Mamy listopadowe 2018 - cześć VII - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-11-25, 21:11   #601
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Dot.: Mamy listopadowe 2018 - cześć VII

Cytat:
Napisane przez jajoanka Pokaż wiadomość
A ta pozycja spod pachy jest stabilna? Jak wtedy trzymasz dziecko? Podkladasz cos pod niego? Trzymasz jedna reka czy dwoma?

Wysłane z mojego PSP3530DUO przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Sylwusiach!!! Jak dobrze, ze wszytko wraca do normy!!! :-*

Właśnie ja bym spróbowała tej spod pachy, ale się boję.

(*) Amelka 02.03.2017
01.11.2018 Mikołaj Dzięki Boże za niego !
Karolkowa_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 21:14   #602
jajoanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolkowa_86 Pokaż wiadomość
Właśnie ja bym spróbowała tej spod pachy, ale się boję.

(*) Amelka 02.03.2017
Ja tez sie dygam... Elik jest taki malutki, a czasem musze go dosc mocno zlapac, bo sie kreci i raczkami mnie odpycha.

jajoanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 21:18   #603
dews
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sara3008 Pokaż wiadomość
Z tym karmieniem to jest tak, że jeśli prawidłowo przybiera to nie ma potrzeby wiedzieć ile zjada. Położne Ci go ważą? Może warto kupić wagę niemowlęca jeśli Cię to stresuje? Mój je różnie. Nieraz łyka bardzo wyraźnie 5-7 minut, a później nieco wolniej, a nie raz 2 minutki i zasypia. Ja sobie to tłumacze tak, że poprostu chce mu się pić, a te mleko na początku właśnie ma zaspokoić pragnienie. Są takie karmienia, że chcę pociumkac nie jedząc i na to też mu pozwalam, bo wiem że dzieki temu zaspokaja potrzebę bliskości. Naprawdę jeśli nie mam nic do roboty, to mu pozwalam na tą bliskość i tak uważam, że tego cycka ma dużo mniej niż jego brat, z którym mogłam sobie pozwolić na całodzienne wylegiwanie się z cyckiem na wierzchu Aaaaaa i smoczek to też nie jest jakieś zło wcielone jeśli nie zaburza laktacji to nie widzę problemu, bardzo dużo noworodków ma silny odruch ssania, który z czasem mija myślę, że powinnaś trochę wyluzować i to, że Kubuś urodził się z dużą waga wcale nie znaczy, że potrzebuje więcej pokarmu niż inne dzieci, z mniejsza waga Cieszę się bardzo!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Cytat:
Napisane przez freya_ka Pokaż wiadomość
Dews u mnie było tak samo. młody domagał się co chwilę, jadł długo. Czasem zjadł 5 minut i za 20 minut znów chciał. I dawałam. Noe dokarmiałam tylko przystawiałam. Nazywała się, że do 6 tygodnia laktacja się stabilizuje, że w tym czasie skład mleka się zmienia i dziecko musi rozhulac laktacje. Były dni że karmiłam nawet 3 godziny z niewielkimi przerwami, ale dałam sobie te 6 tygodni.

Młody przybiera na wadze, budził pieluchy więc się najadal.

I dopiero od kilku dni wchodzimy w schemat, dłuższe przerwy między karmieniami.

Ja karmie spod pachy, pozycja krzyżowa,na lezaco

Dzięki dziewczyny za słowa otuchy, po prostu naczytałam się, żeby dzieci za długi przy piersi nie trzymać, tylko do pół godziny na pierś i koniec. Ja nie mam nic przeciwko sobie z nim siedzieć i karmić, odkąd mam nakladki bardzo to lubię. Spróbuję przez te 6 tygodni karmić na zawołanie i zobaczymy.

Co do wagi, to ważyły go ostatnio w 5 dobie po porodzie i mówiły, że stracił tylko 3% wagi urodzeniowej, a norma to do 10% i że to bardzo dobry wynik, ale na początku dokarmiałam butlą.
Będzie kolejne ważenie w środę, ale później już chyba nie ważą, nie jestem pewna.

Spribuje robić tak jak mówicie, dzięki za porady
Cytat:
Powiem Ci jak mnie instruowala położna, kiedy pytałam skąd mam wiedzieć czy mały się mająca, jeśli widzisz że wypluwa pierś i widzisz uśmiech na buzi to to. Mój czasem nie wypluwa tylko trzyma końcówkę sutka i się uśmiecha wtedy wyciągam sutka i wiem że zjadł tyle, ile chciał.
Nie wiem czy pomogłam

(*) Amelka 02.03.2017
U mnie się to właśnie w ogóle nie przekłada, bo młody nie raz uśmiechnięty wypluwa pierś, kładę go na ramię do odbicia, a on zaczyna szukać piersi od nowa i wspina się normalnie do mojej szyi i ciumka mi policzek albo karmie go ponad godzinę, on już ostatnie 15 praktycznie śpi z cyckiem w ustach, więc odkładam go, a on nagle przebudzenie i zuje te rączki, kręci głową i mamła językiem :p
Zazwyczaj smoczek wtedy pomaga i młody zasypia, ale gdzieś w głowie mam, że może dalej jest głodny :/

dews jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 21:19   #604
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jajoanka Pokaż wiadomość
Ja tez sie dygam... Elik jest taki malutki, a czasem musze go dosc mocno zlapac, bo sie kreci i raczkami mnie odpycha.

No właśnie, mój na dodatek kręci główką w tą i tamtą. Ale powiem Ci że jak byłam w szpitalu to babka karmiła malucha który ważył 2.300 tą pozycją.
Biedna była, cały czas praktycznie na cycu bo walczyła aby przybrał na wadze

(*) Amelka 02.03.2017
Stary 2018-11-25, 21:22   #605
jajoanka
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, mój na dodatek kręci główką w tą i tamtą. Ale powiem Ci że jak byłam w szpitalu to babka karmiła malucha który ważył 2.300 tą pozycją.
Biedna była, cały czas praktycznie na cycu bo walczyła aby przybrał na wadze

(*) Amelka 02.03.2017
Ja tez czytam, ze ta pozycja jest dobra na poranione sutki. Wiec jakos chcialabym sprobowac... moze jutro pocwicze z nim

jajoanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 21:29   #606
freya_ka
Zadomowienie

Ja używam poduchy ciążowej, owinąć się naokoło jedna reka łapie głowę Wojtas, druga ręką pierś. Tak najłatwiej mi się go przystawia, jak mam nabrzmiale piersi, najlepiej chwyta.

Agata
freya_ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 21:47   #607
taga91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwusiach Pokaż wiadomość
pozniej moze was nadrobie.. wrociam od Tz, pamieta mnie, pamieta wszystko kamien z serca.. ma jeszcze antybiotyk bo wciaz cos ma w plucach ale najgorsze za nami

Sent from my SM-J330FN using Tapatalk
Super )

Vica, mam nadzieję, ze jutro juz zasniesz z Małym przy boku..

U mnie o 20 odłączyli oxy, dzisiejsze postępy to rozwarcie na luźny palec, zgładzona szyjka, ale jeszcze nie w pełni skrócona i odchodzący czop. Skurcze nadal mam, wykąpałam się i czekam na wieczorne KTG, kolejna oxy jutro z rana.

Jeśli uważasz, że możesz czegoś dokonać albo przeciwnie, że nie dasz rady - w obu przypadkach masz rację.
taga91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 21:49   #608
sylwusiach
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to sylwusiach

Cytat:
Napisane przez taga91 Pokaż wiadomość
Super )

Vica, mam nadzieję, ze jutro juz zasniesz z Małym przy boku..

U mnie o 20 odłączyli oxy, dzisiejsze postępy to rozwarcie na luźny palec, zgładzona szyjka, ale jeszcze nie w pełni skrócona i odchodzący czop. Skurcze nadal mam, wykąpałam się i czekam na wieczorne KTG, kolejna oxy jutro z rana.

tez sie meczysz.. matko..

Stary 2018-11-25, 21:55   #609
ewka_mewka
Zadomowienie

Taga, Vica, wymęczycie się biedaczki ;(
Cytat:
Napisane przez dews Pokaż wiadomość
Ja na siedząco z rogalem tylko

Dziewczyny żal post.
Nie mogę tego kp. Tak strasznie chce, ale mi nie wychodzi. Mam takie dni jak wczoraj, że go karmie, on wypluwa pierś, zasypia, wszyscy są szczęśliwi. Ale dzisiaj tak jadł byle jak, miałam swoje w butli to dojadł po piersi, mimo, że z piersi już nie chciał..
Położna każe dostawiać na zawołanie, nie dokarmiać, ale z drugiej strony piszą, żeby dziecko nie wisiało na cycku.. Ale jak mój je ok 100ml na raz, to jak on to ma wydoic w pół godziny jak ja nie mam tak dużo tego mleka? Stresuje mnie to że nie wiem ile on z tej piersi je, tym bardziej że on w tych rzadkich chwilach jak nie śpi, to mamła jęzorem nie ważne cy głodny czy dopiero zjadł z obu piersi i poprawił butlą..

Ile wam schodzi z karmieniem?

Rozumiem cię. Też cały czas się zastanawiam czy się najada... a z butelki nie chcę podawać, bo wtedy wymiotuje i ulewa i też się obawiam, że zwraca więcej niż zjada... a kp boli jak cholera i za kazdym razem to jakieś tortury. Tylko ten uśmieszek po jest w stanie trochę wynagrodzić ból.

Dews, przez ciebie wyciągnęłam ciuchy sprzed ciąży i nie ma tragedii. W większość wchodzę, chociaż o niektorych dzinsach xs mogę zapomnieć na jakiś czas... o ile nie na zawsze .
Cytat:
pozniej moze was nadrobie.. wrociam od Tz, pamieta mnie, pamieta wszystko kamien z serca.. ma jeszcze antybiotyk bo wciaz cos ma w plucach ale najgorsze za nami

Super!!! I już wkrotce bedziecie szczęśliwą, powiększoną o jednego maluszka rodzinką

ewka_mewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 22:00   #610
cinnamonat
Rozeznanie

Cytat:

Super wieści! Pięknie się to wszystko układa, teraz tylko czekać żeby do domku wrócił 🤩
Taga i Vica trzymam ciągle kciuki za Was! Ja idę we wtorek i też się zaczynam bać. Chociaż dzisiaj cały dzień mam skurcze. Bolesne są już strasznie, ale nieregularne... Zobaczymy czy coś z tego będzie.

cinnamonat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 22:03   #611
sylwusiach
Zakorzenienie

moj maly tak sie kreci.. te ktore urodzily, powiedzcie xzy skopane zebra po porodzie juz nie bola??? bo mnie az piecze ;(

Stary 2018-11-25, 22:04   #612
taga91
Zadomowienie

Cytat:
tez sie meczysz.. matko..

Łeee, gdzie tam.. daleko mi do męczenia się. Jedyne co, to wkurzało mnie to, że musiałam być non stop pod KTG i leżeć.. teraz nadal mam skurcze, takie same jak pod oxy, a chodzę sobie po sali, kręce tyłkiem i jest spoko.

Jeśli uważasz, że możesz czegoś dokonać albo przeciwnie, że nie dasz rady - w obu przypadkach masz rację.
taga91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 22:45   #613
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez smileska Pokaż wiadomość
Czytam jak to kazda z Was wchodzi w spodnie sprzed ciazy i tak zazdroszcze Wam ... ja chyba z rok jeszcze nie wejde w spodnie sprzed ciąży

Nadrabiam

Chcialam cie pocieszyc - ja tez wchodze w spodnie sprzed ciazy... glownie w leginsy... na drugim miejscu sa te, ktore mi przed ciaza z tylka spadaly choc te sa odrobine przyciasne jeszcze

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
lady isss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 22:50   #614
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:

Cudowne wieści!

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 23:12   #615
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:

Cudowne wiesci

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
I jak skończy to wypluwa pierś i już nie płacze o jedzenie? Albo nie ciapie tak językiem i nie wkłada rączek do buzi? Bo mój tylko kręci głową z otwartymi ustami i chce wszystko zjeść nie ważne ile mleka mu dam, jeśli nie śpi to chce wszystko jeść

Moj wypluwa jak skonczy ale i tak za chwile tego cyca szuka. Moze on i sie najada tylko ma ta potrzebe ssania? Wiesz jak dasz mu butle to z niej leci przy mniejszym wysilku i moze dlatego wytrabi cala? Ja w sumie nie wiem jal to jest z niemowlakami... czy one faktycznie wypluwaja cycka jak sie najedza? Moj niekoniecznie przez caly czas je bo po jalims czasie ciagnie duuuuzo slabiej bardziej tego.cycka mietoli i wypluwa chyba bardziej jak mu sie znudzi. Ja smoczka daje choc nie zawsze bo nie zawsze sie domaga. I tez zauwazylam ze jak faktycznie jest glodny to.smoczkiem nie da sie go oszukac bo placze.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Powiem Ci jak mnie instruowala położna, kiedy pytałam skąd mam wiedzieć czy mały się mająca, jeśli widzisz że wypluwa pierś i widzisz uśmiech na buzi to to. Mój czasem nie wypluwa tylko trzyma końcówkę sutka i się uśmiecha wtedy wyciągam sutka i wiem że zjadł tyle, ile chciał.
Nie wiem czy pomogłam

(*) Amelka 02.03.2017
A to fakt. Nawet jak nie zasnie przy tym cycu to sie usmiecha i dalej mietoli sobie,.ale juz nie ciagnie tak jak przy jedzeniu. Zreszta moj to tak lapczywie je i przelyka, ze chyba go sasiad za sciana slyszy wiec ciezko to pomylic je z pelnym.zaangazowaniem, a mietoli na pelny czilaucie

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Vicarika Pokaż wiadomość
Sara dzieki za wsparcie , na prawde w tragicznych momentach czesto mysle o Tobie ze Ty dałas rade !! ( no to ja nie dam )
Co do szwagierki - matko gdzie takie sieją ...

Boze a mi sie znowu zaczely skurcze , najgorzej ze one nie sa mocna ale nie sa slabe i tak męczą grrrr

Taga jak tam u Ciebie ?

Wysłane z mojego LIVE4_KM0438 przy użyciu Tapatalka
Nie dziwie ci sie, ze juz jestes zirytowana bo ile sie mozna meczyc? Serio wspolczuje i mam nadzieje, ze naprawde to sie wreszcie skonczy

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:
Dzięki dziewczyny za słowa otuchy, po prostu naczytałam się, żeby dzieci za długi przy piersi nie trzymać, tylko do pół godziny na pierś i koniec. Ja nie mam nic przeciwko sobie z nim siedzieć i karmić, odkąd mam nakladki bardzo to lubię. Spróbuję przez te 6 tygodni karmić na zawołanie i zobaczymy.

Co do wagi, to ważyły go ostatnio w 5 dobie po porodzie i mówiły, że stracił tylko 3% wagi urodzeniowej, a norma to do 10% i że to bardzo dobry wynik, ale na początku dokarmiałam butlą.
Będzie kolejne ważenie w środę, ale później już chyba nie ważą, nie jestem pewna.

Spribuje robić tak jak mówicie, dzięki za porady

U mnie się to właśnie w ogóle nie przekłada, bo młody nie raz uśmiechnięty wypluwa pierś, kładę go na ramię do odbicia, a on zaczyna szukać piersi od nowa i wspina się normalnie do mojej szyi i ciumka mi policzek albo karmie go ponad godzinę, on już ostatnie 15 praktycznie śpi z cyckiem w ustach, więc odkładam go, a on nagle przebudzenie i zuje te rączki, kręci głową i mamła językiem
Zazwyczaj smoczek wtedy pomaga i młody zasypia, ale gdzieś w głowie mam, że może dalej jest głodny :/

Jak smoczek pomaga to raczej glodny nie jest. Spokojnie mysle, ze gdyby byl.glodny to dalby ci znac

Stary 2018-11-25, 23:15   #616
Vicarika
Zakorzenienie

Dostalam Informacje ze jutro na pewno rodze , wiec klade sie spac i zbiersm sily . Cos mi sie wydaje ze bedzie kroplowka i przebicie wod

Vicarika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 23:16   #617
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:
moj maly tak sie kreci.. te ktore urodzily, powiedzcie xzy skopane zebra po porodzie juz nie bola??? bo mnie az piecze ;(

Mi mlody kopal w bok brzucha bo sie tak dziwnie ulozyl za to.Marti to mi nogi miedzy zebra wpuchala... okopana bylam strasznie i po porodzie czulam jeszcze ze mloda dala popalic

Stary 2018-11-25, 23:17   #618
sylwusiach
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lady isss Pokaż wiadomość
Mi mlody kopal w bok brzucha bo sie tak dziwnie ulozyl za to.Marti to mi nogi miedzy zebra wpuchala... okopana bylam strasznie i po porodzie czulam jeszcze ze mloda dala popalic

matkooo .. mnie tak piecze.. teraz tez maly strasznie kopie..

Stary 2018-11-25, 23:18   #619
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Vicarika Pokaż wiadomość
Dostalam Informacje ze jutro na pewno rodze , wiec klade sie spac i zbiersm sily . Cos mi sie wydaje ze bedzie kroplowka i przebicie wod

Jak znowu cie w ciula zrobia i znowu bedziesz sie tylko meczyla to zbieramy sie wszystkie i idziemy cie ratowac kciuki za jutro

Stary 2018-11-25, 23:20   #620
Mocny Akcent
Dolce vita

Mnie też piecze pod żebrami.jakbym miała żar między biustem a brzuchem.

Od 20 mam bóle. Prysznic nie pomógł ale nie umiem powiedzieć czy mam skurcze bo chyba na razie zaznałam tylko ciągły ból.

Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-25, 23:21   #621
sylwusiach
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
Mnie też piecze pod żebrami.jakbym miała żar między biustem a brzuchem.

Od 20 mam bóle. Prysznic nie pomógł ale nie umiem powiedzieć czy mam skurcze bo chyba na razie zaznałam tylko ciągły ból.

mam to samo.. piecze jak.cholera..
to tez cos zaczyna sie dziac u Ciebie..

Stary 2018-11-25, 23:30   #622
Mocny Akcent
Dolce vita

Byłam w toalecie. Ból coraz większy. Pogonilo mnie nawet. Ale jak się podcieralam był skrzep krwi. Mały ale jednak. Czekam jeszcze. Jeśli kolejna wizyta zakończy się że śladem krwi to jedziemy do szpitala. Nie chcę tak się czuć

Stary 2018-11-25, 23:34   #623
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Cytat:
matkooo .. mnie tak piecze.. teraz tez maly strasznie kopie..

Oo kopanie w żebra boli, aż tak że tchu nie można złapać
Cytat:
Byłam w toalecie. Ból coraz większy. Pogonilo mnie nawet. Ale jak się podcieralam był skrzep krwi. Mały ale jednak. Czekam jeszcze. Jeśli kolejna wizyta zakończy się że śladem krwi to jedziemy do szpitala. Nie chcę tak się czuć

Mocny pisz co się dzieje, kto wie może do rana będzie maleństwo z Tobą?

(*) Amelka 02.03.2017
Stary 2018-11-25, 23:35   #624
Mocny Akcent
Dolce vita

Dubel

Edytowane przez Mocny Akcent
Czas edycji: 2018-11-25 o 23:39
Stary 2018-11-26, 00:14   #625
dews
Zakorzenienie

Mocny akcent jak masz bóle, które nie są skurczami i krew to ja bym już chyba pojechała na twoim miejscu to sprawdzić

dews jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-26, 00:17   #626
Mocny Akcent
Dolce vita

Jedziemy do szpitala. Krew jest nadal. Bóle nieregularne ale już że skurczami

Stary 2018-11-26, 00:37   #627
ewka_mewka
Zadomowienie

Powodzenia dziewczyny! Chyba kolejne bobaski pchają się na świat

ewka_mewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-26, 00:43   #628
cinnamonat
Rozeznanie

Cytat:
Jedziemy do szpitala. Krew jest nadal. Bóle nieregularne ale już że skurczami

Powodzenia! Zdawaj relacje, bo ja nie mogę spać i nie wiem co ze sobą robić. Skurcze mnie męczą i o spaniu nie ma mowy... Przed chwilą chyba mi konkretny czop odszedł.

cinnamonat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-26, 00:46   #629
Mocny Akcent
Dolce vita

Leżę pod KTG. Niby ta krew nie jest groźna. Ale nikt mnie jeszcze nie zbadał tylko czekamy na zapis. Skurcze mam co 4 min ale nikt mi nic nie mówi i każą leżeć i czekać

Stary 2018-11-26, 01:09   #630
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:

Kciuki zeby w razie gdyby to bylo to szybko sie skonczylo

---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ----------

Cytat:
Napisane przez cinnamonat Pokaż wiadomość
Powodzenia! Zdawaj relacje, bo ja nie mogę spać i nie wiem co ze sobą robić. Skurcze mnie męczą i o spaniu nie ma mowy... Przed chwilą chyba mi konkretny czop odszedł.

O kurcze chyba sie szykuje i u ciebie ciekawa noc... kciuki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości