|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1021 |
Gość
|
Dot.: Grupa wsparcia chorujacych przewlekle(ktorych lekarze czasem maja w nosie)...
Ja bym wybrała pewniejszą, ale gorszą...czasem to nawet lepiej. Dla mnie ważniejsze od kasy jest to czy praca jest pewniejsza i czystsza, bo którz wie czy policja czy jakiś urząd się nie przyczepi?
Tak byłam nauczona w domu, że lepiej biednej, ale pewnie, bo można przeżyć za niewiele, bo to jakie sobie wykształcenie wyrobisz taką będziesz mieć pracę - jak masz gorsze wykształcenie, to i praca gorsza, a jak lepsze to i lepiej. Dlatego ja tak w siebie inwestuję - bo już teraz myślę o tym co powie pracodawca w przyszłości - dwa języki robię (a po nich jeszcze francuski), pewnie jeszcze dojdzie jakiś kurs komputerowy, potem prawko, dobre studia z dwoma faklutetami - moi rodzicie wyrośli z ciężkiej sytuacji, a teraz mogą na wiele pozwolić sobie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1022 | |
... choć nie Westwood
|
Dot.: Grupa wsparcia chorujacych przewlekle(ktorych lekarze czasem maja w nosie)...
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1024 | ||
Zakorzenienie
|
Primo: Wercia, jezeli wg. Ciebie, mimo ze jestem podobno osoba inteligentna i oczytana zasluguje na prace w warzywniaku to ja dziekuje Ci serdecznie. Fakt ze przez choroby mam tylko gimnazjum nic w dzisiejszych czasach nie znaczy. Moj brat majacy podstawowke, pracuje w tej samej firmie co ja, na innym pietrze. Jest informatykiem, ma umowe o prace zarabia tyle gdzie Ty nawet po swoich studiach i 3letnim dosw. zawodowym nie osiagniesz. Taka prawda. Stac go na 2 kredyty, 2 mieszkania i 3cie na oku, samochod, zycie na wysokim poziomie, remont co rok i niebawem chce miec dzieci.
Secundo: Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego co piszesz. Chyba nie do konca, wiesz? Moze Ty ze swoim stanem zdrowia mozesz pracowac w jakiejs biedronce. Przykro mi, ale ja potrzebuje wiecej przerw niz jedna 20 minutowa na ktorej musze zjesc, napic sie, zapalic i zmierzyc cukier. Wczoraj byl jeden z takich dni gdy naprawde zle sie dzialo. Mialam niski jak cholera cukier, nie pomogl mi ani sok pomaranczowy ani czekolada. Szefowa kazala mi wyjsc do domu, i zamartwiala sie czy dojade bezpiecznie. Czy takiego szefa znajdziesz w biedronce, czy innej masowce, czy w miejscu gdzie ludzie sa naprawde zgrani? Tertio: Nikt sie do mnie nie doczepi, jedynie do pracodawcy. Praca nie jest na czarno, mam umowe. Ale na milosc boska, dziewczyny, zwlaszcza Vivienne, czy wybralabys prace gdzie siedzisz 8h, gdy musisz to wychodzisz do lazienki, mozesz mierzyc cukier nie biegajac do kibla, wziac leki gdy musisz, jezeli czujesz sie gorzej to jedziesz do domu i przerwa wypada Ci co jakies poltorej godziny (na 9h. masz chyba 6 przerw), i wszystko to w ciszy (nie wiem jak inni, ale jak ja mam za wysoki cukier moge mordowac:-S) i spokoju, czy prace w jakims carefoure z jedna 20minutowa przerwa? Jeszcze to wszystko klima, biurowiec centrum miasta. Poza tym Werciu, ze swoim podejsciem mozesz nigdy pracy nie znalezc, nie liczy sie wyksztalcenie, a doswiadczenie(!) ze umiesz pracowac i pracodawcy poprzedni byli z Ciebie zadowoleni. Ja wlasnie takowe doswiadczenie zdobywam. Pozno, bo pozno, ale zdobywam. W Twoim wieku mialam juz na koncie pare prac wakacyjnych. Mysl sobie co chcesz.
![]() |
![]() |
#1025 | |
Kokon pro
|
Cytat:
true true .... ja tam wole swoja prace na czarno, bo wiem ze zawsze kiedy potrzebuje wolnego na np wizyte u lekarza, a mam ich sporo w mscu to dostane, jesli zle sie czuje dzwonie i szefowa przyjedzie i bedzie robic zamiast mnie, punkt maly i mam spokoj wieszkosc czasu, mi jest tak wygodnie jej tez ;] a pracowalam juz na umowe w tamtym roku na wakacje i dziekuje bardzo 8 h stania, nie bylo gdzie usiasc, klimy brak przerwa 10 min i praca non stop z sfrustrowanymi szefowymi ( siostry to byly) przy boku i nie ma ze boli, ze leki ze to czy tamto co do wykszatalcenia ja podobno tez zdolna, ksiazki pochlaniam jedna za druga rozlegla wiedza ogolna i co i nico, bo wybralam sobie takie kierunek ze ciezko sie tam utzrymac 2 raz bede probowac, znam za to mase matolkow ktorzy pokonczyli studia, a nie potrafia zdania poprawnie skleic, ale to w koncu magistry ;/ wg mnie wyksztalcenie nie jest wyznacznikiem inteligencji i wartosci czlowieka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1026 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1027 |
Wtajemniczenie
|
Generalnie jest tak, że życie weryfikuje nasze idealistyczne poglądy (np ten Werci, że jeśli będzie mieć świetne wykształcenie to będzie świetna praca). Ja też tak myślałam i trochę żałuję życiowych decyzji... ale cóż
![]() A Szpieg ma rację - liczy się przede wszystkim doświadczenie ![]()
![]() |
#1028 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!
Jestem nowa zarówno w tym wątku jak i na forum. Przeczytałam kilka stron (reszte postaram się przeczytać później) i postanowiłam się przyłączyć. Mam nadzieję, że na moje żalenie się nie odpowiecie "E tam wymyślasz sobie". Niestety też jestem przewlekle chora, problemy zaczeły się jakieś 2 lata temu (miałam wtedy 16 lat). Zaczęło się od wypadania włosów, po kilkunastu badaniach które nic nie wykazały, zbadano mi TSH i okazało się że przyczyną jest tarczyca-najpierw wyszła mi niedoczynność a później Hashimoto. Trafiłam do endokrynologa dziecięcego który całkowicie zakazał mi wysiłku fizycznego (od 10 roku życia trenowałam codziennie po 2 godziny, sport dawał mi dużo radości więc było to najgorsze co mógł mi zrobić) przepłakałam 2 dni. Po "leczeniu" było tylko gorzej! wyjściowe tsh miałam coś około 10 (norma ok 1-5) po kilku miesiącach drastycznie spadło- wpadłam w nadczynność, zmiana leku i wynik 30- znów niedoczynność! Lekarz za każdym razem twierdził tylko "to pomyłka" albo zarzucał mi że nie biorę tabletek. Po kilku miesiącach leczenia przytyłam 15 kilo, dostałam nerwicy, w szkole nie mogłam się skupić, ciągle chciało mi się spać, z wiecznie roześmianej i szczęsliwej nastolatki stałam się zrzędliwa i znerwicowana. Gdy mówiłam tym lekarzowi słyszałam "to nie przez tarczyce" a w domu "e tam wymyślasz sobie". Dziś po 2 latach leczenia nic się nie zmieniło, u lekarza słyszę "no dlaczego te przeciwciała takie wysokie", "co ja mam z tobą z robić" ( aTPO >1000 norma od 0 do 35), TSH na szczęście mam już unormowane. Od niedawna mam także prawie codzienne krwotoki z nosa, laryngolog stwierdził że mam krzywą przegrodę i trzeba ją z operowac, w szpitalu powiedzieli że nie widzą powodu do zabiegu. I co ja mam zrobić? wykrwawić się w końcu? Już nie mam siły na to chodzenie po szpitalach i przychodniach... Ale się rozpisałam! Mam nadzięję, że ktoś odpowie i mnie pocieszy... Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 |
Zakorzenienie
|
nika - witaj
![]() Ja się tam nie znam, pewnie Szpieg Ci coś powie wiecej... Ale znam tzn. mogę wczuć się w sytuację... Jak pewnie doczytasz ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1030 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1. Hashimoto charakteryzuje sie wlasnie tym ze mozna miec na zmiane nad i nie doczynnosc. 2. Nerwica wystepuje przy hashim, naprawde. Jestem tego dowodem. 3. Przeciwciala zawsze beda takie same. Bo jak juz raz Twoj organizm zaatakowal tarczyce tak juz zawsze bedzie. 4. Sprawdz nerki i cisnienie, domagaj sie tzw. przypalanki, widocznie z nerwow skacze ci cisnienie i pekaja naczynka w nosie. Ja to tez notorycznie mialam, teraz po paru przypalankach okazjonalnie ![]() To tak na szybko bo nie mam sily sie rozpisywac ;P
![]() |
![]() |
#1031 |
Gość
|
Wiatm kolejną hashimotkę.
![]() Aniu - mnie jest taka sytuacja, że dla mnie liczy się to co pokazuję pracodawcy. Dowiedziałam się, że na SWPS można mieć praktyki, wrazie jakby sytuacja się nie poprawiła i pracy znaleść bym nie mogła, to wyjadę do Niemiec, które uważam za cel swojej pracy. P.S. podam ci mój warszawski adres na PW (możesz śmiało wpadać) jak się przeprowadzę - bo jak się okaże że zajęcia na SWPS mam codziennie, to nie mam zamiaru dojeżdżać i coś pewnie wynajmą mi rodzice, bo póki co to chcę do wawy przenieść się na studia i potem na stałe. ![]() |
![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1032 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi!
Co do postu szpiega to odpowiem po kolei: 1)Jak widać mój endokrynolog tego nie wie - za każdym razem patrzy na moje wyniki jakby to było coś bardzo dziwnego. 2)Już słyszałam o tym, że przy hashi występuje nerwica i inne takie problemy (depresja, stany lękowe itp) jednak endo twierdzi że to nie od hashi. Chociaz od kiedy biorę selen czuję się dużo lepiej nerwica mija. Naprawdę polecam! 4)Ciśnienie mam zawsze niskie mniej więcej 80/40 czasami trochę wyższe czasem trochę niższe. Przypalanie chemiczne miałam robione już 4 razy - nic to nie daje. Niedługo będę miała robione elektrycznie może to coś da. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1033 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mojej matce buchneli telefon :/
![]() |
![]() |
#1034 |
Raczkowanie
|
Wybaczcie dziewczynki że pisze tylko jak cos mi jest ale tu latwiej mi napisac Wam gdzie jestem anonimowa niz z kims rozmawiac
![]() ![]() Dzisiaj sie mega zalamalam poprostu plakac mi sie chce. Ale moze zaczne od poczatku. Chodzi o moja wage ktora od bardzo dlugiego czasu utrzymywala sie na poziomie takim samym czyli 64kg. Wiec wszystko bylo ok bo wzrost 175. Kiedys sie odchudzalam ale w koncu zaakceptowalam swoje cialo i bylo mi z nim dobrze. No i tez jak pamietam kolezanki ktore sa szczuplejsze nieraz potrafily mi powiedziec to i owo ![]() ![]() Od dlugiego czasu jem malo znaczy tyle ile potrzebuje. Zaczelo sie to jakies 6 lat temu. Rano niejadlam sniadania bo nie bylam glodna a jak zjadlam to sie zle czulam a od 3 lat codziennie na sniadanie jogurt. Pozniej szkola, jak wracalam obiad i nieraz kolacja albo i nie. I ta waga tak sobie stala. No i teraz jak sie zaczely wakacje ciagle byly wyjazdy itp ale jadlam tak samo. I tu sie zaczyne problem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1035 |
Wtajemniczenie
|
Hej agusia0811, a wiesz jaka jest przyczyna twojego tycia? Warto się przejść do lekarza jeśli nie wiesz, zleci badania - lepiej wiedzieć od czego to zamiast myśleć o głodówce
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1036 |
Raczkowanie
|
No wlasnie niewiem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1037 |
Wtajemniczenie
|
Badanie poziomu TSH kosztuje ok. 15 zł prywatnie (np. w Diagnostyce). Ja mam niedoczynność tarczycy i też mi nie chcą czasem dać skierowania, bo wg lekarza wszystko jest ok. Tak więc chodzę sama prywatnie i wtedy wychodzi, że coś jest nie tak
![]()
![]() |
#1038 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, dziadzio mi umarł...
![]()
![]() |
#1039 |
Wtajemniczenie
|
Przykro mi
![]() Nie wiem co napisać, bo pewnie i tak nic w tej chwili cię nie pocieszy. Mam nadzieję, że nie cierpiał i odszedł w spokoju... eh... Trzymaj się malinko ![]()
![]() |
#1040 | ||
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Jakby co, wiesz gdzie mnie znalezc...
![]() |
![]() |
#1041 |
Wtajemniczenie
|
Gdzie jest ukrycior ?
Malinko, jak się czujesz? Mam nadzieję, że trochę lepiej... ![]()
![]() |
#1042 |
Zakorzenienie
|
jestem... no trochę lepiej chyba... sama nie wiem jakoś nadal to do mnie nie trafiło chociaż sama nie wiem, może trafiło...
![]() |
#1043 |
Kokon pro
|
Malinko trzymaj sie dziadek pewnie by nie chcial zebys chodzila smutna, wiem ze Ci ciezko tez nie mam juz dziadka, ale glowa go gory
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1044 | ||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, moja robota mnie wykancza. Sorry, ale wg mnie trzymanie osoby ze zla tolerancja glukozy wiecej niz 8h w pracy powinno byc karane :/
![]() |
![]() |
#1045 |
Wtajemniczenie
|
W ogóle nie wyobrażam sobie pracować więcej niż 8h. Czasem zostawałam w pracy na 10h i potem czułam się wypruta, już więcej nie chcę :|.
Czemu musisz siedzieć więcej niż 8h? Spróbuj się dogadać z szefem, żebyś aż tyle nie musiała siedzieć... ![]()
![]() |
#1046 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1047 |
... choć nie Westwood
|
I takie coś mnie właśnie wkurza... Bo na górze sobie wymyślili, a Ty musisz... ech.
![]() |
![]() |
#1048 |
Gość
|
Cześć,
![]() Natalia! Gdzie ty się u licha podziewasz? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1049 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pol godziny przed wyjsciem zaczelo mi sie krecic w glowie...
![]() |
![]() |
#1050 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Generalnie jest tak, że wydajność pracownika spada po 8-miu godzinach, nawet tego zdrowego. Może uda się wynegocjować korzystniejsze godziny pracy... ![]() Np. praca po 8h, ale więcej dni do przepracowania.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:36.