Kwietniówki 2018 - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-11-22, 22:11   #991
register9
Raczkowanie

Dot.: Kwietniówki 2018

Cytat:
Napisane przez czilala4 Pokaż wiadomość
Moja robi to samo z cyckiem

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
No mój niestety też, więc muszę pilnować żeby miał obcięte paznokcie. No i ugryzienie do krwi też już mamy za sobą jak wyjdą górne żeby to chyba mi odgryzie sutka

register9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 23:20   #992
patuska18
Zakorzenienie

To u nas krwawych sutków jeszcze nie było. Ufff. I mam nadzieję, że nie będzie.

Planujecie kupić coś na black friday??

Antoś 15.03.2018

patuska18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 00:43   #993
emila28101987
Rozeznanie

Dzięki, mam nadzieję że szybko przejdzie i u nas i u Was.

Jeśli chodzi o przebieranie pampersa to chusteczki do ręki swego Czasu pomagały, w ostatnim czasie pomagało jak jej śpiewałam, a teraz poczuje tylko goła dupke i od razu ucieczka.. Najgorzej jak jest kupa
Ubieranie na dwór za to jest ok.

Iclosemyeyes biedny kotek pewnie ciężko patrzeć jak się męczy..

---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ----------

Nie odswiezyl mi się wizaż i nie doczytałam wszystkiego, ale już nadrobilam..

Ja kaszke podaję z łyżeczki, pomimo że moja pije mm z butelki to kaszki tak nie podam, synowi też tak nigdy nie dawalam. Jakoś źle mi się kojarzy kasza z butelki

malami ojej oby szybko zeszło małej z policzków.. A to takie mocno czerwone plamy ? Cały czas je ma? Pytam bo mojej też czasami coś takiego się pojawia, szczególnie przy katarze. Wczoraj wieczorem miała takie czerwone poliki i brodę że wyglądała jakby kilka godzin siedziała na dużym mrozie. Ale dziś już lepiej, choć są trochę suche

Kurczę przez to chorowanie/zabkowanie mała chyba już całkiem przyzwyczaiła się spać na łóżku z nami.. Dziś zasnęła po 23,po godzinie przebudzila się wzięłam ja do siebie i śpi dalej. No cóż przynajmniej dziś obylo się bez płaczu...
Stary 2018-11-23, 09:13   #994
anetka924
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Podczytuje Was ale totalnie nie mam czasu odpisać dziewczyny co mają dwójkę- kłaniam się w pas. Ja z jednym nie daje rady.

Dziś mam czas bo jestem na L4, młody przyniósł z żłobka zapalenie oskrzeli, sam się wyleczył a mnie tak siekło że lewdo dycham.

Trzymam kciuki za zabkujące dzieciaczki, u nas górne jedynki jak szły to masakra. Chyba najgorzej. Teraz Miki ma zestaw 8 ząbków

Kaszke dajemy w butelce bo jest łatwiej, a reszte dań je z nami. I w sumie tak jakoś się nauczył z nami, bądź z dziećmi w żłobku. Jak tylko coś jemy to siada gdzieś blisko i się domaga. Nie są to zabójcze ilości ale cieszę się że ma apetyt. Nawet kanapkę ugryzie i się nie zakrztusi.

Jedyne co nas martwi to mały przyrost wagi, w pierwszym półroku gnał z wagą a teraz stoi, może taka jego uroda.

Stwierdzam że są plusy i minusy żłobków, minus chorobska. Ale u nas jest dużo dzieci w domu, głównie przedszkolaki więc nie unikniemy. A plus to np. Dziś mogę chorować spokojnie, szybko chwyta pewne rzeczy np.już wstaje i przesuwa się wzdłuż łóżka, mówi "mamamama". Bardzo chce nadgonić inne dzieciaczki.

anetka924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 09:17   #995
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Napisane przez patuska18 Pokaż wiadomość

narazie kliknęłam 2 portfele .... nie wiem dla dzieci teoretycznie widziałam na babyhit, że foteliki w promocji i nie wiem myślę intensywnie
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 09:19   #996
zosiaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patuska18 Pokaż wiadomość

U nas też jeszcze krwi nie było i mam nadzieję że nie będzie

Co do zakupów to chciałabym kupić małemu kurtkę zimową i czekałam do dziś plus starszemu też muszę kupić parę rzeczy może mi się uda teraz.

zosiaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 09:23   #997
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Ja dzisiaj poluje na kurtkę zimową dla siebie a dziewczynkom chciałam kupić jakieś sukienki na święta może uda się wybrać do galerii dzisiaj.

Anetka ja też jestem zdania że żłobek ma swoje plusy, dzieci wzajemnie się napędzają do rozwoju

Moja wczoraj podparła się i wstała na proste nogi a o raczkowaniu zupełnie zapomniala

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-11-23, 09:44   #998
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Cytat:
Akurat jesli chodzi o fluor to mit. Powinno sie stosowac fluor w pascie, takie sa zalecenia Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dzieciecej. W takich ilosciach nie jest trujacy, ja lekko tylko maziam szczoteczke pasta, nie nakladam nie wiadomo ile. No i oczywiscie szczoteczke mam dla dzieci, chodzilo mi o normalna w sensie z wlosiem a nie sylikonowa.

Malami, zazdroszcze bo sama zaszylabym sie w kocu przed jakims serialem! u nas tez spacery to ostatnio mala przyjemnosc, pochodzimy pol godzinki i wracamy.

Jej, ledwo dwa lata różnicy między dwójką dzieci mam a praktycznie WSZYSTKIE wytyczne się zmieniły . Suplementowanie witamin, rozszerzanie diety, fluor w paście . Ciekawe co jeszcze robię "nie tak jak teraz trzeba" .

Cytat:
Napisane przez emila28101987 Pokaż wiadomość
malami ojej oby szybko zeszło małej z policzków.. A to takie mocno czerwone plamy ? Cały czas je ma? Pytam bo mojej też czasami coś takiego się pojawia, szczególnie przy katarze. Wczoraj wieczorem miała takie czerwone poliki i brodę że wyglądała jakby kilka godzin siedziała na dużym mrozie. Ale dziś już lepiej, choć są trochę suche
Może to AZS spowodowany lekką alergią pokarmową. Jeśli plamy są generalnie suche, skórka wydaje się papierowa, może się łuszczyć. Jest super sucha, zaróżowiona, czerwona lub nawet purpurowa i taka jakby szorstka (trochę przypomina papier ścierny), może swędzieć, ale nie ma żadnych nalotów, nic się nie sączy itp. to tak wygląda alergia. Przy małych zmianach wystarczy dobry emolient. Jak młody miał słabą alergię na początku to jechałam Emolium intensive do twarzy i to nakładałam co 3 - 4 h. Pomagało. Takie alergie na szczęście same znikają jak dziecko jest starsze.
Freya663 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 10:36   #999
patuska18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetka924 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Podczytuje Was ale totalnie nie mam czasu odpisać dziewczyny co mają dwójkę- kłaniam się w pas. Ja z jednym nie daje rady.

Dziś mam czas bo jestem na L4, młody przyniósł z żłobka zapalenie oskrzeli, sam się wyleczył a mnie tak siekło że lewdo dycham.

Trzymam kciuki za zabkujące dzieciaczki, u nas górne jedynki jak szły to masakra. Chyba najgorzej. Teraz Miki ma zestaw 8 ząbków

Kaszke dajemy w butelce bo jest łatwiej, a reszte dań je z nami. I w sumie tak jakoś się nauczył z nami, bądź z dziećmi w żłobku. Jak tylko coś jemy to siada gdzieś blisko i się domaga. Nie są to zabójcze ilości ale cieszę się że ma apetyt. Nawet kanapkę ugryzie i się nie zakrztusi.

Jedyne co nas martwi to mały przyrost wagi, w pierwszym półroku gnał z wagą a teraz stoi, może taka jego uroda.

Stwierdzam że są plusy i minusy żłobków, minus chorobska. Ale u nas jest dużo dzieci w domu, głównie przedszkolaki więc nie unikniemy. A plus to np. Dziś mogę chorować spokojnie, szybko chwyta pewne rzeczy np.już wstaje i przesuwa się wzdłuż łóżka, mówi "mamamama". Bardzo chce nadgonić inne dzieciaczki.

8 zębów?? Piękna kolekcja

Antoś 15.03.2018

Stary 2018-11-23, 11:24   #1000
malami1901
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emila28101987 Pokaż wiadomość
Dzięki, mam nadzieję że szybko przejdzie i u nas i u Was.

Jeśli chodzi o przebieranie pampersa to chusteczki do ręki swego Czasu pomagały, w ostatnim czasie pomagało jak jej śpiewałam, a teraz poczuje tylko goła dupke i od razu ucieczka.. Najgorzej jak jest kupa
Ubieranie na dwór za to jest ok.

Iclosemyeyes biedny kotek pewnie ciężko patrzeć jak się męczy..

---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ----------

Nie odswiezyl mi się wizaż i nie doczytałam wszystkiego, ale już nadrobilam..

Ja kaszke podaję z łyżeczki, pomimo że moja pije mm z butelki to kaszki tak nie podam, synowi też tak nigdy nie dawalam. Jakoś źle mi się kojarzy kasza z butelki

Kurczę przez to chorowanie/zabkowanie mała chyba już całkiem przyzwyczaiła się spać na łóżku z nami.. Dziś zasnęła po 23,po godzinie przebudzila się wzięłam ja do siebie i śpi dalej. No cóż przynajmniej dziś obylo się bez płaczu...
Takie suche właśnie. Dość szorstkie w dotyku.

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Freya663 Pokaż wiadomość
Jej, ledwo dwa lata różnicy między dwójką dzieci mam a praktycznie WSZYSTKIE wytyczne się zmieniły . Suplementowanie witamin, rozszerzanie diety, fluor w paście . Ciekawe co jeszcze robię "nie tak jak teraz trzeba" .

Może to AZS spowodowany lekką alergią pokarmową. Jeśli plamy są generalnie suche, skórka wydaje się papierowa, może się łuszczyć. Jest super sucha, zaróżowiona, czerwona lub nawet purpurowa i taka jakby szorstka (trochę przypomina papier ścierny), może swędzieć, ale nie ma żadnych nalotów, nic się nie sączy itp. to tak wygląda alergia. Przy małych zmianach wystarczy dobry emolient. Jak młody miał słabą alergię na początku to jechałam Emolium intensive do twarzy i to nakładałam co 3 - 4 h. Pomagało. Takie alergie na szczęście same znikają jak dziecko jest starsze.
Tak myślałam, że to może alergia, ale uważnie patrzyłam co jemy, a plamki cały czas się rozszerzały

malami1901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 12:37   #1001
emelcia
Rozeznanie

Rany, drugi disen bez kataru - jupiii!
Co roawda Mała dawała sobie odciągnąć z noska, ale ryk był przy tym spory. Po wyłączeniu odkurzacza od razu uśmiech kupiliśmy wczoraj inhalator w Lidlu - Adunia zachwycona, chichra się do lecącej pary
Cytat:
Ja kasze podaje albo z lyzeczki albo robie bardziej plynna i Mala pije z doidy. U nas tez z blw srednio, praktycznie nic nie zjada, za to z lyzeczki zjada calkiem spore porcje.

Co do czyszczenia zabkow to my mamy normalna szczoteczke i myje jej elmexem. Ale nastepna paste kupie inna, z wieksza zawartoscia fluoru.

O jakiej kaszy mówicie?

emelcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 13:41   #1002
anius_7
Wtajemniczenie

U nas kaszki jemy z łyżeczki. Butli w ogóle Olek nie zna. Miał może 3 próby podawania odciągniętego mleka,ale zakończone niepowodzeniem.

Ja kupiłam dziś prezenty na święta: Lego dla starszej, dla męża klapki na basen i sweter, sobie też sweter Tylko dla Olka nic. Jeszcze może wieczorem siądę do kompa.

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Emelcia dla mnie kaszka to płatki jaglane, ryżowe, owsiane i kasza manna

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 13:50   #1003
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emelcia Pokaż wiadomość
Rany, drugi disen bez kataru - jupiii!
Co roawda Mała dawała sobie odciągnąć z noska, ale ryk był przy tym spory. Po wyłączeniu odkurzacza od razu uśmiech kupiliśmy wczoraj inhalator w Lidlu - Adunia zachwycona, chichra się do lecącej pary O jakiej kaszy mówicie?

Ogólnie o wszystkie mi chodziło Manna, jaglana, kukurydziana albo zblendowac płatki owsiane, jaglane Dziś znów dawałam łyżeczka, coś tam zjadl ale nie tyle co by z butli wypil

grewana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 14:09   #1004
say-hello
Zakorzenienie

Hej! U was już po 8 zębów??? Pola ma dopiero jedną dolną jedynkę Ale z tego co widzę, to ona w ogóle powoli sobie idzie swoim tempem, dopiero ogarnęła pełzanie, gdzie wasze już stoją i pewnie zaraz zaczną chodzić
Cytat:
Napisane przez register9 Pokaż wiadomość
Ajajaj, współczuję Wam tego ząbkowania. U nas póki co nie było tragedii przed przebiciem się tych dolnych jedynek, ale w zasadzie zbiegło się to z chorobą więc faktycznie pare nocy było ciężkich. Zobaczymy jak będzie przy kolejnych ząbkach. Parę dni temu młodemu coś odwaliło i budził się w nocy co półtorej godziny... W ogóle bardzo nam się pogorszyło spanie
Muszę się pożalić, bo byliśmy dzisiaj na zaległej 3 dawce WZW B i wyobraźcie sobie, że skrzywiła się igła i szczepionka się wylała górą. Nie wiadomo w ogóle ile się udało wstrzyknąć więc po konsultacji z sanepidem, lekarka zdecydowała, że trzeba będzie jeszcze jedną dawkę podać jak młody skończy rok. Nie wiem czy za bardzo napiął mięsień, czy igła jakaś felerna... Płakał dzisiaj bardzo, bo mamy paskudny dzień i w dodatku spał tylko 20 minut i był mega marudny... Jak tylko wróciliśmy to go położyłam i śpi już 2 godziny. Całe szczęście, że to nie 5w1, bo bym się pochlastała jakbym miała jeszcze raz kupować

O matko, ale sytuacja ze szczepieniem, współczuję!
Cytat:
Napisane przez Agnieszka_32 Pokaż wiadomość
U nas też przy ubieraniu straszne awantury Tak się pręży z tego krzyku, że trudno ją ubrać Wydaje mi się, że może zwyczajnie jej gorąco, dlatego od razu wystawiam ją do wózka i na szybko ogarniam siebie.

Z zębami też mamy przeboje, ręce cały czas w buzi, ślina leci. Na Camillę to już fortunę wydałam bo starcza nam na 3 dni średnio Póki co 7 sztuk mamy - jedynki i dwójki, brakuje tylko lewej dolnej dwójki. W ogóle 3 dwójki wyszły jej w ciągu 2 dni

Dziewczyny a Wy jak pielęgnujecie ząbki? Ja do tej pory tylko taką silikonową szczoteczką na palec ale sporo już jest tych ząbków więc może czas kupić szczoteczkę?

Mój klocek jeszcze nie siedzi sam. Oczywiście leżeć to już od dawna nie ma ochoty, więc matka nosi. W chuście z przodu już niewygodnie, a na plecach nie umiem wiązać. Doradca, która uczyła mnie kangurka i kieszonki jest w ciąży i już nie jeździ. A Wy jak sobie radzicie z noszeniem, bo przyznam, że przy mojej 9850 wymiękam
Odkąd Pola zaczęła pełzać to tyle się nie nosimy na szczęście. Już mi plecy odmawiały posłuszeństwa. Ale muszę ogarnąć w końcu pp w razie potrzeby.
Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
No niestety u nas też te górne zęby dają popalić a dolne były bezproblemowe ale są dzieci które znosza ząbkowanie bardzo dobrze, więc nie traćcie nadziei

Zosiaaa on ma już ponad 10 lat. Wczoraj miał RTG i ma problemy z trawieniem, jelita nie pracują i to powoduje ból czekamy czy lekarstwa pomogą czy trzeba będzie operować...

Zdrówka dla kota! U nas podobny problem, pies właśnie dostaje chemię na chloniaka
Cytat:
Napisane przez grewana Pokaż wiadomość
Januszek <3 Oby szybko wyzdrowiał! Z dziewczynami się lubi? Nie ma problemów?
Dziewczyny czy podajecie maluchom kaszkę z butelki? Wiem, wiem to nie w stylu blw ale w zasadzie kaszkę na początku próbowałam w tych kulkach i jednak to nie szło nam mały zaczął sobie te kulki wcierać we włosy i oczy (!) i zaczynał płakać więc przeszliśmy na łyżeczkę ale ja mi często wytrąca z ręki. Dziś nalalam mu tej kaszki do butelki i zjadł ok 150ml (!) myślicie że butelka to zły pomysł? Ja tak byłam karmiona i mam mocne żeby itd jeśli o to chodzi

My nie dajemy kaszki z butelki. Pola je sama ręką, albo trochę z łyżeczki (ja jej nakładam a ona sama celuje do buzi :P)

say-hello jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 14:10   #1005
inesss408
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, jestem mamą czerwcowką (karmie piersią) ale z racji waszego większego stażu bycia mamą chciałam was prosić o poradę odnośnie rozszerzania diety. Mam kilka pytań, pozwolę sobie je wypunktować, będę wdzięczna za wszelkie sugestie
1) czy jeżeli po spróbowaniu kilku łyżeczek będzie wszystko Ok i dziecko będzie chciało już zjeść cała porcje, to moge jej tak szybko podać? Skoro podaje na początku tylko 1-2 łyżeczki, to jak będzie próbowała już dalej np, dań z mięskiem i zje znów tylko 1-2 łyżeczki to czy jednocześnie moge podać inny już cały słoiczek z wypróbowanym warzywem żeby sie najadła?
3) kaszki/kleiki tylko na śniadanie czy później także na kolacje zamiast piersi przed snem? A jeśli tylko rano,to co podajecie wieczorem do jedzenia ?
4) kaszki jakie podajecie?manne, jaglana, co jeszcze?robicie na wodzie czy na mleku? Jak zrobię na wodzie, to rozumiem ze kp będzie będzie nadal głównym źródłem mleka, a jak będę chciała powoli odstawić pierś, to wtedy kaszki na mleku?
5) jak połączyć nowe pokarmy z karmieniem piersią?najpierw jedzonko i potem jak będzie chciała dojeść to podaje pierś?
6) picie-wiadomo woda, ale co poza tym?zwykła herbata słaba tez nadaje się dla niemowlaka? Co lepsze kubek niekapek z dziurek czy ten 360?
7) czy wprowadzając żółtko/jajko podaje je samo czy wraz z inna potrawa?córka prawdopodobnie ma skazę, jestem na diecie eliminacyjnej, jak wtedy z wprowadzeniem jajka do diety?

Wszystko to dla mnie zagmatwane, niby podstawowe zasady znam, ale jakby zgłębić sie w szczegóły to sie gubię. Będę wdzięczna za wskazówki.
inesss408 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 14:38   #1006
emelcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
U nas kaszki jemy z łyżeczki. Butli w ogóle Olek nie zna. Miał może 3 próby podawania odciągniętego mleka,ale zakończone niepowodzeniem.

Ja kupiłam dziś prezenty na święta: Lego dla starszej, dla męża klapki na basen i sweter, sobie też sweter Tylko dla Olka nic. Jeszcze może wieczorem siądę do kompa.

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Emelcia dla mnie kaszka to płatki jaglane, ryżowe, owsiane i kasza manna
Cytat:
Ogólnie o wszystkie mi chodziło Manna, jaglana, kukurydziana albo zblendowac płatki owsiane, jaglane Dziś znów dawałam łyżeczka, coś tam zjadl ale nie tyle co by z butli wypil

Dzięki dziewczyny za odpowiedź, muszę urozmaicić swojej córce te kaszki
Najbardziej zastanawialy mnie płatki owsiane, które sama jadam na śniadanie - czy je podać tak w całości czy blendowac.
Bo jak zrobić kulki z płatków to ja nie ogarniam

I kolejne, może głupie pytanie...
Jak przebieracie dzieci i dajecie chusteczki do zabawy to je najpierw czymś wycieracie (opakowanie, nie dzieci )? Wiem, że nadmiar higieny też szkodzi i o ile zwykle chusteczki higieniczne powiedzmy ok, bo mam z wagonika, tak mokre walaly się na półce w drogerii, były dotykane przy kasie, później wsadzane do siatki itp. I takie dajecie dziecku? W sensie nie zrozumcie mnie źle, ale moja nadal pcha wsyztsko do buźki i tak szukam pomysłu...
Chcoiaz zabawki jak raz wyparzylam tak cały czas się bawi, nie myje co tydzień nie wiem czy źle czy dobrze, ale zabrakłoby mi doby 🤪

Edytowane przez emelcia
Czas edycji: 2018-11-23 o 14:40
Stary 2018-11-23, 14:49   #1007
malami1901
Zadomowienie

Ja jeśli chodzi o sterylnosc to jestem 100 lat za murzynami odkąd zaczęła się przemieszczac to mało czym się przejmuje nie wiem, czy to dobrze ale jak narazie nieźle na tym jedziemy

Stary 2018-11-23, 14:53   #1008
zosiaaa
Zadomowienie

U nas ze sterylnoscią dokładnie tak jak u Malami ale ja też się już nie spinam, nie myje chusteczek które daję mu do ręki, tak on też bierze wszystko do buzi. Odkąd zaczął się przemieszczać to pierwsze co robił to lizał płytki. I żeby nie było nie myje codziennie podłóg, tak odkurzam ale nie myje.

Stary 2018-11-23, 15:09   #1009
say-hello
Zakorzenienie

Dokładnie, nie ma co przesadzać. Z resztą jakby się chcialo nawet, to się nie da. U mnie po podłodze chodzą dwa psy z dworu, myje codziennie podłogę, ale wiadomo, że i tak czysto nie jest. Co zresztą widać czasem po białych ubraniach

say-hello jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 15:12   #1010
Muminka2
Raczkowanie

Hej
Ja nie wyparzam chyba że smoczek raz za czas,jak zaczęła pełzać to i tak zawsze coś znajdzie czego nie powinna, jakaś butelkę albo buty.
Ale u was dużo ząbków u nas 2 jedynki i chyba jakiś górny.
Moja jeszcze nie siedzi sam i zaczynam się martwić.
Kaszke podaję łyżeczka, mi też jakoś ta kaszka w butli źle kojarzy. Siostrzencica Tż jadła kaszkę w butli do 4 roku życia.

Muminka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 16:17   #1011
emelcia
Rozeznanie

No to dobrze, bo juz określiła się mianem złej matki, że co chwila nie czyszczę zabawek
Cytat:
Napisane przez Muminka2 Pokaż wiadomość
Hej
Ja nie wyparzam chyba że smoczek raz za czas,jak zaczęła pełzać to i tak zawsze coś znajdzie czego nie powinna, jakaś butelkę albo buty.
Ale u was dużo ząbków u nas 2 jedynki i chyba jakiś górny.
Moja jeszcze nie siedzi sam i zaczynam się martwić.
Kaszke podaję łyżeczka, mi też jakoś ta kaszka w butli źle kojarzy. Siostrzencica Tż jadła kaszkę w butli do 4 roku życia.

Do 4 roku życia? Nieeeeee 🤦

Stary 2018-11-23, 16:25   #1012
anetka924
Raczkowanie

Say-hello koleżanka ma dziecko ze stycznia i dopiero zaczęło ząbkowanie i nie raczkuje a pełza. Każdy w swoim tempie.

anetka924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 16:33   #1013
grewana
Wtajemniczenie

Ja jadłam kaszę z butli prawie do 6 roku życia Dopiero jak szłam do szkoły to mnie jakoś namówili i w koncu odstawilam ;P
Ja też mam psa w mieszkaniu więc codziennie odkurzam ale to by było na tyle. Mały wsadza do buzi wszystko, także czasem nawet jak mu spadnie jedzonko na podloge, podnoszę i mu podaje do jedzenia. Zabawki pluszaki piorę mu co kilka tygodni a plastikowe to jak mi się przypomni. Jak dotąd nie ma żadnych wysypek ani nic a tym stylu więc chyba jest ok

Edytowane przez grewana
Czas edycji: 2018-11-23 o 16:48
grewana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 17:00   #1014
malami1901
Zadomowienie

Tż też długo z bratem bliźniakiem jedli kaszę z butelki
Moja dzidzia chyba nauczyła się nadstawiać dzioba do buziaka <3 dziś je jak szalona, kasza z brzoskwinia na śniadanie, zupa z soczewicy, marchewki i slodkich ziemniaków na obiad i kolację, w międzyczasie chlebek

Stary 2018-11-23, 18:45   #1015
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inesss408 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, jestem mamą czerwcowką (karmie piersią) ale z racji waszego większego stażu bycia mamą chciałam was prosić o poradę odnośnie rozszerzania diety. Mam kilka pytań, pozwolę sobie je wypunktować, będę wdzięczna za wszelkie sugestie
1) czy jeżeli po spróbowaniu kilku łyżeczek będzie wszystko Ok i dziecko będzie chciało już zjeść cała porcje, to moge jej tak szybko podać? Skoro podaje na początku tylko 1-2 łyżeczki, to jak będzie próbowała już dalej np, dań z mięskiem i zje znów tylko 1-2 łyżeczki to czy jednocześnie moge podać inny już cały słoiczek z wypróbowanym warzywem żeby sie najadła?
3) kaszki/kleiki tylko na śniadanie czy później także na kolacje zamiast piersi przed snem? A jeśli tylko rano,to co podajecie wieczorem do jedzenia ?
4) kaszki jakie podajecie?manne, jaglana, co jeszcze?robicie na wodzie czy na mleku? Jak zrobię na wodzie, to rozumiem ze kp będzie będzie nadal głównym źródłem mleka, a jak będę chciała powoli odstawić pierś, to wtedy kaszki na mleku?
5) jak połączyć nowe pokarmy z karmieniem piersią?najpierw jedzonko i potem jak będzie chciała dojeść to podaje pierś?
6) picie-wiadomo woda, ale co poza tym?zwykła herbata słaba tez nadaje się dla niemowlaka? Co lepsze kubek niekapek z dziurek czy ten 360?
7) czy wprowadzając żółtko/jajko podaje je samo czy wraz z inna potrawa?córka prawdopodobnie ma skazę, jestem na diecie eliminacyjnej, jak wtedy z wprowadzeniem jajka do diety?

Wszystko to dla mnie zagmatwane, niby podstawowe zasady znam, ale jakby zgłębić sie w szczegóły to sie gubię. Będę wdzięczna za wskazówki.
Postaram się odpowiedzieć na niektóre chociaż ekspertem nie jestem

3) na pewno nic zamiast piersi na samym początku rozszerzania dziecko ma próbować nowych smaków a mleko ciągle jest podstawą żywienia. Jeśli przesadzisz z nowymi posiłkami możesz pożegnać się z kp (piersi zareagują na mniejszy popyt mniejszą produkcja mleka)

4) jeśli będziesz chciała odstawić pierś to musisz podawać mm, do roku nie można zamienić piersi/mm na mleko krowie. Możesz robić kaszki na mleku krowim, własnym lub wodzie.

5) najpierw pierś a potem po np 40 minutach nowe jedzonko.

6) czarna herbata absolutnie się nie nadaje. Można dawać rooibos. Ale najzdrowsza jest woda najlepszy będzie bidon z rurką albo kubek doidy.

Mogę Ci polecić grupę o rozszerzaniu diety po 6. miesiącu na FB

Cytat:
Napisane przez malami1901 Pokaż wiadomość
Ja jeśli chodzi o sterylnosc to jestem 100 lat za murzynami odkąd zaczęła się przemieszczac to mało czym się przejmuje nie wiem, czy to dobrze ale jak narazie nieźle na tym jedziemy

To samo u nas już nie mówiąc że przy drugim dziecku się ma podejście jeszcze bardziej liberalne

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Dokładnie, nie ma co przesadzać. Z resztą jakby się chcialo nawet, to się nie da. U mnie po podłodze chodzą dwa psy z dworu, myje codziennie podłogę, ale wiadomo, że i tak czysto nie jest. Co zresztą widać czasem po białych ubraniach

Zdrówka dla pieska! Jakie ma rokowania?

Cytat:
Ja jadłam kaszę z butli prawie do 6 roku życia Dopiero jak szłam do szkoły to mnie jakoś namówili i w koncu odstawilam ;P
Ja też mam psa w mieszkaniu więc codziennie odkurzam ale to by było na tyle. Mały wsadza do buzi wszystko, także czasem nawet jak mu spadnie jedzonko na podloge, podnoszę i mu podaje do jedzenia. Zabawki pluszaki piorę mu co kilka tygodni a plastikowe to jak mi się przypomni. Jak dotąd nie ma żadnych wysypek ani nic a tym stylu więc chyba jest ok

Ja ciągle odkurzam i mopuje, ale zabawek to już dawno nie myłam

Cytat:
Napisane przez malami1901 Pokaż wiadomość
Tż też długo z bratem bliźniakiem jedli kaszę z butelki
Moja dzidzia chyba nauczyła się nadstawiać dzioba do buziaka <3 dziś je jak szalona, kasza z brzoskwinia na śniadanie, zupa z soczewicy, marchewki i slodkich ziemniaków na obiad i kolację, w międzyczasie chlebek

Ładny ma apetyt

Czy tylko moje dziecko nie da sobie nic zaaplikować łyżeczka? Tyle mamy dan wykluczonych z menu przez to

Poza tym lęk separacyjny w najlepsze się rozwinął, muszę być ciągle na widoku bo inaczej ryk nieziemski. Jeszcze dołączyła do tego obsesja wspinania się na mnie. Bardzo fajnie szczególnie że jutro robimy imprezę urodzinowa starszej i nawet nic w kuchni nie mogę porobić

Stary 2018-11-23, 20:44   #1016
malami1901
Zadomowienie

Lek separacyjny u nas też dokucza. Jeszcze jak ktoś się nią zajmie w tym czasie to ok, ale jak zostaje sama w pokoju to płacze, aż się zasmarka

Stary 2018-11-23, 21:28   #1017
zosiaaa
Zadomowienie

U nas nie ma mowy żebym go zostawiła samego w pokoju, muszę być w zasięgu wzroku a i tak jak jestem za daleko to już płacze. Jak go tż weźmie to jeszcze jest ok ale najlepiej gdyby mnie wtedy nie widział bo też zdarza się że mu stęka. I też się po mnie wspina najczęściej jak robię coś w kuchni.

Stary 2018-11-23, 21:28   #1018
anius_7
Wtajemniczenie

Mój TŻ jak szedł do zerówki to jeszcze pił z butli,co prawda mleko a nie kaszę ale przez smoczek

Ja przy drugim dziecku wyluzowałam ze sprzątaniem. Olek najbardziej lubi się bawić kapciami i kołami od wózka, a tego się nie da utrzymać w czystości Dzisiaj w kuchni lizał kafle

Iclosemyeyes, my w niedzielę robimy tż imieniny,też mnie czeka weekend w kuchni. Mały na szczęście polubił wrzucanie na plecy w chuście więc to nas ratuje. Będziemy razem gotować. Plus starsza do pomocy Ale ona mi już naprawdę jest w stanie pomóc,także zlecam jej proste prace

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 22:12   #1019
MoniaLecka
Spryciara

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
Mały na szczęście polubił wrzucanie na plecy w chuście więc to nas ratuje. Będziemy razem gotować. Plus starsza do pomocy Ale ona mi już naprawdę jest w stanie pomóc,także zlecam jej proste prace
U nas też chusta z synkiem zbawieniem w kuchni. Zastanawiałam się też, czy nie kupić dla mojej niespełna trzylatki takiego wyższego stołka, lub schodka, żeby dosięgała do kuchennego blatu. Bo przy gotowaniu czy pieczeniu to albo z nią albo wcale. Tylko, że przy tych warunkach jakie mamy, to na przykład miksujemy i wałkujemy na podłodze
MoniaLecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-23, 23:29   #1020
patuska18
Zakorzenienie

Ostatnio u nas też jak jestem za daleko od młodego to jest wielki ryk. Aż gile mu po pas lecą, nie mówiąc już o łzach. Nie pomyślałam, że może to być lęk...
Najgorzej jak większość dnia jestem sama z młodym. Ostatnio nie mam co robić w domu bo najlepiej na rękach, a śpi w dzień zazwyczaj po 20 min. Teraz by się przydała jakaś chusta bądź nosidło.

Antoś 15.03.2018

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości