszyscy w szoku,nikt mi nie wierzył!Ja jestem strasznie szczęśliwa,córka również ,tylko synuś nie bardzo,ale i on sie dopytuje coraz więcej wiec moze bedzie ok.Jak urodzę syn bedzie mial 18 lat i pojdzie na prawko,a córcia skończy gimnazjum,troche to wszystko dziwne ale i piekne.Kończe juz bo corka czeka na kompa,a drugi zabral synek.Jeszcze sie odezwe,pozdrowionka!:ehem :
|
![]() ![]() |
![]() |
#894 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#895 |
Raczkowanie
|
mamika6 jak miło jest czytać takie informacje
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#896 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanko do dziewczyn ktore juz są mamami
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#897 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#898 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz myslałam ze dolegliwosci które mnie meczyły przechodza a tu niedosc ze dalej mecza straszne mdłosci bez wymiotów (uspokoiło się tylko na tydzien) co jest gorsze bo meczy wiekszosc dnia a z kleczeniem w wc przechodziły od razu to do tego doszło jeszcze czeste odbijanie sie i zaparcia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#899 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz będę miała o wiele mniej rzeczy do kupiena, bo dużo jest po pierwszym dziecku. Mam tylko nadzieję, że tym razem jak będę kupować ciuszki to będą one w innym ("różowym") kolorze. Ale oczywiścei jak będzie inaczej to nie będę z tego powodu rozpaczać, bo przecież najważniejsze to to... żeby było zdrowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#900 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny
Wczoraj miała wizytę u ginekologa potwierdzającą ciązę. To już prawie 7 tydzien! Wciaz nie moge to uwiezyc. Nie mialam zadnego usg ani badania krwi, tylko sprawdzil wielkosc i stan macicy. A ja dopoki nie zobacze na usg to nie bede mogla uwierzyc. Jedynie dolegliwosci jak bol w podbrzuszu i bol plecow wskazuja na moj stan. No i powoli rosnacy brzuszek. Termin mam na 4 kwietnia. To moze tyle na pierwszy raz ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.