Lubelskie Panny Młode cz. III - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-20, 13:44   #3211
egwene6
Rozeznanie

Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. III

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka84 Pokaż wiadomość
Ja wlasnie chce miec kilka druhen, ale zobaczymy czy mi sie to uda
U mnie też będzie kilka minimum 3 a kusi mnie nawet 5 bo nie potrafię wybrac tylko jednej z moich przyjaciółek a siostry niestety nie mam

12.09.2011
Emma i Gabriel już z nami
egwene6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 14:53   #3212
Miira
Zadomowienie

GG do Miira

Cytat:
Napisane przez Matplaneta Pokaż wiadomość
Dziewczyny, niedługo wybieram się w poszukiwania sukni w Lublinie. Nie wiem czy o tym już ppisałyście(jest masa stron do przeczytania a będąc w pracy od 8-16:00 nie mogę sobie pozwolić na taką swawolę -ale zaryzykuję z pytaniem- który salon jest szczegolnie godny polecenia?
Mnie kusi wystawa tego salonu na ul. Lipowej -ale obawiam się, że ceny zwalą mnie z nóg! No i Regina Diamante może?
hmm ja jak będę szukać sukni to na pewno Papa Michel, Lisa Ferrera, Cymbeline i Margarett. Regina Diamatne hmm... mam złe wspomnienia jak byłam tam rok temu szukać sukni dla mojej bratowej. Suknie były hm.. nic specjalnego, drogie a najgorsze panie ekspedientki po prostu horror. Próbowały wcisnąć nam suknie w której moja bratowa wyglądała jak wieloryb (suknia była okropna, wszystko na niej było jak z jakiegoś odpustu). Jeśli by ci sie chciało wybrać do Wawy to chyba salon Madonna jest ok. nie byłam tam ale na stronie mają b. dużo sukien i niektóre b. ciekawe. www.madonna.pl

Oh gdyby Poznań był bliżej na allegro ktoś sprzedaje suknie która mi sie b.podoba http://allegro.pl/item418719376_clar...ia_slubna.html ale rozmiar 34/36 No pod biustem niby się zgadza + / - 75cm miseczka B też by się zgadzało. Nawet na wzrost do 172 to by sie też zgadzało ale to 34/36 to mnie jakoś odstraszyło. Tym bardziej że ja mam figurę "gruszki" i nie wiem czy dobrze bym wyglądała w takiej (no i to taka trochę "ciążówka"). A do Poznania raczej specjalnie po nią jechać nie będę... a kupić w ciemno za 1800 to tez średnio :/

Od dzisiaj zostało nam równo 10 miesięcy do ślubu A jak się zaręczyliśmy to było 18

Edytowane przez Miira
Czas edycji: 2008-08-20 o 15:20
Miira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 16:40   #3213
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calinkinia Pokaż wiadomość
Marteczka salę mam w Dominowie w nowo budowanym Domu Weselnym firmy Misiarz.....
a to jest nowo budowana sala ja tam byłam na weselu ze 2 lata temu no chyba, że po prostu rozbudowuje się.

14.08.2010
baby
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 17:16   #3214
calinkinia
Raczkowanie

GG do calinkinia

Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość
a to jest nowo budowana sala ja tam byłam na weselu ze 2 lata temu no chyba, że po prostu rozbudowuje się.
Onaelko ten o którym mówisz jest przy drodze i juz długo prosperuje . Nowy dom weselny jest duzy na 350 osób i jest niedaleko tego starego tylko dalej od ulicy. Jak sie jedzie przez glusk w strone lasu to widac taki duzy żółty budynek. Nie jest jeszcze co prawda wykończony w środku ani na zewnatrz (nie ma podjazdu itd) więc niewiele osób o nim jeszcze wie. Także troszkę w ciemno ale wierzę że będzie ładnie

"A dream is a wish your heart makes...."
calinkinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 18:04   #3215
madzia66
Raczkowanie

Dziewczyny! mam pytanko...
Czy któraś z Was nie orientuje sie jakiej firmy to suknia( ta pierwsza) i gdzie mogłabym ja przymierzyć? Na tej modelce wygląda ślicznie ale na okrąglutkiej i bardzo "hojnie obdarzonej przez naturę" w biust brunetce średniego wzrostu może prezentować się nieco szpetnie. Tak ogólnie to mam dylemat między nr 1 a 2. Wiadomo, że ta pierwsza wygląda perfekcyjnie ponieważ modelka jest idealna, odpowiednie światło itd. W drugiej wyglądałabym podobnie jak dziewczyna na zdjęciu- wiem bo mierzyłam już taką w Lublinie. Bardzo proszę o opinie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg galeria_we_dwoje_2.jpg (40,4 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg real.jpg (46,8 KB, 54 załadowań)
madzia66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 18:31   #3216
skrzatek24
Rozeznanie

Właśnie wróciłam od fryzjera i dopiero teraz dowiedziałam się o tragedii na lotnisku w Madrycie. Aż mnie ciarki przeszły jak pomyślałam, że miss.hot poleciała dziś na Kanary. Całe szczęście, nawet gdyby mieli mieć przesiadkę w Madrycie, na ten lot pewnie by nie zdąrzyli...
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 18:53   #3217
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Onaelko ten o którym mówisz jest przy drodze i juz długo prosperuje . Nowy dom weselny jest duzy na 350 osób i jest niedaleko tego starego tylko dalej od ulicy. Jak sie jedzie przez glusk w strone lasu to widac taki duzy żółty budynek. Nie jest jeszcze co prawda wykończony w środku ani na zewnatrz (nie ma podjazdu itd) więc niewiele osób o nim jeszcze wie. Także troszkę w ciemno ale wierzę że będzie ładnie
a to nie wiedziałam o tym. A to jest ten sam właściciel co tego pierwszego Misiarza??

14.08.2010
baby
Stary 2008-08-20, 18:57   #3218
calinkinia
Raczkowanie

GG do calinkinia

Cytat:
a to nie wiedziałam o tym. A to jest ten sam właściciel co tego pierwszego Misiarza??
Tak, to jest ten sam właściciel

Stary 2008-08-20, 18:59   #3219
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, to jest ten sam właściciel
aha, tak pytam bo wiesz słyszałam wiele niestety nie miłego o tym właścicielu. No ale nie chcę nic mówić bo osobiście nie miałam z nim kontaku tylko wiem to po rozmowie z osobami, które tam miały swoje wesele.

14.08.2010
baby
Stary 2008-08-20, 20:24   #3220
viki_22_83
Raczkowanie

GG do viki_22_83

Mam pytanie pewnie sie powtorze ale trudno jakie wino wybieracie slodkie półsłotkie wytrawne półwytrawne, czerwone białe, jaka firma. No i wielki znak zapytania szampan ??? normalnie sama nie wiem tyle tego zeczlowiek nie przepije przez cale zycie a rozeznac sie w jakis sposob trzeba. Pomóżcie prosze
viki_22_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 20:50   #3221
Daisy_80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skrzatek24 Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam od fryzjera i dopiero teraz dowiedziałam się o tragedii na lotnisku w Madrycie. Aż mnie ciarki przeszły jak pomyślałam, że miss.hot poleciała dziś na Kanary. Całe szczęście, nawet gdyby mieli mieć przesiadkę w Madrycie, na ten lot pewnie by nie zdąrzyli...

Mnie też to zszokowało.. Miesiąc temu nasi znajomi byli na Kanarach w podróży poslubnej, dziś spotkaliśmy się z bratem ciotecznym TŻ, który w lipcu brał ślub i niedawno też wrócili z tego samego miejsca z podróży poślubnej..
A swoją drogą.. wszyscy moi znajomi dookoła wybierają Kanary na wycieczkę Dziwne...

Daisy_80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 20:57   #3222
Daisy_80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viki_22_83 Pokaż wiadomość
Mam pytanie pewnie sie powtorze ale trudno jakie wino wybieracie slodkie półsłotkie wytrawne półwytrawne, czerwone białe, jaka firma. No i wielki znak zapytania szampan ??? normalnie sama nie wiem tyle tego zeczlowiek nie przepije przez cale zycie a rozeznac sie w jakis sposob trzeba. Pomóżcie prosze
Przydatne pytanie.. My będziemy chyba wybierali półwytrawne. Półsłodkie to raczej do ciast pasują a w przeważającej części na weselach je się potrawy słone a nie słodkie. Chyba weźmiemy pół na pół czerwonego i białego wina.
Ale jakiej marki to nie wiem. Kiedyś w realu trafiłam na wspaniałe wino.. Takiego smacznego to nigdy nie piłam. Miałam gdzieś w domu naklejkę z tego wina ale już jej nie ma Nie wiem co się z nią stało i absolutnie nie jestem w stanie sobie przypomnieć co do było za wino. Takie w rozsądnej cenie...
Co do szampana to kupujemy nie za dużo. Tylko na wejście. I też nie wiem jakiego, więc chętnie poczytam, które są z tych lepszych i w miarę przyst epnych cenach.

Stary 2008-08-20, 21:27   #3223
skrzatek24
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Daisy_80 Pokaż wiadomość
Przydatne pytanie.. My będziemy chyba wybierali półwytrawne. Półsłodkie to raczej do ciast pasują a w przeważającej części na weselach je się potrawy słone a nie słodkie. Chyba weźmiemy pół na pół czerwonego i białego wina.
Ale jakiej marki to nie wiem. Kiedyś w realu trafiłam na wspaniałe wino.. Takiego smacznego to nigdy nie piłam. Miałam gdzieś w domu naklejkę z tego wina ale już jej nie ma Nie wiem co się z nią stało i absolutnie nie jestem w stanie sobie przypomnieć co do było za wino. Takie w rozsądnej cenie...
Co do szampana to kupujemy nie za dużo. Tylko na wejście. I też nie wiem jakiego, więc chętnie poczytam, które są z tych lepszych i w miarę przyst epnych cenach.
Moja mama właśnie zamówiła dziś alkohol w jakiejś hurtowni - nie pamiętam nazwy Winko Gondola półsłodkie, jakieś włoskie, nie próbowaliśmy, zaufalismy pracownikowi hurtowni. Chcieliśmy Cortes, ale w hurtowni nie bylo, a chcieliśmy wszystko załatwić za jednym zamachem Szampana też już mamy - Cin Cin. Nie wiemy tylko jak z ilością, czy nie zamało:
wino - białe i czerwone - 24 butelki
szampan - 8 butelek
wódka - 100 butelek.
A gości będzie maksymalnie 130 osób.
Wystarczy tego?? Kurcze w zeszłym roku było wesele siostry, z podobna liczbą gości i nie pamiętamy ile tego wszystkiego kupowaliśmy Wtedy zamawialiśmy wino Carlo Rossi - półwytrawne albo wytrawne, ale nie szło za bardzo, dlatego teraz półsłodkie. Ale to zależy co kto lubi

a jeszcze ceny dla zainteresowanych:
wino - 10,66 zł
wódka Luksusowa 17zł/0,5l
Szampan -13,59 zł
Stary 2008-08-20, 21:37   #3224
ana_01
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madzia66 Pokaż wiadomość
A możesz mi napisać jak duże było to wesele Twojej koleżanki? I czy ciasno było przy stołach czy tylko na parkiecie?
Madziu, wesele było na 160 osób i przy stołach było okej, w sam raz, tylko straszny ścisk na parkiecie, nie wytańczyłam się wtedy, ale najadłam na 2 dni
ana_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 21:38   #3225
madzikownia
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do madzikownia

Cytat:
Ja osobiscie bardzo polecam takie winko nazywa sie BEAUVILLON jest w leklerku i w tesco kosztuje malo bo okolo 13zl jest litrowe i naprawde bardzo dobre moja kolezanka kupowala je na swoje wesele oczywscie juz je wczesniej spozywalysmy bardzo dobre jest rozowe i czerwone. Jezeli chodzi o szampan bardzo mi sie podoba jak jest czerwony szampan bialy u wczesniej wspomnianej kolezanki obsluga fajnie go ustawila w takie serce bialo czerwone.
madzikownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 21:40   #3226
Daisy_80
Raczkowanie

skrzatek24 - wódka - 100 butelek półlitorowych?

Niewiemy ile mamy liczyć wódki na osobę.. Pół litra na osobę wydaje się mi chyba za dużo, 0,25 na osobę chyba za mało..
Wyliczaliśmy, że może 0,75 na parę...

Ile kupujecie wódki na osobę? tak średnio, bo wiadomo, że w zapasie zawsze coś tzreba mieć..

Stary 2008-08-20, 21:46   #3227
madzikownia
Raczkowanie

Cytat:
aha, tak pytam bo wiesz słyszałam wiele niestety nie miłego o tym właścicielu. No ale nie chcę nic mówić bo osobiście nie miałam z nim kontaku tylko wiem to po rozmowie z osobami, które tam miały swoje wesele.
Nie martw sie nie jest taki zly w styczniu bylam na weselu u Misiarza i bylam swiadkowa, i szczerze mowiac tez slyszalam roznie opinie na jego temat. Przy ustalaniu menu byl konkretny co najwyzej duzo obiecywal ale tak zawsze wszyscy wlasciciele lokali obiecuja. Generalnie jedzonko bylo w porzadku obsluga tez. Ta sala ktora zarezerwowalas bedzie skladala sie z jednej czy dwoch sal??? a kogo masz za kamerzyste??? a o zespole Kaktus to slyszalam dosyc pozytywne opinie
Stary 2008-08-20, 22:12   #3228
viki_22_83
Raczkowanie

GG do viki_22_83

daisy _80 my liczymy 0,5l na osobe moze byc za duzo albo w sam raz bo sa tacy co stan tylko na 1 butelce przez cala noc i tacy co wypija i sasiada przydział z winem niewiem dlatego moje nastepne zapytanie ile liczycie wina i szampana? moj TŻ mowi ze butelka wina na 6 osob czyt kieliszkow.
Stary 2008-08-20, 22:17   #3229
skrzatek24
Rozeznanie

Cytat:

Niewiemy ile mamy liczyć wódki na osobę.. Pół litra na osobę wydaje się mi chyba za dużo, 0,25 na osobę chyba za mało..

Ile kupujecie wódki na osobę? tak średnio, bo wiadomo, że w zapasie zawsze coś tzreba mieć..
100 butelek - 0,5 l. Wychodzi nam właśnie 0,75 l na parę. Pytaliśmy w lokalu ile mniej więcej liczyć na parę. Właściciel lokalu powiedział, że 0,7 w zupełności wystarczy, a pół litra na osobę to troszkę za dużo. Wydaje mi się, że u nas nie zabraknie, a jak nie to stacja benzynowa jest blisko
Stary 2008-08-20, 22:30   #3230
viki_22_83
Raczkowanie

GG do viki_22_83

widze ze mamy to samo podejscie tylko ja myslalam o całodobowym
Stary 2008-08-20, 22:39   #3231
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzikownia Pokaż wiadomość
Nie martw sie nie jest taki zly w styczniu bylam na weselu u Misiarza i bylam swiadkowa, i szczerze mowiac tez slyszalam roznie opinie na jego temat. Przy ustalaniu menu byl konkretny co najwyzej duzo obiecywal ale tak zawsze wszyscy wlasciciele lokali obiecuja. Generalnie jedzonko bylo w porzadku obsluga tez. Ta sala ktora zarezerwowalas bedzie skladala sie z jednej czy dwoch sal??? a kogo masz za kamerzyste??? a o zespole Kaktus to slyszalam dosyc pozytywne opinie
ale ja nie mam tam wesela. ja mam w Szalonum Kogucie a kamerzysty jeszcze nie mam i szczerze mówiąc nie mam pojęcia kogo wybrać

14.08.2010
baby
Stary 2008-08-20, 23:10   #3232
calinkinia
Raczkowanie

GG do calinkinia

Cytat:
Oj dziewczynki wiem ze o nim sa różne opinie ale tak na prawdę to gdyby był taki zły to nie miał by terminów na 2010 zarezerwowanych. Ja jednego z nich znam osobiście i to on będzie to wszystko przygotowywał. Co najwyżej wiem że może nie uda mu sie zrealizowac wszystkiego co wymyslił do czasu mojego wesela, ale wiem że będzie się starał Zreszta jakby cos to będziemy cos razem mysleć.
Jesli chodzi o sam dom to jest to jedna duża sala. Najprawdopodobniej będzie w tonacji beżu i brązu.
Kamerzyste tez mam poleconego z Chełma. Nie ma strony bo generalnie nie potrzebuje
A jesli chodzi o zespół... Hmmm tez byłam na weselach i jak do tej pory mnie zaden nie zachwycił a na kazdych bawiłam sie świetnie, wiec dobrze wiem że jak sa fajni ludzie to i jest fajna zabawa

Stary 2008-08-20, 23:22   #3233
zaakrecona
Zakorzenienie

hej wszystkim

mam pytanko czy ktoras z was wie ile kosztuje ślub w Katedrze?

Czy ta "co łaska" jest duzo wieksza od "co łaski" w innych kosciołach w lublinie?

dzieki wielkie za odpowiedź
Stary 2008-08-20, 23:25   #3234
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaakrecona Pokaż wiadomość
hej wszystkim

mam pytanko czy ktoras z was wie ile kosztuje ślub w Katedrze?

Czy ta "co łaska" jest duzo wieksza od "co łaski" w innych kosciołach w lublinie?

dzieki wielkie za odpowiedź
parę postów wcześniej jedna z Dziewczyn dokładnie napisała ile płaciła.

14.08.2010
baby
Stary 2008-08-20, 23:35   #3235
zaakrecona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
W katedrze płaciliśmy 680,00 zł, w tym 500 za ślub, 100 organista, 50 kościelny i 30 zł dokumenty i niestety nie miałam żadnej zniżki, a jest to moja parafia jedynie za zapowiedzi ksiądz nic nie wziął...
a no tak :P
Stary 2008-08-21, 07:21   #3236
*kaalinaa*
Zadomowienie

Cytat:
Moja mama właśnie zamówiła dziś alkohol w jakiejś hurtowni - nie pamiętam nazwy Winko Gondola półsłodkie, jakieś włoskie, nie próbowaliśmy, zaufalismy pracownikowi hurtowni. Chcieliśmy Cortes, ale w hurtowni nie bylo, a chcieliśmy wszystko załatwić za jednym zamachem Szampana też już mamy - Cin Cin. Nie wiemy tylko jak z ilością, czy nie zamało:
wino - białe i czerwone - 24 butelki
szampan - 8 butelek
wódka - 100 butelek.
A gości będzie maksymalnie 130 osób.
Wystarczy tego?? Kurcze w zeszłym roku było wesele siostry, z podobna liczbą gości i nie pamiętamy ile tego wszystkiego kupowaliśmy Wtedy zamawialiśmy wino Carlo Rossi - półwytrawne albo wytrawne, ale nie szło za bardzo, dlatego teraz półsłodkie. Ale to zależy co kto lubi

a jeszcze ceny dla zainteresowanych:
wino - 10,66 zł
wódka Luksusowa 17zł/0,5l
Szampan -13,59 zł
Nam w lokalu mówili, że jedna butelka szampana wychodzi na jakieś 10 osób więc może trochę za mało kupiliście. My mamy mieć 150 osób i kupujemy 15 butelek

Cytat:
Ja osobiscie bardzo polecam takie winko nazywa sie BEAUVILLON jest w leklerku i w tesco kosztuje malo bo okolo 13zl jest litrowe i naprawde bardzo dobre moja kolezanka kupowala je na swoje wesele oczywscie juz je wczesniej spozywalysmy bardzo dobre jest rozowe i czerwone. Jezeli chodzi o szampan bardzo mi sie podoba jak jest czerwony szampan bialy u wczesniej wspomnianej kolezanki obsluga fajnie go ustawila w takie serce bialo czerwone.
Potwierdzam bardzo pyszne to winko , u mnie w rodzinie na poprzednim weselu takie było więc ja wybrałam inne żeby się nie dublować, bongeronde półwytrawne jest również pyszne i w całkiem przystępnej cenie tylko jest 0,7 a nie litrowe jak tamto.

Cytat:

My kupiliśmy po 0,5 litra na głowę i nie wiem, może zostanie dużo a może nie, lepiej mieć w zapasie niż później w czasie wesela się zastanawiać gdzie dokupić i zaprzątać sobie tym głowę. Ostatnio byłam na weselu gdzie również mieli po połówce na łebka i zostało im bardzo mało, tak bym rzekła na styk. W sumie to dużo zależy czy towarzystwo na weselu jest wódkowe czy winowe

*kaalinaa* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-21, 09:21   #3237
skrzatek24
Rozeznanie

[quote=*kaalinaa*;8677134]Nam w lokalu mówili, że jedna butelka szampana wychodzi na jakieś 10 osób więc może trochę za mało kupiliście. My mamy mieć 150 osób i kupujemy 15 butelek

Właściciel lokalu powiedzial, że wystarczy tyle, więc tym się sugerowaliśmy. Jak trzeba będzie to się dokupi przed weselem.
Stary 2008-08-21, 09:38   #3238
madzikownia
Raczkowanie

Cytat:
ale ja nie mam tam wesela. ja mam w Szalonum Kogucie a kamerzysty jeszcze nie mam i szczerze mówiąc nie mam pojęcia kogo wybrać
Sorki cos mi sie pomieszalo. Z kamerzysta tez nie wiedzialam. dzwonilam do Pliszko ale mial termin zajety . potem pojechalam do Widlo mial bardzo fajne filmy ale jak pojechalam do Serafina to juz wiedzialam ze to jest to Także kamerzyste mam z glowy, Zespol tez wybralismy BASTA malo znany na forum ale polecany min przes zespol Salsa Band. Jak weszlam na ich stronke to bardzo podobal mi sie glos wokalistki
Stary 2008-08-21, 09:51   #3239
Matplaneta
Raczkowanie

Cytat:
Sorki cos mi sie pomieszalo. Z kamerzysta tez nie wiedzialam. dzwonilam do Pliszko ale mial termin zajety . potem pojechalam do Widlo mial bardzo fajne filmy ale jak pojechalam do Serafina to juz wiedzialam ze to jest to Także kamerzyste mam z glowy, Zespol tez wybralismy BASTA malo znany na forum ale polecany min przes zespol Salsa Band. Jak weszlam na ich stronke to bardzo podobal mi sie glos wokalistki
Serafin filmował moją studniówkę.
Matplaneta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-21, 10:11   #3240
*kaalinaa*
Zadomowienie

Cytat:
Właściciel lokalu powiedzial, że wystarczy tyle, więc tym się sugerowaliśmy. Jak trzeba będzie to się dokupi przed weselem.
A no to spoko, to pewnie zależy jakie kto ma kieliszki do szampana

*kaalinaa* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości