Mamy majowe 2019 - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-11-26, 20:53   #4321
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

Dot.: Mamy majowe 2019

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
Patrycja, to trzymamy kciuki za wizytę

Dziewczyny, okazało się, że mam w przyszłe wakacje trzy wesela, pierwsze 15 czerwca... Niby nic nie muszę, ale powiedzmy, że muszę się na nie wybrać. Oczywiście tak tak, wiem, że życie zweryfikuje, ale nie ukrywam, że mam zagwozdkę. Któraś z naszych doświadczonych mam była w takiej sytuacji? Ile miało Wasze dziecko, kiedy pierwszy raz zostawiłyście je pod opieką kogoś innego powiedzmy na kilka godzin, 5-6?
Mój bratanek jak miał miesiąc to właśnie z powodu wesela został ze swoim wujkiem, ale bratowa z bratem i tak zmyli się bardzo szybko bo właśnie kp zrobili swoje.
Natomiast u nas bardzo zależało nam na naszych bliskich znajomych, gdzie były właśnie małe dzieci, ( 4 i 2 m-ce) i po prostu powiedzieliśmy znajomym, że mogą wziąć kogoś ( babcię, nianie) i będą mieli wynajęty pokój. Tak się złożyło, że babcię obu szkrabów to rodzina, dalsza, ale jednak i panie chciały nawer jeden pokój (4 osobowy był). My zanieśliśmy im jedzenie, kawę itp. A znajome były zadowolone, bo się pobawiły a jak było trzeba to miały blisko do synów
Także rozwiązań parę jest.

Dziewczyny, cieszę się że wizyty dziś ok i kciuki za kolejne!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
grejpfrutowa01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-26, 21:13   #4322
blekitna laguna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Orsay ma taka
Miałam podobna z hm w 1.ciazy
Moja koleżanka w ok 25tc ją kupiła i planuje właśnie na święta. Widziałam fotkę. Ładnie się układa http://www.orsay.com/pl-pl/aksamitna...125660000.html

Ciekawa i nawet po ciazy do noszenia
Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Macice masz na razie mala ja sikalam co chwila na poczatku, teraz juz nie tak czesto.

Mi aplikacja pokazuje, ze wielkosci melona to nie powiedzialabym, ze taka mala
blekitna laguna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-26, 21:22   #4323
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ej no to już bez miesiąca prawie połowa ciąży.. Nawet jeśli to 100-150g to jednak moim zdaniem robi różnicę. Macicy normalnie też się takiej nie ma i pęcherz musi się ogarnąć, że mniej miejsca. Wiem, że lepiej nie będzie, ale to też kwestia przyzwyczajenia, żeby przestać czuć ciągłe parcie

magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-26, 22:39   #4324
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Macice masz na razie mala ja sikalam co chwila na poczatku, teraz juz nie tak czesto.

Cytat:
Napisane przez blekitna laguna Pokaż wiadomość
Ciekawa i nawet po ciazy do noszenia

Mi aplikacja pokazuje, ze wielkosci melona to nie powiedzialabym, ze taka mala
No dokładnie to chciałam napisać. Ja jestem szczupła. Jem na potęgę więc widać żołądek nie ustąpił miejsca więc padło na pęcherz

To tak jak w pierwszej na przełomie 2/3miesiaca nawalil mi kręgosłup i lekarz mówil że to właśnie coś się tak przesubelo że nerw uciska i masakra byla.moflam tylko leżeć.

Stary 2018-11-26, 23:30   #4325
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Dziewczyny czy Wasi lekarze ginekolodzy dają Wam co wizytę skierowania na badania typu krew, mocz? Czy miałyście cytologię robioną w ciąży?

Mój ginekolog nie daje mi żadnych skierowań na badania krwi, moczu ostatnie badania miałam robione we wrześniu. Co miesiąc robię tylko TSH ale to za sprawą endokrynologa. Strasznie mnie to irytuje. Cytologii również nie miałam w ciąży robionej ponieważ ostatnią miałam w listopadzie ubiegłego roku i mój lekarz twierdzi, że nie muszę mieć kolejnej.

Drugie pytanie, dostałam skierowanie na rehabilitację od reumatologa w związku z zaostrzeniem choroby na krioterapię miejscową. Z tego co wyczytałam na blogu matkaprawnik, w związku z tym, że jestem w ciąży na taką rehabilitację powinnam dostać się w ciągu 7 dni, czy któraś z Was jest bardziej obeznana w tym temacie i mi podpowie czy dobrze myślę?
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-26, 23:36   #4326
Lilly Greace
Dostojna peema.

Lilianna, tak, ginekolog daje mi co wizytę skierowanie na badanie krwi i moczu, badamy też przeciwciała bo mamy z tż przeciwne grupy krwi. Miałam robioną cytologię.

Stary 2018-11-27, 06:00   #4327
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

lilianna90 ja też dostaje skierowania praktycznie na każdej wizycie, na początku oczywiście po kolei dostawałam na różne ( na jednej krew, mocz TSH itp) na kolejnej przeciwciała na różyczkę i toxo, na jeszcze następnej hiv i coś jeszcze. A teraz znowu dostałam na podstawowe ( krew, mocz i coś tam jeszcze).
Cytologię miałam robiona, pomimo iż w maju robiłam sama. ( A pierwsza wizytę w ciąży miałam w sierpniu, więc od maja niedaleko).
Na każdej wizycie jestem mierzona ważona.
Raz mi wyszło wyższe ciśnienie i od razu dostałam skierowanie do kardiologa.
Także może nie wiem, albo swojego ciśnij o badania, albo zmień. Serio.

Stary 2018-11-27, 06:07   #4328
smerfetk_a
Żona Gargamel

Ja miałam na początku mocz i krew, wyszło wszystko idealnie więc na razie nie miałam kolejnych, tylko kilka dni temu robiłam grupę, tsh, hiv itd. Mam krew "-" więc teraz pewnie będą przeciwciała i może znowu te podstawy na drugi trymestr.

Swoją drogą jak bardzo idiotyczne jest badanie grupy krwi gdy ma się papierek jaką się ma...? Jeszcze mi powiedziała położna że przy każdej ciąży się sprawdza. Grupa mi się magicznie zmienić może?

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 06:22   #4329
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Musi być papierek dla ciężarnej na grupę krwi bo wtedy nie ma wątpliwości co w razie wu podać.

Ja miałam takiego poprzedniego lekarza który zlewał badania teraz miałam cyto, co wizytę jakieś badania krwi i mocz.

Stary 2018-11-27, 06:28   #4330
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Musi być papierek dla ciężarnej na grupę krwi bo wtedy nie ma wątpliwości co w razie wu podać.

Ja miałam takiego poprzedniego lekarza który zlewał badania teraz miałam cyto, co wizytę jakieś badania krwi i mocz.

Napisałam że papierek mam...

Stary 2018-11-27, 06:54   #4331
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Ja miałam na początku mocz i krew, wyszło wszystko idealnie więc na razie nie miałam kolejnych, tylko kilka dni temu robiłam grupę, tsh, hiv itd. Mam krew "-" więc teraz pewnie będą przeciwciała i może znowu te podstawy na drugi trymestr.

Swoją drogą jak bardzo idiotyczne jest badanie grupy krwi gdy ma się papierek jaką się ma...? Jeszcze mi powiedziała położna że przy każdej ciąży się sprawdza. Grupa mi się magicznie zmienić może?

Ja słyszałam że grupa krwi może się z czasem zmienić, ale to może jakieś "Urban legend"?
Tak czy siak, gin powinien badania zlecać. Ja w ciągu trzech wizyt miałam zlecone chyba wszystkie "ciążowe".
Mam całą stertę wyników.

Stary 2018-11-27, 07:04   #4332
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

A Jezuuu.. Ja to ciemna masa rano. Ja mam papierek z poprzedniej ciąży o grupie krwi

Stary 2018-11-27, 07:27   #4333
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez grejpfrutowa01 Pokaż wiadomość
Ja słyszałam że grupa krwi może się z czasem zmienić, ale to może jakieś "Urban legend"?
Tak czy siak, gin powinien badania zlecać. Ja w ciągu trzech wizyt miałam zlecone chyba wszystkie "ciążowe".
Mam całą stertę wyników.

Nie no co Ty, z jaką się urodzisz taką masz całe życie... Chyba że masz przeszczep szpiku kostnego

Stary 2018-11-27, 07:33   #4334
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilianna90 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy Wasi lekarze ginekolodzy dają Wam co wizytę skierowania na badania typu krew, mocz? Czy miałyście cytologię robioną w ciąży?

Mój ginekolog nie daje mi żadnych skierowań na badania krwi, moczu ostatnie badania miałam robione we wrześniu. Co miesiąc robię tylko TSH ale to za sprawą endokrynologa. Strasznie mnie to irytuje. Cytologii również nie miałam w ciąży robionej ponieważ ostatnią miałam w listopadzie ubiegłego roku i mój lekarz twierdzi, że nie muszę mieć kolejnej.

Drugie pytanie, dostałam skierowanie na rehabilitację od reumatologa w związku z zaostrzeniem choroby na krioterapię miejscową. Z tego co wyczytałam na blogu matkaprawnik, w związku z tym, że jestem w ciąży na taką rehabilitację powinnam dostać się w ciągu 7 dni, czy któraś z Was jest bardziej obeznana w tym temacie i mi podpowie czy dobrze myślę?
Ja co wizytę mocz morfologia. Cyto miałam wczoraj ale to dlatego że miałam rok przed zajściem w ciążę. Jak miałaś rok temu to lekarze wola poczekać do po połogu
Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość

Bo papierek musi być przypiety do karty ciazy. Ja też mam. Przy tamtej. Mogę oderwać a mogę nowa pyknac więc zrobię nowa. Tamten widać że wiele przeszedł

Stary 2018-11-27, 07:44   #4335
smerfetk_a
Żona Gargamel

Dobrze że nie mam co wizyte morfologii bo bym w połowie zmiany do pracy docierała ^^

Aha, cytologię miałam robioną dosłownie w pierwszych dniach ciąży (nie wiedząc o niej) u poprzedniego gina i obecny stwierdził że w takim razie nie trzeba

Stary 2018-11-27, 07:51   #4336
Elsabel
Zakorzenienie

Mamy majowe 2019

Pierwszą morfologię i mocz miałam zlecone do na początku ciąży razem z tą całą litanią innych badań, drugi raz na ostatniej wizycie. Do tego muszę powtórzyć toksoplazmozę. Nie sądzę żebym przez te kilka tygodni się nią zaraziła, ale że i tak będę robić resztę badań to przy okazji mogę i to. Cytologię również miałam na poprzedniej wizycie.

Elsabel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 08:04   #4337
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

dziewczyny,
Pisałyście o rajstopach ciążowych z rossmana, że dobre są, jakie to? Bo wcale nie mogę ich namierzyć
Stary 2018-11-27, 08:14   #4338
ania_mala
Zadomowienie

Ja miałam cytologię, bo ostatnia robiłam dawno, grupy krwi nie robiłam, bo mam z poprzednich ciąż, a resztę badań mam co druga wizytę robić. Czyli teraz będzie dopiero drugi raz.

ania_mala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 08:25   #4339
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny,
Pisałyście o rajstopach ciążowych z rossmana, że dobre są, jakie to? Bo wcale nie mogę ich namierzyć
super są
mam i te cienkie i te grube, polecam
moze na zlą półkę patrzysz? bo to na dziale ciążowym
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 09:02   #4340
Monia858585
Rozeznanie

Hej.

Ja grupę krwi też mam z poprzedniej ciąży. Porostu trzeba mieć oryginał wyniku. A co do badań krwi i moczu to mam raz w miesiącu. Cytologie miałam robioną w październiku.

Squaara gratuluję udanej wizyty. 😀😀
Monia858585 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 09:04   #4341
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

Olusiaa_ Wpisywałam w wyszukiwarkę online. Stacjonarnie w ogóle nie byłam. Zaraz zerknę na półki. Dzięki!

Edytowane przez grejpfrutowa01
Czas edycji: 2018-11-27 o 09:16
Stary 2018-11-27, 09:18   #4342
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Olusiaa_ Wpisywałam w wyszukiwarkę online. Stacjonarnie w ogóle nie byłam. Zaraz zerknę na półki. Dzięki!

Może wejdź do działu ciąża zamiast wyszukiwarki Ja bez problemu znalazłam

Stary 2018-11-27, 11:02   #4343
Lilly Greace
Dostojna peema.

Ja w rajstopach akurat jeszcze chodzę normalnych natomiast po wypłacie kupię spodnie ciążowe, bo o ile w swoich dam radę stać, to jak usiądę niestety bardzo mnie cisną. Więc chodzę głównie w legginsach albo sukienkach i spodnicach.

Stary 2018-11-27, 11:05   #4344
patrycjakarabasz
Rozeznanie

Cześć a u mnie zakupy ciążowe rozpoczęte, właśnie był kurier IMG_20181127_110429380.jpeg

Wysłane z mojego Moto Z2 Play przy użyciu Tapatalka
patrycjakarabasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 11:12   #4345
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez patrycjakarabasz Pokaż wiadomość
Cześć a u mnie zakupy ciążowe rozpoczęte, właśnie był kurier Załącznik 7650160

Wysłane z mojego Moto Z2 Play przy użyciu Tapatalka
Super! Ja spodnie kupię chyba na Vinted.

Moja babcia oświadczyła, że chce kupić naszemu dziecku łóżeczko (bo chce dać coś konkretnego, zamiast kasy), w sensie my mamy wybrać, zamówić a ona zapłaci. Tylko że ona chce kupić je dopiero, jak dzieciak się urodzi... Chyba wynika to z jakichś starych przesądów. A wiecie, ja tam nie jestem za urządzaniem pokoiku pół roku wcześniej, no ale jak rodzę przełom kwietnia i maja to chciałabym najpóźniej na początku kwietnia, a najlepiej już w marcu, mieć pokoik w miarę ogarnięty. Tym bardziej, że okazało się, że nie wiadomo, czy zmieści się nam ładnie łóżeczko w sypialni i możliwe, że będziemy musieli totalnie się przeorganizować włącznie z wywaleniem naszego łóżka gdzieś. No nic, muszę babcię uświadomić.
Stary 2018-11-27, 11:14   #4346
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

ja teraz na kazda wizyte mam miec swieze wyniki morfologii i moczu, ale nie dostaje na nie skierowania tylko robie prywatnie
Stary 2018-11-27, 11:18   #4347
Lilly Greace
Dostojna peema.

Mój lekarz powiedział, że wyniki mam tak dobre, że nie muszę brać żadnych witamin Fajnie słyszeć pozytywne informacje. Ale i tak biorę jakiś Prenatal
Stary 2018-11-27, 11:19   #4348
Misha_
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja w rajstopach akurat jeszcze chodzę normalnych natomiast po wypłacie kupię spodnie ciążowe, bo o ile w swoich dam radę stać, to jak usiądę niestety bardzo mnie cisną. Więc chodzę głównie w legginsach albo sukienkach i spodnicach.

Mam tak samo, ale ja leginsow do pracy nie zaloze wiec musze jeszcze wyrzymac w spodniach
Moje dziadki i tz babcia tez ciagle mowia, ze by chieli tyyyle pokupowac maluszkowi, ale to pozniej, pozniej przed porodem. Ja nie jestem za tym zeby wszystko zostawiac na ostatnia chwile. U nas tez jest kwestia, ze kolyska raczej wejdzie do pokoju tak jak stoja teraz meble, ale dla lozeczka trzeba bedzie przestawiac wszystko.

Edytowane przez Misha_
Czas edycji: 2018-11-27 o 11:23
Misha_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 11:23   #4349
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

Cytat:
Mój lekarz powiedział, że wyniki mam tak dobre, że nie muszę brać żadnych witamin Fajnie słyszeć pozytywne informacje. Ale i tak biorę jakiś Prenatal
Ja też biorę prenatal, ale ten uno zalecił mi gin. No i teraz Duo.

Stary 2018-11-27, 11:33   #4350
Elsabel
Zakorzenienie

Cytat:
Super! Ja spodnie kupię chyba na Vinted.

Moja babcia oświadczyła, że chce kupić naszemu dziecku łóżeczko (bo chce dać coś konkretnego, zamiast kasy), w sensie my mamy wybrać, zamówić a ona zapłaci. Tylko że ona chce kupić je dopiero, jak dzieciak się urodzi... Chyba wynika to z jakichś starych przesądów. A wiecie, ja tam nie jestem za urządzaniem pokoiku pół roku wcześniej, no ale jak rodzę przełom kwietnia i maja to chciałabym najpóźniej na początku kwietnia, a najlepiej już w marcu, mieć pokoik w miarę ogarnięty. Tym bardziej, że okazało się, że nie wiadomo, czy zmieści się nam ładnie łóżeczko w sypialni i możliwe, że będziemy musieli totalnie się przeorganizować włącznie z wywaleniem naszego łóżka gdzieś. No nic, muszę babcię uświadomić.

Ja kupiłam spodnie ciążowe na promie w H&M, ale jeszcze nie ubierałam ich, bo mam dwie pary nowych zwykłych jeansów w moim normalnym rozmiarze i nie ukrywam, że te bardziej skradły moje serce Co tam że cisną, przemęczę się. Gorzej jak mi guzik strzeli

Z tym łóżeczkiem to faktycznie lepiej mieć wcześniej ogarnięte, a nie Ty będziesz stała z dzieckiem na ręku a mąż będzie dopiero je skręcał. W ogóle ten przesąd o kupowaniu po narodzinach jest strasznie głupi. Przecież np. ubranek nie wystarczy kupić, trzeba je jeszcze wyprać, wysuszyć i najlepiej wyprasować przed nałożeniem noworodkowi. To kiedy mam to niby zrobić, po porodzie? Bez sensu totalnie. Musisz koniecznie babcię naprostować

W ogóle dziewczyny padniecie ze śmiechu jak Wam powiem o co się z TŻ rano pożarłam. A mianowicie, mój ekspert stwierdził, że ten krem który sobie kupiłam przeciwko rozstępom jest zły i bardziej mi zaszkodzi niż pomoże WTF???!!! On w życiu się kosmetykami nie interesował i sam żadnego kremu nie używa, więc nie wiem skąd wytrzasnął te rewelacje, ale zająłby się lepiej bardziej męskimi sprawami...

Elsabel jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości