|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: Przed braniem tabletek Yasminelle, z Twoją cerą: | |||
| były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest jeszcze gorzej |
|
13 | 7,88% |
| były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest lepiej |
|
48 | 29,09% |
| były (małe lub duże) problemy i nic się nie zmieniło |
|
31 | 18,79% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale teraz jest gorzej |
|
6 | 3,64% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale cera wygląda jeszcze ładniej |
|
13 | 7,88% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów i nic się nie zmieniło |
|
54 | 32,73% |
| Głosujący: 165. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: yasminelle - wątek zbiorczy!
Masakra, zachwycam się jeszcze teraz...to jakby przeżyć drugi "pierwszy raz"
|
|
#4862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4863 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tak samo bylam zachwycona gdy juz kochalismy sie bez gumek... mmm zupelnie co innego...
Nigdy wiecej nie wrocimy do prezerwatyw
|
#4864 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze miałam dosyć spore libido, a teraz to już w ogóle masakra...po części czuję się jak dziki osioł
|
|
#4865 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do obserwacji cyklu- dzięki temu wiem kiedy i jakie brałam dodatkowo leki. Co mnie bolało, no i te daty potrzebne do wizyt u lekarza. Bo pamięć mam doskonałą, tylko kurka straaaaasznie krótką
|
|
#4866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4867 | |
|
Raczkowanie
|
ja przez rok brała YASMIN i w ogóle nie przytyłam a nawet schudłam bez problemów, nic mnie nie bolało, nic mi sie nie powiększyło, żadnych skutków ubocznych. Potem lekarz zamienił mi na YASMINELLE biorę je już 11 miesięcy i tak samo nic nie zauważyłam, żeby coś się działo tyle, że ja płace za nie w aptece aż 44zł
najlepsze tabletki jakie miałam. Jeszcze wcześniej brałam Harmonett i to była masakra!Cytat:
"To jeszcze nie koniec..." Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-08-25 o 15:30 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
|
|
|
|
#4868 |
|
Przyczajenie
|
kurde coraz bardziej mnie kusi bez "folii"
ale wiem ze potem do okrsu bede sie tak denerwowac ze heeeej.... ah... ciezki wybór :P zdrowa psychika czy przyjemnosc
|
|
|
|
#4869 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczynki- a tak pytam z ciekawosci bo mnie to nurtuje- jak to jest jesli łączy się dwa opakowania i przy braniu drugiego zapomni sie itp tabetki- postepuje sie tak samo jakby sie brało tylko jedno opakowanie? czyli np jak sie zapomni w 3 tyg drugiego opakowania (jak sie łączy opakowania) to albo sie robi przerwe od razu albo nie robi sie wcale? czy przy łączeniu opakowan drugie mozna przerwac w dowolnym momencie? czy tez trzeba dotrwac do tych 17 tabletek?
|
|
|
|
#4870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1 tydzień 2 tydzień 2 tydzień 2 tydzień 2 tydzień 3 tydzień zwykłym drukiem-pierwsze opakowanie wytłuszczonym-drugie opakowanie :P przerwę teoretycznie możesz zrobić kiedy chcesz (w trakcie drugiego opakowania) - a zabezpieczenie będzie zachowane - czyli np gdy chcesz przesunąć okres o 5 dni - bierzesz całe jedno opakowanie + 5 tabletek z drugiego - i przerwa 7 dniowa ![]() nooooo, tak to wygląda
|
|
|
|
|
#4871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
accccccha dziękuję |
|
|
|
|
#4872 |
|
Raczkowanie
|
okres się skończył, ale zaczęły się brązowe plamienia :| no cóż trzeba jakoś przetrwać, bo oprócz nich jak na razie żadnych skutków ubocznych (odpukać
)...jak sobie z nimi radzicie, mimo tego używacie życia? bo to jednak mimo wszystko lekki dyskomfort...
|
|
#4873 |
|
Zakorzenienie
|
ja z tego co pamiętam wytrzymywałam się z seksem. tzn jakoś przy 14ej tabletce zanikło plamienie i wtedy korzystałam dopiero :P
|
|
|
|
#4874 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zobaczymy
|
|
|
#4875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i strasznie stracilam apetyt i mam waania nastroju ale nie wiem czy przez tabl czy takl poprostu
|
|
|
|
|
#4876 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podejrzewam, że to przez tabletki, bo ja też straciłam apetyt, a co do humoru to różnie bywa...ostatnio cały dzień zła jak osa, a teraz do rany przyłóż i głupawka
|
|
|
#4877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4878 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a mam taką ochotę na mojego TŻ, jemu to nie przeszkadza, ale ja czuję niejaki dyskomfort.
|
|
|
#4879 |
|
Raczkowanie
|
moj okres tez trwa 3 dni ale juz niemam zadnych plamien i czuje sie świetnie gdyz przed braniem tabletem meczyłam sie z okresem 7dni
|
|
#4880 |
|
Przyczajenie
|
Jka sie chce okres to go nie ma, a jak nie chce to jest od razu.. chamstwo!
|
|
|
|
#4881 |
|
Raczkowanie
|
Tabletkę biorę o 22, w poniedziałek też tak było.. zwymiotowałam min 5 godz później...4 godz niby minęło na pewno, ale jednak się martwię (jak zwykle). To jest trzeci tydzień brania tabletek, więc w sytuacji awaryjnej powinnam albo robic przerwę już wtedy albo brac następne opakowanie bez robienia przerwy... Dziś biorę ostatnia tabletkę z opakowania i zastanawiam się czy jutro zaczynac następne czy jednak wszystko jest w porządku.. Dodam, że od niedzieli nie mam nic na sumieniu i myślałam o dodatkowym zabezpieczeniu w czasie tygodnia przerwy tak dla spokoju.. Pytam dziewczyny, które może były w podobnej sytuacji, czy taki czas wystarczył na wchłonięcie sie tabletki? Nie chcę katować organizmu dwoma opakowaniami pod rząd, ale jednak niepokój jest.
|
|
|
|
#4882 |
|
Zakorzenienie
|
ulotka mówi o 4 godzinach - i jest to maksymalny czas w którym tabletka musi się wchłonąć. ja bym na Twoim miejscu niczym się nie przejmowała i normalnie robiła przerwę
|
|
|
|
#4883 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję za odp, może postawię na gumki, tak dla spokoju ducha
|
|
|
|
|
#4884 |
|
Raczkowanie
|
Dzieczyny, czy może ktoś poświęcić chwilkę i odpowiedzieć na mój post odnośnie tych widocznych na ciele żył? (post znajduje się na poprzedniej stronie) Martwię się, a chciałabym się dowiedzieć, czy jest czym, zanim pójdę po poradę do mojej ginekolog i znowu zapłacę majątek za prywatną wizytę (chociaż dała mi swój prywatny telefon... ale wstyd mi trochę dzwonić i pytać). Z góry Wam dziękuję!
|
|
|
|
#4885 |
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego wstyd? Jak sie czegos nie wie to trzeba pytac
Zadzwon i zapytaj bo ja niestety nic ci nie powiem na ten temat;/
|
|
|
|
#4886 |
|
Konto usunięte
|
witam
wczoraj wzięłam ostatnia tabletke Yasmin,brałam je przez 2 miesiace. Postanowilam je zmienić poniewaz pojawilo sie mnostwo rozstępów i żyły stały sie bardziej widoczne a na poczatku brania dretwialy mi nogi. Poszlam dzis do ginekologa i zmienilam je na Yasminelle. Ginekolog powiedziala mi ze przy zejsciu na mniejsza dawke chormonow mam nie robic 7dniowej przerwy tylko przyjac tabletke juz dziś. Mam zrobic tak jak mi zalecila? z tego co wiem nowe tabletki najlepiej przyjac po przerwie.i jeszcze jedno pytanko- przy braniu yasminelle mogą zmniejszyc sie problemy z rozstepami? ginekolog powiedziala ze to TYLKO od tycia kiedy ja nie przytylam ani grama:/ opisalam jej wszystko co dolegalo mi przy braniu Yasmin i powiedziala ze to nie mozliwe bo nie ma tego w ulotce :/ (powiekszyly mi sie tez bardzo piersi powiedziala ze to tez od tego ZE ZA DUZO JEM ;/). Dzis zagladam do ulotki yasminelle a tam- opisane wszystkie objawy ktore dolegaly mi przy yasmin. Babka chyba ma mała wiedze:/.. pozdrawiam
|
|
|
|
#4887 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;8700537]witam
wczoraj wzięłam ostatnia tabletke Yasmin,brałam je przez 2 miesiace. Postanowilam je zmienić poniewaz pojawilo sie mnostwo rozstępów i żyły stały sie bardziej widoczne a na poczatku brania dretwialy mi nogi. Poszlam dzis do ginekologa i zmienilam je na Yasminelle. Ginekolog powiedziala mi ze przy zejsciu na mniejsza dawke chormonow mam nie robic 7dniowej przerwy tylko przyjac tabletke juz dziś. Mam zrobic tak jak mi zalecila? z tego co wiem nowe tabletki najlepiej przyjac po przerwie.i jeszcze jedno pytanko- przy braniu yasminelle mogą zmniejszyc sie problemy z rozstepami? ginekolog powiedziala ze to TYLKO od tycia kiedy ja nie przytylam ani grama:/ opisalam jej wszystko co dolegalo mi przy braniu Yasmin i powiedziala ze to nie mozliwe bo nie ma tego w ulotce :/ (powiekszyly mi sie tez bardzo piersi powiedziala ze to tez od tego ZE ZA DUZO JEM ;/). Dzis zagladam do ulotki yasminelle a tam- opisane wszystkie objawy ktore dolegaly mi przy yasmin. Babka chyba ma mała wiedze:/.. pozdrawiam [/quote]każde tabletki mają skutki indywidualne dla każdej kobiety wiec moze Ci yasminelle beda pasowaly a moze nie, skutkami ubocznymi w ulotce sie nie sugeruj bo wszystkie tabletki maja wypisane takie same.
|
#4888 |
|
Zakorzenienie
|
A i weź tak jak ginekolog kazał, bez przerwy.
|
|
|
|
#4889 |
|
Zakorzenienie
|
mnie , jak zmieniałam z mocniejszych, gin kazał normalną przerwę zrobić...z resztą to samo jest w ulotce Yasminelle- strona 27 "zmiana z innego złozonego środka hormonalnego.....(..) mozna rozpocząć przyjmowanie Y w dniu po zakończeniu okresu BEZ tabletek poprzedniego preparatu anty)
|
|
|
|
#4890 |
|
Zakorzenienie
|
Tym razem ja mam male watpliowsci
mianowicie, wczoraj caly dzien mialam mega ciezka niestrawnosc, co za tym idzie biegunke... Ktora defacto utrzymuje sie do teraz... :/ w kazdym razie, w ciagu dnia przyjelam jakies leki na niestrawnosc ziolowe (bez dziurawca, takze to spoko), zeby troche opanowac sranie. No i yasminelle wzielam tak o 23. przez cala noc bolal mnie zoladek, ale nie bylam w kibelku az do 9 rano... wtedy dopiero musialam z siebie wydobyc co nieco... I dlatego pytam, czy to mialo byc po prostu tak, ze przespalam w sumie wiecej niz 4 godziny i nic sie nie dzialo i antykoncepcja jest zachowana?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

Pewnie,że warto.

A co do obserwacji cyklu- dzięki temu wiem kiedy i jakie brałam dodatkowo leki. Co mnie bolało, no i te daty potrzebne do wizyt u lekarza. Bo pamięć mam doskonałą, tylko kurka straaaaasznie krótką
najlepsze tabletki jakie miałam. Jeszcze wcześniej brałam Harmonett i to była masakra!