Lutówki 2017 ❤ - część VII - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-10-29, 07:43   #241
sonia_n
Zadomowienie

GG do sonia_n
Dot.: Lutówki 2017 ❤ - część VII

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Tylko ze pipka (choć podobno modne teraz cipeusz) podobnie na starcie wygląda. Nie no nie. Ja dziękuję. Nie chcę jeszcze wiedzieć. Pod koniec listopada może. A może na święta. A może wcale?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Cipeusz ?

Ja bym nie wytrzymała. Musiałabym wiedzieć. W ogóle ze względu na wiek nie wiem czy bym nie zrobiła nifty.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Cytat:
Bliźniaki!! Mogę mieć! Nie tym razem może kolejnym! Choć to też patologiczna ciąża i mając 2 dzieci może być bardzo ciężko...

Wszystko jest ok! ja tak sobie myślę że może jakby teraz była dziewczynka to trzecie zrobimy sovie niespodziankę aż do porodu bo będę miała trochę chłopiec h trochę dziewczybkowgch rzeczy na start

Kiedyś myślałam o bliźniakach ... w rodzinie kilka jest wiec j szanse spore. Ale jak zajechaliśmy raz w odwietki. Przeszło mi

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Temat #śniegowce

Jak ktoś szuka fajnych miękkich i wygodnych śniegowców w średniej cenie to polecam zerknąć na Adidas Rapidsnow. Mierzyłam dziś Bartkowi i stopa wchodzi bez problemu, łatwiej niż w bobuxy!

Myślałam o nich.

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Podziwiam was za te myśli o trójce. Ja chce dwójkę ale nie mam siły na drugie a przy trzecim chyba bym w depresje wpadła.

Mam podobnie. Chociaż tęsknie trochę za byciem w ciąży. Ale boje się ze psychicznie nie udźwigne. Trochę mnie to macierzyństwo przeczołgało.

Stary 2018-10-29, 08:13   #242
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sonia_n Pokaż wiadomość
Cipeusz ?

Ja bym nie wytrzymała. Musiałabym wiedzieć. W ogóle ze względu na wiek nie wiem czy bym nie zrobiła nifty.

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Kiedyś myślałam o bliźniakach ... w rodzinie kilka jest wiec j szanse spore. Ale jak zajechaliśmy raz w odwietki. Przeszło mi

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

Myślałam o nich.

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Mam podobnie. Chociaż tęsknie trochę za byciem w ciąży. Ale boje się ze psychicznie nie udźwigne. Trochę mnie to macierzyństwo przeczołgało.

Czuje podobnie
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 08:42   #243
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Czuje podobnie
slucham?! dziecko spało, jadło i nie masz filmu jak płacze
Stary 2018-10-29, 09:22   #244
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
slucham?! dziecko spało, jadło i nie masz filmu jak płacze
No właśnie, dziecko idealne! Więc o czym my tu mówimy

Ja raczej nie rezygnuję z tego powodu jak było (a było ciężko... kolki, wielogodzinne płacze i wrzaski przez bite 8 miesięcy, ileż razy ja się chciałam w szafie zamknąć albo uciec i nie wracać! do tej pory nie mieliśmy z tż wolnego wieczoru dla siebie, nigdy... jedynie ja ze 3 razy sobie gdzieś wyszłam/pojechałam) a raczej z powodu pracy. Nie ogarnęłabym tego z uwagi na delegacje, zmiany firm itp. Oboje niestety czasem musimy gdzieś do klienta pojechać na parę dni. Oboje też trenujemy. Może i to bardzo egoistyczne ale jeśli rzucimy jedyną rzecz, która daje nam frajdę, będziemy nieszczęśliwi. A nieszczęśliwi rodzice, to źli rodzice.
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 12:32   #245
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też podziwiam :P My odpuszczamy.
Z drugim czy trzecim?

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Ja to się boję, że tego drugiego nie potrafiłabym tak kochać jak Ali.. a co dopiero trzecie. Ale na razie o drugim nie mysle, trochę nam ciasno w mieszkaniu we 3, wiec gdzie kolejne dziecko
U nas tez ciasno

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Czuje podobnie
nie grzesz
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 12:46   #246
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Z drugim czy trzecim?
Z drugim już

Teraz powoli zaczynamy rozplanowywać generalny remont mieszkania i 4ty pokój idzie pod zabudowę a'la garderoba więc mam nadzieję, że żadna wpadka nie zmusi mnie to likwidowania garderoby w przyszłości
Rozmawialiśmy parukrotnie o tym i na razie taka jest decyzja.

Inna sprawa, że obawiam się trochę kosztów dwójki dzieci. Wiem, że to się zawsze jakoś ogarnie ale cała rodzina namawia mnie do posłania B do prywatnej szkoły. Na razie nie wiem co z tym zrobić, mam czas na myślenie. Ale uciągnąć finansowo prywatną szkołę x 2 to już niebardzo...
Stary 2018-10-29, 12:50   #247
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Z drugim już

Teraz powoli zaczynamy rozplanowywać generalny remont mieszkania i 4ty pokój idzie pod zabudowę a'la garderoba więc mam nadzieję, że żadna wpadka nie zmusi mnie to likwidowania garderoby w przyszłości
Rozmawialiśmy parukrotnie o tym i na razie taka jest decyzja.

Inna sprawa, że obawiam się trochę kosztów dwójki dzieci. Wiem, że to się zawsze jakoś ogarnie ale cała rodzina namawia mnie do posłania B do prywatnej szkoły. Na razie nie wiem co z tym zrobić, mam czas na myślenie. Ale uciągnąć finansowo prywatną szkołę x 2 to już niebardzo...
Rozumiem, a dlaczego do prywatnej?
Stary 2018-10-29, 12:51   #248
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Matko Wy tu o 2, 3 dziecku. Mi z jednej strony trochę żal, że Nina będzie jedynaczka a z drugiej podzielam zdanie Opium, nie wiem czy bym psychicznie podolala. Czekam az moja przyjaciółka będzie mieć dziecko i przeleję tą całą miłość którą jeszcze mam na bycie najlepsza ciocia na świecie

Oj, nie mów hop, zycie jest nieprzewidywalne
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 12:55   #249
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, a dlaczego do prywatnej?
Z uwagi na wysoki poziom szkoły prywatnej, którą rozważamy. Poziom, wychowanie, pewną kulturę.

Niestety słyszałam niejednokrotnie opinie, że bardzo liczy się tam kasa rodziców. Nie lubię czegoś takiego. Co więcej, chciałabym żeby B trochę życia też się nauczył a nie tkwił pod takim parasolem prywatnej szkoły. No nie wiem.

I tak musiałby przejść rekrutację. Tak, rekrutację. I to niełatwą. 5 latek i egzaminy... Aby się tam dostać, 5-latki chodzą na korepetycje. Trochę to dla mnie poroniony pomysł ale może do tego dojrzeję.

Edytowane przez axn22
Czas edycji: 2018-10-29 o 13:46
Stary 2018-10-29, 13:58   #250
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Z uwagi na wysoki poziom szkoły prywatnej, którą rozważamy. Poziom, wychowanie, pewną kulturę.

Niestety słyszałam niejednokrotnie opinie, że bardzo liczy się tam kasa rodziców. Nie lubię czegoś takiego. Co więcej, chciałabym żeby B trochę życia też się nauczył a nie tkwił pod takim parasolem prywatnej szkoły. No nie wiem.

I tak musiałby przejść rekrutację. Tak, rekrutację. I to niełatwą. 5 latek i egzaminy... Aby się tam dostać, 5-latki chodzą na korepetycje. Trochę to dla mnie poroniony pomysł ale może do tego dojrzeję.

Serio? Brzmi to trochę strasznie.
Stary 2018-10-29, 14:04   #251
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Serio? Brzmi to trochę strasznie.
No właśnie. Dlatego mam bardzo mieszane uczucia co do tego pomysłu

Akurat mam w dalszej rodzince dziecko, które się nie dostało za 1 razem, pół roku czy rok na korki chodził żeby w kolejnej turze pójść :P
Stary 2018-10-29, 14:41   #252
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:

Akurat mam w dalszej rodzince dziecko, które się nie dostało za 1 razem, pół roku czy rok na korki chodził żeby w kolejnej turze pójść :P

Ale czy rzeczywiście warto? Może lepiej poszukać dobrej publicznej i dowozić?
Stary 2018-10-29, 14:56   #253
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Ale czy rzeczywiście warto? Może lepiej poszukać dobrej publicznej i dowozić?
Nie wiem czy są równie dobre publiczne w okolicach, szczególnie tak do 30min od domu autem. Ja nawet koło podstawówki mieszkam, w tej mojej to by się odpowiednio życia nauczył i nie musiałabym wozić ani nic...

Podobno warto. Mam dużo czasu na myślenie
Stary 2018-10-29, 18:06   #254
Escorpio
Zakorzenienie

Wiem ze tutaj same dziewczyny, ale potrzebuję opon zimowych jakie firmy macie, bo nawet nie wiem jakich szukac
Stary 2018-10-29, 18:21   #255
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem ze tutaj same dziewczyny, ale potrzebuję opon zimowych jakie firmy macie, bo nawet nie wiem jakich szukac
A przypomnij jakie auto to Ci znajdę coś sensownego
Stary 2018-10-29, 18:30   #256
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
A przypomnij jakie auto to Ci znajdę coś sensownego
Fiat Tipo
Stary 2018-10-29, 18:40   #257
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Fiat Tipo
Wejdź sobie tutaj

Popatrz po ikonkach na parametry zużycia paliwa, zachowania się na deszczu i hałas. Większość ma w pierwszym C, w drugim B. Jak będzie B+B to będą bardziej paliwo oszczędne a jak np E+B bo więcej paliwa pójdzie.

Nokian WR D4 ma fajne parametry

Edytowane przez axn22
Czas edycji: 2018-10-29 o 18:57
Stary 2018-10-29, 20:44   #258
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Wejdź sobie tutaj

Popatrz po ikonkach na parametry zużycia paliwa, zachowania się na deszczu i hałas. Większość ma w pierwszym C, w drugim B. Jak będzie B+B to będą bardziej paliwo oszczędne a jak np E+B bo więcej paliwa pójdzie.

Nokian WR D4 ma fajne parametry
Dziekuje Kochana, juz patrzę
Stary 2018-10-29, 21:18   #259
Fantazja_
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, dziecko idealne! Więc o czym my tu mówimy

Ja raczej nie rezygnuję z tego powodu jak było (a było ciężko... kolki, wielogodzinne płacze i wrzaski przez bite 8 miesięcy, ileż razy ja się chciałam w szafie zamknąć albo uciec i nie wracać! do tej pory nie mieliśmy z tż wolnego wieczoru dla siebie, nigdy... jedynie ja ze 3 razy sobie gdzieś wyszłam/pojechałam) a raczej z powodu pracy. Nie ogarnęłabym tego z uwagi na delegacje, zmiany firm itp. Oboje niestety czasem musimy gdzieś do klienta pojechać na parę dni. Oboje też trenujemy. Może i to bardzo egoistyczne ale jeśli rzucimy jedyną rzecz, która daje nam frajdę, będziemy nieszczęśliwi. A nieszczęśliwi rodzice, to źli rodzice.
Zgadzam się w 100% rodzicielstwo nie może być przymusem ja gdybym dłużej została na wychowawczym to cały czas w tyle głowy miałabym myśl, że stoję w miejscu. Ale mówię to tylko z mojej subiektywnej oceny i perspektywy

Cytat:

To na pewno ma plusy ale i minusy. Sami też chcecie czy bardziej namowa bliskich?
Pytanie czy faktycznie otworzy taka szkoła horyzonty dla B. Problemem polskiej edukacji jest niestety to, że nie ma rozwijania albo jest w małym lub ograniczonym stopniu rozwijanie pasji zainteresowań. Liczy się ocena i bycie bdb ze wszystkich przedmiotów. Jest wiele niestety niedociągnięć :/
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 22:28   #260
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Oj, nie mów hop, zycie jest nieprzewidywalne
Niby jest, ale ja tam wolę tego nie testować
Cytat:

Wiesz, ja byłam jedną z najlepszych uczennic w jednej z najlepszych podstawówek w moim miescie. Poszłam do podrzędnego LO. Poziom był niski, nie wiem w sumie, dlaczego wybralam te szkołę, co nie przeszkodziło mi bardzo dobrze zdać maturę i skończyć studia

Dziadkowie Ninę też już wysyłają do prywatnej szkoły Ale po prywatnym żłobku stwierdzam, że nie ma mowy. W prywatnej szkole nie ma dofinansowań do czesnego Poszukamy jej dobrej państwowej szkoły, kiedy będzie na to czas.

Stary 2018-10-30, 00:06   #261
minula
Wtajemniczenie

Dziś tż mnie zaskoczył on chcę mieć więcej dzieci, pewnie dlatego, że go ciągle nie ma

Wprowadziłam dzieci z łóżka. Młody już przyszedł (kołdrę i poduszkę przyniósł) młoda śpi jeszcze u siebie do 18-stki może uda się na stałe.

Ja myślę o prywatnych/społecznych szkołach, ale jeszcze trochę czasu mam. U mnie główny powód to dwie zmiany w państwowych podstawowkach. Kolezanki z bloku synek w pierwszej klasie chodzi na 13.

minula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-30, 05:01   #262
sQuaara
Zakorzenienie

Mój pójdzie do wioskowej. Dla mnie duża pracę maja do wykonania rodzice. Widziałam kuzynostwo w prywatnych i siebie w zwykłej. Tak samo się uczylisny. A nawet ja lepiej co widać było po ocenach. I wątpię żeby to była kwestia wymagań bo jednak testy na koniec 6klasy czy później gimnazjum takie same były przeciez zainwestuje w fajne zajęcia pozalekcyjne, półkolonie czy coś

Stary 2018-10-30, 08:27   #263
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fantazja_ Pokaż wiadomość

To na pewno ma plusy ale i minusy. Sami też chcecie czy bardziej namowa bliskich?
Pytanie czy faktycznie otworzy taka szkoła horyzonty dla B. Problemem polskiej edukacji jest niestety to, że nie ma rozwijania albo jest w małym lub ograniczonym stopniu rozwijanie pasji zainteresowań. Liczy się ocena i bycie bdb ze wszystkich przedmiotów. Jest wiele niestety niedociągnięć :/
Inaczej, gdyby nie rodzina to nigdy nie przyszłoby mi do głowy żeby go tam w ogóle posyłać. Szkoła niestety jest dobra, jest tam oczywiście od razu liceum też, faktycznie otwiera wiele drzwi. Aczkolwiek inne licea w mieście akurat mamy równie dobre, i to licea publiczne, za które nie trzeba płacić tysiaka miesięcznie czy ile to tam jest.
Najbardziej boję się, że prywatna szkoła skrzywi mi dziecko psychiczne bo to takie 'wyższe sfery'. Muszę zrobić dobre rozeznanie w temacie. Tam normalne są wycieczki na narty w alpy itp. Potem przyjdzie mi do domu z tekstem 'mamo mamo za 2 tygodnie jadę w alpy, daj 2 tys, wszyscy jadą!'

Na plus takiej szkoły jest dużo zajęć pozalekcyjnych, odrabianie lekcji w szkole i to że zawsze będzie miał opiekę od tej 7/8 do 16/17. Nie ma tak, że lekcje kończą się o 13 (albo zaczynają!?) i jest problem tylko organizują dzieciom jakoś twórczo czas.

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Niby jest, ale ja tam wolę tego nie testować Wiesz, ja byłam jedną z najlepszych uczennic w jednej z najlepszych podstawówek w moim miescie. Poszłam do podrzędnego LO. Poziom był niski, nie wiem w sumie, dlaczego wybralam te szkołę, co nie przeszkodziło mi bardzo dobrze zdać maturę i skończyć studia

Dziadkowie Ninę też już wysyłają do prywatnej szkoły Ale po prywatnym żłobku stwierdzam, że nie ma mowy. W prywatnej szkole nie ma dofinansowań do czesnego Poszukamy jej dobrej państwowej szkoły, kiedy będzie na to czas.

Też jestem zdania, że można równie wiele osiągnąć po normalnej publicznej szkole. Może po prostu rodzic musi się trochę bardziej postarać wtedy żeby odpowiednio ukierunkować dziecko jeśli samo nie ma na siebie pomysłu jeszcze

Cytat:
Mój pójdzie do wioskowej. Dla mnie duża pracę maja do wykonania rodzice. Widziałam kuzynostwo w prywatnych i siebie w zwykłej. Tak samo się uczylisny. A nawet ja lepiej co widać było po ocenach. I wątpię żeby to była kwestia wymagań bo jednak testy na koniec 6klasy czy później gimnazjum takie same były przeciez zainwestuje w fajne zajęcia pozalekcyjne, półkolonie czy coś

Myślę, że to też tak że nie każda prywatna szkoła będzie naprawdę dobra. Jak ze wszystkim, będą lepsze i gorsze
Stary 2018-10-30, 09:25   #264
sQuaara
Zakorzenienie

dokladnie ale maja plus (to moje kuzynostwo) z tej szkoly
jednak takie miejsce zbiera dzieci bogatsze. i teraz jak cos trzeba to maja mase znajomosci
tak samo jak po moim zarzadzaniu. polowa studentow to byly dzieci rodzicow z firmami i oni to przejmuja i mam znajomych od wszystkiego ogrodów, lazienek, kominkow, firmy przewozowe itp pol domu mi zrobili w cenach "rodzina i przyjaciele"
Stary 2018-10-30, 09:32   #265
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
dokladnie ale maja plus (to moje kuzynostwo) z tej szkoly
jednak takie miejsce zbiera dzieci bogatsze. i teraz jak cos trzeba to maja mase znajomosci
tak samo jak po moim zarzadzaniu. polowa studentow to byly dzieci rodzicow z firmami i oni to przejmuja i mam znajomych od wszystkiego ogrodów, lazienek, kominkow, firmy przewozowe itp pol domu mi zrobili w cenach "rodzina i przyjaciele"
No patrz, o tym nie pomyślałam
Stary 2018-10-30, 14:24   #266
axn22
Zakorzenienie

B znowu dostal biegunki :/ Z tym że zauwazyliśmy nową zależność.
Za każdym razie dostaje ją po mleku :|
Stary 2018-10-30, 17:18   #267
minula
Wtajemniczenie

Koleżanka rodzi za miesiąc, mieszkaja na 4 piętrze bez windy. Jaki wozek? Mój jest mwga ciężki, więc emmajlunga odpada.

minula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-30, 17:23   #268
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez minula Pokaż wiadomość
Koleżanka rodzi za miesiąc, mieszkaja na 4 piętrze bez windy. Jaki wozek? Mój jest mwga ciężki, więc emmajlunga odpada.

Babyzen yo-yo 0+.
Stary 2018-10-30, 17:26   #269
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Babyzen yo-yo 0+.
To to co Wy macie?

Stary 2018-10-30, 17:34   #270
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez minula Pokaż wiadomość

My też na 4 piętrze bez windy. Żaden wózek nie nadaje się na wnoszenie, niestety. Trzeba ogarnąć zostawianie gdzieś stelaża i wnoszenie tylko gondoli. Innej sensownej opcji niestety nie ma. Wnosząc codziennie można zarżnąć i siebie i wózek :P
My mieliśmy Mutsy, on niby jest stosunkowo lekki ale nie ma szans żebym go wniosła a raczej silna jestem
Stelaż zostawialiśmy zawsze w aucie.

Jak naprawdę musi wnosić całość to szukałabym "spacerówki z opcją gondoli" a nie typowego 2w1, tak jak to jest w przypadku Baby Jogger City Mini Gt, Cybex Balios S, Joie Mytrax, yo-yo.

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

Pobieranie krwi u dzieci - podzielcie się doświadczeniami.

Edytowane przez axn22
Czas edycji: 2018-10-30 o 17:33
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości