|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy jecie zdrowo?
To prawda. Ja ćwiczę czasami na siłce zewnętrznej i tam jest takie urządzenie, że się siedzi i trzeba cisnąć do przodu, żeby się podnieść. Nawet na to nie siadam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3632 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86535245]To prawda. Ja ćwiczę czasami na siłce zewnętrznej i tam jest takie urządzenie, że się siedzi i trzeba cisnąć do przodu, żeby się podnieść. Nawet na to nie siadam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ja się czuję śmiesznie jak robię bench press i używam 5-7kg na rękę a obok mnie koleś 35kg na rękę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3633 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no ale może sporobuje, co mi szkodzi. Dzisiaj byłam jakieś 8 minut na wioślarzu i myślałam, że mi ręce odpadną. Masakra jakaś. Początki uprawiania sportu są ciężkie. :/ ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3634 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oczywiście przy założeniu braku chorób które mogą obniżać lub podwyższać poziom podstawowej przemianyWysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez carmen_20 Czas edycji: 2019-02-24 o 23:54 |
|
|
|
|
#3635 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86534743]Powiedz mi proszę.
Nie mam kompletnie żadnych mięśni rąk. Jak trzymam ręce w górze przez parę minut to już mnie bolą. Pisze to aby zobrazować jak jest beznadziejnie. Czy ja przeżyje takie ćwiczenia? Czy raczej powinnam najpierw ogólnie wzmocnić sylwetkę? Czy prowadzący mocna cisna, czy można odpoczywać, jak się już nie ma siły? W ogóle jakie byś polecała zajęcia, ćwiczenia na wzmocnienie sylwetki i kondycji? Na zrzuceniu wagi w ogóle mi nie zależy, bo jestem z tych co nieważne co jedzą, to całe życie ważą za mało. Sorry za off ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Na początek polecam , chodzenie 3 do nawet 5 razy w tygodniu przemiennie na stretching i pilates przez miesiąc do nawet 3. To jest podstawa. To się może wydawać nudne, beznadziejne, strata czasu i do niczego, ale to jest nie do odrobienia, jak się nie ma takich podstaw jak poprawna postawa, równowaga, w miarę już rozciągnięte przykurcze i wzmocnione mięśnie środka i brzucha to się będzie koślawość wszytko od początku i utrwalać złe nawyki. A pilates jak się do niego przyłożyć, pięknie wzmacnia brzuch i mięśnie głębokie kręgosłupa, ręce i ramiona w tym nadgarstki z czym kobiety też mają hurtowo problem, bo tam wiecznie w jakimś planku coś się robi i większa cześć zajęć na minimum kolanach Z żadnych zajęć nie wychodzę z tak zmęczonym brzuchem , także z jego mięśniami dolnymi i głębokimi miednicy bardzo trudnymi do ćwiczenia, jak z dobrze przepracowanego pilatesu. Potem dołożyć lekkie TBC, może piłki swiss, jak ktoś lubi taneczne to step, potem zmienić TBC na cięższa formę. Nie wiem jak we wszytkich klubach, ale w moim zajęcia są opisane pod względem intensywności w 3 stopniach : dla początkujących/lekkie, średnie, dla zaawansowanych. I popularne zajęcia są prowadzone w 2 stopniach: lekkim/dla początkujących i średnim i takie warto na początek brać. Oczywiście można iść na wszytko od początku, ale ja uważam, ze jest szkodliwe i zniechęcające iść na początku na zajęcia zbyt intensywne, nawet jeśli można ćwiczyć z samym drążkiem ( gryf od pump wazy 0,5 kg, a najmniejsze obciążenia mają 2 x 1,25kg wiec niedużo, ale jest jeszcze kwestia równowagi, mocnego tułowia , techniki i nadążania.) ---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:20 ---------- Cytat:
Limonka, o co Tobie chodziło? ---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86535289]O matko, brzmi strasznie. Nie zachecilas mnie. no ale może sporobuje, co mi szkodzi. Dzisiaj byłam jakieś 8 minut na wioślarzu i myślałam, że mi ręce odpadną. Masakra jakaś. Początki uprawiania sportu są ciężkie. :/ ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ktoś ci pokazał jak na tym wioślarzu robić? To jest bardzo dobre, bardzo polecam ( moja ulubiona, chyba jedyna lubiana w sumie maszynka) ale bardzo kontuzyjne dla lędźwiowego odcinka kręgosłupa.Ja genetycznie mam tak drobną, wąska, odmięśnioną obręcz barkowaą, ze sama nie wiem jakim w ogóle cudem udało mi się coś z tym zrobić. Niestety genetycznie, różnica między siła góry ciała mężczyzn i kobiet jest gigantyczna i oscyluje pomiędzy od 40 do aż 60% siły mniej przy porównywalnej formie i wielkości ciała. Dlatego ta obsesja skupiania się na dolnych partiach ciała nie jest dla nas dobra, musimy dużo ćwiczyć właśnie na plecy, obręcz barkowa, klatkę piersiowa ( uniesie się też biust, zwlaszcza małe biusty bardzo zyskują) ręce, nadgarstki wzmacniać i chwyt.
|
|
#3636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widocznie nie masz świetnej kondycji, tylko ćwiczyłaś na ćwierć - bo nawet nie pół - gwizdka. Ja po serii ćwiczeń na maszynach ledwie się ruszam. Może miałaś za małe obciążenie, za mało powtórzeń - przyczyny mogą być różne, ale na pewno nie to, że maszyny są złe. Jeśli robisz np 3 serie po 10-12 powtórzeń na obciążeniu dobranym tak, że ostatnie 2 powtórzenia robisz ma limesie - nie masz prawa po takim treningu "móc zrobić drugi". Chyba że robisz jak czasem u mnie widzę - podchodzi pani, zrobić kilka powtórzeń na jednej maszynie, i to jest dla niej trening na daną partię mięśni - no to pewnie, że nie będzie skuteczne. Proponuję eksperyment - trening obejmuje barki/klatkę/naramienne/biceps/triceps. Dla każdej partii robisz po 2 różne ćwiczenia - na maszynach - każde ćwiczenie 3 serie po 10-12 powtórzeń, ostatnie powtórzenia mają być robione ma limesie. I potem napisz, że to nic nie daje i mogłabyś jeszcze raz. |
|
|
|
|
#3637 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Po prostu twoje ciało się przywyczaiło do danej maszyny. Powinnaś w miarę upływu czasu zwiększać czas ćwiczeń, albo dodawać obciążenie. Gdybyś cwiczyla "dobrze" (czyt.wyczerpująco), to byś byla tak zmeczona, ze nie byłabyś w stanie znowu wejść na ta sama maszynę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3638 |
|
Konto usunięte
|
Moje ulubione cwiczenie, ktore daje w kosc to hip thrust
|
|
|
|
#3639 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nigdzie nie napisalam, ze nie czuje pracy miesni na maszynach. Zwrocilam tylko uwage na to, ze na kazdej z nich sie siedzi albo lezy i wykonuje malo zlozony ruch. Wiec mimo pracy miesni ja sie nie mecze - bo caly czas siedze, angazuje tylko pojedyncze miesnie na danej maszynie, reszta nic nie robi. Wiec po takim treningu czuje sie bardziej jak obolala po siedzeniu w niewygodnej pozycji niz jak po jakims intensywnym wysilku. Porownuje to tutaj z treningiem na wolnych ciezarach, z cwiczeniami wielostawowymi. Gdzie przy kazdym takim cwiczeniu pracuje cale cialo. Obciazenie jest w zwiazku z tym rowniez wieksze, czyli jeszcze bardziej. Po takim treningu padam na twarz, juz po pierwszym cwiczeniu - martwym czuje sie zmeczona. Tak samo przy kazdym kolejnym, poza moze wznosami hantli bokiem, co robie na koniec. Jak dla mnie te dwa treningi sa w ogole bez porownania, nienaturalne izolacje siedzac na tylku a cwiczenia angazujace cale cialo. Wiec nie rozumiem tego naskoku, ze nie potrafie zwiekszac ciezaru albo nie wiem jak uzywac maszyn, tym bardziej, ze sama wczesniej o tej progresji pisalam. A tekst z kondycja to byla oczywiscie ironia, przeciez hejt na maszyny jest dosc powszechny ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- [1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;86536504]Moje ulubione cwiczenie, ktore daje w kosc to hip thrust Uwielbiam. Jak sie pamieta o spinaniu brzucha, to posladki pala. Podstawa mojego treningu zaraz po ukochanym martwym
|
|
|
#3640 |
|
Raczkowanie
|
No dobra, ale czy jecie zdrowo?
(~tytuł wątku)Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3642 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak i jestem tą dziwną koleżanką, która przynosi do pracy masę jedzenia, zielone koktajle i ciągle gada o tym co tu zrobić na obiad i gdzie orzechy i awokado są na promocji.. ale temat gotowania i zdrowego odżywiania baardzo mnie interesuje
|
|
|
|
|
#3643 |
|
Konto usunięte
|
Ten wątek powinien się nazywac, czy żyjecie zdrowo
![]() Bo jak dla mnie wysiłek fizyczny i zdrowa dieta idą ze sobą w parze i jedna z tych rzeczy nie wystarczy, aby być w dobrej formie i zdrowiu. Dorosłam do tego podejścia dopiero niedawno, niestety. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2019-02-25 o 19:54 |
|
|
|
#3644 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3645 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;86536504]Moje ulubione cwiczenie, ktore daje w kosc to hip thrust
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3646 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3647 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;86538679]To boli tak bardzo. Z kazdym powtorzeniem chce mi sie plakac. A jak skoncze serie to nie moge przestac sie cieszyc
[/QUOTE]Robicie w domu to ćwiczenie? Wystarczy do tego kanapa? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To na początek może być jakaś z IKea bo lekkie, potem coś cięższego jednak, może być dębowy stół po prababce.
|
|
#3649 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No i musisz miec obciazenie na biodra, chociaz na poczatek to nawet zgrzewka wody 5 litrow dobra
|
|
|
|
|
#3650 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;86539514]Kanapa nie, bo musisz miec twarde podparcie ramion, predzej jakis stolik.
No i musisz miec obciazenie na biodra, chociaz na poczatek to nawet zgrzewka wody 5 litrow dobra [/QUOTE]Na początek proponowałabym bezpieczniejszą formę tego ćwiczenia. Albo w ogóle płasko na podłodze i unoszenie bioder, albo krok dalej i plecy płasko na podłodze, a stopy oparte wyżej na stopniu schodów lub czymś stabilnym i unoszenie bioder. Między kolana włożyć coś , np zwinięty mały ręcznik i lekko ściskać cały czas- to powoduje (to coś ściskane kolanami) naturalną, bardzo precyzyjną izolację pracy mięśni pośladków oraz zabezpiecza kolana przed rozchodzeniem się na boki. W tym odwrotnym ułożeniu, plecy są bezpieczniejsze, ciężej sobie zrobić krzywdę np opierając się w szale ćwiczenia szyją czy włażeniem pod łopatki kanta tego o co tam się ćwczący opiera.
|
#3651 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio pije sok z selera i jabłka <3 Cos wspaniałego
|
|
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
Poleccie mi jakieś lody familijne z przyzwoitym składem, bo chciałam kupić na dzień kobiet.
|
|
#3653 |
|
Raczkowanie
|
Podrzućcie proszę jakieś fajne pomysły na obiady, które można zrobić w ilościach hurtowych i pomrozić w pojemniczkach, bo już mi się pomysły kończą. Najlepiej bez mięska.
|
|
|
|
#3654 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
- zupa-krem z selera (mozna dodac bekon) lub z pieczonych ziemniakow, pora i ziol. W ogole jakiekolwiek zupy-kremy. - ragu bolognese (wiem, z miesem, ale mozna latwo naprodukowac dzikie ilosci) - gulasze warzywne (typu sycylijscka caponata) - ryz z warzywami, doprawiony i pozniej taki zamrozony bach na patelnie Edytowane przez katsummer Czas edycji: 2019-03-07 o 10:13 |
|
|
|
|
#3655 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3656 |
|
Zakorzenienie
|
Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i imbirem jest świetna. Zawsze wychodzi jej za dużo
i można mrozić. Przynajmniej ja tak robię żeby nie jeść strączków kilka dni pod rząd.
|
#3657 |
|
Zakorzenienie
|
Czy kupujecie zdrowe jedzenie na allegro? Chodzi mi o orzechy, kasze, itp. Zastanawiam się nad jakością i datami ważności, bo ceny dużo niższe.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
#3658 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#3659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#3660 |
|
Zakorzenienie
|
Czy mogłybyście mi podrzucić link, do sprawdzonych sprzedawców orzechów, bakalii i kasz na All?
Byłabym wdzięczna.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.

). U mnie zawsze można było zrobić chwilę przerwy i nawet trener mówił jak to robić (czyli np kłaść sztangę na nodze przy bench pressie
) 

maszynka) ale bardzo kontuzyjne dla lędźwiowego odcinka kręgosłupa.