![]() |
#31 | |
Komplikatorka
|
Dot.: O raku bez strachu
Cytat:
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
"Trzeba się badac" - czyli co konkretnie? Markery rakowe?
![]() |
![]() |
#34 | |
Animal Liberation
|
Cytat:
![]() Na mnie też cukier działa bardzo źle i dlatego mocno ograniczyłam jego spożycie, zastąpiłam dobrej jakości stewią. Kilka lat temu jadłam więcej słodyczy, zaczęłam czuć się źle i odstawiłam - okazało się, że układ pokarmowy lepiej pracuje, przestałam ciągle się przeziębiać i co najważniejsze wchłonęły się torbielki niewiadomego pochodzenia, a jak wiadomo z takich torbieli na wątrobie, nerkach, tarczycy, jajnikach też potrafią wyrosnąć różne nieciekawe rzeczy. Skoro torbiele zniknęły po odstawieniu cukru, przerost candidy zmniejsza się kiedy nie jemy cukru, bardzo możliwe że i ulubionym pokarmem dla komórek nowotworowych jest cukier i mogą mieć one coś wspólnego z grzybami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
mOLDerator
|
Cytat:
Ja byłam uzależniona od cukru, pamiętam, że jak odstawiałam to miałam objawy jak przy detoksie, trzęsłam się, dostałam temp, myślałam, że zachorowałam, potem smak mi się zmienił, a potem było już tylko dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Komplikatorka
|
To bez sensu, bo markerów są setki lub tysiące.
Profilaktyka czyli usg piersi, cytologia, badania podstawowe z krwi/moczu.
![]() |
#37 | |
Animal Liberation
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama miała raka otrzewnej - nie wyszło w ww. badaniach. Znajomy rodzicow badał się kompleksowo co 3 miesiące, umarł na raka z przerzutami (waroba, pluca, jelito grube). Jako, ze jestem mocno obciazona, to szukam caly czas informacji o tym, jak pilnowac swojego zdrowia (bo ze raka bede miala, to wiem na 100%), ale szczerze... nie wiem, co mam badać i jak często. ![]() Lekarze pierwszego kontaktu tez nie bardzo potrafią mi w tym pomoc, a przeciez nie obskoczę każdego specjalisty, zeby mi rozpisał co, kiedy i jak badac.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Pani Mizantrop
|
Mnie wizja choroby, czy to u mnie, czy u meza, przeraza.
Chcialabym, zebysmy zyli razem w zdrowiu przez wiele, wiele lat. Kolezanka z pracy opowiadala mi w weekend o swojej znajomej, u ktorej niedawno wykryto guza mozgu. Skarzyla sie na migreny w ostatnich miesiacach, poszla sie zbadac dla swietego spokoju, a tu taka diagnoza. Nie wiem dokladnie, jakiego ma tego guza i jakie sa rokowania, ale dziewczyna wydala przez ostatni rok cala mase pieniedzy na loty do USA - starala sie o prace tam, ktora teraz dostala, ale niestety musi wszystko odlozyc na bok z uwagi na zdrowie.
![]() |
#40 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
Czy wystarczy nie wiem, ale mi pomogło ![]()
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". Edytowane przez Dagunia Czas edycji: 2018-12-11 o 09:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze USG jamy brzusznej, RTG płuc, kolonoskopia, USG tarczycy, USG jąder, badanie prostaty - a i tak to nie wszystko. Bo jak odpowiednio wcześnie wykryć glejaka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Przerazajace...
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy u mamy odkryto raka, to bylam u 3 (roznych) lekarzy pierwszego kontaktu z prosba, co ja mam teraz zrobic ze soba, jak to kontrolować itp. itd., uslyszalam, ze skoro badania mam ok (krew, mocz, cyto i usg piersi) i dobrze sie czuje, to jest ok. I zeby sie badac (ale co mam badac? no wie pani, standardowo) i zainteresowac, jak beda jakies nieprawidłowosci. No ale niestety nie dostalam zadnej konkretnej informacji i serio chciałabym się badac i tego pilnowac, ale nie wiem za bardzo jak. A w internecie jest tyle sprzecznych informacji, ze nie wiem w co wierzyć. @kasztanka - no z tym ich znajomym to jest strasznie przerazajace, bo to był dosc zamozny czlowiek, wiec sila rzeczy na lekarzy i badania tez wydawał duzo (na pewno kwoty, na ktore ja sobie nigdy pozwolic nie bede mogla). Umarl w ciągu 2 miesiecy od diagnozy...
Edytowane przez stotek Czas edycji: 2018-12-11 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z ciekawostek powiem, że markery nowotworowe nie zawsze wychodzą, nawet przy zaawansowanej chorobie nowotworowej. Zawsze przeglądam z ciekawości wyniki pacjentów, jak trafiają na stół. A jeśli chodzi o usg, to polecam duże ośrodki, np. Wojewódzkie Centrum Onlologii. Tam robią badania naprawdę porządnie, bo już nie raz zdarzało się otwierać pacjenta, gdzie opis TK ładny, a w środku rozsiew. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze dermatoskopia znamion i oczywiście USG dopochwowe
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | ||
Komplikatorka
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze dopiszę, że warto sobie wykonać test ROMA -" umożliwia w matematyczny, procentowy sposób oszacowanie ryzyka powstania nabłonkowego raka jajnika na podstawie stężenia markerów CA 125 i HE4 przy uwzględnieniu różnic dla kobiet przed i po menopauzie i kilku innych czynników".
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Jak można być w 100% pewnym , że dostanie się raka ? Geny genomi , ale to chyba nie wszystko. Trochę wiary. Ja tez się boję , ale jakoś staram się myśleć pozytywnie. Mój tata ma wyżej wspomnianego glejaka. Pierwszy nowotowor w naszej rodzinie. Kto wie , dziadek umarł w wieku 67 lat , może on tez by miał ? babcia zyla do 82 lat. Po moim tacie wujek zdiagnozawał raka prostaty. Mój tata miał 8 rodzeństwa...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Komplikatorka
|
Więc również powinnaś iść do poradni genetycznej.
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodajac to, w jakich czasach teraz zyjemy i jak zanieczyszczone mamy srodowisko, nie zamierzam mydlic sobie oczu. ![]() Btw. dzięki dziewczyny za odpowiedzi, w koncu mam jakieś sensowne punkty zaczepienia. ![]()
Edytowane przez stotek Czas edycji: 2018-12-11 o 12:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Inez
|
Bardzo boję się, że mogę mieć nowotwór. Nie mogę nawet myśleć, co by było. Co z moimi planami, co z moją rodziną?
Kiedyś myślałam, że mnie to nie dotyczy. Potem zachorowała moja babcia. Ostra białaczka szpikowa. Leczyła się, ale niestety choroba wygrała. Babcia często się badała, chodziła do różnych lekarzy. Nawet nie chcę sobie przypomnieć jak źle to wszystko zniosła moja mama i dziadek. Druga babcia wyczuła guzek na piersi. Szybko zdjagnozowany, chemia, operacja, póki co wszystko jest w porządku. Te dwie osoby w bliskiej rodzinie... I okazuje się, że rak to wcale nie tak odległy temat jak mi się wydawało. Ostatnio mój sąsiad trafił do szpitala po drobnym wypadku. Chłop jak dąb, silny, na nic się nie skarżył. Znaleźli mu wtórne guzy w mózgu, na szyi, w płucach... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86235051]A policzyłaś te osoby, które nie miały raka?[/QUOTE]
Ale ja nie rozumiem, bedziesz mi teraz wyliczac wspolczynnik szansy zachorowania? A ile powinnam przyjac % wzrostu szans, gdy zyje na codzien w zanieczyszczonym srodowisku (np. w permanentnym smogu) i przez 27 lat niezdrowo sie odzywialam? Chyba lepiej, ze biore to mocno pod uwage i zamiast panikowac to chce opracowac sensowny plan działania, polegający na profilaktyce i odpowiednich badaniach, zeby dziada wykryc w zalążku? Czy mam udawac, ze nieee, mnie to się na pewno nie przydarzy, carpe diem ![]()
Edytowane przez stotek Czas edycji: 2018-12-11 o 14:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86235093]Nie, nie będę ci niczego wyliczać, nie wiem skąd to w ogóle wywnioskowałaś. Po prostu ta twoja pewność zachorowania jest nieracjonalna i tyle.[/QUOTE]
No ok, niech będzie. ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86235093]Nie, nie będę ci niczego wyliczać, nie wiem skąd to w ogóle wywnioskowałaś. Po prostu ta twoja pewność zachorowania jest nieracjonalna i tyle.[/QUOTE]
Popieram . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Z racji dużej zachorowalności na raka w mej rodzinie zrobiłam testy genu BRCA1 i BRCA2 czyli pod względem mutacji genu sutka i jajnika.
Ponadto regularnie 2 razy w roku usg "dowcipne" i piersi oraz regularnie co 7 miesięcy cytologia.Pełna morfologia 2 razy w roku.
a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle -fasolinno- ![]() ![]() Edytowane przez Milennka03 Czas edycji: 2018-12-11 o 15:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Nie ma żadnej korelacji między glejakiem a rakiem prostaty.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#59 | ||
Komplikatorka
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za info
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:40.