|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Cytat:
więc to, że gdzieś jest szybsze, nie znaczy, że zawsze tak będzie i na odwrót Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4652 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Byliśmy dzisiaj na zwykłej wizycie i Mały waży już około 1040g
Ułożony jest główką w dół i obrócił się zupełnie plecami tak że w ogóle buźki nie było widać. Za to widzieliśmy siusiaka i mamy zdjęcie stopy - prawie 4,5cm
|
#4653 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie byłam z córką u fizjo, planowałam iść dopiero jak nie wyrobi się w widełkach z rozpoczęciem obracania, raczkowania itp. - wyrobiła się, ale wszystko ruchowo robiła późno, np. chodzić zaczęła na 15 miesięcy. Taka uroda
Za to z mową była i jest bardzo do przodu. Każde dziecko w swoim tempie, ale teraz myślę że jeśli będzie podobnie to pójdę na konsultację wcześniej dla własnego spokoju, choćby po to żeby usłyszeć od fachowca “wszystko OK, ma czas”. Bo co się niepotrzebnie namartwiłam jak jej rówieśnicy już siadali, pełzali itp., a ona nic - to moje :/Nufcia wow, już konkretny kawałek obywatela
|
|
|
|
#4654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Zauwazylam, ze np. Dziewczynki w przedszkolu sa w mniejszosci jesli chkdzi o zajecia u logopedy. Bo to nie kwestia tego czy mowia ale jak mowia. Duzo ladniej wymawiaja sz, cz, rz. Mi sie tez wydawalo, ze mlody mowia ladnie a potem larygnogog powiedzial,ze Igor slabo slyszy. Faktycznie po odbarczeniu uszu po dwoch dniach bylo sluchac roznice.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4655 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Cytat:
Dzisiaj cora nie spi od 5. Trze oczy , ziewa, dwie godziny probowalam wszystkiego żeby się położyła i zasnęła. Nie i koniec. Odmawia, położyć się nie chce. Ja czytam książkę ona skacze. "Chce siedziec" , "nie chce spać" slysze. Nic nie zrobię. Na zewnątrz mamy jesienna pogodę więc do wózka spać nie pojdzie. A mnie juz wkurzaja te drzemki w wózku. Ja niwbdaje rady z nią chodzić a co dziennie do babci nie będę chce odstawiać. Nie będzie drzemek. Juz 3 dzień. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja pod koniec miesiąca też mogę spodziewać się takiej wagi ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4657 |
|
Zakorzenienie
|
Jej jak fajnie już maluszki ważą
1kg to dla mnie taka "magiczna" waga. Gdy urodziłam syna to z sąsiedniej sali urodziło się dziecko tyle ważące. Urodziło się w 38 tygodniu ciąży więc właściwie o czasie.
|
#4658 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i jaka stopiczka mała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#4659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4661 |
|
Zakorzenienie
|
Tam była jakaś taka dziwna sytuacja, na tą mamę w ogóle lekarz mocno się wydzierał że aż u nas na sali było słychać, chodziło coś o to że ona jak jeszcze leżała na patologii to często paliła mimo że ciąża była zagrożona, w końcu chyba jej ta ciążę wywołano i pierwsze co ona zrobiła jak tylko mogła wstać to poszła zapalić
Nie wiem właściwie czy dziecko uratowano, jak opuszczaliśmy szpital to jeszcze żyło, ale matkę wypisano wcześniej. Mój syn przebywał kilka dni na neonatologii w inkubatorze obok inkubatora z tamtym dzieckiem. 1kg człowieka obok 4kg człowieka to jednak ciekawy widok.
|
#4662 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kilogramowe dziecko urodzone praktycznie o czasie życie bywa okrutne Cytat:
my teraz mamy problem z usypianiem na noc, ale prawda jest też taka, że śpimy zbyt długo. No i coraz częściej mąż wychodzi z nią wieczorem na spacer, żeby zasnęła w wózku wiem, że to nie jest najlepsza metodą, ale jak mam wizję użerania się do 22:30, to oboje wolimy tak ![]() Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4663 |
|
Zadomowienie
|
My przeszliśmy ż 2 drzemek na jedną i jest super bo idzie spać koło 19 a wstaje 8.30-9. Drzemka trwa średnio 1.5h. Najgorzej jak dziecko spiace a nie może zasnąć I się meczy
|
|
|
#4664 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
W pełni zasłużony Maczek ![]() Cytat:
dobrze, ze TŻ mysli, ze normalnie ważę 55 Usiadłam znowu do wyprawki i mam głupie pytanie ![]() Znalazłam wyprawkę na blogu mamylekarz (https://www.mamalekarz.pl/wp-content...MamaLekarz.pdf) i tam są wymienione między innymi: - kilka par majtek –specjalne, jednorazowe siateczkowe albo zwykłe bawełniane (większe, żeby nie uciskały) - wkładki poporodowe 10 szt - podkłady poporodowe Jakiej firmy bierzecie/polecacie te wkladki poporodowe? Bo chcialam np zamówic podklady Seni (wczesniej polecane przez jedną z Was) i jakies majtki siateczkowe tez np Seni, ale tych wkladek nie mogę znaleźć :P |
|||
|
|
|
#4665 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4666 |
|
Zakorzenienie
|
Zamówiłam też te wkładki Bella mama, podkładów jeszcze nie.
|
#4667 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4668 |
|
Zakorzenienie
|
Tez mam 10 szt bella mama i wzielam jakies z canpolu, przetestuje. Wygladaja na duze ale cienkie na potem moga byc zanim przejde do podpasek.
|
|
|
#4669 |
|
Zadomowienie
|
Majtki mam z canpola wielorazowe i super mi się sprawdziły
|
|
|
#4670 |
|
Rozeznanie
|
Super, wszystko jasne, dziękuję 🤩
Zmylil mnie trochę opis wkładki, a to są podkłady.. Zbieram się na pierwsze zajęcia w szkole rodzenia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4671 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przyszły do mnie ciuszki tzn. Musiałam iść na pocztę bo szły od 19.12 a się okazało że są na poczcie i jutro miały iść do zwrotu, ani żadnego awizo ani nic nie było masakra. 126 sztuk ładnych i z 10 poplamionych, posegregowalam rozmiarowo (swoją drogą te rozmiary czasami dziwne są... Co marka to inaczej) teraz to jeszcze wyprać i poprasowac o matko ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4673 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko potem mój holownik TŻ będzie już w delegacjach. W ogóle mam kochanego TŻ - ile razy on mnie dzisiaj przykrywał kołderką w nocy Cytat:
Synek był na mm prawie od początku. Do dziś się śmieję, że był etykietkowym dzieckiem, bo zjadał dokładnie tyle porcji ile było na etykiecie. Poza tym jadł dokładnie co 3h. Był ogólnie dorodny, ale jeszcze nie jakoś dramatycznie gruby. Ile ja się nasłuchałam od ciotki, że on będzie gruby, jakie choroby, itp. Zaczął chodzić to zeszczuplał. Zęby mu np. zaczęły wychodzić jak miał zaledwie 3 miesiące, jak miał 9 to dopiero siedział sam i raczkował! I zaraz potem zaczął się wspinać, wstawać i jak miał ponad 10 miesięcy, to zaczął chodzić. Potem znów przy dwulatku nasłuchałam się, że na pewno coś jest źle, bo powinien już znać 400 słów. Trzeba obserwować dziecko. A jak coś nam nie daje spokoju, to iść do lekarza, a nawet 3. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie mogę się doczekaaaaać ![]() Mam dziś ochotę na pizzę dawno nie miałam takiej zachcianki!
|
||||||
|
|
|
#4674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale zauważyłam ze dziewczynki często szybciej się rozwijają. A u nas dodatkowo pewnie wpływ mialo blw, zadnyc papek, piers, krótko używała smoczka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4675 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A za mna chodzi sos do hamburgerow ![]() Dzis mam kiepski dzien jesli chodzi o jedzenie bo mi znow niedobrze od obiadu, a mąż zrobił pyszna carbonare i zjadlam ja w pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
ale dziewczynkom jakos ta mowa duzo lepiej idzie. I juz nie mowie tylko o tym, ze szybciej zaczynaja ale tez wymowa u nich lepsza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#4676 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
#4677 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawe jak ja dam radę w tej szkole rodzenia młody tak nawala po pęcherzu że czasem mnie skręca i iść nie mogę... Kuje mnie tak. A ja ta krótka szyjke mam (3.0) i już się schizuje że to może od tego a nie młody tak szaleje. I kojejny bezsens służby zdrowia. Muszę iść do innego endokrynolog bo mojemu nie przedłużyli umowy na NFZ. I mimo że w ciąży mam pierwszeństwo to skierowanie muszę mieć... Więc jutro idę do ogólnego żeby dał mi skierowanie żeby mogli mnie zapisać do endo... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4678 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#4679 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najbardziej podoba mi sie jak lacza slowa z dwoch jezykach w zdaniu ![]() Moja chrzesnica tez jest polsko-angielskojezyczna i lubie jej "mummy, I want siusiu" albo "where is wózek?" jeszcze z tym typowym angielskim akcentem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.

witam się po kilku dniach nieobecności, w końcu Was nadrobilam
u mnie już 25 tydzień leci, 6 kg na plusie co uważam za sukces bo z synkiem na tym etapie już miałam 10 kg ;p Dziś u nas sypie śnieg i jest pięknie biało
co do rozwoju to u każdego dziecka jest to indywidualne, nie można przesadzać w żadną stronę. My mieliśmy wizytę kontrolną u fizjo w 7 miesiącu, w 8 mies synuś zaczął sam siadać a zaczął chodzić jak miał 11 miesięcy
jestem z siebie dumna że go nie sadzalam mimo że każdy na okolo mówił żeby go obłożyć poduszkami i sadzac
idzie swoim tempem i myślę że jest ok. Następnego bobaska pewnie też kontrolnie zapisze do fizjo żeby sprawdziła napięcie mięśniowe i cała reszte
Za to z mową była i jest bardzo do przodu. Każde dziecko w swoim tempie, ale teraz myślę że jeśli będzie podobnie to pójdę na konsultację wcześniej dla własnego spokoju, choćby po to żeby usłyszeć od fachowca “wszystko OK, ma czas”. Bo co się niepotrzebnie namartwiłam jak jej rówieśnicy już siadali, pełzali itp., a ona nic - to moje :/

kilogramowe dziecko urodzone praktycznie o czasie
życie bywa okrutne
my teraz mamy problem z usypianiem na noc, ale prawda jest też taka, że śpimy zbyt długo. No i coraz częściej mąż wychodzi z nią wieczorem na spacer, żeby zasnęła w wózku
wiem, że to nie jest najlepsza metodą, ale jak mam wizję użerania się do 22:30, to oboje wolimy tak 

Jakby nie było innych wydatków.
Jak byłam w labku w szpitalu ginekologicznym, to kobita tak doświadczona, że pobrała z ręki z której nikt nie chciał wcześniej pobierać. Ale patent z wodą zapamiętam ☺
Tylko potem mój holownik TŻ będzie już w delegacjach. W ogóle mam kochanego TŻ - ile razy on mnie dzisiaj przykrywał kołderką w nocy 
dawno nie miałam takiej zachcianki!