![]() |
#961 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Witajcie drogie przyszłe mamusie
![]() ![]() O swoim odmiennym stanie wiem już od 27 czerwca, kiedy to test ujawnił jakąś niewyraźną, bledziuchną drugą kreseczkę, a beta z kolejnego dnia już tylko potwierdziła, że coś na wymiar człowieczka zaczyna się w moim brzuszku się rozwijać. Dziś nieco ponad dwie godziny temu obserwowaliśmy z mężem nasze maleństwo na ekranie USG. Machało rączkami, odpychało się nóziami... widok wprost niesamowity. Dla kogoś o tak (nad)rozwiniętej "wrażliwości" jak moja ten widok spowodował prawie łezki w oczach. Po prostu cud... Nasz cud i my przeżywamy teraz 11 tydzień ![]() ![]() Miłego wieczorku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#962 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak w ogóle, to też spodziewam się dzidziusia, drugiego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Zadomowienie
|
cześć dziewczynki
byłam wczoraj na usg i wszystko jest ok ![]() dostałam zdjęcie dzidzi i nie mogę się na nie napatrzeć dostałam również zwolnienie na 4 tygodnie pani doktor spytała czy chcę mieć robione nieinwazyjne badanie prenatalne podobno to jest USG i badanie mojej krwi - mam się zdecydować na to do kolejnej wizyty Czy Wy robicie to badanie ?
![]() |
#964 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymamy kciuki za wytrwanie do końca... dla każdej z nas. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() ![]() ja dziś zaczynam 13. t.c. ![]()
#966 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A to znalazłam kiedyś w necie: "...Istnieją czynniki, stwarzające podwyższone ryzyko wystąpienia wad wykrywanych za pomocą badań prenatalnych. Pierwszy z nich to wiek przyszłej matki. Czynnikiem ryzyka jest wiek powyżej 35 roku życia. Następnym wskazaniem do badań prenatalnych są choroby genetyczne w rodzinie. Innym czynnikiem ryzyka jest wcześniejsze urodzenie przez kobietę chorego dziecka oraz wystąpienie w poprzedniej ciąży wad genetycznych płodu. Wskazaniem do badań prenatalnych jest również niepokojący wynik USG. Gdy istnieją powyższe wskazania medyczne, badania prenatalne są przeprowadzone bezpłatnie - refunduje je Narodowy Fundusz Zdrowia. Statystyki wskazują, że na 100 kobiet z grupy podwyższonego ryzyka, 96 narodzi zdrowe dziecko. W 8% wszystkich ciąż istnieją wskazania do diagnozy prenatalnej z powodu zaburzeń genetycznych. Badania prenatalne dzieli się na techniki inwazyjne i nieinwazyjne. Badania prenatalne nieinwazyjne: Badania nieinwazyjne nie pozwalają postawić pewnej, jednoznacznej diagnozy, lecz jedynie określają prawdopodobieństwo wystąpienia wad płodu. Ale ich bezpieczeństwo dla zdrowia dziecka sprawia, że są niezastąpionym narzędziem diagnostycznym. Pozwalają ocenić ryzyko wystąpienia wad bez narażania dziecka i oprzeć na solidnych podstawach decyzję o badaniach inwazyjnych. USG genetyczne Od zwykłego badania ultrasonograficznego różni się tym, że powinno być wykonywane na bardzo czułym sprzęcie przez doświadczonego specjalistę. Trwa aż 40-60 minut. Dzięki temu można dokładnie zbadać, w zależności od wieku ciąży, pęcherzyk ciążowy i żółtkowy, grubość fałdu karkowego, kości nosowe, zarys i wymiary poszczególnych organów płodu oraz pracę jego serca, długość kości udowych, a także łożysko, pępowinę i płyn owodniowy. Pozwala stwierdzić niektóre choroby genetyczne u dziecka, m.in. zespół Dawna, Edwarda, lub Tarnera oraz wady wrodzone, np. serca, bezmózgowie, wodogłowie, rozszczep wargi lub kręgosłupa, karłowatość..." Tak prawdę mówiąc to ja nie będę chcaiłą robić tego badania. Teroretycznie, jak ktoś zrobi to badanie i okaże się że dziecko urodzi się z zespołem Downa... to co...któraś z was usunie ciążę. Dlatego ja wolę nie wiedzieć. Chociaż z drygiej strony wiem, że dzięki takim badanion można już w łonie matki wykryć jakieś nieprawidłowości i coś z tym zacząć robic. Takie mojes zdanie. A Wy co o tym myslicie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#967 |
Raczkowanie
|
Ja chyba też się nie zdecyduję na takie badanie. Nie wyobrażam sobie tego jak bym się dowiedziała że coś jest nie tak i miała usunąć ciążę. Nigdy w życiu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#968 |
Raczkowanie
|
Cześć Mamuśki,właściwie to już raz na początku się odzywałam,ale później była przeprowadzka z Londynu do Polski,brak dostępu do internetu (teraz też go posiadam okresowo) i tak to wyszło.Dzidzia rozwija się prawidłowo,rozpoczynamy dziś 12 tydzień.W następnym tygodniu mamy badanie przezierności karkowej (USG).Mam nadzieję,że wszystko będzie w porządku.Co do mojego samopoczucia, to nie mam na co narzekać,no może jedynie na plecy. Bolą mnie tak w dolnym odcinku,prawie lewy pośladek.Byłam u lekarza,ale nie stwierdził nic nieprawdłowego .Przepisał mi za to leki,z czego jednego do tej pory nie odważyłam się wziąść ( Spasmolina - rozkurczowy).Może jestem głupia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#969 |
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry!
A ja pochwalę się swoimi zdjęciami brzuszka.... ![]() ![]() ![]() 12 tydzień |
![]() ![]() |
![]() |
#970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#971 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no niestety mój narazie też tak nie wygląda..... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
kurczę już się nie mogę doczekać piątku.Idę na wizytę
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#974 |
Raczkowanie
|
Alinko śliczny brzuszek. Zdecydowanie widać już że jesteś w ciąży
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#975 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój TŻ nie chcial wejśc na usg ![]()
![]() |
#976 |
Zakorzenienie
|
A tak wogóle to coś Wam powiem....Nie wiem czy słyszałyście kiedyś o czymś takim, że bywają mężczyźni którzy kiedy ich kobieta jest w ciąży miewają zachcianki???Ja sie dowiedziałam od siostry i pomyślałam sobie, że bzdura jakich wiele....ale...chyba mój TŻ tak ma ....Zaczynając od tego, że on nigdy nie przepadał na słodkim tak teraz kanapki non stop z Nutellą, miodem lub dżemem. Ale to nic....ostatnio tzn. w tą niedzielę byliśmy na chrzcinach(mój TŻ byl chrzestnym) i jedząc flaki w połowie zaczął krzyczeć, żeby mu krówki ukroić(dla mało wtajemniczonych powiem, że krówka to bardzo słodkie ciasto), ale już szczyt wszystkiego pobił jak na talerzu zostało mu później trochę czekolady z tej krówki a on w tym maczał OGóRKI MAłOSOLNE i to jadł....Ja to myślałam, że zwrócę!!!!
zanka mój już raz był jak oglądaliśmy bicie serduszka....zresztą sam się "wepchnął" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
a ja chciałam się pochwalić, że mam już obrączki do ślubu. Dostaliśmy od teściów, ale moją trzeba było pomniejszyć i dziś już je mam
![]() ![]()
#978 |
Raczkowanie
|
Hehe dobre
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie macie??gładkie czy jakieś "z wzorkami" ?? bo ja z TŻtem to mamy z białego złota, gdyż ja nie noszę żółtego złota WOGóLE bo jakoś nie lubię....choć to delikatne słowo |
|
![]() ![]() |
![]() |
#980 |
Zakorzenienie
|
zwykłe złote obrączki, stare są bo to ze śluby cywilnego teściów, ale stwierdziliśmy, że nam do cywilnego wystarczą, a do kościelnego kupimy jakieś wymarzone
#981 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#982 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz u mnie jeszcze nic nie widac, bo to dopiero 7 tydzień. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#983 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, może któraś z Was wie kiedy z reguły (w którym t.c.) dowiaduje się jaka jest pleć dziecka? Wiem, że już 12. t.c. można coś dojrzeć, ale równie dobrze aż do porodu dziecko może się nie odwrócić odpowiednio. Tak więc chciałam tak orientacyjnie wiedzieć.
![]() |
#984 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W pierszej ciąży dowiedziałam się miesiąc przed porodem, że to będzie syn. Na wcześniejszych usg po prostu nie chciał się przedstawić, tak się chował. Ale ja mniej więcej od połowy ciązy instynktownie czułam że to będzie chłopak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#985 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#986 |
Zakorzenienie
|
to właśnie głównie zależy od ułożenia dziecka...a co do USG no to nie wiem dokładnie jak to jest bo ja chodzę prywatnie więc jak będę chciała to mi zrobi wcześniej....słyszałam, że najłatwiej jest zobaczyć płeć na USG 3 D ale czy to prawda to nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#987 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak, trzeba się liczyć z tym, że może się po prostu tak ułożć, że i tak nie będzie nic widac. Przynajmniej ja tak miałam. Mam nadzieję, że jeśli się zdecydujesz na dodatkowe usg to Ci sie maleństwo przedstawi. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
JA też mam nadzieję, że długo nie będę musiała czekać żeby poznać płeć mojego maleństwa... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#989 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
porozmawiam jeszcze z moim lekarzem i zapytam czy warto robić jeszcze jedno usg wcześniej czy nie
![]() |
#990 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:02.