Mamy listopadowe 2018 - część IV - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-09-17, 09:45   #3091
dews
Zakorzenienie

Dot.: Mamy listopadowe 2018 - część IV

Cytat:
Napisane przez AnetaErr Pokaż wiadomość
Poród w wodzie brzmi super! Szkoda że u mnie nie ma takiej możliwości

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Niby tak, ale jakos odrzuca mnie od niego to, ze gdyby byly jakies komplikacje, to trzeba sie z tej ogromnej wanny wygramolic i albo rozebrac calkowicie, albo przebrac, a wiadomo, ze roznie moze byc
Plus dalej mam w glowie, ze podczas porodu mozna zrobic dwojeczke, a jakos przeraza mnie wizja plywajacej kolo mnie w wannie niespodzienki

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
U nas na SR położna opowiadała o porodzie w wodzie i wiem, ze na pewno tego nie chce :p
Oo powiedz cos wiecej. Ja wlasnie niewiele wiem, stad jeszcze nie wiem, czy w ogole bede brala to pod uwage, zdecyduje sie po szkole rodzenia
dews jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 09:49   #3092
lady isss
Wtajemniczenie

Dziewczyny pierwszy pirod wspominam jaka jedna wielka niewiadoma. Wiedzialam, ze odchodza mi wody, wiedzialam ze to co zgina mnie w pol to sa skurcze, wiedzialam ze beda coraz czestsze i wiedzialam ze to dziecko niebawem sie urodzi. Nie wiedzialam, jakie sa te skorcze, nie wiedzialam kiedy zaczyna sie porod, nie wiedzialam, ze mam juz parte i glowka wychodzi sama, nie wiedzialam ze bede czula jak beda przechodzic ramionkami i nie wiedzialam ze po tem jeszcze lozysko musze urodzic serio... to wszystko zaczelo sie dziac tak nagle i dzialo sie tak szybko ze ja nawet nie zdarzylam wiedziec bo o ile wody mi sie saczyly to nie mialam pojecia ze jeszcze nie rodze a jak zjarzylam ze mam skurcze to po prostu po ktoryms w taka panike wpadlam ze biegalam do poloznej z tymi skurczami bo przeciez ja mam skurcze i rodze tu i teraz jak juz mala urodzilam i polizyli mi ja na brzuchu to bylam w takim szoku ze nie wiedzialam co mam dalej robic, balam sie jej dotknac a nawet na nia spojrzec. Pamietam ze pytali czy juz malutka ma imie to bylam w takim szoku ze nie pamietalam jakie imie ma. W sumie to dopiero na tej sali poporodowej doszlam do siebie i bylam w stanie ja przytulic i nakarmic, zrobic zdjecie i wyslac niczemu nieswiadomemu ojcu, bo oczywiscie bylam tak spanikowana i zajeta bieganiem do poloznej, ze nie zdazylam nawet do niego zadzwonic zeby przyjechal bo sie zaczelo i on nieswiadomy niczego smacznie spal

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
lady isss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 09:49   #3093
AnetaErr
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dews Pokaż wiadomość
Niby tak, ale jakos odrzuca mnie od niego to, ze gdyby byly jakies komplikacje, to trzeba sie z tej ogromnej wanny wygramolic i albo rozebrac calkowicie, albo przebrac, a wiadomo, ze roznie moze byc
Plus dalej mam w glowie, ze podczas porodu mozna zrobic dwojeczke, a jakos przeraza mnie wizja plywajacej kolo mnie w wannie niespodzienki

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Oo powiedz cos wiecej. Ja wlasnie niewiele wiem, stad jeszcze nie wiem, czy w ogole bede brala to pod uwage, zdecyduje sie po szkole rodzenia
Wyobraziłam sobie plywającą kupę... o tym nie pomyślałam...

AnetaErr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 09:51   #3094
dews
Zakorzenienie

Cytat:
Wyobraziłam sobie plywającą kupę... o tym nie pomyślałam...

No wlasnie a ponoc przed badz w trakcie porodu zdarzaja sie biegunki
Stary 2018-09-17, 09:58   #3095
fioleciasto
Zakorzenienie

U nas też w praktyce zzo nie ma, ale ja póki co jakoś nawet o tym nie myślę. Bardziej się boję, że Malutka się nie obróci i będzie CC.

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 10:00   #3096
dews
Zakorzenienie

W ogole jesli dobrze pamietam, to jutro mam ta szkole rodzenia, a moj tz ma pierwsze zajecia w takiej szkole dla doroslych, bo robi kurs jakiegos angielskiego biznesowego i musi byc, bo go wyrzuca.. Wiec bede w szkole rodzenia sama Wszyscy beda z partnerami, albo chodziaz z kims z rodziny, a ja bede sama jak taki niechciany wyrzutek

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
U nas też w praktyce zzo nie ma, ale ja póki co jakoś nawet o tym nie myślę. Bardziej się boję, że Malutka się nie obróci i będzie CC.

Tez ostatnio panikuje, ze sie mlody nie obroci. Co prawda nie mam pewnosci, ze lezy glowa w gore, ale tak czuje, bo zdecydowanie jest w innej pozycji niz na usg i pod zebrami czuje cos okraglego, wydaje mi sie ze to glowka. Dzisiaj planuje porobic te cwiczenia zeby go obrocic
Stary 2018-09-17, 10:02   #3097
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
W ogole jesli dobrze pamietam, to jutro mam ta szkole rodzenia, a moj tz ma pierwsze zajecia w takiej szkole dla doroslych, bo robi kurs jakiegos angielskiego biznesowego i musi byc, bo go wyrzuca.. Wiec bede w szkole rodzenia sama Wszyscy beda z partnerami, albo chodziaz z kims z rodziny, a ja bede sama jak taki niechciany wyrzutek

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Tez ostatnio panikuje, ze sie mlody nie obroci. Co prawda nie mam pewnosci, ze lezy glowa w gore, ale tak czuje, bo zdecydowanie jest w innej pozycji niz na usg i pod zebrami czuje cos okraglego, wydaje mi sie ze to glowka. Dzisiaj planuje porobic te cwiczenia zeby go obrocic
Moja od wielu tygodni jest pupą w dół, bardzo nisko. Wszyscy się dziwią gdzie i jak się tam wcisnęła. Mam wrażenie że jej będzie ciężko tą pozycję zmienić. Szczególnie że jest już w niej od naprawdę dawna.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-09-17, 10:05   #3098
dews
Zakorzenienie

Cytat:
Moja od wielu tygodni jest pupą w dół, bardzo nisko. Wszyscy się dziwią gdzie i jak się tam wcisnęła. Mam wrażenie że jej będzie ciężko tą pozycję zmienić. Szczególnie że jest już w niej od naprawdę dawna.

A jak czujesz ruchy ?
Stary 2018-09-17, 10:11   #3099
malinkowa00
Raczkowanie

Cytat:

Dews nie martw się, ja nie chodzę do sr wcale i wszystkie znajome myślą że jestem dziwna

malinkowa00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 10:15   #3100
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
A jak czujesz ruchy ?
Niedużo ale u mnie tak od początku właśnie przez to ułożenie. Maksymalnie na wysokości pępka i to takie przesuwania a nie kopniaki. A tak to dużo takich ruchów gdzieś do wewnątrz skierowanych. I jeszcze tak nisko pod linią majtek, to tam mi aż skacze czasem.

Stary 2018-09-17, 10:24   #3101
dews
Zakorzenienie

Cytat:
Niedużo ale u mnie tak od początku właśnie przez to ułożenie. Maksymalnie na wysokości pępka i to takie przesuwania a nie kopniaki. A tak to dużo takich ruchów gdzieś do wewnątrz skierowanych. I jeszcze tak nisko pod linią majtek, to tam mi aż skacze czasem.

To mi sie wlasnie pod zebrami po prawej stronie rozpycha, ale to ewidentnie nie jest noga, tylko glowa albo dupka

Chociaz wyczytalam wlasnie to:
Jeśli czujesz ucisk dziecka w okolicach górnej części brzucha i widzisz tam wyraźną wypukłość (zwykle zlokalizowana bardziej z prawej lub lewej strony, rzadziej na środku) to delikatnie na nią naciśnij. Jeśli poczujesz, że całe dziecko się poruszyło, to oznacza, że najprawdopodobniej leży ono główką w dół a ty nacisnęłaś jego pupę
wiec jest nadzieja

Edytowane przez dews
Czas edycji: 2018-09-17 o 10:28
Stary 2018-09-17, 10:28   #3102
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Też tak mam, czuję go pod żebrami po prawej stronie .
Chciałam zobaczyć jak wygląda porodówka u mnie, na necie zdjęcia obczaic i dupa nie znalazłam
Pójdę rodzić na żywioł

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Karolkowa_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 10:49   #3103
sara3008
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry Ja swoją porodówkę i oddział położniczy zwiedzalam na SR Warunki są super bo są 3 pojedyncze, rodzinne sale do rodzenia, pojedyncza sala poporodowa + na oddziale są sale 1 lub 2 osobowe Do tego świetna opieka, więc pomimo braku zzo zdecydowałam się tam rodzic Nie pamiętam czy już pisałyśmy na ten temat, więc ponawiam jak coś. Czy któraś z Was decyduje się na porod bez znieczulenia czy może taki poród nie wchodzi w grę?

Ja bez znieczulenia
Cytat:
Napisane przez freya_ka Pokaż wiadomość
Trzymajcie kciuki, pobrali mi krew na badania, od nich wszystko zależy.

Ja o porodzie nie myślę. Teoretycznie w każdej chwili może paść decyzja, że kończymy.

Szpital wysysa że mnie cała energię. Nie mam w ogóle siły.
Kciuki!!!
Cytat:
Napisane przez Karolkowa_86 Pokaż wiadomość
Też tak mam, czuję go pod żebrami po prawej stronie .
Chciałam zobaczyć jak wygląda porodówka u mnie, na necie zdjęcia obczaic i dupa nie znalazłam
Pójdę rodzić na żywioł

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Ja tak poszłam na żywioł przy pierwszym porodzie, a jak gin zapytał na który szpital wpisać skierowanie (bo byłam już po tp) to zaniemówiłam, bo przez całą ciążę nie myślałam o tym i palnelam Sławno i było ok

sara3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 10:53   #3104
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sara3008 Pokaż wiadomość
Ja bez znieczulenia Kciuki!!!Ja tak poszłam na żywioł przy pierwszym porodzie, a jak gin zapytał na który szpital wpisać skierowanie (bo byłam już po tp) to zaniemówiłam, bo przez całą ciążę nie myślałam o tym i palnelam Sławno i było ok

U mnie taka mieścina, że jeden szpital jest.
Ale kuźwa nie wiem nawet, jak porodówka wygląda.
Jedyne co to wiem jak pokój do ktg wygląda i obok WC. I tyle.

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-09-17, 10:53   #3105
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
To mi sie wlasnie pod zebrami po prawej stronie rozpycha, ale to ewidentnie nie jest noga, tylko glowa albo dupka

Chociaz wyczytalam wlasnie to:
Jeśli czujesz ucisk dziecka w okolicach górnej części brzucha i widzisz tam wyraźną wypukłość (zwykle zlokalizowana bardziej z prawej lub lewej strony, rzadziej na środku) to delikatnie na nią naciśnij. Jeśli poczujesz, że całe dziecko się poruszyło, to oznacza, że najprawdopodobniej leży ono główką w dół a ty nacisnęłaś jego pupę
wiec jest nadzieja
U mnie nigdy dziecka nie było tak wysoko. Myślę że u Ciebie ułożenie pewnie okaże się jak trzeba

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-09-17, 10:53   #3106
tetrikk
Zakorzenienie

Wiec to co wiem o porodzie w wodzie:
- od razu po urodzeniu trzeba z tej wanny wyjść i łożysko urodzić już poza wanna
- jak się dziecko rodzi to ma otwarte oczy i jest skierowane twarza w górę. Podsumowując - patrzy się na ciebie i to widzisz
- tak, wszystkie dwójki pływają obok ciebie
- jeśli dobrze pamietam to w wannie można przebywać max 30 minut bo potem zmieniają wodę i to troche trwa, ale nie wiem czy nie przekręciłam.
- dzieci urodzone w wodzie są bardziej sine, maja inny kolor skory. Nie jest to nic złego podobno, ale nie wyglada :p

I oczywiście przy jakichkolwiek komplikacjach i tak trzeba wyjść z tej wanny. Położne polecały ewentualnie być w wannie podczas skurczów, ale na parte już wyjść. Mnie przekonało to, ze i tak trzeba szybko wyjść z tej wanny i łożysko, zszywanie itd i tak się odbywa poza wanna. Mam wrażenie ze bym zamarzła strasznie i to patrzące na mnie dziecko jakoś mnie wzdryga.
Stary 2018-09-17, 10:54   #3107
AnetaErr
Wtajemniczenie

Z tego co widzę to poród bez znieczulenia cieszy się lepszym powodzeniem

AnetaErr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 10:59   #3108
dews
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie nigdy dziecka nie było tak wysoko. Myślę że u Ciebie ułożenie pewnie okaże się jak trzeba

Trzymam kciuki, zeby twoja corcia zrobila fikolka!

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Wiec to co wiem o porodzie w wodzie:
- od razu po urodzeniu trzeba z tej wanny wyjść i łożysko urodzić już poza wanna
- jak się dziecko rodzi to ma otwarte oczy i jest skierowane twarza w górę. Podsumowując - patrzy się na ciebie i to widzisz
- tak, wszystkie dwójki pływają obok ciebie
- jeśli dobrze pamietam to w wannie można przebywać max 30 minut bo potem zmieniają wodę i to troche trwa, ale nie wiem czy nie przekręciłam.
- dzieci urodzone w wodzie są bardziej sine, maja inny kolor skory. Nie jest to nic złego podobno, ale nie wyglada :p

I oczywiście przy jakichkolwiek komplikacjach i tak trzeba wyjść z tej wanny. Położne polecały ewentualnie być w wannie podczas skurczów, ale na parte już wyjść. Mnie przekonało to, ze i tak trzeba szybko wyjść z tej wanny i łożysko, zszywanie itd i tak się odbywa poza wanna. Mam wrażenie ze bym zamarzła strasznie i to patrzące na mnie dziecko jakoś mnie wzdryga.
Hah tz co do tych dwojeczek, to one sa ponoc od razu lapane przez polozne, nie ze tam sobie caly porod plywaja ;D
Boze ta wizja ze dziecko tak patrzy na mnie spomiedzy moich nog miedzy skurczami mnie przeraza haha
Co do zmiany wody, to nic o tym nie slyszalam, lozysko na pewno mozna urodzic w wodzie w uk, bo nawet po porodzie mozna w tej wodzie zostac chwile z maluszkiem podczas kangurowania. Ale wlasnie wychodzenie z tej wanny do badania jakos mnie odrzuca, bo nie dosc, ze cala mokra, z brzuchem to jeszcze obolala.. Moze wlasnie na bole przed porodem wejde do wanny, a na same parte wyjde? Zobaczymy jak sie to potoczy
Stary 2018-09-17, 11:10   #3109
tetrikk
Zakorzenienie

Jakoś wydaje mi się, ze przy rozwolnieniu wszystkiego tak nie wyłapią ale to już czarna wizja :p

To jest różnica miedzy UK a PL z tego co widzę, bo u nas w szpitalu przynajmniej po urodzeniu dziecka od razu trzeba wyjść i dokończyć gdzie indziej :/

A propo ruchów jeszcze to mój wisi głowa w dół i właśnie większość ruchów czuje u góry albo tak troche na boku. Ale moje dziecko to nadal jest nadpobudliwe i powiedzenie, ze ja „czuje” ruchy to duże niedoszacowanie ;p

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-09-17, 11:24   #3110
Karolkowa_86
Zakorzenienie

No i zostałam ciocia
Jeszcze nie wiem ile miała ale fote już mam

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-09-17, 11:31   #3111
dews
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolkowa_86 Pokaż wiadomość
No i zostałam ciocia
Jeszcze nie wiem ile miała ale fote już mam

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
ooo <3 Gratulacje i zazdroszcze!
Jak porod przebiegl? Chyba aszybciutko?
Stary 2018-09-17, 11:34   #3112
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Miała CC więc tak naprawdę pół godziny i po sprawie

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-09-17, 11:41   #3113
agnieszka68678
Raczkowanie

Karolkowa gratulacje!😊

nam położna na SR mówiła że bardzo rzadko dziecko rodzi się twarzą do góry..zdecydowanie twarzą w dół przy normalnym porodzie tak jest. to przy tym w wodzie dziecko się odkreca?
agnieszka68678 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 11:47   #3114
tetrikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka68678 Pokaż wiadomość
Karolkowa gratulacje!

nam położna na SR mówiła że bardzo rzadko dziecko rodzi się twarzą do góry..zdecydowanie twarzą w dół przy normalnym porodzie tak jest. to przy tym w wodzie dziecko się odkreca?

Podobno właśnie w wodzie jest inaczej, ale czy ono tak samo czy się je odkręca to już nie wiem. W ogóle przyjmowanie porodu w wodzie podobno jest inne i położne potrzebują do tego specjalnego certyfikatu.
Stary 2018-09-17, 11:49   #3115
freya_ka
Zadomowienie

Rozmawiałam z lekarzem. Wyniki mi się pogorszyły. Będę dostawać sterydy na rozwój płuc. Jestem załamana.

Agata
freya_ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 11:51   #3116
sara3008
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez freya_ka Pokaż wiadomość
Rozmawiałam z lekarzem. Wyniki mi się pogorszyły. Będę dostawać sterydy na rozwój płuc. Jestem załamana.
O kurcze, czyli planują też indukcję porodu niebawem?

Stojąc w Biedronce przy kasie zauważyłam, że mam bluzkę na lewą stronę, brawo ja...

sara3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 11:57   #3117
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Freya ale nie martw się sterydy dają profilaktycznie ! Ja też dostałam dwa dla małego nie martw się

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Stary 2018-09-17, 12:00   #3118
malinkowa00
Raczkowanie

Freya wszystko będzie dobrze, nie martw się. Jesteś na pewno w dobrych rękach.

malinkowa00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-17, 12:17   #3119
dews
Zakorzenienie

Freya_ka ty juz w 33 tygodniu jestes, prawda? Nie zalamuj sie, twoj synek juz jest duzy i silny, nawet jak trzeba bedzie wywolac, to na pewno wszystko bedzie ok!
Stary 2018-09-17, 12:56   #3120
freya_ka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sara3008 Pokaż wiadomość
O kurcze, czyli planują też indukcję porodu niebawem?

Stojąc w Biedronce przy kasie zauważyłam, że mam bluzkę na lewą stronę, brawo ja...

W każdej chwili. Póki tętno jest ok. Łożysko działa to będą mnie trzymać.

Dobrze by było jeszcze 4 tygodnie wytrzymać.

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Dews tak skończone 32 tygodnie i chyba 2dni.

Agata
freya_ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości