|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Cytat:
ja nie zmienię ich sposobu myślenia choćbym przytoczyła miliony artykułów. "Dzieci z fas rodzą się tylko gdy matka naprawdę dużo pije " no ok... trzymajcie się dalej swoich średniowiecznych poglądów Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
|
|
#3782 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Cytat:
Masakra:/ ludzie mają swoje filozofie, często przez takie głupie „przemyślenia” sami pakują się w kłopoty i później płacz. Szkoda tylko dzieci. Witam się w 27 tygodniu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3783 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny, no czytam i nie wierzę..masakra, u mnie nikt szczęście nie proponowal alkoholu..
Sprawdziłam się za to w roli kierowcy ![]() Ja już sie cieszę, że święta święta i po świętach.. Ile można jeść jeszcze zaraz idziemy spacerkiem do rodziny co by trochę się rozruszac, bo już chyba z 5 kg przytyłam przez te święta U mnie mała też dość mało ruchliwa, chyba ją to całe jedzenie trochę przygniotlo ![]() Zaraz trzeba iść na odwyk slodyczowy, bo mi cukrzyca wyjdzie na teście glukozy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi nikt alko nie proponuje bo generalnie wszyscy maja podejscie, ze w ciazy alkoholu niet wiec nie mam z tym problemu ![]() U nas poki co pytania tylko o imie i moje samopoczucie bo to juz nie taka ekscytacja jak przy 1szym. Mi to odpowiada Ja jestem tak przejedzona, ze znow zoladek mi zaczal dokuczac i niedobrze mi. Chlopaki pojechali jeszcze z cala ekipa do babci męża, a mnie wysadzili w domu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi jeszcze kawy nikt nie żałował. Proponują ale jak odmawiam to teksty "AA bo tak bo ty nie mozesz". A ja odmawiam bo rano jestem juz po jednej kawie i na druga nie mam ochoty. Alkoholu nikt na szczęście nie proponuje. Chyba ze w zartach. Ja w ogóle po tych świętach czuje się juz jak w trzecim trymestrze. Mam problem kucnąć, wstać, jak usiade na ziemi to problem mam wstać. Obracam się z boku na plecy i odwrotnie jak słoń w wielkich bolach. 15 minut spaceru a ja czuje się jak slonica. Brzuch ciagnie, ja zmęczona i juz myślę o sikaniu w ogóle ciężko ubiera mi się buty. Dobrze ze mamy schody. Pod prysznicem nogi gole juz na krzesełku córki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3786 |
|
Zakorzenienie
|
Mi aktualnie najbardziej doskwieraja skurcze macicy.. brzuch mi sie napina disc czesto od tygodnia i jak dostaje skurcza to mam momentalnie takie parcie na pecherz, ze nie potrafie powstrzymac.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta druga część to chyba o mnie mamy w pokoju dziennym takie twarde łóżko, leży się na nim spoko, ale jak przyjedzie wstać to nie dość, że ledwo wstaję to jeszcze taka połamana. I dyszę jak lokomotywa. Przejedzenie na pewno pomogło mojemu drugiemu trymestrowi zamienić się w trzeci Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3788 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez dysze. Mam duszności i za każdym razem jak się podnosze to TŻ słyszy mnie w drugim pokoju. Jak sie juz zwleke z łóżka to łapie mocno powietrze i zaczynam mocno oddychać i wydaje takie dźwięki
![]() Kurde jak katar osłabł po tych inhalacjach to gardło mnie drapie jak się położe. Uczucie mi znane i wiem ze jak będę chrzakac to przerodzi się to w takie drapanie ze będę się od tego dusić. A powiem wam ze żadnen lekarz jeszcze nic mi na takie drapanie nie zaradzil. Kiedyś dostalam antybiotyk psikany ale okazało się ze go wycofali z rynku. zawsze ratuje się sama. Od razu pije wody aby złagodzić ale wiem to będzie udreka a w ciąży się boje tak kaszlec. Póki co solą plukalam. A jutro koniecznie tantum verde muszę kupic. Chociaż boje się tych preparatów na gardło bo często maja alkohol i jeszcze bardziej podrazniaja moje gardlo. Zrobilam sobie kisiel. W ostateczności będę siemie lniane jeść fuj. Mamaszkraba mi tez się brzuch napina. Wieczorem najgorzej. Czuje się jakbym miała pęknąć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Listopadowaa Czas edycji: 2018-12-26 o 17:07 |
|
|
|
#3789 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() U mnie atmosfera świąt jest. W Wigilię padał pięknie śnieg, kolacja była u nas więc w jadalni choinka i lampka oliwna świeciły, modlitwa, zaśpiewaliśmy kilka kolęd przy zimnych ogniach i zgaszonym świetle (trochę śmiesznie bo u nas chyba tylko mój syn potrafi śpiewać więc jakby ktoś uzdolniony muzycznie nas posłuchał to by się załamał ale co tam). Przy kolacji u nas każdy próbuje każdej potrawy, nawet jak czegoś nie lubi to chociaż odrobinkę skubnie i zawsze się nawzajem pilnujemy czy ktoś czegoś nie opuścił później w drugim pokoju była kawa, herbata i pierniczki pod choinką prezenty. Syn rozdawał i jazdy otwierał chwaląc się, komentując, żartując. Ja np dostałam m.in. szlafrok i były komentarze że Mikołaj przyniósł mi kreację na Sylwestra.Jako pierwsza opuściła nas teściowa, później reszta odjechała. Trochę posiedzieliśmy we troje i wygraliśmy się na Pasterkę za miasto - kościół jest w lesie, przy cmentarzu więc jak napadało śniegu to tych nagrobków nie było widać tylko światełka zniczy, psdshacy śnieg i kolędy z wieży kościelnej-bajkowe wrażenie. Po powrocie jeszcze z mężem wreczyliśmy sobie drobiazgi i poszliśmy spać. Wczoraj pojechaliśmy do moich rodziców i tam sobie świętowaliśmy przy auto nastawionym stole, nocowalismy. Dziś wybraliśmy się na rodzinny spacer po lesie ale już jest odwilż tak więc buty mam przemoczone teraz wróciliśmy do domu ale wyjdziemy jeszcze do kina. I tak święta się kończą a jutro badanie z glukozą.U mnie też maluszek mniej aktywny. Ja żadnych rad nie słyszę, raczej tylko się mówi, że w przyszłym roku będzie jeszcze jeden malutki osobnik no i że wszyscy będą jechali na Pasterkę a ja będę spała s domu alkoholu nikt mi nie proponuje jedynie z tatarem był problem bo ja bardzo żalowałam że nie mogę zjeść, wszyscy mnie wspierali przy tym jedynie tato mówił, że to z jelenia przebadanego więc zdrowsze niż cokolwiek innego.
|
#3790 |
|
Zakorzenienie
|
Niby Nic super ze święta udane i atmosfera była
ja tęsknię za takim czymś. Takie święta pamiętam za dziecka. Nie wiem jak u was ale u nas ciągle mzylo. Było szaro i wilgotno. Pogoda jak na chłodna jesień. Nawet na spacer nie chciało się wychodzić. Mogłoby trochę popadać śniegu. Przeczytałam ze można hascosept w ciąży a mieliśmy w domu i juz lepiej na gardle ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3791 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja się w Wigilię nasłuchałam od babci że jak będę podczas karmienia piersią jadła wzdymające rzeczy to dziecko będzie miało kolki nie pomogło tłumaczenie że to przez krew się tworzy mleko, a nie z mojego żołądka bezpośrednio. I że faktycznie to co zjem ma wpływ na mleko ale jest to raczej kwestia wartości odżywczych na co babcia stwierdziła : "no przekonasz się że mam rację"
|
|
#3792 |
|
Rozeznanie
|
Nufcia tez myślałam że będzie więcej rzeczy przecenione w nexcie i właściwie to nie nie bylo
|
|
|
#3793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co d dzieciaków. Na tej naszej Wigilii 10 latka siedziała z fochem przy stole. Glowa w dol, do nikogo ani słowem się nie odezwala. Takie zachowanie jwst na porzadku dziennym i prawie zawsze to ogladam. Na Wigilii co niektórzy się zdenerwowali, podnieśli głos a nawet przeklneli. Efektu to nie dało dziecko dalej zamknięte w sobie...potem wzięła telefon i siedziała z telefonem. Mnie przerażają dzieciaki. Ale mam nadzieję ze jednak nie wszystkie takie są. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Listopadowaa Czas edycji: 2018-12-26 o 18:40 |
|
|
|
|
#3794 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny! Grunt że mamy te święta za sobą
NibyNic Tobie zazdroszczę tego śniegu i klimatu świąt.Nie wiem co się ze mną dzieje, ale mnie wszystko boli, w sensie mięśnie. Mam nadzieje ze nic się z tego nie rozwinie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3795 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm ja mam 10 latka i pewnie nie jestem obiektywna co to tego egzemplarza ale On w Wigilii uczestniczył jak wszyscy. Niestety to jedyne dziecko wśród dorosłego towarzystwa i ma prawo się nudzić wśród nas ale zachował "klasę", jak wszyscy spróbował każdej potrawy (przy nakładaniu kapusty z grzybami powiedział tylko "mamo mi niedużo, a nawet całkiem mało daj, bo ja skromny jestem
). Później to on rozdysponowywał prezenty, swoje odłożył na bok i na końcu po rozdaniu wszystkim rozpakował, zaczął od najmniejszego. Cieszył się (trochę udawał ) też z książek choć czytać nie lubi.Przez całe święta do swojego smartfonu zajrzał tylko raz, bo poprosiłam żeby napisał smsa z życzeniami do swojego kolegi. U moich rodziców dopiero późnym wieczorem zapytał czy może zagrać na komputerze. On bardzo lubi grać na konsoli i kompie ale my mamy pewne zasady co to grania, korzystania że smartfonu, tabletu a on raczej się do nich stosuje, owszem buntuje się czasami ale zazwyczaj spokojne tłumaczenia pomagają. Fakt że w Wigilię rano przypomnielismy mu że najbliższe dni to czas dla rodziny a nie dla ekranów ale też sami ograniczamy korzystanie do minimum.
|
#3796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieję, że kiedyś też stworzymy z maluchem taki klimat, a wiadomo, że jeśli kolacja będzie u nas to na naszych zasadach. Masz bardzo grzecznego i mądrego synka :brawo: Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mojego tez musze pochwalic bo jak na 5 lat to naprawde byl grzeczny. Dokladnie tak jak Twoj rozdal wszystkim prezenty na dwoch wigiliach, a dopiero potem rozpakowywal swoje wiec bylam w szoku. Mial tylko problem bo nie umie czytac wiec szukal kogos do pomocy z racji brania antybiotyku nie mial apetytu wiec odpuscilam mu wiekszosc jedzenia ale cos tam zjadl. Calkiem ladnie bawi sie ze swoim 2,5 letnim kuzynem i pilnuje go tylko strasznie sie denerwuje, ze mały nie odklada zabawek bo Igor raczej uklada swoje zabawki i odklada na miejsce jak sie pobawi. Ale tak poza tym bardzo opiekunczy jest. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak na moje oko to byla dobra decyzja. Moze najlatwiej nie bedzie z malym dzieckiem ale dobrze, ze masz wsparcie w mamie. Dasz sobie rade bo jestes silna babka, ktora nie leci za portkami tylko patrzy realistycznie na wszystko trzymaj sie nam!To rozumiem, ze na razie separacja? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczescie synus tak radosnie kopie, jakby to Go w ogole nie dotyczylo. Ale to On daje mi sile. Czy separacja to nie wiem, na razie poradnia malzenska, psycholog, ale chyba tylko dla tego zeby dostac opinie o jego niedojrzalosci w celach rozwodu. Chyba nie widze naszego wspolnego zycia po tym co odstawil i co musialam prze niego przezyc i co pewnie jeszcze przezyje. Chyba, ze faktycznie mu sie oczy otworza, ale to bedzie sie iuz wtedy musial bardzo mocno postarac zeby mnie odzyskac.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co pisalas to jestes niezalezna finansowo ale zbieraj wszystkie faktury i rachunki za zakupy dla dziecka, wizyty u lekarza. To, ze Wam sie nie poukladalo nie zwalnia ojca z odpowiedzialnosci finansowej za dziecko. Nie zawsze sie mysli o takich rzeczach ale potem moze sie to przydac. Trzymaj sie! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my jesteśmy na etapie jakiegoś buntu dwulatka. Rozrzuca wszystko. Jeszcze mówi ze chce robić bałagan. Czasami jak czymś rzuci to strach. Mam nadzieje ze zanim się urodzi male przejdzie jej to rzucanie przedmiotami. Generalnie staram się trzymać porządek, układami jej zabawki, kiedyś robiła to ze mną a teraz nie chce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Teresko bardzo mi przykro nawet nie wiem co napisac...trzymaj sie dzielnie bo masz dla kogo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pewnym etapie jak nie chcial sprzatac po sobie zabawek, a ja juz mialam dosc chodzenia i zbierania wszystkiego, to wzielam worek na smieci i spakowalam wszystko to, co lezalo na podlodze... Sporo tego bylo. On oczywiscie sie darl, ze a) sprzatal nie bedzie b) mam nie wyrzucac tego... Ale spakowalam i na niby wyrzucilam.. poskutkowalo bo od tego czasu przynajmniej jak cos jest rozwalone po podlodze to u niego w pokoju, a nie po calym domu. Dba o zabawki, a o Lego w szczegolnosci.Wiem.. okropna jestem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3805 |
|
Wtajemniczenie
|
Tereska a to mamisynek
moim zdaniem dobra decyzja bo mieszkanie blisko toksycznej teściowej popsułoby Ci psychikę. Trzymam kciuki oby mąż się otrząsnął i zobaczył kogo traci
|
|
#3806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bede Wam tu marudzila ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3807 |
|
Rozeznanie
|
Tereska właściwie nie wiem co powiedzieć bo z jednej strony jest to bardzo przykre ale z drugiej jak to jest facet nie odpowiedzialny i mamisynek to może i dobrze choć nawet nie chce sobie wyobrażać jak było ci ciężko przez święta. Ale ja uważam że rodzina powinna mieszkać razem. I tak jak dziewczyny piszą zbieraj wszystkie paragony bo to nie zwalnia go z płacenia na dziecko i zawsze możesz się nam tu wygadac. I najważniejsze byś ty była pewna swoich decyzji
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet jak skończy się bawić duplo i mówi ze chce ciastolina to proszę o posprzątanie klocków. No i co ? W nosie ma a o ciastolinie zapomina w końcu. Wyłączam TV, rozmawiam, pomagam zbierać ale gdzies ma. Ale to od niedawna taka zbuntowana się zrobiła. Trochę mamy z nią pod górkę. Mam nadzieję ze to tylko chwilowe. Chociaż dzisiaj nawet zeszla ze stołu jak powiedziałam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Teresko marudź ile chcesz. Z jednej strony wiesz na czym stoisz. Nie uleglas mężowi na jego pomysł. Maz wybrał. I stracił pamietaj. Dobrze ze masz kolo siebie bliskie osoby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i bylam wtedy anty2dziecko... Balam sie, ze zajde w ciaze bo nie chcialam. Bylam wykonczona i jak wracam do domu z pracy to juz mnie brzuch bolal bo codziennie wpadal w histerie, plakal itd. A potem jak mu przeszlo to nie chcialam 2 dziecka bo naprawde zaczelo z nim byc fajnie i cieszylam sie z tego czasu spedzonego z nim Poza tym ja jestem mega konsekwentna i czasem serce mi sie kraja ale jak przegina to nie moze bajek ogladac, potem przychodzi i przeprasza, rozmawiamy i oczywiscie pyta czy moze bajke ogladac taki skruszony ze lzami w oczach... I to jest najgorsze bo serce mowi "ugnij sie", a rozum "jak sie ugniesz to bedzie wchodzil ci na glowe zaraz". Tego momentu nie lubie. Teraz cwaniak sie zrobil wyczil, ze wiecej ugra u mnie milymi slowkami niz wymuszaniem i placzem wiec co chwilke slysze "mamo, mam prosbe.. moge jesc kolacje z bajka?" I mruga oczyskami On juz teraz jest na takim etapie, ze moge od niego wymagac, zeby po sobie sprzatal. Przy 2-3 latce to moze byc trudne ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3810 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jednak z drugiej strony dobrze, że wyszło teraz że mamusia jest dla niego ważniejsza niż własna rodzina Będziesz miała jeszcze chwilkę żeby sobie to jakoś ogarnąć przed narodzinami dzieciątka jak będzie nas unikać to nie zobaczy wnuczka
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.

ja nie zmienię ich sposobu myślenia choćbym przytoczyła miliony artykułów. "Dzieci z fas rodzą się tylko gdy matka naprawdę dużo pije " no ok...
trzymajcie się dalej swoich średniowiecznych poglądów
26.08.2017

koniec końców tak chcieli z nami spędzać Wigilię a nawet rozmawiać nie umieją 
mamy w pokoju dziennym takie twarde łóżko, leży się na nim spoko, ale jak przyjedzie wstać to nie dość, że ledwo wstaję to jeszcze taka połamana. I dyszę jak lokomotywa. Przejedzenie na pewno pomogło mojemu drugiemu trymestrowi zamienić się w trzeci 

fuj. 

nie pomogło tłumaczenie że to przez krew się tworzy mleko, a nie z mojego żołądka bezpośrednio. I że faktycznie to co zjem ma wpływ na mleko ale jest to raczej kwestia wartości odżywczych na co babcia stwierdziła : "no przekonasz się że mam rację"

NibyNic Tobie zazdroszczę tego śniegu i klimatu świąt.

Messenger pokazuje, że ostatnio był dostępny w środku nocy, czyli pewnie znowu siedział po nocach grając w gry czy imprezując. Jutro mamy iść w odwiedziny do ex-teściowej. Chyba to będzie idealna okazja, żeby w końcu zacząć pokazywać czym są poparte moje argumenty, że nie chcę dawać dziecka sam na sam temu człowiekowi jak przyjeżdża.
trzymaj sie nam!
Na szczescie synus tak radosnie kopie, jakby to Go w ogole nie dotyczylo. Ale to On daje mi sile. Czy separacja to nie wiem, na razie poradnia malzenska, psycholog, ale chyba tylko dla tego zeby dostac opinie o jego niedojrzalosci w celach rozwodu. Chyba nie widze naszego wspolnego zycia po tym co odstawil i co musialam prze niego przezyc i co pewnie jeszcze przezyje. Chyba, ze faktycznie mu sie oczy otworza, ale to bedzie sie iuz wtedy musial bardzo mocno postarac zeby mnie odzyskac.
nawet nie wiem co napisac...trzymaj sie dzielnie bo masz dla kogo.
na pewnym etapie jak nie chcial sprzatac po sobie zabawek, a ja juz mialam dosc chodzenia i zbierania wszystkiego, to wzielam worek na smieci i spakowalam wszystko to, co lezalo na podlodze... Sporo tego bylo. On oczywiscie sie darl, ze a) sprzatal nie bedzie b) mam nie wyrzucac tego... Ale spakowalam i na niby wyrzucilam.. poskutkowalo bo od tego czasu przynajmniej jak cos jest rozwalone po podlodze to u niego w pokoju, a nie po calym domu. Dba o zabawki, a o Lego w szczegolnosci.