Kwietniówki 2019 - cz.4 - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-03-26, 13:07   #541
pajka03
Zakorzenienie

Dot.: Kwietniówki 2019 - cz.4

Cytat:
Napisane przez Lisek_kartezjanski Pokaż wiadomość
Cocci Ty to jesteś spec od wygrywania, gratki

Czy ktoś w końcu prał kokon z Jukki w pralce i może zdać raport z efektów? Pajka? Dorka?

Bo nie wiem czy ten czy Lanila... z Jukki miałabym ten sam wzór pościeli dla starszej więc mnie kusi...
Ja jeszcze nie, ale w końcu to muszę zrobić, bałam się ale jak dziewczyny piszą, że nic się nie działo to może w końcu się przełamie haha

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

pajka03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 13:12   #542
Coccinellla
Zakorzenienie

Cytat:
Opcji nieprania nie biorę w ogóle pod uwagę, wszystko piorę na 40 i to pewnie też. Tylko ten Jukki chyba nierozbieralny więc zastanawiam się czy w ogóle da się go wepchnąć do tej pralki

Ja nie Coco ale eee, co tak późno… wtedy to ja nie wiem czy będę jeszcze mogła jeść nabiał… Na wszelki wypadek już teraz jem na zapas te z gl
Lisku, ja już żyję kwietniem 27.03 miałam na myśli, czyli jutro!

Coccinellla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 13:14   #543
NuFCia
Zadomowienie

Cytat:
Aaaa 27.03!!! To zmienia postać rzeczy - jadę tam!

Nufcia ja tam wszystko na 40, Zarę też, tylko ładuję te chusteczki wyłapujące kolor dla pewności. Nic się nie działo nigdy.
Ja się chwilowo boję żeby mi się te rzeczy (szczególnie mniejsze rozmiary) nie skurczyły. Jak się dowiemy jakiej wielkości jest Mały to będziemy testować pranie i suszenie w suszarce bo zdecydowanie stopień zagniecenia z suszarki jest dla mnie akceptowalny
Jeszcze jak będzie przy dziecku pralka co chwilę zasuwać to tym bardziej. Chyba bym padła jakbym te tycinki musiała non stop prasować
Stary 2019-03-26, 13:14   #544
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michacha1234 Pokaż wiadomość
U nas na tych warsztatach jednoznacznie się nie wypowiedział. Powiedział, że ani nie poleca ani nie odradza Podziwiam, że Ci się chce takie cuda wyczyniać

Z termomiksem zycie wydaje latwiejsze ale lody wychodza boskie...

mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 13:17   #545
Coccinellla
Zakorzenienie

Cytat:
A wino dodajesz czy pomijasz? Pewnie i tak wyparuje, ale bardziej chodzi mi o to czy da się bez niego i czy wpłynie to na smak. Nawet nie mam na stanie żadneg

Wino dałam, miałam jakieś białe szmat czasu temu otwarte. Dałam niecałą szklankę i praktycznie całe wyparowało. Później jeszcze z bulionem się gotuje to już pewnie znikło całe

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Cytat:
Napisane przez NuFCia Pokaż wiadomość
Musiałabym mieć jedną i drugą żeby sprawdzić. Jak się okaże że kura nie daje rady to pewnie kupię tą z Motherhood.
Z tymi wszystkimi rzeczami to jest trochę tak że kupujemy w ciemno bo nie wiadomo co się przyda. Tak jak dziewczyny mówią - nawet to co się nie sprawdziło przy pierwszym to może się przydać przy drugim.
Nic tylko mieć worek pieniędzy na to wszystko

Mężowie Wam będą mogli dowieźć lody na porodówkę
Ja już mężowi powiedziałam że jak wrócimy ze szpitala to ma mi przynieść moją ulubioną pierś z kaczki z Karaktera, której sobie w ciąży odmawiam bo żeby nie była kapciowata to musi być krwista trochę
Potem na liście jest sushi, "przezroczyste" szynki i parmezan
Ja tam parmezanu sobie nie odmawiałam i tak w większości jadłam go jako zapiekanego, ale i posypywałam makarony ;-) im twardszy ser to ryzyko listerii mniejsze

Stary 2019-03-26, 13:17   #546
fitelina
Rozeznanie

Dzień dobry, witam się przy karmieniu
Cytat:
Mam taką nadzieję że po prostu sobie szalał tam. Ale dobrze, że gin chce to jeszcze raz sprawdzić. Lepiej tak niż olać gdyby faktycznie coś miało być nie tak

A to te karty jeszcze funkcjonują? Wypadłam z obiegu, moja gdzieś mi dawno zaginęła w którejś z kilku przeprowadzek na studiach

Mi GBS wyszedł ujemny. Pytałam jeszcze gin czy wie gdzie można dostać te papierki do badania ph bo nie mogę znaleźć nigdzie to mi dała kilka sztuk
U mnie mała na ktg bardzo szalała, a teraz wszystko jest ok
Cytat:
Dzień dobry. U mnie dziś porządki dla odmiany, wkręciłam się

Ja nie miałam obrzęków po cc ani nic przeciwzakrzepowego. Dawali u nas standardowo zastrzyki ale przyznam że ich odmawiałam, tak jak i przeciwbólowych, bo pierwszy mnie bolał jak cholera Chodziłam dużo i tak zapobiegałam zastojom Ale też w pierwszej ciąży nic nie spuchłam - teraz wręcz przeciwnie więc nastawiam się że może nie być różowo :/

Dorka i Fitelina super że już w domku. Fitelina, a nie kładli Małej pod tą lampą dogrzewającą? Pytam bo moja starsza miała identyczną wagę i przez to chcieli ją trochę podgrzać w pierwszej dobie, nie kojarzę w sumie po co ale taka była procedura. Ciekawe czy to tylko mój szpital czy coś się zmieniło

Dorka, miałaś w nocy w szpitalu Małą przy sobie czy zabierali? Od kiedy dawałaś radę do niej wstawać? Zastanawiam się jak to będzie bo na początku ciężko chyba jest z tym podnoszeniem (nie pamiętam już )
Malutka leżała pod lampa tylko trochę, na czas badania po urodzeniu i później chwilę jak się szykowalam na polozniczy. Później już była cały czas ze mną
Cytat:
Jak sobie postanowiłam zrobić w ciąży cebulową to się okazało że zbyt ciężkie to dla mnie i mi było po niej ciężko na żołądku

Na zajęciach z laktacji doradczyni powiedziała że te kurki nie są najlepsze do karmienia bo są trochę za małe Ale ja mam już kurę od grudnia Podobno lepsze są te rogale, akurat na zajęciach pokazywała taki z Motherhood
W szpitalu miałam jakąś zwykła poduszke podluzna z ikei i było mi niewygodnie karmić. W domu czekal rogal i rzeczywiście zdecydowanie łatwiej mi ją jakoś ustawic do karmienia
Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość
Dziewczyny gratuluję powrotów do domu !

My planujemy właśnie na dniach zamówić monitor oddechu. Wiem, że teoretycznie nie ma większych wskazań jak dziecko będzie w terminie i ok z nim, ale tak jak napisałaś kupuję trochę dla swojego spokoju, żeby nie być na wiecznej czujce podczas spania - przynajmniej tak zakładam Nianie stwierdziliśmy, że odpuszczamy, bo mieszkamy w mieszkaniu i to nie jakimś wielkim. Pewnie w domu, zwłaszcza piętrowym to bardziej przydatne Jak stwierdzimy, że jednak by się przydała to zamówimy, narazie nie wydaje się nam potrzebna po prostu.
Właśnie miałam wątpliwości jeśli chodzi o monitor w dostawca, więc to był dla mnie kolejny argument żeby się w dostawkę nie bawić

Ktoś tu korzystał albo kupił monitor oddechu? Ja mam na celowniku babysense 7 - ktoś coś?

Cocci gratuluję kury Też kojarzę jak pani od laktacji mówiła o kurze to co Nufcia napisała, ale też już ją mam - no trudno, okaże się w rzeczywistości. Na forum niektórzy je chwalili, to może nie będzie źle, a jak coś to będzie ozdoba

Ja co prawda ani Lanila, ani Jukki tylko jakiś no name z allegro, ale prałam i w sumie nic się z nim nie stało

Właśnie niedawno zauważyłam to i miałam pisać !!! A ja dalej bez auta ale nie popuszczę, zaciągnę tż i weźmiemy dużo na wynos to jest wiadomość dnia

Lisek ale 27.04 to już jutro
My też właśnie dla własnego spokoju zamówiliśmy monitor oddechu baby sense 7. Pierwsze noce w szpitalu cały czas sprawdzałam czy oddycha, co czasem nie jest łatwe. Nawet raz położna ja wybudzala, bo tak mocno spała i się nie ruszala przy smyraniu w twarzyczke.
Cytat:
Napisane przez Coccinellla Pokaż wiadomość
Dzień dobry
U mnie też pobudka codziennie o 7 ;-)

Dziś w planach prasowanie...i oglądanie netflixa przy nim
Zrobienie zupy cebulowej - chodzi za mną!!!

Katar mam okropny
Na pocieszenie przyszło mi zamówienie dla chrześnicy i opaski dla malutkiej
I wygrałam kurkę z La Millou

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

Testuj i dawaj znać

Zastanawiam się czy mi taka wystarczy czy wybierać taką z kamerką...

Gratuluję kolejnej wygranej!

fitelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 13:19   #547
coco00
Wtajemniczenie

Cytat:
Pewnie będę sprawdzać lusterkiem czy oddycha

Też kazałam mężowi patrzeć na ten babysense bo można go jak coś kupić w zestawie z nianią. Niech sobie poczyta co i jak bo ja nie lubię elektroniki wybierać.

27.04 jest zdecydowanie za miesiąc
Cytat:
Lisku, ja już żyję kwietniem 27.03 miałam na myśli, czyli jutro!

A no właśnie na fb widziałam, że o marzec chodzi i przyswoiłam że jutro, a tu już nie wyłapałam uff ulżyło mi, że w tą stronę się zakręciłam
coco00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 13:22   #548
KalkaRysik88
Przyczajenie

My kupiliśmy monitor oddechu snuza hero bo przypinany do pieluszki / ubranek. Mamy dwa koty wiec boje sie ze jak kot sie położy koło małej w łóżeczku to monitor płytkowy wyłapie oddech kota a nie dziecka..
KalkaRysik88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 13:22   #549
Coccinellla
Zakorzenienie

Cytat:
Kazałam mężowi sprawdzić czy się w ogóle do Chicco da to zamontować
Jak chce to kupimy bo potem powie że się rządzę i on nie może o niczym decydować

Ja się właśnie zastanawiam co zrobić z ubrankami które mają na metkach 30 stopni Okazało się że wszystko z Zary ma takie zalecenia, więc na razie puściłam jasne rzeczy na 40
Jadłam przedwczoraj o smaku earl grey z różą

Ja mam kilka butelek które na mnie patrzą jak szukam czegoś w szafie
Do winiarki w kuchni powsadzałam soki i smoothie

Heh, czyli co osoba to opinia No nic, będziemy testować najpierw kurę. Plusem poduszki z motherhood jest to że jest tania. A w razie czego kura będzie poduszką dla Małego. O ile psy jej nie uprowadzą
A te ubranka z Zary to mają jakieś nadruki? Nie bałabym się tych 40 stopni. Ja białe ciuszki bez nadruków to nawet i na 60 wyprałam. Wszystkie pieluchy, prześcieradla też na 60 stopniach. Kolejna sprawa prasowanie - jak na jednej kropce mam wyprasowac pieluche muslinowa? Prasowalam na maxie i nic się nie stało pomimo nadrukow itd producenci się tymi temperaturami tak tylko zabezpieczają ;-)

Stary 2019-03-26, 13:22   #550
mzgz
Rozeznanie

Cytat:
Dzień dobry
U mnie też pobudka codziennie o 7 ;-)

Dziś w planach prasowanie...i oglądanie netflixa przy nim
Zrobienie zupy cebulowej - chodzi za mną!!!

Katar mam okropny
Na pocieszenie przyszło mi zamówienie dla chrześnicy i opaski dla malutkiej
I wygrałam kurkę z La Millou

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

Testuj i dawaj znać

Zastanawiam się czy mi taka wystarczy czy wybierać taką z kamerką...

A próbowałaś cebulowo - pomidorowa ? Tez pyszna z duża ilością sera żółtego najlepiej
Cytat:
Co się dzieje? Bo ja wiem... Ja się budzę wcześnie, ale koło 8 idę dalej spać i tak do 11 Jeszcze się nie wygramoliłam z łóżka.Szczęściara Gratuluję 
I poprosze przepis na cebulową

A to półprostą inny system masz

Cytat:
Cocci Ty to jesteś spec od wygrywania, gratki

Czy ktoś w końcu prał kokon z Jukki w pralce i może zdać raport z efektów? Pajka? Dorka?

Bo nie wiem czy ten czy Lanila... z Jukki miałabym ten sam wzór pościeli dla starszej więc mnie kusi...
Tez mam Jukki i chętnie sie dowiem !

Cytat:
Napisane przez mamaszkrabka Pokaż wiadomość
Ide robic lody o smaku solonego karmelu

Mniam
Cytat:
Napisane przez dorka607 Pokaż wiadomość
Ja byłam w niedzielę i środę wieczorem na izbie i byłam przyjęta od szybko. W nd od razu a w środę była jedna babka przede mną

No megaa dziwne to...ryczę aż szlocham przez 5 min i nagle wstaję i idę się kąpać

Po cc musieli ją trochę poobserować, pomierzyć tetno na nodze itd wec dostałam ją po 3 godzinach gdzieś i do 21 wszej dopóki był mąż. Później kazali mi odpocząć, o 24 tej pionizacja i dalej odpoczywać. Rano jak już wstałam to ją wzięłam i już cały czas ze mną

Ooo daj znać jak tam

Też mam ten dylemat

Prałam w 40 stopniach i nawet suszyłam w suszarce i jest idealny, od Jukki mam
O dzięki za info. Chyba go zaraz wrzucę . Ja jesCze ochraniacze na łóżeczko kupiłam od nich to razem to wszytsko wsadzę

Cytat:
Ooo ekstra to biorę razem z pościelą, też jaskółki

Tak, na szczęście już jej przeszło, ale to był straszny rok - fantazjowałam o kanapkach z serem
Piękne ! Ja mam liski w miętowym lesie

Cytat:
Dziewczyny gratuluję powrotów do domu !

My planujemy właśnie na dniach zamówić monitor oddechu. Wiem, że teoretycznie nie ma większych wskazań jak dziecko będzie w terminie i ok z nim, ale tak jak napisałaś kupuję trochę dla swojego spokoju, żeby nie być na wiecznej czujce podczas spania - przynajmniej tak zakładam Nianie stwierdziliśmy, że odpuszczamy, bo mieszkamy w mieszkaniu i to nie jakimś wielkim. Pewnie w domu, zwłaszcza piętrowym to bardziej przydatne Jak stwierdzimy, że jednak by się przydała to zamówimy, narazie nie wydaje się nam potrzebna po prostu.
Właśnie miałam wątpliwości jeśli chodzi o monitor w dostawca, więc to był dla mnie kolejny argument żeby się w dostawkę nie bawić

Ktoś tu korzystał albo kupił monitor oddechu? Ja mam na celowniku babysense 7 - ktoś coś?

Cocci gratuluję kury Też kojarzę jak pani od laktacji mówiła o kurze to co Nufcia napisała, ale też już ją mam - no trudno, okaże się w rzeczywistości. Na forum niektórzy je chwalili, to może nie będzie źle, a jak coś to będzie ozdoba

Ja co prawda ani Lanila, ani Jukki tylko jakiś no name z allegro, ale prałam i w sumie nic się z nim nie stało

Właśnie niedawno zauważyłam to i miałam pisać !!! A ja dalej bez auta ale nie popuszczę, zaciągnę tż i weźmiemy dużo na wynos to jest wiadomość dnia

Lisek ale 27.04 to już jutro
Ja mam razem z niania - angel care. I ten monitor nie wiem sama na szczescie nigdy sie nie włączył ! Teraz tez go położę dla spokoju !

Cytat:
Kazałam mężowi sprawdzić czy się w ogóle do Chicco da to zamontować
Jak chce to kupimy bo potem powie że się rządzę i on nie może o niczym decydować

Ja się właśnie zastanawiam co zrobić z ubrankami które mają na metkach 30 stopni Okazało się że wszystko z Zary ma takie zalecenia, więc na razie puściłam jasne rzeczy na 40
Jadłam przedwczoraj o smaku earl grey z różą

Ja mam kilka butelek które na mnie patrzą jak szukam czegoś w szafie
Do winiarki w kuchni powsadzałam soki i smoothie

Heh, czyli co osoba to opinia No nic, będziemy testować najpierw kurę. Plusem poduszki z motherhood jest to że jest tania. A w razie czego kura będzie poduszką dla Małego. O ile psy jej nie uprowadzą
Polowa moich rzeczy to Zara i dla córki tez mam pełno . Ja jak piorę jasne to w 50 st i tez nic sie z nimi nie dzieje !
mzgz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 13:25   #551
NuFCia
Zadomowienie

Cytat:
A no właśnie na fb widziałam, że o marzec chodzi i przyswoiłam że jutro, a tu już nie wyłapałam uff ulżyło mi, że w tą stronę się zakręciłam
Ja mam straszną ochotę na lody z Placu Szczepańskiego. Zjadłabym szafranowe i zieloną herbatę Ale u nich na razie cisza, nie wiadomo kiedy otworzą
Stary 2019-03-26, 13:29   #552
pajka03
Zakorzenienie

Ja wczoraj kupiłam jakieś weganskie lody z Lidla ale przez tą okropna zgage nie zjadłam ani łyżeczki

pajka03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 13:34   #553
NuFCia
Zadomowienie

Cytat:
A te ubranka z Zary to mają jakieś nadruki? Nie bałabym się tych 40 stopni. Ja białe ciuszki bez nadruków to nawet i na 60 wyprałam. Wszystkie pieluchy, prześcieradla też na 60 stopniach. Kolejna sprawa prasowanie - jak na jednej kropce mam wyprasowac pieluche muslinowa? Prasowalam na maxie i nic się nie stało pomimo nadrukow itd producenci się tymi temperaturami tak tylko zabezpieczają ;-)

Mają ale jakieś malutkie. Najmniej mnie w tym wszystkim stresują te ubranka od mamaginekolog - białe, gładkie, można prać w 90 stopniach i wychodzą tanio Jak dorzucą to chyba dokupię. Modnisiem być nie musi a ja się nie będę przejmować czy się coś zniszczy czy nie

Cytat:
Napisane przez mzgz Pokaż wiadomość
A próbowałaś cebulowo - pomidorowa ? Tez pyszna z duża ilością sera żółtego najlepiej

A to półprostą inny system masz

Tez mam Jukki i chętnie sie dowiem !

Mniam

O dzięki za info. Chyba go zaraz wrzucę . Ja jesCze ochraniacze na łóżeczko kupiłam od nich to razem to wszytsko wsadzę

Piękne ! Ja mam liski w miętowym lesie

Ja mam razem z niania - angel care. I ten monitor nie wiem sama na szczescie nigdy sie nie włączył ! Teraz tez go położę dla spokoju !

Polowa moich rzeczy to Zara i dla córki tez mam pełno . Ja jak piorę jasne to w 50 st i tez nic sie z nimi nie dzieje !
To wrzucę w takim razie na 40 stopni wszystko. W większości mam takie gdzie jest dużo białego, trochę błękitnych, jasnoszarych. Takich w mocnych/ciemnych kolorach zdecydowanie jest mniejszość

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:
Wino dałam, miałam jakieś białe szmat czasu temu otwarte. Dałam niecałą szklankę i praktycznie całe wyparowało. Później jeszcze z bulionem się gotuje to już pewnie znikło całe

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Ja tam parmezanu sobie nie odmawiałam i tak w większości jadłam go jako zapiekanego, ale i posypywałam makarony ;-) im twardszy ser to ryzyko listerii mniejsze

Ja jem tylko to co ma napisane że jest z mleka pasteryzowanego. W knajpach często nie wiedzą więc sobie takie rzeczy poza domem odpuściłam. Ale właśnie uwielbiam makarony posypane toną parmezanu
Stary 2019-03-26, 13:37   #554
myszka_11
Zadomowienie

Cytat:
Byliśmy na warsztatach Bezpieczny maluch - ze względu na te zajęcia z pierwszej pomocy. I tam Pan powiedział że rodzice w nocy wstają co chwilę sprawdzić czy dziecko oddycha. Mąż stwierdził, że jak ma nie spać w ogóle w nocy a ten monitor może pomóc to musimy kupić
Ja się zastanawiam czy jest sens i czy w dostawce z Chicco da się to zamontować Obstawiam że mi to i tak nie pomoże bo znając mnie to będę i tak co chwilę się budzić i sprawdzać czy wszystko ok
Koleżanka miała monitor i kilka razy włączył się niepotrzebnie więc myślała że zejdzie na zawał. I później go usunela

myszka_11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 13:40   #555
coco00
Wtajemniczenie

Cocci chyba weszłyśmy w 9 miesiąc wg rozpiski, nawet my już na ostatniej prostej
Stary 2019-03-26, 13:43   #556
Listopadowaa
Zakorzenienie

Nasz też się później włączał czesto bo córka była szybko aktywna. Po 4 miesiącu usunęliśmy bo ciagle uciekała z dyskow. Ale jak była malutka w kolysce to włączył się jakoś dwa razy. Tam nie miała szans zejść z dyskow. Ale ten Sensor tak mocno piszczy ze chyba ten halas przywrócił ja do oddechu

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Nie dostaliśmy przedszkola

Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 14:12   #557
NibyNic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Nasz też się później włączał czesto bo córka była szybko aktywna. Po 4 miesiącu usunęliśmy bo ciagle uciekała z dyskow. Ale jak była malutka w kolysce to włączył się jakoś dwa razy. Tam nie miała szans zejść z dyskow. Ale ten Sensor tak mocno piszczy ze chyba ten halas przywrócił ja do oddechu

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Szkoda

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 14:15   #558
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:

A jakas lista rezerwowa?

Stary 2019-03-26, 14:16   #559
Coccinellla
Zakorzenienie

Cytat:
Cocci chyba weszłyśmy w 9 miesiąc wg rozpiski, nawet my już na ostatniej prostej
O jacie to imprezka z tej okazji
Czujesz się jak na ostatniej prostej? Bo ja NIE
Cytat:

Ojejj przykro to od września startowaliscie? Ile ma córa lat?

Stary 2019-03-26, 14:24   #560
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
A jakas lista rezerwowa?

Nic nie ma, w sumie nie wiem. Babcia nam sprawdzała i dostałam pozniej listę przyjętych i nie przyjętych w zdjęciu od koleżanki. Tz wysłałam żeby się czegoś dowiedział. Ale bardzo dużo dzieci nie przyjętych. Tyle samo co przyjętych. 25.

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Cytat:
Czujesz się jak na ostatniej prostej? Bo ja NIE Ojejj przykro to od września startowaliscie? Ile ma córa lat?

Tak, chcieliśmy od września. Teraz ma 2lata i 4 miesiace. Do trzylatkow.

Stary 2019-03-26, 14:25   #561
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Nic nie ma, w sumie nie wiem. Babcia nam sprawdzała i dostałam pozniej listę przyjętych i nie przyjętych w zdjęciu od koleżanki. Tz wysłałam żeby się czegoś dowiedział. Ale bardzo dużo dzieci nie przyjętych. Tyle samo co przyjętych. 25.

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Tak, chcieliśmy od września. Teraz ma 2lata i 4 miesiace. Do trzylatkow.

Tylko do jednego zapisywaliscie?

Stary 2019-03-26, 14:47   #562
Listopadowaa
Zakorzenienie

Ja dzisiaj wam znowu po narzekam. mam słaby dzien. Zero werwy. Wstawiłam pranie jedynie i jeszcze nie powiesiłam. A jeszcze dwie kupki leżą. Brak mocy. Najchetniej bym się zaczyla w łóżku i zamówiła jakiś obiad. Ale nie moge, obiad robię. Rybe w warzywach i ziemniaki pokroiłam w talarki i się pieką. Czuje ze na nic więcej mnie dzisiaj nie stać. Nawet na chwilę przysnęłam jak córka była u mojej mamy ale wróciły bo padało. Ja już nie chcem wykorzystawac babc, bo jutro znowu idę na SR więc znowu będę prosić. w sumie mała ogląda teraz bajki spać nie chce. Kiepsko, tz wróci i pewnie znowu będzie gary myl im dalej w las z tą cisza to co raz gorzej ale mam wrażenie że więcej się w mojej głowie dzieje i jakoś brak motywacji do porodu i mega strach co będzie potem.

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
Tylko do jednego zapisywaliscie?

U nas małe miasto i składało się jeden wniosek, pisało się które w kolejności następne jeśli się nie dostanie. Ale we wszystkich są prze pełnienia i jakies dzieci się nie dostały. Chodzą słuchy ze maja otwierać grupę w szkole ale myślę i tak miejsc braknie przy takiej ilości dzieci nie przyjętych.

Stary 2019-03-26, 14:57   #563
Michacha1234
Zadomowienie

Cytat:
Ja dzisiaj wam znowu po narzekam. mam słaby dzien. Zero werwy. Wstawiłam pranie jedynie i jeszcze nie powiesiłam. A jeszcze dwie kupki leżą. Brak mocy. Najchetniej bym się zaczyla w łóżku i zamówiła jakiś obiad. Ale nie moge, obiad robię. Rybe w warzywach i ziemniaki pokroiłam w talarki i się pieką. Czuje ze na nic więcej mnie dzisiaj nie stać. Nawet na chwilę przysnęłam jak córka była u mojej mamy ale wróciły bo padało. Ja już nie chcem wykorzystawac babc, bo jutro znowu idę na SR więc znowu będę prosić. w sumie mała ogląda teraz bajki spać nie chce. Kiepsko, tz wróci i pewnie znowu będzie gary myl im dalej w las z tą cisza to co raz gorzej ale mam wrażenie że więcej się w mojej głowie dzieje i jakoś brak motywacji do porodu i mega strach co będzie potem.

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

U nas małe miasto i składało się jeden wniosek, pisało się które w kolejności następne jeśli się nie dostanie. Ale we wszystkich są prze pełnienia i jakies dzieci się nie dostały. Chodzą słuchy ze maja otwierać grupę w szkole ale myślę i tak miejsc braknie przy takiej ilości dzieci nie przyjętych.

Zamiast rozdawać kasę na prawo i lewo to mogliby zapewnic każdemu dziecku miejsce w żłobku/przedszkolu.

Michacha1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 15:14   #564
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:

Masz prawo tak sie czuc, masz 2 latke w domu i jak pamietam to jest ciezki wiek wiec nie dziwie sie, ze jestes zmeczona. Zreszta gotowanie obiadu tez jest meczace. U nas na szczescie tesciowa gotuje wiec ja moge skupic sie na lodach na przyklad. Wez sie poloz i odpocznij troche.

Z tymi przedszkolami to zawsze problem. Dzieci coraz wiecej i szczyca sie programami prorodzinnymi, a tu nawet miejsc w przedszkolach nie ma...

Stary 2019-03-26, 15:25   #565
mia128
Raczkowanie

Cytat:

Strasznie mi przykro z powodu przedszkola. Teraz jakieś prywatne czy córa zostaje z wami w domu?

Ja znowu poodnoszę się co pamiętam bo strasznie szybko wam idzie pisanie

Monitor miałam babysense 5 i byłam zadowolona. Doszłam do wniosku że jak już kupować taki gadżet to niech rzeczywiście działa a to był jedyny z jakimiś certyfikatami i w szpitalu ich używali dla noworodków.

Kury nie lubiłam. Dla mnie jest zbyt płaska. Teraz kupiłam rogala. Może dlatego że nie jestem jakoś wybitnie obdarzona przez naturę. Co nie przeszkodziło mi na niej karmić ponad rok.

My wróciliśmy ze szczepienia. Przeżyłam chociaż wzięłam mamę. Nie chcę małego już podnosić jak nie muszę. A z moją mamą czasem bywa ciężko super że jej się chce i pomaga jak tylko poproszę. Ale nie dam dziecku wmawiać że idziemy na spacerek i on się będzie cieszył jak jedziemy autem na szczepienie. Dziecku trzeba tłumaczyć a nie oszukiwać.

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:

A z samopoczuciem mam bardzo podobnie. Boję się co to o będzie jak teraz nie mam siły się dzieckiem zająć i zrobienie obiadu to problem. Chyba przed ciążą tak nie było więc liczę że będzie tylko lepiej.

mia128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 15:38   #566
myszka_11
Zadomowienie

Cytat:

Synek z grudnia i pewnie też pójdzie jako prawie 4 latek bo u nas od razu odrzuca system jak dziecko ma poniżej 3 lat. Dyrektorka z mojego przedszkola często rozmawia z moja mama i mówi że jakbym chciała szybciej synka zapisać to dla niego miejsce znajdzie się zawsze bez żadnych list więc o tyle dobrze

myszka_11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 15:42   #567
ofelka 123
Rozeznanie

Listopadowa kurcze szkoda że się nie dostała ale do września jeszcze trochę czasu może utworzą nowa grupę. Zreszta ja to myślałam że wszedł taki przepis na terenie gminy dziecko musi mieć zapewnione przedszkole oczywiście nie musi być to rejonowe.
I dlatego właśnie dużo bardziej bym wolała żeby 500+ szło właśnie na utworzenie nowych miejsc w przedszkolach/zlobkach

ofelka 123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 15:50   #568
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ofelka 123 Pokaż wiadomość
Listopadowa kurcze szkoda że się nie dostała ale do września jeszcze trochę czasu może utworzą nowa grupę. Zreszta ja to myślałam że wszedł taki przepis na terenie gminy dziecko musi mieć zapewnione przedszkole oczywiście nie musi być to rejonowe.
I dlatego właśnie dużo bardziej bym wolała żeby 500+ szło właśnie na utworzenie nowych miejsc w przedszkolach/zlobkach

W sumie też byłam pewna, że jest tak, że każde dziecko z rocznika 2016 musi w tym roku dostać przedszkole (choć oczywiście niekoniecznie to pierwszego wyboru)

agassek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-03-26, 15:52   #569
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ofelka 123 Pokaż wiadomość

Tez mi sie tak wydawalo ale na pewno pierwszenstwo maja 6,5 i 4 latki. Te rocznikowe 3 latki sa troche pokrzywdzone. Nie wiem jak to w miastach wyglada.

Stary 2019-03-26, 16:00   #570
coco00
Wtajemniczenie

Cytat:
Czujesz się jak na ostatniej prostej? Bo ja NIE

Różne mam odczucia, choć na razie bardziej odliczam do kolejnej wizyty. Jak mam tp na koniec kwietnia, to wydaje mi się że jeszcze dużo czasu i mój mozg nie bierze pod uwagę, że teoretycznie za 2-3 tygodnie może się już coś wydarzyć Z przygotowaniami ostatnia prosta: torbę spakować i chciałabym zrobić listę zadań do zrobienia po porodzie wraz już z wydrukiem jakiś potrzebnych formularzy itp,., żeby później tylko odhaczać szybciutko takie tematy typu: rejestracja dziecka, macierzyński, kasa za urodzenie dziecka z ubezpieczenia itp.
Ogólnie od kilku dni jest mi ciężej i zaczynam czuć permanentne zmęczenie - naprawdę mam tak, że dużo dziewczyn o czymś tutaj pisze i ja to mam z opóźnieniem. A wciąż mnie to zaskakuje Generalnie powoli mam dość i chciałabym żeby to szybko minęło, nie mam siły na cieszenie się i korzystanie "z ostatnich chwil wolności".

Słabo z tymi żłobkami/ przedszkolami. Zgadzam się z tym, że powinni ładować kasę w takie placówki, a nie durne programy. My złożymy wnioski do 2 żłobków pewnie, ale nie sądzę byśmy dostali miejsce i pewnie trzeba będzie do prywatnego posłać.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości