![]() |
#271 |
Zakorzeniona
|
Dot.: Budżet domowy
Maluję się tylko tuszem do rzęs, jeden za 18 zł starcza mi spokojnie na kilka miesięcy. Kosmetyki do kąpieli plus balsamy i pianki to max 20 zł na miesiąc, bo na długo starczają. Perfumy to 60 zł, ale starczają mi na wieeele miesięcy. Myślę, że wszystkie kosmetyki + pielęgnacja z chemią to w totalnym zaokrągleniu max 70 zł na miesiąc u mnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Miss Pudernica
|
Mi szło strasznie dużo na kosmetyki, pewnie koło 200 zł na miesiąc. W tym roku postanowiłam kupować tylko to co się kończy, zużywać wszystko do końca i faktycznie odczuwam, że mam więcej pieniędzy z budżetu na przyjemności, z którego do tej pory kupowałam nadprogramowo kosmetyki.
W wersji budżetowej teraz, korzystając z tego co mam, wydaję około 50 zł na miesiąc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#273 |
Zadomowienie
|
Zbliża się styczeń czas noworocznych postanowień i wyzwań pora odkopać wątek
![]() ![]() ![]() Grudzień zwykle jest miesiącem wielkich wydatków. Prezenty, święta itp. Zawsze z niecierpliwością czekam na styczeń i nowy świeży budżet ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio popuscilam pasa. Jeszcze muszę kupić kilka rzeczy i od stycznia zaciska pasa, bo zbliża się remont
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() W ostatnich dwoch miesiacach za bardzo poszalalam z zakupami.
![]() |
![]() |
#276 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też poszalalam zwłaszcza z ubraniami Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#278 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze parę rzeczy mam zamiar zakupić na styczniowych wyprzedażach i martwię się o noworoczne wydatki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() U mnie tez w grudniu z budżetem porażka ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Pani Mizantrop
|
U nas tez w styczniu nie dosc, ze wyjazd, to jeszcze wszystkie oplaty zwiazane z mieszkaniem i wiekszosc rachunkow. Czyli same rachunki ok. $5000. Na szczescie wyjazd (przelot, hotel, atrakcje) w wiekszosci jest juz oplacony.
![]() |
#281 |
Zadomowienie
|
Mimo wielu wydatków i tak warto coś wyskubac żeby odłożyć jakiś grosz
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 |
BAN stały
|
Jakim cudem komukolwiek wychodzi 30-40 zł na kosmetyki na miesiąc?
Dla mnie to jest kwota nierealna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
BAN stały
|
Cytat:
2,79 zł zel pod prysznic męski + szampon do włosów https://www.rossmann.pl/Produkt/Zele...ml,218377,8578 2,79 zł zel pod prysznic https://www.rossmann.pl/Produkt/Zele...ml,247256,8578 3,99 zł za 300 ml szamponu uniwersalnego https://www.rossmann.pl/Produkt/Szam...ml,122952,8657 3,99 zł odżywka suche włosy https://www.rossmann.pl/Produkt/Odzy...-g,205754,8659 4,99 zł żel do golenia https://www.rossmann.pl/Produkt/Pian...-ml,22495,8599 5,79 zł mydło do rąk https://www.rossmann.pl/Produkt/Mydl...ml,292716,8584 6,99 zł balsam do ciała skóra wrażliwa https://www.rossmann.pl/Produkt/Prod...ml,113218,8830 2,69 zł krem do rąk https://www.rossmann.pl/Produkt/Krem...ml,169953,8636 3,19 zł pasta do zębów https://www.rossmann.pl/Produkt/Past...ml,132602,8589 3,99 zł płyn do higieny intymnej https://www.rossmann.pl/Produkt/Plyn...-ml,42695,8609 więc dalej nie wiem jak można w 40 zł ZE WSZYSTKIM się zmieścić dla 2 osób. ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- przy pielęgnacji mój facet używa tez olejku rycynowego - do brody i pomadki ochronnej, ale pominęłam to w wyliczeniach jako fanaberię. proszę rozpiszcie mi komplet kosmetyków dla dwóch osób na 30 zł miesięcznie. poważnie, bo mnie to przerasta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz, że 1 żel pod prysznic może być używany dłużej niż miesiąc? Albo taka pasta do zębów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;86302204]Ale wiesz, że można kupić litr odżywki czy szamponu za mniejszą cenę i się go zużywa nieco dłużej?
Wiesz, że 1 żel pod prysznic może być używany dłużej niż miesiąc? Albo taka pasta do zębów?[/QUOTE] Rozpisz mi to. W ofercie rossmanna nie znalazłam ani jednego litrowego szamponu który opłacałby się bardziej niż przedstawione 300 ml za 3,99 zł. Znajdź taki. Wklej tu. Więc to rozpisz. Bo póki co widzę tutaj przechwałki bez żadnego pokrycia w rzeczywistości a zrobiłam dużo zestawień kosmetyków. 1 żel pod prysznic który ma 300 ml generalnie przy codziennym użytkowaniu spokojnie zużywa się w miesiąc. I to nie jest fanaberia i babranie się w żelu po szyję. ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Dobra więc tubkę pasty do zębów za 3,19 zł masz na dwa miesiące tak? Czyli co? W najlepszym przypadku od tych wyliczeń odejmiemy -1,6 zł czyli połowę wartości pasty do zębów. To dalej BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAARDZO daleko do 30zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
BAN stały
|
patusiaa23
po pierwsze nigdzie nie zaznaczyłaś, że mówisz o kosmetykach dla dwóch osób po drugie znacznej większości z tych kosmetyków nie kupuje się co miesiąc (a jeśli kupujesz, to zwróć uwagę czy na pewno nie używasz ich za dużo - mamy tendencję do zużywanie kilkukrotnie większych ilości kosmetyków na raz, niż to konieczne). po trzecie w czasie milionów promocji w tymże Rossmanie na wszelkie 2+2, 2+1 i bóg wie co jeszcze można sobie kupić zapas i zapłacić za niego połowę ceny. i nie będę nic rozpisywać. Rossmann jest generalnie drogi jeśli chodzi o podstawowe kosmetyki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
BAN stały
|
Nie no serio kminię to dalej,
3,99 zł za 300 ml = 1,33 zł za 100 ml. Zatem litr tego samego szamponu kosztowałby 13,30 zł. Rossmann takowego nie posiada, więc przedstawiłam najbardziej ekonomiczną opcje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Konto usunięte
|
Zluzuj, to tylko fioletowe forum o paznokciach.
Ja i chlopak miesiecznie: pasta do zebow 0,69e x2 moj szampon w promocji 1,89e (dwie sztuki lacznie) zaden noname, schauma chyba. zel i szampon chlopaka moze 3e Liczac po srednim kursie euro to 26zlotych. Mozesz doliczyc dwie bambusowe szczoteczki miesiecznie, to okolo 4e za sztuke. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
BAN stały
|
Cytat:
Więc zaznaczam, że chodzi o dwie osoby. Po drugie, niby którego z tych kosmetyków nie zużyjesz w miesiąc? Po trzecie wybrałam najtańsze produkty które już i tak są przecenione prawie o połowię. Serio wy żadnych konkretów nie przedstawiacie ![]() ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- [1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;86302256]Zluzuj, to tylko fioletowe forum o paznokciach. Ja i chlopak miesiecznie: pasta do zebow 0,69e x2 moj szampon w promocji 1,89e (dwie sztuki lacznie) zaden noname, schauma chyba. zel i szampon chlopaka moze 3e Liczac po srednim kursie euro to 26zlotych. Mozesz doliczyc dwie bambusowe szczoteczki miesiecznie, to okolo 4e za sztuke.[/QUOTE] Ja jestem bardzo wyluzowana, bawi mnie ten wątek bo tutaj każdy wydaje 20 zł na jedzenie 10 zł na kosmetyki i jest zdrowy i piękny ![]() Ok, nie używasz antyperspirantu, golicie się na wodę i mydło, nie używacie mydła do rąk, nie używasz kremu do rąk, ani kremu do ciała, ani kremu do twarzy? No chyba, że macie jeden antyperspirant dla dwóch osób za 4 zł a całej reszty po prostu nie używacie bo myjecie ręce żelem i używacie go do golenia ![]() Edytowane przez patusiaa23 Czas edycji: 2018-12-30 o 16:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() I nie używam kremu do ciała (jedynie do twarzy ![]() A i nie używam codziennie odżywki i maski do włosów ![]() Krem do rąk wygrałam z rok temu w konkursie. Leży w torebce od roku prawie pełny, bo zgadnij... nie używam ![]() Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2018-12-30 o 16:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Konto usunięte
|
Mam blokera Ziaji, kosztuje 6zl, starcza mi na jakies pol roku.
Krem mam z Nivei, tez chyba juz z pol roku, kosztowal niecale 5e. Gole sie maszynka starego typu z wymiennymi ostrzami, tak, gole sie na wode i szampon jak jestem pod prysznicem, co w tym dziwnego? Plynu do demakijazu nie uzywam, bo sie nie maluje. Mydlo do rak kupujemy z kasy mieszkaniowej, mieszkam ze wspollokatorami, jedno mydlo z pompka to koszt 60centow. Ale dobrze, skoro chcesz konkrety: Antyperspirant Ziaja bloker cena 5,7zl, starcza na pol roku, na miesiac: 0,95zl Szampon Schauma Schwarzkopf w promocji dwie duze butelki za okolo 10 zlotych Mydlo (niech juz zuzyje to opakowanie miesiecznie) marka Today Rewe, jakies 2,5zl miesiecznie Pasta do zebow nie pamietam nazwy, bo nie ma mnie w domu, 3,5zl To jest jakies 17 zlotych? Krem koszt 4zl miesiecznie jestesmy przy 21zl dolicz szczoteczke z bambusa za 16 i wyjdzie 37zl Nie mam zadnych problemow z cera, wiec nie widze powodow dla ktorych mialabym uzywac kilku roznych kremow do twarzy i ciala |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
... choć nie Westwood
|
Osobiście też nie dałabym rady zmieścić się w 40 zł na parę z kosmetykami w miesiąc, ale też bez przesady z tym zużywaniem, szampon mam kolejny miesiąc, litrowa odżywka kallosa starcza mi na kilka miesięcy (a włosy myję codziennie), antyperspirant to też raz na dwa miesiące, żel do mycia ciała 1,5, krem do twarzy starcza mi na parę dobrych miesięcy, kremu do rąk nie używam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olejek pod prysznic tez przelewam do butelki z pompką i automatycznie robi sie bardziej wydajny. Niektore szampony dozują takie ilosci, ze 3 osoby moglyby tym umyc wlosy, a mam geste. Na szczoteczke nakladam mala ilosc pasty, bo jakbym nalozyla 3cm pasek jak w reklamie to by mi piana po podlodze plynela. Uzywam szczoteczki sonicznej. Nie twierdze, ze sie zamkne w 40 zlotych, bo tego nie liczylam ale nie wydaje duzo. Dla mnie im mniej tym lepiej, bo moja skora zle reaguje na wiekszosc kosmetykow. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#295 | |
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;86302284]Ja się golę żelem pod prysznic
![]() ![]() I nie używam kremu do ciała (jedynie do twarzy ![]() A i nie używam codziennie odżywki i maski do włosów ![]() Ty, okej, jestem skłonna to zrozumieć, też się tak golę, ale mój facet goli twarz i odmawia stanowczo golenia się na wodę i mydło na twarzy i szczerze mówiąc, nie znam ani jednego faceta który goli się na wodę i mydło na japie, bo używają żelu lub kremu. Nawet takiego za 3 zł, ale to mimo wszystko 3 zł które stanowi aż 10% zaplanowanego budżetu. Nikt nie mówi o zbrodni i nie odwracaj kota ogonem. No dobra, nie używasz kremu do ciała, za to używasz do twarzy - podmień to w mojej liście zakupów to i tak jesteśmy przekroczeni o 10 zł. Ja mówię tylko, że wyliczenia 30 zł na kosmetyki dla dwóch osób są nierealne bo oznaczałyby rezygnację ze zbyt wielu rzeczy albo po prostu nie wliczanie części kosmetyków do tej puli. I ja mam wrażenie, że ty np. tutaj mówisz o kwocie którą chciałabyś wydawać, a nie którą realnie wydajesz ![]() ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- [1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;86302287]Mam blokera Ziaji, kosztuje 6zl, starcza mi na jakies pol roku. Krem mam z Nivei, tez chyba juz z pol roku, kosztowal niecale 5e. Gole sie maszynka starego typu z wymiennymi ostrzami, tak, gole sie na wode i szampon jak jestem pod prysznicem, co w tym dziwnego? Plynu do demakijazu nie uzywam, bo sie nie maluje. Mydlo do rak kupujemy z kasy mieszkaniowej, mieszkam ze wspollokatorami, jedno mydlo z pompka to koszt 60centow. Ale dobrze, skoro chcesz konkrety: Antyperspirant Ziaja bloker cena 5,7zl, starcza na pol roku, na miesiac: 0,95zl Szampon Schauma Schwarzkopf w promocji dwie duze butelki za okolo 10 zlotych Mydlo (niech juz zuzyje to opakowanie miesiecznie) marka Today Rewe, jakies 2,5zl miesiecznie Pasta do zebow nie pamietam nazwy, bo nie ma mnie w domu, 3,5zl To jest jakies 17 zlotych? Krem koszt 4zl miesiecznie jestesmy przy 21zl dolicz szczoteczke z bambusa za 16 i wyjdzie 37zl Nie mam zadnych problemow z cera, wiec nie widze powodow dla ktorych mialabym uzywac kilku roznych kremow do twarzy i ciala[/QUOTE] Ok czyli wszystkie kosmetyki twojego faceta to żel pod prysznic i szampon (których tu nie doliczyłaś) i jeden antyperspirant którego razem używacie przez pół roku. Acha. ![]() Edytowane przez patusiaa23 Czas edycji: 2018-12-30 o 16:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Konto usunięte
|
Przeciez wszystko zalezy od indywidualnych potrzeb.
Jeden potrzebuje pasty do zebow, umyje sie szamponem i sie nie goli, bo ma brode drwala A drugi uzywa chetnie balsamow do ciala, ma osobny krem do rak, do twarzy, maski na wlosy, odzywki i wcierki. To jak dyskusja ile mozna wydac na ubrania. Wszystko wedlug potrzeb No tak, odliczajac szczoteczke do zebow to moj facet ma do dyspozycji jeszcze 20 zlotych Golarke do twarzy ma elektryczna, dezodorant nie wiem jaki ma, myje sie zazwyczaj jakims zelem typu 3 w jednym Adidasa albo Axe czy co tam sobie jeszcze kupi. I nigdzie nie napisalam ze razem uzywamy dezodorantu, wkrecasz sobie i przezywasz jak wozna dzien nauczyciela Edytowane przez 7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28 Czas edycji: 2018-12-30 o 16:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
BAN stały
|
Zatem, reasumując:
Cytat:
+ Antyperspirant Ziaja bloker cena 5,7zl, starcza na pol roku, na miesiac: 0,95zl + Mydlo (niech juz zuzyje to opakowanie miesiecznie) marka Today Rewe, jakies 2,5zl miesiecznie razem 29,50 zł miesięcznie. Bez: kremu do rąk, kremu do ciała, kremu do twarzy, pomadki ochronnej, płynu do higieny intymnej, bez żelu/pianki do golenia, z jednym antyperspirantem na dwie osoby na pół roku. Chapeau bas. Tylko przy takim minimalizmie para jest się w stanie zmieścić w 30 zł, ale ja bym nie mogła zrezygnować z kremu do rąk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
BAN stały
|
na przyszłość proponuję więc cytować.
szamponu używa się na raz pocję o wielkosci mniej więcej ziarna grochu. jest to mniej niż 5 ml. a więc 300 ml szampon wystarcza spokojnie na 60 myć (2 miesiące) odżywka - litrowa, bardzo dobra odżywka z babci Agafi kosztuje niecałe 20 zł. powinno się jej używać nie więcej niż szamponu. 1000 ml wystarcza więc na 200 użyć (6 miesięcy) żel pod prysznic - powiedzmy, że dla wygody zuzywa się na raz 10 ml, chociaż to i tak bardzo dużo. ja kupuję w Auchan litrowy za jakieś 5 zł. a więc 1000 ml starcza na 100 myć (3 miesiące) pasta do zębów to średnio 100 ml - na raz zużywa sie ok 1 ml. a więc przy założeniu że myjemy zęby 3 razy dziennie to wychodzi miesiąc. antyperspirant - zamiast niewydajnych sprejów, warto przerzucić się na kulkę, która używana codziennie spokojnie wystarcza na 3 miesiące. mydlo do rąk - przerzuć się na kostkę i zobaczysz, że kostka Ci na miesiąc wystarczy. a to wydatek rzędu 1,50 zł. krem do rąk - mam krem do rąk o pojemności 300 ml. z dyspenzerem. używam codziennie. od czerwca nie zużyłam nawet połowy. płyn do higieny intymnej. np litrowy z zjai. zużywa się na raz nie więcej niż 2-3 ml. 1000 ml wystarczy na 300-500 użyć (co najmniej rok) krem do twarzy ma średnio 100 ml. na raz zużywa się ok 1-2 ml. spokojnie wystarczy na 2 miesiące. mam wymieniać dalej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wydaje więcej, bo kupuję droższe. Ale krem do twarzy mam na 3 miesiące, szampon na rok itd. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#300 |
BAN stały
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;86302323]Przeciez wszystko zalezy od indywidualnych potrzeb.
Jeden potrzebuje pasty do zebow, umyje sie szamponem i sie nie goli, bo ma brode drwala A drugi uzywa chetnie balsamow do ciala, ma osobny krem do rak, do twarzy, maski na wlosy, odzywki i wcierki. To jak dyskusja ile mozna wydac na ubrania. Wszystko wedlug potrzeb No tak, odliczajac szczoteczke do zebow to moj facet ma do dyspozycji jeszcze 20 zlotych Golarke do twarzy ma elektryczna, dezodorant nie wiem jaki ma, myje sie zazwyczaj jakims zelem typu 3 w jednym Adidasa albo Axe czy co tam sobie jeszcze kupi. I nigdzie nie napisalam ze razem uzywamy dezodorantu, wkrecasz sobie i przezywasz jak wozna dzien nauczyciela[/QUOTE] Świetnie ci idzie ta dyskusja ![]() Nie no, naprawdę? Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb? No co ty ![]() A tak serio to ja po prostu próbuję zrozumieć z czego trzeba zrezygnować żeby zmieścić się w 30 zł. Już mi to przedstawiłaś. Ze wszystkiego łącznie z odżywką i kremem do rąk. Więc już wiem i jestem w tę wiedzę bogatsza. Wracając do twojej prywatnej afery antypapierosowej: No to skoro ten antyperspirant na jedną osobę, rozumiem, ze facet ma osobny i skorygujesz zaraz swoje obliczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.