WYPADAJĄCE WŁOSY- kontynuacja - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-16, 21:06   #1561
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Dot.: WYPADAJĄCE WŁOSY- kontynuacja

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Ja mam prawdopodobnie nieniedoczynność tarczycy (piszę "prawdopodobnie" bo od swojej lekarki nie mogę się nic konkretnego dowiedzieć, więc zamierzam ją zmienić, tylko niestety nie miałam czasu) i przez dwa lata brałam Letrox i Jodid - włosy jak wypadały tak wypadają, teraz nawet bardziej niż wcześniej
Jak nie zrobisz badania poziomu TSH to lekarka nic ci nie powie. A jak zrobisz badanie i podasz wynik to nawet ja ci powiem czy masz niedoczynność ;].
Czemu przestałaś brać Letrox?

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-16, 21:20   #1562
Maria221
Wtajemniczenie

Wink Dot.: WYPADAJĄCE WŁOSY- kontynuacja

Cytat:
Co ma choroba twojej cioci do twojej niedoczynności? Sama pisałaś, że ma nadczynność tarczycy. I przy niedoczynności i nadczynności wypadają włosy. Zaleczenie pierwotnej przyczyny wypadania włosów tj. ustabilizowanie hormonów hamuje ich wypadanie.
Przy nadczynności nie lecą, za to "walą" się inne rzeczy. Mojej cioci nie leciały włosy od nadczynności, nadmiar hormonów powodował u niej pewne przykre dolegliwości, ale nie wypadanie włosów. Wypadanie spowodowały leki (ale też chyba nie było to takie drastyczne, bo nadal ma piękne włosy) i pewnie wiele osób bierze leki, których skutkiem ubocznym jest wypadanie włosów. Dlatego warto wzmacniać włosy jakimiś suplementami, wcierkami etc. Jej akurat pomógł Dromin, mnie też, a Tobie, no cóż... jak widać nie pomógł. Pewnie pomoże Ci coś innego, ale musisz szukać.

Cytat:
Skoro uważasz, że farmaceutki się nie znajdą, to dziwię się, że zaufałaś lekarzowi, przecież co on może wiedzieć...
Nie twierdzę, że wszystkie farmaceutki się nie znają, wolę jednak zrobić wywiad wśród osób, ktore używały dany preparat, niż potem płakać. Co do lekarzy: jak masz szczęście i trafisz na dobrego to jesteś wygrana, jak na kiepskiego ignoranta to niestety, ale nic dobrego raczej Cię nie czeka.

Do Finlora,

Pełny cykla badań na taczycę to TSH,T3 i T4. A robiłaś USG tarczycy? To badanie nieraz sporo wyjaśnia
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255

Edytowane przez Maria221
Czas edycji: 2008-08-17 o 17:58 Powód: Zrobiłam bląd ort.;/ sorry, nie zauważyłam
Maria221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-16, 21:55   #1563
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Velvet Acid Kitty Pokaż wiadomość
Jak nie zrobisz badania poziomu TSH to lekarka nic ci nie powie. A jak zrobisz badanie i podasz wynik to nawet ja ci powiem czy masz niedoczynność ;].
Czemu przestałaś brać Letrox?
Badania robiłam jakieś 3 lata temu, endokrynolożka mi kazała bo stwierdziła, ze mam lekko powiększoną tarczycę, kiedy przyszłam do niej z wynikami przepisała mi Letrox, nie mówiąc w zasadzie nic konkretnego i każde moje pytanie zbywając jakimś głupim komentarzem. Po jakimś roku przepisała mi do tego Jodid.
A przestałam brać Letrox bo powiedziała mi, ze przez 2 lata brałam te leki "tylko profilaktycznie" i teraz, jak to ujęła, są mi niepotrzebne. Powiedziała też, ze mam się do niej zgłosić za rok i wtedy zobaczymy . Chcę powtórzyć te badania, zeby zobaczyć czy coś się zmieniło, ale muszę spróbować przepisać się do innego lekarza, co może nie być takie proste.
Wspominałam już kiedyś, ze te 3 lata temu okazało się, ze mam też podwyższony testosteron, ale baba nic z tym nie zrobiła i te badania też bym chciała powtórzyć.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-16, 21:59   #1564
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maria221 Pokaż wiadomość
Jej akurat pomógł Dromin, mnie też, a Tobie, no cuż... jak widać nie pomógł. Pewnie pomoże Ci coś innego, ale musisz szukać.
Jak już pisałam, Dromin mi pomógł... ale na coś innego.
A co do szukania to nie muszę, bo już znalazłam
Przy dolegliwościach tarczycy nie muszą występować wszystkie możliwe objawy. To, że twojej cioci nie wypadały włosy nie znaczy że nie wypadają u innych chorych.

Finlora - zmień lekarza. Koniecznie. Na takiego co wszystko ci wyjaśni i zinterpretuje wyniki badań, bo z tym nie ma żartów. Ja też chodziłam do lekarza, co spojrzał na wynik, przepisał leki i jak coś pytałam to na mnie krzyczał. Zmieniłam i chodzę do konkretnej babki. Jak zrobisz badania to możesz napisać na forum tarczycowym lub przewlekle chorych na wizażu i dziewczyny powinny pomóc w razie wątpliwości .

Stary 2008-08-16, 22:17   #1565
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Do Finlora,

Pełny cykla badań na taczycę to TSH,T3 i T4. A robiłaś USG tarczycy? To badanie nieraz sporo wyjaśnia
Robiłam USG jakoś w listopadzie zeszłego roku, baba skierowała mnie na to badanie, bo byłam upierdliwa i zadawałam dużo pytań, ale nawet nie chciała, zebym przyszła do niej z wynikami - więc ich nie widziała, a dla mnie to jeszcze jeden powód, zeby zmienić lekarza. Mam nadzieję, ze mi się to uda.
Stary 2008-08-17, 07:08   #1566
gosiaczek6
Zakorzenienie

koniecznie zmień lekarza
gosiaczek6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-17, 15:22   #1567
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek6 Pokaż wiadomość
koniecznie zmień lekarza
Wiem
Wspominałam już kiedyś, ze ta baba, do której chodziłam, jest jedynym "łatwo dostępnym" endokrynologiem w moim mieście, jest jeszcze druga (do której będę próbowała się przepisać) ale do niej są zapisy na bardzo długie terminy i nie wiem czy w przychodni będą chcieli mnie do niej przepisać. Zobaczymy.
Stary 2008-08-17, 16:40   #1568
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx

Witam Chciałabym żebyście mnie trochę uświadomiły bo nie wiem czy panikuję, czy też zaczynam mieć problem z wypadaniem włosów. Niecały rok temu wychodziły całymi garściami, ale akurat ten przypadek był uzasadniony-użyłam farby Pallette która strasznie mi je zniszczyła, no i wiecznie chodziłam zestresowana przez maturę. Zaczęłam pić pokrzywę, brać skrzyp i w sumie powoli wszystko się uregulowało, jednak teraz znowu zaczęły mi wypadać bardziej od października ich nie farbuję bo wracam do naturalnego koloru. Ale widzę że na szczotce jest ich więcej, tak samo w wannie (czasem liczę włosy jak czekam żeby spłukać odżywkę :haha no i tak liczba waha się między 70 a 100. Przy samym myciu.
Jak myślicie, panikuję? bo jak czytam że niektórym po 300 wypadało to niby wygląda jak banał, ale boję się żebym też nie miała takiego problemu.
Stary 2008-08-17, 16:43   #1569
pigigel
Zadomowienie

A mogłybyście mi napisać jakie hormony należałoby zbadać ?
Miałam nawet całą listę na komputerze, ale przypadkiem ją wykasowałam.
Badałam już TSH i testosteron. Jakie jeszcze ??

pigigel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-17, 18:07   #1570
Maria221
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak już pisałam, Dromin mi pomógł... ale na coś innego.
A co do szukania to nie muszę, bo już znalazłam
Przy dolegliwościach tarczycy nie muszą występować wszystkie możliwe objawy. To, że twojej cioci nie wypadały włosy nie znaczy że nie wypadają u innych chorych.
To super, że już znalazłaś rozwiązanie, ja też przymierzam się do tabletek Inneov, aby mi się szybciej zagęszczały.

Cytat:
To, że twojej cioci nie wypadały włosy nie znaczy że nie wypadają u innych chorych.
Moja ciocia ma NADCZYNNOŚĆ, przy tej chorobie włosy nie lecą, ale z uwagi na dyskomfort jaki się odczuwa: osłabienie czy wychudzenie (jak moja ciocia) trzeba to leczyć.Lek, który jej podano spowodował wypadanie. Koniec, nie każdy przy niedoczynności traci włosy, ale przy nadczynności nikomu nie lecą, jeśli tak, to przyczyna jest inna

Cytat:
A mogłybyście mi napisać jakie hormony należałoby zbadać ?
Miałam nawet całą listę na komputerze, ale przypadkiem ją wykasowałam.
Badałam już TSH i testosteron. Jakie jeszcze ??

TSH, T3,T4,testosteron, progesteron,prolaktyna, nie wiem, ale moze estrogeny? Warto też pobrać poziom żelaza.
Stary 2008-08-17, 19:00   #1571
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja ciocia ma NADCZYNNOŚĆ, przy tej chorobie włosy nie lecą
http://www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=37&typ=1
A jednak...

Stary 2008-08-17, 19:25   #1572
pigigel
Zadomowienie

Dzięki za odpowiedź
I jeszcze jedno głupie pytanie.
Nigdy nie byłam u endokrynologa. Czy trzeba mieć do niego skierowanie ??

Stary 2008-08-17, 20:21   #1573
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pigigel Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź
I jeszcze jedno głupie pytanie.
Tak mi się wydaje, nigdy bez skierowania nie chodziłam, więc nie potrafię powiedzieć. Aczkolwiek od jakiegoś czasu chodzę prywatnie więc bez skierowania.
U mnie kolejka do państwowego jest 3 m-ce na przód.
Ale skoro badałaś już TSH to czemu chcesz iść do endo? Wynik zinterpretuje ci też lekarz rodzinny, a jak będzie bardzo zły (wynik, nie lekarz) to wtedy odeśle do endo.

Stary 2008-08-17, 20:35   #1574
Maria221
Wtajemniczenie

Do endokrynologa tylko ze skierowaniem, moim zdaniem warto pójść, może zlecić jakieś dodatkowe badania. Ja np. miałam niedoczynność przy dobrych wynikach, wiem ze to brzmi dziwacznie. Moja kuzynka wysłała mi informację, że choroba, którą mam powoduje tzw. niedoczynność ukrytą, tarczyca pracuje źle, ale poziomy są ok. Najlepsze było to, ze niedoczynność wyszła gdy.... podano mi hormony tarczycowe, musieli potem zwiększać dawkę leków. Teraz jest ok.

Cytat:
A jednak...
Wcale nie jest zdziwiona taka rewelacją. Nieraz zdarzało mi się czytać różne publikacje o mojej chorobie. Np. w styczniu były informacje, ze włosy lecą tylko przy odmianie skórnej mojej choroby, a np. w sierpniu już widziałam publikacje, że włosy lecą także w odmianie pierwotnej i wtórnej. Niby nagle jakieś rewelacje odkryto w pól roku? Osobiście zwykle podchodzę z dystansem do tego, co jest w necie napisane, dużo tu błędów. Nigdy się nie spotkałam z osobą z nadczynnością i skutkiem ubocznym - wypadanie włosów. Wiem natomiast, ze mojej cioci lecą po lekach.

Zresztą, co tekst, to inne objawy, niektóre są wymieniane, niektóre nie.
http://www.seastarsportfishing.com/c...perthyroidism/

Velvet Kitty, a zauważyłaś po tym inneovie i Merzcu Special zagęszczenie włosów, czy tylko lecieć przestały? Jak długo juz bierzesz? Bo ja się zastanawiam nad Vitapilem, ale może Merz lepszy
Stary 2008-08-17, 20:40   #1575
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pigigel Pokaż wiadomość
Do państwowego na pewno musisz mieć skierowanie (chyba, że w ostatnim czasie coś się zmieniło), jeśli chodzi o prywatnego to nie mam pojęcia.
Mnie nie stać na prywatnego lekarza więc jestem skazana na państwową przychodnię

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-17, 20:49   #1576
nusia2605
Rozeznanie

Ja wiem bo sama stosowałam że pomaga picie skrzypu polnego mieszanego ze stokrotką polną.Piłam go przez ok 2 miesiące i bardzo pomogło także polecam
nusia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 01:22   #1577
La Canela
BAN stały

.

Edytowane przez La Canela
Czas edycji: 2009-03-15 o 15:24
La Canela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 05:05   #1578
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Nigdy się nie spotkałam z osobą z nadczynnością i skutkiem ubocznym - wypadanie włosów. Wiem natomiast, ze mojej cioci lecą po lekach.
To, że nie spotkałaś się, nie znaczy że nie występuje i nie ma powodu się upierać przy swoim. Chociaż... po raz kolejny pokazujesz, że znasz się lepiej (od lekarza)

Co do tabletek, stosowałam Inneov przez 3-mce, żeby przestały lecieć, a do zagęszczenia (wg ulotki) potrzeba 6 m-cy. Ja tyle nie brałam, bo bym zbankrutowała.
Nigdy nie "zagęszczałam" żadnym sposobem. Zawsze udawało mi się hamować wypadanie na czas, więc przerzedzenie nie było jakoś widoczne i nie skupiałam się na nadawaniu gęstości/objętości.

Stary 2008-08-18, 07:43   #1579
gosiaczek6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez La Canela Pokaż wiadomość
Pokrzywa jest lepsza jako wcierka, czy można ją zamiast tego przyjmować w tabletkach? To jakaś różnica?
ja bym proponowała pic

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-18, 09:07   #1580
ewadylewska
Zadomowienie

Ja tez mam problem z wypadaniem włosów. Moje mieszkanie jest p prostu całe w tych włosach....wstaje ciągną się wszędzie....rozczesze i za chwile znowu jakieś wypadną, nie mówiąc już podczas mycia...wychodzi ich chyba z 1000....i nie przesadzam tutaj....
dzis mam zamiar kupić WAX tylko zastanawiam się czy przy moich przetłuszczających sie włosach nie zostaną one dodatkowo obciążone....łykam witaminy i jak narazie poprawiły się paznokcie a włosy wypadają nadal, są ogólnie bez polotu....

poradźcie coś
Stary 2008-08-18, 09:13   #1581
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewadylewska Pokaż wiadomość
poradźcie coś
Tu jest sporo rad
Ja od siebie mogę poradzić Seboradin w ampułkach - bardzo mi pomogły w krótkim czasie Do przetłuszczających włosów są super... ja mam suche i mi trochę wysuszyły skórę głowy, ale włosy mniej wypadają i to jest najważniejsze .

Stary 2008-08-18, 09:25   #1582
pigigel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Velvet Acid Kitty Pokaż wiadomość
Tak mi się wydaje, nigdy bez skierowania nie chodziłam, więc nie potrafię powiedzieć. Aczkolwiek od jakiegoś czasu chodzę prywatnie więc bez skierowania.
U mnie kolejka do państwowego jest 3 m-ce na przód.
Ale skoro badałaś już TSH to czemu chcesz iść do endo? Wynik zinterpretuje ci też lekarz rodzinny, a jak będzie bardzo zły (wynik, nie lekarz) to wtedy odeśle do endo.
Badałam tylko TSH i testosteron. Chciałabym zbadać jeszcze m.in estrogeny, prolaktynę , bo przecież one też mogą być odpowiedzialne za wypadanie włosów.
To, że wykluczyłam tarczycę nie znaczy, że inne hormony nie powodują wypadania.

Stary 2008-08-18, 11:15   #1583
Maria221
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do tabletek, stosowałam Inneov przez 3-mce, żeby przestały lecieć, a do zagęszczenia (wg ulotki) potrzeba 6 m-cy. Ja tyle nie brałam, bo bym zbankrutowała.
Nigdy nie "zagęszczałam" żadnym sposobem. Zawsze udawało mi się hamować wypadanie na czas, więc przerzedzenie nie było jakoś widoczne i nie skupiałam się na nadawaniu gęstości/objętości.
Wiesz, ja też sobie właśnie zamówiłam Inneov, po dość atrakcyjnej cenie 72 zł. Spróbuję barć pół roku, do tego może właśnie Merz Special i pokrzywa. Czytałam o tej koniczynie polnej, ale żadnych informacji, o tym, że zagęszcza włosy nie znalazłam, może ktoś inny będzie lepszy i coś tutaj zamieści.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-18, 11:46   #1584
gaagatka
Raczkowanie

Dziewczyny, a zastanawiałyście się nad tym czy może nie jecie produktów żywnościowych zatruwających wam organizm? Tym bardziej że bardzo często jemy produkty które na pierwszy rzut oka nie sprawiają nam brzusznych dolegliwości a powodują np. wypadanie włosów (w wyniku gromadzenia się toksyn w organizmie) Mi też od kilku lat wypadały włosy i dosłownie nic nie pomagało .... a ostatnio przestawiłam się na dietę zgodną z moją grupą krwi - B. Jak się okazało porównując zalecenia z moim dziennym menu jadłam prawie wszystko nie to co działa korzystnie na organizm (np. mało produktów mlecznych itp.) ... dlatego czułam się ogólnie kiepsko, przemęczona no i te włosy leciały jak głupie .... dietę dla grupy krwi B stosuję od kilku miesięcy i eureka !!! przestały prawie wcale wypadać mi włosy

poczytajcie sobie coś na ten temat jeśli jesteście zaciekawione tematem albo chcecie sprawdzić czy jecie prawidłowo
http://zdrowo.info.pl/dieta.html
http://www.faceci.com.pl/dieta.html (sorki że akurat faceci.pl :P)

gaagatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 11:58   #1585
Suszara
Rozeznanie

GG do Suszara

a próbowałyście może już odżywki ze szpiku końskiego?

więcej info----> http://www.allegro.pl/item413422499_...]_prezent.html

Szczerze powiem, że mnie po dekoloryzacji mocno wypadały włosy i kupiłam tę odżywkę z myślą, że zadziała i nie myliłam się

Oprócz dobrego odżywienia problem wypadania ustał i pojawiają się nowe i silne włoski, poza tym czupryna zaczęła szybko rosnąć

Polecam.

Używam tę odżywkę ok. miesiąca, zużyłam jedno pudełeczko 150 ml i widać dużą poprawę.

AVONOWE I ORIFLAMOWE
Suszara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 13:15   #1586
KittyKati
Raczkowanie

hmm ...jak przeczytalam wasze wszystkie posty to teraz wiem jeszcze mniej
chyba skusze sie na ten Seboradin tylko nie mam pojecia jakie tabletki wybrac ,bo od srodka tez chcialabym przypuscic atak na wlosy najgorsze jest wlasnie to ze na kazdego dziala co innego i trzeba testowac metoda prob i bledow
ale przede wszystkim wybiore sie chyba do tego endo i zrobie badania hormonalne zeby wykluczyc te przyczyne ...
dzieki za wszystkie sugestie ...dobrze ze jest ktos z kim mozna na ten temat popisac i wymienic doswiadczenia
KittyKati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 20:19   #1587
diana_an
Raczkowanie

Dziewczyny napiszcie mi proszę jak zrobiłam morfologia, żelazo, hormony TSH, estradiol lh, fsh, testosteron, dheas, androstendion.To mogę coś jeszcze zrobic żeby ustalic przyczyne wypadania włosów?Jedyne co mi wyszło to to, że mam hashimoto i lekka niedoczynność choć wyniki jeszcze mieszczą się w normie(mam wysokie przeciwciała anty TPO al etsh w górnej granicy normy choc lekarze mówia ze dla mojego wieku to jest za duże.Przypomne jeszcze że wypadają mi też brwi i rzęsy.Co jeszcze moge zrobić?????
diana_an jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 20:54   #1588
Elfryd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Suszara Pokaż wiadomość
a próbowałyście może już odżywki ze szpiku końskiego?

więcej info----> http://www.allegro.pl/item413422499_najskuteczn iejsza_odzywka_szpik_kons ki]_prezent.html

Szczerze powiem, że mnie po dekoloryzacji mocno wypadały włosy i kupiłam tę odżywkę z myślą, że zadziała i nie myliłam się

Oprócz dobrego odżywienia problem wypadania ustał i pojawiają się nowe i silne włoski, poza tym czupryna zaczęła szybko rosnąć

Polecam.

Używam tę odżywkę ok. miesiąca, zużyłam jedno pudełeczko 150 ml i widać dużą poprawę.
Ze szpiku końskiego? W życiu bym tego nie użyła, to już wole żeby mi włosy wypadały... nie żal wam tych koników?
Elfryd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-19, 08:39   #1589
gosiaczek6
Zakorzenienie

ja pierwsze słysze o kosmetykach z konia czego to ludzie nie wymyslą
Stary 2008-08-19, 09:41   #1590
diana_an
Raczkowanie

Dziewczyny napiszcie mi proszę jak zrobiłam morfologia, żelazo, hormony TSH, estradiol lh, fsh, testosteron, dheas, androstendion.To mogę coś jeszcze zrobic żeby ustalic przyczyne wypadania włosów?Jedyne co mi wyszło to to, że mam hashimoto i lekka niedoczynność choć wyniki jeszcze mieszczą się w normie(mam wysokie przeciwciała anty TPO al etsh w górnej granicy normy choc lekarze mówia ze dla mojego wieku to jest za duże.Przypomne jeszcze że wypadają mi też brwi i rzęsy.Co jeszcze moge zrobić?????DZiewczyny bardzo prosze Was o pomoc
diana_an jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości