O raku bez strachu - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-12-11, 06:22   #31
Dagunia
Komplikatorka

Dot.: O raku bez strachu

Cytat:
Napisane przez Keket Pokaż wiadomość
Pracuję w ochronie zdrowia, w zabiegówce.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

I nie miałam na myśli wyleczenia, ale dłuższego przeżycia.
Aż zapytam mojej onkolog, bo z obserwacji na oddziałach mam zupełnie inne wrażenie.
Stary 2018-12-11, 06:28   #32
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Aż zapytam mojej onkolog, bo z obserwacji na oddziałach mam zupełnie inne wrażenie.
Spytaj. U młodych ludzi guzy rosną szybciej i szybciej dają przerzuty.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 09:10   #33
stotek
Zakorzenienie

"Trzeba się badac" - czyli co konkretnie? Markery rakowe?
Stary 2018-12-11, 09:28   #34
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
W tym akurat może być źdźbło prawy, bo cukier faktycznie przyczynia się do grzybicy, a niby z grzybów też mogą powstać raki.

Ja przez kilka lat nie jadłam w ogóle cukru (szczególnie białego i tych syropów) i starałam się unikać wszystkiego co ma cukier (wiadomo w 100%się nie da), ale nie dość, że cholesterol mi mega spadł to jeszcze z moim żołądkiem było lepiej. Cukier pozyskiwałam z owoców, jadłam tylko miód (w zasadzie to piłam w herbacie).

Teraz jem czasami jakieś ciasto domowe, jakiś deser, ale tak naprawdę to mogłabym i bez tego spokojnie żyć, wszystko kwestia przyzwyczajenia.

Na mnie też cukier działa bardzo źle i dlatego mocno ograniczyłam jego spożycie, zastąpiłam dobrej jakości stewią. Kilka lat temu jadłam więcej słodyczy, zaczęłam czuć się źle i odstawiłam - okazało się, że układ pokarmowy lepiej pracuje, przestałam ciągle się przeziębiać i co najważniejsze wchłonęły się torbielki niewiadomego pochodzenia, a jak wiadomo z takich torbieli na wątrobie, nerkach, tarczycy, jajnikach też potrafią wyrosnąć różne nieciekawe rzeczy. Skoro torbiele zniknęły po odstawieniu cukru, przerost candidy zmniejsza się kiedy nie jemy cukru, bardzo możliwe że i ulubionym pokarmem dla komórek nowotworowych jest cukier i mogą mieć one coś wspólnego z grzybami.
Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 09:31   #35
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Snowdrop_ Pokaż wiadomość

Na mnie też cukier działa bardzo źle i dlatego mocno ograniczyłam jego spożycie, zastąpiłam dobrej jakości stewią. Kilka lat temu jadłam więcej słodyczy, zaczęłam czuć się źle i odstawiłam - okazało się, że układ pokarmowy lepiej pracuje, przestałam ciągle się przeziębiać i co najważniejsze wchłonęły się torbielki niewiadomego pochodzenia, a jak wiadomo z takich torbieli na wątrobie, nerkach, tarczycy, jajnikach też potrafią wyrosnąć różne nieciekawe rzeczy. Skoro torbiele zniknęły po odstawieniu cukru, przerost candidy zmniejsza się kiedy nie jemy cukru, bardzo możliwe że i ulubionym pokarmem dla komórek nowotworowych jest cukier i mogą mieć one coś wspólnego z grzybami.
Też tak uważam i dużo właśnie czytałam pod tym kątem.

Ja byłam uzależniona od cukru, pamiętam, że jak odstawiałam to miałam objawy jak przy detoksie, trzęsłam się, dostałam temp, myślałam, że zachorowałam, potem smak mi się zmienił, a potem było już tylko dobrze.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 09:36   #36
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
"Trzeba się badac" - czyli co konkretnie? Markery rakowe?
To bez sensu, bo markerów są setki lub tysiące.
Profilaktyka czyli usg piersi, cytologia, badania podstawowe z krwi/moczu.
Stary 2018-12-11, 09:37   #37
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:

Ja byłam uzależniona od cukru, pamiętam, że jak odstawiałam to miałam objawy jak przy detoksie, trzęsłam się, dostałam temp, myślałam, że zachorowałam, potem smak mi się zmienił, a potem było już tylko dobrze.
Przez pierwsze dwa bezcukrowe tygodnie byłam wręcz chora, a potem było już tylko lepiej - po miesiącu czułam się jak feniks, który właśnie się odrodził w badaniach poprawiła się też jakość krwi, samopoczucie było całkiem inne. Uważam, że biały cukier to uzależniacz tak samo jak nie bardziej szkodliwy niż fajki czy alkohol i większość ludzi je go zdecydowanie za dużo.
Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-12-11, 09:43   #38
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
I to wystarczy?

Moja mama miała raka otrzewnej - nie wyszło w ww. badaniach. Znajomy rodzicow badał się kompleksowo co 3 miesiące, umarł na raka z przerzutami (waroba, pluca, jelito grube).

Jako, ze jestem mocno obciazona, to szukam caly czas informacji o tym, jak pilnowac swojego zdrowia (bo ze raka bede miala, to wiem na 100%), ale szczerze... nie wiem, co mam badać i jak często.
Lekarze pierwszego kontaktu tez nie bardzo potrafią mi w tym pomoc, a przeciez nie obskoczę każdego specjalisty, zeby mi rozpisał co, kiedy i jak badac.
Stary 2018-12-11, 09:45   #39
kasztanka3
Pani Mizantrop

Mnie wizja choroby, czy to u mnie, czy u meza, przeraza.
Chcialabym, zebysmy zyli razem w zdrowiu przez wiele, wiele lat.
Kolezanka z pracy opowiadala mi w weekend o swojej znajomej, u ktorej niedawno wykryto guza mozgu. Skarzyla sie na migreny w ostatnich miesiacach, poszla sie zbadac dla swietego spokoju, a tu taka diagnoza.
Nie wiem dokladnie, jakiego ma tego guza i jakie sa rokowania, ale dziewczyna wydala przez ostatni rok cala mase pieniedzy na loty do USA - starala sie o prace tam, ktora teraz dostala, ale niestety musi wszystko odlozyc na bok z uwagi na zdrowie.
Stary 2018-12-11, 09:45   #40
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
I to wystarczy?

Moja mama miała raka otrzewnej - nie wyszło w ww. badaniach. Znajomy rodzicow badał się kompleksowo co 3 miesiące, umarł na raka z przerzutami (waroba, pluca, jelito grube).

Jako, ze jestem mocno obciazona, to szukam caly czas informacji o tym, jak pilnowac swojego zdrowia (bo ze raka bede miala, to wiem na 100%), ale szczerze... nie wiem, co mam badać i jak często.
Lekarze pierwszego kontaktu tez nie bardzo potrafią mi w tym pomoc, a przeciez nie obskoczę każdego specjalisty, zeby mi rozpisał co, kiedy i jak badac.
Skoro w rodzinie miałaś nowotwory złośliwe powinnaś być pod opieką poradni genetycznej. Robiłaś badania na mutacje genów ? W zaleceniach jest jakie badania i co jaki czas trzeba wykonywać.

Czy wystarczy nie wiem, ale mi pomogło

Edytowane przez Dagunia
Czas edycji: 2018-12-11 o 09:46
Dagunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 09:46   #41
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze USG jamy brzusznej, RTG płuc, kolonoskopia, USG tarczycy, USG jąder, badanie prostaty - a i tak to nie wszystko. Bo jak odpowiednio wcześnie wykryć glejaka?
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 09:47   #42
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:

Mysle, ze bardzo duzo ludzi jest uzaleznionych. Wiem, ze ja jestem i z osob, z ktorymi przebywam na co dzien, tylko jedna faktycznie nie je za duzo slodyczy, wszyscy inni wsuwaja je codziennie.

Cytat:
Przerazajace...
Stary 2018-12-11, 09:52   #43
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro w rodzinie miałaś nowotwory złośliwe powinnaś być pod opieką poradni genetycznej. Robiłaś badania na mutacje genów ? W zaleceniach jest jakie badania i co jaki czas trzeba wykonywać.

Czy wystarczy nie wiem, ale mi pomogło
Po raz pierwszy slysze o poradni genetycznej, więc niestety nie robilam zadnych badan pod tym kątem.

Gdy u mamy odkryto raka, to bylam u 3 (roznych) lekarzy pierwszego kontaktu z prosba, co ja mam teraz zrobic ze soba, jak to kontrolować itp. itd., uslyszalam, ze skoro badania mam ok (krew, mocz, cyto i usg piersi) i dobrze sie czuje, to jest ok. I zeby sie badac (ale co mam badac? no wie pani, standardowo) i zainteresowac, jak beda jakies nieprawidłowosci. No ale niestety nie dostalam zadnej konkretnej informacji i serio chciałabym się badac i tego pilnowac, ale nie wiem za bardzo jak. A w internecie jest tyle sprzecznych informacji, ze nie wiem w co wierzyć.

@kasztanka - no z tym ich znajomym to jest strasznie przerazajace, bo to był dosc zamozny czlowiek, wiec sila rzeczy na lekarzy i badania tez wydawał duzo (na pewno kwoty, na ktore ja sobie nigdy pozwolic nie bede mogla). Umarl w ciągu 2 miesiecy od diagnozy...

Edytowane przez stotek
Czas edycji: 2018-12-11 o 09:54
stotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 09:56   #44
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
I to wystarczy?

Raz w roku cytologia, usg piersi i jamy brzusznej, jak ma się problemy z żołądkiem, to raz w roku kontrolnie gastroskopia. Kolonoskopia raz na 5 lat po 50-tce. U facetow ok. 50-tki badanie prostaty i PSA. Raz w roku morfologia z rozmazem, kreatynina czy nerki dobrze pracują, próby wątroboee, cholesterol. Jak ktoś ma w rodzinie mamę, siostrę czy babcię z rakiem piersi, to zbadać, czy ma się mutację genu BRCA 1, BRCA 2.

Z ciekawostek powiem, że markery nowotworowe nie zawsze wychodzą, nawet przy zaawansowanej chorobie nowotworowej. Zawsze przeglądam z ciekawości wyniki pacjentów, jak trafiają na stół. A jeśli chodzi o usg, to polecam duże ośrodki, np. Wojewódzkie Centrum Onlologii. Tam robią badania naprawdę porządnie, bo już nie raz zdarzało się otwierać pacjenta, gdzie opis TK ładny, a w środku rozsiew.

Stary 2018-12-11, 10:06   #45
damdalena
Zakorzenienie

Jeszcze dermatoskopia znamion i oczywiście USG dopochwowe
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-12-11, 10:11   #46
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Po raz pierwszy slysze o poradni genetycznej, więc niestety nie robilam zadnych badan pod tym kątem.

Gdy u mamy odkryto raka, to bylam u 3 (roznych) lekarzy pierwszego kontaktu z prosba, co ja mam teraz zrobic ze soba, jak to kontrolować itp. itd., uslyszalam, ze skoro badania mam ok (krew, mocz, cyto i usg piersi) i dobrze sie czuje, to jest ok. I zeby sie badac (ale co mam badac? no wie pani, standardowo) i zainteresowac, jak beda jakies nieprawidłowosci. No ale niestety nie dostalam zadnej konkretnej informacji i serio chciałabym się badac i tego pilnowac, ale nie wiem za bardzo jak. A w internecie jest tyle sprzecznych informacji, ze nie wiem w co wierzyć.

@kasztanka - no z tym ich znajomym to jest strasznie przerazajace, bo to był dosc zamozny czlowiek, wiec sila rzeczy na lekarzy i badania tez wydawał duzo (na pewno kwoty, na ktore ja sobie nigdy pozwolic nie bede mogla). Umarl w ciągu 2 miesiecy od diagnozy...
Musisz wziąć skierowanie od lekarza rodzinnego do poradni genetycznej. Zobacz w internecie gdzie jest w Twoim rejonie. Na wizytę zrób sobie drzewo genealogiczne chorób nowotworowych. Tzn. wszystkie przypadki w Twojej rodzinie - jaki rodzaj nowotworu, ile lat miała osoba jak zachorowała, jeśli zmarła to w jakim wieku itp. Na tej podstawie lekarz określi czy i jakie geny Ci zbadają.

Cytat:
Raz w roku cytologia, usg piersi i jamy brzusznej, jak ma się problemy z żołądkiem, to raz w roku kontrolnie gastroskopia. Kolonoskopia raz na 5 lat po 50-tce. U facetow ok. 50-tki badanie prostaty i PSA. Raz w roku morfologia z rozmazem, kreatynina czy nerki dobrze pracują, próby wątroboee, cholesterol. Jak ktoś ma w rodzinie mamę, siostrę czy babcię z rakiem piersi, to zbadać, czy ma się mutację genu BRCA 1, BRCA 2.

Z ciekawostek powiem, że markery nowotworowe nie zawsze wychodzą, nawet przy zaawansowanej chorobie nowotworowej. Zawsze przeglądam z ciekawości wyniki pacjentów, jak trafiają na stół. A jeśli chodzi o usg, to polecam duże ośrodki, np. Wojewódzkie Centrum Onlologii. Tam robią badania naprawdę porządnie, bo już nie raz zdarzało się otwierać pacjenta, gdzie opis TK ładny, a w środku rozsiew.

W drugą stronę też niestety. Z wyniku są podwyższone, a okazuje się że jest wszystko dobrze, a taki wynik był bo np przechodziliśmy infekcję.
Stary 2018-12-11, 10:24   #47
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Jeszcze dopiszę, że warto sobie wykonać test ROMA -" umożliwia w matematyczny, procentowy sposób oszacowanie ryzyka powstania nabłonkowego raka jajnika na podstawie stężenia markerów CA 125 i HE4 przy uwzględnieniu różnic dla kobiet przed i po menopauzie i kilku innych czynników".

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 12:39   #48
lulka19
Zakorzenienie

Jak można być w 100% pewnym , że dostanie się raka ? Geny genomi , ale to chyba nie wszystko. Trochę wiary. Ja tez się boję , ale jakoś staram się myśleć pozytywnie. Mój tata ma wyżej wspomnianego glejaka. Pierwszy nowotowor w naszej rodzinie. Kto wie , dziadek umarł w wieku 67 lat , może on tez by miał ? babcia zyla do 82 lat. Po moim tacie wujek zdiagnozawał raka prostaty. Mój tata miał 8 rodzeństwa...

lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 12:41   #49
Dagunia
Komplikatorka

Więc również powinnaś iść do poradni genetycznej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-12-11, 12:43   #50
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Jak można być w 100% pewnym , że dostanie się raka ? Geny genomi , ale to chyba nie wszystko. Trochę wiary. Ja tez się boję , ale jakoś staram się myśleć pozytywnie. Mój tata ma wyżej wspomnianego glejaka. Pierwszy nowotowor w naszej rodzinie. Kto wie , dziadek umarł w wieku 67 lat , może on tez by miał ? babcia zyla do 82 lat. Po moim tacie wujek zdiagnozawał raka prostaty. Mój tata miał 8 rodzeństwa...

Moi dziadkowie od strony mamy umarli na raka, moja mama i jej siostra mają raka, dziadek (od strony ojca) również został pokonany przez raka - no ja przestałam się łudzić.
Dodajac to, w jakich czasach teraz zyjemy i jak zanieczyszczone mamy srodowisko, nie zamierzam mydlic sobie oczu.

Btw. dzięki dziewczyny za odpowiedzi, w koncu mam jakieś sensowne punkty zaczepienia.

Edytowane przez stotek
Czas edycji: 2018-12-11 o 12:44
Stary 2018-12-11, 14:19   #51
Czarna2000
Inez

Bardzo boję się, że mogę mieć nowotwór. Nie mogę nawet myśleć, co by było. Co z moimi planami, co z moją rodziną?
Kiedyś myślałam, że mnie to nie dotyczy. Potem zachorowała moja babcia. Ostra białaczka szpikowa. Leczyła się, ale niestety choroba wygrała. Babcia często się badała, chodziła do różnych lekarzy. Nawet nie chcę sobie przypomnieć jak źle to wszystko zniosła moja mama i dziadek. Druga babcia wyczuła guzek na piersi. Szybko zdjagnozowany, chemia, operacja, póki co wszystko jest w porządku.
Te dwie osoby w bliskiej rodzinie... I okazuje się, że rak to wcale nie tak odległy temat jak mi się wydawało.

Ostatnio mój sąsiad trafił do szpitala po drobnym wypadku. Chłop jak dąb, silny, na nic się nie skarżył. Znaleźli mu wtórne guzy w mózgu, na szyi, w płucach...

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 14:24   #52
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Moi dziadkowie od strony mamy umarli na raka, moja mama i jej siostra mają raka, dziadek (od strony ojca) również został pokonany przez raka - no ja przestałam się łudzić.
A policzyłaś te osoby, które nie miały raka?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 14:34   #53
stotek
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86235051]A policzyłaś te osoby, które nie miały raka?[/QUOTE]

Ale ja nie rozumiem, bedziesz mi teraz wyliczac wspolczynnik szansy zachorowania? A ile powinnam przyjac % wzrostu szans, gdy zyje na codzien w zanieczyszczonym srodowisku (np. w permanentnym smogu) i przez 27 lat niezdrowo sie odzywialam?
Chyba lepiej, ze biore to mocno pod uwage i zamiast panikowac to chce opracowac sensowny plan działania, polegający na profilaktyce i odpowiednich badaniach, zeby dziada wykryc w zalążku? Czy mam udawac, ze nieee, mnie to się na pewno nie przydarzy, carpe diem

Edytowane przez stotek
Czas edycji: 2018-12-11 o 14:36
Stary 2018-12-11, 14:37   #54
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Ale ja nie rozumiem, bedziesz mi teraz wyliczac wspolczynnik szansy zachorowania? A ile powinnam przyjac % wzrostu szans, gdy zyje na codzien w zanieczyszczonym srodowisku (np. w permanentnym smogu) i przez 27 lat niezdrowo sie odzywialam?
Chyba lepiej, ze biore to mocno pod uwage i zamiast panikowac to chce opracowac sensowny plan działania, polegający na profilaktyce i odpowiednich badaniach? Czy mam udawac, ze nieee, mnie to się na pewno nie przydarzy, carpe diem
Nie, nie będę ci niczego wyliczać, nie wiem skąd to w ogóle wywnioskowałaś. Po prostu ta twoja pewność zachorowania jest nieracjonalna i tyle.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 14:39   #55
stotek
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86235093]Nie, nie będę ci niczego wyliczać, nie wiem skąd to w ogóle wywnioskowałaś. Po prostu ta twoja pewność zachorowania jest nieracjonalna i tyle.[/QUOTE]
No ok, niech będzie.
Stary 2018-12-11, 15:04   #56
lulka19
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86235093]Nie, nie będę ci niczego wyliczać, nie wiem skąd to w ogóle wywnioskowałaś. Po prostu ta twoja pewność zachorowania jest nieracjonalna i tyle.[/QUOTE]
Popieram .

lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-11, 15:47   #57
Milennka03
Zakorzenienie

Z racji dużej zachorowalności na raka w mej rodzinie zrobiłam testy genu BRCA1 i BRCA2 czyli pod względem mutacji genu sutka i jajnika.
Ponadto regularnie 2 razy w roku usg "dowcipne" i piersi oraz regularnie co 7 miesięcy cytologia.Pełna morfologia 2 razy w roku.

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Edytowane przez Milennka03
Czas edycji: 2018-12-11 o 15:49
Milennka03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-12-11, 15:50   #58
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Więc również powinnaś iść do poradni genetycznej.
Nie ma żadnej korelacji między glejakiem a rakiem prostaty.

Stary 2018-12-11, 15:54   #59
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez Milennka03 Pokaż wiadomość
Z racji dużej zachorowalności na raka w mej rodzinie zrobiłam testy genu BRCA1 i BRCA2 czyli pod względem mutacji genu sutka i jajnika.
Ponadto regularnie 2 razy w roku usg "dowcipne" i piersi oraz regularnie co 7 miesięcy cytologia.Pełna morfologia 2 razy w roku.
Jeszcze Chek2 jest odpowiedzialny za raka piersi/jajników.

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Cytat:
Nie ma żadnej korelacji między glejakiem a rakiem prostaty.

Czy nowotwór jest genetyczny ustalają lekarze Oni również decydują czy i jakie geny zbadać. Nawet jeśli nie ma korelacji czy zaszkodzi sprawdzić co w naszym DNA piszczy?
Stary 2018-12-11, 15:55   #60
Milennka03
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze Chek2 jest odpowiedzialny za raka piersi/jajników.
Dzięki za infoPóki co na jakiś czas odpuszczam bo przeżyłam mega stres czekając na wyniki ale myślę że pora o tym poczytać.

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Milennka03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości