Staraczki 2019- część 2 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-03-24, 11:04   #1591
stotek
Zakorzenienie

Dot.: Staraczki 2019- część 2

No właśnie ja obecnie korzystam z tamponów, ale myślę o czymś "zero waste" zobaczymy, jak będzie miałam jedno podejście parę lat temu i nie wspominam tego dobrze (nie umialam go wyjąć), ale teraz jestem pozytywnie nastawiona

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2019-03-24, 11:06   #1592
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
No właśnie ja obecnie korzystam z tamponów, ale myślę o czymś "zero waste" zobaczymy, jak będzie miałam jedno podejście parę lat temu i nie wspominam tego dobrze (nie umialam go wyjąć), ale teraz jestem pozytywnie nastawiona

Trzeba trochę pokombinować na początku, nawet kilka cykli może trwać rozpracowanie kubeczka, ale warto. Ja za to miałam problemy z poprawną aplikacją. Wyjmowanie nie stanowiło problemu.

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-24, 11:46   #1593
triss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AnnaLenna Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wy też nie możecie wrzucać zdjęć ? Czy chce zrobić zdjęcie , dodać załącznik , czy wybrać zdjęcie z galerii - pojawia się komunikat, że ta funkcja została wyłączona przez administratora forum . Co jest grane ?

Taki komunikat miałam jak wrzucałam zdjęcie testu. A mimo wszystko się dodało. Nie wiem o co chodzi. Sproboje może dodać jakieś na próbę później.

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Stotek ciekawa jestem jak się sprawdzi ten kubeczek. Przyznam, że jak kiedyś pierwszy raz o tym przeczytałam to wydawało mi się to jakieś takie hmm dziwne Ale też od jakiegoś czasu myślę o tym, żeby może spróbować.

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Pink właśnie u mnie po pierwszym # też się wszystko pokręciło długie cykle, torbiele. Ale ja wieczna optymistka liczy, że teraz będzie inaczej

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Sprawdziłam mój stary kalendarzyk z tamtego okresu. Dwa pierwsze cykle po # to było po 50 dni... Przy czym w 29-31 miałam jakieś plamienia, które zaznaczyłam jako ewentualny skapy okres ale chyba to nie było to, nawet jak dziś pamiętam tamte wątpliwości. Trzeci cykl 40dni. Kurde, no nie mam czasu na takie długie cykle mój zegar tyka jedyna nadzieja w tym, że wtedy wogole miałam wszytko rozchwiane a teraz po ciąży jest inaczej. No i pije symfolic. Będzie dobrze

Stary 2019-03-24, 12:48   #1594
AnnaLenna
Zadomowienie

Niestety nie mogę nic dodać a czasami chciałabym wam cos pokazać :/

AnnaLenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-24, 13:24   #1595
Ka_ma 888
Rozeznanie

Cytat:
Niestety nie mogę nic dodać a czasami chciałabym wam cos pokazać :/

Jak chcesz to wyslij mi na email, to ci wrzucę

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ka_ma 888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-24, 14:22   #1596
Misty_May
Rozeznanie

Wróciłam właśnie z podwójnych urodzin w bawialni. 4 h wrzaski piski i harmidru. Głowa mi pęka.
Dobrze ze teraz trochę spokoju. Pogoda u nas piękna więc może jakiś spacer uskutecznimy.
Miłej niedzieli
Misty_May jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-24, 16:07   #1597
AnnaLenna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ka_ma 888 Pokaż wiadomość
Jak chcesz to wyslij mi na email, to ci wrzucę

Dzięki za propozycje ale to mogłoby być trochę uciążliwe hehe chyba , że bardzo chcesz

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-03-24, 16:09   #1598
Ka_ma 888
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki za propozycje ale to mogłoby być trochę uciążliwe hehe chyba , że bardzo chcesz

Dla mnie to nie problem

Stary 2019-03-24, 16:46   #1599
Misty_May
Rozeznanie

Doczlapalam do domu. Chera muszę schudnąć. Parę kilo ale muszę tylko chyba redukcja i starania niezbyt idą w parze hmmm

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Doczlapalam do domu. Cholera muszę schudnąć. Parę kilo ale muszę tylko chyba redukcja i starania niezbyt idą w parze hmmm
Misty_May jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-24, 16:49   #1600
triss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Misty_May Pokaż wiadomość
Doczlapalam do domu. Chera muszę schudnąć. Parę kilo ale muszę tylko chyba redukcja i starania niezbyt idą w parze hmmm

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Doczlapalam do domu. Cholera muszę schudnąć. Parę kilo ale muszę tylko chyba redukcja i starania niezbyt idą w parze hmmm
No ja to samo mam. Muszę zrzucić jakieś 4-5kg do wagi, w której czuję się bardzo dobrze. Ale raz, że odchudzanie zupełnie mi nie idzie a dwa odchudzanie i starania to nie dla mnie sama rezygnacja ze słodyczy i zdrowe jedzenie nie dają u mnie żadnych efektów żeby schudnąć muszę intensywnie ćwiczyć a nie mam na to czasu i siły przy dziecku.

Stary 2019-03-24, 17:39   #1601
AnnaLenna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez capricornia Pokaż wiadomość
Udało się na bromku !!!????? Gratuluję. Dlugo go brałaś. Ja mam za sobą jeden nieudany cykl i właśnie staruje z drugim .
Po dwoch miesiącach miałam zrobić badanie prolaktyny i przyjść jeśli nie uda się zajść w ciążę. Wyliczyłam , że tabletek starczy tylko do 27dc . Teoretycznie nie będzie jeszcze okresu , więc nie będę wiedziała czy jestem w ciąży . Badanie muszę zrobić po @. Czy to dobry pomysł , żeby przerwać branie leku na ok 5 dni przed badaniem??

*

Edytowane przez gr8ania
Czas edycji: 2019-03-26 o 06:20

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-03-24, 18:33   #1602
capricornia
Przyczajenie

Cytat:
Udało się na bromku !!!????? Gratuluję. Dlugo go brałaś. Ja mam za sobą jeden nieudany cykl i właśnie staruje z drugim .
Po dwoch miesiącach miałam zrobić badanie prolaktyny i przyjść jeśli nie uda się zajść w ciążę. Wyliczyłam , że tabletek starczy tylko do 27dc . Teoretycznie nie będzie jeszcze okresu , więc nie będę wiedziała czy jestem w ciąży . Badanie muszę zrobić po @. Czy to dobry pomysł , żeby przerwać branie leku na ok 5 dni przed badaniem??

Właśnie się zastanawiałam skąd wziąć kilka tabletek. Nie wiem czy się umawiać na wizytę , żeby dał kolejna receptę ...czy też odkupić od Ciebie

Hej hej,
Mi się na bromku nie udało, bo się okazało, że nie prolaktyna jest przyczyną ( była nieznacznie podwyższona, a kazali brać jak się okazało niepotrzebnie ). Po zmianie lekarzy i klinik, okazało, że przyczyną jest endometrioza i 3 m-ce po histero-laparoskopii się udało
Trzymam kciuki mocno mocno za Ciebie i za wszystkie tutaj
Nie wiem czy dobrym pomysłem będzie przerywać bromka hmm

Buziaki
capricornia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-24, 19:24   #1603
AnnaLenna
Zadomowienie

Cytat:
Hej hej,
Mi się na bromku nie udało, bo się okazało, że nie prolaktyna jest przyczyną ( była nieznacznie podwyższona, a kazali brać jak się okazało niepotrzebnie ). Po zmianie lekarzy i klinik, okazało, że przyczyną jest endometrioza i 3 m-ce po histero-laparoskopii się udało
Trzymam kciuki mocno mocno za Ciebie i za wszystkie tutaj
Nie wiem czy dobrym pomysłem będzie przerywać bromka hmm

Buziaki
Nikt nie dojrzał endometrozy ? Miałaś jakieś objawy ? Przy jakim badaniu można to dostrzec??

Stary 2019-03-24, 19:47   #1604
stotek
Zakorzenienie

Laparoskopia

Stary 2019-03-24, 19:49   #1605
AnnaLenna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
Laparoskopia

A przy badaniu drożności można wyłapać ewentualną endometrioze??

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-03-24, 21:33   #1606
capricornia
Przyczajenie

Cytat:
A przy badaniu drożności można wyłapać ewentualną endometrioze??

Miałam drożność robioną rok przed zabiegiem, ale nic absolutnie nie wykryto, wyszła celująco, nawet na usg nie wychodziło nic. Potem miałam laparo-histeroskopię robioną z drożnością ponownie i przy okazji zabiegu wyszło mi, że mam endometrioze wszędzie i odrazu się pozbyli ognisk
A objawy? Bardzo bardzo bolesne miesiączki (bo przedewszystkim bólem się objawia), nie dało się wytrzymać na zwykłych przeciwbólowych, pomagały tylko leki na recepte (ale żaden ginekolog tego nie powiązał że to mogłabybyć endometrioza) no i bardzo obwite krwawienia. Po zabiegu, bóle zdecydowanie mniej intensywne

Edytowane przez capricornia
Czas edycji: 2019-03-24 o 21:38
capricornia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-24, 21:52   #1607
stotek
Zakorzenienie

Bo laparoskopia ogląda wnętrze brzucha, a histeroskopia niestety widzi tylko fragment.
Capricornia, cieszę się, że w końcu udało się znaleźć przyczynę

Stary 2019-03-25, 04:50   #1608
Ska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Misty_May Pokaż wiadomość

Dla mojej koleżanki redukcja okazała się kluczem po wielokrotnich staraniach do zajścia w ciążę. Była wtedy na Dukanie - niegdyś bardzo popularna dieta, skuteczna, choć super niezdrowa.
Tak czy siak skupiła się na odchudzaniu, kilka kg poleciało w dół i gdzieś w połowie osiągniętego wagowego celu pojawiła się fasolka.
Więc może to nie taki najgorszy pomysł?
Ja osobiście uwielbiam sport, teraz jakieś delikatne treningi z ytb bo to początek i boję się zaszkodzić.. Przy małym dziecku to super odskocznia. Ale ja z TŻ zawsze tak mieliśmy że wysiłek fizyczny bardzo ważny

Uff.. Jeszcze tylko 6dni i upragnione USG i mam nadzieję usłyszeć serduszko. Później będę musiała się zmierzyć z tematem powiedzenia w pracy.. Sobota, niech już będzie sobota!

Udanego poniedziałku i całego tygodnia!

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Stary 2019-03-25, 05:00   #1609
triss
Wtajemniczenie

Ska pierwsze USG jaki to bedzie wiek ciąży? Planujesz L4 od razu czy będziesz pracować? Trzymam kciuki żeby było wszytko ok

Ja w drodze do pracy. Mam nadzieję że bez nadmiaru roboty pierwszy dzień po takim długim wolnym to muszę się powoli wkręcić w wir pracy.

---------- Dopisano o 06:00 ---------- Poprzedni post napisano o 05:59 ----------

Co do sportu my też zawsze dużo się ruszaliśmy. Rowery, wspólne bieganie, siłownia. Przy dziecku nie mogę się zebrać ale na razie jest plan. Więcej warzyw i owoców. Słodycze tylko w weekendy dłuższe spacery z synkiem. A jak się rozkręce to wieczorami zacznę coś ćwiczyć.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-03-25, 05:19   #1610
Ka_ma 888
Rozeznanie

Dzień dobry, zapowiada się piękny poniedziałej
Aż chce się ż.....

Stary 2019-03-25, 06:04   #1611
AnnaLenna
Zadomowienie

Cytat:
Miałam drożność robioną rok przed zabiegiem, ale nic absolutnie nie wykryto, wyszła celująco, nawet na usg nie wychodziło nic. Potem miałam laparo-histeroskopię robioną z drożnością ponownie i przy okazji zabiegu wyszło mi, że mam endometrioze wszędzie i odrazu się pozbyli ognisk
A objawy? Bardzo bardzo bolesne miesiączki (bo przedewszystkim bólem się objawia), nie dało się wytrzymać na zwykłych przeciwbólowych, pomagały tylko leki na recepte (ale żaden ginekolog tego nie powiązał że to mogłabybyć endometrioza) no i bardzo obwite krwawienia. Po zabiegu, bóle zdecydowanie mniej intensywne
Ja będę miała robiona drożnośc w następnym miesiącu, no chyba , że znajdę w ciążę.
Kiedyś byłam u jednej ginekolog ( ok 6 lat temu ) i po usg powiedziała , że możliwe jest , że przypaletala się endometrioza. Dała mi leki na 3 miesiace. Po tym czasie bóle okresowe przestały być dokuczliwe.
Teraz czuję skurcze tydzień przed @ i w pierwszy dzień @...ale nie zawsze jest to taki ból, że biorę tabletki.
Od tamtej pory ból ( nawet nie ból bo to raczej skurcze) są tak samo odczuwalne. Byłam u dwóch ginekologów i nikt nie wspomniał o endometriozie.
Swojego czasu tak się o niej nasłuchałam i naczytałam , że wciąż ją w sobie wypatruje ...no i teraz Ty o niej wspomniałaś.
Albo lepiej już przestanę , bo jestem.mistrzem w panikowaniu i wkręcaniu sobie pewnych rzeczy

Tak to będzie piękny dzień dziewczyny
Triss miłego dnia w pracy

Stary 2019-03-25, 07:08   #1612
pink_rabbit22
Zakorzenienie

Dzień dobry
Miłego dnia

pink_rabbit22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-25, 07:11   #1613
mychamycha
Zakorzenienie

Dzień doberek

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-03-25, 07:15   #1614
Ska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez triss Pokaż wiadomość
Ska pierwsze USG jaki to bedzie wiek ciąży? Planujesz L4 od razu czy będziesz pracować? Trzymam kciuki żeby było wszytko ok

Ja w drodze do pracy. Mam nadzieję że bez nadmiaru roboty pierwszy dzień po takim długim wolnym to muszę się powoli wkręcić w wir pracy.

---------- Dopisano o 06:00 ---------- Poprzedni post napisano o 05:59 ----------

Co do sportu my też zawsze dużo się ruszaliśmy. Rowery, wspólne bieganie, siłownia. Przy dziecku nie mogę się zebrać ale na razie jest plan. Więcej warzyw i owoców. Słodycze tylko w weekendy dłuższe spacery z synkiem. A jak się rozkręce to wieczorami zacznę coś ćwiczyć.

W pierwszej ciąży pracowałam do końca drugiego trymestru z przerwą na początku 3tyg bo miałam krwiaka i leżenie plackiem zalecali.
Lubię swoją pracę i teraz też bym chciała tak do trzeciego trymestru wytrzymać. Poza tym w perspektywie że dwie z działu odejdziemy to jednak ręce do pracy się przydadzą jak najdłużej. Wiem że to nie mój problem, ale jakoś tak jestem emocjonalnie związana z miejscem i ludźmi w pracy.. Chcę być w porządku.

Tak, wiek ciąży powinna poznać bo ten z ostatniej @ 29.01 jest niewiarygodny - cykle zwariowane i zresztą już jedno USG miałam i był tylko zarodek i ocena ciąży na 5+1.

Wiem że ciężko się zmobilizować do sportu po przerwie, ale jak już wpadniesz w ten rytm to będziesz zadowolona A w jakim wieku dziecko?

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Stary 2019-03-25, 07:24   #1615
stotek
Zakorzenienie

Ja to się w ogole nie umiem zmobilizwać do sportu, wcale, nigdy więc zazdroszczę Wam mobilizacji.
Co prawda jestem szczupła i mam dobrą figurę, ale wiem, że ten stan nie będzie wiecznie trwał i chciałabym to jakoś wzocnić/ujędrnić... zwłaszcza przed weselem. Tylko, że tak o tym myślę od grudnia i nadal kończy się na myśleniu
Stary 2019-03-25, 09:23   #1616
triss
Wtajemniczenie

Synek ma 1,5 roku w pracy ok. Powoli się wkręcam w pracę. Nie mam dziś właściwie wiele do zrobienia więc luzik

Co do endometriozy też ja swego czasu u siebie podejrzewalam. Po porodzie okresy bezbolesne więc przestałam się tym martwić.

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

Wit D i kwas foliowy można zbadać popołudniu? Nie musi być na czczo?

Stary 2019-03-25, 09:25   #1617
Bd15674
Raczkowanie

Hej, czy badała któraś z Was poziom hormonu AMH?
Bd15674 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-25, 09:31   #1618
triss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bd15674 Pokaż wiadomość
Hej, czy badała któraś z Was poziom hormonu AMH?
Właśnie dziś się nad tym zastanawiałam. Widziałam cenę z diagnostyki 150zl i rozważam. Ale może za jakiś czas

Stary 2019-03-25, 09:33   #1619
pink_rabbit22
Zakorzenienie

Z ciekawości bym też zrobila

pink_rabbit22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-25, 09:46   #1620
Bd15674
Raczkowanie

Ja u siebie mam pakiet płodności dla kobiet za 287 złotych (FSH, LH, prolaktyna, estradiol, progesteron, testosteron, DHEA-S, TSH, AMH). W uwagach napisali żeby badać się w 2 fazie cyklu, a ja wcześniej czytałam, ze FSH, LH i estradiol należy zrobić w pierwszych 4 dniach. Już sama nie wiem... doradzacie coś?
Bd15674 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości