|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy jecie zdrowo?
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3662 |
|
Przyczajenie
|
Staram sie, ale nie oszukujmy sie - nie zawsze mam czas czy nawet ochote na cos zdrowego. Każdy chyba ma czasem potrzebe zamowic sobie Big Maca albo zjeśc w Subwayu
|
|
|
|
#3663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#3664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najwyżej je kupię gdzieś indziej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#3666 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
|
|
#3667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba bardziej chodzi o to, czy migdały są konserwowane poprzez pasteryzację w wysokiej temperaturze, a nie o to skąd pochodzą. To pasteryzacja migdałów w wysokiej temperaturze jest problemem, ale ta jest chyba stosowana dość powszechnie, a migdał kalifornijski jest po prostu u nas najczęsicej sprowadzany i sprzedawany.
|
|
#3668 |
|
Konto usunięte
|
Migdalow kalifornijskich nie powinno sie kupowac (poza tym, o czym wspominala cava) takze ze wzgledu na srodowisko. Najwiecej upraw migdalow (chyba 90% swiatowych upraw czy cos kolo tego) znajduje sie wlasnie w Kaliforni, a jest to przeciez bardzo suchy region USA. Kupowanie migdalow kalifornijskich skoncentrowanych w jednym miejscu, czesto w formie upraw monokulturowych, przyczynia sie do pustynnienia regionu, a pustynnienie jest jednym z najwiekszych katastrof dla srodowiska. Do tego ginie przez to wiele pszczol.
---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Sprowadzane ze Stanow nie musza miec zawartej informacji o metodzie pasteryzacji, a te z Wloch i Hiszpanii musza. |
|
|
|
#3669 |
|
Raczkowanie
|
Kiedys probowalam diety wege, ale czulam sie na niej ograniczana co krok i w koncu spasowalam. A co do zdrowej zywnosci to zalezy od czasu i zasobnosci portfela w danym momencie :P
|
|
|
|
#3670 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;86615882]Migdalow kalifornijskich nie powinno sie kupowac (poza tym, o czym wspominala cava) takze ze wzgledu na srodowisko. Najwiecej upraw migdalow (chyba 90% swiatowych upraw czy cos kolo tego) znajduje sie wlasnie w Kaliforni, a jest to przeciez bardzo suchy region USA. Kupowanie migdalow kalifornijskich skoncentrowanych w jednym miejscu, czesto w formie upraw monokulturowych, przyczynia sie do pustynnienia regionu, a pustynnienie jest jednym z najwiekszych katastrof dla srodowiska. Do tego ginie przez to wiele pszczol.[/QUOTE]
To nie jest takie czarno-białe. Tak, w 2014 wyginęły ogromne ilości pszczół, ale od tego czasu trochę się zmieniło, włącznie z zaleceniami The Almond Board of California służącymi zmniejszeniu śmiertelności pszczół. A uprawy migdałów, jak by nie było, wspierają przemysł pszczelarski bardziej niż jakiekolwiek inne uprawy. Cytat:
https://www.vox.com/2015/4/14/840715...-drought-water https://www.sciencedirect.com/scienc...70160X17308592 Do tego nakład wody wymagany żeby wychodować migdały to pikuś w porównaniu z nakładem wody potrzebnym aby wyhodować kilogram wołowiny (lub litr mleka), więc dziwi mnie trochę nagonka na migdały. Uprawa kalifornijskiej rzeżuchy (również na eksport) jest o wiele bardziej problematyczna niż uprawa migdałów, no ale krowy muszą coś jeść, a mięsko musi być. http://www.takepart.com/article/2015...st-water-users
|
|
#3671 |
|
Konto usunięte
|
No, wiadomo, ze hodowla zwierzat na tanie mieso jest o wiele bardziej problematyczna. A ze nic nie jest czarno-biale to tez prawda
poczytam artykuly, ktore mi wyslalas, dzieni.Ja to sie akurat ciesze, bo ostatnio w Niemczech wprowadzono oznaczenia miesa od 1 do 4, 4 to ekologiczne, 1 to najgorsza hodowla, 2 troche lepsze warunki dlabzwierzat itd. Oficjalne oznaczenia na ktorych mozna polegac. Na poczatku ciezko bylo znalezc jakies 4, ale teraz jest tego troche wiecej, ja osobiscie kupuje teraz duzo mniej miesa, ale za to tylko to ekologiczne. Kupuje mniej, bo jest ok. 2 razy drozsze, chociaz ja nigdy nie bylam osoba, ktora mieso musi jesc codziennie. |
|
|
|
#3672 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;86616396]No, wiadomo, ze hodowla zwierzat na tanie mieso jest o wiele bardziej problematyczna. A ze nic nie jest czarno-biale to tez prawda
poczytam artykuly, ktore mi wyslalas, dzieni.Ja to sie akurat ciesze, bo ostatnio w Niemczech wprowadzono oznaczenia miesa od 1 do 4, 4 to ekologiczne, 1 to najgorsza hodowla, 2 troche lepsze warunki dlabzwierzat itd. Oficjalne oznaczenia na ktorych mozna polegac. Na poczatku ciezko bylo znalezc jakies 4, ale teraz jest tego troche wiecej, ja osobiscie kupuje teraz duzo mniej miesa, ale za to tylko to ekologiczne. Kupuje mniej, bo jest ok. 2 razy drozsze, chociaz ja nigdy nie bylam osoba, ktora mieso musi jesc codziennie.[/QUOTE] Swietny pomysł ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3673 |
|
Zakorzenienie
|
Fajny pomysł w Niemczech. Muszę się spytać ciotki, czy ona to w ogóle sprawdza.
Pewnie nie kupowałabym 4, bo w "ekologię" tego typu nei wierzę, ale 2 i 3 już szybciej.
|
#3674 |
|
Konto usunięte
|
Te 4 musza spelnic konkretne kryteria, zeby dostac oficjalny certyfikat. Po prostu tych kryteriow jest troche wiecej niz dla 2 i 3. Ale fajnie jest miec wybor.
|
|
|
|
#3675 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;86616396]
Ja to sie akurat ciesze, bo ostatnio w Niemczech wprowadzono oznaczenia miesa od 1 do 4, 4 to ekologiczne, 1 to najgorsza hodowla, 2 troche lepsze warunki dlabzwierzat itd. Oficjalne oznaczenia na ktorych mozna polegac. Na poczatku ciezko bylo znalezc jakies 4, ale teraz jest tego troche wiecej, ja osobiscie kupuje teraz duzo mniej miesa, ale za to tylko to ekologiczne. Kupuje mniej, bo jest ok. 2 razy drozsze, chociaz ja nigdy nie bylam osoba, ktora mieso musi jesc codziennie.[/QUOTE] Wow, ale super. Mogliby u nas takie coś wprowadzić, albo Unia mogłaby nakazać. To tak jak z jajkami ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3676 |
|
Zakorzenienie
|
No super byłoby
Tylko w jajkach mamy odwrotną numeracja, to jeszcze ludzie by kupowali to mięso z 1 myśląc że to lepsze...
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#3677 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3679 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;86615882]Migdalow kalifornijskich nie powinno sie kupowac (poza tym, o czym wspominala cava) takze ze wzgledu na srodowisko. Najwiecej upraw migdalow (chyba 90% swiatowych upraw czy cos kolo tego) znajduje sie wlasnie w Kaliforni, a jest to przeciez bardzo suchy region USA. Kupowanie migdalow kalifornijskich skoncentrowanych w jednym miejscu, czesto w formie upraw monokulturowych, przyczynia sie do pustynnienia regionu, a pustynnienie jest jednym z najwiekszych katastrof dla srodowiska. Do tego ginie przez to wiele pszczol.
---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Sprowadzane ze Stanow nie musza miec zawartej informacji o metodzie pasteryzacji, a te z Wloch i Hiszpanii musza.[/QUOTE] Nie iwedziałam
|
#3680 |
|
Zakorzenienie
|
Kocham wszelakie orzechy
A juz pistacje czy nerkowce ciut z solą to mogę wciągać jak narkotyk Migdały tez lubie z solą bardziej
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#3681 |
|
Przyczajenie
|
Nie znam osoby, ktora by nie lubila postacji
Za to znam wiele osob, dla ktorych ich cena jest zbyt zaporowa, np. mnie
|
|
|
|
#3682 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś zeżarłam puszkę makadamii z solą czosnkową w przeciągu może godziny - dopiero po fakcie uświadomiłam sobie że to chyba 600 kalorii
|
|
#3684 | ||
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Dlatego kupuje nie obrane. Więcej czasu zabieraja, dlatego mniej zjem ![]() Ja jestem uzależniona od chrupania, moim konikiem sa wafle ryżowe, chrupki kukurydziane, popcorn.. Będę jadla, dopóki się paczka nie skończy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
![]() Jestę biedakię.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3686 |
|
Konto usunięte
|
Czy mogłybyście mi doradzić, jak łatwo podbić kaloryczność i białko? Ćwiczę 3-5 razy w tygodniu, z obciążeniem ale niewielkim - ok. 5 kilo na nogę. Lubię avokado, białe sery, jajka. Nie przepadam za to za strączkowymi. Macie może jakieś sprawdzone, zdrowe kaloryczne przekąski? Albo czy warto pić odżywkę może? Zależy mi na rozbudowie bioder i pośladków.
Co do obciążeń - wiem, że powinnam ćwiczyć z dużymi ciężarami, ale tego po prostu nie znoszę i wiem, że długo nie wytrzymam, a wolę trening który lubię i wiem, że zrobię |
|
|
|
#3687 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;86636803]Czy mogłybyście mi doradzić, jak łatwo podbić kaloryczność i białko? Ćwiczę 3-5 razy w tygodniu, z obciążeniem ale niewielkim - ok. 5 kilo na nogę. Lubię avokado, białe sery, jajka. Nie przepadam za to za strączkowymi. Macie może jakieś sprawdzone, zdrowe kaloryczne przekąski? Albo czy warto pić odżywkę może? Zależy mi na rozbudowie bioder i pośladków.
Co do obciążeń - wiem, że powinnam ćwiczyć z dużymi ciężarami, ale tego po prostu nie znoszę i wiem, że długo nie wytrzymam, a wolę trening który lubię i wiem, że zrobię Jak latwo podbic kalorycznosc i bialko - olej do salatki, orzechy (migdaly glownie), jajka wlasnie mozesz, zboza, brokuly, jakies maslo orzechowe i banany do owsianki, lyzka miodu do czegos tam. No i jak nie jestes wege, to mieso i ryby, chociaz one sa dosc sycace, wiec tez nie przesadzac z iloscia, jak chcesz jesc wiecej. Nie lubisz ogolnie straczkow, a hummus moze lubisz? Zeby posmarowac np. chleb? Sa rozne z dodatkami smakowymi. Fajnie, ze skupiasz sie na przyjemnosci z cwiczen, zeby wyrobic w sobie nawyk, ale prawda jest taka, ze jesli Twoim celem jest budowanie, to chocbys jadla 3g bialka na kg to nic nie zbudujesz bez zwiekszania ciezarow. Szczegolnie w przypadku posladkow, trzeba pojechac z ciezarem. Jakich cwiczen probowalas i ktorych nie lubisz robic? W ogole policzylas sobie ile tego bialka obecnie jesz i do ilu chcialabys zwiekszyc? Tak samo z kcal?
|
|
#3688 |
|
BAN stały
|
ale dlaczego brokuły ?? 31 kalorii na 100.
|
|
|
|
#3689 |
|
Przyczajenie
|
Ja staram się maksymalnie ograniczyć cukier i sól. To mój obowiązek teraz.
|
#3690 |
|
Konto usunięte
|
[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;86636803]Czy mogłybyście mi doradzić, jak łatwo podbić kaloryczność i białko? Ćwiczę 3-5 razy w tygodniu, z obciążeniem ale niewielkim - ok. 5 kilo na nogę. Lubię avokado, białe sery, jajka. Nie przepadam za to za strączkowymi. Macie może jakieś sprawdzone, zdrowe kaloryczne przekąski? Albo czy warto pić odżywkę może? Zależy mi na rozbudowie bioder i pośladków.
rosół z jajkiem (lane kluski), pierogi leniwe (łatwo zjeść dużo sera), serek z kakao i melasą jako słodzidło, awokado- zwyczajnie z chlebem, zamiast masła jeśli jesz mięso, to żołądek czy dodatkowe serduszka wrzuć do zupy, niby nic, a nie zauważysz kiedy zjesz coś ponad konopie łuskane - gdzieś można sypnąć brokułowa dobrze wygląda i smakuje ze słonecznikiem |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.

Najwyżej je kupię gdzieś indziej 

ani do chrupania, ani lodów, ani w cieście itd, i w każdej sałatce wyczuje