|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2761 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz. IV
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2762 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#2763 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co ten wolontariusz? Cytat:
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2018-11-27 o 15:36 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2764 |
Zakorzenienie
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz. IV
Dobrze, że wolontariusz napisał chociaż, że zdiagnozowano chorobę tarczycy, a nie po prostu tarczycę, bo i takie kwiatki się zdarzają w opisach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2765 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez inezina Czas edycji: 2018-11-27 o 18:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2766 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2767 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A jeszcze taki smaczek, rezygnuję z pracy, żeby przejść na to świadczenie, pani w MOPSie oznajmia, że na 500+ się nie załapiemy ale gdybyśmy mieli drugie dziecko to jak najbardziej... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez inezina Czas edycji: 2018-11-27 o 18:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2768 |
Ekspert od Dupy Strony
|
![]() |
#2769 |
Wtajemniczenie
|
Zva
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Znaczy przysługuje Ci świadczenie? Czy masz na myśli zasiłek pielęgnacyjny? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2770 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
![]() |
![]() |
#2771 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sam już mowi że jak będzie duży tobie będzie pracował. Szczerze to coraz częściej myślę o wyjeździe z Polski. Mam serdecznie dość wysokiego zusu i podatków, ja na dziecko nie dostaje nic. Nawet w zeznaniu rocznym nie mogę sobie ulgi na dziecko odpisać. Mój ostatni podatek to 5 razy 500+. Mam dość tego, że rząd w ogóle nie wspomaga pracujących rodziców. Nauczę syna że jak chce się coś mieć to trzeba zapracować ale nie chce by się czuł wykorzystywany tak jak ja się czuję w chwili obecnej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2772 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2773 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=61a08125505a341f1365cc6 27294330b05bf0ff7_5eb5e47 234ae2;86178892]Jaka bezmyślność? Dzięki rozdawnictwu mają przecież poparcie
![]() ![]() O ile będzie INNY rząd. Jakiekolwiek inne ugrupowanie startujące w wyborach i chcące "zamachnąć się" na darmoszkę strzeli sobie w kolano już na starcie. Ludzie bardzo nie lubią, jak im darmowe zabierać.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2774 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2775 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A doić się będzie, jak zwykle, tych którzy zarabiają mało (popraw mi przecinki, jak coś). No i szczerze- tych odpowiedzialnych właścicieli zwierząt, którzy szczepią pupile i chodzą z nimi do weta tyle razy, ile jest to wskazane nie jest znowu tak wielu. Gros ludzi, w przypadku gdy zwierzak jest chory, czeka aż samo mu minie a do weta idzie jak już jest bardzo źle (lub nie, bo raczej wyrzuci/wywiezie chorego/starego psa/kota niż wyda kasę na weta i leki). Smutna prawda.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2776 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2777 |
Zakorzenienie
|
Ja już wiem kto wybiera te rodziny w której lenistwo i nieróbstwo z każdej strony wychodzi .
Sąsiadka pyta mnie wczoraj czy dorzucę się do paczki, wybrały z koleżanką jakąś rodzinę. I mi mówi o potrzebach . Mówię że raczej nie. Ewentualnie daj mi najpierw opis tej rodziny. Ale jaki opis? One nie czytały, nie wnikały co to za rodzina. Serio . Poszukaj i mi wyśle . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2779 |
Rozeznanie
|
U mnie miasto trochę ponad 60 tys i w bazie tylko 3 rodziny, każda z osobą niepełnosprawną. Szkoda że wcześniej nie sprawdziłam, pewnie było sporo kwiatków.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2780 |
Rozeznanie
|
Przejrzałam bazę SzP i mnie w gminie są tylko 3 rodziny, kojarzę jedną z nich i faktycznie potrzebują pomocy. Sprawdziłam też sąsiednie miejscowości i trafiłam na takiego kwiatka:
P. Elżbieta z rodziną Opis rodziny Pani Elżbieta (40 l.) i pan Tomasz (41 l.) wychowują dwóch synów - Piotrka (13 l.) i Karola (7 l.). Kiedyś ta rodzina wiodła normalne, szczęśliwe życie. Problemy zaczęły się, kiedy rodzice usłyszeli diagnozę – autyzm Karola. Wtedy mąż pani Eli załamał się, relacje w rodzinie zaczęły się psuć. Mężczyźnie zdarza się używać przemocy psychicznej wobec żony i chłopców. Pani Elżbieta na co dzień zajmuje się opieką nad Karolem oraz prowadzeniem domu podczas pobytu synów w szkole. Pan Tomasz ma stałą pracę, pracuje w systemie trzyzmianowym. Rodzina utrzymuje się z jego pensji i przyznanych zasiłków, jednak duże wydatki na mieszkanie i rehabilitację Karola powodują, że pozostaje im 500 zł na osobę. Piękno rodziny Dla pani Elżbiety najważniejsze jest dobro jej synów, ich bezpieczeństwo i szczęśliwa przyszłość. Ze łzami w oczach opowiada o marzeniach dotyczących przyszłości chłopców. Chce, żeby Piotrek kształcił się w jak najlepszym kierunku i pogłębiał zainteresowania, działał w harcerstwie. Chciałaby również, aby Karol zaczął lepiej i płynniej mówić, ponieważ obecnie jego komunikatywność jest na niskim poziomie. Rodzina, chcąc rozwiązać swoje problemy, uczęszcza na terapie rodzinne. Pan Tomasz również chodzi do psychoterapeuty i walczy ze swoimi słabościami. Biedny TATUŚ, załamał się po diagnozie tak mocno, że zaczął prać wszystkich naokoło. No ludzie....
![]() |
#2781 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
poza tym norma jest 'żałoba' po diagnozie czy zdaniu sobie sprawy, że z dzieckiem nie wszystko jest w porządku. A facet z opisu pewnie miał tendencję do przemocy wcześniej. Sent from my SM-G935F using Tapatalk
![]() |
![]() |
#2782 |
Rozeznanie
|
Niestety bardzo często ojcowie po diagnozie odchodzą. Bywa też, że kończy się tak jak w tej rodzinie. Niestety to jest bardzo ciężki temat. Znam wiele rodzin które uważają, że autysta który funkcjonuje nisko w wieku 8-9 ma szansę na bycie neurotypowym. Tworzą różne historię aby tylko nadal się łudzić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2783 |
Raczkowanie
|
Takie tam, z deszczu pod rynnę.
"Kolejny dokument trzymany w ręku to zawiadomienie że pijaczka z trójka dzieci znów pochlała i zrobiła awanturę na pół wsi. Jakiś czas temu zabrano jej dzieci umieszczając w pogotowiu rodzinnym. Dzieci zawszawione, brudne, z deficytami rozwojowymi i emocjonalnymi przez kilkanaście tygodni w pogotowiu nadrabiały to, czego nie otrzymały w domu rodzinnym. Pech chciał, że ksiądz obrońca uciemiężonych napisał apelację, nakręcił reportaż z zaprzyjaźnioną telewizją o biednej rodzinie objętej wsparciem parafii, matka dzieci ubrała się w odświętne ciuchy i po wcześniejszym ustawieniu 30 misiów – pluszaków w pokoju zaczęła rzewnie płakać przed kamerą jak to bardzo się stara i że przecież z powodu biedy dzieci zabierać nie można. Dzieci wróciły, pieniążki się znalazły i tylko miejscowy OPS zaciska urzędnicze zęby płacąc co miesiąc kilka tysięcy złotych, bo przecież jakby co to telewizja przyjedzie z księdzem proboszczem na czele. A jak kobiecina popije i zapomni dzieci do szkoły wyprawić, to przecież nic takiego. Kurator pojedzie, pouczy, zrobi notatkę, kobiecina przyrzeknie że to ostatni raz i w ogóle to nieprawda – ksiądz poświadczy. I tak już trzeci raz w ostatnich dwóch miesiącach. Pal sześć że dzieciaki zaburzone i nauczone już że państwo da. Ot, nieodległe i przyszłe pokolenie co szybko nauczy się czerpać przyjemność z seksu i wydawać na świat potomstwo, równie jak oni zaburzone i niedostosowane od poczęcia samego". Cały tekst tutaj: http://mydrea.ms/bidulandia/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2784 |
Konto usunięte
|
Nigdy wcześniej się SzP od tej strony nie interesowałam... aż przecieram oczy jak czytam co wypisujecie
![]() Wychodzi na to, że sama bym mogła swoją rodzinę zgłosić. Ja chora psychicznie, mój narzeczony pracuje TYLKO sezonowo w branży budowlanej i ma mnie >chorą!< na swoim utrzymaniu. I jeszcze psa i kota mamy. G. prawda. Ta branża budowlana teraz przeżywa taki rozkwit, że w fimie TŻa mają terminy na ponad rok do przodu zarezerwowane. A zimy ostatnio takie srogie, że w zeszłym roku dosłownie 2 tygodnie przerwy mieli, a pracują na zewnątrz. I też ukraińców zatrudniają, bo nikt nie chce (na trzeźwo) pracować, choć pieniądze na prawdę dobre. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2785 |
Raczkowanie
|
[1=1b006c1cc4b33fb32b0a741 c96d131cb0dc83f78_5f5d531 644303;86180876]Nigdy wcześniej się SzP od tej strony nie interesowałam... aż przecieram oczy jak czytam co wypisujecie
![]() Wychodzi na to, że sama bym mogła swoją rodzinę zgłosić. Ja chora psychicznie, mój narzeczony pracuje TYLKO sezonowo w branży budowlanej i ma mnie >chorą!< na swoim utrzymaniu. I jeszcze psa i kota mamy. G. prawda. Ta branża budowlana teraz przeżywa taki rozkwit, że w fimie TŻa mają terminy na ponad rok do przodu zarezerwowane. A zimy ostatnio takie srogie, że w zeszłym roku dosłownie 2 tygodnie przerwy mieli, a pracują na zewnątrz. I też ukraińców zatrudniają, bo nikt nie chce (na trzeźwo) pracować, choć pieniądze na prawdę dobre.[/QUOTE]Branża budowlana owszem, w rozkwicie, ale z tymi wysokimi zarobkami bym nie przesadzała. Przeciętny pracownik dostanie około 10zł/h co da gdzieś 3 tys. miesięcznie. Nie są to aż tak atrakcyjne pieniądze biorąc po uwagę, że trzeba się naprawdę fizycznie napracować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2786 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2787 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2788 |
Raczkowanie
|
Opis rodziny
Pan Karol (50 l.) to samotny mężczyzna. Mężczyzna już od dzieciństwa zmagał się z trudną sytuacją. Pochodzi z wielodzietnej i niezaradnej rodziny. Skończył tylko szkołę podstawową i nie zdobył zawodu. Mieszkał z matką i rodzeństwem. W wyniku problemów prawnych trafił do zakładu karnego. Po powrocie na wolność stara się żyć uczciwie ale trudno znaleźć mu pracę, ponieważ pracodawcy żądają orzeczenia o niekaralności. Mężczyzna żyje obecnie z zasiłku celowego (317 zł) i z pracy sezonowej 400 zł. Odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania dochód na jednego członka rodziny wynosi ok. 402 zł. Piękno rodziny Pan Karol cieszy się, że znów jest wolnym człowiekiem. Z radością oddaje się własnym pasjom i hobby jakim jest hodowla gołębi i ptactwa ozdobnego. Mężczyzna bardzo lubi majsterkować, własnoręcznie wybudował pomieszczenie, które obecnie zamieszkuje. Największym marzeniem mężczyzny jest założenie rodziny. (...) POTRZEBY, KTÓRE NIE SĄ RZECZAMI zdobycie zawodu. Pamiętajcie, nie możecie mieć problemów prawnych bo wylądujecie w więzieniu. Ja współczuje wszystkim studentom prawa, przecież tam zmagają się z samymi problemami prawnymi a to przecież prosta droga do więzienia. Wiem, że w sporej ilości miejsc mogą oczekiwać orzeczenia o niekaralności, ale jak ktoś tu wiele razy wspomniał do prac budowlanych to niedługo zaczną organizować łapanki na ulicach. Niech mnie ktoś oświeci... Pana nie stać na żywność, węgiel itp ale stać go na gołębie i na ptactwo ozdobne? No chyba, że te gołąbki to nie na zawody gołębi pocztowych, a złote kurki czy bażanty do cieszenia oka tylko mają iść do garnka, ale wtedy chyba lepiej hodować zwykłe kury. Na plus trzeba uznać, że w potrzebach jest zdobycie zawodu. Smutne jest, że Pan miał zły start, ale od pewnego momentu zaczyna się odpowiadać za siebie. Zakład karny to nie tylko miejsce odbywania kary, może to być też okazja do zdobycia zawodu ponieważ tam też można kontynuować naukę.
Ile potrafiłbyś wyjaśnić ze swojego świata jakiemuś średniowiecznemu wieśniakowi? Już w żarówkę musiałby on uwierzyć. J.Dukaj "Perfekcyjna niedoskonałość" Edytowane przez lolca Czas edycji: 2018-11-29 o 07:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2789 |
Zakorzenienie
|
Po pewnym czasie od popełnienia przestępstwa rejestr karny ma się czysty. Ciekawe co pan zrobił i kiedy, że wciąż ma syf w tym temacie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2790 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny.
Właśnie obliczylam ile hajsu dostają moi klienci. I tak, pani X dostaje 1500 zł alimentów, 2 tys z 500+, zasiłki 470, rodzinne 190, plus zasiłek okresowy 215. To jest PONAD 4000 na uwaga, 5 OSOB. Oczywiście dom zadłużony, zaniedbany, ogrzewanie węglowe. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.