|
|
#571 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kwietniówki 2019 - cz.4
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#572 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#573 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się przeprowadziłam tu 3 lata temu i totalnie nie ogarniam jakie tu są żłobki i ile ich jest. Trzeba się zainteresować Szkoda, że na mamę tż nie można liczyć. Moja chętna, ale trochę daleko mamy do siebie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#574 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tz wrócił z pracy i się właśnie położyłam. Dobrze macie z teściowa nawet mi ten obiad nie wyszedl rybe wysuszyłam, papier sie rozmoczył od warzyw. Dziecko plulo, ale keczup ratuje, ziemniaki zjadła najpierw z keczupem a potem już nie patrzyła i od razu jadła. Szkoda ze ryba byle jaka bo młoda lubi a dzisiaj nie zjadła. Ale obiad znikł to chyba źle nie było, tz tez zjadł. Z przedszkolami lipa. Uważam ze każde dziecko powinno moc pójść. To tez poniekąd trochę edukacja dla takiego maluszka. Bo co z siedzenia z matka w domu Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
Jak zniósł szczepienie? Co w ogóle szczepiliście? Ja będę w domu więc córka będzie ze mną. Prywatne raczejn odpada. Musiałabym do pracy pójść. Przez rok na pewno jeszcze będę w domu ale szczerze to nie wiem jak znajdę prace i ogarne jeszcze opiekę dla dwójki. Będziemy sie martwić za jakiś czas. Może złożymy jeszcze wniosek w roku szkolnym. A nuż gdzieś z rezerwowej wskoczymy. Nie mamy tego problemu ze nie ma z kim dziecka zostawić. Chcieliśmy po prostu żeby córka wyszła do ludzi, do dzieci. Trochę urozmaicic jej ten dziecięcy swiat. Ja przedszkole wspominam dobrze a niestety tutaj gdzie mieszkam nie ma nawet żadnego klubu maluszka nic, żeby gdzieś z nią wyjść na jakieś atrakcje, zabawy. Po pierwszej ciąży odzylam. Żadnego baby blues, samo szczęście i serduszka w oczach ale nie jest powiedziane ze tym razem tez będzie tak kolorowo. Ja mam poduszke motherhood. Jest fajna nabita, sztywna ale ja tez nie jestem hojne obdarzona i jak dziecko wygodnie lezalo to po prostu było mi za nisko i musialam pod poduszke coś jeszcze podkładać. Ale jak na moja filigranową posture to w tali była dobra. Dużo dziewczyn skarży sie ze w takich poduszkach dziura im sie robi i dziecko wpada. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Listopadowaa Czas edycji: 2019-03-26 o 17:02 |
|||||
|
|
|
|
#575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#576 |
|
Zakorzenienie
|
Niania przetestowana. Nasz dom to taki klocek z 70tych lat - łóżeczko Maluszka na piętrze i tam nadajnik. Na strychu, parterze i w piwnicy dobrze słychać zarówno odgłosy osoby chodzacej po piętrze jak i rozmowę, płacz. Komunikacja dwustonna dobra, trochę trzeszczy ale nie jakoś dokuczliwie, slyszeliśmy się dobrze, można prowadzić rozmowę.
Odbiornik i nadajnik może byc używany z bateriami (w komplecie) jak i na kablu. Nie jest to szczyt techniki ale moje wymagania spełnia.
|
|
#577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#578 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szczepiliśmy na mmr. Bałam się tego szczepienia ale jest nad wyraz dobrze. Zero odczynów czy marudzenia poza standardowym zobaczymy jak będzie dalej, ale jest nadzieja. I może jakaś mama z maluchem w podobnym wieku mieszka w okolicy? Zaraz będzie ładna pogoda to maluchy by mogły szaleć na powietrzu u nas zajęć w okolicy od groma, pewnie na jesieni zaczniemy chodzić z młodszym. Za to brakuje zieleni i pewnie w lecie będę żałowała że nie mam ogródka do wystawienia wózka albo jakiejś luźnej przestrzeni do spacerów.Cytat:
Cytat:
|||
|
|
|
|
#579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co mi sie zrobilo dziewczyny, ale od wczoraj wieczora widze podwojnie. Znaczy kazdym okiem osobno widze dobrze, ale jak patrze dwoma to jakby mi sie obraz nie zgrywal w jedno. Z bliska nie ma problemu, ale z daleka to wszystko podwojne Dzis mialam konsultacje okulisty i w oczach wszystko w porzadku. Podejrzewaja cos neurologicznego, ale zobaczymy czy zleca konsultacje.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze podwojne widzenie przejdzie. Moze jakis ucisk sie zrobil. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#581 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A z tym wzrokiem to dziwna sprawa Dobrze, że był okulista i to zweryfikował, tylko szkoda, że nadal nic nie wiadomo. Oby ten neurolog dotarł jeszcze do Ciebie.A tak jak się czujesz? Przysnęło mi się, więc pewnie w nocy bedę znowu kiepsko spać Jestem taka rozbita teraz...Co chwilę ktoś mnie pyta "kiedy rodzę"? No kurde, żebym to ja wiedziała! Zwariować z tymi ludźmi można ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#582 |
|
Zakorzenienie
|
Teresja a może ten wzrok to od stresu?
Z nerwami to różnie bywa. Oby szybko się poprawiło
|
|
#583 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#584 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie to abstrakcja jakaś i w ogóle raz mam wrażenie, że mam jeszcze tyle czasu a innym razem jestem przerażona, że tak mało go zostało, a jeszcze tyle do ogarnięcia...Cieszyć się ostatnimi chwilami wolności też nie potrafię z takimi gilami po pas I listę też zaczęłam robić, ale z tym co mam jeszcze do zeobienia przed porodem Cytat:
![]() A jak tam Pan tata? Zerwaliście totalnie kontakt? Oj jak ta cebulowa weszła 2 talerze wciągłam ![]() Temat prasowania ciuszków już praktycznie zamknięty - regulowane krzesło obrotowe + obniżona deska zdały egzamin jutro tylko je poukładać i koniec z nimi ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#585 |
|
Rozeznanie
|
Ja już po wizycie mała waży prawie 2700 obrocona głową w dół szyjka trzyma i jest zamknięta gbs ujemny.
Tereska mam nadzieję że twoje problemy ze wzrokiem są tylko chwilowe i wynikają że stresu no chyba że młody cię gdzieś uciska Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#587 |
|
Zakorzenienie
|
Ufff w końcu leżę. Nawet nogi udało mi się ogolić, choć wygibasy nieźle musiałam wyprawic. Zrobiłam ten chlebek do rwania, pyszny
mąż i szwagier zachwyceni więc jestem z siebie mega dumna Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#588 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn za dwa tyg jeszcze luz, nastawiam się na 15.04, ale dzisiaj zaczęłam się schizować, że nie doczekam i lekko spanikowałam. Nie mówiąc o moim mężu, który teraz ma sajgon w pracy. Poza tym musimy kupić szafę, złożyć ją (plan jest, że w sobotę), do soboty absolutnie nie mogę urodzić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
tzn. wydaje mi się, że poprzednio jeszcze tego nie zrobił Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamy są, mam koleżanki ale każdy gdzieś pochłoniętą swoim życiem, ma swój rytm dnia. Nie tak prosto często się spotykac. Był czas ze nasza jak chodziła na drzemki to 12-13. Jak wstawała to dzieci reszty znajomych dopiero szly spać na drzemki. A jak one wstawały to o 18 to my juz do nocy sie przygotowywaliśmy ale nam rytm dnia naszej pasował. Chodzila bynajmniej spać prędzej. Z tym ze ciężko było sie z kimś zgrać po prostu. Wiosna jest, ciepło się zrobi to może ruszy machina. Do sąsiadów będziemy chodzić jak w tamtym sezonie najgorsza jesień i zima... Nic się nie dzieje, nie ma gdzie wyjść, ani do kogo. Ten chory i takie tam. A u nas zieleni jest pod dostatkiem. Parki, place zabaw, lasy. Mamy tez swój ogródek. Mała ma swoja piaskownice, huśtawkę. Latem basen itp. Jest co robić. Teraz tylko czekamy na ciepła wiosnę. Mała lubi kopać, podlewać, zbierać owoce. Cała zimę jarmuż skubala bo rósł jakimś cudem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Ofelka gratki. Ładna już waga! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Listopadowaa Czas edycji: 2019-03-26 o 22:32 |
|
|
|
|
|
#590 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nogi też ogolone, nawet peeling i maseczke na twarz machnęłam. Zaraz jeszcze włosy wyprostuje ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#591 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nogi gole co drugi dzień. Trzeba być gotowym w razie czego
włosy tez staram się mieć zawsze czyste. Jutro muszę lakier poprawić u stóp bo zrobił się odprysk i tez dzisiaj maskę na facjatę nałożyłam. Szkoda ze jednak teraz bez make up wyglądam okropnie. Tak w ogóle wielam tz w obroty i potem jak wstałam jakie parcie na szyjke mialam i ból, ledwo szlam na kaczke. Czuje ze mała jest nisko ale skurczy wciąż brak 🤨 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#592 |
|
Wtajemniczenie
|
Ofelka wow tp na koniec kwietnia, a już taka masa
![]() Spakowałam torbę ![]() Zrobiłam też listę rzeczy/formalności do ogarnięcia po porodzie. Wrzucam listę w grubych punktach - wiadomo każdy ma pewnie inne zapotrzebowanie, ale jeśli uważacie że mogłam coś pominąć dajcie cynk Kolejność nie do końca chronologiczna, z resztą jak będzie zarejestrowany to można równolegle działać.1. USC - zgłoszenie urodzenia dziecka 2. Wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski 3. Zgłoszenie dziecka do ZUS 4. Umówienie się z położna środowiskowa 5. Umówienie sesji noworodkowej 6. Rejestracja dziecka w przychodni i umówienie pierwszej wizyty 7. Zgłoszenie dziecka do Medicover 8. Wniosek o wypłatę ubezpieczenia za urodzenie dziecka - ja 9. Wniosek o wypłatę ubezpieczenia za urodzenie dziecka - tż 10. Złożenie wniosków do żłobków Jutro mam zamiar opracować sobie tą listę w szczegółach, co, gdzie , do kogo, jakie formularze itp I wydaje mi się, że mam wszystko gotowe... a z drugiej strony hmm coś to podejrzane. W planie na kwiecień to ewentualnie większe porządki i ogarnięcie jedzenia w słoikach czy coś na gorsze czasy - ale będę to robić tylko w ramach przypływu sił i chęci, a nie jako must have. |
|
|
|
|
#593 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I sie wlasnie zastanawiam w co sie tu do pracy jutro ubrać ... Wiecznie w tym samym ... rzygac sie chce |
||
|
|
|
|
#594 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
|
#595 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Lo ile punktów na liście ale niektóre reż mam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#596 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie gbs gin pobierze 5.04 I wtedy też zleci badania - powtórka grupy krwi i tych z 1 trymestru, będę płakać przy okienku jak będę za nie płacić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tydzień temu w środę ważyła 2300, teraz maluchy przybierają gdzieś 250g tygodniowo, więc Twoja malutka jest zapewne w tym momencie większa ☺ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Chociaż Twój tp jest o 5 dni wcześniej, więc idą łeb w łeb dziewuszki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#597 |
|
Zakorzenienie
|
Ej mi rosną w czasie ciąży tak wolno włosy na nogach ze raz w tygodniu wystarczy u mnie golenie. No max dwa
Będę za tym tęsknić pewnie po ciąży :p A włosy te na głowie mam mięciutkie, z objętością... nieprzetluszczaja się jak zwykle... już się boje tego wypadania poporodowego, ponoć tak będzie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesteś super zorganizowana tyle ogarnąć w 1 dzień ja tyle to na cały tydzień sobie postanowiłam ![]() Zrobiłam sobie zrzut tej listy, będzie pomocna ![]() Do żłobków się składa wnioski w dowolnym momencie? Bo u nas w gminie przyjmują wnioski do końca miesiąca na rok 2018/2019, więc nie wiem? Mam składać wniosek dziecka nienarodzonego ?Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#599 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Co do żłobka to raczej musi być urodzone i mieć pesel Wydaje mi się, że można cały rok składać. Jak widziałam wnioski to tam się wpisuje teoretyczną datę od kiedy dziecko miałoby zacząć uczęszczać, ale może też co żłobek to inaczej?
|
||
|
|
|
|
#600 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
3 miesiące po pierwszym porodzie zaczął sie dramat i zostałam łysa a włosy odrastały kolejne 3 lata. Nawet nie chce myślec o tym ze teraz znowu tak bedzie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

Szkoda, że na mamę tż nie można liczyć. Moja chętna, ale trochę daleko mamy do siebie.
tz wrócił z pracy i się właśnie położyłam. Dobrze macie z teściowa
nawet mi ten obiad nie wyszedl
rybe wysuszyłam, papier sie rozmoczył od warzyw. Dziecko plulo, ale keczup ratuje, ziemniaki zjadła najpierw z keczupem a potem już nie patrzyła i od razu jadła. Szkoda ze ryba byle jaka bo młoda lubi a dzisiaj nie zjadła. Ale obiad znikł to chyba źle nie było, tz tez zjadł.

ale nie jest powiedziane ze tym razem tez będzie tak kolorowo. 

u nas zajęć w okolicy od groma, pewnie na jesieni zaczniemy chodzić z młodszym. Za to brakuje zieleni i pewnie w lecie będę żałowała że nie mam ogródka do wystawienia wózka albo jakiejś luźnej przestrzeni do spacerów.
Dzis mialam konsultacje okulisty i w oczach wszystko w porzadku. Podejrzewaja cos neurologicznego, ale zobaczymy czy zleca konsultacje.

Dobrze, że był okulista i to zweryfikował, tylko szkoda, że nadal nic nie wiadomo. Oby ten neurolog dotarł jeszcze do Ciebie.

Z przygotowaniami ostatnia prosta: torbę spakować i chciałabym zrobić listę zadań do zrobienia po porodzie wraz już z wydrukiem jakiś potrzebnych formularzy itp,., żeby później tylko odhaczać szybciutko takie tematy typu: rejestracja dziecka, macierzyński, kasa za urodzenie dziecka z ubezpieczenia itp.

26.08.2017
tzn za dwa tyg jeszcze luz, nastawiam się na 15.04, ale dzisiaj zaczęłam się schizować, że nie doczekam i lekko spanikowałam. Nie mówiąc o moim mężu, który teraz ma sajgon w pracy. Poza tym musimy kupić szafę, złożyć ją (plan jest, że w sobotę), do soboty absolutnie nie mogę urodzić 
ale nam rytm dnia naszej pasował. Chodzila bynajmniej spać prędzej. Z tym ze ciężko było sie z kimś zgrać po prostu. Wiosna jest, ciepło się zrobi to może ruszy machina. Do sąsiadów będziemy chodzić jak w tamtym sezonie 

włosy tez staram się mieć zawsze czyste. Jutro muszę lakier poprawić u stóp bo zrobił się odprysk
i tez dzisiaj maskę na facjatę nałożyłam. Szkoda ze jednak teraz bez make up wyglądam okropnie. Tak w ogóle wielam tz w obroty
i potem jak wstałam jakie parcie na szyjke mialam i ból, ledwo szlam na kaczke. Czuje ze mała jest nisko ale skurczy wciąż brak 🤨 

ja tyle to na cały tydzień sobie postanowiłam