Kobieta to nie walizka... - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-20, 17:42   #91
awia
Zakorzenienie

Dot.: Kobieta to nie walizka...

Tak sie zastanawiam.
Czy jak za jakis czas ministerstwo zakazie tabletek antykoncepcyjnych ( za wyjatkiem wskazan medycznych) to tez sie ochoczo z tym zgodzicie?

Bo przeciez tabletki są szkodliwe dla organizmu kobiety (ponoc zatruwają organizm, powodują problemy z zajsciem w ciąze) a takze niemoralne (bo byle gówniara na pigulach moze sie seksic ile chce, bez strachu o ciaze i bez odpowiedzialnosci)

Bo mnie to osobiscie przeraza, ze powolutku, po kawalku zabiera sie nam, kobietom, prawo do wyboru a spora czesc z nas nie widzi, do czego to moze prowadzic.
to nie jest progres, to jest regres.
kobieta w ciazy traci wszelkie prawa na rzecz ów ciąży.
i o ile wszystko przebiega gładko to jakoś to jest, ale przy komplikacjach najwazniejsze jest zycie dziecka/płodu, potem długo nic, a na koniec zycie kobiety. o jej dobrze i samopoczuciu w ogole nie ma co wspominac.

Ja sie nie zgadzam na ten pomysl nie dlatego, ze jestem zagorzala zwolenniczka cesarki, ale jestem zagorzałą przeciwniczką rządów autokratycznych, którym padają kobiety.

Powiecie ze demonizuje, przesadzam i wyolbrzymiam.
Aborcja tez jest dozwolona w kilku wypadkach, ale mimo to sa problemy z wyegzekwowaniem tego prawa. jesli cesarka tez bedzie ograniczona w ten sposób, ucierpia na tym TYLKO rodzące kobiety i ich dzieci. czyli Wy.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 17:50   #92
BarbiKena
Raczkowanie

Moim zdaniem powinna być alternatywa dla kobiet w ciąży jak chcą rodzić. A dlaczego chcą cesarek? Bo nasłuchały się jak wyglądają porody naturalne.. i wcale się nie dziwię skoro na wszystkim szpitale oszczędzają. Najpierw krzyczą żeby rodzić dzieci bo za X lat będziemy społeczeństwem starych ludzi i kto będzie pracował, a potem każą rodzić bez znieczulenia.

Dlatego nie dziwię się, że już od paru lat Polski uciekają rodzić za granicę, choćby do Niemiec. Tam nawet poród siłami natury wygląda bardziej ludzko i luksusowo.
BarbiKena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 17:57   #93
syntagma
Zakorzenienie

W artykule nie pisza o tym jak ewentualny zakaz bedzie egzekwowany. Jakie konsekwencje wyciagac beda?
Stary 2008-08-20, 17:59   #94
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Powiem szczerze, że nawet ten artykuł jest śmiesznie zatytułowany
"Kobieta to nie walizka" a dalej czytamy że kobieta w ciąży powinna być traktowana właśnie jak walizka, jak inkubator, który nie może wtedy o niczym decydować, co dotyczy jej zycia, nie ma prawa do aborcji, a nawet do wyboru i sposobu rodzenia itp. bo przecież jest w ciąży! I najwazniejsze jest "dobro" dziecka a nie jej. Czy ktoś pomyśłał o tym, ze niektóre kobiety w cale nie chcą cierpieć przy porodzie? A obecna medycyna może to przeciez zapewnić!
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 18:01   #95
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MaDaLennA Pokaż wiadomość
Brrr. Mam dziką ochotę zamienic ten kraj na jakiś nieco bardziej cywilizowany
z każdą durną ideą rządu ta ochota wzrasta o 5%...
Dokładnie o tym samym pomyślałam

Dzisiaj usłyszałam o tym w wiadomościach.
Jestem podobnego zdania jak większość.
Lekarz powinien uświadomić przyszłą matkę o wadach i zaletach cesarki jak i naturalnego rodzenia.
Ona powinna dokonać wyboru.
A nawet jeśli boi się bólu to ma prawo do cesarki.
Niby to wszystko takie piękne mieć dzidzusia ale to właśnie kobieta musi się najwięcej wymęczyć.

Ale wiadomo rozchodzi się za kase, dzieciaków bogatych polityków będzie stać na prywatne kliniki, znieczulenia itp. a większość kobiet ma się z tym pożegnać.

Każdy ma prawo dokonać wyboru.

Myślę, że można postawić znak równości pomiędzy cesarką a rodzeniem naturalnym.

Poród naturalny podobno też taki zdrowy nie jest. Nawet nie wyobrażam sobie tego, aż mnie ciarki przechodzą.
Niktórym kobietom po takim porodzie wypadają garściami włosy czy nawet zęby.
Nie wiem ile w tym prawdy ale na pewno jakieś przypadki się znajdą.

Cesarka też zapewne do końca nie jest bezpieczna.
Tego akurat nie zaprzeczam ale strasznie irytuje mnie fakt, że pozbawiają nas do samodzielnego myślenia i podejmowania decyzji.

Chcąc nie chcąc powoli zabierają nam równouprawnienia...
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 18:13   #96
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
Poród naturalny podobno też taki zdrowy nie jest. Nawet nie wyobrażam sobie tego, aż mnie ciarki przechodzą.
Niktórym kobietom po takim porodzie wypadają garściami włosy czy nawet zęby.
Nie wiem ile w tym prawdy ale na pewno jakieś przypadki się znajdą.
No wiesz, z takim podejsciem to można by uznać, że życie ogólnie nie jest zdrowe
Włosy czy zęby nie mogą ot tak sobie wypaść po porodzie naturalnym, mogą wypaść z powodu niedoboru minerałów, witamin.
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 18:37   #97
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Gdyby to mężczyźni rodzili, to byłby zakaz rodzenia siłami natury
o tak.

nie chce zeby ktos decydował za mnie, bo ja nie decyduje za nikogo. niech dadzą mi prawo wyboru.
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 18:40   #98
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez evil minded Pokaż wiadomość
A tak w ogóle, jak to możliwe mieć takie bakterie w pochwie? Nie robi się żadnych badań przed porodem?
Jest możliwe Wiele kobiet ma w pochwie bakterie i grzyby, które są obecne w posiewach, ale nie dają objawów i mimo leczenia nie 'znikają'. Jest to ich część flory i coraz częściej nie leczy się tego.
Owszem, robi się badania i wtedy daje się ponoć penicylinę i inne środki przed samym porodem - jednak nie wszyscy lekarze je robią, albo tak jak moja kuzynka - można urodzić zanim przyjdą wyniki, bo wg jej gina te posiewy robi się w 38. tyg. ciąży. Na wyniki czeka się ok. 2 tyg., ona nie doczekała.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 18:40   #99
evil minded
BAN stały

Ograniczenie liczby cięć cesarskich zarekomendowało Polskie Towarzystwo Ginekologiczne.
Stary 2008-08-20, 18:47   #100
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Ograniczenie liczby cięć cesarskich zarekomendowało Polskie Towarzystwo Ginekologiczne.
I bardzo dobrze. Bo cesarek powinno być mniej. Tylko zakazanie cesarki na życzenie pod groźbą pozwu za błąd lekarski to chyba najgorszy sposób na ich ograniczenie...
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 18:49   #101
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

A tak z trochę innej beczki, to słyszałam teorię, że za ograniczeniem liczby cc optują głównie położne. Mniej porodów naturalnych - mniej pracy i tym samym pieniędzy dla nich.
Ja nie wiem, jak bym/będę rodziła. Znam kobiety, które cierpiały i cierpią po latach od cesarek, znam takie z popękanymi odbytami i szyjkami macicy po porodzie 'naturalnym'. Wszystko ma swoje plusy i minusy, ale przecież kobietom nie powinno chodzić o licytację tychże, ale o możliwość wyboru.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 19:00   #102
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
OK, zgadzam się, niech lekarz podejmuje decyzję, ale wspólnie z pacjentką. Niech bierze pod uwagę jej zdanie, co niestety w Polsce nie jest częste, i to nie z powodów medycznych tylko światopoglądowych czy obyczajowych. To jest to o czym Dziewczyny pisały - "nie podam Ci znieczulenia mimo iż nie ma przeciwskazań", "chciałaś mieć dziecko to cierp" etc. Dla mnie takie coś to okrucieństwo. Mamy teraz tak zaawansowaną technikę, że w wielu przypadkach są mozliwości wyboru metody leczenia. Rodzenia dzieci też. I tak jak już napisałam wcześniej, to lekarz powinien uświadomić Kobietę o wszystkich wadach i zaletach róznych metod. Powinien ją przebadać, i jeżeli Kobieta chce mieć cesarkę, pozwala jej na to stan zdrowia, nie ma żadnych przeciwskazań, to dlaczego widzimisię lekarza ma o tym decydować? W takim wypadku nie pozostaje nic innego jak zmienić lekarza
Nie, moim zdaniem nie ma zadnej mowy o wspolnym podejmowaniu decyzji - pacjent jak najbardziej powiniem miec wiedze o wszystkich dostepnych sposobach/zabiegach w danej sytuacji, powinien wyrazic lekarzowi swoje preferencje, ale to lekarz podejmuje decyzje. Jesli lekarz uwaza, ze nie ma przyczyn medycznych usprawiedliwiajacych przeprowadzenie cesarki, to nie uwazam, ze ktos moglby sobie tego zazyczyc. Nie wspominajac juz o tym, ze przy takim intensywnym przezyciu i bolu, a przy braku odpowiedniej wiedzy i doswiadczenia pacjent nie jest po prostu w stanie podjac decyzji. Jak komus sie to nie podoba, owszem, moze zmieniac lekarza do woli... ale o zadnym wspoldecydowaniu moim zdaniem nie powinno byc mowy.

Cytat:
Napisane przez awia
Tak sie zastanawiam.
Czy jak za jakis czas ministerstwo zakazie tabletek antykoncepcyjnych ( za wyjatkiem wskazan medycznych) to tez sie ochoczo z tym zgodzicie?

Bo przeciez tabletki są szkodliwe dla organizmu kobiety (ponoc zatruwają organizm, powodują problemy z zajsciem w ciąze) a takze niemoralne (bo byle gówniara na pigulach moze sie seksic ile chce, bez strachu o ciaze i bez odpowiedzialnosci)
KAZDY lek ma przeciwskazania i potencjalne skutki uboczne.

Cytat:
Napisane przez awia
Bo mnie to osobiscie przeraza, ze powolutku, po kawalku zabiera sie nam, kobietom, prawo do wyboru a spora czesc z nas nie widzi, do czego to moze prowadzic.
to nie jest progres, to jest regres.
kobieta w ciazy traci wszelkie prawa na rzecz ów ciąży.
i o ile wszystko przebiega gładko to jakoś to jest, ale przy komplikacjach najwazniejsze jest zycie dziecka/płodu, potem długo nic, a na koniec zycie kobiety. o jej dobrze i samopoczuciu w ogole nie ma co wspominac.
Moim zdaniem nie ma to zadnego zwiazku z prawami kobiet, tylko z wlasciwym podejsciem do procedur medycznych. Nie ma zadnego uzasadnienia dla cesarek na zyczenie; w jaki sposob rodzaca kobieta jest w stanie stwierdzic, czy powinna miec cesarke, czy nie? Nie roszcze sobie zadnych praw do decydowania za lekarza o leczeniu czegokolwiek i nie twierdze ze to jest jakiekolwiek ograniczanie moich praw.

Kobieta nie traci praw na rzecz ciazy, przeciez to jest przepis chroniacy przed zupelnie niepotrzebnym bolem i komplikacjami. Jesli dla Ciebie lezenie tydzien po porodzie obolalej i ledwie mogacej sie ruszyc jest "interesem kobiety", to zdecydowanie sie tutaj nie zgadzamy. Nie wiem dlaczego cesarka jest tak gloryfikowana? Bo jest szybko? No jest szybko, ale pozniej jest dopiero jazda.

Cytat:
Napisane przez awia
Ja sie nie zgadzam na ten pomysl nie dlatego, ze jestem zagorzala zwolenniczka cesarki, ale jestem zagorzałą przeciwniczką rządów autokratycznych, którym padają kobiety.

Powiecie ze demonizuje, przesadzam i wyolbrzymiam.
Aborcja tez jest dozwolona w kilku wypadkach, ale mimo to sa problemy z wyegzekwowaniem tego prawa. jesli cesarka tez bedzie ograniczona w ten sposób, ucierpia na tym TYLKO rodzące kobiety i ich dzieci. czyli Wy
W jaki sposob ucierpia?

Autokracja? Nie chce byc cyniczny, ale jesli ktos nie chce, to nie musi isc do szpitala, niech sobie dokonuje zabiegow jakich chce. Nie rozumiem - ktos idzie do lekarza i mowi lekarzowi co ma robic?

Cytat:
Napisane przez Deborah100
Dzisiaj usłyszałam o tym w wiadomościach.
Jestem podobnego zdania jak większość.
Lekarz powinien uświadomić przyszłą matkę o wadach i zaletach cesarki jak i naturalnego rodzenia.
Ona powinna dokonać wyboru.
A nawet jeśli boi się bólu to ma prawo do cesarki.
Niby to wszystko takie piękne mieć dzidzusia ale to właśnie kobieta musi się najwięcej wymęczyć.
Podtrzymuje zdanie, ze pacjent nie ma doswiadczenia, wiedzy i oceny potrzebnej do podjecia decyzji jaki zabieg powinien byc wykonany.

Cytat:
Ale wiadomo rozchodzi się za kase, dzieciaków bogatych polityków będzie stać na prywatne kliniki, znieczulenia itp. a większość kobiet ma się z tym pożegnać.
A moze sie rozchodzi o kobiety, ktore cierpialy/mialy problemy przez niepotrzebne cesarki?

Cytat:
Każdy ma prawo dokonać wyboru.
Tak i gdy swiadomie wybierasz pomoc lekarza, to on/ona podejmuje decyzje. Jest wybor - jesli ktos nie chce, nie musi korzystac z uslug lekarza.

Cytat:
Myślę, że można postawić znak równości pomiędzy cesarką a rodzeniem naturalnym.
Wg stanu mojej wiedzy - jest zupelnie przeciwnie.

Cytat:
Cesarka też zapewne do końca nie jest bezpieczna.
Tego akurat nie zaprzeczam ale strasznie irytuje mnie fakt, że pozbawiają nas do samodzielnego myślenia i podejmowania decyzji.
A co ma do rzeczy samodzielne myslenie, gdy mowimy o sprawach, o ktorych przecietny pacjent nie ma bladego pojecia?

Cytat:
Chcąc nie chcąc powoli zabierają nam równouprawnienia...
W jaki sposob, czy mezczyzni moga sobie wybierac jakie zabiegi chca u lekarza?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 19:03   #103
Tusio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez -agniesia- Pokaż wiadomość
I bardzo dobrze. Bo cesarek powinno być mniej. Tylko zakazanie cesarki na życzenie pod groźbą pozwu za błąd lekarski to chyba najgorszy sposób na ich ograniczenie...
a moim zdaniem decyzja powinna nalezec do rodzacej kobiety.

ech...ja w przyszlosci, gdy zdecyduje sie na dziecko, bede mogla rodzic niestety tylko przez cesarke, za duza wada wzroku...
Tusio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 19:06   #104
madzia.a

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Moim zdaniem nie ma to zadnego zwiazku z prawami kobiet, tylko z wlasciwym podejsciem do procedur medycznych. Nie ma zadnego uzasadnienia dla cesarek na zyczenie; w jaki sposob rodzaca kobieta jest w stanie stwierdzic, czy powinna miec cesarke, czy nie? Nie roszcze sobie zadnych praw do decydowania za lekarza o leczeniu czegokolwiek i nie twierdze ze to jest jakiekolwiek ograniczanie moich praw.

Podtrzymuje zdanie, ze pacjent nie ma doswiadczenia, wiedzy i oceny potrzebnej do podjecia decyzji jaki zabieg powinien byc wykonany.

A moze sie rozchodzi o kobiety, ktore cierpialy/mialy problemy przez niepotrzebne cesarki?
Ale przecież my tu mówimy o wyborze cesarki, gdy lekarz stwierdzi, że nie mamy do niej żadnych przeciwskazań! Nie chodzi o to, żebyśmy same podejmowały decyzje, nie wiedząc czy nasz organizm to wytrzyma!

Piszesz tak, jakby poród naturalny, nie wiązał się z żadnym cierpieniem...
W skali intensywności bólu, ból porodowy jest porownywalny z amputacją kończyny bez znieczulenia. Co ty na to?
A ból po cesarce jest taki sam, jak po każdej opercji!
Stary 2008-08-20, 19:07   #105
evil minded
BAN stały

Cytat:
Nie, moim zdaniem nie ma zadnej mowy o wspolnym podejmowaniu decyzji - pacjent jak najbardziej powiniem miec wiedze o wszystkich dostepnych sposobach/zabiegach w danej sytuacji, powinien wyrazic lekarzowi swoje preferencje, ale to lekarz podejmuje decyzje. Jesli lekarz uwaza, ze nie ma przyczyn medycznych usprawiedliwiajacych przeprowadzenie cesarki, to nie uwazam, ze ktos moglby sobie tego zazyczyc. Nie wspominajac juz o tym, ze przy takim intensywnym przezyciu i bolu, a przy braku odpowiedniej wiedzy i doswiadczenia pacjent nie jest po prostu w stanie podjac decyzji. Jak komus sie to nie podoba, owszem, moze zmieniac lekarza do woli... ale o zadnym wspoldecydowaniu moim zdaniem nie powinno byc mowy.
Nie da się ukryć, coś w tym jest. Bo to lekarz jest ODPOWIEDZIALNY za zdrowie i życie pacjentki i jej dziecka.
A ryzyko powikłań wskutek cesarki jest o wiele większe niż wskutek porodu naturalnego.

Cytat:
Napisane przez madzia.a Pokaż wiadomość
Ale przecież my tu mówimy o wyborze cesarki, gdy lekarz stwierdzi, że nie mamy do niej żadnych przeciwskazań! Nie chodzi o to, żebyśmy same podejmowały decyzje, nie wiedząc czy nasz organizm to wytrzyma!
Przeciwskazania są raczej co do porodu naturalnego, a nie cesarki.
Stary 2008-08-20, 19:12   #106
madzia.a

Cytat:
Nie da się ukryć, coś w tym jest. Bo to lekarz jest ODPOWIEDZIALNY za zdrowie i życie pacjentki i jej dziecka.
A ryzyko powikłań wskutek cesarki jest o wiele większe niż wskutek porodu naturalnego.

Przeciwskazania są raczej co do porodu naturalnego, a nie cesarki.
Nie zgadzam się z tym. Skoro ryzyko powikłań jest takie duże, to dlaczego kobiety z rodzin ginekologów w 95% mają cesarke?
Skoro nie ma przeciwskazań do cesarki, dlaczego chcą ją zakazać?
Po prostu jest to duża interwencja w organizm kobiety i tylko silny organizm dobrze poradzi sobie z tym zabiegiem! I własnie lekarz powinien być od tego, aby zbadać nas czy cesarka w naszym przypadku nie będzie zbyt dużym ryzykiem!
Stary 2008-08-20, 19:19   #107
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tusio Pokaż wiadomość
a moim zdaniem decyzja powinna nalezec do rodzacej kobiety.
Moim zdaniem też. I jestem przekonana, że jeżeli kobiety będą miały odpowiednią wiedzę na temat obu sposobów porodu przekazaną przez lekarza, któremu ufają oraz odpowiednią opiekę z możliwością dostania znieczulenia i wyboru najwygodniejszej pozycji to liczba cesarek na życzenie znacznie spadnie.

Wyrak ma dużo racji jeżeli chodzi o kompetencje lekarza- to on powinien przedstawić pacjentce optymalny plan postępowania z nią ( bo to on najlepiej umie go ocenić) Jednak w przypadku każdej procedury jest tak, że pacjent musi wyrazić zgodę. Dlatego tak ważna tutaj jest relacja lekarz pacjent i zaufanie.
Bo przecież pacjentka może nie wyrazić zgody na poród siłami natury. I co lekarz ma wtedy zrobić?? Zostaje mu tylko cesarka...
Stary 2008-08-20, 19:23   #108
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie zgadzam się z tym. Skoro ryzyko powikłań jest takie duże, to dlaczego kobiety z rodzin ginekologów w 95% mają cesarke?
Po prostu jest to duża interwencja w organizm kobiety i tylko silny organizm dobrze poradzi sobie z tym zabiegiem! I własnie lekarz powinien być od tego, aby zbadać nas czy cesarka w naszym przypadku nie będzie zbyt dużym ryzykiem!
Skąd masz takie dane???
Stary 2008-08-20, 19:49   #109
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Poprosilbym o zrodlo tej statystyki.

Cytat:
Nikt nie chce cesarki zakazac, tylko decyzja ma lezec w kompetencjach lekarza a nie pacjenta.

Cytat:
To nie tak, decyzje o cesarce podejmuje sie, gdy sa przeciwskazania do normalnego porodu.

Tak samo moze nie byc medycznych przeciwskazan do usuwania zebow wiertarka udarowa, ale to jeszcze nie powod, zeby tak robic...

Cytat:
Piszesz tak, jakby poród naturalny, nie wiązał się z żadnym cierpieniem...
W skali intensywności bólu, ból porodowy jest porownywalny z amputacją kończyny bez znieczulenia. Co ty na to?
A ból po cesarce jest taki sam, jak po każdej opercji!
Nic ja na to. Przeciez nigdzie nie twierdze, ze to jest bezbolesne, czy malo bolesne. Bol po cesarce nie jest taki sam jak po kazdej operacji - w ogole co rozumiesz pod pojeciem "kazda" operacja?

Moze mi sie wydaje, ale kobiety ktore rodzily wypowiadaja sie w temacie troche inaczej niz kobiety ktore nie rodzily... Nie jestem sobie w stanie wyobrazic bolu w trakcie porodu, czy strachu przed tym bolem, ale widze zasadnosc poddanej pod dyskusje decyzji.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 20:34   #110
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:

No to się nie zgadzamy. Dla mnie to powinno wyglądać tak:

Lekarz: Jest Pani chora na X / jest Pani w ciąży. Są możliwe takie A, B, C, D metody leczenia / sposoby rodzenia, mają takie skutki uboczne. Pani stan zdrowia pozwala na zastosowanie metody A i B, wg mnie najlepsza dla Pani jest metoda B ze względu na Z itd.
Pacjentka: Ale w metodzie B ja się boję / nie podoba mi się X. Wolałabym jednak metodę A. Jakie będa konsekwencje wybranie tej metody? Czy może jednak rozwieje Pan moje wątpliwości co do metody B?
L: Bla bla bla
P: Nie przekonał mnie Pan, wolę jednak metodę A.
L: ok, to Pani wybór, jest pani świadoma wszystkich konsekwencji
albo
L: Rozumiem, jednak ja osobiście nie podejmuję się przeprowadzenia leczenia / porodu tą metodą, stanowi ona wg mnie zbyt wielkie zagrozenie dla Pani. Proszę jeszcze przemysleć sprawę i w ciągu tygodnia dać mi odpowiedź. Proszę, oto jeszcze numer telefonu i adres do lekarza, który zajmuje się metodą A. Do zobaczenia.
P: Do widzenia.
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 20:48   #111
Madaaa
Zakorzenienie

Yennifer dobrze napisane. Kobiety ktore rodziły, jak to jest? czy lekarz inromuje o wszytskim dokladnie?
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 20:52   #112
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
No to się nie zgadzamy. Dla mnie to powinno wyglądać tak:

Lekarz: Jest Pani chora na X / jest Pani w ciąży. Są możliwe takie A, B, C, D metody leczenia / sposoby rodzenia, mają takie skutki uboczne. Pani stan zdrowia pozwala na zastosowanie metody A i B, wg mnie najlepsza dla Pani jest metoda B ze względu na Z itd.
Pacjentka: Ale w metodzie B ja się boję / nie podoba mi się X. Wolałabym jednak metodę A. Jakie będa konsekwencje wybranie tej metody? Czy może jednak rozwieje Pan moje wątpliwości co do metody B?
L: Bla bla bla
P: Nie przekonał mnie Pan, wolę jednak metodę A.
L: ok, to Pani wybór, jest pani świadoma wszystkich konsekwencji
albo
L: Rozumiem, jednak ja osobiście nie podejmuję się przeprowadzenia leczenia / porodu tą metodą, stanowi ona wg mnie zbyt wielkie zagrozenie dla Pani. Proszę jeszcze przemysleć sprawę i w ciągu tygodnia dać mi odpowiedź. Proszę, oto jeszcze numer telefonu i adres do lekarza, który zajmuje się metodą A. Do zobaczenia.
P: Do widzenia.
I wtedy wszyscy ludzie obudzili sie z tego pieknego snu...

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 21:03   #113
Teje
Rozeznanie

Wyrak - ale to nawet u denstysty dostajesz wybor! ja mialam do wyboru, albo jakies lekkie znieczulenie galaretka, ktore jest o tyle dobre, ze sie mniej krwawi i pozniej normalnie mozna mowic. Albo znieczulenie zatzrykiem, po ktorym iles nie mozesz ruszyc szczeka. Moglam tez wybrac zwykla narkoze. Wybralam zastrzyk, bo boje sie bolu, na tyle, zeby zaryzykowac wieksze krwawienie, ale nie widzialam potrzeby narkozy. Ja! Bo to mnie tez zab wyrywali. I bardzo jestem wdzieczna dentyscie, ze ze mna porozmawial, przedstawil mi wszystkie plusy i minusy kadej metody a na koniec dal mi wybrac.

Co do zakazu cesarki na zyczenia - dla mnie to chore. Przerazajace jest to, ze wystarczy pojechac do Tajlandii, czy nawet Indii, i tam w szpitalach kobieta ma wybor - a w Polsce - nie. No wybaczcie, ale mnie to przeraza.

Poza tym, kobieta, ktora nie chce urodzic naturalnie, nie urodzi. pewein czas temu rodzila moja przyjaciolka. Miala byc cesarka, a tu niespodzianka - lekarz jej powiedzial, ze nie bedzie. A tu - - druga niespodzianka, kolezanka przestala oddychac. I dra sie na nia, ze udusi dziecko, ze ma natychmaist oddcyhac - a ona nic. A, ze oddech ma szkolony, tak latwo sie nie dala. No i tak po dwoch minutach przy pelnej panice wzieli ja jednak na cesarke. Tylko na litosc boska - po co to wszystko? Nie mozna bylo od razu ( cesarka oplacona, tak przy okazji...)
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 21:16   #114
Madaaa
Zakorzenienie

nie porownujecie zabiegow dentystycznych do krojenia ciała!
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 21:22   #115
Jula
Zakorzenienie

Wysterylizować legalnie się nie możemy, aborcji dokonać też nie (wszak życie "napoczęte"...), z dostępem do antykoncepcji i wiedzy o niej jest różnie a teraz "akcja z cesarkami... Tak, wszak przeznaczeniem kobiety jest rodzić w bólach...
Cieszmy się drogie panie, że możemy jeszcze głosować, wychodzić z domu po 22 i nikt nas nie kamieniuje, gdy chodzimy po ulicach bez zamotanego na ciele buroszarego prześcieradła...

Poza tym nie zgadzam się, że pokolenie naszych matek nie miało traum - moja matka i jej siostry rodziły w latach 80tych i wspominają o okropnym bólu, chamskich lekarzach i położnych oraz o totalnym upodleniu i poniżeniu, jakiego doznały w szpitalu. Mam wrażenie, że aż tak wiele nie zmieniło się przez te 20 lat

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 21:29   #116
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
Wyrak - ale to nawet u denstysty dostajesz wybor! ja mialam do wyboru, albo jakies lekkie znieczulenie galaretka, ktore jest o tyle dobre, ze sie mniej krwawi i pozniej normalnie mozna mowic. Albo znieczulenie zatzrykiem, po ktorym iles nie mozesz ruszyc szczeka. Moglam tez wybrac zwykla narkoze. Wybralam zastrzyk, bo boje sie bolu, na tyle, zeby zaryzykowac wieksze krwawienie, ale nie widzialam potrzeby narkozy. Ja! Bo to mnie tez zab wyrywali. I bardzo jestem wdzieczna dentyscie, ze ze mna porozmawial, przedstawil mi wszystkie plusy i minusy kadej metody a na koniec dal mi wybrac.
Po pierwsze, porownanie borowania bez znieczulenia, czy ze znieczuleniem z cieciem brzuch, po ktorym groza powiklania i przykucie do lozka na kilka dni do mnie nie przemawia.

Roznica pomiedzy metodami znieczulenia a rodzeniem naturalnym i cesarka jest zdecydowanie niewspomierna.

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
Poza tym, kobieta, ktora nie chce urodzic naturalnie, nie urodzi. pewein czas temu rodzila moja przyjaciolka. Miala byc cesarka, a tu niespodzianka - lekarz jej powiedzial, ze nie bedzie. A tu - - druga niespodzianka, kolezanka przestala oddychac. I dra sie na nia, ze udusi dziecko, ze ma natychmaist oddcyhac - a ona nic. A, ze oddech ma szkolony, tak latwo sie nie dala. No i tak po dwoch minutach przy pelnej panice wzieli ja jednak na cesarke. Tylko na litosc boska - po co to wszystko? Nie mozna bylo od razu ( cesarka oplacona, tak przy okazji...)
Po co maja ja ciac, jak mogla urodzic normalnie? W jakiej byla kondycji po cesarce? Jak dla mnie super przyklad - wszystko jest ok, zadnych wskazan do wykonania tak nieinwazyjnego zabiegu, a ona chciala cesarke i juz, do tego stopnia, ze ryzykowala niedotlenienie dziecka.

---

Nie wiem czy ktos zauwazyl przytaczane w temacie statystyki, ze procent porodow przeprowadzanych nienaturalnie w Polsce jest duzo wyzszy niz wg wytycznych WHO?

Stary 2008-08-20, 21:52   #117
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Teje
Szczerze? Nie miałabym zaufania do lekarza który proponuje pacjentowi który w sumie ' tylko się boi' taki ciężki kaliber.
Narkoza powinna być zarezerwowana dla wyjątkowych przypadków a nie ot tak siup bo pacjent ma życzenie.
Narkoza to poważne obciązenie dla organizmu.
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 22:08   #118
Wyrak
Zakorzenienie

Tak szczerze, to co Teje napisala, brzmi dla mnie jak amerykanski dentysta

Stary 2008-08-20, 22:13   #119
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
To nie tak, decyzje o cesarce podejmuje sie, gdy sa przeciwskazania do normalnego porodu.
A jednym z przeciwwskazań jest silny [potwierdzony przez psychologa] lęk przed porodem naturalnym. I co? Bez cc na życzenie taka kobieta też będzie musiała rodzić tradycyjnie. Paranoja.
W jednej z kobiecych gazet były przytoczone wyniki badań przeprowadzonych przez Kanadyjczyków na 3 mln [!] rodzących. Okazało się, że dzieci urodzone przez cc są albo w takim samym albo lepszym stanie niż te urodzone siłami natury. Upada kolejny mit.

Stary 2008-08-20, 22:18   #120
Teje
Rozeznanie

Dentysta owszem byl amerykanski. A mnie sie to podobalo. Wole nie skorzytsac z jakiejs mozliwosci, ale ciagle ja miec.

Co do koleznaki - dwa tygodnie po operacji wrocila do pracy. Pierwszego dnia po zabiegu juz tez normalnie w miare funkcjonowala, tylko sie pielgniarki wkurzaly, ze chciala sama do lazienki chodzic... Wiec nie ma regul.

Zreszta, tez mialam trzy tygodnie temu ciecie na brzuchu, akurat nie cesarka, ale inny zabieg ginekologiczny - i moze nie od razu, ale ogolnie czulam sie bardzo dobrze. Rzadnego zginania sie z bolu przez kilka dni nie ma, trzeba tylko pobrac srodki przeciwbolowe i jeden czy dwa dni polezec, zeby dac szwom czas.
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości