Mamusie marcowo-kwietniowe 2009 - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-13, 17:11   #871
inka1980
Zadomowienie

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Czy ja też mogę się przyłączyć? Po ponad rocznych staraniach nareszcie dwie krechy na teście, a potem jeszcze USG potwierdziło nasze przypuszczenia. U nas dopiero 6 tydzień, termin prawdopodobnie na 10 kwietnia, ale ja choruję na cukrzycę, więc może być bardzo różnie.

Mam pytanie: czy Wy też macie zmienne nastroje na początku ciąży? Tak bardzo chcieliśmy tego dziecka, a teraz jestem głównie przerażona. Tym, że miałam plamienia (biorę luteinę i powinnam leżeć - na szczęscie w domu, a nie w szpitalu), tym, że mi cukry szaleją i mam wizję wszystkich możliwych wad, jakie czychają na moje maleństwo, tym, że mam mdłości 24 na dobę, jestem zmęczona, włosy wypadają mi garściami. Inaczej to sobie wyobrażałam. Teraz zamiast się cieszyć, że nareszcie oczekujemy maluszka ciągle ryczę i czuję się bardziej, jakbym była chora a nie w ciąży. Czy to tylko ja jestem takim potworem, że nie umiem się cieszyć z tak nieprawdopodobnego szczęscia?
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 17:25   #872
ewccik
Zadomowienie

Wpadłam na momencik przywitać nowe forumki i pomachać "starym"
brzuchol nadal mnie pobolewa - mam nadzieję że to nic poważnego i nie wyląduję w szpitalu (chociaż dzisiaj mi się śniło że znowu się tam znalazłam)
buziaczki
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 18:51   #873
emzeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
Czy mozna prostowac włosy prostownicą bedac w ciazy bo w piatek ide na impreze i chce sobie wyprostowac a nie chce narobic glupot
Prostowac mozna, ale na imprezy nie mozna chodzic bo ponoc jeszcze dziecko moze sie wesole urodzic...

Cytat:
Napisane przez inka1980 Pokaż wiadomość
Czy to tylko ja jestem takim potworem, że nie umiem się cieszyć z tak nieprawdopodobnego szczęscia?
Inka, glowa do gory, wiekszosc nas dwupakow takie fazy przechodzi, nie jestes pierwsza, zycze Ci tylko zeby szybko przeszlo i zeby maz rozumial, ze ma to cierpliwie znosic, przytulac, pocieszac i dogadzac! Trzymaj sie i dbaj o siebie kochana a wszystko bedzie dobrze.

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 19:12   #874
astrzyk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez spicegirl Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie chce powodowac paniki ani nic, ale moj 2letni siostrzeniec (synek siostry mojego meza) ma podejrzenie autyzmu, i lekarze winia zbyt czeste USG w czasie ciazy. Chociaz sie mowi, ze USG jest nieinwazyjne i zupelnie nieszkodliwe, to jednak postawili taka diagnoze. Ja sie powiem szczerze przestraszylam, sama mialam juz 2 USG, nastepne mam za 2 tygodnie, potem w 18 tygodniu, potem jeszcze jedno, no i to ostatnie przed porodem. Wyliczylam, ze powinnam sie zmiescic ponizej 10, na co ona powiedziala, ze ona miala ok. 25...
Sorki że tak późno odpowiadam ale mdłości wróciły i nie mam siły na kompa. Mój lekarz też mówił że nowe ustalenia są takie że odchodzi się w Polsce od częstych usg właśnie ze względu na to że amerykańscy lekarze odkryli związek pomiędzy częstym usg a autyzmem u dzieci. Mówił że będę miała 3 usg w czasie ciąży: pierwsze rozpoznacze, które już miałam,drugie genetyczne między 11 a 14 tyg które ma stwierdzić czy dzidzia nie ma ad rozojowych i ostatnie między 33-35 tyg żeby sprawdzić wage i wymiary dzidzi. Podobno z tego ostatniego chcą też zrezygnoać. Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce
astrzyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 19:16   #875
astrzyk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość
Inka, glowa do gory, wiekszosc nas dwupakow takie fazy przechodzi, nie jestes pierwsza, zycze Ci tylko zeby szybko przeszlo i zeby maz rozumial, ze ma to cierpliwie znosic, przytulac, pocieszac i dogadzac! Trzymaj sie i dbaj o siebie kochana a wszystko bedzie dobrze.
Dwupak - Emzeta świetny tekst, nie słyszałam jeszcze takiego określenia dla ciężarówek

Ale dużo nowych mamuś, witam Was wszystkie
Stary 2008-08-13, 19:25   #876
astrzyk
Raczkowanie

Źle napisałam, spojrzałam na kartkę na której gin wypisał mi te usg i jest tak:
Tego pierszego nie liczył, czyli wg tych wytycznych piersze usg ma być między 11,0 a 13,6 tygodnia - genetyczne
Drugie pomiędzy 22- 24 tygodniem
Trzecie pomiędzy 32-34 tygodniem
Stary 2008-08-13, 19:30   #877
Anvi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez inka1980 Pokaż wiadomość
Mam pytanie: czy Wy też macie zmienne nastroje na początku ciąży?
Hihih...noooo To koszmarne jest! Ja jestem jednym wielkim chodzącym hormonem jak stwierdziły moje koleżanki z pracy Ostatnio poryczałam się jak bóbr...gdy zapalali znicz olimpijski!!!!! Mój małżon wchodzi i cały w szoku "co jest? Coś cie boli? Krwawisz?" a ja mu na to że nie, tylko ryczę bo może nasz dzidziuś zostanie kiedyś sportowcem!!! ubaw po pachy z tymi hormonami...

A tak wogóle to witam nowe ciężarówki!!
Anvi jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-13, 19:53   #878
inka1980
Zadomowienie

Acha i jak będzie ktoś aktualizował listę to proszę mnie też dopisać
Zosia, 28 lat, Knurów, tp. 10.04.2009, Marysia lub Szymek
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 20:32   #879
ancia19
Zadomowienie

to ja na razie nie mam jakiś szczególnie szmiennych nastrojów, mdłości ani tym podobnych.... Na szczęście
ancia19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 20:49   #880
zanka205
Zakorzenienie

inka1980 witam serdecznie i oczywiście gratuluję
jeśli chodzi o zmienne nastroje to mam tak samo, na początku byłam bardzo płaczliwa, ciągle się dołowałam, nic mnie nie cieszyło, teraz muszę przyznać że jest chyba troszkę lepiej, jestem bardziej nerwowa ale już tak często nie płaczę. Więc nie martw się to normalne, podobno w drugim trymestrze się znacznie poprawia albo zupełnie zanika.

Ja to badanie usg w poniedziałek miałam właśnie genetyczne. Wszystko wyszło na szczęście ok. Ja jeszcze marzę żeby na usg 3d iść, ale zobaczę jak wyjdzie, postaram się zapisać gdzieś i iść, świetna pamiątka

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 21:10   #881
emzeta
Zadomowienie

Tak tylko obilo mi sie o uszy ze sa podejrzenia ze 3d jest dla maluszka nieprzyjemne, bo podobno czesto dzieci zakrywaja buzke raczkami... ale nie sprawdzona to informacja, ja sie na takowe nie wybieram bo jesstem zwolennikiem jak namniejszej ingerencji tam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-14, 06:27   #882
McKinley
Raczkowanie

Nie było mnie tu od wtorku i proszę ile nowych przyszłych mam się pojawiło.
Witamy serdecznie.

Wczoraj byłam u gina ale nie miałam robionegu usg. Moj gin nie jest zwolennikiem zbyt częstego usg. Może to i dobrze patrzac na to co napisała spicegirl wcześniej. Następną wizytę mam za 3 tygodnie więc pewnie wtedy będę miałą pierwsze usg.

Mam pytanko czy któraś z Was bierze taki lek na podtrzymanie ciąży Duphaston? Lekarz stwierdził, że mam trochę twardą macicę i dlatego tak profilaktycznie mi zapisał ten lek. Z tego co pamiętam to w pierwszej ciąży też go brałam przez pierwsze trzy miesiące.

A tak wracając do tematu objawów to muszę powiedzieć, że ja sie czuję ogólnie dobrze... czasami jestem trochę senna (ale to pewnie dlatego, że odstawiłam kawę) ... i mam takie lekkie pobolwania podbrzusza i czasami takie lekkie ukucia w dole brzucha. A poza tym nic mi nie jest. Zadnych nudności, zmiany nastroju, rosnących piersi... nic.
McKinley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 06:52   #883
emzeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez McKinley Pokaż wiadomość
... czasami jestem trochę senna (ale to pewnie dlatego, że odstawiłam kawę) ...
Tez mialam taka teorie i podzielilam sie z nia przyjaciolka, ktora kawy w ogole nie pije i ja obalila, bo ona w ciazy raz zasnela w trakcie odwiedzin znajomych przy stole na krzesle po poludniu... taka senna byla...

Stary 2008-08-14, 07:16   #884
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

No to jestem po wizycie... lekarz potwierdził moją ciąże ,ale zaskoczył go wiek ciąży (5 tydzień) według cyklu i bety powinna być starsza. Mam przyjść za dwa tygodnie i wtedy będę wiedzieć czy wszystko jest w porządku.
Co do ilości USG, jest to badanie i ma służyć diagnozie. W pierwszej ciąży miałam USG nie przy każdej wizycie, ale w ściśle określonych tygodniach ciąży, w sumie było ich ok. 5-7 (ale nie pamiętam dokładnie ile) chodziło o to aby w miarę wcześnie wykryć ewentualne wady płodu a nie dla rozrywki.
Stary 2008-08-14, 07:17   #885
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Ach no i zapomniałam witam nowe przyszłe mamy
Stary 2008-08-14, 07:18   #886
ewccik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez McKinley Pokaż wiadomość
Mam pytanko czy któraś z Was bierze taki lek na podtrzymanie ciąży Duphaston? Lekarz stwierdził, że mam trochę twardą macicę i dlatego tak profilaktycznie mi zapisał ten lek. Z tego co pamiętam to w pierwszej ciąży też go brałam przez pierwsze trzy miesiące.
u mnie też stwierdziła ginka twardę macicę i dała mi luteinę i nospę i juz od trzech tygodni biorę.
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 07:25   #887
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Napisane przez Anvi Pokaż wiadomość
Pierwszy raz sie zetknęłam z taką diagnozą! Chociaz słyszałam że wielu lekarzy i badaczy dąży do zmniejszenia liczby usg do 3 (oczywiście w uzasadnionych przypadkach więcej...)
z tego co mi lekarz tłumaczył w pierwszej ciąży (nie wiem w sumie jak jest teraz) to wielu lekarzy twierdzi, że wystarczą tylko 3 badania bo po prostu tyle badań refunduje NFZ. Mój uważa nie to troche za mało i wtedy mi wymienił tygodnie w których on robi badania aby wykluczyć pewne wady.
Zresztą zobaczycie jak urodzicie dzieci i przyjdzie do szczepień wtedy się dowiecie że NFZ oczywiście refunduje szczepionki ale większośc lekazrzy ich nie zaleca i masz wtedy do wyboru płacić z własnej kieszeni czy zaufać NFZ. To taka mała dygresja.
Stary 2008-08-14, 07:30   #888
mamika6
Raczkowanie

Dołączam do was bo jestem w 3-msc termin mam na 7 marca!
mamika6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 07:46   #889
mamika6
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

to znowu ja ,ciekawa jestem czy nie jestem tu przypadkiem najstarsza, mam39 lat ,trzecia ciaza ,czekam na wypowiedzi dziewczyn w podobnym wieku o ich obawach i radościach,wkrótce napisze więcej o sobie
Stary 2008-08-14, 08:09   #890
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

MAMUŚKI MARCOWO-KWIETNIOWE 2009r.

JUZ JEST NAS 20

zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ???
spicegilr (Aśka, 26 lat) USA t.p 05.03.09 ??? lub ???
emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip
buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper
Anvi
(
Aneta lat29) UK tp.6.03.09 ??? lub ???
CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ??
alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ???
e.m.i.l.k.a.(Emila,25lat)ok.Radzynia Pdl. 10.03.09 Nikola lubAdrian,Filip
asiulaaa20 (Asia lat 20) Szczecin tp. 10.03.09 ??? lub Filip, Nataniel
ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek
astrzyk (???, ?? lat ) ??? tp.20.03.09r. ??? lub ???
madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ???
ewccik (Ewa 28 lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ???
Agatha_c (Agnieszka, 32 lata)Gliwice tp. 27.03.09 Madzia,Marta lub ???
agatka20(Agata, lat 24) Knurów tp.28.03.09 Hania lub ???
Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ???
lop (Asia,lat 27) Dublin tp. 04.04.09 ??? lub ???
ancia19 ( Ania 28 lat) Łódź tp. ??.??.?? ??? lub ???
inka1980 (Zosia 28 lat) Knurów, tp. 10.04.09, Marysia lub Szymek
kasiek146 (Kasia 25 lat ) okolice Rzeszowa tp. pocz. kwietnia ??? lub ???

NOWE MAMUSKI CZEKAM NA WASZE DANE DO LISTY I GRATULACJE!!!!
JEST NAS CORAZ WIECEJ

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 08:12   #891
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

MAMIKA6 pewnie jestes tu najstarsza ale czy to ma znaczenie przeciez jak kazda z nas zostaniesz mamusią tylko ty po raz 3 a wiekszośc po raz pierwszy, sa mamusie które spodziewaja sie drugiego maleństwa, dobrze że jestes z nami jestes bardziej doświadczona i podejrzewam, że bedziemy się uciekac do ciebie z pytaniami jak to było u ciebie wczesniej, Witam sredecznie

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 08:38   #892
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez ewccik Pokaż wiadomość
Wpadłam na momencik przywitać nowe forumki i pomachać "starym"
brzuchol nadal mnie pobolewa - mam nadzieję że to nic poważnego i nie wyląduję w szpitalu (chociaż dzisiaj mi się śniło że znowu się tam znalazłam)
buziaczki

Mnie też brzuch pobolewa, najmocniej rano jak sie budze... to jest taki ból jakby go mozna porownac do czegosc to do bolu z przejedzenia tylko nie jest taki silny...
To podobno macica sie rozciaga i brzuch pobolewa... Tak gdzies wyczytałam i tak słyszałam nawet tutaj na forum ktos to nie raz pisał... Jak bede u lekarza na koniec sierpnia to zapytam... tym razem zrobie sobie liste pytan bo ostatnio byłam tak zestresowana ze o nic nie zapytałam... ewentualnie jak ktos teraz bedzie na dniach u lekarza to niech zapyta bedzie szybciej
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 08:55   #893
mamika6
Raczkowanie

Mam dwoje dzieci 15 i 17 lat,ta ciąża to pół przypadek,tak właściwie to myślałam o tym od paru lat bardzo chciałam bobaska ale mąż krecil nosem.Po powrocie zza granicy(kwiecien) przestaliśmy stosować antykoncepcję na zasadzie co bedzie to bedzie,pierwszy miesiąc nic ,stwierdzilam ze jestem na bobo za stara,smutno mi bylo ,następnego miesiąca czekam na okres,w dzien oczekiwanego robie test(ale ja juz jestem pewna)i...dwie czerwone grube krechy!Poplakałam sie ,mąż przytulił i za chwile powiadomilam większość rodziny.Wszyscy w szoku,nikt mi nie wierzył!Ja jestem strasznie szczęśliwa,córka również ,tylko synuś nie bardzo,ale i on sie dopytuje coraz więcej wiec moze bedzie ok.Jak urodzę syn bedzie mial 18 lat i pojdzie na prawko,a córcia skończy gimnazjum,troche to wszystko dziwne ale i piekne.Kończe juz bo corka czeka na kompa,a drugi zabral synek.Jeszcze sie odezwe,pozdrowionka!:ehem :
Stary 2008-08-14, 09:08   #894
McKinley
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość

NOWE MAMUSKI CZEKAM NA WASZE DANE DO LISTY I GRATULACJE!!!!
JEST NAS CORAZ WIECEJ
McKinley (Sylwia 30 lat ) okolice Lublina tp. I-wsza poł. kwietnia Łucja lub ???
Stary 2008-08-14, 09:13   #895
agatka20
Raczkowanie

GG do agatka20

mamika6 jak miło jest czytać takie informacje Aż mi się łezka w oku zakręciła. Trzymam za Ciebie i za Twoją Fasolinkę kciuki, żeby wszystko było dobrze Mamy nadzieję że będziemy mogły liczyć na Ciebie i na Twoje doświadczenie. Buziaki
agatka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 11:02   #896
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Mam pytanko do dziewczyn ktore juz są mamami kiedy mniej wiecej zaczynałyscie kompletować akcesoria dla malucha tzn mam tu na mysli powolne kupowanie ciuszków, pieluch, kocyków itp potrzebnych rzeczy? Bo słyszałam ze tak od 5 m-ca mozna juz zaczac kupowac powoli ale nie wiem czy tak jest? ja to najchetniej juz bym zaczeła od ciuszków a dopiero leci 3 m-c ( 11 t ) ale jeszcze chyba mam czas
Stary 2008-08-14, 11:53   #897
emzeta
Zadomowienie

Cytat:
Mam pytanko do dziewczyn ktore juz są mamami kiedy mniej wiecej zaczynałyscie kompletować akcesoria dla malucha tzn mam tu na mysli powolne kupowanie ciuszków, pieluch, kocyków itp potrzebnych rzeczy? Bo słyszałam ze tak od 5 m-ca mozna juz zaczac kupowac powoli ale nie wiem czy tak jest? ja to najchetniej juz bym zaczeła od ciuszków a dopiero leci 3 m-c ( 11 t ) ale jeszcze chyba mam czas
No ale to chyba nie ma jakichs okreslonych zasad od kiedy mozna... mozna i od teraz, mozna i przed ciaza bylo, to wszystko zalezy od Ciebie, moja przyjaciolka cala ciaze kupowala po troszku ciuszki dla malenstwa, a ja np w ogole o tym jeszcze nie mysle, zrob tak jak uwazasz, jak cie juz ciagnie to kup cos i popraw sobie nastroj...

Stary 2008-08-14, 11:58   #898
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość
No ale to chyba nie ma jakichs okreslonych zasad od kiedy mozna... mozna i od teraz, mozna i przed ciaza bylo, to wszystko zalezy od Ciebie, moja przyjaciolka cala ciaze kupowala po troszku ciuszki dla malenstwa, a ja np w ogole o tym jeszcze nie mysle, zrob tak jak uwazasz, jak cie juz ciagnie to kup cos i popraw sobie nastroj...
No ale niby się mowi ze za wczesnie ciuszków nie nalezy kupowac - takie jakies zabobony...Ja mysle ze poczekam jeszcze jakies 1,5 m-ca i potem zabiore sie za kupowanie powoli bo ceny sa kosmiczne...

Juz myslałam ze dolegliwosci które mnie meczyły przechodza a tu niedosc ze dalej mecza straszne mdłosci bez wymiotów (uspokoiło się tylko na tydzien) co jest gorsze bo meczy wiekszosc dnia a z kleczeniem w wc przechodziły od razu to do tego doszło jeszcze czeste odbijanie sie i zaparcia koszmar chodze i bekam co za wstyd bedzie jak kiedys tego nie opanuje i bekne na glos gdzies w towarzystwie ehh...
Stary 2008-08-14, 12:05   #899
McKinley
Raczkowanie

Cytat:
Ja zaczęłam kupować "różności" dla maleństwa mniej więcej koło 8-go miesiąca, bo dopiero wtedy dowiedzieliśmy się, że to będzie chłopiec. I powiem Wam, że to wielka frajda chodzenie po sklepach i wybieranie fotelika, ciuszków, buteleczek itp.
Teraz będę miała o wiele mniej rzeczy do kupiena, bo dużo jest po pierwszym dziecku. Mam tylko nadzieję, że tym razem jak będę kupować ciuszki to będą one w innym ("różowym") kolorze. Ale oczywiścei jak będzie inaczej to nie będę z tego powodu rozpaczać, bo przecież najważniejsze to to... żeby było zdrowe.
Stary 2008-08-14, 12:51   #900
gosia j.
Rozeznanie

Cześć dziewczyny
Wczoraj miała wizytę u ginekologa potwierdzającą ciązę. To już prawie 7 tydzien! Wciaz nie moge to uwiezyc. Nie mialam zadnego usg ani badania krwi, tylko sprawdzil wielkosc i stan macicy. A ja dopoki nie zobacze na usg to nie bede mogla uwierzyc. Jedynie dolegliwosci jak bol w podbrzuszu i bol plecow wskazuja na moj stan. No i powoli rosnacy brzuszek.
Termin mam na 4 kwietnia.
To moze tyle na pierwszy raz , mam nadzieje ze mnie przyjmiecie i razem bedziemy przechodzic przez trudy i radosci ciazy.

gosia j. jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości