Kwietniówki 2018 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-11-21, 18:14   #961
register9
Raczkowanie

Dot.: Kwietniówki 2018

Ajajaj, współczuję Wam tego ząbkowania. U nas póki co nie było tragedii przed przebiciem się tych dolnych jedynek, ale w zasadzie zbiegło się to z chorobą więc faktycznie pare nocy było ciężkich. Zobaczymy jak będzie przy kolejnych ząbkach. Parę dni temu młodemu coś odwaliło i budził się w nocy co półtorej godziny... W ogóle bardzo nam się pogorszyło spanie
Muszę się pożalić, bo byliśmy dzisiaj na zaległej 3 dawce WZW B i wyobraźcie sobie, że skrzywiła się igła i szczepionka się wylała górą. Nie wiadomo w ogóle ile się udało wstrzyknąć więc po konsultacji z sanepidem, lekarka zdecydowała, że trzeba będzie jeszcze jedną dawkę podać jak młody skończy rok. Nie wiem czy za bardzo napiął mięsień, czy igła jakaś felerna... Płakał dzisiaj bardzo, bo mamy paskudny dzień i w dodatku spał tylko 20 minut i był mega marudny... Jak tylko wróciliśmy to go położyłam i śpi już 2 godziny. Całe szczęście, że to nie 5w1, bo bym się pochlastała jakbym miała jeszcze raz kupować

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
register9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-21, 21:03   #962
emelcia
Rozeznanie

A to u Was tyle płaczu z dolnym jedynkami? U nas górne jedynki były okupione spora ilością łez, teraz szczerza się pięknie przy każdym usmiechu.
Mamy tak:
Jedynki gora i dół
Dwójki gora.
Czyli pasowałoby, żeby teraz wyszły dolne dwójki. ALE chyba widzę Opuchniete dziąsła przy dolnych trojkach - czy to możliwe? Bo przecież zęby idą parami... A dzisiaj w ogóle gdzieś przeczytałam, że najpierw idą czworki, dopiero potem trójki. I bądź tu mądry, nie wiem co smarować 🤷

Sent from my ANE-LX1 using Wizaz Forum mobile app

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

A co do ubierania to ja w ogóle nie wiem w co mam ubierać w taką pogodę 🤦

emelcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-21, 22:13   #963
Agnieszka_32
Raczkowanie

U nas też przy ubieraniu straszne awantury Tak się pręży z tego krzyku, że trudno ją ubrać Wydaje mi się, że może zwyczajnie jej gorąco, dlatego od razu wystawiam ją do wózka i na szybko ogarniam siebie.

Z zębami też mamy przeboje, ręce cały czas w buzi, ślina leci. Na Camillę to już fortunę wydałam bo starcza nam na 3 dni średnio Póki co 7 sztuk mamy - jedynki i dwójki, brakuje tylko lewej dolnej dwójki. W ogóle 3 dwójki wyszły jej w ciągu 2 dni

Dziewczyny a Wy jak pielęgnujecie ząbki? Ja do tej pory tylko taką silikonową szczoteczką na palec ale sporo już jest tych ząbków więc może czas kupić szczoteczkę?

Mój klocek jeszcze nie siedzi sam. Oczywiście leżeć to już od dawna nie ma ochoty, więc matka nosi. W chuście z przodu już niewygodnie, a na plecach nie umiem wiązać. Doradca, która uczyła mnie kangurka i kieszonki jest w ciąży i już nie jeździ. A Wy jak sobie radzicie z noszeniem, bo przyznam, że przy mojej 9850 wymiękam
Agnieszka_32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-21, 22:23   #964
wioleta20
Zakorzenienie

Czy tylko my nie mamy zadnego zabka? Odkad Ignas skonczyl 3 miesiace to pcha raczki do buzi, slini sie a zebow ni widu. Juz przestalam na nie czekac.

A placz przy ubieraniu to u nas tez. Dodatkowo ciagle by wisial na cycku, czuje sie jakbym miala w domu noworodka bo karmie co pol h.

wioleta20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-21, 22:34   #965
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agnieszka_32 Pokaż wiadomość
U nas też przy ubieraniu straszne awantury Tak się pręży z tego krzyku, że trudno ją ubrać Wydaje mi się, że może zwyczajnie jej gorąco, dlatego od razu wystawiam ją do wózka i na szybko ogarniam siebie.

Z zębami też mamy przeboje, ręce cały czas w buzi, ślina leci. Na Camillę to już fortunę wydałam bo starcza nam na 3 dni średnio Póki co 7 sztuk mamy - jedynki i dwójki, brakuje tylko lewej dolnej dwójki. W ogóle 3 dwójki wyszły jej w ciągu 2 dni

Dziewczyny a Wy jak pielęgnujecie ząbki? Ja do tej pory tylko taką silikonową szczoteczką na palec ale sporo już jest tych ząbków więc może czas kupić szczoteczkę?

Mój klocek jeszcze nie siedzi sam. Oczywiście leżeć to już od dawna nie ma ochoty, więc matka nosi. W chuście z przodu już niewygodnie, a na plecach nie umiem wiązać. Doradca, która uczyła mnie kangurka i kieszonki jest w ciąży i już nie jeździ. A Wy jak sobie radzicie z noszeniem, bo przyznam, że przy mojej 9850 wymiękam
Ja małego rzadko noszę, bo waga podobna jak u Was. On odkąd się nauczył stać przy meblach to tylko tak by spędzał całe dnie. Tak, jak wcześniej raczkował na okrągło Więc matka tylko asekuruje żeby sobie głowy nie rozbil :/

grewana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-21, 23:12   #966
patuska18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emelcia Pokaż wiadomość
A to u Was tyle płaczu z dolnym jedynkami? U nas górne jedynki były okupione spora ilością łez, teraz szczerza się pięknie przy każdym usmiechu.
Mamy tak:
Jedynki gora i dół
Dwójki gora.
Czyli pasowałoby, żeby teraz wyszły dolne dwójki. ALE chyba widzę Opuchniete dziąsła przy dolnych trojkach - czy to możliwe? Bo przecież zęby idą parami... A dzisiaj w ogóle gdzieś przeczytałam, że najpierw idą czworki, dopiero potem trójki. I bądź tu mądry, nie wiem co smarować 🤷

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

A co do ubierania to ja w ogóle nie wiem w co mam ubierać w taką pogodę 🤦

Przy dolnych mało co płakał. Teraz jest tragedia. Ale dziś tż lekko pomasował dziąsło i w końcu coś się przebiło.

Także mamy dolne jedynki (wyszły razem) i prawą górną jedynkę. Lewa dołączy do niej niedługo.

Antoś 15.03.2018

patuska18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-21, 23:45   #967
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Cytat:
Napisane przez wioleta20 Pokaż wiadomość
Czy tylko my nie mamy zadnego zabka? Odkad Ignas skonczyl 3 miesiace to pcha raczki do buzi, slini sie a zebow ni widu. Juz przestalam na nie czekac.

A placz przy ubieraniu to u nas tez. Dodatkowo ciagle by wisial na cycku, czuje sie jakbym miala w domu noworodka bo karmie co pol h.

U mnie też jeszcze bezzębie. Może masz kryzys laktacyjny, dziecko wtedy tak wisi i wisi i wisi...
Mój się obraził na sen, jest 23.37 i dalej nie śpi... Usypiałam go prawie godzinę i teraz mąż przejął, ale dalej słyszę płacze... Ja już nie wiem co się z nim dzieje. Mam ochotę zwinąć się w kłębek i popłakać sobie w kąciku.
Freya663 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 08:18   #968
emila28101987
Rozeznanie

Ehhh... U nas też nieciekawie.. Mega katar a do tego górna jedynka się przebija, mała dostała antybiotyk bo katar na ucho wszedł. W nocy to samo płacz bez możliwości uspokojenia i nie wiem czy to od kataru bo ciężko jej oddychać, czy ucho boli czy to ten ząbek.. Pewnie wszystko na raz
W dodatku wczoraj na wieczór zrobiły jej policzki i broda całe czerwone

Oczyścić nosek graniczy z cudem, zresztą co ja mówie o oczyszczaniu jak przy lekkim wytarciu noska chusteczka jest mega ryk..

Z ubieraniem u nas podobnie, a pampersa przebrać przy tych ucieczkach.. Tragedia.. Macie jakiś sposób? Haha
Stary 2018-11-22, 08:43   #969
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Cytat:
Napisane przez emila28101987 Pokaż wiadomość
Ehhh... U nas też nieciekawie.. Mega katar a do tego górna jedynka się przebija, mała dostała antybiotyk bo katar na ucho wszedł. W nocy to samo płacz bez możliwości uspokojenia i nie wiem czy to od kataru bo ciężko jej oddychać, czy ucho boli czy to ten ząbek.. Pewnie wszystko na raz
W dodatku wczoraj na wieczór zrobiły jej policzki i broda całe czerwone

Oczyścić nosek graniczy z cudem, zresztą co ja mówie o oczyszczaniu jak przy lekkim wytarciu noska chusteczka jest mega ryk..

Z ubieraniem u nas podobnie, a pampersa przebrać przy tych ucieczkach.. Tragedia.. Macie jakiś sposób? Haha
Współczuje , uszy to koszmar bo strasznie bolą.

U mnie sprawdzają się opakowania. Młody bardzo lubi obecnie szeleszczące rzeczy, więc jak go przebieram daje mu do rączki paczkę chusteczek albo coś w ten deseń. On sobie je pomiętosi przez kilka min, a dzięki temu jest spokojny. Co ciekawe zabawki tak nie działają. Jak nic go nie zajmuje to przebranie jest wyzwaniem.
Stary 2018-11-22, 08:58   #970
zosiaaa
Zadomowienie

Nie straszcie tymi górnymi jedynkami, póki co u nas tylko dolne i ja już się boję co to będzie

Emilia ja tak jak Freya daję często coś szeleszczącego do ręki podczas przebierania, najczęściej chusteczki nawilżające

Iclosemyeyes a ile ten wasz kotek ma już lat?

zosiaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 09:26   #971
register9
Raczkowanie

Hahaha u mnie ten sam patent przy zmianie pieluchy daje chusteczki i chwilę poleży spokojnie. Jak to nie pomaga to daje mu pilota
Kurczę mnie też przestraszyłyście tymi górnymi ząbkami. A głupia myślałam, że jak dolne wyszły bez wielkiego płaczu to reszta też jakoś pójdzie.
Emila, współczuję choroby oby malutka szybko doszła do siebie.

Stary 2018-11-22, 09:30   #972
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

No niestety u nas też te górne zęby dają popalić a dolne były bezproblemowe ale są dzieci które znosza ząbkowanie bardzo dobrze, więc nie traćcie nadziei

Zosiaaa on ma już ponad 10 lat. Wczoraj miał RTG i ma problemy z trawieniem, jelita nie pracują i to powoduje ból czekamy czy lekarstwa pomogą czy trzeba będzie operować...

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-11-22, 11:01   #973
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
No niestety u nas też te górne zęby dają popalić a dolne były bezproblemowe ale są dzieci które znosza ząbkowanie bardzo dobrze, więc nie traćcie nadziei

Zosiaaa on ma już ponad 10 lat. Wczoraj miał RTG i ma problemy z trawieniem, jelita nie pracują i to powoduje ból czekamy czy lekarstwa pomogą czy trzeba będzie operować...

Współczuję ;(((
My pracujemy nad naszym psem i jego relacja z malym. Na szczęście chyba idzie ku dobremu Pies potrzebował po prostu więcej uwagi i czułości z naszej strony
U nas też znów się katar pojawił i marudzenie więc pewnie idą górne jedynki jak u was
Przy zmianie pampersa też zawsze daje coś do raczek - chusteczki lub zasypkę zamknięta Ubieranie na dwór jakos w miarę spokojnie u nas. Ja zawsze to robię na siedząco i ustawiam małego tak żeby sobie patrzył na psa i to go zajmuje
A co do odciągania kataru to u nas NIE MA SZANS :/ zakroplenie soli fizjo do noska graniczy z cudem i rzaaadko mi się udaje, w ogóle nie pozwala dotykać noska o.O

Edytowane przez grewana
Czas edycji: 2018-11-22 o 11:05
Stary 2018-11-22, 11:27   #974
zosiaaa
Zadomowienie

Cytat:

To jak na kota to chyba dużo 10 lat, chociaż nie wiem ile tak średnio żyją koty, ale mimo wszystko współczuję..

U nas katar też jest od tygodnia, w zasadzie już mu przechodzi, na początku też nie dał sobie dotknąć nosa ale tak po trzech dniach już nie było oporów , psikałam mu wodą morską, lepiej nam szło to psikanie niż wyciąganie na początku.

Stary 2018-11-22, 11:30   #975
register9
Raczkowanie

No u nas odciąganie kataru było okropne. Jedna osoba musiała go mocno trzymać, a druga odciągać Nie było wyjścia, bo mały nie mógł jeść, nos totalnie zawalony.

Stary 2018-11-22, 12:12   #976
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zosiaaa Pokaż wiadomość
To jak na kota to chyba dużo 10 lat, chociaż nie wiem ile tak średnio żyją koty, ale mimo wszystko współczuję..

U nas katar też jest od tygodnia, w zasadzie już mu przechodzi, na początku też nie dał sobie dotknąć nosa ale tak po trzech dniach już nie było oporów , psikałam mu wodą morską, lepiej nam szło to psikanie niż wyciąganie na początku.
Mojej koleżanki kot dożył 20 lat Pamiętam jak mu 18tke wyprawiali ;D

Stary 2018-11-22, 12:35   #977
patuska18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez register9 Pokaż wiadomość
Hahaha u mnie ten sam patent przy zmianie pieluchy daje chusteczki i chwilę poleży spokojnie. Jak to nie pomaga to daje mu pilota
Kurczę mnie też przestraszyłyście tymi górnymi ząbkami. A głupia myślałam, że jak dolne wyszły bez wielkiego płaczu to reszta też jakoś pójdzie.
Emila, współczuję choroby oby malutka szybko doszła do siebie.

Górne jedynki są szersze więc pewnie dlatego bolą dużo bardziej.

Antoś 15.03.2018

patuska18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 12:35   #978
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grewana Pokaż wiadomość
Mojej koleżanki kot dożył 20 lat Pamiętam jak mu 18tke wyprawiali ;D

Haha nieźle

Tak z 20 lat to domowe spokojnie zyja, więc mój Januszek nie jest jakiś bardzo stary. Dzisiaj znowu jedzie na wizytę. Dał nam mocno popalić (zasikał nawet gitarę męża, że az się gryf wygiął ) ale nie wyobrażam sobie żeby miało go zabraknąć.

Stary 2018-11-22, 13:08   #979
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Haha nieźle

Tak z 20 lat to domowe spokojnie zyja, więc mój Januszek nie jest jakiś bardzo stary. Dzisiaj znowu jedzie na wizytę. Dał nam mocno popalić (zasikał nawet gitarę męża, że az się gryf wygiął ) ale nie wyobrażam sobie żeby miało go zabraknąć.

Januszek <3 Oby szybko wyzdrowiał! Z dziewczynami się lubi? Nie ma problemów?
Dziewczyny czy podajecie maluchom kaszkę z butelki? Wiem, wiem to nie w stylu blw ale w zasadzie kaszkę na początku próbowałam w tych kulkach i jednak to nie szło nam mały zaczął sobie te kulki wcierać we włosy i oczy (!) i zaczynał płakać więc przeszliśmy na łyżeczkę ale ja mi często wytrąca z ręki. Dziś nalalam mu tej kaszki do butelki i zjadł ok 150ml (!) myślicie że butelka to zły pomysł? Ja tak byłam karmiona i mam mocne żeby itd jeśli o to chodzi

Stary 2018-11-22, 14:27   #980
czilala4
Raczkowanie

Ja kasze podaje albo z lyzeczki albo robie bardziej plynna i Mala pije z doidy. U nas tez z blw srednio, praktycznie nic nie zjada, za to z lyzeczki zjada calkiem spore porcje.

Co do czyszczenia zabkow to my mamy normalna szczoteczke i myje jej elmexem. Ale nastepna paste kupie inna, z wieksza zawartoscia fluoru.

24.06.2017
czilala4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 15:20   #981
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Cytat:
Napisane przez czilala4 Pokaż wiadomość
Ja kasze podaje albo z lyzeczki albo robie bardziej plynna i Mala pije z doidy. U nas tez z blw srednio, praktycznie nic nie zjada, za to z lyzeczki zjada calkiem spore porcje.

Co do czyszczenia zabkow to my mamy normalna szczoteczke i myje jej elmexem. Ale nastepna paste kupie inna, z wieksza zawartoscia fluoru.

Dzieciom nie wolno podawać pasty z fluorem dopóki jej świadomie nie wyplują. Fluor jest trujący jeśli się go zje. Dla dzieci są specjalne pasty które można bezpiecznie połknąć. Szczoteczki też lepiej używać takiej dla dzieci bo one są miększe i bezpieczniejsze dla małych ząbków i delikatnych dziąsełek. W zasadzie do roku to wystarczy silikon i woda, nie trzeba pasty.

Cytat:
Haha nieźle

Współczuje, moi rodzice musieli uśpić kiedyś psa który był z nami 18 lat (rak). Mimo że byłam już wtedy dorosła to bardzo to przeżyłam bo pies był niecałe 3 lata ode mnie młodszy, więc był dla mnie prawie jak brat. Ja sama mam dwa koty 6 i 5 lat.
Stary 2018-11-22, 16:05   #982
malami1901
Zadomowienie

U mnie tez jakiś dołek, na spacery chodzimy, ale krótkie. Pogoda paskudna. Górna jedynka nam się przebiła, czekamy na lewą, ale ja nawet tego nie zauważyłam przebieram małą zawsze przed lustrem i śpiewam jej i się wygłupiam i jest w miarę ok.
Ma grzybiczne plamki na policzkach, dostalysmy maść z antybiotykiem bo nic już nie pomagało.
Ząbki myje właśnie wodą i nakładką.
Tej świruski nie można dopuścić do zwierząt bo gania. Jak widzi kota to krzyczy na cały dom, aż ten ucieka. Zaszywam się zaraz z netflixem i obżeram chinszczyzna!

malami1901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 16:10   #983
czilala4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Freya663 Pokaż wiadomość
Dzieciom nie wolno podawać pasty z fluorem dopóki jej świadomie nie wyplują. Fluor jest trujący jeśli się go zje. Dla dzieci są specjalne pasty które można bezpiecznie połknąć. Szczoteczki też lepiej używać takiej dla dzieci bo one są miększe i bezpieczniejsze dla małych ząbków i delikatnych dziąsełek. W zasadzie do roku to wystarczy silikon i woda, nie trzeba pasty.

Współczuje, moi rodzice musieli uśpić kiedyś psa który był z nami 18 lat (rak). Mimo że byłam już wtedy dorosła to bardzo to przeżyłam bo pies był niecałe 3 lata ode mnie młodszy, więc był dla mnie prawie jak brat. Ja sama mam dwa koty 6 i 5 lat.
Akurat jesli chodzi o fluor to mit. Powinno sie stosowac fluor w pascie, takie sa zalecenia Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dzieciecej. W takich ilosciach nie jest trujacy, ja lekko tylko maziam szczoteczke pasta, nie nakladam nie wiadomo ile. No i oczywiscie szczoteczke mam dla dzieci, chodzilo mi o normalna w sensie z wlosiem a nie sylikonowa.

Malami, zazdroszcze bo sama zaszylabym sie w kocu przed jakims serialem! u nas tez spacery to ostatnio mala przyjemnosc, pochodzimy pol godzinki i wracamy.

24.06.2017
Stary 2018-11-22, 16:31   #984
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Oj ile ja bym dala za chwilę spokoju a tak to ciągle atrakcje, właśnie kończę sprzątać rozbity pół litrowy słoik z miodem

Stary 2018-11-22, 16:46   #985
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czilala4 Pokaż wiadomość

Kurde no u nas to BLW idzie całkiem fajnie. Tylko z tą kaszka stwierdziłam że będę ją podawać żeby jej sobie nie pakował do oczu i do nosa. To co - nikt nie daje kaszy z butli?

Stary 2018-11-22, 16:52   #986
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Grewana ja czytałam że dla dziecka kp dawanie w tym wieku butli to krok do tyłu. No ale jak tak Ci najwygodniej to dawaj moja też pije odciągnięte mleko z butelki, ale ucze ją bidonu i mam nadzieję, że niedługo się przerzucimy

A z kotkiem dziewczyny mają dobre relacje ale raczej na odległość kot stary to woli spokój, spanie na kaloryferze itp

Stary 2018-11-22, 17:26   #987
zosiaaa
Zadomowienie

My kaszke podajemy łyżeczką, ja chciałabym żeby mi mleko wypił z butelki. Ale u nas butelka nie przechodzi. Nie i już.

Iclosemyeyes wychodzi na to 10 letni kot to jeszcze nie stary, jak będzie miał koło 18 to możesz wtedy o nim powiedzieć stary

Stary 2018-11-22, 18:09   #988
register9
Raczkowanie

Ja też daję kaszkę łyżeczką, bo mój nie umie pić z butelki. Gryzie smoczek, a później wyciąga z buzi i ściska palcami jakby się dziwił, że coś stamtąd wypływa. Jak tak przygryza to co nieco do buzi wleci, ale zassać nie potrafi.

Stary 2018-11-22, 19:28   #989
wioleta20
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też daję kaszkę łyżeczką, bo mój nie umie pić z butelki. Gryzie smoczek, a później wyciąga z buzi i ściska palcami jakby się dziwił, że coś stamtąd wypływa. Jak tak przygryza to co nieco do buzi wleci, ale zassać nie potrafi.

Moj tak samo robi, traktuje butelke jak gryzak.

wioleta20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 21:50   #990
czilala4
Raczkowanie

Cytat:

Moja robi to samo z cyckiem

24.06.2017
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości