![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kobieta to nie walizka...
Tak sie zastanawiam.
Czy jak za jakis czas ministerstwo zakazie tabletek antykoncepcyjnych ( za wyjatkiem wskazan medycznych) to tez sie ochoczo z tym zgodzicie? Bo przeciez tabletki są szkodliwe dla organizmu kobiety (ponoc zatruwają organizm, powodują problemy z zajsciem w ciąze) a takze niemoralne (bo byle gówniara na pigulach moze sie seksic ile chce, bez strachu o ciaze i bez odpowiedzialnosci) Bo mnie to osobiscie przeraza, ze powolutku, po kawalku zabiera sie nam, kobietom, prawo do wyboru a spora czesc z nas nie widzi, do czego to moze prowadzic. to nie jest progres, to jest regres. kobieta w ciazy traci wszelkie prawa na rzecz ów ciąży. i o ile wszystko przebiega gładko to jakoś to jest, ale przy komplikacjach najwazniejsze jest zycie dziecka/płodu, potem długo nic, a na koniec zycie kobiety. o jej dobrze i samopoczuciu w ogole nie ma co wspominac. Ja sie nie zgadzam na ten pomysl nie dlatego, ze jestem zagorzala zwolenniczka cesarki, ale jestem zagorzałą przeciwniczką rządów autokratycznych, którym padają kobiety. Powiecie ze demonizuje, przesadzam i wyolbrzymiam. Aborcja tez jest dozwolona w kilku wypadkach, ale mimo to sa problemy z wyegzekwowaniem tego prawa. jesli cesarka tez bedzie ograniczona w ten sposób, ucierpia na tym TYLKO rodzące kobiety i ich dzieci. czyli Wy.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem powinna być alternatywa dla kobiet w ciąży jak chcą rodzić. A dlaczego chcą cesarek? Bo nasłuchały się jak wyglądają porody naturalne.. i wcale się nie dziwię skoro na wszystkim szpitale oszczędzają. Najpierw krzyczą żeby rodzić dzieci bo za X lat będziemy społeczeństwem starych ludzi i kto będzie pracował, a potem każą rodzić bez znieczulenia.
Dlatego nie dziwię się, że już od paru lat Polski uciekają rodzić za granicę, choćby do Niemiec. Tam nawet poród siłami natury wygląda bardziej ludzko i luksusowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
W artykule nie pisza o tym jak ewentualny zakaz bedzie egzekwowany. Jakie konsekwencje wyciagac beda?
![]() |
#94 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Powiem szczerze, że nawet ten artykuł jest śmiesznie zatytułowany
![]() "Kobieta to nie walizka" a dalej czytamy że kobieta w ciąży powinna być traktowana właśnie jak walizka, jak inkubator, który nie może wtedy o niczym decydować, co dotyczy jej zycia, nie ma prawa do aborcji, a nawet do wyboru i sposobu rodzenia itp. bo przecież jest w ciąży! I najwazniejsze jest "dobro" dziecka a nie jej. Czy ktoś pomyśłał o tym, ze niektóre kobiety w cale nie chcą cierpieć przy porodzie? A obecna medycyna może to przeciez zapewnić! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj usłyszałam o tym w wiadomościach. Jestem podobnego zdania jak większość. Lekarz powinien uświadomić przyszłą matkę o wadach i zaletach cesarki jak i naturalnego rodzenia. Ona powinna dokonać wyboru. A nawet jeśli boi się bólu to ma prawo do cesarki. Niby to wszystko takie piękne mieć dzidzusia ale to właśnie kobieta musi się najwięcej wymęczyć. Ale wiadomo rozchodzi się za kase, dzieciaków bogatych polityków będzie stać na prywatne kliniki, znieczulenia itp. a większość kobiet ma się z tym pożegnać. Każdy ma prawo dokonać wyboru. Myślę, że można postawić znak równości pomiędzy cesarką a rodzeniem naturalnym. Poród naturalny podobno też taki zdrowy nie jest. Nawet nie wyobrażam sobie tego, aż mnie ciarki przechodzą. Niktórym kobietom po takim porodzie wypadają garściami włosy czy nawet zęby. Nie wiem ile w tym prawdy ale na pewno jakieś przypadki się znajdą. Cesarka też zapewne do końca nie jest bezpieczna. Tego akurat nie zaprzeczam ale strasznie irytuje mnie fakt, że pozbawiają nas do samodzielnego myślenia i podejmowania decyzji. Chcąc nie chcąc powoli zabierają nam równouprawnienia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Włosy czy zęby nie mogą ot tak sobie wypaść po porodzie naturalnym, mogą wypaść z powodu niedoboru minerałów, witamin. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Owszem, robi się badania i wtedy daje się ponoć penicylinę i inne środki przed samym porodem - jednak nie wszyscy lekarze je robią, albo tak jak moja kuzynka - można urodzić zanim przyjdą wyniki, bo wg jej gina te posiewy robi się w 38. tyg. ciąży. Na wyniki czeka się ok. 2 tyg., ona nie doczekała.
![]() |
![]() |
#99 |
BAN stały
|
Ograniczenie liczby cięć cesarskich zarekomendowało Polskie Towarzystwo Ginekologiczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
I bardzo dobrze. Bo cesarek powinno być mniej. Tylko zakazanie cesarki na życzenie pod groźbą pozwu za błąd lekarski to chyba najgorszy sposób na ich ograniczenie...
![]() |
#101 |
Wtajemniczenie
|
A tak z trochę innej beczki, to słyszałam teorię, że za ograniczeniem liczby cc optują głównie położne. Mniej porodów naturalnych - mniej pracy i tym samym pieniędzy dla nich.
Ja nie wiem, jak bym/będę rodziła. Znam kobiety, które cierpiały i cierpią po latach od cesarek, znam takie z popękanymi odbytami i szyjkami macicy po porodzie 'naturalnym'. Wszystko ma swoje plusy i minusy, ale przecież kobietom nie powinno chodzić o licytację tychże, ale o możliwość wyboru.
![]() |
#102 | ||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kobieta nie traci praw na rzecz ciazy, przeciez to jest przepis chroniacy przed zupelnie niepotrzebnym bolem i komplikacjami. Jesli dla Ciebie lezenie tydzien po porodzie obolalej i ledwie mogacej sie ruszyc jest "interesem kobiety", to zdecydowanie sie tutaj nie zgadzamy. Nie wiem dlaczego cesarka jest tak gloryfikowana? Bo jest szybko? No jest szybko, ale pozniej jest dopiero jazda. Cytat:
Autokracja? Nie chce byc cyniczny, ale jesli ktos nie chce, to nie musi isc do szpitala, niech sobie dokonuje zabiegow jakich chce. Nie rozumiem - ktos idzie do lekarza i mowi lekarzowi co ma robic? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ech...ja w przyszlosci, gdy zdecyduje sie na dziecko, bede mogla rodzic niestety tylko przez cesarke, za duza wada wzroku... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
|
Cytat:
Piszesz tak, jakby poród naturalny, nie wiązał się z żadnym cierpieniem... W skali intensywności bólu, ból porodowy jest porownywalny z amputacją kończyny bez znieczulenia. Co ty na to? A ból po cesarce jest taki sam, jak po każdej opercji! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
BAN stały
|
Cytat:
A ryzyko powikłań wskutek cesarki jest o wiele większe niż wskutek porodu naturalnego. Przeciwskazania są raczej co do porodu naturalnego, a nie cesarki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
|
Cytat:
Skoro nie ma przeciwskazań do cesarki, dlaczego chcą ją zakazać? Po prostu jest to duża interwencja w organizm kobiety i tylko silny organizm dobrze poradzi sobie z tym zabiegiem! I własnie lekarz powinien być od tego, aby zbadać nas czy cesarka w naszym przypadku nie będzie zbyt dużym ryzykiem! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem też. I jestem przekonana, że jeżeli kobiety będą miały odpowiednią wiedzę na temat obu sposobów porodu przekazaną przez lekarza, któremu ufają oraz odpowiednią opiekę z możliwością dostania znieczulenia i wyboru najwygodniejszej pozycji to liczba cesarek na życzenie znacznie spadnie.
Wyrak ma dużo racji jeżeli chodzi o kompetencje lekarza- to on powinien przedstawić pacjentce optymalny plan postępowania z nią ( bo to on najlepiej umie go ocenić) ![]() Bo przecież pacjentka może nie wyrazić zgody na poród siłami natury. I co lekarz ma wtedy zrobić?? Zostaje mu tylko cesarka...
![]() |
#108 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#109 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie chce cesarki zakazac, tylko decyzja ma lezec w kompetencjach lekarza a nie pacjenta. Cytat:
Tak samo moze nie byc medycznych przeciwskazan do usuwania zebow wiertarka udarowa, ale to jeszcze nie powod, zeby tak robic... Cytat:
Moze mi sie wydaje, ale kobiety ktore rodzily wypowiadaja sie w temacie troche inaczej niz kobiety ktore nie rodzily... Nie jestem sobie w stanie wyobrazic bolu w trakcie porodu, czy strachu przed tym bolem, ale widze zasadnosc poddanej pod dyskusje decyzji.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz: Jest Pani chora na X / jest Pani w ciąży. Są możliwe takie A, B, C, D metody leczenia / sposoby rodzenia, mają takie skutki uboczne. Pani stan zdrowia pozwala na zastosowanie metody A i B, wg mnie najlepsza dla Pani jest metoda B ze względu na Z itd. Pacjentka: Ale w metodzie B ja się boję / nie podoba mi się X. Wolałabym jednak metodę A. Jakie będa konsekwencje wybranie tej metody? Czy może jednak rozwieje Pan moje wątpliwości co do metody B? L: Bla bla bla P: Nie przekonał mnie Pan, wolę jednak metodę A. L: ok, to Pani wybór, jest pani świadoma wszystkich konsekwencji albo L: Rozumiem, jednak ja osobiście nie podejmuję się przeprowadzenia leczenia / porodu tą metodą, stanowi ona wg mnie zbyt wielkie zagrozenie dla Pani. Proszę jeszcze przemysleć sprawę i w ciągu tygodnia dać mi odpowiedź. Proszę, oto jeszcze numer telefonu i adres do lekarza, który zajmuje się metodą A. Do zobaczenia. P: Do widzenia.
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Yennifer dobrze napisane. Kobiety ktore rodziły, jak to jest? czy lekarz inromuje o wszytskim dokladnie?
![]() |
#112 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Wyrak - ale to nawet u denstysty dostajesz wybor! ja mialam do wyboru, albo jakies lekkie znieczulenie galaretka, ktore jest o tyle dobre, ze sie mniej krwawi i pozniej normalnie mozna mowic. Albo znieczulenie zatzrykiem, po ktorym iles nie mozesz ruszyc szczeka. Moglam tez wybrac zwykla narkoze. Wybralam zastrzyk, bo boje sie bolu, na tyle, zeby zaryzykowac wieksze krwawienie, ale nie widzialam potrzeby narkozy. Ja! Bo to mnie tez zab wyrywali. I bardzo jestem wdzieczna dentyscie, ze ze mna porozmawial, przedstawil mi wszystkie plusy i minusy kadej metody a na koniec dal mi wybrac.
Co do zakazu cesarki na zyczenia - dla mnie to chore. Przerazajace jest to, ze wystarczy pojechac do Tajlandii, czy nawet Indii, i tam w szpitalach kobieta ma wybor - a w Polsce - nie. No wybaczcie, ale mnie to przeraza. Poza tym, kobieta, ktora nie chce urodzic naturalnie, nie urodzi. pewein czas temu rodzila moja przyjaciolka. Miala byc cesarka, a tu niespodzianka - lekarz jej powiedzial, ze nie bedzie. A tu - - druga niespodzianka, kolezanka przestala oddychac. I dra sie na nia, ze udusi dziecko, ze ma natychmaist oddcyhac - a ona nic. A, ze oddech ma szkolony, tak latwo sie nie dala. No i tak po dwoch minutach przy pelnej panice wzieli ja jednak na cesarke. Tylko na litosc boska - po co to wszystko? Nie mozna bylo od razu ( cesarka oplacona, tak przy okazji...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
nie porownujecie zabiegow dentystycznych do krojenia ciała!
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Wysterylizować legalnie się nie możemy, aborcji dokonać też nie (wszak życie "napoczęte"...), z dostępem do antykoncepcji i wiedzy o niej jest różnie a teraz "akcja z cesarkami... Tak, wszak przeznaczeniem kobiety jest rodzić w bólach...
Cieszmy się drogie panie, że możemy jeszcze głosować, wychodzić z domu po 22 i nikt nas nie kamieniuje, gdy chodzimy po ulicach bez zamotanego na ciele buroszarego prześcieradła... ![]() Poza tym nie zgadzam się, że pokolenie naszych matek nie miało traum - moja matka i jej siostry rodziły w latach 80tych i wspominają o okropnym bólu, chamskich lekarzach i położnych oraz o totalnym upodleniu i poniżeniu, jakiego doznały w szpitalu. Mam wrażenie, że aż tak wiele nie zmieniło się przez te 20 lat ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Roznica pomiedzy metodami znieczulenia a rodzeniem naturalnym i cesarka jest zdecydowanie niewspomierna. Cytat:
--- Nie wiem czy ktos zauwazyl przytaczane w temacie statystyki, ze procent porodow przeprowadzanych nienaturalnie w Polsce jest duzo wyzszy niz wg wytycznych WHO?
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Narkoza powinna być zarezerwowana dla wyjątkowych przypadków a nie ot tak siup bo pacjent ma życzenie. Narkoza to poważne obciązenie dla organizmu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Tak szczerze, to co Teje napisala, brzmi dla mnie jak amerykanski dentysta
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W jednej z kobiecych gazet były przytoczone wyniki badań przeprowadzonych przez Kanadyjczyków na 3 mln [!] rodzących. Okazało się, że dzieci urodzone przez cc są albo w takim samym albo lepszym stanie niż te urodzone siłami natury. Upada kolejny mit.
![]() |
![]() |
#120 |
Rozeznanie
|
Dentysta owszem byl amerykanski. A mnie sie to podobalo. Wole nie skorzytsac z jakiejs mozliwosci, ale ciagle ja miec.
Co do koleznaki - dwa tygodnie po operacji wrocila do pracy. Pierwszego dnia po zabiegu juz tez normalnie w miare funkcjonowala, tylko sie pielgniarki wkurzaly, ze chciala sama do lazienki chodzic... ![]() Zreszta, tez mialam trzy tygodnie temu ciecie na brzuchu, akurat nie cesarka, ale inny zabieg ginekologiczny - i moze nie od razu, ale ogolnie czulam sie bardzo dobrze. Rzadnego zginania sie z bolu przez kilka dni nie ma, trzeba tylko pobrac srodki przeciwbolowe i jeden czy dwa dni polezec, zeby dac szwom czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.