Mamusie majowe 2019, cześć 2 - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-01-17, 16:10   #3661
sQuaara
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie majowe 2019, cześć 2

Cytat:
Napisane przez AgataAgata9090 Pokaż wiadomość
Lilly ja również nie pozwolę by mój tż stał i "patrzył" obok. Chcę od samego początku angażować go we wszystko co związane z dzieckiem. Na pewno po urodzeniu mały będzie na pierwszym miejscu, jego potrzeby itd ale chciałabym byśmy dalej mogli ze sobą rozmawiać jak najlepsi przyjaciele, kochać się jak kochankowie, no po prostu żeby nasza relacja nie ucierpiała na tym że mamy dziecko. Nie chcę byśmy przez dziecko "odsuwali" się od siebie choć tak na prawdę żadna z nas nie ma 100%pewności jak będzie. Znam mężczyzn którzy zbytnio nie chcieli angażować się w sprawy związane z dzieckiem przez co kobieta miała z tym problem bo czuła że jest z tym wszystkim sama. na tym też oczywiście przez ciągłe sprzeczki ucierpiała ich relacja.

ja bym chciała żeby było między mną a moimi tż jak teraz. Praktycznie wszystko robimy razem. Jemy, oglądamy, siedzimy razem w pokoju mimo że jesteśmy zajęci rożnymi sprawami. Oczywiście plus dziecko.

Nie pisałam kilka dni. Nie miałam jakoś humoru. Plus to że tak wtedy wypytywałam o te tygodnie i chyba było mi trochę głupio wbić się w rozmowę.

witam się w 25+3. wczoraj na usg byłam. dzidzia wazy już ponad 830g

dziewczyny ile ciuszków najlepiej kupić na start? wystarczy po 10 body, 5 pajaców, 5 półśpiochów itd w rozmiarze 56 i drugie tyle tylko w rozmiarze 62? nie ukrywam że trochę poszalałam na zakupach
Jaka waga!!! Ja idę w poniedziałek i owszem miesiąc temu było 400 ale teraz myślałam że bliżej 600-700 a tu mówisz że takie liczby

Wg mnie trzeba 10 kompletów. 5 pajacow to 2 noce u nas na starcie były... No chyba że będziesz tak często prala.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Stary 2019-01-17, 16:18   #3662
AgataAgata9090
Zadomowienie

sQ 10 pajacow, 10 śpiochów, body itd? Wszystkiego po 10 i w dwóch rozmiarach?

Sama nie wierzyłam. Jak byłam 3 tygodnie temu w 22tygodniu ważył 500g jakoś. Wczoraj był 25+3 i waga 836g plus minus 122g

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
AgataAgata9090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-17, 16:19   #3663
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez grejpfrutowa01 Pokaż wiadomość
Kiedyś fajnie napisała miss ferreira na blogu, że facet nie zrobi przy dziecku tylko dwóch rzeczy: sam nie urodzi i nie nakarmi piersią. I tego chciałabym się trzymać jak najdłużej.
Ba, nawet sądzę że to stary będzie na początku bardziej ogarnięty co do opieki niż ja, chociaż to ja "wychowałam" już czwórkę. Ale przecież, nigdy takiego maleństwa nie wykąpałam sama itp, tyle co przewijanie, karmienie, przebieranie.
Ale jakoś tak mam wrażenie że on będzie odważniejszy jeżeli chodzi o własne dziecko.

Lilly, fajnie piszesz o tych relacjach- dziecko-mama-tata. Też chciałabym jakoś zachować równowagę, żeby nie "odstawić" męża gdzieś w kąt "bo dziecko najważniejsze". Ale kto wie co to wyjdzie w praniu.

Wierzę w to, że wszystko jest do zrobienia, naprawdę.
Absolutnie nie chcę negować doświadczeń innych dziewczyn w tym temacie, nie mam dzieci, nie mam tak naprawdę zdania. Mam jakieś wyobrażenie, obserwuję inne małżeństwa. Widzę, że nie ma jednej drogi - u jednych jest tak, u innych jest inaczej. Niektóre rzeczy mi się podobają, inne nie. Jak w każdym innym temacie i u każdego.

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Jeśli nie chcecie używać na start tacierzybski ego to pamiętaj że 2 lata macie. Mój pisze wniosek bo prawie przepadło...

To jest coś innego niż te dwa tygodnie "na opiekę" nad żoną? (do tego chyba trzeba zaświadczenie od lekarza,nie?) Ja jak zawsze "zorientowana" inaczej
Stary 2019-01-17, 16:21   #3664
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
U nas tż weźmie na początku chyba tylko te 2 tygodnie na opiekę nade mną. Ma jeszcze sporo urlopu ale wykorzysta je trochę później, dziecko rodzi się przed wakacjami to akurat fajnie byłoby żeby więcej mógł pobyć z nami w lipcu/sierpniu. No, chyba że totalnie nie będę sobie radzić to jakoś te plany zweryfikujemy.
Opieka nad tobą swoją drogą, można wziąć jeszcze ten ojcowski urlop dwa tygodnie. Ze mną B siedział miesiąc.

Ja nie wiem kiedy wrócę do pracy. Jeśli drugie dostanie się do żłobka to ja od września 2020 wracam. Jeśli nie, to jestem w czarnej no. Ale jakoś sobie poradzę, mam stowarzyszenie, zrobie kursy na jakiegoś animatora zabaw, byłam nianią, zawsze starałam się dorobić jakoś Zresztą, B nie da mi zginąć, w końcu jesteśmy w tym razem i najwyżej on będzie brał nadgodziny itp.

magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-17, 16:24   #3665
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Opieka nad tobą swoją drogą, można wziąć jeszcze ten ojcowski urlop dwa tygodnie. Ze mną B siedział miesiąc.

Ja nie wiem kiedy wrócę do pracy. Jeśli drugie dostanie się do żłobka to ja od września 2020 wracam. Jeśli nie, to jestem w czarnej no. Ale jakoś sobie poradzę, mam stowarzyszenie, zrobie kursy na jakiegoś animatora zabaw, byłam nianią, zawsze starałam się dorobić jakoś Zresztą, B nie da mi zginąć, w końcu jesteśmy w tym razem i najwyżej on będzie brał nadgodziny itp.

Ooo, no właśnie To my chcemy wziąć na początek tę opiekę nade mną, tym bardziej, że po cesarce prawdopodobnie to naprawdę będzie potrzebne. A z ojcowskim chcemy się wstrzymać.
Stary 2019-01-17, 16:26   #3666
agadzie
Zakorzenienie

Cytat:
Lilly ja również nie pozwolę by mój tż stał i "patrzył" obok. Chcę od samego początku angażować go we wszystko co związane z dzieckiem. Na pewno po urodzeniu mały będzie na pierwszym miejscu, jego potrzeby itd ale chciałabym byśmy dalej mogli ze sobą rozmawiać jak najlepsi przyjaciele, kochać się jak kochankowie, no po prostu żeby nasza relacja nie ucierpiała na tym że mamy dziecko. Nie chcę byśmy przez dziecko "odsuwali" się od siebie choć tak na prawdę żadna z nas nie ma 100%pewności jak będzie. Znam mężczyzn którzy zbytnio nie chcieli angażować się w sprawy związane z dzieckiem przez co kobieta miała z tym problem bo czuła że jest z tym wszystkim sama. na tym też oczywiście przez ciągłe sprzeczki ucierpiała ich relacja.
ja bym chciała żeby było między mną a moimi tż jak teraz. Praktycznie wszystko robimy razem. Jemy, oglądamy, siedzimy razem w pokoju mimo że jesteśmy zajęci rożnymi sprawami. Oczywiście plus dziecko.

Nie pisałam kilka dni. Nie miałam jakoś humoru. Plus to że tak wtedy wypytywałam o te tygodnie i chyba było mi trochę głupio wbić się w rozmowę.

dziewczyny ile ciuszków najlepiej kupić na start? wystarczy po 10 body, 5 pajaców, 5 półśpiochów itd w rozmiarze 56 i drugie tyle tylko w rozmiarze 62? nie ukrywam że trochę poszalałam na zakupach
O matko kochana jaki duży chłopak już!!!
co kupiłaś?
Ja dziś byłam u nas na rynku u cyganów, są co tydzień w czwartki...cyganie to teraz tylko z nazwy, ale generalnie wiecie, takie kramy się rozstawiaą z ubraniami/butami/tkaninami...no wszystkim. I mają tak piękne rzeczy dla dzieci...no tylko brać. Ale zgodnie ze swoim postanowieniem (i szlabanem!) dla małej nic nie kupowałam, tylko dla syna spodnie dresowe i bluzkę (wyrasta mi błyskawicznie) no i sobie portfel i bluzę.
No i truskawki, pojawiły się już w grudniu przed moim wyjazdem ale dobre są dopiero koło połowy stycznia właśnie :P
agadzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-17, 16:34   #3667
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Masz rację, dla mnie też to jest żaden wzór, tylko po prostu w kontekście forum to mi przyszło do głowy W Polsce też tak przecież było, ten roczny macierzyński to chyba jakaś nowość w miarę. Ja się cieszę, że w Polsce jest wybór i takie a nie inne prawo. Doświadczeń z innych krajów nie mam, ale w USA poznałam sporo młodych mam ostatnio i tam po prostu takie coś jest zupełnie normalne. Myślę, że im ciężko by było sobie wyobrazić zostać w domu rok z dzieckiem. Dowodzi to tylko tego, że to jednak dziecko w wielu przypadkach musi się dostosować, więc nie jest do końca tak jak tu dziś było pisane, że na 100% życie uzależnia się od dziecka. Różne są modele wychowania. Fajnie, że u nas w kraju mamy takie a nie inne możliwości.

Sq, do Twojego edit - nie, sytuacja o której ja piszę, że w większości krajów po prostu dziecko zostaje z kimś innym bardzo szybko a mama wraca do pracy nie ma nic wspólnego z sytuacją o której Ty piszesz z tym, że dziecko płacze, a Ty nie reagujesz. Chodzi o to, że matka nie jest niezbędna dziecku. Ktoś się musi nim zająć, ale naprawdę w wielu przypadkach nie jest to matka.

niestety prawda jest taka,że nikt nie zastąpi dziecku matki i wcale nie jest to dla niego obojętne kto z nim zostanie. Z początku mama jest dla takiego brzdąca wszystkim, naprawdę wszystkim. Nie babcia, nie tata, nie niania.
Wiadomo, różne są sytuacje. Ja akurat cieszę się bardzo,że mamy roczny macierzyński i nie wyobrażam sobie zostawić z kimś na dłużej takiego brzdąca. No ale tak jak mówię-czasem nie ma wyboru. Tylko każda osoba siedząca w tym temacie powie Ci, że to nie jest korzystne dla dzieccka, kiedy nie ma z nim długo mamy.

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ----------

Lilly bardzo polecam książki "Rodzicielstwo bliskości" i " w głębi kontinuum" jako taki początek, wstęp wiedzy o dzieciakach. I o tym, co czują, o ich emocjach. Bardzo dużo mi rozjaśniły.

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-17, 16:34   #3668
smerfetk_a
Żona Gargamel

jacie, moja na połówkowym nie ważyła 300g, ale to było bodajże 20+1

ja mojego dawno uprzedziłam, że skoro chciał dziecko to będzie dupsko podcierał, nie ma że boli

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-17, 16:37   #3669
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:

Absolutnie nie chcę negować doświadczeń innych dziewczyn w tym temacie, nie mam dzieci, nie mam tak naprawdę zdania. Mam jakieś wyobrażenie, obserwuję inne małżeństwa. Widzę, że nie ma jednej drogi - u jednych jest tak, u innych jest inaczej. Niektóre rzeczy mi się podobają, inne nie. Jak w każdym innym temacie i u każdego.

To jest coś innego niż te dwa tygodnie "na opiekę" nad żoną? (do tego chyba trzeba zaświadczenie od lekarza,nie?) Ja jak zawsze "zorientowana" inaczej
14dni l4 na Ciebie czy też swoją matkę mąż może wziąć co roku. Tzn na podstawie l4 od lekarza. Tak samo jak bierze się l4 na dziecko.
Mężowi przysługują 2 tygodnie bonusu z tytułu urodzenia dziecka (tak jak z okazji ślubu 2 dni a pogrzebu np babci 1 dzień)
Jedynie z tego co mówi mój mąż to musi być 2 tygodnie liczone tygodniami.

Mój siedział od wielkiej nocy do majówki więc 3 tyg w domu a wykorzystał tylko 1 tydzień bo reszta nie była pełnymi tygodniami
I właśnie ten drugi musi rozpisać szybciutko

L4 po cc powinien wystawić szpital. Po SN czasami szpital też daje ale bywa roznie (nie słyszałam żeby po cc bywało różnie).

Stary 2019-01-17, 16:38   #3670
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
niestety prawda jest taka,że nikt nie zastąpi dziecku matki i wcale nie jest to dla niego obojętne kto z nim zostanie. Z początku mama jest dla takiego brzdąca wszystkim, naprawdę wszystkim. Nie babcia, nie tata, nie niania.
Wiadomo, różne są sytuacje. Ja akurat cieszę się bardzo,że mamy roczny macierzyński i nie wyobrażam sobie zostawić z kimś na dłużej takiego brzdąca. No ale tak jak mówię-czasem nie ma wyboru. Tylko każda osoba siedząca w tym temacie powie Ci, że to nie jest korzystne dla dzieccka, kiedy nie ma z nim długo mamy.

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ----------

Lilly bardzo polecam książki "Rodzicielstwo bliskości" i " w głębi kontinuum" jako taki początek, wstęp wiedzy o dzieciakach. I o tym, co czują, o ich emocjach. Bardzo dużo mi rozjaśniły.
Dlatego uważam i dziś dużo razy powtarzam, że sytuacja taka jak w Polsce, że matka może mieć ten roczny urlop, jest najlepsza z możliwych.
Stary 2019-01-17, 16:39   #3671
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo, no właśnie To my chcemy wziąć na początek tę opiekę nade mną, tym bardziej, że po cesarce prawdopodobnie to naprawdę będzie potrzebne. A z ojcowskim chcemy się wstrzymać.
No to pamiętaj że ojcowski 2 lata później przepada

Po cc na pewno się przyda.
Choc słyszałam (to przy SN) komentarze w szpitalach że nie dają opieki nad żona bo skoro wypuszczają że szpitala to znaczy że z nią wszystko okej... Pf.

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Cytat:

Muszę w końcu je przeczytać. Wydaje mi się że właśnie w tym duchu wychowuje mojego ale nigdy nie czytałam... Jakos jak czytam książek całe mnóstwo ooo tak te wszystkie psychologiczne i poradniki mi tak ciężko idą... Chyba nic nigdy nie skończyłam...

Stary 2019-01-17, 16:41   #3672
Lilly Greace
Dostojna peema.

Ja mam z takich poradników "Wychowanie bez kar i nagród".

A w ogóle to wkręciłam się w czytanie na czytniku, przetestowałam na kindlu szwagierki i bardzo mi się spodobało, kupię sobie w przyszłym miesiącu.
Stary 2019-01-17, 16:41   #3673
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
W Polsce to też jest do podziału z tatą. Ale nie znam nikogo kto by się na to zdecydował

ja też nikogo nie znam

Cytat:
U nas tż weźmie na początku chyba tylko te 2 tygodnie na opiekę nade mną. Ma jeszcze sporo urlopu ale wykorzysta je trochę później, dziecko rodzi się przed wakacjami to akurat fajnie byłoby żeby więcej mógł pobyć z nami w lipcu/sierpniu. No, chyba że totalnie nie będę sobie radzić to jakoś te plany zweryfikujemy.
no cóż, my z mężem mamy dg i mój mąż nigyd niemógł brać żadnego tacierzyńskiego, nie narzekamy mimo to. Moi teściowie też wszyscy na dg. Jedynie moja mama na etacie i zawsze brała wolne,żeby mi pomagać, no bo jednak po cc nie jest latwo wozić do przedszkola itp. Tym razem też tak będzie.

Cytat:

Duży chłopiec!

Mam dwójkę dzieci i w życiu Ci nie powiem, ile czego. Zawsze kupowałam to co mi się podobalo, a jak widziałam,że wystarczy, to nie kupowałam wiecej. Ciężko tak doradzić ile czego wystarczy.

Stary 2019-01-17, 16:50   #3674
AgataAgata9090
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agadzie Pokaż wiadomość
O matko kochana jaki duży chłopak już!!!
co kupiłaś?
Ja dziś byłam u nas na rynku u cyganów, są co tydzień w czwartki...cyganie to teraz tylko z nazwy, ale generalnie wiecie, takie kramy się rozstawiaą z ubraniami/butami/tkaninami...no wszystkim. I mają tak piękne rzeczy dla dzieci...no tylko brać. Ale zgodnie ze swoim postanowieniem (i szlabanem!) dla małej nic nie kupowałam, tylko dla syna spodnie dresowe i bluzkę (wyrasta mi błyskawicznie) no i sobie portfel i bluzę.
No i truskawki, pojawiły się już w grudniu przed moim wyjazdem ale dobre są dopiero koło połowy stycznia właśnie :P
Pochwalę się jak wszystkie paczki przyjdą. Póki co mogę stwierdzić że te ciuszki pinokio mają na prawdę fajną jakość. Fajnie że od Was wyczytałam o tych sklepach bo tak pewnie guzik bym wiedziała

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:
ja też nikogo nie znam

no cóż, my z mężem mamy dg i mój mąż nigyd niemógł brać żadnego tacierzyńskiego, nie narzekamy mimo to. Moi teściowie też wszyscy na dg. Jedynie moja mama na etacie i zawsze brała wolne,żeby mi pomagać, no bo jednak po cc nie jest latwo wozić do przedszkola itp. Tym razem też tak będzie.

Duży chłopiec!

Mam dwójkę dzieci i w życiu Ci nie powiem, ile czego. Zawsze kupowałam to co mi się podobalo, a jak widziałam,że wystarczy, to nie kupowałam wiecej. Ciężko tak doradzić ile czego wystarczy.
Ja z tych skąpych i trochę szkoda mi kupować dlatego jestem tak zachowawcza. Chce mieć wszystko na styk
Macie wybrane już wanienki do kąpieli? Polecacie jakieś firmy? Patrzycie w ogóle na to czy są bez tych bpa innych?

Stary 2019-01-17, 16:51   #3675
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

Cytat:

Jest.
Po pierwsze Twojemu tż przysługuje 2 tyg opieki nad członkiem rodziny na podstawie zwolnienia lekarskiego (14 dni, niby 2 tyg, ale jak weźmiesz bez sobót i niedziel, to w zasadzie to mogą być prawie 3 tyg, bo np 2 zwolnienia od pn do piątku - łącznie 10 dni i kolejne zwolnienie od pn do czw- 4 dni)
No i urlop ojcowski, albo jak kto woli tacierzyński ( nie lubię tego słowa, więc piszę ojcowski) na wniosek Twojego tż, w ciągu 2 lat od urodzenia dziecka.
U mnie dodatkowo jest obowiązek złożenia wniosku minimum 7 dni przed rozpoczęciem tego urlopu.

grejpfrutowa01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-17, 16:51   #3676
Lilly Greace
Dostojna peema.

Ja wanienkę chyba kupię z Ikei, chyba Sq tu polecała? Akurat będę prawdopodobnie na początku lutego w Ikei. Tylko czy bez problemu dokupię do niej ten stelaż, żeby ją wyżej postawić?
Stary 2019-01-17, 16:53   #3677
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
sQ 10 pajacow, 10 śpiochów, body itd? Wszystkiego po 10 i w dwóch rozmiarach?

Sama nie wierzyłam. Jak byłam 3 tygodnie temu w 22tygodniu ważył 500g jakoś. Wczoraj był 25+3 i waga 836g plus minus 122g

nooo nieźle u mnie wczoraj było 22t4d, ciągle według pomiarów wychodzi 4/5 dni starszy, a miał 556 g. No zobaczymy jaki będzie za tydzień. Aczkolwiek moje dzieciaki nigdy nie rodziły się wielkie, to może on też. Główkę i brzuszek miał w połowie siatki, natomiast kość udowa bliżej 100 centyla.

Cytat:
Dlatego uważam i dziś dużo razy powtarzam, że sytuacja taka jak w Polsce, że matka może mieć ten roczny urlop, jest najlepsza z możliwych.
oczywiście,że tak.

Cytat:
No to pamiętaj że ojcowski 2 lata później przepada

Po cc na pewno się przyda.
Choc słyszałam (to przy SN) komentarze w szpitalach że nie dają opieki nad żona bo skoro wypuszczają że szpitala to znaczy że z nią wszystko okej... Pf.

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Muszę w końcu je przeczytać. Wydaje mi się że właśnie w tym duchu wychowuje mojego ale nigdy nie czytałam... Jakos jak czytam książek całe mnóstwo ooo tak te wszystkie psychologiczne i poradniki mi tak ciężko idą... Chyba nic nigdy nie skończyłam...

Polecam u mnie też dużo intuicyjnie, ale zawsze lubiłam poradniki

Cytat:

A w ogóle to wkręciłam się w czytanie na czytniku, przetestowałam na kindlu szwagierki i bardzo mi się spodobało, kupię sobie w przyszłym miesiącu.

też super książka, ale to raczej na później

Stary 2019-01-17, 16:53   #3678
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:

Ooo to też powinnam przeczytać.
Choc chyba najpierw muszę ponownie sprawdzić czy książka o złości jest już dla mnie czy nadal nie nasz etap...

Czytnik petarda. Jednak zastanów się na Kindle. Tzn skąd będziesz miała książki. Bo ja np czytam dużo. Mam pakiet na legimi. Nieograniczona ilość książek w tym 7 na kindla. W tamtym roku przeczytałam ponad 70. Więc ok, mniej niż 7 na mieiaac. Ale były miesiące że czytałam na telefonie. Albo druga sprawa :nie wszystko co mają maja w dostępie na kindla. I o. 3 części mroza na kindku kolejne na telefonie.
Wzięłabym teraz coś innego

Cytat:
ja też nikogo nie znam

Duży chłopiec!

Ja na start miałam 10.pozniej dokupowalam. Teraz straciłam kontrolę...

Cytat:
Pochwalę się jak wszystkie paczki przyjdą. Póki co mogę stwierdzić że te ciuszki pinokio mają na prawdę fajną jakość. Fajnie że od Was wyczytałam o tych sklepach bo tak pewnie guzik bym wiedziała

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Ja z tych skąpych i trochę szkoda mi kupować dlatego jestem tak zachowawcza. Chce mieć wszystko na styk
Macie wybrane już wanienki do kąpieli? Polecacie jakieś firmy? Patrzycie w ogóle na to czy są bez tych bpa innych?

Wanienka dla mnie z Ikei wystarcza. Więcej nam do szczęścia nie trzeba było służy do dzis

Stary 2019-01-17, 16:54   #3679
agadzie
Zakorzenienie

Cytat:
ja też nikogo nie znam

Duży chłopiec!

Ja to samo, kupuję co mi się podoba (znaczy dla małego, dla córy będę miała głównie to co po Dominiku), jak czegoś za mało to dokupuję, a jak widzę ze jest dość to kończę z zakupami.

Agata, na pewno kilka bodów na zmianę trzeba mieć, bo a to uleje, a to z pieluchy się coś wydostanie, nie przewidzisz. Ale to z czasem sama zobaczysz i ocenisz czy masz za mało czy wystarczająco Są dni że będzie ulewać co karmienie i będziesz musiała co moment przebierać a są też i takie że cały dzień dziecko jest w tym samym ubranku bo się nie ubrudzi, nie uleje itd
Stary 2019-01-17, 16:55   #3680
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grejpfrutowa01 Pokaż wiadomość
Jest.
Po pierwsze Twojemu tż przysługuje 2 tyg opieki nad członkiem rodziny na podstawie zwolnienia lekarskiego (14 dni, niby 2 tyg, ale jak weźmiesz bez sobót i niedziel, to w zasadzie to mogą być prawie 3 tyg, bo np 2 zwolnienia od pn do piątku - łącznie 10 dni i kolejne zwolnienie od pn do czw- 4 dni)
No i urlop ojcowski, albo jak kto woli tacierzyński ( nie lubię tego słowa, więc piszę ojcowski) na wniosek Twojego tż, w ciągu 2 lat od urodzenia dziecka.
U mnie dodatkowo jest obowiązek złożenia wniosku minimum 7 dni przed rozpoczęciem tego urlopu.

Co do 14 dni to ja nie do końca jestem pewna tego rozdzielania na pon-pt.
Ostatnio ja byłam na l4 do piątku. W kolejnym tygodniu prosiłam ginekologa żeby mi do tyłu wystawił od poniedziałku. Powiedział że powinno być ok że nie mam ciągłości bo w sumie z innego powodu l4. To dało mi do myślenia czy ten sam powód nie powinien być l4 też w weekendy. Ale to pewnie głównie kwestia znalezienia lekarza który to wystawia. Choć tu polecam poczytać bo chyba trzeba ciągłości))

Stary 2019-01-17, 16:58   #3681
Lilly Greace
Dostojna peema.

Sq, Kindle w sumie jest najbardziej polecane, stąd moja myśl, a polecasz jakiś inny? Chcę kupić ten najnowszy paper white 4.

Co do książek to nie wiem jeszcze, czy abonament.
Stary 2019-01-17, 16:58   #3682
AgataAgata9090
Zadomowienie

Cytat:
Ooo to też powinnam przeczytać.
Choc chyba najpierw muszę ponownie sprawdzić czy książka o złości jest już dla mnie czy nadal nie nasz etap...

Czytnik petarda. Jednak zastanów się na Kindle. Tzn skąd będziesz miała książki. Bo ja np czytam dużo. Mam pakiet na legimi. Nieograniczona ilość książek w tym 7 na kindla. W tamtym roku przeczytałam ponad 70. Więc ok, mniej niż 7 na mieiaac. Ale były miesiące że czytałam na telefonie. Albo druga sprawa :nie wszystko co mają maja w dostępie na kindla. I o. 3 części mroza na kindku kolejne na telefonie.
Wzięłabym teraz coś innego

Ja na start miałam 10.pozniej dokupowalam. Teraz straciłam kontrolę...

Wanienka dla mnie z Ikei wystarcza. Więcej nam do szczęścia nie trzeba było służy do dzis

No ja też ostatnio poleciałam z zakupami i teraz mam trochę wyrzuty sumienia
sQ a patrzysz na te ftalany bpa i takie inne? Czy to przesada?

Stary 2019-01-17, 16:59   #3683
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Sq, Kindle w sumie jest najbardziej polecane, stąd moja myśl, a polecasz jakiś inny? Chcę kupić ten najnowszy paper white 4.

Co do książek to nie wiem jeszcze, czy abonament.
Chyba Pocket book czy jakoś tak dużo osób z mojego towarzystwa ma
Legimi też oferuje jakiś czytnik (wyższy abonament i wtedy się go spłaca)

Ja z kindla byłam zadowolona wlsnsie do czasu aż poszłam w abonament na książki a nie chomika czy coś... No i myślę że z 72 jakieś 25-30 na tel czytałam...

Cytat:
No ja też ostatnio poleciałam z zakupami i teraz mam trochę wyrzuty sumienia
sQ a patrzysz na te ftalany bpa i takie inne? Czy to przesada?

Ja nie patrzę.

Stary 2019-01-17, 17:05   #3684
Lilly Greace
Dostojna peema.

Ja myślę, że mi ten abonament by wystarczył, naprawdę wątpię żebym czytała ponad 7 książek w miesiącu.
Stary 2019-01-17, 17:12   #3685
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

Cytat:
Co do 14 dni to ja nie do końca jestem pewna tego rozdzielania na pon-pt.
Ostatnio ja byłam na l4 do piątku. W kolejnym tygodniu prosiłam ginekologa żeby mi do tyłu wystawił od poniedziałku. Powiedział że powinno być ok że nie mam ciągłości bo w sumie z innego powodu l4. To dało mi do myślenia czy ten sam powód nie powinien być l4 też w weekendy. Ale to pewnie głównie kwestia znalezienia lekarza który to wystawia. Choć tu polecam poczytać bo chyba trzeba ciągłości))

To zwolnienie o którym pisałam to chodziło mi o opiekę nad członkiem rodziny ( zwolnienie + druk ZUS z15b) I to na pewno można rozdzielić, bo w tym roku takie brałam.

Natomiast zwykle zwolnienie ciążowe chyba powinno mieć ciągłość? Tego już niestety nie wiem.

grejpfrutowa01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-17, 17:18   #3686
agadzie
Zakorzenienie

Lilly ja mam Kindle, i jestem bardzo zadowolona, w zasadzie to teraz częsciej po niego sięgam niż po papierowa książkę. E-booki kupuje na stronach internetowych, no i korzystam z legimi te 7 ksiazek jak dla mnie jest akurat, ale faktycznie, tak jak pisze Sq na tych od legimi masz większe możliwości. Ja się akurat o nich nie wypowiem bo jedyne doświadczenie z czytnikiem jakie mam to właśnie Kindle.

Stary 2019-01-17, 17:30   #3687
butterfly20
Zakorzenienie

Co do wanienki to u mnie Tega, a największa, ponad metr długości. A to z tego powodu,że jak się wprowadzaliśmy i robiliśmy prysznic, to nie pomyśleliśmy,że w przyszłości jak będzie dziecko to fajny byłby głęboki brodzik i mamy płytki...moje dziewczyny do tej pory jak chcą się pobawić w wannie to sobie w niej siedzą, nawet mogą się wyłożyć. W tej ikeowskiej czy innych krótszych nie byłoby takiej możliwości.

I my akurat mamy stojak, ale po prostu dostaliśmy od szwagierki, przeżył już czwórkę dzieci. Jak dla mnie wygodna rzecz, ale nie jest niezbędna.

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

ja jakoś nie umiem się przekonać do czytników, jak dla mnie tylko książka, jej zapach...ale nie jestem z tych postępowych ludzi

Stary 2019-01-17, 17:31   #3688
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Ja przy siusiaku syna specjalnie nie majstrowałam. Chodziliśmy do chirurga, kazał przy kąpieli myć dokładnie i odciągnąć tylko tyle ile się da. Lata trwało zanim skóra całkiem zeszła. Teraz raz na jakiś czas wysyłam tż by obczaił interes i po męsku sprawdził, ale syn już nie za bardzo chce się tym dzielić

Córka miała zarośnięte wargi, więc była maść robiona, później natłuszczanie w miarę regularne. Teraz czasem przypadkiem da sobie zajrzeć. ona ogólnie często widzi mnie nago, więc nie jest zbyt skrępowana przy mnie.

Ja potwierdzam, że miłość do dzieci mimo wszystko jest nie do przebicia. Co nie znaczy, że miłość do partnera na tym ucierpi. Wszystko da się pogodzić. Dzieci dorastają i znów ma się coraz więcej czasu dla siebie. My ostatnio co chwila mogliśmy sobie pozwolić na jakieś wyjście, spotkania. No ale wiadomo, dzieci już dość duże. A teraz znów czeka nas kilka lat gdzie romantyczne momenty będziemy liczyć w minutach dzięki temu można docenić np. szybkie numerki
Powiem tak, będzie trudniej, ale po latach i tak się już tego nie rozpamiętuje. Jeżeli nie pójdzie się w skrajności to wszystko się powoli ułoży i każdy dostanie tyle miłości ile trzeba.

Edytowane przez anuhaaaaaaaaaa
Czas edycji: 2019-01-17 o 17:32
anuhaaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-17, 17:34   #3689
Eceea
Zakorzenienie

Cześć czytałam, czytałam i postanowiłam do Was dołączyć
Eceea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-17, 17:39   #3690
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Witam nowa

Coś miałam napisać i zapomniałam

magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości