Singielka na swoim - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-03-14, 15:33   #241
Zorzoli
Zakorzenienie

Dot.: Singielka na swoim

Sama wynajmowałam mieszkania w różnych budynkach (oprócz kamienicy) i w sumie dużo lepie mi się mieszkalo w takim bloku z 2000 roku od takiego nowego.

https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-14, 18:10   #242
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja się bałam bardzo i przerażające jest zadłużenie się samemu, ale co w obecnych czasach jest pewne? Czy wychodząc za mąż masz pewność, że nie będzie rozwodu? Ja swoje małe mieszkanko traktuję w kategorii inwestycji. Jeśli znajdę faceta, to pójdzie na wynajem, ale zawsze będę miała ewentualnie do czego wrócić. Skoro to duże miasto, to zawsze możesz też sprzedać. Moja rada - jeśli to ma nie być mieszkanie na zawsze, ma w przyszłości służyć jako wynajem albo być sprzedane, to odradzam dalekie lokalizacje. Znajomi pokupowali mieszkania na obrzeżach, bo tanio, a teraz nie mogą sprzedać ani wynająć, bo okazało się, że ludzie cenią bliskość centrum bardziej od metrażu. Ja też tak mam - wolę 10m2 mniej blisko centrum niż 10m2 więcej z dojazdem do pracy 1h20 min w jedną stronę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

A zdradzisz, w jakiej dzielnicy kupiłaś? Długo szukałaś? Mam wrażenie, że mimo stołecznego rynku, trzeba się szybko decydować. Jak Ci się mieszka?
Ja też zagęściłam ruchy, przeliczając wydatki na wynajmowanie i muszę się ogarnąć do połowy roku. Z krótkiego riserczu widzę, że lokalizacje mnie interesujące najbardziej, tj. bliska Wola, Ochota, Saska Kępa to w odpowiadającym mi standardzie muszę liczyć min. 11-13 tys. metr/mieszkanie wykończone. W tej cenie stać mnie na kawalerkę, w której jest oddzielna kuchnia (stare budownictwo, można kiedyś przerobić na oddzielną sypialnię), czasem jest oddzielna sypialnia. Na dziurę w ziemi też mnie nie stać (chyba, że odkupiłabym od kogoś, kto teraz właśnie odbiera, a z jakiegoś powodu zrezygnował), a po dłuższym myśleniu na 100% nie kupię mieszkania bez dojazdu tramwaju do dworca (czyli taniutki Tarchomin odpada) + w dalekiej odległości od dworców.
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-14, 19:31   #243
sunshinebutterfly
Zadomowienie

Masakra z tymi cenami. W ogole uwazam ze jak ktos jest singlem to mieszkanie powinno sie kupowac po 30 w takim miescie jak Warszawa. Tak zrobilo wiekszosc moich znajomych. Dorobili sie i dopiero potem na spokojnie kupili mieszkanie. Bo ceny sa po prostu zabojcze. Lepiej dozbierac I wziac za jakis czas mniejszy kredyt albo jak ktos moze sobie pozwolic to za gotowke. Miec 25,26 lat I brac samotnie kredyt na np ok 500 tysiecy w wieku kiedy trzeba pieniadze miec i inwestowac w siebie(kursy, szkolenia, zeby w przyszlosci coraz wiecej zarabiac), to dla mnie byloby szalenstwo.
sunshinebutterfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-14, 19:48   #244
Konto usunięte

Ja wiem, że pewnie można taniej, ale wynajem kawalerki to ok 1700-1800 zł najmarniej. Jak ktoś chce lepszy standard to spokojnie 2 tys. trzeba wydać i też nie ma kosmicznych wyborów. Tańsze to jakieś kosmiczne odległości, ale chyba nie widziałam nic poniżej 1500 zł + opłaty na Tarchominie. Czyli co roku traci się ok 20 tys. zł na wynajem. Można kupić już przyzwoite mieszkanie w wielkości 20-25 m, wtedy nie będzie to koszt pół miliona (ja chcę większe od 20 m, ale też nie są to kosmosy przy moim budżecie i lokalizacji, raczej mała kawalerka). No i rata + czynsz finalnie wyjdzie taniej niż wynajem kawalerki. Raczej mało kto pakuje się w tak ogromny kredyt przy minimalnym wkładzie własnym i statusem singiel, chociaż pewnie przy konkretnych zarobkach to żadna fanaberia. Za gotówkę to też średnio, nie wiem, ile musiałabym być po 30 + ja też chciałabym trochę wrócić do życia, nie wyobrażam sobie odkładać gotówki cały czas na mieszkanie.
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-14, 19:57   #245
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly Pokaż wiadomość
Masakra z tymi cenami. W ogole uwazam ze jak ktos jest singlem to mieszkanie powinno sie kupowac po 30 w takim miescie jak Warszawa. Tak zrobilo wiekszosc moich znajomych. Dorobili sie i dopiero potem na spokojnie kupili mieszkanie. Bo ceny sa po prostu zabojcze. Lepiej dozbierac I wziac za jakis czas mniejszy kredyt albo jak ktos moze sobie pozwolic to za gotowke. Miec 25,26 lat I brac samotnie kredyt na np ok 500 tysiecy w wieku kiedy trzeba pieniadze miec i inwestowac w siebie(kursy, szkolenia, zeby w przyszlosci coraz wiecej zarabiac), to dla mnie byloby szalenstwo.
takie dozbieranie do kredytu to chyba tylko w opcji mieszkania z rodzicami. taniej jest kupić coś swojego niż spłacać coś własnego. przynajmniej jeśli chodzi o Warszawę.

edit: chociaż patrząc po cenach wynajmu np. w moim mieście rodzinnym to też bardziej się opłaca kredyt niż wynajem od kogoś. a to małe miasto i ceny jak w niektórych miastach wojewódzkich.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-14, 20:00   #246
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Branie kredytu samodzielnie na niewiele lat chyba jest możliwe tylko wtedy, jeśli się mieszkało z rodzicami całe życie. W sytuacji, kiedy ktoś wynajmuje mieszkanie i jednocześnie odkłada na wkład własny, to niestety często skazany jest na kredyt 25 czy 30 lat.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-14, 20:45   #247
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Co do cen: ja aktualnie tydzień temu wyhaczyłam mieszkanie jakieś 300-400 m od stacji metra, 35 m2 w bloku z 2006 r. za zawrotne 1700 zł + opłaty. I jeszcze się cieszę, że tylko tyle. Miałam farta. Ceny są szalone.
Stary 2019-03-15, 11:03   #248
wingle
Przyczajenie

ciekawy temat też planuje niedługo wyprowadzić się na swoje
wingle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-15, 11:13   #249
Szpakowka
Przyczajenie

Ceny najmu powoli staja sie tak absurdalne, ze mam wrazenie ze kwestia kilku lat jest to az rynek mieszkan do wynajecia przejdzie male tąpnięcie. Pomijajac, że lwia częśc wynajmujących to np. studenci to nawet osoby pracujące za te 2500 na rękę mają coraz większe problemy z oplatami za mieszkania.
Szpakowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-15, 11:28   #250
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Szpakowka Pokaż wiadomość
Ceny najmu powoli staja sie tak absurdalne, ze mam wrazenie ze kwestia kilku lat jest to az rynek mieszkan do wynajecia przejdzie male tąpnięcie. Pomijajac, że lwia częśc wynajmujących to np. studenci to nawet osoby pracujące za te 2500 na rękę mają coraz większe problemy z oplatami za mieszkania.
Niestety nie wydaje mi się. To nie jest tak, że mieszkań nikt nie wynajmie i cena spadnie - niestety. Po prostu nawet dorośli ludzie 30+ wynajmują pokoje a nie kawalerki, a pary kawalerki zamiast dwa pokoje. Ale potwierdzam, że ceny są absolutnie z kosmosu.

Stary 2019-03-15, 11:29   #251
Zorzoli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szpakowka Pokaż wiadomość
ehhh no ja tak od 2 lat czekam na pęknięcie tej bańki ale ceny zamiast chociażby sie zatrzymać to poszły o średnio 2 tysiące za metr w górę :/

Stary 2019-03-15, 11:42   #252
invisible_01
Zakorzeniona

Mieszkania na wynajem zawsze były bardzo drogie, a im droższe jest życie i media, tym ceny jeszcze bardziej rosną. Wg mnie i tak nie jest najgorzej - jak ja studiowałam, to mało kto wynajmował jedynkę, 90% mieszkała w akademiku albo dzieliła z kimś pokój, bo jedynki były zwyczajnie za drogie. Obecnie widzę mnóstwo ofert jedynek dla studentów i ludzie się na nie rzucają, a oferty dzielenia pokoju wiszą bez odzewu.

Stary 2019-03-15, 14:58   #253
Linkle
Raczkowanie

W sumie to masto miastu nierowne i o ile w takim toruniu mozna dostac naprawde ladne mieszkanie za grosze, tak w Warszawie dostaniemy za tyle najwyzej wlasny pokoj sredniej wielkosci :P
Linkle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-15, 15:27   #254
sunshinebutterfly
Zadomowienie

Jeszcze a propos cen mieszkan, to ja powiem, ze troche trzeba byc cwaniakiem.

Ja szczerze mowiac, kiedys sie smialam z ludzi co mieszkaja z rodzicami po studiach, ale przestalam sie smiac jak zobaczylam trend wsrod znajomych ilu ludzi okolo 35 roku zycia kupowalo mieszkanie w Warszawie za gotowke. Wlasnie dzieki temu, ze mieli dobre prace, dobre pensje(typu specjalisci w warszawskich korpo) ale mieszkali np z rodzicami, sami mieli dobre pensje z ktorych mogli i sobie pozyc i zaoszczedzic a dokladali sie tylko do rachunkow. W sumie lepiej kupic mieszkanie za gotowke w wieku 35 lat anizeli w wieku 25 brac kredyt na 30 lat i cale zycie sie zamartwiac.

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Mowa tutaj o singlach
Stary 2019-03-15, 16:09   #255
invisible_01
Zakorzeniona

Pytanie, czy ktoś ma ochotę do 35 roku życia mieszkać z rodzicami. U mnie by to nie przeszło, choćby była taka możliwość - uważam, że rodzice mają prawo do przeżycia drugiej młodości po odchowaniu dzieci i nie siedziałabym im z własnej woli na karku prawie do 40-stki, żeby zaoszczędzić.

Stary 2019-03-15, 16:10   #256
zuz123
Zadomowienie

Cytat:
Jeszcze a propos cen mieszkan, to ja powiem, ze troche trzeba byc cwaniakiem.

Ja szczerze mowiac, kiedys sie smialam z ludzi co mieszkaja z rodzicami po studiach, ale przestalam sie smiac jak zobaczylam trend wsrod znajomych ilu ludzi okolo 35 roku zycia kupowalo mieszkanie w Warszawie za gotowke. Wlasnie dzieki temu, ze mieli dobre prace, dobre pensje(typu specjalisci w warszawskich korpo) ale mieszkali np z rodzicami, sami mieli dobre pensje z ktorych mogli i sobie pozyc i zaoszczedzic a dokladali sie tylko do rachunkow. W sumie lepiej kupic mieszkanie za gotowke w wieku 35 lat anizeli w wieku 25 brac kredyt na 30 lat i cale zycie sie zamartwiac.

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Mowa tutaj o singlach
Niby tak, ale to też trzeba mieć warunki. Psychicznie nie dałabym rady do 35 roku życia mieszkać z rodzicami na 28 m2.
Jak ma się dom albo spore mieszkanie to już trochę inna sytuacja.

wymiana
zuz123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-15, 16:24   #257
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-19 o 21:59
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-15, 16:48   #258
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Nie mialam mozliosci mieszkac z rodzicami, bo juz od 13 lat zamieszkuje inne miasta niz moje rodzinne malutkie pipdowo, ale nawet gdybym byla z duzego miasta - nie wyobrazam sobie tego. Nawet za cene odlozenia kasy.

Raz to co napisala Invisible - rodzice maja prawo do wlasnego zycia kiedy juz odchowaja dzieci.

Dwa - roznice charakterow, wlasne przekonania, przyzwyczajenia itp.

Wole odkladac powoli, ale miec swiety spokoj.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Stary 2019-03-15, 19:41   #259
Konto usunięte

@Wolha Wredna brzmi jak okazja i nie żartuję

Biorąc pod uwagę, że większość moich znajomych z Warszawy to ludność napływowa to nie wiem, jak można mieszkać z rodzicami i pracować tutaj. I to chyba taka średnia wojewódzkich miast, że tak dużo mieszkańców to nie są rodowici mieszkańcy danego miasta. Mi też by się nie uśmiechało mieszkanie z rodzicami w tym wieku, lubię swoją przestrzeń i dla własnego zdrowia wolę mieszkać sama. No i wielu z nas ma zdecydowanie dalej do domu rodzinnego, niż Opacz Kolonia czy Halinów Zresztą mi totalnie nie "imponuje" kupno za gotówkę, w ogóle jakieś magie z odkładaniem. Raczej nie widzę szans na jakąś super karierę i zarobki 10 tys. netto +, nie mam takich ambicji (chciałabym w przyszłości nie pracować na pełen etat i być w stanie za to się utrzymać może to magia), ale też nie chcę się zarzynać finansowo, bo własne mieszkanie musi być.
Stary 2019-03-15, 21:19   #260
sunshinebutterfly
Zadomowienie

Dziewczyny, te historie ludzi co mieszkaja z rodzicami to oczywiscie nie przypadki, ze ktos mieszka z rodzicami na 50 m tylko sa to juz wieksze metraze lub domy. O ile ja kiedys strasznie krytykowalam takie podejscie, to teraz patrzac na ceny mieszkan zaczynam troche rozumiec w czym rzecz.

Chodzi mi tez ogolnie o podejscie i troche o takie hmm cwaniactwo ktore ja obserwuje u mlodych ludzi. Pisze z perspektywy Warszawy, gdzie ceny mieszkan zaczynaja juz osiagac jakies niebotyczne kwoty. Oprocz znajomych ktorzy zamiast sie wyprowadzic z domu, pomieszkiwali z rodzicami, mam rowniez np kolezanki, mlode singielki, ktore w rozmowach ze mna wyznaja, ze faceta to one juz szukaja z mieszkaniem. Mialam nawet kolezanke co tez przez lata pomieszkiwala u roznych swoich chlopakow z mieszkaniami sama jednoczesnie zbierajac pieniadze, zeby wlasne kupic za gotowke. Sama jak kiedys duzo randkowalam z facetami w moim wieku (ktorzy jeszcze nie zdazyli sie dorobic) zaobserwowalam taki trend, ze bardzo szybko wypytywali mnie o sytuacje mieszkaniowa, czy mam swoje mieszkanie czy wynajmuje albo ile sie nasluchalam komentarzy, ze skoro jestem z Warszawy to na pewno mam jakies mieszkania po dziadkach itd, wiec jestem dobra partia, jeden typ nawet nie wiedzial czy mam swoje mieszkanie czy nie ale przyjal, ze tak i od razu chcial sie do mnie wprowadzac . Generalnie troche takie cwaniactwo. I to jest dla mnie przerazajace w tym wszystkim. Ze te ceny poszly juz tak wysoko, ze mlodzi ludzie zaczynaja w ten sposób juz kalkulowac.
Stary 2019-03-15, 21:37   #261
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Gypsy_heart my w tych 1700 mamy takze miejsce postojowe na parkinu podzienym

Serio ja mam szczescie z szukaniem. Fakt, ze ogloszenie bylo bez zdjec wic malo chodliwe, a ja znalam budynek, bo jest w zasoboach mojej nowej spoldzielni. Wiedzialam, ze nie ma tam syfu.

Osobiscie znak osobe, ktora meczy sie z rodzicami na 31m2 (!), ale dziura w ziemi wlasnie sie jej zabudowuje....

Stary 2019-03-15, 21:38   #262
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

Za granica jest to samo. Bardzo czesto juz po paru pierwszych zdaniach pada pytanie z kim mieszkam, czy mam auto. Dodam ze mieszkam w jednym z najdroszych miast w uk (choc jest dosc male), wiec nie wiem czemu licza ze mam wlasny dom (od razu mowie ze jestem polka i nie samotna mamusia) skoro oni czesto mieszkali u rodzicow. Generalnie faceci bardziej patrza by zlapac partie w tych czasach niz kobiety.
banana84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-15, 21:39   #263
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Banana Oxford? Moj ojciec tam mieszka i ceny to tragedia.

Stary 2019-03-15, 21:51   #264
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

Cytat:
Napisane przez Wolha wRedna Pokaż wiadomość
Banana Oxford? Moj ojciec tam mieszka i ceny to tragedia.

Bath Bardzo podobne do Oxfordu ale badziej "biale i posh". Piekne jest, czyste, ale ceny kosmos (a to tylko 80 tys miasto).

Edytowane przez banana84
Czas edycji: 2019-03-15 o 21:58
Stary 2019-03-15, 22:26   #265
sunshinebutterfly
Zadomowienie

Banana84, i wlasnie to mnie najbardziej przeraza. Ten konsumpcjonizm, ta walka o byt i chec ustawienia sie za wszelka cene. Ale co tu sie dziwic przy tych cenach.

Swoja droga, ostatnio rozmawialam ze znajomym Belgiem, ktory opowiadal mi, ze na Zachodzie w Brukseli czy w Londynie i kilku innych miastach gdzie mieszkal ceny mieszkan sa tak wysokie, ze ludzie biora tam tzw. kredyty na pokolenia, ktore po smierci splacaja Twoje dzieci a potem wnuki. Przerazajace.
Stary 2019-03-15, 23:07   #266
Swietusia
Bot

Cytat:
Napisane przez banana84 Pokaż wiadomość
Bath Bardzo podobne do Oxfordu ale badziej "biale i posh". Piekne jest, czyste, ale ceny kosmos (a to tylko 80 tys miasto).
Byłam raz w Bath, bardzo miło je wspominam, śliczne miasto.

Stary 2019-03-15, 23:10   #267
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

Ja rozumiem ze ludzie szukaja partnera zaradnego - czy to kobieta czy facet. Ale wypytywanie sie po doslownie paru min o status materialny jest wrecz nagminne i niestety smutne (ja zazwyczaj nie pytam...dopiero pozniej..ale nie by kalkulowac czy mi sie ta osoba oplaca..a o auto to nie pytam wcale). Albo czasem sie zdaza ze sugeruja ze pewnie dobrze zarabim i podaja kwoty 2 razy wieksze niz moje akturalne zarobki...i to rozczrowanie gdy wyprowadzam ich z bledu ...(owszem..sa one realne.ale jak ktos zaczal w tej branzy w wieku 20 lat a nie pare lat temu..i raczej gdy jest tutejszy).
Takze od kiedy tu jestem to jestem singlem
Stary 2019-03-20, 09:52   #268
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Napisane przez Zorzoli Pokaż wiadomość
Dziewczyny a kupowałyście jednak nowe czy z rynku wtórnego?
Moje pierwsze było developerskie, świeżutko oddany budynek - pękały ściany, bo ponoć pierwsze dwa lata bryła miała się jeszcze osadzać. Szklane windy, klatka wyłożona marmurem, super, ale... brakowało jak dla mnie temu mieszkaniu duszy. Później kupiłam w bloku z lat 70tych i czułam się lepiej. Obecnie mieszkam w częściowo odnowionej kamienicy i tutaj jest bosko (3,8m wysokości). Mam secesyjne drzwi w całym mieszkaniu. Czekam, aż odnowią klatkę, bo jest paskudna, ale mają to w planach. Teraz nam zrobili podwórko.
No i jestem w samym centrum.

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-20, 10:49   #269
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Pani Robot nawet nie wiesz jak Ci zazdraszcze tej kamienicy

Mieszkanie w takiej odnowionej to moje marzenie, ale watpie czy kiedykolwiek je zrealizuje. Taie pytanie z ciekwosci. Jak Ci sie mieszka jesli chodzi o stan techniczny. Caly budynek jest po renowacji? Wszystko w nim gra?

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Ahha tak sie podjaralam kamienica, ze nie doczytalam, ze czesciowo odnowiona.

W mojej poprzdniej pracy mielismy w zaspbach mieszkaniowych kilka secesyjnych kamienic no i to taki moj konik.

Stary 2019-03-20, 11:18   #270
Zorzoli
Zakorzenienie

Niestety odnowione kamienice są bardzo drogie :/

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości