Mamy Kwietniowe 2018 cz III - czas się rozpakować - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-09-10, 19:11   #4981
malami1901
Zadomowienie

Dot.: Mamy Kwietniowe 2018 cz III - czas się rozpakować

U nas marudnie non stop. Wydaje mi się, że tym razem to ząbki, ale ani dentinox ani gryzaki nic nie dają. Pomogło jedzonko. Także zaczynamy rozszerzanie diety. Gryzła łyżkę jak szalona, do tego papka lekko schłodzona i cisza i spokój.
Testowała któraś z Was taki siateczkowy woreczek na jedzenie? Może dałabym jej coś schlodzonego do ciumkania i byłoby fajnie. Tylko zastanawiam sie, czy to w ogole sie sprawdza.
Tż stwierdził, że za jakis (krótki) czas możemy starać sie o drugą dzidzię mówi, że z brzuchem będę do ślubu szła

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
malami1901 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-10, 20:05   #4982
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

U nas też marudzenie. na ogół B to taki wesoły promyczek a dzisiaj tyle płakała że aż serce bolalo nie wiem czy to ząbki czy katar, bo zdążyła zlapac od starszej.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-09-10, 20:13   #4983
grewana
Wtajemniczenie

Ej no mój mały dziś to samo! O.O Po południu tak dawał czadu ze TŻ wracającego z pracy przywitałam w drzwiach z małym na rękach, wręczyłam mu go i poszłam wyprowadzić psa ;P
Malami te siateczki w necie maja bardzo dobre opinie, ale osobiście nie znam nikogo kto stosował.

grewana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-10, 20:22   #4984
Selfish Girl
Life is a drink ...

Moja zawsze marudzi we wózku... jak chce spać ale nie może się ułożyć odpowiednio... i jest pierwsza zguba smoczka i to ten najnowszy co kupiłam... heee jutro trzeba kupić nowy hahahah

Musze kupić jakieś zawieszki do smoczka hahah

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Ty Mała jesteś dobra, ja to tam ani o drugim nie myślę... mimo, że ciężko jakoś specjalnie nie mam ale nie... nie mogę o tym myślec hahaha

Edytowane przez Selfish Girl
Czas edycji: 2018-09-10 o 20:24
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-10, 20:28   #4985
malami1901
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
Moja zawsze marudzi we wózku... jak chce spać ale nie może się ułożyć odpowiednio... i jest pierwsza zguba smoczka i to ten najnowszy co kupiłam... heee jutro trzeba kupić nowy hahahah

Musze kupić jakieś zawieszki do smoczka hahah

Ty Mała jesteś dobra, ja to tam ani o drugim nie myślę... mimo, że ciężko jakoś specjalnie nie mam ale nie... nie mogę o tym myślec hahaha
Ejj my smoczków zgubilismy z 5 a ostatni nowy jej wcale nie pasuje i w sumie powoli chyba sie odzwyczaja. NUKi jakies takie za miękkie chyba smycz kupilam ale tez zgubilam ja to potrafię nawet jednego buta gdzies zgubic...w domu
A dzidzię chce głownie dlatego, ze jak teraz tego się nie podejmiemy to juz pewnie nigdy nie a tak to po trzydziestce może jeszcze na trzecie się zdecydujemy

Stary 2018-09-10, 20:31   #4986
Selfish Girl
Life is a drink ...

No ja uznalam, że produkcje kończę wraz z 30... a więc już się nie załapie hahahahaha

Stary 2018-09-10, 20:56   #4987
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

A zapomniałam pisać, że moja starsza miała tą siateczkę ale może z 3 razy użyta bo tak naprawdę do mało czego się nadaje, a poza tym ciężko ją doczyscic.

Malami kciuki za starania. Ja to by mogła mieć jeszcze kolejnego niemowlaczka ale z takim dwulatkiem to już ciężej

Stary 2018-09-11, 10:32   #4988
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

U mnie młody zaczął się podciągać za ręce. Jest bardzo ambitny i robi to prawie do siadu, po czym jest taki dumny że prawie siedzi, A potem się puszcza i wścieka że się sam nie potrafi utrzymać w tej pozycji. A poza tym dalej nie śpi. Ilość mojego dobowego snu spadła w okolice 5 h...
Freya663 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-11, 10:57   #4989
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
A zapomniałam pisać, że moja starsza miała tą siateczkę ale może z 3 razy użyta bo tak naprawdę do mało czego się nadaje, a poza tym ciężko ją doczyscic.

Malami kciuki za starania. Ja to by mogła mieć jeszcze kolejnego niemowlaczka ale z takim dwulatkiem to już ciężej

Iclosemyeyes a tak z ciekawości - przy pierwszej ciąży też pisałaś w jakiejś grupce mamuśkowej? Piszesz dalej z tamtymi dziewczynami? Ja myślę że też się zdecydujemy na drugie dziecko, ale to pewnie za jakieś dwa lata
Freya współczuję Ja jestem takim spiochem ze chyba bym chodziła jak potłuczona z taką ilością snu :/ A śpisz z malutkim w jednym łóżku? Jeśli nie to może to by pomogło Cię więcej spać?

Stary 2018-09-11, 11:06   #4990
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grewana Pokaż wiadomość
Iclosemyeyes a tak z ciekawości - przy pierwszej ciąży też pisałaś w jakiejś grupce mamuśkowej? Piszesz dalej z tamtymi dziewczynami? Ja myślę że też się zdecydujemy na drugie dziecko, ale to pewnie za jakieś dwa lata
Freya współczuję Ja jestem takim spiochem ze chyba bym chodziła jak potłuczona z taką ilością snu :/ A śpisz z malutkim w jednym łóżku? Jeśli nie to może to by pomogło Cię więcej spać?

Tak mam kontakt i na wizażu i na FB z dziewczynami z niektórymi to nawet się spotykamy, odwiedzamy i jeździmy razem na wakacje

Jak dla mnie taka różnica 2 lat jest idealna. Na tyle mała że starszak jeszcze nie jest zazdrosny (przynajmniej u mnie tak jest a wiem że u koleżanek u których była większa różnica było gorzej) a z drugiej strony odpadają problemy typu podwojny wózek czy kp w tandemie

Stary 2018-09-11, 11:13   #4991
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Cytat:

Już nie, śpi obok w gondoli, ale u mnie z powodu kapturków, karmienie na leżąco odpada. Córka po prostu mi wczas wstaje i nie mogę przez nią dosypiać w dzień.
Stary 2018-09-11, 11:20   #4992
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak mam kontakt i na wizażu i na FB z dziewczynami z niektórymi to nawet się spotykamy, odwiedzamy i jeździmy razem na wakacje

Jak dla mnie taka różnica 2 lat jest idealna. Na tyle mała że starszak jeszcze nie jest zazdrosny (przynajmniej u mnie tak jest a wiem że u koleżanek u których była większa różnica było gorzej) a z drugiej strony odpadają problemy typu podwojny wózek czy kp w tandemie

Wow! Nieźle! Powiem że też myślałam czasem o tym, że fajnie byłoby zorganizować takie spotkanie w realu z maluchami np Ale jesteśmy strasznie rozstrzelane po Polsce a nawet świecie
Ja bym chciała żeby między maluchami były 3, 4 lata różnicy, w sensie zajść w ciążę ok 2 roku życia pierworodnego Żeby drugie urodziło się już po buncie dwulatka hahaha ;D

Stary 2018-09-11, 11:23   #4993
Selfish Girl
Life is a drink ...

Ciekawe, ile z NAS sie z ciązami czasowo pokryje. Kibicuje Wam, żeby poszło zgodnie z Waszymi planami .

Stary 2018-09-11, 11:30   #4994
Muminka2
Raczkowanie

Ja właśnie też planuje Grawena
Freya współczuję nocek ,ja też karmię przez kapturki i umiem karmić tylko na siedząco,na samym początku zdarzało nam się z Mała spać na fotelu
Moja zaczęła płakać przy kąpieli , zawsze lubiła się kąpać a teraz przy wkładaniu do wanienki płacz i krzyk , dopiero po chwili się uspokaja i może się kąpać dalej nie mam pojęcia o co jej chodzi

Muminka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-11, 11:30   #4995
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Wow! Nieźle! Powiem że też myślałam czasem o tym, że fajnie byłoby zorganizować takie spotkanie w realu z maluchami np Ale jesteśmy strasznie rozstrzelane po Polsce a nawet świecie
Ja bym chciała żeby między maluchami były 3, 4 lata różnicy, w sensie zajść w ciążę ok 2 roku życia pierworodnego Żeby drugie urodziło się już po buncie dwulatka hahaha ;D

Ja bardzo chętnie Odległość to nie przeszkoda. Znajomi z którymi się widujemy najczęściej mieszkają w Gdańsku czyli chyba już dalej się nie dało

Co do buntu dwulatka to ten termin jest mało precyzyjny u nas się zaczęło ok 18 msc a skończyło...w sumie chyba przeszło płynnie w bunt 3 latka

Stary 2018-09-11, 11:40   #4996
Muminka2
Raczkowanie

Iclosemeyes nie pocieszasz

Stary 2018-09-11, 11:41   #4997
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja bardzo chętnie Odległość to nie przeszkoda. Znajomi z którymi się widujemy najczęściej mieszkają w Gdańsku czyli chyba już dalej się nie dało

Co do buntu dwulatka to ten termin jest mało precyzyjny u nas się zaczęło ok 18 msc a skończyło...w sumie chyba przeszło płynnie w bunt 3 latka

Hahaha no to ładnie z tym buntem. To Ty skąd jesteś? Coś mi się pomerdalo że też z północy ;D

Stary 2018-09-11, 11:48   #4998
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Z Krakowa grewana

Stary 2018-09-11, 11:54   #4999
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Z Krakowa grewana

No tak Już mi sie przypomniało ;D

Stary 2018-09-11, 12:07   #5000
Muminka2
Raczkowanie

O to nie daleko mnie,a Grewana skąd jesteś?

Stary 2018-09-11, 13:01   #5001
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Muminka2 Pokaż wiadomość
O to nie daleko mnie,a Grewana skąd jesteś?

Okolice Warszawy

Stary 2018-09-11, 14:24   #5002
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Ja też Kraków. Córka jak miała w okolicach 4 mc dawała radę bez kapturków, a młody nie daje rady .

Ja osobiście uważam ze różnica w okolicach półtorej roku do 2,5 - 3 jest najlepsza. Ja mam 7 lat różnicy między mną i siostrą i w praktyce jesteśmy jedynaczkami, prawie cały czas jesteśmy na innych etapach życia, przez co mało ze sobą mamy wspólnego.
Stary 2018-09-11, 16:24   #5003
emelcia
Rozeznanie

Nadgonilam coś chyba apka wizażu się popsuła, bo powiadomienia raz na jakiś czas, a do tego wywala mnie i każe logować

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
Przed chwilą wyskoczył mi wątek kwietniowki 2019.. masakra, jak sobie pomyśle, że rok temu siedziałam sobie na łóżeczku, wpieprzalam czekolade...

Jak toniiz kwietniowki 2019? Ale czas leci...
W piątek rodziła moja przyjaciółka, będąc w szpitalu prawie cały czas do mnie pisala i tak mi powróciły wspomnienia porodu i całego tygodniowego pobytu w szpitalu... Ochh jakie to bylo męczące, ale z perspektywy czasu mile to wspominam

Cytat:
Napisane przez Muminka2 Pokaż wiadomość
Dzielne z was Kobiety
Oj tak w ciaży to był taki blogi spokój ,
Iclosemeyes a to krzesełko jest stabilne ,znaczy nie chwilę się ?I czy nie przeszkadza brak podpórki na nóżki?
Nie chcą wydać za dużo na krzesełko bo wydaje mi się że długo nie posłuży chyba że się mylę
Mój Też ma pracę na miejscu ale ma takie godziny pracy że masakra

Skończyłam kurs z alaantkoweblw.pl i tam kobietki właśnie używały tego krzesełka bez podnóżka. Ogólnie powinien on być, ale one tłumaczyly, że sadzaly tam dziecko tylko i wyłącznie do karmienia, więc nie na nie wiadomo jak długo. Chociaż na naszej tajnej grupie kursantów wrzucily już podnóżek, który zrobiły specjalnie do tego krzesełka i będzie w sprzedaży. Mogę poszukać linka

Cytat:
Cześć Szkoda że tak zadko piszesz. Może to by Ci pomogło trochę w odstresowaniu się? Generalnie to jak dla mnie za dużo bierzesz na siebie i zbyt wieloma rzeczami się przejmujesz. Powinnaś wrzucić na luz. Wiem że łatwo mówić, że każdy ma inną sytuację i niektórzy mają naprawdę dużo ciezej, ale serio to jedyne wyjście. Musisz sobie odpuścić. Nie wszystko teraz musi być super i na czas zrobione, rób rzeczy łatwiej, nie lepiej a łatwiej Dziecko raz dwa podrośnie i wyfrunie do żłobka/przedszkola itd a te kilkanaście miesięcy względem całego Twojego życia to będzie tylko mgnienie za którym możliwe że jeszcze kiedyś zatęsknisz Spróbuj szukać pozytywnych stron, odpuść sobie i ciesz się chwilami z maleństwem One naprawdę bardzo szybko się skończą i już nie wrócisz do tego czasu, nie żałuj potem że go zmarnowałas na negatywne myślenie. Wszystko jest w naszych głowach

O masz, jakie psychologiczne podejście!

Cytat:
Napisane przez malami1901 Pokaż wiadomość
Tż na medal. Wczoraj godzinę po moim wyjściu dostawalam nagrania wyjącego w niebogłosy dziecka. Diabel z niej wyszedl, nie wiem co jej było, ale on az sie pocil z nerwow a ta dawała czadu półtorej godziny. Już mialam ochote wrocic do domu. W końcu jak zadzwonilam to odebral i szeptem mowi: ku***, po co dzwonisz, zasypia juz.
Także może nie odważy sie następnym razem powiedzieć 'siedzisz w domu, nic nie robisz'
A wytanczylam sie jak nienormalna

Ja usłyszałam jakiś czas temu od męża, że 'przecież jesteś na urlopie to czym jesteś taka zmeczona'. Ktoś kto to nazwał urlop macierzyński to chyba nie miał dzieci... Chociaż nasza córka nie uważam, żeby była aż jakoś meeega wymagająca to i tak ja się nie nudzę. On twierdzi, że musi się wysypiac i odpoczywać, bo chodzi do pracy takie durne teksty lecą jak ma gorszy dzień. Jak lepszy to twierdzi, że robię kawal dobre roboty.

Cytat:
Napisane przez Freya663 Pokaż wiadomość
Ja też Kraków. Córka jak miała w okolicach 4 mc dawała radę bez kapturków, a młody nie daje rady .

Ja osobiście uważam ze różnica w okolicach półtorej roku do 2,5 - 3 jest najlepsza. Ja mam 7 lat różnicy między mną i siostrą i w praktyce jesteśmy jedynaczkami, prawie cały czas jesteśmy na innych etapach życia, przez co mało ze sobą mamy wspólnego.
Ja mam z bratem różnice 6lat i jest to zdecydowanie za dużo. Dokładnie, inne etapy życia i podejście do różnych spraw...

Co do starań to mój tz gada takie głupoty, ale drugie dziecko to już by chciał...

Pytanie: jak Wam idzie karmienie z ząbkami? Mnie moja dziabnela wczoraj raz, aż podskoczylam (a Mała w ryk - i kto tu powinien płakać ) i dzisiaj raz. Ogólnie już ładnie czai jak cycać z ząbkami, ale czasem się chyba jeszcze zapomni. A dla mnie chwilowo każde karmienie do stres...

PS. To ja z północy - Gdańsk.

Edytowane przez emelcia
Czas edycji: 2018-09-11 o 16:45
emelcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-11, 16:38   #5004
malami1901
Zadomowienie

Ja sie jednak podkusiłam na drewniane krzesełko, takie które potem rozkłada sie do krzesła i stolika.
Malutka waży niecałe 7kg i ma 66cm w spacerówce śmiga jak ta lala

Stary 2018-09-11, 18:01   #5005
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emelcia Pokaż wiadomość
Nadgonilam coś chyba apka wizażu się popsuła, bo powiadomienia raz na jakiś czas, a do tego wywala mnie i każe logować

Jak toniiz kwietniowki 2019? Ale czas leci...
W piątek rodziła moja przyjaciółka, będąc w szpitalu prawie cały czas do mnie pisala i tak mi powróciły wspomnienia porodu i całego tygodniowego pobytu w szpitalu... Ochh jakie to bylo męczące, ale z perspektywy czasu mile to wspominam

Skończyłam kurs z alaantkoweblw.pl i tam kobietki właśnie używały tego krzesełka bez podnóżka. Ogólnie powinien on być, ale one tłumaczyly, że sadzaly tam dziecko tylko i wyłącznie do karmienia, więc nie na nie wiadomo jak długo. Chociaż na naszej tajnej grupie kursantów wrzucily już podnóżek, który zrobiły specjalnie do tego krzesełka i będzie w sprzedaży. Mogę poszukać linka

O masz, jakie psychologiczne podejście!

Ja usłyszałam jakiś czas temu od męża, że 'przecież jesteś na urlopie to czym jesteś taka zmeczona'. Ktoś kto to nazwał urlop macierzyński to chyba nie miał dzieci... Chociaż nasza córka nie uważam, żeby była aż jakoś meeega wymagająca to i tak ja się nie nudzę. On twierdzi, że musi się wysypiac i odpoczywać, bo chodzi do pracy takie durne teksty lecą jak ma gorszy dzień. Jak lepszy to twierdzi, że robię kawal dobre roboty.

Ja mam z bratem różnice 6lat i jest to zdecydowanie za dużo. Dokładnie, inne etapy życia i podejście do różnych spraw...

Co do starań to mój tz gada takie głupoty, ale drugie dziecko to już by chciał...

Pytanie: jak Wam idzie karmienie z ząbkami? Mnie moja dziabnela wczoraj raz, aż podskoczylam (a Mała w ryk - i kto tu powinien płakać ) i dzisiaj raz. Ogólnie już ładnie czai jak cycać z ząbkami, ale czasem się chyba jeszcze zapomni. A dla mnie chwilowo każde karmienie do stres...

PS. To ja z północy - Gdańsk.

Dużo ten kurs kosztował? Było tam coś ponad to co w książce Bobas Lubi Wybór? Ja jestem w trakcie jej czytania i mam wrażenie że dużo powtarzania w kolko tego samego Co do ząbków to chyba poza Twoja mała to jeszcze tylko u Anetki się pokazały a ona karmi mm poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie

Stary 2018-09-11, 22:58   #5006
patuska18
Zakorzenienie

My z Wrocławia, jest też ktoś??

U nas ząbków brak chociaż małego strasznie denerwują dziąsła. Jeszcze od kilku dni ma gluty aż po pas... Gdzieś kiedyś czytałam, że katar, biegunka mogą zwiastować zęby.

Wczorajsza noc była tragiczna. Od 1 do 8 karmiłam małego co godz mam wielką nadzieję, że dziś będzie lepiej.

Ja jestem na grupie marcowej na fb i tam już chyba z 5 mamusiek jest znów w ciąży

Antoś 15.03.2018

patuska18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-11, 23:27   #5007
say-hello
Zakorzenienie

Uff, nadrobiłam was. I widzę, że mamy podobne problemy. U nas też sen się mocno pogorszył, dużo więcej karmię w ciągu dnia. Do tego bunt na wózek, ciągłe wyginanie się i rozpraszanie przy jedzeniu.. No nic, czym dalej w las tym trudniej

Mało mam czasu ostatnio, ciągle jestem poza domem, bo w domu ciężko mi wytrzymać. Spotykam się z kolezankami, zapisałam się na tańce z dzieckiem w chuście. Szybko leci ten macierzyński

Nie mam pojęcia jak miałabym ogarniać dwójkę dzieci

Jutro jadę na cały dzień do Trójmiasta do lekarza i Pola pierwszy raz zostaje na tyle godzin beze mnie. Trzymajcie kciuki, żeby tata sobie poradził Najbardziej się boję o karmienie, bo ona z butelki tak średnio pije. Cały tydzień się męczyłam z laktatorem, żeby uzbierać mleko :/

say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-12, 09:15   #5008
grewana
Wtajemniczenie

Wiecie nasze maluchy to zodiakalne barany (większość), więc trzeba się nastawiać że lekko to z nimi nie będzie ;D
Robimy nowy wątek na Odchowalni?

Stary 2018-09-12, 09:30   #5009
patuska18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Uff, nadrobiłam was. I widzę, że mamy podobne problemy. U nas też sen się mocno pogorszył, dużo więcej karmię w ciągu dnia. Do tego bunt na wózek, ciągłe wyginanie się i rozpraszanie przy jedzeniu.. No nic, czym dalej w las tym trudniej

Mało mam czasu ostatnio, ciągle jestem poza domem, bo w domu ciężko mi wytrzymać. Spotykam się z kolezankami, zapisałam się na tańce z dzieckiem w chuście. Szybko leci ten macierzyński

Nie mam pojęcia jak miałabym ogarniać dwójkę dzieci

Jutro jadę na cały dzień do Trójmiasta do lekarza i Pola pierwszy raz zostaje na tyle godzin beze mnie. Trzymajcie kciuki, żeby tata sobie poradził Najbardziej się boję o karmienie, bo ona z butelki tak średnio pije. Cały tydzień się męczyłam z laktatorem, żeby uzbierać mleko :/

Mój jest anty butelkowy... Nie da się go zostawić na dłużej niż 2h. Chociaż zastanawiam się czy jakby był tak na prawdę bardzo głodny (chociaż przy tym pewnie by był ryk) to czy w końcu by się nie przełamał do butli.
Mamy chyba 3 butelki i żadnej nie toleruje. Tylko zobaczy, że zbliża się do buzi a zaciska usta. A jeżeli uda się włożyć smoczek z butelki to nie wie jak z niego pić. Dlatego jestem uwiązana. Kiedyś musiałam iść do lekarza, powrót już był w biegu bo dziecko jeść wołało

Także kciuki dla taty

A czas leci strasznie szybko. Dopiero co były porody a w sobotę mój syn kończy pół roku ja się pytam, kiedy to zleciało?? Takim tępem to zaraz będę szykować się na jego ślub

Antoś 15.03.2018

patuska18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-12, 09:35   #5010
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie nasze maluchy to zodiakalne barany (większość), więc trzeba się nastawiać że lekko to z nimi nie będzie ;D
Robimy nowy wątek na Odchowalni?

A ja myślałam że baranki to takie spokojne osoby pierwsza mam skorpionice, to jest prawdziwy hardkor

Chyba trzeba wątek założyć bo ten przekroczył 5k

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości